madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 20.06.21, 11:51 KOBIETY DO GARÓW A NIE W GÓRY - Interia - 20.06.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 21.06.21, 16:13 BEZPIECZEŃSTWO W GÓRACH. TAK WYGLĄDA DZIEŃ RATOWNIKÓW TOPR - Gazeta - 21.06.2021 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 21.06.21, 20:54 ABC taternika Zanim wyjdziesz siostro w góry, obserwuj pogodę, chmury . Aby szczęściem nie szafować, trza się dobrze przygotować . Weź piechura atrybuty, przede wszystkim dobre buty. Weź latarkę, zimny trunek, pełny* fon z funkcją "Ratunek". Plasterek, etopiryna, a w plecaku peleryna . Czyś jest piechur, czy fajtłapa, niechaj z Tobą będzie mapa . Pomnij rym ten mój ponury : NIE wychodź zbyt późno w góry ! Nie chciej więc się długo gracać, drugie tyle trzeba wracać... * naładowany na maxa 🙂 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 23.06.21, 17:54 Zanim wyjdę w góry Trasę zawsze mam już w głowie Kartkę z informacją - w pogotowiu* Cały plan mam wypisany W razie "draki" nawet zmiany** Do plecaka zawsze wkładam apteczkę Tego nauczyli mnie gdy byłam dzieckiem Całą mapę, nie jakieś skraweczki I do tego ciepłą kurteczkę*** Nie wiem co ty powiesz na to Mam też termos z gorącą herbatą Nie pogardzę twoją racją Dziś - telefon z aplikacją Na koniec jeszcze moja rada Do plecaka kostki cukru lub czekolada W górach to nie jest zabawa Buty - najważniejsza sprawa Zawsze idę wcześnie rano To się już rozumie samo. ____ *Rozkład autobusów, gdy jadę gdzieś gdzie nie znam terenu **Jakieś drobne korekty planów ***Tutaj w zależności od pogody ale taką nieprzemakalną. Raz, jeden raz musiałam w ostatniej chwili zmienić plany, bo w autobusie trafił się pasażer na gapę i kontroler fajtłapa. Po prostu przez niego uciekł nam pociąg. Ale to było dawno temu. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 24.06.21, 00:57 ROZWAGA i rzstropność, to nie oznaka tego, że się starzejemy, ale że potrafimy WIĘCEJ przewidzieć...🙂 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 24.06.21, 08:23 Nie jestem przewodnikiem górskim ale jestem dobrze przeszkolona przez doświadczonych ludzi😃 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 22.06.21, 16:45 W BESKIDY PRZYJEŻDŻA CORAZ WIĘCEJ TURYSTÓW. URZĘDNICY PROPONUJĄ NOWE TRASY - Wyborcza - 22.06.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 24.06.21, 18:59 RUSZA KOLEJ NA BESKIDY CZYLI KOLEJE ŚLĄSKIE I PRZEWODNICY GÓRSCY - www.infokatowice.pl - 24.06.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 26.06.21, 22:12 OSOBY NIEPEŁNOSPRAWNE NA WÓZKACH RUSZAJĄ NA GÓRSKIE SZLAKI - Wyborcza - 26.06.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 05.07.21, 13:59 KLAPKI, SPÓDNICZKI I ALKOHOL NA GÓRSKICH SZLAKACH - Interia - 05.07.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 09.07.21, 13:46 KOLEJKA DO KOLEJKI NA KASPROWY WIERCH - Gazeta - 09.07.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 13.07.21, 13:41 FALA ZASŁABNIĘĆ W TATRACH - Wyborcza - 13.07.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 13.07.21, 22:54 TURYSTYCZNY SEMAFOR POKAZUJE NATĘŻENIE RUCHU W TATRACH - Wyborcza - 13.07.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 14.07.21, 00:35 Nie wybiorę się w góry w tym upale Na żaden szczyt nie wejdę wcale Przecież udaru można dostać Lepiej w domu ( w cieniu) zostać Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 14.07.21, 19:44 UPIŁ SIĘ NA SZLAKU I ZROBIŁ AWANTURĘ RATOWNIKOM - Gazeta - 14.07.2021 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 14.07.21, 23:24 Nieokrzesany Spod śmigłowca odebrany turysta niepociumany. Interwencja już wdrożona, z "wycieczki" go wzięła żona. Helikoper lot obniżał, gdy lotnikom naubliżał. Żar się z nieba leje, hica ci Ciemniak i Krzesanica. Nic nie daje i chęć szczera, gdy słonko ...rozum odbiera. Choć ceprów są wkoło rzesze, nikt energii nie wykrzesze. Czysty był, nieźle ubrany, lecz pijak, nieokrzesany... 🤨 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 16.07.21, 10:36 TATRY. TURYSTA UPIŁ SIĘ NA SZLAKU - Interia - 16.07.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 31.03.23, 16:44 W Tatrach do wiosny jeszcze daleko. Właśnie przeszła kolejna potężna śnieżyca, która przyniosła dziesiątki centymetrów śniegu i sprawiła, że wzrosło zagrożenie lawinowe. Zasypało wejście do obserwatorium meteo na Kasprowym. Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 10.04.23, 14:08 FRANCJA. TRAGEDIA W ALPACH. LAWINA PORWAŁA TURYSTÓW - www.polsatnews.pl - 10.04.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 17.07.21, 00:01 GOOGLE SUGERUJE POTENCJALNIE ZABÓJCZE SZLAKI - Interia - 16.07.2021 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 17.07.21, 12:59 Trudne szlaki Mapy Google nie dla draki pokazują trudne szlaki. Szlaki te, tych Google-i znaczy nie do przejścia dla wspinaczy. Nie dla takich mało wprawnych, ale i dla tych wytrawnych . Nie by kogoś zaszlachtować,* ale by to konsultować . Ludzie "oni" bardzo licznie wierzą mapom... bezgranicznie. W stawie powściągają cugle, bo tak "jedzie" mapa Google. Nikt już nie zachodzi w głowę, że są RÓWNIE papierowe... * tu rozliczać 🙃 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 17.07.21, 15:25 Jak zwykle trafnie. Nie mogłam wcześniej bo...nie umiałam się zalogować. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 17.07.21, 17:39 Widać - był jakiś problem, bo i ka nie potrafiłem...🙂 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.07.21, 16:27 CHWILE GROZY NA BROAD PEAK - Gazeta - 18.07.2021 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 19.07.21, 00:34 Życie na krawędzi Pani Monia ryzykantka kase zbiera, co dla Antka. Chociaż szczytów wkoło w mig, wybrała się na Broad Peak . Nikt nie mówił, gdy ruszali, że życie stawia na szali . Nie tylko się z zimnem zmagać, ona bardzo chce pogadać . Wykonała trudny ruch, gdy partnera bolał brzuch. Nie kalkulowała grama, lecz w trasę ruszyła sama . By nie zostać góry skanem, ratowała się czekanem Gdy wyjście każde rozterką jesteś naszą bohatetką... 🙂 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 29.07.21, 11:28 TATRY. TŁUMY TURYSTÓW W ZAKOPANYM - Gazeta - 29.07.2021 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 29.07.21, 14:10 Troszkę włazłem w kompetencje Szanownej Pani i pozwoliłem sobie umieścić informację o tej sytuacji (i artykule GW) trochę niżej... Sorry...😃 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 29.07.21, 14:28 To ja gapa. Wczoraj nawet przeczytałam i - chyba ta pogoda - odruchowo zamieściłam to samo Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 29.07.21, 18:00 Przyjemność po mojej stronie... Wchodzę trochę w Szanownej Pani kompetencje...😉 Bawię się w redaktora...🙂 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 29.07.21, 18:02 Spokojnie. Wchodź, wchodź w kompetencje Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 29.07.21, 18:36 Poczułem się kimś Bardzo Ważnym... 😃 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 29.07.21, 19:46 Dorabiaj za trenera personalnego, bo potrafisz ludzi motywować... Jesteś chyba DOBRĄ szefową ? Bo że jesteś lubianą w środowisku, to nie wątpię...🙂 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 29.07.21, 22:52 Teraz jestem ja i masa papierów - różnie bywa ale miałam pracę, która lubiłam, która mnie motywowała i w której chyba się sprawdzałam, również jako szef. Mam jedną wadę - ja nie krzyczę, jeżeli sytuacja tego potrzebuje - rozmawiam. Podobno potrafię tak powiedzieć, że "poszło mi to w pięty" Tamta praca miała jedną taką malutką wadę - była daleko od miejsca zamieszkania. Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.08.21, 12:37 Powtórka z rozrywki: MORSKIE OKO. FALA TURYSTÓW NA SZLAKACH - Gazeta - 06.08.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.08.21, 14:34 NOC SPADAJĄCYCH GWIAZD W BESKIDACH - Wyborcza - 06.08.2021 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.08.21, 16:54 Spadające perseidy Oto czas jest na wyjazd, bo noc spadających gwiazd. Aby widzieć perseidy, trzeba pojechać w Beskidy. Musisz rozpalić ognisko, usiąść ognia nie za blisko, zadrzeć głowę swą do góry, gdzie anielskie pieją chóry. Tu w Sopotni być Ci trzeba, gdzie Festyn Ciemnego Nieba.* Możesz w śpiwór głowę schować, pięknem tym się delektować . Możesz z siąsiadem pogwarzyć, ale trochę się rozmarzyć . Tu w górach, w czasie byczenia niech się spełnią Twe marzenia...** * 9 Festiwal Ciemnego Nieba Sopotnia Wielka ** wszystkie !!! Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.08.21, 17:15 Oj marzenie spełniać marzenia Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 08.08.21, 11:49 SŁOWACJA,. NIE ŻYJE POLSKI TATERNIK. SPADŁ Z ŻABIEGO KONIA - Interia - 08.08.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 10.08.21, 18:51 JAK ZACHOWUJĄ SIĘ TURYŚCI NA SZLAKU - Gazeta - 10.08.2021 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 10.08.21, 21:16 O bezpieczeństwie w górach Zachowujmy ciut kultury, kiedy wybieramy góry. Już na pewno i dla draki nie wychodzimy poza szlaki. Jeśli wycieczki skałkowe, ochraniajmy swoją głowę . Korzystajmy z lasu cienia, nie stwarzajmy zagrożenia . Nie narażaj swoich dzieci, nie zostawiaj nigdzie śmieci. Nie ryzykuj nadaremno, wiedz, że w nocy bywa ciemno. Miej telefon, w nim zegarek, też kurteczkę i polarek . Niech nie w głowie Ci głupoty, oszczędzisz służbom roboty... 🙂 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 16.08.21, 16:02 tvn24.pl/krakow/tatry-turysta-wspial-sie-na-krzyz-na-giewoncie-to-brak-szacunku-5193179?source=rss Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 16.08.21, 16:03 Z jednej strony to brak szacunku a z drugiej szczyt głupoty Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 16.08.21, 23:11 O głupocie w górach Niejeden tu wlaz i sapał, a ten się na krzyż aż wdrapał. To nie żaden sport jest nowy, gdy obok jest ...park linowy . Instruktor Ci da zapinkę, po czym już Cię wepnie w linkę. Nic się ze łba nie wylewa, gdy materac wokół drzewa. Nawet gdy denkiem przydzwoni, kask na głowie Cię uchroni . A gdy mało Ci atrakcji, przejdź to BEZ asekuracji. Na chirurgii tu gadali, że już tacy się trafiali . Na oddział się gipsu kupi, bo wnet przyjdzie inny "gupi"... 😒 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 28.05.23, 22:26 WYPŁYNĄŁ WYWIAD Z ŁUKASZENKĄ - Interia - 28.05.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 04.06.23, 11:35 PRACOWITA SOBOTA TOPR - www.msn.com.pl - 04.06.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 31.05.23, 15:21 TRAGEDIA W SŁOWACKICH GÓRACH - www.msn.com.pl - 31.05.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 11.06.23, 12:56 Pewien mężczyzna bez odpowiedniego wyposażenia i stroju wybrał się w Wysokie Tatry z dwiema córkami. Dziewczynki w wieku siedmiu i dziewięciu lat, dziewczynki nie dały rady że względu na panujące w górach warunki. Utknęli pod Szpiglasową Przełęczą, skąd po akcji ratowniczej trwającej sześć godzin ściągnęli ich ratownicy TOPR. Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 11.06.23, 14:05 Urodziły się w Zakopanem. Matka była czeską pisarką z Zaolzia, ojciec rzeźbiarzem, wykładowcą w Zakopiańskiej Szkole Przemysłu Drzewnego. Góry miały we krwi. Odważne, bezkompromisowe, waleczne. Wyznaczały nowy styl wspinaczki kobiecej. Nie tylko dorównywały mężczyznom, ale też bywały od nich lepsze. Nastała era taterniczek-pionierek, a słowa Walerego Eljasza-Radzikowskiego, że "Rysy jest to ostatni szczyt w Tatrach, który może osiągnąć niewiasta bez utraty czci niewieściej" odchodziły do lamusa. Kobiety, w tym siostry Skotnicówny, sięgały po więcej, stając ramię w ramię z mężczyznami. Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 11.06.23, 14:10 Pierwszą ofiarą Zamarłej był Stanisław Bronikowski. We wrześniu 1917 roku wraz z przyjacielem Rafałem Malczewskim, synem Jacka Malczewskiego, słynnego malarza, porywają się na owianą złą sławą ścianę. Chcąc ułatwić sobie zadanie, dzień wcześniej Bronikowski wchodzi na Zamarłą szlakiem turystycznym i spuszcza linę po południowej ścianie. Następnego dnia szybko pokonują łatwiejszą część, dochodzą do rysy, Bronikowski idzie pierwszy asekurowany przez Malczewskiego. Wpinają linę w stary hak pozostawiony przez poprzedników. Bronikowski wspina się szybko, znajduje się już 15 metrów ponad hakiem, w bardzo trudnym terenie. W tym momencie dochodzi do wypadku. Młody taternik odpada od ściany, lina nie wytrzymuje napięcia. Stanisław Bronikowski roztrzaskuje się o piargi Dolinki Pustej. Malczewski przywiązany resztką liny czeka 19 godzin na pomoc. Matka Bronikowskiego po wypadku długo przychodziła pod ścianę. Ubrana na czarno siadała pod skałą i opłakiwała śmierć ukochanego syna. Jak głosi jedna z tatrzańskich legend, do tej pory można w Pustej Dolince spotkać ducha Czarnej Damy Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 11.06.23, 14:15 Śmierć młodziutkich taterniczek była ciosem dla zakochanych w nich mężczyzn. Wiesław Stanisławski, narzeczony Lidy, czekał na nią w schronisku w Pięciu Stawach. Gdy zobaczył ratowników niosących ciała, padł zrozpaczony na ziemię. Stanisławski zginął w 1933 roku podczas próby wspinaczki na zachodniej ścianie Kociołka w Dolinie Batyżowieckiej. Julian Przyboś jak tylko dowiedział się o śmierci Marzeny i Lidy przyjechał do Zakopanego. Zamieszkał w domu rodzinnym sióstr i zajął się organizacją pogrzebu. W hołdzie zmarłej ukochanej napisał utwór "Z Tatr" Pamięci taterniczki, która zginęła na Zamarłej Turni. Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 11.08.21, 12:02 PRACOWNICY I PODOPIECZNI HOSPICJUM CORDIS ZREALIZOWALI PROJEKT KORONA W KORONIE - Radio Em - 11.08.2021 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 11.08.21, 16:15 Mam do tych ludzi wielki szacunek. Pracowników, ale i wolontariuszy...🙂 Mocni psychicznie ludzie... Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 15.08.21, 17:20 WSZĘDZIE KORKI I TŁUMY TURYSTÓW - Interia - 15.08.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 21.08.21, 19:45 CIEPLEJ W BESKIDACH. DOBRE WARUNKI NA SZLAKACH - www.tvp.pl - 21.08.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 23.08.21, 13:47 TURYŚCI LICYTUJĄ SIĘ NA ZDJĘCIA Z GÓR. ZDOBYWAJĄC JE QUADAMI I PARALOTNIAMI - www.tokfm.pl - 23.08.2021 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 24.08.21, 12:36 Znowu pomyliłem fora... Sorry...🙃 TU to ma być czywiście... Lans Więcej niż inni trza mieć, aby w świecie zaistnieć . Kiedyś mały nasz Polaku, wystarczyło zdjęcie z szlaku. Ustawieni koło kołka tablicy z nazwą wierzchołka. Teraz inne są przymusy, takie foty ślą ...lamusy. By zaistnieć, powiem szczerze, z góry śmigaj ...na rowerze. Nie, że nikt na to nie zerka nagrywa Twoja kamerka . Inni zaś, ci niemniej psotni, latają na paralotni . Potem godzinami kotu film puszczają z tego lotu. Na skałki nie jeżdżą w Jury, quadami "zjeżdżają" góry . Aby siebie wylansować trza się fest gimnastykować...🤔 Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 25.08.21, 19:20 TATRY. TURYŚCI ZACZEPIALI JELENIA W DRODZE DO MORSKIEGO OKA - Interia - 25.08.2021 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 25.08.21, 22:22 Spotkanie w knieji Tam, gdzie góry, nie wzniesienia szympans spotyka jelenia. Niepodobny do wielbłąda, jeleń z boku się przygląda . Obok niego staje po to, by mógł tamten cyknąć foto. Wokół rwrtes jest niemały, małpiszon jest oniemiały . Jeleń lekko pali głupa, jak przed nim stoi małpa. Aż tu nagle ssak dwunogi jelenia łapie za rogi... - Bierzcie tego pomyleńca ! Rożki, to zalążek wieńca .* Najwyższy czas w knieje znikać, ale szympansów unikać... * poroże dorosłego byka 🙂 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 26.08.21, 20:17 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27498798,tatry-sterta-smieci-na-popularnym-szlaku-nie-ma-slow-dostatecznie.html Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 28.08.21, 20:31 Jest zimny front, no to w górach biały puch... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27503551,tatry-w-najwyzszych-partiach-gor-spadl-snieg-8-cm-na-szczycie.html Odpowiedz Link
madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 29.08.21, 11:16 To już było ale jeszcze raz: SKANDALICZNE ZACHOWANIE TURYSTÓW W TATRACH - Interia - 29.08.2021 - chodzi o akcję z jelonkiem Odpowiedz Link