madohora 20.05.08, 14:10 Odmów, jeślić nie po myśli daj Maszli dać wolą Słuchając słów niepotrzebnych Aż mie uszy bolą Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 20.05.08, 14:12 Dobry pan jadąc sobie w drogę Ujrzał u dziewki w polu bosą nogę Nie chodź powiada bez butów ma rada Bo macierzyna tak zwietrzeje rada Łaskawy panie nic jej to nie wadzi Chyba żebyście pijali z niej radzi Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 20.05.08, 14:15 Slzachetne płótno na którym leżało Owo tak piękne w oczu moich ciało Przecz tego smutny u Fortuny sobie Zjednać nie mogę aby głowy obie Pospołu na tym wdzięcznym mchu leżały A zobopólnych rozmów używały Więcej nie śmiem rzec, bo i tak się boję że z tych słów zazdrość myśl rozumie moję Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 20.05.08, 14:15 Na świętego ojca Świętym cię zwać nie mogę, ojcem się wstydzę Kiedy wielki kapłanie twoje syny widzę Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 20.05.08, 14:17 Na matematyka Ziemię pomierzył i głębokie morze Wie, jako wstają i zachodzą zorze Wiatrom rozumie, praktykuje komu A sam nie widzi, że ma kurwę w domu Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 20.05.08, 14:20 Na miernika Kiedyście się tych pomiarów tak dobrze uczyli że wiecie ilekroć koło obróci się w mili Zgadnijcież mi wiele razów, niż jeden raz minie Magdalena pod namiotem żywym duszą kinie Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 20.05.08, 14:58 Sam pannę ściskasz, sam się zakazujesz Sam w ucho szepczesz sam Pawle całujesz Wszystkoś sam zabrał ani dasz pożyć A jeszcze by cię do fraszek nie włożyć? Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 02.06.08, 12:42 Szeląg dam od wychodu, nie zjem jedno jaje Drożej sram, niźli jadam, złe to obyczaje Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 02.06.08, 12:42 Nie trzeba mi się wiele dowiadywać Kędy ty chodzisz doktorze miłować Bo która z tobą wieczór pobłaznuje Każda nazajutrz piżmem zalatuje Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 02.06.08, 12:42 A co wiedzieć gdzie chodzisz moja dziewko śliczna A mnie tymczasem trapi tęskność ustawiczna Jakoby słońce zaszło kiedy nie masz ciebie A z tobą i w pół nocy zda się dzień na niebie Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 02.06.08, 12:43 Ja inaczej nie piszę, jeno jako żyję Pijane moje rymy, bo i sam rad piję Nie mierzi mnie biesiada, nie mierżą żarty Podczas i czepiec więc też pełne tego karty Co po sykofancyjej – chcesz mię miary w życiu Nauczyć a sam książę, nosisz diabła w kryciu Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 02.06.08, 12:43 O łaziebnikach Łaziebnicy a kurwy jednym kształtem żyją W tejże wannie i złego i dobrego myją Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 01.07.08, 11:40 Fraszki Jona ze Cornego Lasa Tłumaczenie: Szołtysek Na lipę W hyc pod moimi liściami dychnąć se możesz Prosza siednij se tukej, wito cie Szczynść Boże! Bo choć słoneczko giynał z nieba blynduje To się na moich liściach tyn ukrop stopuje Tukej dycki faunisty wioterek zawiywo A we liściach szpok abo słowik piyknie śpiywo Powoniej tyż moje kwiotki. To z nich spijają Pszczoły, kiere potym złociutki miod dowajom Legnij se ku mnie! Niych listek mój opowie Ci jako bojka obyś lepi społ na zdrowie Widisz tera, wiela poradza dać uciechy Choć niy rosnom na mie jabka ani łorzechy Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 01.07.08, 11:40 Fraszki Jona ze Cornego Lasa Tłumaczenie: Szołtysek Na zdrowie Wiysz co jo ci powiym? Szanuj se zdrowie! Dej pozor na nie! Dyć chorowanie To nic dobrego Ani piyknego Ale dopiyro Jak legniesz w wyro Jak niemoc łapniesz Wtedy sie kapniesz Na samym sobie Jak wonio zdrowie! Jeszcze ci powiym Boś se zdrowiym Niy robił błoznow Bo takich osłow Co kurzą, piją Bele jak żyjom Trefić możecie Fol na tym świecie Dyć przeca wiycie Niy łodkupicie Psutego gupotom Zdrowio – za złoto Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 01.07.08, 11:53 Jan Kochanowski Na nieodpowiednią Niy fandzol trzi po trzi, ino prześpij się zy mnom Boś ty już babo niy jest tak niywinnom Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 01.07.08, 11:54 O Kachnie Kacha do łaźni gibko przylecieciała I zaroz się do naga poseblykała Malować mie dziś bydom cało goło Zaroz przydzie jedyn co mie zawoło A jo godom Kaśka, jo bych cie tyż namalował Mie już (tyn obrozek) przed oczami stowo Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 01.07.08, 11:55 Na matematyka Loto z dupnym cyrklym po Utymanie Do gulika wpadło mu całe śniadanie Swoje teorie wkoło wszystkim wyłuszczo Ino niy widzi, że mu się baba puszczo. Odpowiedz Link
madohora2 Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 08.10.13, 11:47 O łaziebnikach Łaziebnicy a k...wy jednym kształtem żyją W tejże wannie i złego i dobrego myją Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 13.07.14, 21:01 Oj świntuszyli nasi przodkowie Tyle tylko tu powiem Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 29.10.16, 15:32 Już nasi przodkowie Świntuszyli sobie Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 24.01.22, 19:27 Odmów, jeślić nie po myśli daj Maszli dać wolą Słuchając słów niepotrzebnych Aż mie uszy bolą Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 26.03.17, 20:36 I nawet Kochanowski Wyciągał zbereźne wnioski Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszki nieprzyzwioite - Jan Kochanowski 27.07.17, 16:23 I już nasi poeci Co myśleli? Teraz wiecie... Odpowiedz Link