Gość: Junior IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.04, 11:06 sic! a miało być tak pięknie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hawk No i jak tu nie przyp.....? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 11:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Wyobraźcie sobie wolny wybory w proamerykańskich IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 13:00 Arabii Saudyjskiej czy Kuwejcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr wolny wybory w proamerykańskich Arabi czy Kuwejcie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.04, 23:29 cynicznie rzecz biorąc to ci powiem - mieliby przynajmniej jedną dużą zaletę. Wybrani byliby przynajmniej proamerykańscy. A to już coś. Zanim mnie oplujesz to się zastanów nad tą ich "zaletą". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obcy Re: Iran. Sukces konserwatystów IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 21.02.04, 13:21 Tam przynajmniej reformatorzy nie dawali dupy do konca - jak u nas SLD. U nas tez tacy, jak ja, beda bojkotowac. (Podobno powstaja jacys "Zieloni", ale b. slabo slychac. To zabawne, jak Polska przypomina Iran. Glemp ma mentalnosc wioskowego mully. A Wojtyla - jak Chomeini i Bush. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YPSILON Re: Iran. Sukces konserwatystów IP: *.autocom.pl 21.02.04, 14:01 Czlowieku, wez sie opanuj. Ty chyba nie wiesz co piszesz. Jacy reformatorzy - SLD? A co maja wspolnego Vhomeini, Bush i Papiez? Debil! Odpowiedz Link Zgłoś
inaww Re: Iran. Sukces konserwatystów 21.02.04, 14:30 Tak, tak! Bojkotuj wybory, niech inni za Ciebie wybiorą, jak jestes za głupi, żeby wybrać kogoś kto choć w przybliżeniu bedzie reprezentował Twoje interesy! Czy pójdziesz do wyborów czy nie to i tak ktoś będzie rządził, bo państwem ktoś musi rządzić, więc bojkotując wybory zrobisz tylko sobie na złość. Ale przecież wolno Ci być głupim - mamy w końcu demokrację! Odpowiedz Link Zgłoś
padshah Szkoda 21.02.04, 14:22 Pewnie znowu będzie miała miejsce rewolucja, tym razem liberalno-demokratyczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczory11 Re: Iran. Sukces konserwatystów IP: *.zeelandnet.nl 21.02.04, 14:59 Mullowie i islamscy fanatycy dobrowolnie wladzy nie oddadza. Jezeli ktos sadzil inaczej, to byl smiertelnie naiwny. Dzisiejsza prasa holenderska cytuje wypowiedz 32-letniego Iranczyka. "Z szacunku dla wlasnej zony zbojkotowalem te wybory! Teraz mam nadzieje, ze bedzie tylko gorzej i ze pogorszy sie az tak bardzo, ze doprowadzi to do wielkiego wybuchu niezadowolenia". Czy potrzebny jest lepszy komentarz tej farsy wyborczej? Sadze, ze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grolsh Re: Iran. Sukces konserwatystów (niestety...) IP: *.chello.pl 21.02.04, 17:22 Gdzies juz wczesniej pozwolilem sobie skomentowac na forum, ze wystarczy aby konserwatysci zdyscyplinowali do pojscia na wybory tylko samych bassis'ow (ca 6 mln czlonkow)) i czlonkow ich najblizszych rodzin nie wspominajac o islamskich fanatyczkach (ca 1.5 mln glownie w swietych miastach i na glebokiej prowincji) co juz zapewnia frekwencje wyborcza na poziomie okolo 30% (ponad 40 mln uprawnionych do glosowania) Zbojkotowanie wyborow przez reformatorow i ich zwolennikow tylko podnosi wskaznik "poparcia" dla skostnialych i nieprzejednanych ayatollachow ze wszystkimi mullami. NIe bedzie w Iranie wesolo. A juz sie wydawalo, ze idzie ku normalnosci........ Dziewczyny w Teheranie zaczely odslaniac kostki u nog oraz ....... otwarcie uwodzicielsko sie usmiechac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas tępe Araby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 15:35 Nie ma co pierd... sie z Iranem,bo nie jest tego warty,co pokazują obecne wybory.Ci durni fanatycy islamscy nie nadają się na partnerów do rozmów,a jeszcze głupszemu społeczeństwu widać nie bardzo to przeszkadza.Dodając do tego liczne przekręty w sprawie technologii nuklearnych(i wodzenie za nos MAEA)wcale bym nie potępił ewentualnych amerykańskich lub izraelskich nalotów na irańskie ośrodki atomowe.Z Teheranem można rozmawiać tylko z pozycji siły i mogę sie założyć,że gdy pierwsza eskadra nowych uderzeniowych F-16I Izraela osiągnie gotowość bojową,pokaże tępym irańczykom,kto tu rządzi-i rozp... ich lewe centra atomowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson W Iranie mieszkają Persowie a nie Arabowie! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 15:51 Ty neonazistowski przegniły śmieciu! Iran to nie twoje państwo więc się od niego odwal. W XVIII wieku debile rządzący Europę też uznali że Polska jest niereformowalna i że trzeba ją zniszczyć. Prezentowali oni taką mentalność jak ty gnido. Mam nadzieję że w Europie takie nazi-bydło jak ty wiginie po dobroci, albo pod przymusem, bo to wy, szowiniści,rasiści,nacjonaliści,faszyści, odpowiadacie za NIEMAL CAŁE ZŁO TEGO ŚWIATA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Miej pewność nazi-śmieciu że gdy dolarowcom znowu IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 15:56 coś na mózg padnie i zapragną mordować Persów, to do Iranu popłyną eskadry najnowszych Migów29, a może nawet Su35, a wtedy F16 będą mięsem armatnim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas Re: Miej pewność nazi-śmieciu że gdy dolarowcom z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 16:14 MiG-29,nawet w wersji SMT jest niczym w porównaniu z F-16I lub F-15I.Podobnie jak SU-35 nigdy nie wygra pojedynku z F-15C,nie mówiąc już o przełamaniu izraelskiej obrony przeciwlotniczej,gdyby tępakom zachciało sie uderzenia odwetowego. I chodzi tu nie tylko o poziom maszyn,ale też o WYSZKOLENIE PILOTÓW!!!! Bo nie wiem czy wiesz tępaku,ale izraelscy piloci są najlepiej wyszkoleni na świecie!!!!!!! A Arabowie(czy Persowie,jak tam wolisz)są tak tępi,że nawet gdyby mieli F-22 to by nie umieli z tego zrobić pożytku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson F16 jest bez szans wobec Miga29, IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 16:40 niewspominając już o Su35. To zupełnie inna klasa samolotów. Nad Serbią, mimo że Serbowie używali rakiet z lat 60-ych, F16 były bez szans w pojedynkach z Mig29, pindolcom udało się tylko 3 zestrzelić i to walcząc w ogromnej przewadze, raz nawet 20 na 2, jeden pilot wziął na siebie bandytów, a drugi zdołał się wycofać. Amerykanie ćwiczą walkę z migami conajmniej w parach bo pojedynku są bez szans. > czy wiesz tępaku,ale izraelscy piloci są najlepiej wyszkoleni na świecie!!! Najlepsi są Szwedzi i Polacxy idioto! Izrael używa tej samej taktyki co USA, czyli atak tyralierą na "ślepego" pzeciwnika, który ma przestarzałą rdiolokację. Ich starcie z porównywalną ilością Migów29 w Rosyjskiej czy nawet polskiej wersji, to byłaby rzeź amerykańśkich i izraelskich samolotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Miej pewność nazi-śmieciu że gdy dolarowcom z IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 21.02.04, 22:16 Dzieki za lekcje ,... A teraz powiedz mi co zrobisz jak ci jakis rybak z kutra podesle z przyplywem jakas zaraze na plaze , jakis inny z talentem kieszonkowca wlozy jakiejs danie w Paryzu czy N York ampulke do kieszeni , tuz przed odlotem do Tel Aviw , ktora rozpusci sie po godzinie na pewnej wysokosci ... Moze jakis balonik czy model tych F's nafaszerowny jakas zaraza ,... Mozna rowniez jakis kontenerek z pradem Jordanu ,... Dziwie sie ze do tej pory jeszcze nikt na to nie wpadl ,... Rzeczywiscie mamlasz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas Wiwat Izrael!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 16:16 Wiwat Izrael!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wiwat USA!!!!!!!!!! Trzymam kciuki za Państwo Żydowskie-ROZWALCIE TYCH IRAŃSKICH BRUDASÓW I NAUCZCIE ICH JEDNEGO-WARA OD BRONI ATOMOWEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas Tomson ty śmieciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 16:19 Coćbyś nie wiem co gadał,nie zrobisz nic!!! TO USA RZĄDZĄ NA TYM ŚWIECIE !!!!!!!!!!!!!!!! I jeszcze długo porządzą.powinni tobie spuścić na łeb jakąś bombkę to byś madrzej gadał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas USA powinny rządzić!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 16:21 USA powinny rządzić na tym świecie,bo to jedyny mądry kraj!!!! A że stoi za nimi potężny arsenał broni,wierzę że tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Re: USA powinny rządzić!!!! - co za FANATYK IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 17:37 Gość portalu: Mamlas napisał(a): > USA powinny rządzić na tym świecie,bo to jedyny mądry kraj!!!! A że stoi za > nimi potężny arsenał broni,wierzę że tak będzie. Chiny,UE, a niedługo odrodzone coś na kształt dawnego ZSRR nie pozwolą na to :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza_ Re: USA powinny rządzić!!!! IP: *.acn.pl 21.02.04, 23:27 Laski im wszystkim z tej miłości nie zrób, frajerze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Na szczęście w Europie,Rosji,Chinach,Indiach, IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 17:39 ostatnio nawe w Japonii i wogóle wszędzie na świecie poza Polską ludzie myślą trochę inaczej. :o) Nawet w USA nie ma tylu fanatyków amerykańskiej globalnej rzeszy, co w Polsce. Więc możesz sobie poszkać, a USA nigdy nie będzie rządzić światem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Re: Iran. Sukces konserwatystów IP: 195.70.208.* 21.02.04, 16:58 Iran jest niezaleznym krajem i prowadzi samodzielna polityke. I stac Iranu na nowoczesne technologii(energia jadrowa) tak i na wowoczesne uzbrojenie. W krotkim czasie bedzie regionalnym mocarstwem. I USA zgodi sie z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Iran. Sukces konserwatystów IP: *.gdynia.mm.pl 22.02.04, 00:23 Gość portalu: J.K.2 napisał(a): > Iran jest niezaleznym krajem i prowadzi samodzielna polityke. I stac Iranu na > nowoczesne technologii(energia jadrowa) tak i na wowoczesne uzbrojenie. W > krotkim czasie bedzie regionalnym mocarstwem. I USA zgodi sie z tym. ******************* Jak tylko zostaną zniesione ograniczenia w wymianie zagranicznej. A do tego jeszcze daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felusiak Sukces dyktatury IP: *.nyc.rr.com 21.02.04, 17:20 Rzeczywiscie sukces. Pamietamy jak to w PRL-u PZPR z wyborow na wybory odnosil sukcesy. Wysoka frekwencja i jeszcze wyzsze poparcie. Niewatpliwie wyeliminowanie opozycji z parlamentu bedzie mialo swoje zgubne skutki. Mullowie tak jak szach obudza sie ktoregos dnia zaskoczeni, ze nie pozwolono im sie spakowac. Iran to mlode spoleczenstwo, bardziej dynamiczne i otwarte na reformy. Mullowie sa troche jak sowieckie politbiuro, srednia wieku ponad 70. Jedynie represje na coraz to wieksza skale beda w stanie utrzymac regime u steru. Nie wrozy mullom dobrze przekonanie iranczykow, ze jest teraz gorzej niz za szacha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Dyktatury to są w amerykańskich koloniach IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 17:43 (Kuwejt, Arabia Saudyjska), a nie w Polsce. W Iranie przynajmniej ludzie wiedzą co jest grane, tępi Amerykanie dyktatury u siebie nawet niewidzą. Deupartyjny establishment decyduje kto może rządzić krajem, a kto nie, a motłoch wybiera tylko spośród tych których rządzący, przy pomocy podporządkowanych sobie koncernów, pod nos im podsuną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamlas odrodzone ZSRR??? HE HE HE :-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 18:04 tylko czekałem aż wspomnisz jeszcze o ONZ :-))))) odrodzone ZSRR??? A niby kto wszedłby w jego skład?? Białoruś?? Tadżykistan?? facet ty nie wiesz co gadasz! UE ??? Unia nie umie sobie poradzić nawez z własną konstytucją!!! Nie mówiąc już o wspolnej polityce miedzynarodowej. A Chiny? Cóż,może,ale za 50 lat.Narazie jeszcze przez parę dekad muszą sobie radzić z zacofaniem technologicznym w stosunku do USA i Europy. Drogi Tomsoniku,możesz nawet sie ze złości zesrać, a i tak nikt nie podskoczy USA. I bardzo dobrze,jestem "za" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomosn Jak na razie Rosja,Ukraina,Białoruś i Kazachstan IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 18:08 planują utworzyć sojusz gospodarczy, naturalną koleją rzeczy jest że w najbliższym czasie podczepią się pod to inne republiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas 100% aktywnie - do Amraama,połknąłem słowo :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 18:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c.d Mamlas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 18:19 A pociski naprowadzane 100% aktywnie można wystrzeliwać do dowolnej ilości celów,w przeciwieństwie do półaktywnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawk Re: Jak na razie Rosja,Ukraina,Białoruś i Kazachs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 22:47 "planują utworzyć sojusz gospodarczy, naturalną koleją rzeczy jest że w > najbliższym czasie podczepią się pod to inne republiki." No, to niech planują dalej- zamelduj, jak przejdą do jakichs czynów. Po numerze z gazem bardzo wątpię, czy ktoś zechce się wiązac z Rosją. A zresztą- Kazachstan i Białoruś- no, tylko pogratulować! Świat padnie na kolana, ha,ha! "Naturalną koleją rzeczy" wyjdzie z tego tyle, co z RWPG- wielkie g.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Żaden kraj w Europie nie prezentuje takiego IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 23:09 antyruskiego zacietrzewienia jak szowinistyczni Polacy. Europa i Rosja będą współpracować i czerpań zyski z handlu między sobą, a Polska przez idiotów takich jak ty, zostanie nic nieznaczącą, zapóźnionym państewkiem. Każda myśląca nacja by zbijała kokosy na pośrednictwie między Rosją i UE, ale większość moich zdebilałych rodaków woli nienawidzieć niż zarabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Żaden kraj w Europie nie prezentuje takiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 00:18 "większość moich zdebilałych rodaków" Znaczy się, Rosjan, Tomsonow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas Apropo Miga-29 i F-16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 18:14 no własnie stary,właśnie!!! Własnie pod względem awioniki,radaru i uzbrojenia F- 16 jest lepszy od Miga-29!! Sam to potwierdziłeś!! A co przesądza o zwycięstwie w dzisiejszej walce powietrznej?? Awionika,radar i uzbrojenie!!! +odpowiedznio wyszkolony pilot,który umie to wykorzystać. Co do pojedynku F-16C - polski,rosyjski lub czyjkolwiek MiG-29 - walka przesądza się już na samym początku.Zanim MiG wykryje "szesnastkę",w jego kierunku leci już w 95% niezawodny AMRAAM.A nawet gdyby wykryły sie równocześnie , zasięg naprowadzanych radiolokacyjnie rosyjskich R-27 sięga grubo mniej niż 2/3 zasięgu AIM-120 AMRAAM. Do tego jest naprowadzany półaktywnie,umożliwiając atakowanie tylko 1 celu,kiedy Amraam jest naprowadzany 100% .Nie muszę tu dodawać,że możliwości radaru F-16C są o generację lepsze niż możliwości radaru MiGa-29... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Mówisz o Serbskim Migu29, które i tak w starciu IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 18:18 1 na 1 były lepsze od F16. Rosjanie mają dużo lepszy radar i awionikę. Starcie F-szesnastek z rosyjskimi migami29 byłoby masakrą tych pierwszych :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas Fakt jest taki,że to F-16 jest górą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 18:27 starcie 1:1 Serbski MiG-29 kontra F-16 było tylko jedno. Była to walka z F-16 holenderskim.MiG został załatwiony Amraamem,zanim w ogóle zdołał namierzyć odpalajacego go F-16.To jest niepodważalny fakt,odnośnie walki MiGa-29 z F-16. Dzisiaj tak sie walczy.To tak jak w czasie II wojny polska kawaleria nacierała z szablami na niemieckie czołgi... Jak jakieś siły powietrzne sie nie dostosują do współczesnego pola walki to przegrają. I koniec. Co do nowego ZSRR: Ukraina za bardzo żre sie z rosją(pamiętasz spór o Tuzłę?) żeby wchodzić z nią w związek.Po drugie po aferze z gazem,każdy 2 razy sie zastanowi,zanim wejdzie w sojusz z Rosją.Bo nie wiem,czy warto mieć takiego"sojusznika".zresztą Białoruś jest w "związku" z Rosją tylko z powodu kasy,co potwierdził sam Łukaszenka,grożąc zerwaniem ZBiRu. A nawet gdyby kiedykolwiek powstało twoje"nowe ZSRR",to czym byłby związek Rosji,Białorusi,Ukrainy i kazachstanu?? Chyba tylko pośmiewiskiem dla świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas co do Ruskich Migów-29 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 18:30 nie wiem skąd wziąłeś informacje że mają lepszy radar i awionikę niż np.serbskie czy polskie.Nieprawda.Owszem,miało tak być(modernizacja do standardu SMT)ale Rosjanie jakoś nie chwalą sie wynikami,wiec pewnie wszystko pozostało tylko na papierze.Jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredny Re: co do Ruskich Migów-29 IP: *.proxy.aol.com 21.02.04, 18:49 a ja po prostu uwazam,ze Bush zanim da ...y w nadchodzacych wyborach powinien wziasc Iran sila i zaprowadzic tam porzadek i demokracje american style ,przeciez maja tam bron masowej zaglady,mozna czesc wojska np.przerzucic z Iraku,Polacy sie napewno zgodza ,co niezly mam pomysl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas Re: co do Ruskich Migów-29 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 18:56 Nie mówie żeby wziąść cały Iran,bo po co??? ale powinni rozwalić te przeklęte instalacje nuklearne,bo pamietaj że Iranem żądzą fanatycy i oni naprawde są w stanie walnąć w Izrael bombą atomową... A że Izrael ma 150 głowic,pomyśl co by sie stało w wyniku odwetu... Armageddon.Nie ma bliskiego wschodu w przeciągu 2 godzin... Życie już nie raz pokazało,że organizacje typu ONZ,MAEA mają kompletnie związane ręce.Tak wiec trzeba gadać językiem bomb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas Re: co do Ruskich Migów-29 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 18:59 A Iran sam sie wykończy,szkoda na niego krwi amerykańców.Zobaczycie,jeszcze pale lat i nastąpi kontrrewolucja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson To sobie zobacz jak Amerykansyny i ich przydupasy IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 20:31 zestrzeliwali serbskie migi29. Kiedy ekrany radarów obrony przeciwlotniczej Jugosławii pokazały 24.3.1999 r. nadlatującą armadę NATO, naprzeciw wyleciała eskadra Rycerzy Króla Lazara. Wszyscy dostali potem medale za odwagę i awansowali, wśród nich major Nebojsza Nikolić: Zaraz po wystartowaniu zobaczyłem blask eksplozji z prawej i lewej strony w kierunku Panczewa i Rumy. Mój mig wspinał się szybko i wkrótce zobaczyłem podobną scenę w kierunku Nowego Sadu. Nade mną leciało ponad 20 najnowocześniejszych samolotów wroga ponad równinami Pannoni na Belgrad, zrzucając swój śmiercionośny ładunek. Zdumione moją obecnością i zdecydowaniem odcięcia całe stado szybko zwróciło się przeciw mnie. Dopiero co wystartowałem i to są najtrudniejsze warunki walki powietrznej. Samolot musi osiągnąć wystarczającą wysokość i prędkość, aby móc bronić się skutecznie. Leciałem w kierunku północnej Wojwodiny i uniknąłem pierwszego pocisku wroga. Włączyłem radar pokładowy i aktywowałem mój arsenał. Właśnie wtedy musiałem wymanewrować, aby uniknąć następnego pocisku wroga. Potem był trzeci. Czy którykolwiek z dobrze opłaconych i ubezpieczonych pilotów zachodnich zaryzykowałby spotkanie nawet z dwoma naszymi myśliwcami, a co dopiero z dwoma tuzinami […] Nie zdążyłem sprawdzić, czy trafiłem, bo mój MiG 29 został trafiony w tym momencie, zamieniając się w pochodnię. Płomienie pochłonęły kabinę; nie widziałem ani przyrządów, ani nic na zewnątrz. Byłem na wysokości 3000 m ponad miastem Titel, lecąc na północ w kierunku Zrenjanina. Mój mig, moja ostoja, którą latałem przez ponad 10 lat, spadał. Na wysokości 2000 m postanowiłem katapultować z płonącego myśliwca. Podczas gdy spadałem na spadochronie, samoloty wroga krążyły nade mną, próbując znaleźć mnie w ciemnościach i podziurawić pociskami. Strzelali na oślep, na szczęście nie trafiając i za to bardzo pragnę spotkać się z nimi jeszcze raz. Tylko piloci Luftwaffe podczas II wojny światowej tak robili. Pod tym względem piloci atakujący nasz kraj nie różnią się od hitlerowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredny Re: To sobie zobacz jak Amerykansyny i ich przydu IP: *.proxy.aol.com 21.02.04, 20:38 kazdy jak moze stara sie bronic napadnietej ojczyzny,tak tez robil zestrzelony pilot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Chodziło mi tylko o pokazanie zdolności bojowej IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 20:40 amerykańskich pindosów. Z Migami29 potrafią walczyć tylko mając miażdżącą przewagę. Gdyby starli się z Rosją, zostaliby zmieceni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZZZZZZZZZZZZZZZZZ DO Malmasa .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 21:15 Zaden narod nie jest tepy,a tym bardziej narod iranski.IRAN jest najstarszym panstwem swiata.Obecna mroczne dzieje tej wielkiej cywilizacji sa rezultatem najpierw brudnej polityki brytyjskiej,a nastepnie amerykanskiej.Obecnie krajom zachodnim itp. zalezy na utrzymywaniu kryminalnych,"sredniowiecznych"/w rozumieniu europejskim/rzadow religijnych,gdyz Iran jest krajem o ogromnym potencjale we wszystkich dziedzinach.Kryminalisci W turbanach wiedza,ze nie maja drogi i miejsca do ucieczki,wiec zrobia wszystko aby jak najdluzej miec sie u wladzy.KONIEC ich jest juz jednak bliski.Iranskie mlode pokolenie jest jednym z najbardziej wyedukowanych,tak na rodzimych uniwersytwtach jak i na najlepszych i najbardziej renomowanych uczelniach europejskich iAmeryki Polnocnej.Dla uzupelnienia poinformuje ze glownym projektodawca i koordynatorem projetu eksploracji Marsa przez NASA jest wlasnie naukowiec iranski Pan Firouz Naderi.Bardzo prosze o zastanowienie sie przynajmniej kilka chwil nim zacznie Malmas wypowiadac sie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Racja, ale neonazisty nie przekonasz, IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 23:18 ta zgniła ideologia jaką wyznaje memlak to nieuleczalna choroba. Na forum takich można tylko piętnować i potępiać. Ja potępiam państwa wyznaniowe, w tym czarną mafię w Polsce, ale Persowie muszą sami sobie z tym poradzić, ich kraj, ich sprawa. Ja niechciałbym by ktokolwiek z zewnątrz "pomagał" nam zrobić porządek ze złodziejami w sutannach i chroniącymi ich złodziejami z sejmu. Amerykańce zawsze jak się gdzieś wpieprzają to robią niepomiernie gorszy burdel. Nawet ci studenci którzy nienawidzą ustroju w swoim kraju, wolą już swoich ajatollachów niż warchołów z Białego Domu, którzy każdemu siłą chcą narzucać swoje wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzzzzzzzzzzzzzzzz Re: Racja, ale neonazisty nie przekonasz, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 01:49 Ten memlak rzeczywiscie jest powaznie chory,wiec nie bede sie nim zajmowac od tego sa specjalisci,N.B.90% Iranczykow nienawidzi ahundow/studenci rowniez/,zreszta to juz ich zmierzch.Ci kryminalisci w turbanach drza,poniewaz wiedza ,ze nie maja gdzie uciec ,a osad ciemiezonego narodu bedzie sprawiedliwy za wszystkie wyrzadzone ZBRODNIE!Juz niedlugo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas Do Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 23:32 Oki,spoko.Chciałbym Cie tylko o jedno spytać:jak widzisz w tv,po jakimkolwiek wydarzeniu,jak Arabowie sie wypowiadają,nie masz wrażenia że to straszne tępaki?? Przyjrzyj sie!! Oni gadają jak bydło,krzyczą,skaczą,bez ładu i składu!! Jakby wszyscy mieli coś z mózgiem.Owszem,np.politycy potrafią sie ładnie wypowiedzieć,ale to są wyjątki(podobnie jak bohaterowie Twoich przykładów).99,5% Irańczyków to bambusowe tępaki i zdania nie zmienię. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzzzzzzzzzzzzzzzz do Mamlasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 01:55 Mamlasie masz zaszczyt byc na pierwszym miejscu wsrod bambusowych tepakow- GRATULACJE I OWACJE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawk Re: To sobie zobacz jak Amerykansyny i ich przydu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 22:35 No i co? Jedyne, co z tego propagandowego tekstu wynika, to to, że Serba zestrzelono, zanim się dobrze zorientował, co sie dzieje, aha, no i że Serbowie porozdawali sobie medale, jak juz zmienili obsr... ze strachu gacie po wylądowaniu na spadochronach wśród szczątków swoich maszyn. Reszta, to propaganda i literatura. Zresztą, wszystkie żołnierskie wspomnienia i wyliczenia zwycięstw (także naszych, polskich) trzeba było dzielić przez 2, albo 3 gdy uzyskiwano dostęp do archiwów przeciwnika. Strach ma wielkie oczy. Gdyby wszystkie komunikaty wojenne brac poważnie, to w krótkim czasie przeciwnicy giną w 100, a jak dobrze pójdzie w 150%. A co do Migow i Suchojów, to od dziesięcioleci przegrywają WSZYSTKIE potyczki NA CAŁYM świecie, aż drzazgi lecą. W skrajnych przypadkach w stosunku 71 do 1, jak nad Libanem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Zobacz sobie straty pindolców nad Serbią: IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 23:25 www.gavagai.pl/nato/stratynato2/straty4a.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas co??To są niby wiarygodne straty??? Tomson debilu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 00:06 5 bombowców B-52????? ale jaja :-))))) Właśnie straciłem do ciebie resztki szacunku.nie bede cie przekonywał,bo każdy kto widział tę stronkę sam dojdzie do tego,że Andersen nie napisałby lepszej bajki... Ale dam ci jedną jedyną szansę na zmądrzenie:To czemu Serbowie pokazali w tv tylko szczątki F-117??? Może zestrzeliwanie natowskich samolotów stało sie taką normalką,że ludziom w Serbii znudziły sie informacje o tym?? ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Prawda w oczy kole??? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 22.02.04, 02:14 Bardziej uwierzę w serbskie i rosyjskie dane, niż w kłamstwa pentagonu. A ja zadam tobie zagadkę, czemu US-zbrodniarze zniszczyli serbską TV? Kłamstw by się napewno nie bali, bali się prawda o swym bestialstwie i swych stratach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyk Re: Prawda w oczy kole??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 03:35 " Bardziej uwierzę w serbskie i rosyjskie dane, niż w kłamstwa pentagonu." Ty bys nawet gówno zjadł, Tomsonow, gdyby ci powiedzieli, że to rosyjskie. Jestes jako propagandysta kompletnie niewiarygodny, a przez to niekuteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas US zbrodniarze???????? Zastanów sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 13:20 zastanów sie zanim coś powiesz,bo jedynymi zbrodniarzami w tej wojnie byli Serbowie.Wymordowali,spalili,zgwałcili pół Kosowa,ale ich zbrodniarzami nie nazwiesz! Ty idioto!! A co ma do rzeczy serbska TV?? Gdyby strącili choć jedną maszynę wiecej niż F-117 i F-16 to dam głowe że za pare godzin jest to w CNN!!! Bo to sensacyjna wiadomość i Serbowie by na głowie staneli żeby pokazać ją światu.Ale po co ja próbuje przemówić ci do rozsadku..? Nie ma sensu w ogóle z toba dyskutować,bo nie masz żadnych argumentów i gadasz pierdoly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medyk [...] IP: 168.143.113.* 23.02.04, 04:41 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawk Re: Zobacz sobie straty pindolców nad Serbią: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 00:13 Pindolców, znaczy, kogo- Rosjan??? Nie rozumiem, ;-))) No właśnie pisałem o wojennej propagandzie, która zwielokrotnia straty przeciwnika 10 i 30 krotnie, jak to zrobili Serbowie dla potrzeb wewnątrz politycznych. ta śmieszna stronka jest tego przykładem. Tej propagandy juz nikt nie podtrzymuje, bo była potrzebna dorażnie, w czasie tej wojny i póżniejszych wyborów w Serbii. Nie podtrzymuje poza tobą, oczywiście, bo ty w ogóle żyjesz w świecie wirtualnym. Taki przypadek szczególny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas brawo Hawk!! ty przynajmniej znasz sie na rzeczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 23:35 Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 JUGOSŁAWIA,MiG i F-16. 23.02.04, 00:56 1)SPRAWA SKUTECZNOŚCI NALOTÓW NATO. W odniesieniu do mobilnego sprzętu wojskowego była bardzo marna.Obecnie analitycy NATO są zgodni że podczas całej operacjii zniszczono nie więcej niż 30 czołgów,40 pojazdów opancerzonych i kilkanaście wyrzutni rakiet p- lot.Przyczyna takiego stanu rzeczy była złożona.Z jednej strony JAL (Jugosłowiańska Armia Ludowa) perfekcyjne opanowała sztukę maskowania i mylenia przeciwnika za pomocą celów pozorowanych.Uwzględniono przy tym najnowsze technologie wykrywania i identyfikacjii celów.Wariant ukrycia i rozśrodkowania własnych wojsk w obliczu miażdżącej przewagi przeciwnika był tam zresztą konsekwentnie ćwiczony od 50 lat.Z drugiej strony lotnictwo NATO stosowało niesłychanie ostrożną taktykę działania bojąc się ponoszenia jakichkolwiek strat (chodziło żecz jasna o politykę).Ataki przeprowadzano z dużej wysokości zadowalając się tylko pobieżnym rozpoznaniem celów.Praktycznie zrezygnowano z udziału naziemnych grup komandosów rozpoznających i oznaczających cele naziemne za pomocą wskażników laserowych czy radiowych(ta taktyka świetnie sprawdziła się na Falklandach czy w Iraku).Partyzanci UCK otrzymali wprawdzie taki sprzęt od Amerykanów ale zupełnie nie potrafili współpracować z lotnictwem NATO. Jeśli chodzi o cele stałe takie jak np.bazy wojskowe skuteczność była dużo lepsza.Znaczna część tej infrastruktury została zniszczona ale wcześniej JAL wywiozła z tamtąd i poukrywała co się tylko dało.Ogromne zniszczenia dotknęły infrastrukturę cywilną Serbii.Prawie wszystkie kluczowe mosty,węzły komunikacyjne,linie energetyczne i transformatorownie zostały zniszczone.Wszystkie rafinerie i duże elektrownie zostały zniszczone bądż uszkodzone w stopniu wykluczjącym szybką odbudowę.To właśnie grożba całkowitej zagłady narodowej gospodarki zmusiła prez.Milosevica do kapitulacjii... 2)STRATY NATO. Bezpośrednio nie były wielkie.O ile dobrze pamiętam to wyniosły one: 3 F-16,2 F- 15,1 F-117 i 2 A-10.Do tego trzeba doliczyć ok.40 BAL-i (BAL-Bezpilotowy Aparat Latający) które jednak z całą premedytacją wysyłano w silnie bronione obszary oszczędzając załogowe samoloty rozpoznawcze.Z helikopterów stracono 2 AH-64 i 5- 6 maszyn transportowych.Natomiast ok.40 samolotów zostało póżniej wycofanych z eksploatacjii gdyż ich zużycie w połączeniu z odniesionymi uszkodzeniami czyniło naprawę nieopłacalną.Były to z reguły starsze wersje A-10,F-16 i ok.30 letnie TORNADA. Aktywność obrony p-lot JAL była bardzo selektywna.Po pierwszych dniach nalotów zrezygnowano praktycznie z użycia pocisków dalekiego zasięgu z naprowadzaniem r- lok (NEWA czy WOŁCHOW) gdyż demaskowało to stanowiska radarów wykrywania i naprowadzania.Dzięki temu system obrony p-lot. dalekiego zasięgu nie poniósł większego uszczerbku,ale samoloty NATO mogły swobodnie operować na pułapie pow.4000m.Sporadycznie używano zmodernizowanych zestawów NEWA i KUB z pasywnym systemem celowiczym (kamera TV i IR).Taka NEWA prawdopodobnie zestrzeliła F-117. Bardzo aktywne były natomiast działka p-lot i mobilne wyrzutnie lekkich rakiet STRIEŁA i IGŁA.Dlatego samoloty NATO nie wykonywały uderzeń z niskiego pułapu i nie były w stanie skutecznie zwalczać rozproszonego sprzętu wojskowego.Gdyby się na to zdecydowano JAL mogłaby ponieść ogromne straty,ale NATO musiałoby się liczyć ze stratą nawet 100 maszyn co politycznie było nie do przyjęcia. 3) MiG versus "F-y". Obecnie używane wesje MiG-29 (Rosja,Polska,Slowacja,Ukraina) prezentują poziom techniki wojskowej z przed 25 lat i raczej nie mają szans z nowymi wersjami F- 16.Równy pojedynek byłby możliwy z wczesną wersją F-16 (np.modelA block.16) ale takich maszyn nikt już w NATO nie używa.F-16C i zmodernizowane F-16A (MLU) mają przewagę nad MiG-29 jeśli chodzi o radar,awionikę i większość uzbrojenia.Wyjątkiem są b.skuteczne rakiety sowiecke R-74 przeznaczone do bliskiej walki manewrowej.Rosjanie skonstruowali prototypy MiG-29 dorównujące nowym F-16 ale z braku środków nie podjęto ich produkcjii(taki super-MiG gościł w zeszłym roku w Radomiu na Air-Show).Trzeba pamiętać że Serbowie posiadali MiG- i 29 w zubożonej wersjii eksportowej(uproszczony radar i awionika) co jeszcze pogarszało ich szanse...Nie wiadomo dokładnie ile tych samolotów zostało zniszczonych podczas wojny,ale obecnie Serbia ma w czynnej służbie 4-5 tych maszyn.Nie wiadomo ile zostało uziemionych z braku części zamiennych. Co do kwestii w jakich proporcjach wygrywały/przegrywały starcia samoloty prod.sowieckiej z zachodnimi to bywało z tym rozmaicie.Bardzo wiele zależy tu od wyszkolenia pilotów i proporcjii liczbowych.Podczas wojny w Korei na 10 zestrzelonych MiG-15 przypadał 1 zestrzelony myśliwiec amerykański(Sabre lub Shooting-Star) gdyż po stronie USAF walczyli doświadczeni piloci pamiętający walki z Niemcami i Japończykami a po stronie lotnictwa KRLD żółtodzioby po kilkutygodniowym szkoleniu.Z kolei w pierwszej fazie wojny w Wietnamie,piloci WRL latający na przestarzałych MIG-17 i MIG-19 po prostu "kosili" amerykańskie Phantomy w proporcjii 1:5.Potem USAF i USNAVY radykalnie zmieniło zasady szkolenia pilotów i zmodyfikowało taktykę walki dzięki czemu w drugiej fazie tej wojny osiągnęli proporcje 1:4 na swoją korzyść,mimo że Wietnam miał już nowsze MiG-21.Starcia lotnictwa Izraela z lotnictwem państw arabskich jest mało miarodajne do oceny TECHNICZNEJ STRONY SPRZĘTU bo najlepiej wyszkoleni piloci świata walczą z jednymi z najgorszych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawk Re: Sukces dyktatury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 23:00 Oczywiście, idealnie byłoby, gdyby Irańczycy sami strząsnęli z siebie ten islamski reżim. No, ale jak widać nie tak szybko. Wszyscy , zdaje sie na te wybory liczyli, w tym celu przecież przyznano nagrodę Noble nikomu nieznanej Irance, by wesprzeć i dowartościować opozycję. A tak nastąpi polaryzacja i nieuchronne starcie poza parlamentem. Osobna sprawą byłoby chirurgicze zbombardowanie nuklearnych instalacji, takie wyjęcie zapałek z ręki dziecka, ale polityczne i propagandowe implikacje byłyby bardzo poważne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Bad news for neo-cons and chickenhawks ,... n/t IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 21.02.04, 22:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawk Re: Bad news for neo-cons and chickenhawks ,... n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 03:37 Bad news for everybody, for leftists too. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Bad news for neo-cons and chickenhawks ,... n IP: *.dialup.sprint-canada.net 23.02.04, 02:55 Te wybory swiadcza o tym, ze amerykanska propagande nie wszystkim da sie zaszczepic. Oczywiscie, ze wsrod Iranczykow sa tacy, ktorzy chcieliby wiekszych zmian w kraju, ale ich glosy sa nieliczne, co widac po wynikach wyborow. Niezadowolonych i bojkotujacych wybory mozna znalezc wszedzie, w USA rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fredekniekiepski Re: Bad news for neo-cons and chickenhawks ,... n IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 23.02.04, 06:37 w USA sa miliony ludzi, ktorzy nie maja szansy wybrac swoich kandydatow. Poza tym nie rzadzi prezyden a niewybieralni ludzie jak Perle,Wolfovitz i kilku innych izraelitow nawet nie posiadajac obywatelstwa USA. A podskocz im. Poniewaz z natury jestescie parobkami to wielbicie USA z mysla dostania wiz na sprzatanie, ale dolar nie kosztuje dzisiaj 120 zlotych jak w czasach kiedy rosla legenda o Ameryce tylko marne 4 zlote.Niedawno byla rocznica YALTY.911lluty 1945) poczytaj kto winny jest polskiej nedzy powojennej. Zapewniam cie nie tylko Rosja. Pozdrawiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fredekniekiepski Re: Iran. No to Ameryka zaatakuje IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 23.02.04, 06:24 pod byle pozore. Narozka Adolfa Szarona US MARINES zaatakuja groznego przeciwnika izraelski aparthaidowcow. Odpowiedz Link Zgłoś