madohora Re: Krzyżówka z hsłem 20.09.26, 21:19 Formacja w policji - skojarz ze stanem wojennym w Polsce Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hsłem 22.09.26, 16:54 W stanie wojennym było takie powiedzenie Nawet omo Nie wypierze tak jak ZOMO Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hsłem 22.09.26, 16:53 Złapałam za nowego mopa I do sprzątania odeszła mi ochota Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hsłem 22.09.26, 16:50 Tak to już grzybiarzu jest Że w lesie wciąż dokucza zez Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hsłem 22.09.26, 16:55 Dzisiaj powiem, niestety Zapomniałam kupić fetę Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hsłem 22.09.26, 16:50 Mój wujek miał córkę Ulę Bo bardzo dbał o swoje ule Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hsłem 22.09.26, 16:56 Zupa grzybowa Jest smaczna Może nie zdrowa Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hsłem 22.09.26, 16:58 Zupa grzybowa – zupa na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem grzybów, także suszonych, w ilości nadającej potrawie grzybowy smak. Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo bądź tego samego gatunku (zupa pieczarkowa, borowikowa, kurkowa). W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej z kluskami lub makaronem, często z dodatkiem śmietany. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hsłem 22.09.26, 16:59 Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swojej książce kucharskiej 365 obiadów (pierwsze wydanie w 1860 roku) dzieli zupy z grzybów suszonych na kwaśne (z dodatkiem octu) i słodkie (bez octu). Podaje też przepis na zupę ze świeżych pieczarek lub rydzów, zaprawioną zasmażką z mąki i masła. Zaleca podawanie tych zup z krojonymi kluskami. Wincenta Zawadzka w swojej Kucharce litewskiej (pierwsze wydanie 1854) podaje przepis na bezmięsną zupę z suszonych borowików. Zaleca podawać ją z makaronem, kluskami zaparzanymi albo gęstą drobną kaszką, z dodatkiem koperku lub zielonej pietruszki. Jako odmianę proponuje tę samą zupę z dodatkiem wywaru z buraków oraz dużą ilością śmietany, ale podawaną z poszatkowanymi grzybami bądź podsmażanymi pierożkami grzybowym. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hsłem 22.09.26, 17:00 Zupa z suszonych grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hsłem 22.09.26, 17:01 Zupa grzybowa w kuchniach zachodnioeuropejskich na ogół występuje jako zupa krem. Campbell Soup Company rozpoczął produkcję puszkowanej Cream of mushroom soup w 1934 roku Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hsłem 22.09.26, 17:06 ZUPA GRZYBOWA Około 500g grzybów leśnych 5-7 ziemniaków 1 cebula 1 duża marchewka 1 mała pietruszka 2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego 0,5 l bulionu Szklanka śmietany 18% 1 łyżka mąki Masło Sól, pieprz Natka pietruszki' Grzyby pokroić w spore kawałki podobnej wielkości i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć na maśle delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać jeszcze trochę masła oraz posiekaną cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion (zupę można przygotować na wodzie) i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Warzywa obrać, umyć, ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe pokroić w talarki. Dodać do zupy. Dodać też listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę połączyć z mąką i przelać do garnka z zupą. Wymieszać. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Posypać posiekaną natką pietruszki. Odpowiedz Link