Dodaj do ulubionych

znowu polsko-gruzinska awantura

19.02.10, 21:52
online.wsj.com/article/SB10001424052748704269004575073273972795364.html
Obserwuj wątek
    • j-k zalosna propaganda pro-rosyjska 19.02.10, 22:11
      nie warta nawet komentarza.
      • hubert100 Re: zalosna propaganda pro-rosyjska 19.02.10, 22:16
        Ten Szakashwili to moze odgryzc J-Kija "kija". Krawat juz zjadl...
      • jk2007 j-k nie czaisz po angielsku 19.02.10, 22:22
        wiec laskawie przetlumacze o co chodzi:

Saakaszwili (przy podpuszczaniu Warszawy)oskarza Sarkozy o lapowke!
        • j-k ja ci tez laskawie przetlumacze, hloopcze 20.02.10, 12:35
          jk2007 napisał:

> wiec laskawie przetlumacze o co chodzi:

ja ci tez laskawie przetlumacze, hloopcze:

Gruzinem jestes, czy Polakiem, ze cie to interesuje?
          czy po prostu RUSKIM AGENTEM majacym za zadanie na forum sypac Polakom i Gruzinom piasek w szprychy?

• berek_p Re: znowu polsko-gruzinska awantura 19.02.10, 22:19
      Jeszcze bez wystrzalu Polske rozbiora i wroci rosyjskie panowanie nad Warszawa.W
      koncu miasto normalne stanie sie.
      • johnny-kalesony Re: znowu polsko-gruzinska awantura 19.02.10, 22:51
        Jak Moskwa?
        Ach, te rosyjskie, łupieżcze sentymenty ...

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • swinia_spigelmana Polska jak Filipiny= poziom życia oraz sojuz z USA 19.02.10, 23:12
          my nie chcemy byc jak Finlandia i Królestwo pod koniec XIXw - szybko rozwijająca
          sie my chcemy sie rozwijać jak Filipiny oraz Honduras w przymierzu z USA
          • johnny-kalesony Re: Polska jak Filipiny= poziom życia oraz sojuz 19.02.10, 23:23
            Kiedy nie mieliśmy przymierza z USA, nasza historia nie toczyła się zbyt
            atrakcyjnym torem ... Od kiedy to przymierze istnieje, jakoś nie najgorzej się
            Polsce powodzi.

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
            • swinia_spigelmana Re: Polska jak Filipiny= poziom życia oraz sojuz 19.02.10, 23:33
              johnny-kalesony napisał:

> Kiedy nie mieliśmy przymierza z USA, nasza historia nie toczyła się zbyt>
              atrakcyjnym torem ...
              >

mówisz o Jałcie? pomocy w II WS?i w 39? czy wizach ?

Od kiedy to przymierze istnieje, jakoś nie najgorzej się
              > Polsce powodzi.

a co konkretnie USA dla nas zrobiły? np. gospodarczo? poza wymuszaniem np.
              miliardów dla żydów?
              • johnny-kalesony Re: Polska jak Filipiny= poziom życia oraz sojuz 19.02.10, 23:48
                swinia_spigelmana napisał:

> johnny-kalesony napisał:
                >
                > > Kiedy nie mieliśmy przymierza z USA, nasza historia nie toczyła się zbyt&
                > #62;
                > atrakcyjnym torem ...
                > >
                >
                > mówisz o Jałcie? pomocy w II WS?i w 39? czy wizach ?

A czy wtedy mieliśmy sojusz z USA?

> Od kiedy to przymierze istnieje, jakoś nie najgorzej się
                > > Polsce powodzi.
                >
                > a co konkretnie USA dla nas zrobiły? np. gospodarczo? poza wymuszaniem np.
                > miliardów dla żydów?

Stany Zjednoczone niczego nie robią charytatywnie. Po prostu Polska ma z USA
                zbieżne interesy. Jednym z takich interesów było obalenie komunizmu i
                doprowadzenie do upadku ZSRS. Doliczmy jeszcze poparcie członkostwa w NATO,
                kredyty oraz inwestycje.

Pozdrawiam
                Keep Rockin'
                • swinia_spigelmana Re: Polska jak Filipiny= poziom życia oraz sojuz 20.02.10, 00:03
                  johnny-kalesony napisał:

> > mówisz o Jałcie? pomocy w II WS?i w 39? czy wizach ?
                  >
                  > A czy wtedy mieliśmy sojusz z USA?

Oczyścicie, ze tak. Ze wszystkimi astronami konferencji w Jałcie.

> > a co konkretnie USA dla nas zrobiły? np. gospodarczo? poza wymuszaniem np
                  miliardów dla żydów?
                  >
                  >
                  > Stany Zjednoczone niczego nie robią charytatywnie. Po prostu Polska ma z USA
                  zbieżne interesy.
                  >

a wysyłanie wojska do Iraku i Afganistanu jest interesem dla Polski? Z pewnością
                  jest wydatkiem rzędu 1mld PLN rocznie. TO tyle ile np. 200,000,000 obiadów dla
                  głodnych dzieci w Polsce. Ale nie to żebym czepiał się szczegółów

>Jednym z takich interesów było obalenie komunizmu i doprowadzenie do upadku ZSRS.
                  >

Oczywiście, że Polska doprowadziła do upadku komunizmu? ale zaraz po tym, jak
                  wygraliśmy II WS. Teraz czas na walkę z komunizmem w Chinach.

> Doliczmy jeszcze poparcie członkostwa w NATO,
                  nie rozumiem jaki zysk daje nam członkostwo w nato? nie zaatakują nas chiny? czy
                  stany? nie muszą

> kredyty oraz inwestycje.

kredyty? takie bez-odsetkowe, czy ja sle mylę? oczywiście wspólnym interesem
                  jest także -60,000,000,000 $ dla żydów? To ile nam zostaje na czysto? mam
                  nadzieję że jesteś lepszy z matmy ode mnie. Bo mi zysk za cholerę nie wychodzi.

• swiblowo Re: Polska jak Filipiny= poziom życia oraz sojuz 20.02.10, 00:14
                    Nie strasz tymi ripostami johnego. Dopiero co wylazl z nory, w ktorej siedzial
                    chyba od zeszlego roku, od 23.02.
                    Teraz ma pare dni oddechu, 23.02 znowu Ruskie wpadna na Forum i spie...l bedzie.
                    • swinia_spigelmana Re: Polska jak Filipiny= poziom życia oraz sojuz 20.02.10, 00:16
                      swiblowo napisała:

> Nie strasz tymi ripostami johnego. Dopiero co wylazl z nory, w ktorej siedzial
                      > chyba od zeszlego roku, od 23.02.
                      > Teraz ma pare dni oddechu, 23.02 znowu Ruskie wpadna na Forum i spie...l bedzie
                      > .

eee tam spokojny gosc nie wiem to mu tłumacze. Nahaja dziś ze sobą nie mam ;D
                    • johnny-kalesony Re: Polska jak Filipiny= poziom życia oraz sojuz 20.02.10, 12:18
                      Ruskie to mogą wpaść do moich rodziców, żeby pomalować płot, bo wiosna się
                      zbliża i czas zacząć prace konserwacyjne ...

Pozdrawiam
                      Keep Rockin'
                  • johnny-kalesony Re: Polska jak Filipiny= poziom życia oraz sojuz 20.02.10, 12:25

> johnny-kalesony napisał:
                    >
                    > > > mówisz o Jałcie? pomocy w II WS?i w 39? czy wizach ?
                    > >
                    > > A czy wtedy mieliśmy sojusz z USA?
                    >
                    > Oczyścicie, ze tak. Ze wszystkimi astronami konferencji w Jałcie.

No tak skoro tego chciałeś, to będzie sakramentalne: dowody poproszę ... Dowody
                    istnienia sojuszu Polski i USA.

> > > a co konkretnie USA dla nas zrobiły? np. gospodarczo? poza wymuszan
                    > iem np
                    > miliardów dla żydów?
                    > >
                    > >
                    > > Stany Zjednoczone niczego nie robią charytatywnie. Po prostu Polska ma z
                    > USA
                    > zbieżne interesy.
                    > >
                    >
                    > a wysyłanie wojska do Iraku i Afganistanu jest interesem dla Polski? Z pewności
                    > ą
                    > jest wydatkiem rzędu 1mld PLN rocznie. TO tyle ile np. 200,000,000 obiadów dla
                    > głodnych dzieci w Polsce. Ale nie to żebym czepiał się szczegółów

Wysyłanie wojsk do Afganistanu i Iraku znajduje się jak najbardziej w orbicie
                    interesów Polski z wielu powodów:
                    - ograniczenie działań światowego terroryzmu
                    - zobowiązania sojusznicze, wynikające z członkostwa w NATO
                    ... i wreszcie powód, który może zabrzmieć nieco cynicznie, lecz jednak
                    istnieje, mianowicie - usprawnienie działania formacji woskowych w prawdziwych a
                    nie poligonowych warunkach bojowych. Ten bagaż doświadczenia jest dla naszej
                    armii bardzo cenny.

> >Jednym z takich interesów było obalenie komunizmu i doprowadzenie do upadk
                    > u ZSRS.
                    > >
                    >
                    > Oczywiście, że Polska doprowadziła do upadku komunizmu? ale zaraz po tym, jak
                    > wygraliśmy II WS. Teraz czas na walkę z komunizmem w Chinach.
                    >
                    > > Doliczmy jeszcze poparcie członkostwa w NATO,
                    > nie rozumiem jaki zysk daje nam członkostwo w nato? nie zaatakują nas chiny? cz
                    > y
                    > stany? nie muszą
                    >
                    > > kredyty oraz inwestycje.
                    >
                    > kredyty? takie bez-odsetkowe, czy ja sle mylę? oczywiście wspólnym interesem
                    > jest także -60,000,000,000 $ dla żydów? To ile nam zostaje na czysto? mam
                    > nadzieję że jesteś lepszy z matmy ode mnie. Bo mi zysk za cholerę nie wychodzi.

Wiesz, napisz jeszcze coś o UFO ...

Pozdrawiam
                    Keep Rockin'
    • swinia_spigelmana kto jeet żałosny WSJ? Sakrovitz? Francja? 19.02.10, 23:14
      to to nie było w Prawdzie nie wiem czy dr.dre zauważył ze swej katedry
    • jk2007 Borys nie wypalila, pozostal tylko Saakaszwili... 19.02.10, 23:18
      • swinia_spigelmana bo Borys nie nosi krawatów na podwieczorek 19.02.10, 23:34
        wiec jest mniej medialna co nie?
        • jk2007 Borys usmiecha sie 20.02.10, 00:02

wiec jest mniej medialna co nie?

lenta.ru/news/2010/02/15/fine1/
          • swinia_spigelmana uśmiech świadczy o inteligencji to jest grymas 20.02.10, 00:19
            mnie jednak bardziej interesuje jaką części Polonii na Białorusi reprezentuje
            panie Borys.
            Tak samo dużą jak Kaczuś czy zdRadek w Pl?
            • jk2007 Re: uśmiech świadczy o inteligencji to jest gryma 20.02.10, 00:22

mnie jednak bardziej interesuje jaką części Polonii na Białorusi
              reprezentuje panie Borys.

moze 1/10
              • swinia_spigelmana Re: uśmiech świadczy o inteligencji to jest gryma 20.02.10, 00:34
                jk2007 napisał:

> swinia_spigelmana napisał:
                >
                > mnie jednak bardziej interesuje jaką części Polonii na Białorusi
                > reprezentuje panie Borys.
                >
                > moze 1/10

niemożliwe GW i TVN by o tym zaraz powiedziała
            • walter622 Kto pyta ten nie błądzi 20.02.10, 00:37

> mnie jednak bardziej interesuje jaką części Polonii na Białorusi reprezentuje
              > panie Borys.

A kto szuka ten znajduje odpowiedzi nurtujące pytania.
              S_s, jesteś leniwy - pogoogluj sobie to znajdziesz odpowiedź.
              Dla przypomnienia - ile jest Polaków na Białorusi? ca. 400 tyś.

pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82oru%C5%9B
              Ile jest członków ZPB ?
              pl.wikipedia.org/wiki/Zwi%C4%85zek_Polak%C3%B3w_na_Bia%C5%82orusi

" W najlepszym okresie swej działalności Związek skupiał ponad 5 tys. Polaków –
              obywateli Białorusi i był największą niezależną organizacją społeczną na
              Białorusi."

Może pora znaleźć dla dobra białoruskiej Polonii konstruktywne rozwiązanie tego
              konfliktu, ciągnącego się od 2005 r.
              Bo zadań, nie cierpiących zwłoki jest wiele.
              Ile Polaków na Białorusi uznaje j.polski za swój język ojczysty ? Zaledwie
              16,5% (tj. ca. 70 tyś.). Przeciąganie tego konfliktu grozi wynarodowieniem
              naszej, mieszkającej tam, Polonii.

• swinia_spigelmana Re: Kto pyta ten nie błądzi 20.02.10, 01:28
                walter622 napisał:

> A kto szuka ten znajduje odpowiedzi nurtujące pytania.
                > S_s, jesteś leniwy

ciiiiiiiiiiiiii to sekret a ty sie drzesz po nocy ;D

> Dla przypomnienia - ile jest Polaków na Białorusi? ca. 400 tyś.
                > Ile jest członków ZPB ?

właśnie zrozumiałem znaczenie homeopatii! Ale co się dziwić - zdRadek ma kiepski
                budżet a Kaczuś dodatkowo umijsza na małpeczki.

> Może pora znaleźć dla dobra białoruskiej Polonii konstruktywne rozwiązanie
                tego konfliktu, ciągnącego się od 2005 r.
                >

na czym polega tak naprawde konflikt?!

> Bo zadań, nie cierpiących zwłoki jest wiele. Ile Polaków na Białorusi uznaje
                j.polski za swój język ojczysty ? Zaledwie
                > 16,5% (tj. ca. 70 tyś.). Przeciąganie tego konfliktu grozi wynarodowieniem
                > naszej, mieszkającej tam, Polonii.

Musimy wiec zadzwonić od osoby odpowiedzialnej za zdRadka w MI6. Moze da się
                zasugerować rozwiązanie? nie gadajmy z cieciem ale z kierownikiem.
                • walter622 Re: Kto pyta ten nie błądzi 20.02.10, 01:51

> na czym polega tak naprawdę konflikt?!

Też bym chciał znać odpowiedź na to pytanie.

Lecz powracając do tego, o czym w poprzednim wpisie pisałem. W Kazakhstanie
                  spotykałem przedstawicieli naszej Polonii (wnuków tam zesłanych Polaków).
                  Rozmawiałem z nimi po rosyjsku bo j. polskiego nie znali. Ich dzieci, z ich
                  wypowiedzi, nie czują już żadnego
                  związku emocjonalnego z Polską i nawet nie są zainteresowane
                  przyjazdem do ojczyzny swoich przodków - dla nich to jest już kompletna
                  abstrakcja. Wolą pojechać np. do Tajlandii. Z podobnym
                  procesem będziemy mieli do czynienia na Białorusi. Za jakieś 10 lat te domy, o
                  który toczą się takie zażarte spory, nie będą miały już jakiegokolwiek znaczenia
                  - po prostu będą świeciły pustkami lub
                  zostaną wynajęte pod biura.
                  • swinia_spigelmana Re: Kto pyta ten nie błądzi 20.02.10, 02:08
                    walter622 napisał:

>
                    > który toczą się takie zażarte spory, nie będą miały już jakiegokolwiek znaczeni
                    > a
                    > - po prostu będą świeciły pustkami lub
                    > zostaną wynajęte pod biura.

tak to jest kiedys naslani agneci CIa i Mossadu rzadza Polską.
              • johnny-kalesony Re: Kto pyta ten nie błądzi 20.02.10, 12:42
                walter622 napisał:

> Dla przypomnienia - ile jest Polaków na Białorusi? ca. 400 tyś.

Z zasady nie mam zaufania intelektualnego do kogoś, kto pisze "tyś."

Pozdrawiam
                Keep Rockin'
    • swiblowo Re: znowu polsko-gruzinska awantura 19.02.10, 23:51
      Ale intrygi panie dzieju...
      • swinia_spigelmana Saakashvili revealed own resemblance with Churchil 20.02.10, 00:10
        swiblowo napisała:

> Ale intrygi panie dzieju...

ba ,tka samo bystry jak skromny. Nie należy go atakować po prostu sam się załatwi.

www.georgiatimes.info/en/news/30946.html
    • jk2007 powiedzial w Londynie, bo w Paryzu 19.02.10, 23:56
      dostalby w ryja...
      • swinia_spigelmana Re: powiedzial w Londynie, bo w Paryzu 20.02.10, 02:20
        jk2007 napisał:

> dostalby w ryja...

a skąąąąd olali by tego małego hitlerka.
      • przyjacielameryki Re: powiedzial w Londynie, bo w Paryzu 20.02.10, 10:56
        Amerykanie powinni powstrzymać tych głupich Francuzów w sprzedaży Rosji
        "Mistrala". Rosja zachowuje się jak agresor, prowokuje sąsiadów, ma chyba ze
        wszystkimi sąsiadami albo złe albo nie pewne stosunki. Jak może kraj, członek
        NATO sprzedawać sprzęt wojskowy potencjalnemu wrogowi, tym bardziej że Rosja
        sama i oficjalnie robi sobie z NATO wroga. Jednak Francuzi zawsze byli głupi,
        są i tak już chyba zostanie ale ktoś powinien wyrażnie im to powiedzieć!!!!!!
        • walter622 W czym problem? 20.02.10, 12:39
          przyjacielameryki napisał:

> Jednak Francuzi zawsze byli głupi, są i tak już chyba
          > zostanie

Bardzo "przyjacielska" ocena francuskiego narodu.

> ale ktoś powinien wyrażnie im to powiedzieć!!!!!!

W czym problem - nie ma odważnych? Sadzę, że jako przedstawiciel narodu bardziej
          rozgarniętego i starszego masz prawo "wyraźnie im
          to powiedzieć".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka