27.03.06, 23:03
Samochod BMW 316 1994r.Nagle nie chce zapalic!Po przekreceniu kluczyka na
zaplon brak jakiejkolwiek reakcji.Konrolki swieca normalni,nie slychac reakcji
rozrusznika.jaki moze byc powod i ewentualny koszt naprawy!Dziekuje z gory za
pomoc.
Obserwuj wątek
    • fredoo Re: BMW 316 28.03.06, 09:25
      Prawie na pewno skończyły się szczotki.Trzeba puknąć w rozrusznik czymś ciężkim
      i powinien raz zadziałać.Ale możliwe jest rónież że nie przychodzi napięcie na
      styk elektromagnesu,cienki przewod na royruszniku.
    • meggiemay Re: BMW 316 28.03.06, 20:03
      wlöasnei zastanawiam sie na kupnem 318 coupe , jakis 7 do 10 latka, czy arto, z
      jakimi kosztami napraw i eksploatacji nalezy sie liczyc??
      • yax17 Re: BMW 316 29.03.06, 16:57
        Ja sam sie dopiero przymierzam do kupna i szukam potrzebnych informacji.Zycze
        powodzenia!
      • waskes29 Re: BMW 316 29.03.06, 17:23
        meggiemay napisała:

> wlöasnei zastanawiam sie na kupnem 318 coupe , jakis 7 do 10 latka, czy arto,
        z
        > jakimi kosztami napraw i eksploatacji nalezy sie liczyc??

Wysokimi i to bardzo to wkoncu BMW cos za cos zwlaszcza ze BMW nie nalezy
        do szczegolnie bezawaryjnych
        • thefect Re: BMW 316 06.04.06, 14:55
          To czemu o BMW jest 1 post a o Oplach VW deczko więcej.... Silniki w Becie są
          praktycznie niezniszczalne, zawieszenie wzorowe choć nasze drogi skutecznie tą
          żywotność obniżają. Ja mam Bete 4 rok i do tej pory czeka mnie jedynie wymiana
          kopułki. Koszt faktycznie niemały 250zł ale jest to oryginał. Zamiennika nie
          szukałem. Ktoś powie, że do VW np. to kosztuje 80zł. Ale niech przy okazji
          powie ile przez te cztery lata włożył już po 20zł 30zł o mechaniku nie wspomnę.
          Moj ojciec ma Polo i non stop coś. Fakt naprawy nie są drogie ale gdyby tak je
          dodać.... u szwagra w Audi B4 też nie jest lepiej. Niby to pierdołki, tanie ale
          czas stracony i nerwy....eeee ja tego nie mam a auto też niemłode e-34 525i
        • ramonka27 Re: BMW 316 07.08.06, 22:59
          Koszty utrzymania BMW wcale nie są aż takie duże. Dla przykładu E36:
          - Koszt wymiany paska rozrządu, rolek, napinacza (orginalne części) 480zł
          - Sworzeń wahacza 120zł
          - Tulejki wahacza przedniego (FEBI - takie jak w M3) po 25zł.
          - Maska przednia 300zł
          Silniki BMW dobrze eksploatowane osiągają przebiegi 350-400 a nawet czasami
          450tyś km. Jeśli chodzi o silniki czterocylindrowe 1,6-1,8 to spalanie mieści
          się w granicach 6-10,5 litra/100km. Auto z 1,8 osiąga około 200km/h i da się
          nim jechać poza miastem. Prowadzi się dość dobrze, ma dobrze zestrojone
          zawieszenie. Wspomaganie trochę zbyt lekko chodzi przy większych prędkościach.

Jedna rada na koniec - BMW nie znosi gazu.
    • waskes29 Re: BMW 316 29.03.06, 17:26
      yax17 napisał:

> Samochod BMW 316 1994r.Nagle nie chce zapalic!Po przekreceniu kluczyka na
      > zaplon brak jakiejkolwiek reakcji.Konrolki swieca normalni,nie slychac reakcji
      > rozrusznika.jaki moze byc powod i ewentualny koszt naprawy!Dziekuje z gory za
      > pomoc.

Trudno tu mowic o kosztach skoro nie wiadomo co sie moglo stac.Mogl sasc
      kabelek z rozrusznika i wydasz 10zl ,moze rozsypal sie rozrusznik ,stacyjka .
      To proste jak ktos sie zna szybko utali przyczyne koszt nie powinien byc duzy
      nawet naprawa rozrusznika w najgorszym przypadku to ok 200-250zl tak mysle.
    • rapid130 Re: BMW 316 30.03.06, 17:47
      Zacznij od wyczyszczenia do lśniącego metalu zacisków i klem akumulatora.
    • yax17 Re: BMW 316 05.04.06, 21:32
      Sprawdzilem rozrusznik i wszystko z nim OK.Podobno przyczyna moze byc kostka
      zaplonu lub kostka stacyjki.Moze ktos wie co to takiego i czy rzeczywiscie to
      jest przyczyna awarii.Czy wizyta w serwisie BMW to jednak najlepsze
      rozwiazanie?Dziekuje za jakakolwiek pomoc!
      • thefect Re: BMW 316 07.04.06, 14:31
        Kostka to takie ustrojstwo ktore przekazuje prąd dalej. Ty przekręcasz kluczyk
        ona to przekazuje i prąd płynie do rozrusznika. Jak masz walniętą to kręcić
        możesz długo.... Ale sprawdż na mierniku - jeden przekręca kluczyk drugi pod
        autem miernikiem sprawdza czy dochodzi prąd. Ja miałem w Scorpio (świeć panie
        nad jego duszą) taki sam przypadek. Co lepsze jak wyciągnąłem rozrusznik to
        chodził jak go włożyłem to nie kręcił i to dopiero była zagadka. Okazało się,
        że płytki na wirniku przyśniedziały w 2 miejscach i to tak pechowo że okurat w
        miejscu idealnym bo dokładnie w ustawieniu szczotek. Jak wirnik stanął w tym
        miejscu to już nie kręcił. Drobny papier ścierny załatwił sprawę ale i tak
        czeakała mnie naprawa bo jak już tak się zrobiło to wiadomo długo nie
        pociągnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka