madohora Re: Noc Świętojańska 28.06.26, 23:35 Los wieńca był przesądzony przez jego zachowanie: jeśli zatonął, dziewczyna, która go puściła, nie wychodziła za mąż . Jeśli wieniec unosił się na wodzie, a świeca jasno płonęła, dziewczyna wychodziła za mąż, jeśli wianek wirował w miejscu, nadal była dziewczyną. Jeśli wianek dopłynął daleko i dotknął brzegu, dziewczyna wychodziła tam za mąż Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 28.06.26, 23:36 W Karpatach dziewczęta przepasywały się także pasem z pachnących ziół, z tych samych ziół splatały wianki i wkładały je sobie na głowy Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 28.06.26, 23:47 W obwodzie czernihowskim dzieci organizowały osobne zabawy, skakały przez pokrzywy i robiły własną Kupałę z pokrzyw i ostów Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 29.06.26, 14:13 Rosyjski etnograf i językoznawca Aleksandr Strachow uważał, że kwiat paproci powstał w folklorze pod wpływem chrześcijańskim jako reinterpretacja kwitnącej laski Aarona Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 29.06.26, 14:16 Kwiat paproci jest symbolem Białoruskiego Uniwersytetu Państwowego . Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 29.06.26, 14:21 Opowieść św. Hieronima o wyborze Józefa Oblubieńca spośród kandydatów do ręki Maryi Dziewicy poprzez podobne losowanie za pomocą kwitnącej różdżki jest przeróbką historii biblijnej. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 29.06.26, 14:23 Wianek to ozdoba, talizman , utkany z kwiatów i liści. Prawo do noszenia wianka ma panna . Na Ukrainie nazwa wieńca zmieniała się w zależności od regionu etnograficznego: wianek, chelce, lubok, korobula, teremok, kodina, fez, korona, cwitok, klwitka, scycija. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 29.06.26, 14:25 Spośród kwiatów leśnych zbierano sałatę rzymską, łopian, oregano, tymianek , krwawnik i bratki ; spośród kwiatów polnych zbierano chabry, maki, krwawnik i kłoski chlebowca; spośród kwiatów ogrodowych zbierano lubczyk, miętę, nagietki, jaskry i nagietki kędzierzawe. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 29.06.26, 14:27 Przechadzam się po ogrodzie, sadzę winogrona, Posadziłem i podlałem, O, podlałem i zerwałem, Zerwałem, zwinąłbym wieniec, zwinąłbym wieniec, wrzuciłbym go do wody: Kto złapie wieniec, mnie weźmie. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 29.06.26, 14:31 Podczas plecenia wianków i wróżenia śpiewa się pieśni Kupały: „Plecę wianek, wrzucę go do wody. Kto złapie wianek, mnie weźmie”. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 29.06.26, 14:35 Nazwę Līgo svētki po raz pierwszy zastosował i wprowadził łotewski kompozytor i folklorysta Émilis Melngailis w 1900 roku . Według jego własnych słów, opublikowanych w gazecie Jaunākās Ziņas w 1928 roku , miała ona zastąpić nazwę Midsummer's Day , która nie ma pochodzenia łotewskiego. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 29.06.26, 14:39 Podczas Ligo ogniska ( łac. pūdeļa, pundeļa ) są święte i płoną od zachodu słońca do następnego poranka. Symbolizuje to przekonanie, że światło promieniujące z ogniska świątecznego przechodzi na kolejny rok słoneczny. Uważa się również, że ogniska należy rozpalać w najwyższych punktach krajobrazu , skąd światło promieniujące z ogniska dodaje sił i urodzajności polom; osoby, na które pada światło tych ognisk, zyskują również siłę i zwiększoną zdolność rozrodczą. Przeskakiwanie przez ognisko przynosi szczęście i zdrowie na kolejny rok. Oprócz ogniska rozpala się także beczki i koła smarowane smołą. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 29.06.26, 14:41 Czarownice. Istnieje wierzenie, że w dzień przesilenia letniego „wiedźmy mleka” biegają po rosie o poranku i głośno wołają: „Wszystko dla mnie! Wszystko dla mnie!”. Jeśli ktoś to usłyszy, musi odpowiedzieć: „Połowę z nich ubiłam!”. Po tym liczba dojeń nie zmniejszy się. Według wierzeń czarownice przebierają się za zwykłe kobiety, noszą białe szaty i rozpuszczone włosy. Mogą również przeklinać pola i bydło swoich wrogów. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 29.06.26, 14:44 18 czerwca 2016 roku, dzięki pomocy Ambasady Łotwy na Ukrainie, w Muzeum Architektury Ludowej i Życia w Pirogowie odtworzono tradycje obchodzenia Ligo . Wydarzenia te stały się pierwszymi masowymi obchodami Ligo i Dnia Świętojańskiego na Ukrainie. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 30.06.26, 19:38 Przedchrześcijańska nazwa święta jest nieznana. Imię Iwan Kupała ma ludowe pochodzenie chrześcijańskie i jest słowiańską wersją imienia Jan Chrzciciel, gdyż epitet Jan jest tłumaczony z języka greckiego jako „kąpiący się, zanurzający” ( gr. βαπτιστής ). Wybór czasownika „kupat ” do tłumaczenia epitetu „chrzciciel” został również podyktowany słowiańskimi ideami: starosłowiańskie słowo kǫpati oznaczało rytualną ablucję, oczyszczenie, które przeprowadzano w otwartych zbiornikach wodnych. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 30.06.26, 19:41 W tym dniu zwyczajowo modlono się do św. Jana Chrzciciela w intencji bólów głowy i dzieci. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 30.06.26, 19:43 Opis obrzędów Kupały znajduje się w liście pskowskim opata Pamfila Odpowiedz Link