Dodaj do ulubionych

Pewien oficjalny gość z Izraela, nazwiskiem

IP: *.acn.pl 18.04.04, 20:17
Lapid, wypowiedział się dzisiaj dla TVN.

Wg niego Izrael znajduje się dzisiaj na pierwszej linii światowego frontu walki z terroryzmem islamskim. Radził, by obywatele naszego kraju zrozumieli, że to jest nasz wspólny wróg. Zanim nie będzie za późno.

Osobiście wolałbym, żeby pan Lapid zamiast mówić o osiągnięciach swego państwa w walce z bezpośrednimi sąsiadami, powiedział, co zrobiono dla nawiązania z nimi równoprawnych stosunków i utrwalenia formuły dialogu. Dla jasności: przez frazę "bezpośredni sąsiedzi" rozumiem mieszkańców Palestyny, z którymi stykali się osiedleńcy z kolejnych żydowskich alij. Również ci współcześni, budujący swoje osiedla na terytoriach okupowanych.

C.
Obserwuj wątek
    • Gość: MiniMax [...] IP: *.proxy.aol.com 18.04.04, 21:41
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: White Rower Nie zaperzaj się tak, czlowieku. IP: *.acn.pl 18.04.04, 22:09
        Uogólnienia, jakie wypowiadasz, służą tylko umacnianiu negatywnych stereotypów.

Osobiście nie ufam uogólnieniom. Niezależnie od tego, kto je wypowiada.
        • Gość: dana33 Re: Nie zaperzaj się tak, czlowieku. IP: *.broadband.actcom.net.il 18.04.04, 23:21
          osobiscie wolalabym, zebys raz chociaz zajal stanowisko co do nawolywania przez
          przywodcow hamasu do zab ijania israleczykow, do wysylania dziesiatki
          samobojcow do naszych miast. zdaje sie, ze potrzebujesz nowe okulary, jesli
          dotychczas nie zauwazyles, ile razy probowalismy z nimi gadac, ile razy lamali
          kazda umowe, i ile razy cofali sie w ostatnim momencie przed podpisaniem
          jakiegokolwiek ukladu, wymyslajac nowe warunki.
          na szczescie zrozumieli, ze nie bedzie zadnej mozliwosci do powrotu
          palestynskich arabow w granice israela, i ze podzial jerozolimy stoi w tej
          chwili pod znakiem zapytania. terror trzeba tepic i to gruntownie.
          osobiscie wolalabym rowniez, zebys umial czasem napisac watek zaczynajacy sie
          od uznania jakiejkolwiek dobrej strony israela.
          • Gość: White Rower Re: Nie zaperzaj się tak, czlowieku. IP: *.acn.pl 18.04.04, 23:55
            Mówimy o różnych rzeczach. I różnych poziomach dialogu. Zgadzam się, że trudno rozmawiać z jedną czy drugą ekstremistyczną organizacją palestyńską. Jednak pozostaje pytanie: co się robi, żeby zwykli Palestyńczycy mieli poczucie, że prowadzi się z nimi równoprawny dialog?

Zamiast nawoływania, żebym zajął stanowisko w sprawie Hamasu (tak, jakby to miało jakiekolwiek znaczenie), napisz raczej o tym, co Twoje państwo robi (i co Ty robisz), żeby liczba zwolenników Hamasu malała, zamiast wzrastać.

Co do pisania "o jakiejkolwiek dobrej stronie Izraela" - mam tu trudność, bo nigdy tam nie byłem, niczego nie widziałem na własne oczy. Dlaczego miałbym specjalnie chwalić kraj, o którym mam wiadomości tylko z drugiej ręki? Nie przyszłoby mi do głowy chwalić Portugalii, Słowenii czy Norwegii - to przykładowe kraje, w których nie byłem.

Napisałem pierwszy post, bo ten p. Lapid sprawił na mnie dziwne wrażenie -
            • Gość: dana33 Re: Nie zaperzaj się tak, czlowieku. IP: *.broadband.actcom.net.il 19.04.04, 00:15
              nu, nie wiem, dlaczego tak zrozumiales lapida, bo on wlasnie jest
              przewodniczacym partii szinui, ktora uwaza, ze trzeba gadac z arabami
              palestynskimi. fakt jest rowniez, ze w tej chwili nie ma z kim gadac. ale taki
              moment przyjedzie. bo jesli sam uwazasz, ze z organizajami terrorystycznymi
              trudno rozmawiac, to ci mowie, ze jest niemozliwe z nimi rozmawiac. a tymczasem
              nie ma tu nikogo innego tylko terrorysci. hamas, jihad, al akca i fatach
              generalissimo, ci rzadza i maja wladze. to z kim mam rozmawiac? z moja
              sprzataczka? nu, to ja sobie z nia rozmawiam. duzo z tego nie wychodzi, jak
              wiesz. jak sie zlikwiduje terroryzm i ic h przywodcow, to bedzie z kim gadac.

a co wg ciebie mamy robic, zeby nie bylo wiecej zwolennikow hamasu? a jesli
              masz jak piszesz, wiadomosci z drugiej reki, to skad masz wiadomosc, ze
              zwolennikow hamasu jest coraxz wiecej? bo widzisz, to sie nie zgadza.
              zwolennikow terroru jest coraz mniej. zaczynaja sie podnosci glosy
              protestujace, i wsrod prasy arabskiej, i wsrod inteligencji arabskiej i nawet
              wsrod otoczenia arafata. nu, ja uwazam, ze trzeba poczekac. jak sie narod
              arabow palestynskich w koncu zbuntuje, jak my w koncu wezmiemy generalissimo w
              przejazdzke do zonki w paryzu, bo on tutaj tylko przeszkadza, jak zreszata
              wszedzie i zawsze, to wtedy dojda do glosu ludzie umiarkowani i bedzie z kim
              gadac.
              przestan w koncu zadawac ciagle to idiotyczne pytanie, dlaczego my nie robimy
              wiecej i ze u nas jest wiecej odpowiedzialnosci. juz ci napisalam nie raz i nie
              dwa, do tanga potrzeba dwoje. jak ja cie bede zapraszac na kawe, raz po razie,
              przez lata, a ty bedziesz mi odmawial za kazdym raze, to kazdy z nas bedzie pil
              kawe sam, farsztejst?
              • mosze.rabejnu do dana33 i white rower 19.04.04, 00:42
                dana33: celem Szinui - partii Lapida jest przede wszystkim zniszczenie judaizmu
                w Izraelu. :-P

white rower: Ehud Barak zaproponowal (nie tak juz dawno) wyrzec sie raz na
                zawsze zachodniego brzegu wlacznie z czescia Jerozolimy. Co z tego?

Dla obojga: Dzisiaj w New York Timesie wielki zydowski popieracz Arabow
                napisal: czas zeby Arabowie zaproponowali cos konkretnego. Kiedy oni polozyli
                na stol swoja propozycje - oprocz tej ktora skonczylaby sie zniszczeniem
                panstwa zydowskiego? (nigdy)
                • Gość: White Rower Re: do dana33 i white rower IP: *.acn.pl 19.04.04, 02:44
                  Wielka polityka swoją drogą. Pytam o inicjatywy oddolne. Poszczególnych obywateli, NGOs. Jeśli idzie o państwo: szybkie ścieżki załatwiania realnych bolączek. Jakieś postępy w sprawie wody? Godziwych odszkodowań za zniszczone pola i gaje oliwne? To są informacje, które wolałbym słyszeć od przedstawicieli Izraela, a nie wciąż te same gadki o globalnym zagrożeniu islamskim terroryzmem.

Jest jasne, że ono istnieje. Ale żeby go likwidować nie wystarczy jedynie stosować siłę: przemoc zawsze rodzi przemoc. Może warto również naprawiać krzywdy -
                  • mosze.rabejnu Re: do dana33 i white rower 19.04.04, 06:29
                    Gość portalu: White Rower napisał(a):

> Wielka polityka swoją drogą. Pytam o inicjatywy oddolne. Poszczególnych
                    obywate
                    > li, NGOs. Jeśli idzie o państwo: szybkie ścieżki załatwiania realnych
                    bolączek.
                    > Jakieś postępy w sprawie wody? Godziwych odszkodowań za zniszczone pola i
                    gaje
                    > oliwne? To są informacje, które wolałbym słyszeć od przedstawicieli Izraela,
                    a
                    > nie wciąż te same gadki o globalnym zagrożeniu islamskim terroryzmem.
                    >
                    > Jest jasne, że ono istnieje. Ale żeby go likwidować nie wystarczy jedynie
                    stoso
                    > wać siłę: przemoc zawsze rodzi przemoc. Może warto również naprawiać krzywdy -
                    -
                    > - nie wszystkie są wydumane.

"Pytam o inicjatywy oddolne. Poszczególnych obywateli" Codziennie w szpitalach
                    Izraela po cichu lecza chorych Palestynczykow (po cichu - bo jak to sie
                    rozdmucha to oskarza tych chorych o wspolprace z okupantem) jeszcze przyklady
                    dac?
                    www.smh.com.au/articles/2002/09/24/1032734118475.html?from=storyrhs
                    zadowolony, czy znowu te same uparte zacietrzewienie ze Zydy to diabli wcieleni?
                    • Gość: White Rower Re: do dana33 i white rower IP: *.acn.pl 19.04.04, 10:21
                      www.smh.com.au/articles/2002/09/24/1032734118475.html?from=storyrhs
                      Przeczytałem informację. Oby jak najwięcej tego typu aktów symbolicznych. Ale dla absolutnej jasności -
                      • mosze.rabejnu Re: do dana33 i white rower 19.04.04, 15:25

> www.smh.com.au/articles/2002/09/24/1032734118475.html?from=storyrhs
                        > Przeczytałem informację. Oby jak najwięcej tego typu aktów symbolicznych. Ale
                        d
                        > la absolutnej jasności -
                        • Gość: White Rower [...] IP: *.acn.pl 19.04.04, 15:47
              • gini Re: Nie zaperzaj się tak, czlowieku. 19.04.04, 01:25
                Gość portalu: dana33 napisał(a):

> nu, nie wiem, dlaczego tak zrozumiales lapida, bo on wlasnie jest
                > przewodniczacym partii szinui, ktora uwaza, ze trzeba gadac z arabami
                > palestynskimi. fakt jest rowniez, ze w tej chwili nie ma z kim gadac. ale
                taki
                > moment przyjedzie. bo jesli sam uwazasz, ze z organizajami terrorystycznymi
                > trudno rozmawiac, to ci mowie, ze jest niemozliwe z nimi rozmawiac. a
                tymczasem
                >
                > nie ma tu nikogo innego tylko terrorysci. hamas, jihad, al akca i fatach
                > generalissimo, ci rzadza i maja wladze. to z kim mam rozmawiac? z moja
                > sprzataczka? nu, to ja sobie z nia rozmawiam. duzo z tego nie wychodzi, jak
                > wiesz. jak sie zlikwiduje terroryzm i ic h przywodcow, to bedzie z kim gadac.
                >
                > a co wg ciebie mamy robic, zeby nie bylo wiecej zwolennikow hamasu?

Oddac co ukradliscie, dac im stworzyc wlasne panstwo, wyniesc sie z ich ziemi.
                Pamietaj, ze kradzione nie tuczy .
                Wy jednak nie chcecie zadnego pokoju .Zabijacie, a pozniej poswiecacie kilku
                biedniejszych rodakow i jeden autobus.Od Hameryki zebrzecie wtedy na wojne z
                dzihadem , a jak bedzie pokoj to kto wam da?

a jesli
                > masz jak piszesz, wiadomosci z drugiej reki, to skad masz wiadomosc, ze
                > zwolennikow hamasu jest coraxz wiecej? bo widzisz, to sie nie zgadza.
                > zwolennikow terroru jest coraz mniej.

Tu na tym forum to ty jestes pierwsza zwolenniczka terroru izraelskiego.

zaczynaja sie podnosci glosy
                > protestujace, i wsrod prasy arabskiej, i wsrod inteligencji arabskiej i nawet
                > wsrod otoczenia arafata. nu, ja uwazam, ze trzeba poczekac. jak sie narod
                > arabow palestynskich w koncu zbuntuje, jak my w koncu wezmiemy generalissimo
                w
                > przejazdzke do zonki w paryzu, bo on tutaj tylko przeszkadza, jak zreszata
                > wszedzie i zawsze, to wtedy dojda do glosu ludzie umiarkowani i bedzie z kim
                > gadac.
                > przestan w koncu zadawac ciagle to idiotyczne pytanie, dlaczego my nie robimy
                > wiecej i ze u nas jest wiecej odpowiedzialnosci. juz ci napisalam nie raz i
                nie
                >
                > dwa, do tanga potrzeba dwoje.

Do^rawy?To dlaczego Sharton zamiast rozmawiac oglasza jednostronny zkodziejski
                plan?

jak ja cie bede zapraszac na kawe, raz po razie,
                > przez lata, a ty bedziesz mi odmawial za kazdym raze, to kazdy z nas bedzie
                pil
                >
                > kawe sam, farsztejst?

Znowu te Araby winne a jakzeby inaczej .
                Buhahahaha
                • fredzio44 [...] 19.04.04, 15:33
                  • Gość: White Rower Re: Nie zaperzaj się tak, czlowieku. IP: *.acn.pl 19.04.04, 15:50
                    Wiec w tym samym stylu moja rada do Polakow.
                    > Oddac co ukradlisice: Danzig, Allenstein, Breslau, Posen, itd.
                    > Precz z Silesii i Prus! Kradzione nie tuczy!
                    > Nnachalny z was narod, nachalny i glupi. Wepchaliscie sie do Unii, teraz wam
                    > wszystko zabiora, nie tylko to co nakradliscie po wojnie, ale wszystko do konca
                    > !
                    > Jeszcze Polska nie zginela. Ale zginac musi.

Tu znów dowód na istnienie w świecie radykalnego kretynizmu.

• Gość: polit Re: Nie zaperzaj się tak, czlowieku. IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.04, 13:51
                Dana dlaczego robisz z Moslemow polglowow.Chcialem ci tylko zaznaczyc ze jedna
                terrorystka byla prawniczka,ostatnie ofiary waszych atakow to jeden arystokrata
                a drugi lekarz dzieciecy ( jezeli lekarz pozbawia innego czlowieka zycia to
                jest podwojnym morderca obojetnie czy to jest Che cz6a hamasi)ale nie rob z
                swoich przeciwnikow idiotow bo to znaczy ze nawet z idiotami Izrael nie potrafi
                sobie dac rady.
          • Gość: P Re: Nie zaperzaj się tak, czlowieku. IP: *.client.comcast.net 19.04.04, 00:05
            Osobiscie uwazam ze gdyby sprzatnieto takich budowniczych terroryzmu jak Dana
            to dawno nie byloby takiego tematu.
            • lechu1 Nie zaperzaj się tak, czlowieku. Izrael walczy za 19.04.04, 06:32
              nas.
              Brawo mu i chwala
              • Gość: dana33 do dzwonka IP: *.bb.netvision.net.il 19.04.04, 08:53
                nu, dostales przyklad od mojsze rabejnu. ja ci juz pisalam nie raz i nie dwa,
                ze jest mase inicjatyw nmiedzy israelczykami i arabami, czy to na poziomie
                szkolnym, czy to na polu sportowym, naukowym itd itd. jest to juz od lat i
                wiesz o tym. to co to znowu za pytania "niewiedzacego"?
                ciagle i bez przerwy wracasz do tego samego. dostajesz odpowiedzi, przewaznie
                milczysz potem (dlaczego nie odpowiedziales na artykul poslany ci przez
                mojsze?) i po paru tygodniach znow ta sama spiewka. co masz z ta woda? myslisz,
                ze "oddolne" czynniki moga cos zalatwic z woda? albo z jakimis odszkodowaniami?
                to bedzie uregulowane tylko i wylacznie w ramach rozmow i jakiegos ukladu
                pokojowego. a moze zapytasz sie co z odzkodowaniami dla ofiar zamachow
                smobojczych? to cie nie interesuje? to nie warte pytania?
                a globalne zagrozenie swiata terrorem islamskim to nagle nie jest dla ciebie
                problem? bo przeciez to byl zawsze jeden z twoich glownych problemow, ze
                konflikt tutejszy zagraza tobie i twojej rodzinie. nu, to dostales madrid.
                jeszcze nie widzisz? ile atakow a la madrid w europie bedziesz potrzebowal,
                zeby zrozumiec, ze to jest zagrozenie dla calego swiata?
                • Gość: dana33 Re: do dzwonka IP: *.bb.netvision.net.il 19.04.04, 10:06
                  i jeszcze jedno, rowerku.... ty nie myslisz, ze dajac im mozliwosc, naswt jak z
                  trudnosciami, przychodzic do nas na bazie codziennej i dajac im mozliwosc pracy
                  i zarobku, to nie dostatecznie, w warunkach w jakich z nimi jestesmy? bez
                  zadnych ukladow, z ciaglym zagrozeniem atakow? nie myslisz, ze to wlasciwie nie
                  nasz interes, dawac im prace, przy israelskim bezrobociu? nie uwazasz, ze to
                  generalissimo powinien sie byl juz dawno zatroszczyc o miejsca pracy dla swoich
                  obywateli????? to nie jest dostatecznie???? to ciebie nie interesuje?
                  nu, teraz znow bedziesz milczec, jak rozumiem... zoll zejn, sam prowokujesz
                  ciagle i wiesz o tym.
                • Gość: White Rower Re: do dzwonka IP: *.acn.pl 19.04.04, 10:07

> nu, dostales przyklad od mojsze rabejnu.

No i dobra - być może ładny przykład. Jeszcze dzisiaj przeczytam.

ja ci juz pisalam nie raz i nie dwa,
                  > ze jest mase inicjatyw nmiedzy israelczykami i arabami, czy to na poziomie
                  > szkolnym, czy to na polu sportowym, naukowym itd itd. jest to juz od lat i
                  > wiesz o tym.

Nie, własnie nie wiem. Mówiłaś ogólnikowo. Prasa u nas nic o tym nie pisze. Więc może Ty weź to na siebie i napisz o tych inicjatywach. Daj linki, daj inne odwołania.

to co to znowu za pytania "niewiedzacego"?
                  > ciagle i bez przerwy wracasz do tego samego. dostajesz odpowiedzi, przewaznie
                  > milczysz potem (dlaczego nie odpowiedziales na artykul poslany ci przez
                  > mojsze?) i po paru tygodniach znow ta sama spiewka.

Wracam, bo to z mojej perspektywy wciąż ten sam problem. Z mojej perspektywy (a ja nie jestem politykiem i nie mogę o niczym decydować) ważne jest, żeby organizacje pozarządowe, których bazowym zapisem statutowym jest wspomaganie procesu izraelsko-palestyńskiego pojednania, miały pełne poparcie Waszego państwa dla swojej działalności. Żeby Wasze prawo z pełną surowością karało wszelkie naruszenia porządku i własności na terytoriach okupowanych - bez stosowania różnych miar dla Żydów i Arabów. Zniszczyłeś czyjeś drzewo - siedzisz, ukradłeś czyjeś zbiory - siedzisz. Itd. Takich drobnych rzeczy do zrobienia jest znacznie więcej; wystarczą kompetencje administratorów wcale nie najwyższego szczebla.

co masz z ta woda? myslisz, > > ze "oddolne" czynniki moga cos zalatwic z woda? albo z jakimis odszkodowaniami? > > to bedzie uregulowane tylko i wylacznie w ramach rozmow i jakiegos ukladu
                  > pokojowego.

A jesli uregulowania pokojowe przyjdą za dziesięć czy dwadzieścia lat? Do tego czasu konkretny rolnik ma nie mieć prawa wykopania sobie studni? Ma nie mieć wystarczająco wody, żeby nawodnić sobie pola, czy ogród? Decyzje w wielu konkretnych przypadkach mogą (a nawet powinny, tak sądzę) wyprzedzać rozwiązania globalne, żeby budować pozytywne nastawienie wobec planowanych rozmów na najwyższym szczeblu. Podobnie rzecz ma się z odszkodowaniami za różne wywłaszczenia i wysiedlenia, niezależnie od powodów, dla których ich dokonano. Macie bogate państwo, dajcie ludziom bardziej niż godziwe odszkodowania -
                  • Gość: dana33 Re: do dzwonka IP: *.bb.netvision.net.il 19.04.04, 10:37
                    oj cepku cepku, w kolko to samo, od miesiecy...
                    jak zwykle zadasz i oczekujsz tylko i wylacznie od nas inicjatywy, odszkodowan,
                    zaplaty, posadzenia do wiezienia, zniszczone drzewko, may ass, cepku, a co
                    powiesz o matce ktora stracila jedyne dwie corki w ataku na dyskoteke? czy nie
                    ma dostac odszkodowania? wi w jakiej wysokosci za dwoje dzieci?
                    a po co ja mam ci pisac i wyjasniac i dawac linki, jesli ty i tak w to nie
                    wierzysz? a dlaczego ty myslisz tylko o rolniku, ktory ma nastepne 20 lat byc
                    bez wody, a nie myslisz o israelczykach, ktorzy przez nasptene 20 lat beda
                    zabijani w autobusach i restauracjach? dajemy im prace, zeby mogli uczciwie i
                    godziwie zarobic na zycie, widzisz w tv co sie dzieje na przejsciach
                    granicznych, jak sie pchaja i gotowi sa stac godzinami do rewizji, byle
                    pracowac u nas, a potem wchodzi ci taki, idzie do budowniczego, ktory dal mu
                    prace i wpycha mu noz w plecy. nu, to my wg ciebie powinnizmy dawac im jeszcze
                    odszkodowania za zabijanie nas, co?

tak, cepku, wszystko co dotyczy arabow palestynskich, ich mordow na nas,
                    ewentualnych zadan odszkodowan dla nas, ich mordowanie dzieci, ich uzywanie
                    wlasnych do celow samobojczych, i nawolywanie do zlikwidowania israela, to
                    wszystko dla ciebie odrebna sprawa. wiec ja ci mowie, ze to nie odrebna sprawa.
                    wszystko jest ze soba zwiazane. i przestan z udawaniem naiwniaka.
                    tu masz jeden link. i albo bedziesz uczciwie traktowal ten konflikt, albo
                    przestaje z toba na ten temat dyskutowac i konczymy na gastronomi.. nie lubie,
                    jak sie nie dyskutuje uczciwie.

www.eletra.com/gems/e_article000001171.cfm

• wtracalski Re: do dzwonka 21.04.04, 21:26
                    >
                    > Właśnie dlatego o tym piszę, ryzykując opinię naiwniaka. Jestem absolutnie
                    prze
                    > konany, że rezultat dzisiejszych konfliktów pomiędzy nowymi zydowskimi
                    osiedleń
                    > cami a arabskimi sąsiadami wywrze w ostatecznym rozrachunku wpływ na
                    przyszłe
                    > losy mojej rodziny. Odwrócę pytanie: "ile atakow a la madrid w europie
                    bedziesz
                    > potrzebowala, żeby zrozumieć", że nie załatwianie przez dziesięciolecia
                    spraw
                    > tzw. "małych ludzi", właśnie Waszych sąsiadów, buduje zagrożenie dla całego
                    świ
                    > ata? Bo daje najlepszą z możliwych pożywkę dla różnej maści ideologów?

Naiwność jest zwykle cechą ludzi sympatycznych. Wydaje mi się, że jesteś bardzo
                    sympatyczny.
                    Wtr.
                    • Gość: White Rower Re: do dzwonka IP: *.acn.pl 21.04.04, 22:32
                      Cześć Wtrącalski,

Very long time no see, jak mówią.

Aha, gdyby Waszą wyobraźnią nie zawładnął kiedyś kretyn typu Żabotyńskiego, z jego ideą Żelaznego Wału i tansferu -
                      • wtracalski Re: do dzwonka 22.04.04, 09:52

> Cześć Wtrącalski,
                        >
                        > Very long time no see, jak mówią.
                        >
                        > Aha, gdyby Waszą wyobraźnią nie zawładnął kiedyś kretyn typu Żabotyńskiego, z
                        j
                        > ego ideą Żelaznego Wału i tansferu -
                        • Gość: White Rower Re: do dzwonka IP: *.acn.pl 22.04.04, 09:57
                          Nareszcie.

Weź, Wtrącalski, potraktuj tę sprawę poważnie -
                          • Gość: White Rower Re: do dzwonka - korekta IP: *.acn.pl 22.04.04, 09:59

> Nareszcie.
                            >
                            > Weź, Wtrącalski, potraktuj tę sprawę poważnie -
              • Gość: White Rower Re: Nie zaperzaj się tak, czlowieku. Izrael walc IP: *.acn.pl 19.04.04, 10:11
                To znaczy, że i za mnie?

Ciekawe. Będę się musiał zastanowić. Bo, cholera, nie jestem pewien, czy chcę, żeby za mnie w taki sposób walczono.
                • Gość: dana33 Re: Nie zaperzaj się tak, czlowieku. Izrael walc IP: *.bb.netvision.net.il 19.04.04, 11:39
                  oczywiscie, ze i za ciebie. ten terror juz sie rozprzestrzenil na caly swiat,
                  jesli jeszcze nie zauwazyles. a poniewaz nie ty decydujesz o metodach walki z
                  terrorem, to nie ma znaczenia co ty chcesz a czego nie chcesz. jesli sie chce
                  cos zmienic, to trzeba siedziec w miejscu, gdzie podejmowane sa takie decyzje.
                  ani ty, ani ja, ani nikt z prostych ludzi, ktorzy chodza codziennie do pracy,
                  nie maja praktycznie biorac zadnego wplywu na to, co ich rzady robia. a prawo
                  do zmiany rzadu ma sie przewaznie raz na 4 lata. i tez obiecuja w czasie
                  kampanii wyborczej jedno, a po dostaniu krzeselka robia cos zupelnie innego.
    • Gość: mirmil wogole to trzeba sie zastanowic IP: *.isystem.met.pl / 217.153.143.* 19.04.04, 14:07
      trzeba sie zastanowic, ze palestynczycy sa czescia "swiatowego terroryzmu".
      przciez terroryzm zydowski nie jest okreslany jako "miedzynarodowy terroryzm
      zydowski".
      • mirmill prawda 19.04.04, 15:13
        ale zaden z Pana mirmil.
        Oryginal psuje powietrze w Hiszpanii
        • mirmilek popadasz, moj klonie, w pewna sprzecznosc 19.04.04, 19:01
          skoro ja "psuje powietrze", to kim jestes ty - bidulka, co sie pode mnie
          podszywa? :)
    • Gość: TEicke [...] IP: 62.181.161.* 19.04.04, 15:19
    • Gość: Gucio [...] IP: *.ipt.aol.com 19.04.04, 15:29
    • Gość: White Rower Dziś już nie p. Lapid, a były Ambasador IP: *.acn.pl 21.04.04, 18:38
      Izraela w Polsce p. Szewach Weiss - parę minut temu krótki wywiad w TVN24. To samo co poprzednik, ale charakterystyczne dodatki:

"Jest u nas wojna - wojna - okropna wojna; Trzecia Wojna Światowa już jest; nie ma z kim rozmawiać - po drugiej stronie dzikość - dzikość - dzikość". I jeszcze trochę w tym stylu.

Odniosłem wrażenie, że kiedy p. Ambasador używał słowa "dzikość", miał na myśli "dzicz".

Język, którego się używa, zawsze odsłania intencje i poglądy. Kiedy się chce, zamiast służyć otwartej komunikacji, może blokować wszelkie porozumienie.

C.
      • Gość: mirmil Re: Dziś już nie p. Lapid, a były Ambasador IP: *.isystem.met.pl / 217.153.143.* 21.04.04, 18:51
        "porozumienie" w przypadku izraela oznacza ustepstwa na rzecz palestynczykow,
        wiec po co wogole sie "porozumiewac"? lepiej szczuc na palestynczykow reszte
        swiata, usilujac w ten sposob uzyskac akceptacje dla wlasnych barbarzynskich
        metod.
      • perry.perry czy moze byc glupsze rozumowanie? 21.04.04, 19:47

> Izraela w Polsce p. Szewach Weiss - parę minut temu krótki wywiad w TVN24. To
        s
        > amo co poprzednik, ale charakterystyczne dodatki:
        >
        > "Jest u nas wojna - wojna - okropna wojna; Trzecia Wojna Światowa już jest;
        nie
        > ma z kim rozmawiać - po drugiej stronie dzikość - dzikość - dzikość". I
        jeszcz
        > e trochę w tym stylu.
        >
        > Odniosłem wrażenie, że kiedy p. Ambasador używał słowa "dzikość", miał na
        myśli
        > "dzicz".
        >
        > Język, którego się używa, zawsze odsłania intencje i poglądy. Kiedy się chce,
        z
        > amiast służyć otwartej komunikacji, może blokować wszelkie porozumienie.
        >
        > C.

Szewach Weiss wyjechal z Polski jako dzieciak. Nie mowi dobrze po polsku, moze
        podobnie do Fredzia jest nawet z tego dumny. Na podstawie bledu popelnionego
        przez niego w jezyku polskim wnioskujesz o jego pogladach politycznych?
        Kon by sie usmial

• Gość: White Rower To się śmiej - IP: *.acn.pl 21.04.04, 19:52
          nie jesteś aby koniem?
          • perry.perry kon by sie usmial 21.04.04, 21:15
            ja juz sie dawno z Cepow nie smieje.
            Z zalosnych nie wypada.
            • Gość: White Rower Re: kon by sie usmial IP: *.acn.pl 21.04.04, 21:26
              No tak, koń by się uśmiał - ale ty mi wyglądasz na osła.
              • perry.perry ales jednak glupi, Cepie :-( 21.04.04, 22:53

> No tak, koń by się uśmiał - ale ty mi wyglądasz na osła.

Swoim rozumowaniem udowodniles ze jestes kretynem - bardzo lubisz takie
                okreslenie. Kretyn w kazdym widzi osla. Udowadnia to dokladnie kim jestes.

Odkad przesiadles sie na rower, twoj poziom zdecydowanie spadl. Polecam cos na
                czterech kolkach!
                • Gość: White Rower Od osłów nie przyjmuję żadnych IP: *.acn.pl 21.04.04, 23:41
                  komplementów.

A logika jest taka. Jeśli nie możesz śmiać się jak koń - to ewidentnie jesteś osłem.
                  • perry.perry tylko na swiecie skladajacym sie wylacznie 22.04.04, 16:32
                    z koni i oslow.
                    Znaczy w Polsce.
                    Na calej reszcie swiata sa jeszcze ludzie.
                    ale z twojej chalupki w Warszawie tego nie widac.
                    • Gość: White Rower Re: tylko na swiecie skladajacym sie wylacznie IP: *.acn.pl 22.04.04, 16:43
                      Przepraszam za pomyłkę.

Teraz widzę, że jesteś mułem.
                      • perry.perry znowu diagnoza godna osla (lub konia) 22.04.04, 17:23

> Przepraszam za pomyłkę.
                        >
                        > Teraz widzę, że jesteś mułem.

no tak, na swiecie gdzie sa tylko osly i konie, czasami beda sie trafiac i myly.
                        Moge cie zapewnic ze mulem nie jestem. Mam dzieci.
                        W kazdym kolejnym poscie udowadniasz wszystkim swoje ograniczenie
                        intelektualne. Moze starczy sie wyglupiac?
                        • Gość: White Rower Re: znowu diagnoza godna osla (lub konia) IP: *.acn.pl 22.04.04, 17:26
                          O -
        • Gość: pola Re: czy moze byc glupsze rozumowanie? IP: *.lublin.mm.pl 21.04.04, 21:47
          Pan S.Weiss mowi pieknie - kiedys opowiadal o RAKIETACH POKOJOWYCH. Myslalam,
          ze nikt juz tak nie mowi...
        • furia44 Re: czy moze byc glupsze rozumowanie? 22.04.04, 05:23
          <Na podstawie bledu popelnionego
          > przez niego w jezyku polskim wnioskujesz o jego pogladach politycznych?"
          Wydaje mi sie, ze Szewach Weiss uzyl slowa "dzikosc" jak najbardziej poprawnie;
          a co mial powiedz, ze przeciwnik jest "cywilizowany"? szczegolnie kiedy wysyla
          dzieci obwiniete semteksem, na pewna smierc albo wysadza w powietrze autobus
          szkolny?
          • Gość: White Rower Re: czy moze byc glupsze rozumowanie? IP: *.acn.pl 22.04.04, 08:02
            furia44 napisała:

> Wydaje mi sie, ze Szewach Weiss uzyl slowa "dzikosc" jak najbardziej poprawnie;

Dobrze, że napisałaś, że ci się wydaje. Na tym to właśnie polega.
            • Gość: dana33 Re: czy moze byc glupsze rozumowanie? IP: *.bb.netvision.net.il 22.04.04, 08:13
              na czym co polega? znow robisz unik i nie odpowiadasz prosto, tylko jakimis
              skrotami niezrozumialymi. wysylanie dzieci obwiniete semteksem, na pewna smierc
              albo wysadzanie w powietrze autobusu szkolnego, albo zamach na dyskoteke pelna
              podrostkow 16-17-letnich chcacych potanczyc, to nie dzikosc, dzicz i reszta
              odmian tego slowa? co sie przyczepiasz tak do poprawnego jezyka a nie do faktow?
              rzucasz jakis temat, jakies pytanie, a potem zaczynasz poprawiac uzywanie
              poprawne slow? ale tachles na temat to juz nie.... oje cepek, cepek....
              • gini Re: czy moze byc glupsze rozumowanie? 22.04.04, 08:50

> na czym co polega? znow robisz unik i nie odpowiadasz prosto, tylko jakimis
                > skrotami niezrozumialymi. wysylanie dzieci obwiniete semteksem, na pewna
                smierc
                >
                > albo wysadzanie w powietrze autobusu szkolnego, albo zamach na dyskoteke
                pelna
                > podrostkow 16-17-letnich chcacych potanczyc, to nie dzikosc, dzicz i reszta
                > odmian tego slowa? co sie przyczepiasz tak do poprawnego jezyka a nie do
                faktow
                > ?
                > rzucasz jakis temat, jakies pytanie, a potem zaczynasz poprawiac uzywanie
                > poprawne slow? ale tachles na temat to juz nie.... oje cepek, cepek....

A zabijanie dzieci walenie rakietami w tlum burzenie domow, drog to nie
                dzikosc, naturalnie.Dzis zabiliscie trzynastu w tym 12 letnie dziecko .Ale wam
                jak zwykle mozna.
              • Gość: White Rower Nie idę na takie skróty IP: *.acn.pl 22.04.04, 09:52

> na czym co polega? znow robisz unik i nie odpowiadasz prosto, tylko jakimis
                > skrotami niezrozumialymi. wysylanie dzieci obwiniete semteksem, na pewna smierc
                >
                > albo wysadzanie w powietrze autobusu szkolnego, albo zamach na dyskoteke pelna
                > podrostkow 16-17-letnich chcacych potanczyc, to nie dzikosc, dzicz i reszta
                > odmian tego slowa? co sie przyczepiasz tak do poprawnego jezyka a nie do faktow
                > ?
                > rzucasz jakis temat, jakies pytanie, a potem zaczynasz poprawiac uzywanie
                > poprawne slow? ale tachles na temat to juz nie.... oje cepek, cepek....

No więc tak. Użycie przez p. Weissa słowa "dzikość" (w znaczeniu "dzicz", jak przypuszczam), w odniesieniu do WSZYSTKICH Waszych najbliższych sąsiadów z Terytoriów i Gazy, jest równie nieuprawnione, jak użycie przez Ciebie liczby mnogiej, kiedy piszesz: "wysylanie dzieci... semteksem". To są bardzo przejrzyste manipulacje materiałem językowym -
                • Gość: dana33 Re: Nie idę na takie skróty IP: *.bb.netvision.net.il 22.04.04, 10:33
                  nu. z tum wbijaniem nozaw plecy to mielismy setki przypadkow.
                  nie wiem, od kiedy sie tego uzywa. ale uzywa sie nie tylko w stosunko do
                  arabow, ale mysle ze raczej do specjalnego zachowania sie.
                  nu, to wytlumacz. ze sie lepiej rozmawia bez noza w plecach.
                  • Gość: White Rower Re: Nie idę na takie skróty IP: *.acn.pl 22.04.04, 11:19

nu. z tum wbijaniem nozaw plecy to mielismy setki przypadkow.

Setki? Naprawdę?
                    • wtracalski Re: Nie idę na takie skróty 22.04.04, 11:40

> Gość portalu: dana33 napisał(a):
                      >
                      > nu. z tum wbijaniem nozaw plecy to mielismy setki przypadkow.
                      >
                      > Setki? Naprawdę?

Forumowa konwencja:
                      Zły Żyd - "wy"
                      Źli Palestyńczycy - "on"
                      Pzdr.
                      Wtr.
                      • Gość: White Rower Re: Nie idę na takie skróty IP: *.acn.pl 22.04.04, 12:11
                        wtracalski napisał:

> Gość portalu: White Rower napisał(a):
                        >
                        > > Gość portalu: dana33 napisał(a):
                        > >
                        > > nu. z tum wbijaniem nozaw plecy to mielismy setki przypadkow.
                        > >
                        > > Setki? Naprawdę?
                        >
                        > Forumowa konwencja:
                        > Zły Żyd - "wy"
                        > Źli Palestyńczycy - "on"
                        > Pzdr.
                        > Wtr.

Forumowa: to nie znaczy moja. Poza tym forumowa konwencja jest bogatsza.

Nieprawdaż.
                        • wtracalski Re: Nie idę na takie skróty 23.04.04, 23:14

> wtracalski napisał:
                          >
                          > > Gość portalu: White Rower napisał(a):
                          > >
                          > > > Gość portalu: dana33 napisał(a):
                          > > >
                          > > > nu. z tum wbijaniem nozaw plecy to mielismy setki przypadkow.
                          > > >
                          > > > Setki? Naprawdę?
                          > >
                          > > Forumowa konwencja:
                          > > Zły Żyd - "wy"
                          > > Źli Palestyńczycy - "on"
                          > > Pzdr.
                          > > Wtr.
                          >
                          > Forumowa: to nie znaczy moja. Poza tym forumowa konwencja jest bogatsza.
                          >
                          > Nieprawdaż.

Co prawdaż to prawdaż.
                    • Gość: dana33 Re: Nie idę na takie skróty IP: *.bb.netvision.net.il 22.04.04, 12:14
                      sluchaj cep, nie wdaje sie wiecej w te dyskusje z toba, bo wiesz, po prostu
                      obrazasz mnie ta twoja ciagla niewiara. nie bylo setek, nie bylo wogole, my
                      zli, arabowie palestynscy cacy, nic tylko nam pomagaja przezyc straszne czasy,
                      buduja nam drogi i domy, organizuja domy dla starcow, daja chleb, a my swinie
                      nic, tylko mamy do nich pretensje, ja zabijam codziennie niemowlaki arabskie,
                      moje dziecie stoja na szosach i strzelaja do arabow na polu, moja tesciowa
                      wlasnie wczoraj wyrwala i zniszczyla 35 drzewek oliwnych arabskich, a moja mama
                      ze wzgledu na wiek to moze tylko pluc na arabke, ktora sprzata u sasiada i robi
                      to z przyjemnoscia 2 razy tygodniowo.
                      a teraz dyskutuj dalej z inteligentymi i prawdomowiacymi forumowiczowami.
                      • Gość: White Rower Re: Nie idę na takie skróty IP: *.acn.pl 22.04.04, 12:58

> sluchaj cep, nie wdaje sie wiecej w te dyskusje z toba, bo wiesz, po prostu
                        > obrazasz mnie ta twoja ciagla niewiara. nie bylo setek, nie bylo wogole, my
                        > zli, arabowie palestynscy cacy, nic tylko nam pomagaja przezyc straszne czasy,
                        > buduja nam drogi i domy, organizuja domy dla starcow, daja chleb, a my swinie
                        > nic, tylko mamy do nich pretensje, ja zabijam codziennie niemowlaki arabskie,
                        > moje dziecie stoja na szosach i strzelaja do arabow na polu, moja tesciowa
                        > wlasnie wczoraj wyrwala i zniszczyla 35 drzewek oliwnych arabskich, a moja mama
                        >
                        > ze wzgledu na wiek to moze tylko pluc na arabke, ktora sprzata u sasiada i robi
                        >
                        > to z przyjemnoscia 2 razy tygodniowo.
                        > a teraz dyskutuj dalej z inteligentymi i prawdomowiacymi forumowiczowami.

Co jest - to już jesteś taka mimoza, że nie mozna Ci niczego wytknąć? Mam pretensję do nadmiaru w Twoich wypowiedziach. Liczba mnoga. Sam byłbym ostrożniejszy w jej stosowaniu - to bynajmniej nie znaczy, że kwestionuję pojedyncze przypadki; być może nazbierało się ich przez pół wieku sporo, ale trzeba byłoby mieć pewność, że stały za nimi zawsze te same motywy. A Ty w odpowiedzi obracasz kota i ogonem i mnie przypisujesz jakąś karykaturę uogólnień, typu "ja zabijam codziennie niemowlaki arabskie". To też niczemu nie służy.

Nie dam sobie popsuć humoru.

Korzystając z tego, że mam wyciszony wodnym chłodzeniem komputer, słucham sobie muzyki z Magnatune.com.

magnatune.com/info/shoutcast/playlist_classical
                        Niesamowite chorały z kijowskiej Ławry Peczorskiej; wiolonczela, viola da gamba, gitara klasyczna, cytra.

Spróbuj.

C.
                        • Gość: dana33 Re: Nie idę na takie skróty IP: *.bb.netvision.net.il 22.04.04, 13:28
                          nie lubie choralow.
                          nie jestem mimoza, ale za kazdym razem jak twierdze cos, to slysze te
                          twoje "naprawde". nu, wiec nie naprawde. tak sobie bujam, rzucam cos, byle
                          rzucic, ok? a co ty chcesz? przepisy kulinarne to w to ty wierzysz,
                          przynajmniej wiesz, ze na taka odleglosc nie moge cie otruc. chociaz mam czasem
                          ochote. ale jak babcie kocham, kto tu mieszka, ty czy ja? jak ty mi dawales
                          wiadomosci o polsce, to ja watpilam w kazde twoje slowo? a jak ty myslisz, jak
                          nas zabijali zawsze? te zamachy to nowosc ostatnich lat. do pierwszej intifady,
                          w pierwszej intifadzie, teraz, noz zawsze gral tu duza role. zabijali tak
                          wspolpracownikow, szefow, ludzi stojacych na przystanku autobusowym, w
                          sklepach, w biurach, gdzie sie dalo. nauczylam sie chodzic, ogladaja w
                          wystawach, kto idzie za mna. jak byl podejrzany, to stawalam nawet kolo wystawy
                          z nozyczkami, byle mnie minal. a od czego nosimy np pojemniki z gazem lzawiacym
                          w torbce? setki ludzi tak zginelo i drugie tyle bylo rannych. a linki do tych
                          mordow, ktore byly na przestrzeni dlugich lat, to szukaj sobie sam.
                          • Gość: dana33 Re: Nie idę na takie skróty IP: *.bb.netvision.net.il 22.04.04, 13:34
                            i jeszcze jedno: ja ci powiem o co ci chodzi, jak ty sam nie wiesz: ty nie
                            jestes w stanie uwierzyc, ze w gruncie rzeczy, narody arabskie to narody ktore
                            uzywaja broni zamiast rozmow w rozwiazywaniu swoich konfliktow. nie tylko z
                            zydami, ale przede wszystkim z samymi soba. oni sa skloceni z nami dopiero na
                            drugim miejscu. na pierwszym sa skloceni sami ze soba. nie umieja i nie umieli
                            nigdy jeszcze niczego wspolnie rozwiazac, ich wszystkie "konferencje na
                            szczycie" konczyly sie fiaskiem i klotnia. ty jestes nie tyle zaslepiony, ile
                            sam sobie zawiazales temat arabski na supelek i go za nic nie chcesz rozwiazac,
                            bo tak ci wygodnie i tak ci pasuje w koncept. ale mimo to, nie rozwiazanie
                            supelka nie zmieni faktow.
                            • Gość: White Rower Re: Nie idę na takie skróty IP: *.acn.pl 22.04.04, 13:51
                              Zaślepiony?

Że nie dam sobie wmówić generalizacji?

Mój świat, droga Dano, nie jest jakimś manicheistycznym ZOO z tylko dwoma rodzajami zwierząt: aniołów i diabłów. W moim świecie jest miejsce nawet na dziobaki, nawet na paru dobrych Arabów i paru złych Żydów. (Nie wspominając już o Polakach.)

Możesz mi wierzyć albo nie, ale widziałem ludzi, takich jednych Garkonów, którzy myją się tylko dwa razy w życiu - po urodzeniu i po śmierci (uważają - być może słusznie - że mycie się jest szkodliwe, zamiast wody używają zjełczałego klarowanego masła). Po pierwszych nieciekawych olfaktorycznych wrażeniach, nawet ciekawie się za nimi rozmawiało.

Jakoś mi się w kontekście przypomnieli.

Nie bądź ciągle takie górne C.
                            • Gość: mirmil przypomnijmy dwie takie inicjatywy IP: *.isystem.met.pl / 217.153.143.* 22.04.04, 18:16
                              nie umieja i nie umieli
                              > nigdy jeszcze niczego wspolnie rozwiazac, ich wszystkie "konferencje na
                              > szczycie" konczyly sie fiaskiem i klotnia.

1. inicjatywa genewska
                              2. inicjatywa abdullaha (granice z 67 i uznanie izraela przez WSZYSTKIE panstwa
                              arabskie)

obie nadal wazne, obie odrzucone przez izrael.

jest, danus, jeden podstawowy warunek, bez ktorego pokoju nie bedzie - granice
                              z roku 67. zasada ziemia za pokoj dziala.
                              • Gość: dana33 Re: przypomnijmy dwie takie inicjatywy IP: 192.115.62.* 22.04.04, 18:24
                                nu, mirmil, obgryzaj paznokcie, bo tych granic nie bedzie. beda podobne, ale z
                                naszymi poprawkami, czy sie im to podoba, czy nie.
                                • Gość: mirmil Re: przypomnijmy dwie takie inicjatywy IP: *.isystem.met.pl / 217.153.143.* 22.04.04, 18:36

> nu, mirmil, obgryzaj paznokcie, bo tych granic nie bedzie. beda podobne, ale
                                  z
                                  > naszymi poprawkami, czy sie im to podoba, czy nie.

piekny przyklad na to, co dla dany oznacza slowo "kompromis".

coz, sam izrael wiec wybiera sobie smutny koniec, bo inaczej nie moze skonczyc
                                  panstwo, ktore nie potrafi sie dogadac z sasiadami inaczej, jak za pomoca murow.
                                  • Gość: dana33 Re: przypomnijmy dwie takie inicjatywy IP: 192.115.62.* 22.04.04, 23:05
                                    kompromis!!!! o czym ty gadasz, manipulancie????? o kompromisie?! mysmy wygrali
                                    wojne, my wogole nie musimy nic oddawac, mysmy WYGRALI I ZDOBYLI ta ziemie,
                                    farsztejst???????? my im oddajemy prawie wszystko, robimy korrekty graniczne, a
                                    ty uwazasz ze memy jeszcze cos oddawac, jeszcze robic im prezenty????? kretynie
                                    skonczony, przeciez oni i tak nie przestana z tym terroryzmem, nie przestana
                                    tak dlugo, jak dlugo beda miec nadzieje, ze nas zepchna do morza. nu, mozesz
                                    byc pewien, ze zrobimy sobie tak pewne granice, jak to tylko mozliwe....
                                    kompromis, my ass, nu, oni nas morduja, oni wypowiadaja wojne, oni ja
                                    przegrywaja, oni zaczynaja intifady, wysadzaja nam w powietrze niewinnych ludzi
                                    ponad 3 lata, i my mamy robic kompromis... nu, manesonem, manipulancie i
                                    kretaczu. my napewno narod meszugge, ale my napewno nie narod idiotow. idiota
                                    to ty. i to pierwszej klasy, jak masz takie idee o kompromisach.
                                    • Gość: mirmil Re: przypomnijmy dwie takie inicjatywy IP: *.isystem.met.pl / 217.153.143.* 22.04.04, 23:34
                                      > kompromis!!!! o czym ty gadasz, manipulancie????? o kompromisie?! mysmy
                                      wygrali
                                      >
                                      > wojne, my wogole nie musimy nic oddawac, mysmy WYGRALI I ZDOBYLI ta ziemie,
                                      > farsztejst????????

no wlasnie, kompromis. wszysto izrael wygral, wszystko zdobyl, wszystko
                                      posiadl. a jednak racja jest nadal po stronie palestynczykow. sa rzeczy,
                                      ktorych kupic/zdobyc/wygrac nie mozna... trzeba sobie na nie zapracowac.

mysle, ze gdybys dla odmiany zaczela pracowac na rzecz pojednania, to by ci
                                      ulzylo. miec czyste sumienie to piekna sprawa, dana.
                                      • Gość: dana33 Re: przypomnijmy dwie takie inicjatywy IP: 192.115.62.* 22.04.04, 23:38
                                        nu, to ty sie mylisz i to jak. racja jest ciagle jeszczed po naszej stronie, bo
                                        tak swiat urzadzony, ze kto wygrywa ten i zdobywa.
                                        ja na pojednanie pracowalam juz dosyc duzo i ponioslam dosyc ofiar. i ciagle im
                                        bylo malo. teraz niech generalissimo popracuje. mnie sie juz nigdzie nie
                                        spieszy, ja mam czas. on juz go nie ma. jego kolej. a sumienie to u mnie
                                        najczysciejsze. blyszczace.
                                        • Gość: mirmil Re: przypomnijmy dwie takie inicjatywy IP: *.isystem.met.pl / 217.153.143.* 23.04.04, 00:05

> nu, to ty sie mylisz i to jak. racja jest ciagle jeszczed po naszej stronie,
                                          bo
                                          >
                                          > tak swiat urzadzony, ze kto wygrywa ten i zdobywa.

doprawdy? :) tyczy sie to tylko izraela czy tez np hitlera?

> bylo malo. teraz niech generalissimo popracuje. mnie sie juz nigdzie nie
                                          > spieszy, ja mam czas. on juz go nie ma. jego kolej.

odsylam do inicjatywy genewskiej.

a sumienie to u mnie
                                          > najczysciejsze. blyszczace.

nie zapewniaj o tym tak energicznie, to nienaturalne.

widzisz, dana, zamiast sie tutaj pieklic powinnas cos zrobisz dla pokoju. tobie
                                          tez by ulzylo, bo pokoj jest dobry dla wszystkich.
                          • Gość: White Rower Re: Nie idę na takie skróty IP: *.acn.pl 22.04.04, 13:39
                            Mała drobnostka: ale nóż pojawił się w kontekście relacji palestyński budowlaniec - izraelski pracodawca. Mialo z tego wynikać, że niewdzięczni pracownicy regularnie zabijają pracodawców?

A może bywało - że ktoś miał pretensje o traktowanie? Inny o niezapłaconą dniówkę? Inny o babę?
                            • Gość: dana33 Re: Nie idę na takie skróty IP: *.bb.netvision.net.il 22.04.04, 13:58
                              nu, widzisz, jak ty wszystko wiesz i nie mozna cie zmylic?
                              dokladnie o to chodzi zawsze, jak nam palestynczyk noz w plecy wbija:
                              nieuczciwy zyd nie zaplacil dniowki, zydowski kapitalista zatrudnia arabow w
                              nieludzkich wprost warunkach no i skurwysyny zydowscy przedsiebiorcy uwodza
                              masami baby arabskie. dokladnie tak. wiec wszystko gra i za to nalezy sie noz w
                              plecy.

ty naprawde, cepku, po latach spedzonych wsrod arabow, jak napisales, znasz ich
                              dobrze.
                              • Gość: White Rower Re: Nie idę na takie skróty IP: *.acn.pl 22.04.04, 14:09
                                Po co mi podrzucasz jakieś kukułcze jaja?

Mało na świecie nieuczciwych przedsiębiorców - którym oszukani pracownicy dowalają? Ale co - ty zaraz "nieuczciwy żyd, żydowski kapitalista ... nieludzkie warunki, skurwysyny żydowscy przesiebiorcy...". Ćhcesz na siłę zrobić ze mnie antysemitę? To Ci przypomnę - to wszystko Twoje słowa, bynajmniej nie moje.

Weź, stań trochę na ziemi.

A tak nawiasowo, to nigdy nie mówiłem, że spędziłem lata wśród arabów. Jakbym spedził, to bym znał język. A nie znam. Ale spędziłem trochę czasu wśród wyznawców islamu. Poznałem wielu godnych szacunku ludzi - i prostych i wykształconych. Jeden nawet miał - skubaniec - dwie żony.

C.

• Gość: dana33 Re: Nie idę na takie skróty IP: *.bb.netvision.net.il 22.04.04, 14:26
                                  nic ci nie podrzucam, sam to wszystko piszesz. no bo jak dostal noz w plecy, to
                                  dlatego ze nie zaplacil, pasuje jak ulal do niuczciwego zyda. albo mu babe
                                  porwal, jak nic, tylko nasi faceci tu arabskie baby porywaja. ale masz
                                  argumenty, cep.... ale wszystko dobre, byle nie ze wsadza noz w plecy z
                                  jednego, jedynego powodu, a to z tego, ze pracodawca zyd.

a ten skubaniec to nie skubaniec, to zwykly maasochista. kloptow z jedna mu nie
                                  bylo dosyc?
                                  • Gość: White Rower Re: Nie idę na takie skróty IP: *.acn.pl 22.04.04, 15:03

> nic ci nie podrzucam, sam to wszystko piszesz. no bo jak dostal noz w plecy, to
                                    >
                                    > dlatego ze nie zaplacil, pasuje jak ulal do niuczciwego zyda. albo mu babe
                                    > porwal, jak nic, tylko nasi faceci tu arabskie baby porywaja.

Baba mogła być nie tylko arabska. Mogła być żydowska, chrześcijańska, nawet ateistka - mało to róznych po Izraelu się kręci?

ale masz
                                    > argumenty, cep....

No - takie właśnie mam. Bo nie chcę dać się zwariować. Dla mnie jeszcze za wcześnie.

ale wszystko dobre, byle nie ze wsadza noz w plecy z
                                    > jednego, jedynego powodu, a to z tego, ze pracodawca zyd.

I to jest właśnie antysemityzm a rebours - w najczystszej postaci. Niech mnie.

>
                                    > a ten skubaniec to nie skubaniec, to zwykly maasochista. kloptow z jedna mu nie
                                    >
                                    > bylo dosyc?

Chyba było, bo obie mu przeraźliwie - jak na mój gust - wchodziły na łeb. I cały czas demonstrowały, że one takie biedulki niewiniątka, a on tak mało się stara. Szczwane kobitki, ale ta gra towarzyska tam jest znana, więc on też nie za bardzo mocno reagował.

• Gość: dana33 Re: Nie idę na takie skróty IP: 192.115.62.* 22.04.04, 18:32
                                      sluchaj, ze zydowka pojdzie z arabem, to mniej wiecej 1:20000, ze zyd skuma sie
                                      z nie zydowka, (w israelu mowie)to tez mniej wiecej tak samo. tak ze samo
                                      zalozenie, ze szef dostal noz w plecy zza baby idiotyczne. nawet zydowka
                                      ateistka nie robi tego. oczywiscie, ze sa zydowki, ktore sie islamizowaly, ale
                                      mozesz je policzyc na palcach.
                                      fajno, nie daj sie wariowac, lepiej nie chciec znac prawdy, bo lepiej wyglada
                                      ta wymyslona strona. a dlaczego nie wierzysz? bo TY o tym nie slyszales? pewno
                                      ze nie, bo ty wlasnie mieszkasz w polsce a nie w israelu. jakbys mieszkal tu,
                                      to bys slyszal: a dlaczego jak myslisz, dzisiaj na plantacjach owocow i jarzyn
                                      w gush kativ pracuja filipinczycy a nie jak kiedys arabowie z gazy? bo wlasnie
                                      paru takich pracowalo, az pewnego dnia wsadzilo noz w plecy szefowi.
                                      nudne to juz, powtarzac wszystko dziesiec razy i tak sie nie przekonasz, bo
                                      wlasnie tak chcesz.
                                      • lekarz_dyzurny Re: Nie idę na takie skróty 22.04.04, 21:23
                                        "sluchaj, ze zydowka pojdzie z arabem, to mniej wiecej 1:20000, ze zyd skuma
                                        sie z nie zydowka, (w israelu mowie)to tez mniej wiecej tak samo. tak ze samo
                                        zalozenie, ze szef dostal noz w plecy zza baby idiotyczne. nawet zydowka
                                        ateistka nie robi tego."

A dlaczego to prawdopodobieństwo takie małe?

• Gość: White Rower Re: Nie idę na takie skróty IP: *.acn.pl 22.04.04, 21:41
                                          lekarz_dyzurny napisał:

> "sluchaj, ze zydowka pojdzie z arabem, to mniej wiecej 1:20000, ze zyd skuma
                                          > sie z nie zydowka, (w israelu mowie)to tez mniej wiecej tak samo. tak ze samo
                                          > zalozenie, ze szef dostal noz w plecy zza baby idiotyczne. nawet zydowka
                                          > ateistka nie robi tego."
                                          >
                                          > A dlaczego to prawdopodobieństwo takie małe?

Też mnie to zastanawia. Czy ja lepszy od Araba?
                                          • lekarz_dyzurny Re: Nie idę na takie skróty 22.04.04, 21:52
                                            nawet zydowka
                                            > ateistka nie robi tego."

A zwłaszcza to.
                                            • lekarz_dyzurny Re: Nie idę na takie skróty 22.04.04, 21:55
                                              Korekta. Cofam to co powyżej. Mea culpa.
                                              • lekarz_dyzurny Re: Nie idę na takie skróty 22.04.04, 22:17
                                                Oczywiście cofam tylko to:
                                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=12064843&a=12158232
                                          • Gość: dana33 Re: Nie idę na takie skróty IP: 192.115.62.* 22.04.04, 23:13
                                            zalezy na co. na meza to ty pewnie lepszy.
                                        • Gość: dana33 Re: Nie idę na takie skróty IP: 192.115.62.* 22.04.04, 23:13
                                          nu, naprawde, pytanie na poziomie..... zydzi za granica asymiluja sie duzo
                                          latwiej niz israleczycy. rzadko kiedy israelczyk mieszkajacy w israelu ozeni
                                          sie lub wyjdzie za maz za nie zyda. a za araba, to juz naprawde rzadko.
                                          israelka, ktora wychowana jest na rownych prawach, chodzi do wojska, umie
                                          strzelac i dowodzic, skonczyla uniwersytet i wie ile jest warta, taka nie
                                          pojdzie mieszkac w klanie arabskim, gdzie jej jedyne zadanie to rodzic dzieci,
                                          uslugiwac mezowi i tesciom, pracowac na cala rodzine i wiedzac, ze jej miejsce
                                          jest w kuchni. kobieta u arabow nie ma zadnych prawie praw, nie wie co to
                                          urlop, nie wie co to rownouprawnienie.... poza nielicznymi, zamoznymi i
                                          wyksztalconymi arabkami, tak wlasnie wyglada zycie kobiety arabskiej w autonomi
                                          lub na terenach zdobytych. a zyd tez nie zechce ozenic sie z kobieta niezbyt
                                          wyksztalcona, ktorej caly swiat to kinder, kirche (meczet) und kueche. give me
                                          a break, w malzenstwie tez sie rozmawia, nie?
                                          • lekarz_dyzurny Re: Nie idę na takie skróty 23.04.04, 07:57
                                            Na poziomie - jest odpowiedź. Zupełnie nie na temat.
                                            • Gość: dana33 Re: Nie idę na takie skróty IP: *.jazo.org.il 23.04.04, 10:09
                                              o co ci chodzi znow werw? dlaczego nie na temat? chciales ty i cep wiedziec,
                                              dlaczego zydowka nie wyjchodzi za maz za araba? wiec masz odpowiedz. moze nie
                                              pelna, ale po co zaogniac temat? to masz tylko czesc odpowiedzi.
                                              • Gość: White Rower Re: Nie idę na takie skróty IP: *.acn.pl 23.04.04, 10:29

> o co ci chodzi znow werw? dlaczego nie na temat? chciales ty i cep wiedziec,
                                                > dlaczego zydowka nie wyjchodzi za maz za araba? wiec masz odpowiedz. moze nie
                                                > pelna, ale po co zaogniac temat? to masz tylko czesc odpowiedzi.

A to u Was już o miłości przed- i pozamałżeńskiej się nie słyszy? No ciekawe.
                                                • Gość: dana33 Re: Nie idę na takie skróty IP: *.jazo.org.il 23.04.04, 11:34
                                                  oj cepku, wlasnie te pare, zo wychodza za maz a arabow, te nieliczne, to ta
                                                  wielka milosc... chyba nie myslisz, ze wychodza za nich za maz dla pieniedzy
                                                  albo jakiegos prestizu socjalnego.... ? milosc przed-malzenska u arabow?
                                                  przeciez nie tylko by sie z nia nie ozenil, ale i jeszcze w oczach jego rodziny
                                                  bylaby k....!!!! oni maja kody moralno-seksualne z epoki nie wiem jakiej, bo
                                                  nawet u neandertalczykow wystarczylo poklepac po ramieniu.... :)
                                                  • Gość: White Rower Re: Nie idę na takie skróty IP: *.acn.pl 24.04.04, 03:24

> oni maja kody moralno-seksualne z epoki nie wiem jakiej, bo
                                                    > nawet u neandertalczykow wystarczylo poklepac po ramieniu.... :)

O -
                                                  • Gość: dana33 Re: Nie idę na takie skróty IP: *.broadband.actcom.net.il 24.04.04, 10:03
                                                    wpadla mi w rece przypadkowo, ale byla swietna, nie mow, ze sie nie czytalo z
                                                    zapartym tchem... :)
                                                    co znaczy ostatni tom? mam 4, piaty wyszedl latem 2003 i tego jeszcze nie mam,
                                                    pasiakosc, za duzo czasu potrzebuje na to forum.... :)
                • Gość: mirmil po II wojnie swiatowej IP: *.isystem.met.pl / 217.153.143.* 22.04.04, 10:43
                  > A tak z czysto naukowego punktu widzenia: kiedy po rza pierwszy w żydowskim
                  dys
                  > kursie o arabskich sąsiadach pojawia się termin "dzicz"?

po II wojnie i upadku hitleryzmu, bo to nie zydzi sa autorami pomyslu
                  przedstawienia ludzi jako "dziczy", "szczurow", "robactwa", etc.
                  • Gość: White Rower Re: po II wojnie swiatowej IP: *.acn.pl 22.04.04, 11:20
                    Gość portalu: mirmil napisał(a):

> > A tak z czysto naukowego punktu widzenia: kiedy po rza pierwszy w żydowski
                    > m
                    > dys
                    > > kursie o arabskich sąsiadach pojawia się termin "dzicz"?
                    >
                    >
                    > po II wojnie i upadku hitleryzmu,

Sądzę, że się mylisz. Rzecz pojawiła się w kontekście kolonialnym.
                    • Gość: mirmil Re: po II wojnie swiatowej IP: *.isystem.met.pl / 217.153.143.* 22.04.04, 12:44
                      a moze i jeszcze dalej? w sumie "barbarzyncow" wymyslili grecy.

pojdziesz poogladac sobie antyglobalistow? ja jestem zaraz przy polach, wiec
                      pewnie wyskocze z psem na spacerek celem inspekcji ;))
                    • Gość: dana33 Re: po II wojnie swiatowej IP: 192.115.62.* 22.04.04, 18:42
                      nu, ty mi wytlumacz.... zadajesz pytanie, dostajesz odpowiedz, i wtedy okazuje
                      sie ze wiesz i poprawiasz? ty naprawde musisz ciagle i bez przerwy wszystkich
                      na okolo testowac? czy nie myslisz, ze to ciut..... nu, patrzenie z gory na
                      innych?
    • perry.perry dwa razy potwierdzasz moja teze! 21.04.04, 22:55
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka