madohora Re: Karkonosze 25.02.18, 12:38 Proszę, proszę, bardzo proszę Chcę pojechać w Karkonosze Ja nie byłam tam od lat A dla mnie to "inny świat" Odpowiedz Link
madohora Re: Karkonosze 14.01.20, 20:14 KARKONOSZE NA STAREJ POCZTÓWCE - SZKLARSKA PORĘBA WODOSPAD SZKLARKI Odpowiedz Link
madohora Re: Karkonosze 14.01.20, 20:18 ŁEMKOWIE Źródło zdjęcia: Polona.pl - domena publiczna Odpowiedz Link
madohora Re: Karkonosze 01.02.22, 21:58 Wiatr to przepływ powietrza z rejonu o wyższym ciśnieniu w kierunku miejsca, gdzie jest ono niższe. Najsilniejsze wichury na terenie Polski dotyczą obszarów górskich. Ich królową jest karkonoski szczyt Śnieżka. W ciągu roku tamtejsze obserwatorium meteorologiczne odnotowuje wichury przez 206 dni , co daje w sumie 7 miesięcy. Im chłodniejsza pora roku, tym porywy są częstsze i silniejsze. Na przykład w listopadzie duje średnio przez 19,5 dnia, a w styczniu aż 23,5 dnia. Góra ma na koncie kilka rekordów. Najwyższa średnia prędkość wiatru w przedziale 10-minutowym to 65 m/s, czyli 234 km/godz. (21 lutego 2004 roku). Według niektórych źródeł 9 marca 1990 roku wiało tu jeszcze mocniej – aż 345 km/godz. Przyczyną ekstremalnych podmuchów jest tamtejsza rzeźba terenu. Do tego wzniesienie nie jest zalesione, co spowolniłoby pęd powietrza. Sprzyja temu także samo położenie pasma górskiego na osi północny zachód – południowy wschód. Przez to większość frontów atmosferycznych, wędrując nad Polską, zderza się z nim. Odpowiedz Link
madohora Re: Karkonosze 04.05.22, 18:37 Olbrzymie góry czyli K arkonosze, najw yższe pasm o g ó rsk ie w S u d etach , rozciągają się n a g ra n ic y Czech i Ś lą s k a p ruskiego, oddzielone od g ó r K ło d zk ich d oliną B ob ru , od g ó r Ł u ży ck ich i Saskiej S zw ajcaryi na zachodzie do lin ą N issy śląskiej. G óry owe, zb u d o w ane z g ra n itu , p rzeb iteg o skałam i w ulkanicznego pochodzenia, obfitują w pięk n e i dzikie k rajo b razy . N ajw yż-s z c z y t: Ś nieżka m a 1 6 0 5 m etró w w y sokośc Odpowiedz Link