Dodaj do ulubionych

Trojkat: Polska Niemcy Rosja

01.12.10, 20:24
Spojrzmy bez emocji na nasze stosunki w tym trojkacie rownoramiennym z Polska jako wierzcholkiem przy dlugich bokach.

Zacznijmy od wierzcholka polskiego. Historycznie, Polacy boja sie wspolpracy nad ich glowami przez dwa inne wierzcholki. Juz raz stracili przez nie niepodleglosc na okolo 120 lat. Starano sie ich wynarodowac i pozbawic myslacej warstwy spoleczenstwa. Takie elementy jak budowa rurociagu przez Baltyk bardzo negatywnie sa widziane przez polskie spoleczenstwo. Polacy szanuja Niemcow za dobra organizacje i nie szanuja Rosjan za brak organizacji.Polacy uwazaja, ze sa na drodze aby doscignac Niemcy cywilizacyjnie i ze Rosja ich nigdy cywilizacyjnie nie dogoni.

Wierzcholek niemiecki widzi Polske dosc pogardliwie jako przegranych ostatniej wojny. Jako tanich pracownikow do sprzatania, tapetowania i ukladania kafelkow w niemieckich domach, ktorzy jak nie pracuja to kradna Niemcom samochody. Bardzo powoli obraz Polski i Polakow sie zmienia. Moze troche dzieki sukcesom ekonomicznym naszego kraju. Szacunku do Polski jeszcze nie ma i jako partner Polska sie jeszcze sie liczy. Niemcy przegrali wojne z Rosja i to jest ich podstawa ich stosunku do Rosjan. Widza ich z pozycji tych, ktorzy przegrali czyli z pozycji nizszosci. W koncu byla tradycja wspolpracy zaczeta od Piotra Wielkiego w Niemczech i kontynuowana przez Schrödera w Rosji. Podsumowujac, Niemcy Rosje szanuja i traktuja jak powaznego partnera na wschodzie.

Wierzcholek rosyjski widzi Niemcy jako ekonomicznie interesujacy kraj, od ktorego mozna sie wiele nauczyc a Niemcow jako twardych przeciwnikow, z ktorymi da sie jednak wygrac. Polacy sa traktowani jako szowinisci, ktorzy nie potrafia poddac sie urokom matuszki a ciagle swoj nacjonalizm podkreslaja.

Rozgrywki forumowe mozna w ramach uprzedzen z tego trojkata widziec.

PF
Obserwuj wątek
    • igor_uk Re: Trojkat: Polska Niemcy Rosja 01.12.10, 20:37
      P_F, ty naprawda jestes ograniczony.podejrzewam nie masz nic wiecej niz matura (z czego napewno jestes dumny).
      Ty nie potrafisz nawet porzadnie zalozyc watka.
      Masz tu odemnie krotki kurs zakladania watkow(gratis)

Nigdy nie zamieszczaj w poscie otwierajacym twoj watek,co myslisz na temat,poniewaz nikt nie bedzie wtedy mowic o tym,co moze byc naprawda ciekawym,a tylko udowodniac tobie,jaki z ciebie jest duren.

W tym przypadku,twoj post,otwierajacy watek powinien byl wygladac tak:

Tytul
      "Trojkat: Polska Niemcy Rosja"
      W porzadku -czemu nie ,temat niczym nie gorszy od innych.

Dalej:

"Spojrzmy bez emocji na nasze stosunki w tym trojkacie rownoramiennym z Polska jako wierzcholkiem przy dlugich bokach."

bardzo dobrze i na tym koniec,nic wiecej,oprocz zaproszenia do dyskusji.

czy rozumiesz o co mnie chodzi? Jak zapraszasz do dyskusji bez emocji,to nie narzucaj innym swoj poglad.
      • eva15 Re: Trojkat: Polska Niemcy Rosja 01.12.10, 20:41
        Po prostu, p_f odczuł potrzebę wygłoszenia paru utartych banałów i uproszczeń. No i wygłosił, ale o czym tu dyskutować?
        • igor_uk Re: Trojkat: Polska Niemcy Rosja 01.12.10, 20:53
          Ewa,jak zauwazyla,ja nawet nie podjalem tematu,poniewaz on go odrazu tak zawezil,ze mozno tylko nabijac sie z niego.Ale jestem czlowiekiem bardzo dobrze wychowanym,do tego posiadam wiele zalet i cnot (miedzy innymi -zasady,co by to nie znaczylo),dla tego,z litosci,udzielilem mu darmowej lekcji i odrazu zapisalem to do dzienniczka,w ktorym skrupulatnie notuje wszystkie moi dobre uczynki. Ewa,a czy ty tak robisz? Bo P_F,tak mi sie wydaje,notuje nawet te uczynki ,o ktorych tylko pomysli ,taki to z niego "zasadny" czlowiek.
          • eva15 Re: Trojkat: Polska Niemcy Rosja 01.12.10, 21:11
            gor_uk napisał:

> Ewa,jak zauwazyla,ja nawet nie podjalem tematu,poniewaz on go odrazu tak zawezi
            > l,ze mozno tylko nabijac sie z niego.Ale jestem czlowiekiem bardzo dobrze wycho
            > wanym,do tego posiadam wiele zalet i cnot

I do tego masz takie oczy zielone....

www.youtube.com/watch?v=I7UliuywsT4
          • pijatyka Re: "nie narzucaj innym swoj poglad" 08.07.14, 09:36
            ROTFL
        • walter622 Witaj Evo15 01.12.10, 21:18
          eva15 napisała:
          > ale o czym tu dyskutować?
          Zobaczysz, że wątek wspaniale się rozwinie. Są trójkąciki, pojawiło się już kółeczko, być może jakiś kwadracik i obowiązkowo "kręgosłup" z "zasadami".
          Najważniejsze, że p_f nie potknie się na kodorskich lub zarskich mogiłach (w tym temacie, jak Darek słusznie zauważył - "cichutko"). Przypuszczam, że nawet nie ma świadomości ich istnienia i gdzie one się znajdują.
          Więc zabawa w geometrię wykreślną z udziałem faceta z "listkiem" i "przyjaciela" będzie bardzo owocna.
          • eva15 Re: Witaj Evo15 01.12.10, 21:22
            Fakt, pewnie się rozwinie, kuple "po umie" już się zlecieli.
            • eva15 Re: Witaj Evo15 01.12.10, 21:22
              Fakt, pewnie się rozwinie, kumple "po umie" już się zlecieli.

• walter622 Re: Witaj Evo15 02.12.10, 09:45
                eva15 napisała:

> Fakt, pewnie się rozwinie, kumple "po umie" już się zlecieli.
                No widzisz, miałaś wątpliwości a tu po kilku godzinach jest jakieś 90 wpisów.
                Kreślenie figurek geometrycznych, wypranych z jakiejkolwiek treści to w sam
                raz dla "kumpli po umie ".
      • polski_francuz Kurs polskiej mentalnosci 01.12.10, 20:52
        bo troche potrzebujesz.

Polacy sa bardzo rozni od Polek. Bo jesli Ci wierzyc, wlasnie Polka zdecydowala sie z Toba zyc. Trzeba im delikatnie cos tlumaczyc i szanowac ich honor. Bo sie zacinaja i uprzedzaja wobec zbyt agresywnych.

Pisze Ci to bo uzaywasz polskiego forum i ta wiedza Ci sie przyda na przyszlosc.

PF
        • igor_uk Re: Kurs polskiej mentalnosci 01.12.10, 21:04
          P_F, po tych twoich wypocinach,zaczynam watpic,czy masz mature.
          Glupolek,ja z polka mam dzieci,najstarsze ma 20 lat,a ty mnie uczysz jak mnie z niej zyc!
          • polski_francuz Mala poprawka 01.12.10, 21:15
            Chciales napisac z Polka.

PF
            • igor_uk Re: Mala poprawka 01.12.10, 22:51
              To nie mala,a tylko duza poprawka,oczewiscie ze z Polka.

Przepraszam wszystkich Polek,ktore poczuli sie obrazony moim chamskim zachowaniem.

Na usprawiedliwienie moge tylko podac moje niecyliwizowane,azjatyckie,nieludzkie pochodzenie.
              • eva15 Ruski dzikus i ruska arystokratka 01.12.10, 23:20
                igor_uk napisał:

> Przepraszam wszystkich Polek,ktore poczuli sie obrazony moim chamskim z
                > achowaniem.

ja się nie czuję urażona, no ale ja wg p_f- owego Rassenamtu raczej nie-Polka. P-f ustalił, że jestem rosyjską arystokratką. No i co z tym zrobić? W sumie to chyba miłe...

> Na usprawiedliwienie moge tylko podac moje niecyliwizowane,azjatyckie,nieludzkie pochodzenie.

Ja rosyjska arystokratka to złe, dzikie pochodzenie wielkodusznie Ci wybaczam, ale czy p_f to zrobi? On taki honorowy i dumny.
      • melord Re: Trojkat: Polska Niemcy Rosja 01.12.10, 21:48
        igor_uk napisał:
        Tytul
        "Trojkat: Polska Niemcy Rosja"
        W porzadku -czemu nie ,temat niczym nie gorszy od innych.

Dalej:

"Spojrzmy bez emocji na nasze stosunki w tym trojkacie rownoramiennym z Polska jako wierzcholkiem przy dlugich bokach."

bardzo dobrze i na tym koniec,nic wiecej,oprocz zaproszenia do dyskusji.

czy rozumiesz o co mnie chodzi? Jak zapraszasz do dyskusji bez emocji,to nie narzucaj innym swoj poglad.

pozwolisz,ze sie z Toba nie zgodze...
        otwierajac tak watek postepujesz zachowawczo...czekasz co inni powiedza by dopiero zajac
        swoje stanowisko ugruntowane na podstawie opini innych,glownie uczestnikow ktorych znasz i ktorych poglady sa zbiezne z Twoimi
        osobiscie uwazam,ze otwierajac watek powinienes zajac swoje stanowisko w danej sprawie
        lepsze lub gorsze,poprawnie politycznie lub nie....szukac poparcia dla swojej tezy jak i byc gotowym na fale krytyki w mysl zasady.."prawdziwa cnota krytyk sie nie boi"
        • polski_francuz Hi bambuk 01.12.10, 21:52
          od daje szczerze swoj poglad na sprawe. Rzucasz temat i sie czaisz co sie wykluje. I jak sie cos wykluje to sie do wiekszosci przylaczasz.

Odwagi ich juz Stalin raz na zawsze oduczyl.

PF
          • melord mozna zauwazyc ostatnio 01.12.10, 22:14
            ze zebralo sie towarzystwo wzajemnej adoracji probujace innym narzucic swoj styl myslenia
            (w j.rosyjskim czesto ) atakujace przeciwnikow ad persona,meritum zero
            nie zdolne podjac rzeczowej i zrozumialej dla innych dyskusji,bojace sie narazic jedno drugiemu
            gdyby nie nihil ktory wali ich rowno(nie wcinam sie choc czasami ma racje) to wiele postow zechlo by smiercia naturalna
            • eva15 Re: mozna zauwazyc ostatnio 01.12.10, 22:21
              A to ty czytasz posty nihila? No to wystawiasz sobie świadectwo.
              • melord Re: mozna zauwazyc ostatnio 01.12.10, 23:05
                eva15 napisała:

> A to ty czytasz posty nihila? No to wystawiasz sobie świadectwo.

czytam wszystko i wszystkich jesli mam na co czas i ochote(w dlugich postach wszystkiego jedynie nie czytam)...chcesz mi to zabronic?

swiadectwo...tego natomiast ja nie moge i nie chce ci zabraniac
                • eva15 Re: mozna zauwazyc ostatnio 01.12.10, 23:14
                  melord napisał:

> czytam wszystko i wszystkich jesli mam na co czas i ochote(w dlugich postach ws
                  > zystkiego jedynie nie czytam)...chcesz mi to zabronic?

Gdzie mówię o zabranianiu? Czytaj, co chcesz i pisz co chcesz. To moja sprawa, jak to oceniam.
                  • melord Re: mozna zauwazyc ostatnio 01.12.10, 23:36
                    wlasnie....na tym polega dyskusja na forum
                    ocenie czy poglady sa zbiezne czy przeciwne,uzyskania dodatkowych inf,czasami nie znanych..
                    .ataki ad persona prowadza do pyskowek...czyli rozgrzania forum do czerwonosci
                    • eva15 Re: mozna zauwazyc ostatnio 01.12.10, 23:58
                      powiedz to p_f, nie mnie.
                      • melord Re: mozna zauwazyc ostatnio 02.12.10, 00:26
                        Pf to juz duzy chlopiec,moich rad nie potrzebuje,innych tez
            • mara571 problem polega na tym, ze wszystkie te posty 01.12.10, 22:22
              spowadzajace sie do osobistych wycieczek maja tylko jeden cel: uniemozliwic merytoryczna dyskusje na konkretny temat.
              Bo zeby cos sensownego napisac trzeba
              primo: cokolwiek wiedziec na dany temat
              secundo: "stracic" troche czasu piszac merytoryczna odpowiedz
              tertio: poszukac czasami zrodel.
              • polski_francuz Welcome 01.12.10, 22:27
                in Forum Swiat.

PF
                • polski_francuz Re: Welcome 01.12.10, 22:28
                  to FS.

zanim mi jeszcze mature odbiora:)

PF
                  • mara571 przeciez ci zostanie doktorat, to co sie przejmuje 01.12.10, 22:39
                    sz?
                    jk2007 podal link do wywiadu z Adamem Rotfeldem.
                    Czytalam go juz wczesniej, swietnie pasuje do twojego tematu...
                    • polski_francuz Jak mature odbiora 01.12.10, 22:49
                      to sie reszta jak domek z kart rozwali. W gruncie rzeczy bowiem chodzi o pewnosc siebie, czyli Selbstbewusstsein. Ktora trzeba chronic jak zrenice oka.

Czytalem wywiad z Rotfeldem a wlasciwie chyba ogladalem video. Interesujacy.

PF
                    • polski_francuz Rotfeld again 01.12.10, 22:55
                      przeczytalem twoje Hausaufgabe.

Mysle podobnie do niego.

Dobranoc

PF
                      • eva15 Wenn Deutsch, dann richtig! 01.12.10, 23:02
                        polski_francuz napisał:

> przeczytalem twoje Hausaufgabe.

Twoją Hausufgabe, lub twoje Hausaufgaben

wenn schon
                • you-know-who Re: Welcome 02.12.10, 05:34
                  > in Forum Swiat.
                  >
                  > PF

po pierwsze, tu jest polskie forum i jak twierdzisz, watek "nur fuer polen", wiec nie wiem dlaczego mieszasz trzy jezyki i to w jednym koslawym zdaniu. (nie powiesz mi chyba, ze nie znasz angielskiego? ten osobliwy jezyk nie ma konstrukcji "welcome in ...", mowimy: welcome to...)
                  • polski_francuz Jak juz czytasz 02.12.10, 06:51
                    moje watki to czytaj uwaznie. Zastanowienie pmoze ci znalezc odpowiedz sie dlaczego trzy jezyki mieszam.

Szkoda, ze nie zadales sobie trudy by na wstepny wpis odpowiedziec. Obawiam sie, ze jak i inni Kanadale olewasz trudne stosunki polsko-niemiecko-rosyjskie.

PF
              • igor_uk Re: problem polega na tym, ze wszystkie te posty 01.12.10, 23:02
                mara,masz calkowita racje w tym,ze nasze dyskusji sa na poziomie pyskowek. Ale ja,przynajmniej w tym watku,nie mialem zamiaru tego czynic.ja tylko zwrocilem uwage P_F na to,ze w taki sposob dyskusji nie mozno zaczynac,ze wlasnie tak zaczaw ta dyskusje on sprowadzil ja do pyskowki.
                Czyli ja mialem racje.
            • igor_uk Re: mozna zauwazyc ostatnio 01.12.10, 22:58
              melord,nie znizaj sie do poziomu nihilista. czy ja,chociazby,staram sie narzucic swoj styl myslenia? Wrecz przeciwnie,staram sie caly czas,zeby P_F zaczal myslec wlasna glowa i namawiam go do tego,na razie bez skutku,ale od czego jest cierpliwosc.
              • melord Re: mozna zauwazyc ostatnio 01.12.10, 23:14
                wydaje sie mnie,ze nie powinienes narzucac nikomu co i jak ma pisac
                kazdy ma swoj tok myslenia,swoj poglad i z tym trzeba sie pogodzic
                przedstaw swoje argumenty jesli masz ochote,pouczanie zostawmy dla wlasnych dzieci..pewnie tez nas nie posluchaja

jesli watek mi nie odpowiada z takich lub innych wzgledow...nie wlaczam sie(czesto),sprawa prosta
                • igor_uk Re: mozna zauwazyc ostatnio 01.12.10, 23:22
                  melord,nie rozumiemy sie.Ja przeciez nie narzucam P_F,jak on ma to robic,ja tylko chcial mu pomoc.pokazac,jak trzeba zakladac watek,jak nie chcesz pyskowki,a tylko merytorycznej dyskusji.
                  • melord Re: mozna zauwazyc ostatnio 01.12.10, 23:52
                    nie zartuj igor...chcesz doroslego ,wyksztalconego czlowieka ktory na forum siedzi kilka ladnych lat
                    pouczac jak(otwierac watki) i jak ma pisac??
                    pyskowki zaczynaja sie glownie po atakach ad persona,niektorzy robia to celowo
                    Ciebie o to nie posadzam ale troche luzu napewno by Ci sie przydalo
                    FS to nie wyznacznik polityki panstwa,to luzna nic nie znaczaca wymiana pogladow ludzi mieszkajacych w roznych zakatkach swiata jak rowniez w Polsce,oko nalezy czasami przymrozyc
                    mezczyzni o "pompke" powinni dbac......kobietom to ponoc zlosc pieknosci nawet szkodzi

ps.jak wczesniej napisalem nie zgadzam sie z Twoja teoria otwierania watkow
                    • igor_uk Re: mozna zauwazyc ostatnio 02.12.10, 00:17
                      melord, masz prawo miec wlasne zdanie,ale ja swoje rowniez.na tym polega pluralizm i tylko czas potrafi wykazac czyjas racje.W tym przypadku racja okazala sie po mojej stronie.A wiesz czemu? Bo 99% wypowiedzi w tym watku nie dotycza tematu.Moze w tym i jest moja wina,ale zauwaz,ja tylko zwrocilem uwage co do formy.O tresci i meritum nie napisalem a nie slowa.czyli P_F,przy zalozeniu watka popewnil blad,nie dal ludziam wypowiedziec sie na temat,a tylko skupil uwage wszystkich na swojej personie (a moze o to mu i chodzi?).
                      • melord Re: mozna zauwazyc ostatnio 02.12.10, 00:31
                        tak to Twoja wina...dobrze,ze miales odwage sie do tego przyznac
                        watek rzeczywiscie przeksztalcil sie, w miare, malo agresywna pyskowke
                        szkoda
                        nara musze spadac
        • igor_uk Re: Trojkat: Polska Niemcy Rosja 01.12.10, 22:54
          melord,a czy ty zauwazyles,ze w tekscie padlo zdanie bez emocji. I ja wlasnie na to zwrocilem uwage,ze jak chcesz prowadzic dyskucje bez emocji,to nie narzucaj od razu swojego pogladu.
          co innego,jak chcesz ostrej sprzeczki.Wtedy mozno i tak.
    • zim.nisko Re: Trojkat: Polska Niemcy Rosja 01.12.10, 20:41
      Opis sytuacji nieprawdziwy i naciagany. Polacy boja sie Niemcow i im nie ufaja (slusznie), bo historia ich tego nauczyla. Rosjan moze i troche lekcewaza, ale na ogol lubia, bo jestesmy jedna slowianska rodzina. Nie mielismy problemow z Rosjanami jako takimi, mielismy z ich imperialnymi wodzami, natomiast okrucienstwa zwyklych Niemcow Polacy doswiadczyli na wlasnej skorze. Dlatego wbrew twoim prognozom, ten trojkat moze miec calkiem inny osrodek ciezkosci, czy ostrosc katow. Polacy moga sie sprzymierzyc z Rosjanami we wspolnym rozgrywaniu Niemcow. I wszyscy na tym skorzystaja.
      • polski_francuz Ile dywizji ma Watykan 01.12.10, 20:48
        Widzisz sytuacje inaczej. Kazdy ocenia na podstawie swoich doswiadczen i lektur.

Ja mam zgryz z Rosjanami bo ich wlasciwie dopiero na emigracji zaczelem poznawac.

A co do sojuszu z Rosjanami. Znasz taki przypadek, ze oni slabszego sojusznika uszanowali? Naucz mnie zatem. Moim zdaniem, Rosjanie skorzystaja z tego co sie da skorzystac i zadnej umowy ze slabszym partnerem nie dotrzymaja.

PF
        • igor_uk Re: Ile dywizji ma Watykan 01.12.10, 21:01
          P_F nabazgral:
          "Ja mam zgryz z Rosjanami bo ich wlasciwie dopiero na emigracji zaczelem poznawac."

To juz jest wszystko jasne. W UK,nie wiem czemu,Angole odrazu wydzielaja z tlumu Litwinow,Lotysze etnicznych Rosjan? A to dla tego,ze jak powiedzial mnie jeden z managerow,widac odrazy leadera i zazwyczaj Rosjanie dosc szybko staja Team leaderami,supervisorami co nie umyka uwadze Polakow,co dziwnie Litwini i Lotysze przyjmuja to ze zrozumieniem.
          co dotyczy slabszych sojusznikow.To widzisz li,nam nie potrzebni lizodupcy,nam potrzebni prawdziwi przyjacieli.I takich mamy.

P_F,to co biedaku?Upierdliwy rusek -kierownik cie trafil sie. To wspolczuje cie,wiem po sobie, do czego kacap jest zdolny.
          • eva15 Re: Ile dywizji ma Watykan 01.12.10, 21:14
            > P_F,to co biedaku?Upierdliwy rusek -kierownik cie trafil sie. To wspolczuje ci
            > e,wiem po sobie, do czego kacap jest zdolny.

Ha, ha, ha. Igor rozwijasz talent!
          • polski_francuz No dobrze liderze 01.12.10, 21:18
            mysle, ze jesli Ci wierzc, zdominowales Twoja zone i teraz chcesz Twoj leadership na forum przeniesc.

Zone tez ciagle obrazasz?

Swieta kobieta!

PF

• zim.nisko Re: Ile dywizji ma Watykan 01.12.10, 21:20
          Polska bedac czescia UE nie jest juz słaba... w teorii, i mamy wspolne doswiadczenia z Rosjanami, i my i oni zostalismy ogranieni przez Niemcow i innych globalnych mafiozow po 1989 r.
          • polski_francuz Taa 01.12.10, 21:23
            Niezbyt sie z Twoja analiza zgadzam. Niemcy pomogli Polsce wejsc do EU. Byl to krok przyjaciela.

Nie mozna tego zapomniec.

PF
        • jk2007 Ile dywizji ma p_f 01.12.10, 22:59
          polski_francuz napisał:
          > A co do sojuszu z Rosjanami. Znasz taki przypadek, ze oni slabszego sojusznika uszanowali? Naucz mnie zatem. Moim zdaniem, Rosjanie skorzystaja z tego co sie da skorzystac i zadnej umowy ze slabszym partnerem nie dotrzymaja.
          PF

Pardonne-moi, a Ziemi Zachodnie, Palac Kultury i Papiez Polak?
    • nihil-istka kolo z dziurka 01.12.10, 20:54
      Kacapy i szwaby marza o innej geometrii. Polska to dziurka duszona przez kolo okrazenia kacapsko-szwabskiego. Niedoczekanie wasze.
      • igor_uk Re: kolo z dziurka 01.12.10, 21:06
        Co ,nie masz kasy na psychiatra? Chcesz na forum ,za darmo,dostac konsultacje?
        • eva15 Re: kolo z dziurka 01.12.10, 21:20
          он должен пойти на х.....
          • polski_francuz Nanu 01.12.10, 21:26
            jestem w szoku bo obrazasz forumowicza. Chyba, ze chodzi Ci o zmienna "x" a nie o tzw ch... co podejrzewam.

PF
            • eva15 Re: Nanu 01.12.10, 21:29
              Ты понимаешь по-русски? Не может быть.
              • polski_francuz Re: Nanu 01.12.10, 21:33
                Non ho capito niente. Puoi scrivere polacco per favore?

PF
                • eva15 Re: Nanu 01.12.10, 21:41
                  Итак, как всегда. Ты говоришь о темах, в которых ты ничего не понимаешь.
                  • polski_francuz Re: Nanu 01.12.10, 21:45
                    a Ty ciagle rechthaberische Besserwisserin. Kazdy jest jaki jest.

PF
                    • eva15 Re: Nanu 01.12.10, 21:55
                      Почему ты пишешь по-немецки на польском форуме?
                      • polski_francuz Re: Nanu 01.12.10, 21:59
                        und warum schreibst Du auf deutsch?

Moment Mal, eine kleine Verbesserung:

warum schreiben du in german?

PF
                        • eva15 Re: Nanu 01.12.10, 22:13
                          Ich schreibe sowohl auf Deutsch als auch auf Russisch, weil ich die von dir aufgestellten Regeln bewusst ignoriere. Aber warum missachtest du deine eigenen Regeln? ? Findest du sie (genauso wie ich) blödsinnig?

• joanna_on-line Re: Nanu 01.12.10, 22:35
                            eva15 napisała:
                            Aber warum missachtest du deine eigenen Regeln? ? Findest du sie (genauso wie ich) blödsinnig?
                            >
                            :D :D :D
                            • eva15 Re: Nanu 01.12.10, 22:55
                              Lem był mądrym człowiekiem...
                              • jk2007 Mark fufzig p_f 01.12.10, 23:32
                                Eva15 nie popusci glupoty
                              • you-know-who Re: Nanu 02.12.10, 05:04
                                > Lem był mądrym człowiekiem...

studiowal w moskwie, glupi nie byl :-)

rany, jak ja nie cierpie hipokrytow. ciekawe to coming-out pf-a!

• you-know-who Re: Nanu 02.12.10, 04:30
                            > Ich schreibe sowohl auf Deutsch als auch auf Russisch, weil ich die von dir auf
                            > gestellten Regeln bewusst ignoriere. Aber warum missachtest du deine eigenen R
                            > egeln? ? Findest du sie (genauso wie ich) blödsinnig?
                            >
                            dokladnie, eva, dokladnie. najgorzej, ze pf-owi chyba sie zdaje ze zostal jakims wodzirejem czy oficerem k-o z filmu rejs, i moze ustalac reguly kto po jakiemu ma tu pisac.
                            • eva15 Samozważczy zwierz alfa 02.12.10, 13:27
                              you-know-who napisał:

> dokladnie, eva, dokladnie. najgorzej, ze pf-owi chyba sie zdaje ze zostal jaki
                              > ms wodzirejem czy oficerem k-o z filmu rejs, i moze ustalac reguly kto po jakie
                              > mu ma tu pisac.

Ha, ha, dobre porównanie z tym KO-wcem.
                              Można też przyjąć, że p_f jest möchtegerne samcem alfa. Pozazdrościł Putinowi i też chce być. Tyle, że Putina inni tak oceniają, a p_f jest samozwańcem.
                      • eva15 Re: Nanu 01.12.10, 22:00
                        или на португальском языке? Почему?
                        • polski_francuz Re: Nanu 01.12.10, 22:04
                          Po wlosku, Milady:)

Allez, widze zes usmiechnieta choc troche naburmuszona.

3m sie

PF
                          • eva15 Re: Nanu 01.12.10, 22:18
                            Mimo twojego kolokwialnego tonu dzisiaj, twoje wczorajsze chamstwo i insynuacje pod moim adresem pozostaną niezapomnianym przeżyciem. Tylko mój z gruntu litościwy charakter jest przyczyną, że nie dostałeś u mnie jeszcze czerwonej kartki, tak jak twój intelektualny kumpel nihilistka, i nie zszedłeś jeszcze przymusowo z mojego boiska. Ale uważaj, bo masz już dwie żółte.
                            • polski_francuz Re: Nanu 01.12.10, 22:26
                              To jest wytlumaczenie z tymi kartkami ale ja mysle, ze Twa skomplikowana mentalnosc, tym razem dobrze Ci poradzila. Po co sie wadzic? Jam nie Twoj wrog.

Wariatuncie katolskiego-marksistowskiego-nihistke da sie lubic. Jak bys poznala jeszcze niektore tajemnice jego anatomii to bys nabrala prawdziwego szacunku:)

Pozdro

PF
                              • eva15 P_f, pass auf 01.12.10, 22:51
                                polski_francuz napisał:

> To jest wytlumaczenie z tymi kartkami ale ja mysle, ze Twa skomplikowana mental
                                > nosc, tym razem dobrze Ci poradzila. Po co sie wadzic? Jam nie Twoj wrog.

Tu nie chodzi o wrogość, lecz o styl i poziom argumentacji. Nie ma nic przeciwko wrogom, jeśli mają w zanadrzu argumenty, które mnie ciekawią i zmuszają do myślenia. Natomiast mam wiele przeciwko rzekomym przyjaciołom, die versuchen, mich in ihre Gosse der unwürdigen Pseudoargumente zu ziehen.

> Wariatuncie katolskiego-marksistowskiego-nihistke da sie lubic. Jak bys poznala
                                > jeszcze niektore tajemnice jego anatomii to bys nabrala prawdziwego szacunku:)

P-f, zgłębiaj się sam w jego anatomię, mnie w to nie wciągniesz.
                                • polski_francuz Ich passe auf 01.12.10, 22:58
                                  ale tez, od czasu do czasu, sie nie daje. Lubisz narzucac swoj punkt widzenia, swoich kolegow, swoje lektury.

A ja sie przyzwyczailem juz do tych moich. I jak mi cos nie lezy to protestuje. Jak Polak i jak Francuz.

Musze isc spac bo wczesnie rano wstaje.

Dobranoc

PF
                                  • eva15 Re: Ich passe auf 01.12.10, 23:08
                                    Możesz być przyzwyczajony do czego chcesz, na twoje myślenie i intelekt nie mam wpływu. Ale na twoje chamstwo i osobiste wycieczki wobec mnie nie muszę się zgadzać. Ja takich na forum omijam, nihilista nie doczeka sią dyskusji ze mną. Chcesz to samo, co on osiągnąć?

Ich hoffe wirklich, dass du aufpassen wirst.
                • eva15 Re: Nanu 01.12.10, 21:44
                  polski_francuz napisał:

> Puoi scrivere polacco per favore?

Я могу, но я не хочу.
                  • nihil-istka Co za fetor 01.12.10, 21:49
                    no kacapo- szwaby dostali cyrylicznej sraczki. kacapo-szwab ma dwie dupy a nie ma twarzy.
                    ha,ha,ha,ha,ha
                    • nihil-istka Bundeswehra do gruzji 01.12.10, 21:52
                      amerykanie wysla bundeshwere do Gruzji aby w jej obronie przed ruskimi nieco sie wykrwawila. To nieco ostudzi kopulacje miedzy kacapskim knurem i szwabska maciora.
                      ha,ha,ha,ha,ha
                      • nihil-istka stepowy rosyjski wiatr..... 01.12.10, 21:53
                        Stepowy rosyjski wiatr wyrwal evie wlosy razem z rozumem. ha,ha,ha,ha,ha
                        • joanna_on-line Re: stepowy rosyjski wiatr..... 01.12.10, 22:07
                          Najwięksi głupcy często okazują się mądrzejsi od tych, którzy się z nich śmieją
                          by George R. R. Martin

Mądrość jest morzem płytkim, ale burzliwym, a głupota bezdennym, ale martwym.
                          by Aleksander Świętochowski
                          • nihil-istka Rosja jest calkowicie bezsilna 01.12.10, 22:08
                            Rosja ma tylko 20 latajacych mysliwcow. To bezbronny i anarchiczny kraj
                            • nihil-istka Nalezy ocalic Rosje przed upadkiem 01.12.10, 22:11
                              Tylko odebranie kolonii syberyjskich i kaukaskich moze uchronic rosjan od calkowitego upadku chorego degenerata uzaleznionego od gazu i ropy. Do uczciwej roboty brac sie pijaczki.
                              • nihil-istka Tylko katolicyzm moze odnowic kacapow 01.12.10, 22:12
                                Kacapow nalezy odnowic moralnie porzez katolicki chrzest kacaplandu.
                          • polski_francuz Poetka 01.12.10, 22:10
                            przetlumacz Twe poezje na proze, prosze.

PF
                            • joanna_on-line Re: Poetka 01.12.10, 22:25
                              polski_francuz napisał:

> przetlumacz Twe poezje na proze, prosze.
                              >
                              > PF

hmmm... to do mnie PFie? tak mi się wydaje... - chociaż to nie poezja - a jeśli Ci chodzi o moją motywację do zacytowania ww. - to lenistwo - zwyczajnie nie chciało mi się wysialać i pisać własnymi słowami do nihilisty ;-)
    • jk2007 polskie strachy 01.12.10, 22:20
      czyli trojkat wedlug p_f
      www.polskatimes.pl/opinie/wywiady/334226,adam-rotfeld-nadal-boimy-sie-rosji,id,t.html#material_1
      (alez fanatyczna m...)
    • jk2007 czemu w Rosji nie ma polonofobii? 01.12.10, 22:41
      Rosjani czasem traktuja Polske laskawie, czasem ignoruja. Ale nigdy nie spotkalem nienawisci i fobii wobec Polakow.
      • walter622 Re: czemu w Rosji nie ma polonofobii? 02.12.10, 09:48
        jk2007 napisał:

> Ale nigdy nie spotkalem nienawisci i fobii wobec Polakow

No cóż - nienawiść jest "dowartościowanym" tchórzostwem.
    • melord Re: Trojkat: Polska Niemcy Rosja 01.12.10, 22:59
      to dziwny trojkat w zasadzie teoretyczny
      Polozenie geograficzne Polski miedzy dwoma potegami stwarza,ze jesli nawet mowimy o trojkacie
      to napewno nie jest rownoramienny.
      Polska sluzyla/sluzy jedynie do tranzytu ..... wykorzystywano czasami polska sile robocza(zabory glownie)
      Tranzyt to niezbyt dogodna sprawa dla dwoch handlujacych,czasami jednak nieunikniona,dla kraju tranzytowego przy madrej polityce moze byc dochodowa....wiec o to musi dbac(drogi koleje ,porty,rurociagi..itd)

Wspolpraca gospodarcza Rosji(surowce) i Niemiec(technologia) datuje sie od wiekow,na drodze przeplywu tych uslug stoja inne kraje nie wiele sie zmienilo dzisiaj.
      Naturalna rzecza dla biznesu jest zapewnienie szybkich i bezkonfliktowych dostaw,dlatego zdecydowano o budowie Rurociagu Polnocnego by wyeliminowac klopoty z Bialorusia,Ukraina przez ktore to panstwa(polska rowniez) biegnie rurociag zaopatrujacy glownie Niemcy .
      Nasza polska rola w tym "trojkacie" jest minimalana,mozemy jedynie obserwowac i ewentualnie starac sie jako panstwo tranzytowe by przeplyw towarow przynosil dochod i odbywal sie bez problemow.
      Podskakiwanie i psioczenie nie wiele da,omina Polske w taki czy inny sposob,nie zyskamy wiec(tranzyt) stracimy jedynie.

ps.dlaczego Polska nie chce sie podlaczyc do R.Polnocnego skoro i tak bedzie wybudowany
      pewniejsz niz ten przez Bialorus...
      • walter622 Re: Trojkat: Polska Niemcy Rosja 02.12.10, 09:54
        melord napisał:
        > ps.dlaczego Polska nie chce sie podlaczyc do R.Polnocnego skoro i tak bedzie wybudowany
        > pewniejsz niz ten przez Bialorus...

Melord, prawdę mówiąc zaskoczyłeś tym pytaniem. Budowa rurociągu "Jamal-2", tego który masz na myśli, została skutecznie zablokowana i nic nie wskazuje by kiedykolwiek była rozpoczęta. Realizacja rurociągu Północnego była rozwiązaniem alternatywnym w stosunku do "Jamal-2" - jeżeli polscy politycy w sposób świadomy zablokowali tę inwestycję
        to po co mieli by się zgadzać na udział w inwestycji bałtyckiej ?
        • mara571 nie badzmy dziecmi Walterze 02.12.10, 21:15
          plan budowy nowych rurociagow, gazociagow i portow zostal opracowany w Rosji przez strategow, ktorzy mysleli jak dobrzy wojskowi.
          Putin postanowil odzyskac kontrole nad zlozami surowcow (slusznie), nad drogami ich eksportu.
          A tu nie wszystko nalezalo do Rosji, wiec uzyto wszelkich mozliwych metod, aby odzyskac kotrole nad nimi.
          Dodatkowo postanowiono na Kremlu wybudowac olbrzymim kosztem nowe polaczenia.
          W zasadzie slusznie, tylko jedna pozycja w tym rachunku przestaje sie zgadzac.
          Policzono ceny sprzedawanego w przyszlosci gazu wedlug metody obowiazujacej w wiekszosci kontrakow Gazpromu obecnie, czyli w oparciu o cene ropy naftowej.
          Podobno peak oil mamy juz za soba, ilosc samochodow na calym swiecie rosnie, produkcja tworzyw stucznych tez. Czyli jego cena bedzie rosla.
          Problem Gazpromu dzisiaj polega na tym, ze dzieki technice skraplania gazu ziemnego, rosnocej ilosci gazoportow i statkow do przewozu skroplonego gazu zaopatrzenie w gaz moze byc realizowane bez dostepu do rurociagu z Rosji.
          Rosyjski wywiad nie ocenil wlasciwie zdolnosci wydobywczych gazu lupkowego w USA.
          W tym roku Amerykanie stali sie eksporterami gazu do Europy, juz w zeszlym roku sprzedali zamowiony katarski skroplony gaz w Roterdammie, bo go nie potrzebowali.
          W rezultacie cena gazu spadla.
          Czy rurka baltycka sie kiedykolwiek zamortyzuje dowiemy sie za wiele, wiele lat.
          A w Europie zaczela sie "goraczka gazu lupkowego". Nawet Niemcy prowadza wiercenia majace ustalic mozliwe zasoby.
          A R.Polnocny wczesniej czy pozniej zostanie podlaczony do ogolnoeuropejskiego systemu rurociagow. Sadzac z przebiegu na terytorium Niemiec to bylyby robota na jedno lato, aby polozyc te kilkadziesiat kilometrow rury i zbudowac odpowiednie stacje sprezania.
          • walter622 Re: nie badzmy dziecmi 03.12.10, 10:51

mara571 napisała:

> plan budowy nowych rurociagow, gazociagow i portow zostal opracowany w Rosji
            > przez strategow, ktorzy mysleli jak dobrzy wojskowi.

Melord miał na myśli prawdopodobnie polski udział w tej inwestycji i planowaną budowę
            "odnogi" ( o której przez pewien czas było głośno) w kierunku na Gdańsk, zaopatrującą Polskę. Ostatecznie pisowcy te plany również zablokowali. Jedyne planowane powiązanie polskiego systemu zaopatrzenia z tym gazociągiem - wyłącznie za pośrednictwem czeskiego gazociągu "Gazel" w rejonie Cieszyna ( Czesi swój odcinek tego gazociągu już wybudowali). Innymi słowy niemiecki i czeski pośrednicy mają zabezpieczony udział w sprzedaży tego gazu Polsce.

Odnośnie kosztów - ta budowa nie aż tak istotnie odbiega w zakresie kosztów od budowy
            gazociągu tradycyjnego - po prostu nie uwzględniasz bardzo dużych kosztów pośrednich, towarzyszących tego typu inwestycjom i nie przewidzianym przestojom - przy budowie "Jamal-1" tzw. politycy jeździli po wsiach i namawiali chłopów do zadym, co utrudniało tę budowę oraz opłat tranzytowych, uiszczanych w czasie eksploatacji gazociągu.

• melord Re: Trojkat: Polska Niemcy Rosja 03.12.10, 00:16
          walter622 napisał:
          > to po co mieli by się zgadzać na udział w inwestycji bałtyckiej ?

moze zle sie wyrazilem i nie zrozumiales
          chodzilo mnie o mozliwosc podlaczenia sie do gotowego rurociagu,zbudowanie odnogi(gdzies kolo Swinoujscia) a nie inwestowanie w niego jako calosc(projekt zreszta rosjsko-niemiecki)
          • nihil-istka Marzenie rosjanina 03.12.10, 00:20
            Marzenie rosjanina to delirium tremens
            • melord nosi cie nihil..?? 03.12.10, 00:29
              chcialbys bardzo Rosji pomoc tylko nie wiesz jak...wstydzisz sie widac tego
              nie mozna tak sobie wszystkiego brac do serca,troche luzu...
          • walter622 Re: Trojkat: Polska Niemcy Rosja 03.12.10, 10:55
            melord napisał:
            > zbudowanie odnogi (gdzieś kolo Świnoujścia)

Odnoga była planowana na wysokości Gdańska, a nie Świnoujścia. Lecz wielki "strateg" bardzo małego wzrostu również i tę inwestycję skutecznie storpedował .
            Budowa odnogi w rejonie Świnoujścia nigdy nie była brana pod uwagę - bowiem koliduje z niemieckimi interesami w tym rejonie.
            • melord Re: Trojkat: Polska Niemcy Rosja 03.12.10, 21:26
              Mowiac szczerze nie mialem bladego pojecia,ze wogole cos planowano w Polsce w zwiazku z budowa R.Polnocnego.
              Moj "strzal" w Swinoujscie rzeczywiscie byl troche bez sensu(byl to tylko przyklad),logika wskazuje
              rzeczywiscie na Gdansk gdzie jest rafineria
              Niestety, wyznacznikiem rzadow zakompleksionych blizniakow bylo blokowanie wszystkiego,tak na arenie miedzynarodowej jak i wewnetrznej....w tym intrygi w sprawie zablokowania budowy R.P.
              • walter622 Re: Trojkat: Polska Niemcy Rosja 03.12.10, 21:56
                melord napisał:
                > Niestety, wyznacznikiem rzadow zakompleksionych blizniakow bylo blokowanie wszy
                > stkiego,tak na arenie miedzynarodowej jak i wewnetrznej...

Bardzo trafne spostrzeżenie. To co działo się na arenie międzynarodowej niczym nie różniło się od rozgrywek na arenie wewnętrznej - ten sam styl, ta sama miałkość i brak elementarnych kwalifikacji. W efekcie same bardzo poważne straty. O ile kopanina na wewnętrznym podwórku budziła niesmak i uśmiech politowania to wybryki na scenie międzynarodowej nadal są przedstawiane jako niewątpliwy sukces Wielkiego Stratega -Awiatora.
                Stracony został bardzo istotny atut jakim jest usytuowanie Polski - prócz całkowitego rozwalenia tranzytu na osi wschód-zachód również kompletnie rozłożono tranzyt na osi północ-południe - tę funkcję skutecznie przejęli Niemcy, konsekwentnie rozbudowujący
                węzeł Rostocku. W tym kontekście węzeł Świnoujście-Szczecin będzie coraz bardziej przegranym w walce z niemiecką konkurencją.

Prócz zysków z tranzytu stracono również szansę na odgrywanie znaczącej roli jaką ma państwo tranzytowe (vide przykład Turcji, która nie posiadając własnych nośników energetycznych jest traktowana jako poważny gracz w klubie "państw energetycznych")
                oraz zyski z tytułu ulokowania na terenie Polski zbiorników - te akurat usytuowano ostatecznie na terenie ... Czech.
                • melord Re: Trojkat: Polska Niemcy Rosja 03.12.10, 22:46
                  Trzeba przyznac ze smutkiem,ze kolejne rzady III RP nigdy nie mialy zadnej rozsadnej strategi gospodarczej dla Polski.
                  Trojkat o ktorym jest ten post to dzisiaj fikcja,choc powinien byc priorytetem dla rzadzacych Polska na przestrzeni ostatnich 20 lat ...patrzylismy za to z uwielbieniem w USA liczac"gruszki na wierzbie"
                  Nie docieralo do polskich decydentow,ze biznes amerykanski ,angielski,niemiecki..itd musi zarobic ,sentymentow w biznesie niema,nic za darmo,jesli sam nic nie zarobisz nikt niczego nie podaruje.
                  Eksport do Rosji,wrecz nieograniczony dzieki antyrosyjskiej polityce kolejnych wladz a szczegolnie braci blizniakow jest dzisiaj minimalny(zastapili inni) ,do Niemiec to glownie niemieckich firm ulokowanych w Polsce co trudno nazwac eksportem w sensie stricte.
                  Tranzyt polozylismy b.skutecznie na lopatki,tak drogowy jak i kolejowy(o rurociagach nie wspomne) nie inwestujac w priorytetowe kierunki Niemcy-Polska -Rosja,czy....... o czym wspomniales Gdansk-Slowacja i dalej,Szczecin-Czechy...dzieki czemu porty tych miast podupadly zupelnie(zastapili rowniez inni)
                  Budujemy za to kosztowna atostrade na Ukraine ktora mogal spokojnie poczekac na lepsze czasy.
                  No coz...moze po wizycie Miedwiediewa w Polsce cos sie zmieni,polski eksport znow nabierze rozpedu
                  • polski_francuz Trzezwe slowa 03.12.10, 22:49
                    i tylko jedno mozna dodac. Rosjanie graja sprytnie swoje atuty. Polska sie czepia niepotrzebnie pojecia "przyjazni" w polityce.

Przyjacielem w polityce jest ten/ta ktory sluzy moim interesom. Czy to takie trudne do zrozumienia?

PF
                  • walter622 Witaj Melord 04.12.10, 12:38
                    melord napisał:

> Trzeba przyznac ze smutkiem,

W całości zgadzam się z twoimi uwagami. Nieskromnie dodam, że stale o tym piszę obrywając od "patriotów" wszelkie łatki.
                    W biznesie nie ma sentymentów. Na starcie mieliśmy kolosalną przewagę nad innymi
                    - marki wielu polskich wyrobów były na rosyjskim rynku znane i cenione. Mieliśmy doskonałe rozpoznanie tego rynku - eksportując w tym kierunku mogliśmy nie tylko uratować wiele miejsc pracy ale stworzyć kolejne. Cały przemysł lekki spokojnie mógł jeszcze wiele lat tam dostarczać towary. Nie każdy Rosjanin musi się ubierać w towary z Versace. No, a teraz możesz zobaczyć co się stało z wieloma zakładami chociażby w Łodzi - hale fabryczne
                    przerobione na składy chińskiego badziewia.
                    I tak można po kolei - Rosjanie zamawiają obecnie sporą ilość statków w Hiszpanii, Tajwanie i Finlandii. Gdy w Finlandii praktycznie nie było przemysłu stoczniowego (robili głównie kurty rybackie) w Polsce konsekwentnie rozwalano przemysł stoczniowy (nasze chemikaliowce
                    były hitem eksportowym i w tym zakresie mieliśmy szanse posiadania "narodowego" produktu).

Lecz dla robienia interesów potrzebny jest elementarny szacunek i zrozumienie partnera - tego akurat kompletnie brakuje. W rezultacie bliźniaczych happeningów polskie firmy na starcie mają solidnie "pod górkę" - zresztą nie tylko w Rosji, podobna sytuacja jest
                    na wszystkich wschodnich rynkach - poczynając od Litwy na Ukrainie i Kazakhstanie
                    kończąc. Wszędzie tam jak mają możliwość wyboru, to polska firma na starcie dostaje w plecy. Inna rzecz to kompletny brak wsparcia instytucjonalnego - w tym zakresie nawet
                    czeskie firmy mają przewagę. A także brak wsparcia logistycznego - firma dla której
                    pracuje bazuje głównie na info opracowanych przez misje innych krajów ( np. w Kazakhstanie przez pewien czas pracowaliśmy na danych misji słoweńskiej, bowiem w Polsce na temat ryku tego Kraju nie było żadnych danych).

Politycy kompletnie nie mogą zrozumieć znaczenia dla narodowych interesów gospodarki
                    i handlu, funkcjonują w kompletnym oderwaniu i przekonaniu, że co wykombinują to obowiązkowo jest to genialne i zbawcze dla Polski. Pozostaje za tym bawienie się w mitomanię i ciągłe obrażanie na cały świat. A także demonstrowanie swojej wyższości cywilizacyjno-kulturowej wobec społeczeństw państw wschodnich (zabawna powtórka koncepcji "przedmurza Europy") - oni to rzecz jasna dostrzegają i płacą pięknym za nadobne.
                    >...moze po wizycie Miedwiediewa w Polsce cos sie zmieni,

Nic się nie zmieni. Tego typu wizyty nie czynią wiosny. Prócz tego za "poprawę stosunków"
                    z zapałem już się wzięli ci, którzy do tej pory te stosunki z dużym powodzeniem psuli.

> polski eksport znow nabierze rozpedu

Czy znasz jakieś znaczące się polskie firmy (a nie zachodnie montownie im. Balcerowicza), które jeszcze nie padły na pysk ?
                    • nihil-istka No i dlaczego w Polsce jest lepiej niz w Rosji? 04.12.10, 13:16
                      W Polsce pod kazdym wzgledem zyje sie lepiej niz w Rosji.
                      Trzeba byc durnym kacapem zeby pomimo bogactw ropy, gazu, metali, zlota i diamentow zyc tak nedznie jak w Rosji.
                      Dlatego w Posce zyje sie dobrze - bo odwrocilismy sie plecami do syfilisu ze wschodu
    • jk2007 Churchill zauwazyl 01.12.10, 23:22
      Русских всегда недооценивали, а между тем они умеют хранить секреты не только от врагов, но и от друзей.

• eva15 Re: Churchill zauwazyl 02.12.10, 00:36
        Dobre. Amis do Stammbucha.
    • you-know-who cos ciekawszego od harebrained tez pf-a 02.12.10, 06:42
      www.pism.pl/zalaczniki/wstep.pdf

• eva15 de Lazari o różnych p_f-ach 02.12.10, 13:37
        you-know-who napisał:

> www.pism.pl/zalaczniki/wstep.pdf

Dobrze, że przypomniałeś to mądre opracowanie. Obawiam się, że p_f go nie przeczyta, a szkoda, bo faktycznie wiele tam o nim i jemu podobnym, np. :

"Dla Rosjan "polski honor" jest synonimem próżnej pychy, zadufania (pyszałkowatość - kiczliwyj Lach - do rosyjskiego wizerunku Polaka wprowadził na stałe Aleksander Puszkin).
        • johnny-kalesony Re: de Lazari o różnych p_f-ach 02.12.10, 15:27
          Rosjanie podobno mają zwyczaj przypisywać słowo "honor" jak również i jego znaczenie tylko językowi polskiemu i polskiej kulturze oraz mentalności. Cóż - zarówno pod względem językowym jak i mentalnym grubo się mylą. Honor - trzecia deklinacja (ta sama według której odmienia się wyjątek "rex, regis") języka łacińskiego. We wszystkich krajach o łacińskim rdzeniu kulturowym pojęcie to i jego rozumienie streszczane jest przez podobnie brzmiące słowo.
          Rosjanie z racji swojej kulturowej i mentalnej odmienności tego pojęcia nie rozumieją a słowo, które w krajach łacińskich oznacza postawą jak najbardziej pożądaną, w Rosji przyjęło pejoratywny odcień.
          Honorowym można być wówczas, gdy jest się człowiekiem wolnym (obywatelem) oraz szanowanym. Zarówno obywatelska wolność jak i szacunek dla ludzkiego bytu nigdy nie były cechami, charakteryzującymi rosyjski kraj i rosyjską ludność. Tam człowieka zawsze traktowano mniej więcej tak, jak w Chinach albo - żeby nawiązać do bieżących wydarzeń - Korei Północnej.
          Stąd właśnie bierze się - jak sądzę - to nieporozumienie na tle mentalnym, wyrażone przez niuanse lingwistyczne.

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
          • you-know-who pan kalesony 02.12.10, 18:00
            taaa, najbardziej wolni, idywidualistyczni i demokratyczno-obywatelscy byli zawsze:
            poddani cara, poddani absolutystycznych krolow francji, muzulmanie.

stad wieczne pojedynki wsprawie naruszenia honoru, zabojstwa (nawet dzieci) i tak dalej.

od dawna, dobry czlowieku, zajmujesz sie kulturoznawstwem porownawczym?
            • polski_francuz Pilot znawca 02.12.10, 18:56
              taa, najwieksi znawcy honoru to sa piloci amatorzy.

Zwrocmy uwage, ze kiepscy piloci juz tyle niewinnych ofiar mieli.

Od kiedy sie pilocie amatorze zajmujesz ocena innych forumowiczow?

Za kogo ty sie bierzesz?

PF
    • jk2007 Rosja 02.12.10, 08:07
      haile-rastafari.livejournal.com/14606.html#cutid1
      news.km.ru/na_nas_osobo_ne_rasschityvajte_k
      • jk2007 Rosja 02.12.10, 08:28
        www.vedomosti.ru/tnews/news/2010/11/29/1559
        • jk2007 Rosja 02.12.10, 10:54
          voysko.blog.ru/102712259.html
        • darekvtb Re: Rosja 02.12.10, 12:36
          "говорящие на фарси горские евреи" на мусулманской свадьбе !

Я - плакалЪ! :-)))
          • nihil-istka Niemcy w rozkroku 02.12.10, 12:47
            Niemcy w rozkroku a Rosja je dyma. Oj, Amerykanie beda musieli zalozyc pas cnoty szwabskiej maciorze.
    • przyjacielameryki Re: Trojkat: Polska Niemcy Rosja 02.12.10, 09:35
      marco_polo_1 napisał:

> Wierzcholek niemiecki widzi Polske dosc pogardliwie jako przegranych ostatniej
      > wojny. Jako tanich pracownikow do sprzatania, tapetowania i ukladania kafelkow
      > w niemieckich domach, ktorzy jak nie pracuja to kradna Niemcom samochody. Bardz
      > o powoli obraz Polski i Polakow sie zmienia. Moze troche dzieki sukcesom ekonom
      > icznym naszego kraju. Szacunku do Polski jeszcze nie ma i jako partner Polska s
      > ie jeszcze sie liczy. Niemcy przegrali wojne z Rosja i to jest ich podstawa ich
      > stosunku do Rosjan. Widza ich z pozycji tych, ktorzy przegrali czyli z pozycji
      > nizszosci. W koncu byla tradycja wspolpracy zaczeta od Piotra Wielkiego w Niem
      > czech i kontynuowana przez Schrödera w Rosji. Podsumowujac, Niemcy Rosje szanuj
      > a i traktuja jak powaznego partnera na wschodzie.

Trochę błędnie to widzisz. Po pierwsze obraz Polaków w Niemczech zmienia się dla nas na korzyść znacznie szybciej i to z jednego powodu - bo zasługujemy na szacunek swoją pracowitością, przedsiębiorczością, zaradnością, i umiejętnością przystosowania i integrowania się. Niemcy to już widzą, kradzież samochodów znacznie spadła bo lepiej pracuje policja i dobrze współpracuje z niemiecką. Obecnie jak przejeżdża się autostradą z Niemiec do Polski np. w Jędrzychowicach(k/Zgorzelca - Gorlitz) to nie ma żadnej różnicy cywilizacyjnej(u na sa jest lepiej bo skrzyżowania i zjazdy na autostradzie są oświetlone). Wybudowanie autostrady z Łodzi do Warszawy i do granicy z Niemcami(k/Słubic), łączącej Berlin z Warszawą zbliży już bardzo mocno nasze kraje. Stosunki Polska-Niemcy są bardzo dobre, systematycznie wygrzebujemy się ze stereotypów a współpraca gospodarcza wręcz wyśmienita. To odnosi się również do kontaktów młodego pokolenia. To dosyć banalna uwaga, ale właśnie wybudowanie autostrad, dróg ekspresowych i innych dróg podniesie bardzo wysoko naszą pozycję i ułatwi dalszy rozwój dobrych stosunków polsko-niemieckich. Niemniej, ten proces już działa od lat i za lat np. 10-15 będzie to już pełna integracja, wspólnota i partnerstwo.
      A Rosja? Rosja oczywiście jest atrakcyjna, ciekawa, wielka obszarowo itd.. Jednak jej rządy, kultura polityczna, brak demokracji i państwa obywatelskiego a także gigantyczna korupcja(będąca bezpośrednim następstwem braku demokracji i wolności mediów), rządy ludzi z FSB, brak wiarygodności i kontroli społecznej itd., itd. , przekreślają to państwo z jakiejkolwiek bliższej współpracy z państwami demokratycznymi w tym z Niemcami. Niemcy(zarówno ludzie jak i większość polityków) mają absolutną świadomość co to jest Rosja, jakie ma wady i zalety i Rosji putinowskiej, rządzonej przez służby nigdy nie zaakceptują. A budowa Nord Streamu zupełnie tego nie zmienia bo Niemcy bardzo mądrze grają z Rosją - kupują od niej potrzebne surowce, sprzedają maszyny i urządzenia, w ramach UE zawierają papierowe partnerstwa ale nigdy nie wyrzekną się solidarności europejskiej czy sojuszu z USA.
      Nie ma i nie będzie żadnych trójkątów Niemcy-Polska-Rosja bo jest UE i NATO i sojusz i partnerstwo UE-USA. Rosja, dopóki nie stworzy państwa demokratycznego i obywatelskiego nigdy nie będzie bliskim partnerem UE i USA, więc rozważania jakichś nierealnych trójkątów są bez sensu. Nasze zadanie - to wzmacnianie integracji europejskiej w oparciu o rozwój przyjażni i dobrych stosunków Polska-Niemcy oraz UE-USA.
    • nihil-istka Jak swiat swiatem 02.12.10, 11:00
      Jak swiat swiatem niemiec ruskowi nie byl bratem ( i odwrotnie)
      • melord Re: Jak swiat swiatem 02.12.10, 12:47
        nihil-istka napisała:

> Jak swiat swiatem niemiec ruskowi nie byl bratem ( i odwrotnie)

jak swiat swiatem niemiec polakowi nie byl bratem (i odwrotnie)
        wniosek...
        • przyjacielameryki Re: Jak swiat swiatem 02.12.10, 12:53
          melord napisał:

> nihil-istka napisała:
          >
          > > Jak swiat swiatem niemiec ruskowi nie byl bratem ( i odwrotnie)
          >
          > jak swiat swiatem niemiec polakowi nie byl bratem (i odwrotnie)
          > wniosek...

Jest to absurdalny stereotyp, dawno nie aktualny a podsycany przez bardzo już nieliczne XIX wieczne myślenie małej grupki ciemnych oszołomów nie rozumiejących zmian zachodzących w większym i mniejszym świecie.
    • jk2007 "Raketa" 02.12.10, 12:47
      Из пяти тысяч фирм всего четыре-пять производят самостоятельно абсолютно каждую деталь. «Ракета» как раз такая компания.
      chronoscope.ru/2010/11/jacques-von-polier/
      kiedys dawno temu 14-letnim chlopakiem pracowalem na "Rakete"...
      • de_oakville Niemcy i Rosjanie 02.12.10, 13:22
        Odnosi sie wrazenie, ze tak naprawde Niemcy i Rosjanie nie bardzo sie lubia. Jednak czuja do siebie respekt i szacunek, bo kazda ze stron ceni wiele tych cech u drugiej, ktorych sama nie posiada (niemiecki porzadek i organizacja, rosyjska odpornosc fizyczna, sila i wigor, imponujaca wielkosc kraju). W przeszlosci wszelkie uklady i "przyjaznie" kazda ze stron traktowala w sposob czysto "instrumentalny" i bardziej jako "malzenstwo z rozsadku". Szybko jednak nastepowal "rozwod" nierzadko polaczony w dodatku z "awantura". Kogo naprawde lubia Niemcy? Pewnie Skandynawow, moze Wlochow. A kogo lubia Rosjanie? Moze Serbow, ale i to nie jest takie pewne.
        • mongolszuudan Re: Niemcy i Rosjanie 02.12.10, 13:26
          bibliotekar.ru/encSlov/19/19.htm
          • mongolszuudan Re: Niemcy i Rosjanie 02.12.10, 13:33
            Rosja ma tylko dwóch wiarygodnych sojuszników - rosyjską armię i rosyjską flotę.

Aleksander Aleksandrowicz III Romanow.
            • nihil-istka ruska flota to zlom a lotnictwo nie lata 02.12.10, 13:39
              Ruska flota to zlom, ruskie lotnictwo nie lata ( w kaliningradzie lata tylko 1 samolot z 30-tu).
              Co za zalosny tryper a nie panstwo.
              • mongolszuudan Re: ruska flota to zlom a lotnictwo nie lata 02.12.10, 13:52
                Чтобы порвать твой зад и напихать тебе полный рот твоих любимых источников натурального белка - этого более чем достаточно. Не дай тебе Бог, тупой кретин, познакомиться с русской армией и флотом.
                • mongolszuudan Re: ruska flota to zlom a lotnictwo nie lata 02.12.10, 13:57
                  Czy ty już kupiłeś sobie parę krawatów, debile bezmózgi? Jeden z ich zjesz, a na drugim ciebie powieszą.
                  • nihil-istka Re: ruska flota to zlom a lotnictwo nie lata 02.12.10, 14:04
                    CZy to moja wina , ze durne kacapy rozkradli przemysl lotniczy, rozkradli czesci zamienne
                    do mysliwcow? CZy to moja wina , ze 90% ruskich okretow nie moze o wlasnych silach wyjsc z portu? stuknij sie w swoj zapity moglolski leb mongolski zlodzieju i miej sam do siebie prensje.
                    Jedna amerykanska gupa lotniskowcow moglaby rzucic na kolana ten twoj godny pogardy kacapski smierdzielnik. ha,ha,ha,ha,ha
                    • mongolszuudan Re: ruska flota to zlom a lotnictwo nie lata 02.12.10, 14:32
                      Nie widziałeś jak pełzał w błocie Misziko? Następny będziesz ty. Wy - "ludzie cywilizowane" na cudzych błędach uczyć się nie umiecie. A więc, będziecie uczyć się na własnych, kto wyżyje. Jeśli ten, że wyżył, nie pozazdrości martwym.
                      • nihil-istka Re: ruska flota to zlom a lotnictwo nie lata 02.12.10, 14:49
                        A kto to misziko? CZy to jakas mongolska kobyla?
                        • mongolszuudan Re: ruska flota to zlom a lotnictwo nie lata 02.12.10, 15:30
                          To jest twoj bladotwarzy czarnodupy brat, durna i strachliwa amerykańska małpa.
        • de_oakville "Za mundurem panny sznurem", "wczoraj lach, mundur 02.12.10, 13:31
          dzis"
          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
          "Album starych fotografii "The Russian Empire 1855-1914" (Chloe Oblensky, London 1980). Typy ciezkie, masywne, jakby wyrastajace z ziemi. Na jednym zdjeciu sprzedawczyni mleka w Moskwie chodzi od domu do domu z krowa. Wielki rynek dzwonow w Niznym Nowogrodzie. Pierwszy uniwersytet zalozono w Rosji dopiero w 1755! Fotografie: setki ludzi w mundurach. Gradacja - ci, co sa wazni (poczynajac od cara), nosza mundury. Ubior cywilny to raczej symbol nizszego stanu, wrecz - biedy. Widac wielu biedakow - zaden nie nosi munduru. Dwa spoleczenstwa - umundurowane i cywilne. Rzadzi - umundurowane. Na tych zdjeciach Rosja to panstwo umundurowane."
          (Ryszard Kapuscinski, "Lapidarium")
          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
          • mongolszuudan Re: "Za mundurem panny sznurem", "wczoraj lach, m 02.12.10, 13:37
            A kiedy zalozono pierwszy uniwersytet w Indii, Chinach, Japonii ? Nie badz europocentrycznym kretynem - cywilizacja i uniwersytet nie sa synonimami.
            • mongolszuudan Re: "Za mundurem panny sznurem", "wczoraj lach, m 02.12.10, 13:44
              A w Grecji? Uniwersytet w średniowiecznym Paryżu, gdzie wilki na ulicach jadły ludzi, tonących do pasa w błocie - tak sobie osiągnięcie cywilizacji, zwłaszcza z względu na tę herezję, czemu uczyły studentów w tych pierwszych uniwersytetach. Cywilizacja - to bruki w starożytnym Kijowie, ogólne piśmiennictwo ludności starożytnych rosyjskich miast.
          • walter622 Witaj de_Oakville 02.12.10, 15:43
            de_oakville napisał:
            > Pierwszy uniwersytet zalozono w Rosji dopiero w 1755!

Precyzja i jeszcze raz precyzja.
            W 1755 r. założono Moskiewski Uniwersytet. Natomiast pierwszy uniwersytet w Rosji założono
            w 1724 r. w St. Petersburgu ("Akademicki Uniwersytet") .
            • de_oakville Re: Witaj Walter 03.12.10, 11:51
              walter622 napisał:

> w 1724 r. w St. Petersburgu ("Akademicki Uniwersytet") .

Dziekuje za informacje - przyjalem do wiadomosci.
              Wlasnie zaczalem wczoraj ogladac ciekawy rosyjski film ("My iz buduszczewo"), ktory dal mi na DVD znajomy. Pewnie go znasz. Grupka mlodych ludzi z Petersburga pojechala "w teren" szukac pamiatek po II WS i nagle w pewnej chwili znalezli sie w roku 1942 w okopach jako zolierze radzieccy ostrzeliwani przez niemiecka artylerie i bombardowani przez lotnictwo. "Czas sie cofnal", ale oni nie stracili swiadomosci i zdaja sobie sprawe, ze sa z 21-szego wieku ("Gwarantuje ci, ze wygramy te wojne" - mowi jeden z bohaterow do ladnej sanitariuszki. "Tylko potem nie nastana najlepsze czasy, choc polecimy w kosmos"). Dzis ogladam koncowke filmu, bardzo ciekawy.
              • darekvtb Re: Witaj Walter 03.12.10, 13:54
                ""ciekawy rosyjski film ("My iz buduszczewo"),

Jest juz druga czesc: Мы из будущего - 2
                Film nieco slabszy, ale mi sie tez podobal.

"mowi jeden z bohaterow do ladnej sanitariuszki"
                To Климова, Екатерина Александровна. A wyglada ona tak: Бедная Настя

Jej maz - Игоря Петренко tez jest aktorem. Mozna ich zobaczyc razem akurat w drugiej czesci tego filmu. Ja widzialem ich oboje w spektaklu Ленинградский романс
                Strona Kasi Klimowej
                • walter622 Re: Witaj Darekvtb 03.12.10, 14:21
                  darekvtb napisał:
                  > ""ciekawy rosyjski film

Najciekawszy to jednak "Bumer" ( 1 i 2 ) - oglądałem kilka razy, postarałem się nawet poznać Władimira. Film niesamowity - dlaczego ? Kompletnie nie jestem w stanie na to pytanie odpowiedzieć. Ale jednego jestem pewien - to już klasyka.

www.youtube.com/watch?v=Irlt8-5Mwn4&feature=related
                  • darekvtb Re: Witaj Darekvtb 03.12.10, 14:33
                    "Bumer" - owszem, ale "Bumer-2" nie widzialem.. :-(
                    A jak Ci tekst piosenki z filmu?
                    "Никого не жалко, никого!
                    Ни Тебя, ни меня, ни его.."
                    • walter622 Re: Witaj 03.12.10, 14:48
                      darekvtb napisał:
                      > A jak Ci tekst piosenki z filmu?

Jestem fanem Szhnura - w tym filmie odwalił kawałek świetnej roboty.
                      Dość często przyjeżdżał ze swoją kapelą do Warszawy - to było faktycznie
                      coś niepowtarzalnego.

www.youtube.com/watch?v=9gUbeC5YNSs&feature=related
              • walter622 Re: Witaj de_oakville 03.12.10, 14:02
                de_oakville napisał:
                > Pewnie go znasz.
                Niestety, nie oglądałem i nie zamierzam. Może zdziwię, ale nie cierpię filmów wojennych i
                pseudo-historycznych. Potwornie irytują niesamowita ilością błędów (znów kwestia "precyzji")
                oraz prymitywną ideologią. Klasyczny przykład - znany atak Kappelowców(Iżewców):
                - tak to rzekomo wyglądało w czasach sovieckiego kina (błędów niesamowita ilość)
                www.youtube.com/watch?v=bGPy9BIhgBM&feature=related
                - a tak w wersji obecnie obowiązującej (trochę bliższe prawdy)
                www.youtube.com/watch?v=uFUnPYWBsNU&feature=related

Natomiast polecam taki film jak "Dzikie Pole" (reż. M. Kalatoziszwili) - niesamowicie przejmujący i prawdziwy film, do którego się stale powraca. Bez patosu i "efektów"
                lecz znacznie bardziej autentyczny niż ta cała filmowa bezsensowna pukanina.
                • jk2007 Witajcie! 03.12.10, 14:48
                  polecam film "Zurawli nad Ilmenem"
                  www.kino-teatr.ru/kino/movie/ros/hud/10632/annot/
                  sakhafilm.ya1.ru/galereya/13-rabochie-kadry-filma-zhuravli-nad-ilmenem.html
                  • walter622 Re: Witaj JK2007 03.12.10, 14:56
                    Polecasz kultowy film Jakutów. Czytałem, że warto ten film zobaczyć ale jak wspomniałem
                    te filmy wojenne jakoś mnie zniechęcają.
                    • jk2007 Re: Witaj JK2007 03.12.10, 21:43
                      фильм "Журавли над Ильменем" не культовый, и, хотя, о военном времени, скорее всего о настоящих людях. Нынешнему поколению может быть непонятным и чужды такие эпизоды в фильме - как вернувшиеся с зимней ловли рыбы уставшие, замёршие и голодные якутки отдают свой скудный дневной запас еды прибывшим (депортированным в Якутию) финнкам. Или как русский крестьянин, рискуя жизнью и своей семьи укрывает у себя раненного красноармейца якута. Простота слов, открытые улыбки и сердечность жестов. Простая человеческая драма без пафоса.
                      • walter622 Re: Witaj JK2007 03.12.10, 21:59
                        Dzięki - przekonałeś, z pewnością ten film zobaczę (muszę zobaczyć).
                        • jk2007 Re: Witaj JK2007 03.12.10, 22:02
                          walter622 napisał:
                          > Dzięki - przekonałeś, z pewnością ten film zobaczę (muszę zobaczyć).

trudno ten film znalesc
                          • jk2007 Walterze 03.12.10, 22:20
                            что думаешь о графе Жаке фон Полье?
                            chronoscope.ru/2010/11/jacques-von-polier/
                            • walter622 Witaj Igor_uk 04.12.10, 12:00
                              jk2007 napisał:

> что думаешь о графе

Nic, zbyt mało o nim wiem bym się o nim wypowiadał.
                              • jk2007 Re: Witaj Igor_uk 04.12.10, 12:07
                                mialem na mysli jego ksiazke o podroze po Azji
                              • nihil-istka Ci co rosji dupe lizac lubia 04.12.10, 12:12
                                ci co Rosji dupe lizac lubia , jak Bialorus i kilka innych post-sowieckich republik, to zle na tym wychodza. Olewac kacapow i szwabow. Isc wlasna droga.
                                To Anglicy otwarli swoj rynek pracy dla Polakow a szwaby bojkotuja nas do dzis.
                                To kacapskie brudasy wybrzydzaly na polskie mieso. Walcie sie chamy.
                • darekvtb Re: Witaj de_oakville 03.12.10, 15:16
                  "Potwornie irytują niesamowita ilością błędów"

Walter, czy to nie Ty chwaliles Michalkowa za jego ostni film "Утомленные солнцем - 2" ?
                  Tam nie bylo bledow, tam byla calkowita fikcja!
                  • walter622 Re: Witaj de_oakville 03.12.10, 15:37
                    darekvtb napisał:
                    > czy to nie Ty chwaliłeś Michalkowa

Nie, za ten film jego nie chwaliłem, bo nawet udało się mnie ten film nie oglądać.
                    Ma kilka dobrych filmów, za które jego bardzo cenię - chociażby ""Утoмленные солнцем - 1"
                    i "Urga". Ma również potworne katastrofy - "Syberyjski cyrulik" - okropny film oraz prawdopodobnie (sądząc po recenzjach) również przez Ciebie wskazany.

www.youtube.com/watch?v=OHVP4WPrHDM
                    www.youtube.com/watch?v=KnPlrlHS-NY
          • jk2007 Re: "Za mundurem panny sznurem", "wczoraj lach, m 02.12.10, 17:12
            Album starych fotografii
            www.yaplakal.com/forum2/st/0/topic255177.html
            www.yaplakal.com/forum2/st/0/topic242728.html
            • jk2007 Re: "Za mundurem panny sznurem", "wczoraj lach, m 02.12.10, 22:19
              babs71.livejournal.com/441378.html
        • jk2007 Re: Niemcy i Rosjanie 02.12.10, 13:57
          de_oakville napisał:
          > Kogo naprawde lubia Niemcy? A kogo lubia Rosjanie?

i Niemcy i Rosjanie lubia Amerykanow
          • darekvtb Re: Niemcy i Rosjanie 02.12.10, 14:23
            Да, любят, но.. хотели бы это делать еще чаще и в особо извращенной форме! :-))
            • nihil-istka Re: Niemcy i Rosjanie 02.12.10, 14:30
              No i jeszcze jedna dupa wyproznia sie cyrylica na polskim forum. fuuuuu. Co za odor.
              • mongolszuudan Re: Niemcy i Rosjanie 02.12.10, 14:47
                Głupcze, zmień spodni. To ty sobie nasrałeś w spodnie od śmiałości. Daleko szukasz przyczynę odoru. Ona jest bliższa.
          • de_oakville Najzdolniejsi Niemcy i Rosjanie kochaja Ameryke 02.12.10, 18:45
            jk2007 napisał:

> i Niemcy i Rosjanie lubia Amerykanow

I dlatego wielu przedstawicieli obu tych nacji z wielkiej milosci zamieszkalo na stale w Stanach:

Z Rosji
            Yul Brynner - slynny aktor, urodzony we Wladywostoku
            Gershwin - slynny kompozytor
            Irving Berlin - slynny kompozytor
            Dymitr Tiomkin - napisal muzyke do wielu "westernow", miedzy innymi "Rio Bravo", "W samo poludnie"

i wielu, wielu innych

Z Niemiec

Henry Kissinger - amerykanski polityk, gdyby pozostal w Niemczech nie byloby mu tak do twarzy w "pasiaku" jak w amerykanskich okularach i garniturze

Horst Buchholz - aktor, gral w "Siedmiu Wspanialych" mlodego "Chico" u boku "Rosjanina" Brynnera ("Chris"). Buchholz nie pozostal pewnie jedanak w Stanach.

Arnold Schwarzenneger (Austriak) - slynny aktor i obecny gubernator Kalifornii! Kocha stany i to z wzajmnoscia! (zapisac to na "wolowej skorze"). Wzenil sie w rodzine Kennedych.

i wielu, wielu innych.
            • polski_francuz Ameryka pozwalala na marzenia 02.12.10, 18:58
              i wielu sie dalo american dream uwiesc.

Pytanie jest czy te marzenie jeszcze dziala?

PF
              • de_oakville Re: Ameryka pozwalala na marzenia 03.12.10, 00:32
                polski_francuz napisał:

> i wielu sie dalo american dream uwiesc.
                >
                > Pytanie jest czy te marzenie jeszcze dziala?
                >
                > PF

Dlaczego zaraz uwiesc? Jest tak jak w zyciu - bywa roznie. Zalezy to od kontretnej osoby i od łutu szczescia. Ktos pociaga kogos swoja atrakcyjnoscia, a potem okazuje sie, ze chcial go tylko "uwiesc" (zmienia kochanki/kochankow "jak rekawiczki") i tylko "zaliczyc" a potem porzucic. A tamten porzucony ludzil sie nadzieja, ze... Ale bywa przeciez takze inaczej - bywaja przeciez zwiazki z wzajemnoscia dajace obu stronom zadowolenie i spelnienie na dlugie lata. Podobnie jest z emigracja i z Ameryka. Ktos, kto przezyl w niej dobre i przyjemne chwile (tym cenniejsze jak sie porownalo zycie w PRL-u), to w pewnym wieku ma juz niewielka ochote na przeszukiwanie jakichs nowych terenow i uganianie sie za nowymi i niepewnymi "kochankami". Moznaby sie jeszcze dac ewentualnie "uwiesc" na gubernatora Florydy:))
            • jk2007 Re: Najzdolniejsi Niemcy i Rosjanie kochaja Amery 02.12.10, 22:41
              z Rosji
              S.Rachmaninow, I.Sikorski, W.Zworykin
              Z Niemiec
              W.Dornberger, W. von Braun
        • przyjacielameryki Re: Niemcy i Rosjanie 02.12.10, 14:08
          de_oakville napisał:

> Odnosi sie wrazenie, ze tak naprawde Niemcy i Rosjanie nie bardzo sie lubia. Je
          > dnak czuja do siebie respekt i szacunek, bo kazda ze stron ceni wiele tych cech
          > u drugiej, ktorych sama nie posiada (niemiecki porzadek i organizacja, rosyjsk
          > a odpornosc fizyczna, sila i wigor, imponujaca wielkosc kraju). W przeszlosci w
          > szelkie uklady i "przyjaznie" kazda ze stron traktowala w sposob czysto "instru
          > mentalny" i bardziej jako "malzenstwo z rozsadku". Szybko jednak nastepowal "ro
          > zwod" nierzadko polaczony w dodatku z "awantura". Kogo naprawde lubia Niemcy? P
          > ewnie Skandynawow, moze Wlochow. A kogo lubia Rosjanie? Moze Serbow, ale i to n
          > ie jest takie pewne.

Niemcy chcą jakoś tam współpracować z Niemcami ale głównie ze strachu przed ichnimi atomami i ze względu na surowce. Ale Niemcy nie szanują Rosji w pełnym tego słowa znaczeniu, nie darzą ich zaufaniem i nie tęsknią za większym zbliżeniem. Chcą mieć z nimi jakieś porozumienia i surowce ale chcą być od Rosji jak najdalej i Polska jako członek UE i NATO świetnie wypełnia dla nich tę przestrzeń oddzielającą.
          Ta postawa Niemców wynika i ze strachu i z rozsądku. Wiem to od bardzo wielu Niemców a podobne poglądy wyraża wielu niemieckich politologów w tym sowietologów.
          Polska i Niemcy są faktycznymi partnerami w UE i w NATO a czasami zdarzające się nieporozumienia to takie niesnaski w rodzinie.

• darekvtb Re: Niemcy i Rosjanie 02.12.10, 14:37
            "ale chcą być od Rosji jak najdalej"

Smiem polemizowac..
            Helmut ozenil sie z Rosjanka w Niemczech w polowie 90-ch. Po 10 latach sie rozwiedli, ale raz poprobowawszy Rosjanki - zadne inne juz go nie interesowaly. (Wiem co mowie bo ze mna bylo tak samo :-). Helmut zabral syna, przyjechal do Rosji. Od ponad roku zyja we czworke:
            Helmut z synem i Wika ze swoim. Widzac jak rozkwitnela Wiktoria, rozumiem ze Helmut bywa z nia bardzo blisko i bardzo czesto..
            Czego i Panu zycze!
          • przyjacielameryki Re: Niemcy i Rosjanie 02.12.10, 16:24
            przyjacielameryki napisał:

>
            > Niemcy chcą jakoś tam współpracować z Niemcami.
            To oczywiście błąd techniczny. Miało być - Niemcy chcą jakoś tam współpracować z Rosjanami. Pozostałe, absolutnie bez zmian!
            • de_oakville Re: Niemcy i Rosjanie 03.12.10, 04:31
              Pamietam, ze przed laty w tygodniku "Der Spiegel" byla seria artykulow pod tym wlasnie tytulem ("Deutsche und Russen"). Zapamietalem taki oto fragment - jak Rosjanie wzieli Krzyzaka do niewoli (w czasach Aleksandra Newskiego), to czesto kazali mu walczyc golymi rekami z niedzwiedziem. Naturalnie czlowiek nie mial w takiej walce szans. Ale dla nich to byl rodzaj sadystycznej zabawy. Ci "sredniowieczni" to jednak wszedzie byli okrutni.
    • nihil-istka stypa po pogrzebie kacapskiego panstwa 02.12.10, 13:42
      Wyprawmy stype po bylym kacapskim panstwie. Niech zyje ksiestwo moskiewskie z carem piukinem.
      • mongolszuudan Re: stypa po pogrzebie kacapskiego panstwa 02.12.10, 13:47
        Całuj do czarnej dupy swojego murzyńskiego cara, że zeskoczył ci na głowę z kokosowej palmy, skąd u ciebie, prawdopodobnie, ta okrutna kontuzja mózgu, jeśli nie urodziłeś się z nią.
        • nihil-istka Re: stypa po pogrzebie kacapskiego panstwa 02.12.10, 13:49
          Katolickie ksiestwo moskiewskie musi deportowac wszystkich zapitych mongolow.
    • jk2007 Niemcy w Somali 02.12.10, 14:44
      a Rosjanie juz tam byli wczesniej
      www.izvestia.ru/world/article3142615/?print
    • jk2007 dla rusofobow 04.12.10, 11:42
      za.zubr.in.ua/2008/02/04/1602/
      http://www.sciencedirect.com/science?_ob=MImg&_imagekey=B8JDD-4RHHD95-12-W&_cdi=43612&_user=10&_pii=S0002929707000250&_coverDate=01%2F10%2F2008&_sk=%23TOC%2343612%232008%23999179998%23678016%23FLA%23display%23Volume_82,_Issue_1,_Pages_1-256_(10_January_2008)%23tagged%23Volume%23first%3D82%23Issue%23first%3D1%23date%23(10_January_2008)%23&view=c&_gw=y&wchp=dGLzVlz-zSkzV&md5=bfe34995cedf7ce2365cdddce190cdc1&ie=/sdarticle.pdf
    • jk2007 Kaczynski a rewolucja w Rosji 04.12.10, 12:33
      Aleksandr Kaczyński tez rozrabial
      rasumov-ab.livejournal.com/188287.html
      cnota-kaczora.blog.onet.pl/Historia-Kaczynskich-wg-prof-N,2,ID372331164,n
    • nihil-istka ruski soldat okradajacy trupy smolenskie 04.12.10, 13:18
      To typowy rosjanin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka