Dodaj do ulubionych

Mury komunistyczne a mury demokratyczne

09.01.11, 01:02
Za komuny mury zbudowano po to, by nikt z "raju" (DDR- mur berliński) do zgniłego kapitalizmu nie uciekł. Czyli mur był zbudowany PRZECIW uciekającym, a po drugiej stronie stali rzekomo prawdziwi zachodni demokraci czekający tęsknie na tych uciekających.....

Powszechnie panująca diermokracja przyniosła postęp. Jak dziś m.in. ogłosiła GW, Grecja i Turcja dogadały się właśnie, że będzie mur, który nie tylko nie dopuści do ucieczek uciekających (via Turcja) ale i nie wpuści uciekających na Zachód (via Grecja).

Mur DWUSTRONNY - to jest TO - nie wypuszczać i nie wpuszczać! Genialne, tylko trzeba się umieć dogadać, no czy to nie jest postęp? Głupi Stalin, że na takie zastraszenie Zachodu dzikim zalewem milionów ze wschodu nie wpadł. Gdyby to umiejętnie zrobił, Zachód sam by mu pomógł zbudować mur.
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 09.01.11, 01:08
      Sorry, mur berliński nie powstał za Stalin, ale to i tak jedne pies i te same błędy.
    • malkontent6 Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 09.01.11, 01:18
      eva15 napisała:

> Głupi Stalin,

Sami sobie takiego wodza wybraliście.
    • swiblowo Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 09.01.11, 01:33
      Wymiekamy Ewa od tego demokratycznego wycia juz.

Ale Stalin nie budowal muru w doslownym tego slowa znaczeniu przeciez. To byla raczej kurtyna. :) Paszportow o prostu nie wydawali i kropka.

Opowiem Ci cos, co mnie zszokowalo podczas mojej pierwszej poezdki do Moskwy.
      Jestem w Teatrze Wielkim, zloto i purpura...a kurtyna wyszyta w sierpy i mloty, zlota, srebrna nitka, gruba tkanina, krotko mowiac pytam sie: - Co wy sobie jeszcze kurtyny nie mogliscie zmienic? Na co mi odpowiedziano: - A wiesz, ile taka kurtyna kosztuje?
      Rzeczywiscie piekna byla. Ciekawe jak bedzie po remoncie.
      • eva15 Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 10.01.11, 22:42
        Obojętne jak to zwał. Ponieważ komuna nie wypuszczała ludzi, Zachód mógł się popisywać, że chętnie przyjmuje każdych, którym z komuny udało się uciec. To byli dość pojedyńczy ludzie, witani kwiatami i programami w tv. Gdyby Stalin szeroko otwozył granice, Zachód pierwszy postawiłby mury. Niemcy z trudem udźwignęły kilka milionów WŁASNYCH przesiedeńców ze wschodu, jak miałyby udzwignąć kilkadziesiąt CUDZYCH? A przecież to o Niemcy by chodziło a nie np. o Portugalię czy Monako.

Co do kurtyny w teatrze: ja myślę, że to jedna z różnic między Polakami a Rosjanami. Dla Rosjan państwo jest ciągłością - wartością niezależną od systemu, dla Polaków już nie.
        • eva15 Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 10.01.11, 22:45
          korekta:
          otworzył.
        • wojciech.2345 Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 10.01.11, 22:46
          Dżunglaszwili był humanistą (teologiem).

Nie umiał liczyć.
    • wojciech.2345 Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 10.01.11, 22:29
      Ja myślę, że gdyby teolog Dżunglaszwili nie pilnował granicy,
      to wszyscy Niemcy, Francuzi, Włosi, ... uciekliby do Matuszki.

Co o tym sądzisz?
      • eva15 Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 10.01.11, 22:32
        Sądzę, że jak zwykle nie zrozumiałeś, o czym piszę.
        • wojciech.2345 Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 10.01.11, 22:38
          eva15 napisała:
          > Sądzę, że jak zwykle nie zrozumiałeś, o czym piszę.
          --------------------------------------------------
          Hm, sądzisz?

Cienszko Ci idzie.
          • eva15 Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 10.01.11, 22:44
            wojciech.2345 napisał:

> eva15 napisała:
            > > Sądzę, że jak zwykle nie zrozumiałeś, o czym piszę.
            > --------------------------------------------------
            > Hm, sądzisz?
            >
            > Cienszko Ci idzie.

Nie wiem, co to jest "cienszko", ale w twój bełkot mnie nie wciągniesz. Wygrałeś i bądź zadowolony.
            • wojciech.2345 Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 10.01.11, 22:48
              eva15 napisała:
              > Nie wiem, co to jest "cienszko", ale w twój bełkot mnie nie wciągniesz.
              ------------------------------------------
              A morze jednak wciągnę.

Zobaczymy.
              • eva15 Orle ty, sokole 10.01.11, 22:54
                Morze to jest do kąpieli, bystrzaku.
                • wojciech.2345 Re: Orle ty, sokole 10.01.11, 22:56
                  eva15 napisała:
                  > Morze to jest do kąpieli, bystrzaku.
                  -----------------------------------------------
                  Każden błąd może zrobić.

Aptekarką jesteś?
                  • wojciech.2345 Re: Orle ty, sokole 10.01.11, 23:00
                    No dobra zmywam się.

Nie będę już dokuczał Ci w tym wątku.
                    • eva15 Re: Orle ty, sokole 10.01.11, 23:16
                      Bardzo ci jestem wdzięczna bo ilekroć się odezwiesz, to twój intelekt i polszczyna mnie porażają.
                      Spij jak najdłużej, a jak (niestety znów się ockniesz) podpinaj się pod posty innych bystrzaków, nie pod moje, Bartku zwycięzco.
    • mlody747 Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 10.01.11, 23:13
      Wszytko sprowadź się do propagandy w media. One to potrafią wmówić lodżią jak maja myśleć (są przykłady na tym forum). Co jest dobre a co złe itd. Np. Adlolf wmówił swoim, ze ma coś od Boga używając wpis w NT List do Rzymian 13: 1,7. Gdzie wyraźnie(on przekręcił) jest, ze tylko ta władza, która przestrzega Prawa Boskie(615+rożnych praw zawartych/opisanych w Biblii) pochodzi od Boga itd.
      Eva jak będziesz chciała założyć swoja dyktaturę to najpierw zaczyni jak Lenin (wykupił 45+drukarni gazet przed rewolucja) od kontroli media. Pozdrowienia.
      • eva15 Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 10.01.11, 23:18
        Byłaby to niewątpliwie dyktatura oświecona tworząca dobre dla ludzi państwo . Wię nie uda mi sŁę jej założyć.
        • mlody747 Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 10.01.11, 23:43
          A kto tu mówi o sile. Leninowi i Adolfowi się spieszyło(i inni dyktatorom) i dlatego używali przymusu, tłumacząc swoim ofiara, ze to dla ich dobra(oni wiedza lepiej). Ale chyba wiesz, ze uczy się od pierwszej klasy w szkołach podstawowych odpowiednia propagandę NWO(#1 niema żadnych autorytetów, #2 rzad jest dla dobra spoleczenstwa itd). Zajmuje to czasu ale efekty takiego nauczani już chyba znasz, bo wiesz jak ludzie obecnie myślą. To jest takie "nowoczesne" wciskanie dyktatury ale jest one tak samo skuteczne.
          • walter622 Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 10.01.11, 23:50
            mlody747 napisał:
            > To jest takie "nowoczesne" wciskanie dyktatury ale jest one tak samo skuteczne.

Masz rację. Może bym dodał, że bardziej skuteczne, bowiem stwarzające iluzję dobrowolnego wyboru tej dyktatury.
            • mlody747 Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 11.01.11, 00:06
              Zgadza się. Jak by wybory/glosowanie miały szanse zmiany czegokolwiek, to już dawno były by nielegalne. Ale nie pamiętam kto to powiedział. Ale spoleczenstwa oczywiście wieża w przedstawienie. Jóź ich wzięli jak każdemu pełnoletniemu dali jeden głos. Zrobili to gdzieś w XIX wieku dopiero. Przedtem tylko posiadający: biznes, ziemie, gospodarstwo itd, bo ci musieli płacić podatki(coś posiadali-np polska szlachta) więc nie można było ich porównywać z ludźmi którzy nic nie maja, bo ci zawsze są za wysokimi podatkami(oni ich nie pałac-nic nie maja), z ktorych świadczenia rządowe płyną właśnie dal nich.
              • igor_uk Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 11.01.11, 00:21
                wybory w krajach,tak zwanych demokratycznych,jest tym samym,co pisanie prosb do Swietego Mikolaja o prezenty.Co by ty tam nie napisales,a i tak dostaniesz to,co cie rodzice kupia.
                Tak i z wyborami.Idac na glosowanie,i stawiac krzyzek,niektory swiecie sa przekonani,ze wlasnie bedzie spewnione ich marzenie,ale tak samo ,jaki z prezentami,tak i z wykonaniem obiecanek przedwyborczych-roznie bywa.najczescie rodzice zawsze potrafia dziecko przekonac,ze Swiety Mikolaj pomylil sie i ze w nastepnym Roku,napewno dostaniesz,co ty chciales. tak samo i te ,ktorych my wybrali,zaczynaja obiecac spewnienie twoich marzen w nastepnej kadencji.i tak od wyborow do wyborow.A my,jak te dzieci,im wierzymy (he,he).
    • polski_francuz Nie wpuszczac i nie wypuszczac 10.01.11, 23:16
      Wpuszczanie sie konczy bo sie konczy dobrobyt i by te resztke zachowac, nie chce sie wpuszczac.

Wypuszczac lepiej tez nie, bo moga porwac i zastrzelic jak to sie zdarzylo dwom Francuzom w Nigerii.

Tylko czy to sie uda? Watpie.

PF
      • eva15 Re: Nie wpuszczac i nie wypuszczac 10.01.11, 23:26
        polski_francuz napisał:

> Wpuszczanie sie konczy bo sie konczy dobrobyt i by te resztke zachowac, nie chce sie wpuszczac.

Naturalnie, że będą wpuszczać, bo to tania siła robocza i bat na miejscowych. Niemieckie media codziennie piszą, że w Niemczech zaczyna brakować wykwalifikowanej siły roboczej. Ha, ha, jeśli tak - to jest kapitalizm i wolny rynek, czy go NIE MA? Bo w kapitaliźmie brak podaży siły roboczej (tu: fachowców) natychmiast powodowałby wzrost płac i spadek bezrobocia. Tymczasem płace dla cennych i rzekomo rzadkich fachowców nie rosną lecz spadają, a armia własnych bezrobotnych fachowców rośnie. Czyżby napływowi Polacy, Ukraińcy, Murzyni i Azjaci bez języka byli lepszymi fachowcami?

> Wypuszczac lepiej tez nie, bo moga porwac i zastrzelic jak to sie zdarzylo dwom
        > Francuzom w Nigerii.

A tych morderców z Nigerii to dokąd wypuszczono, bo nie rozumiem.
        • mlody747 Re: Nie wpuszczac i nie wypuszczac 10.01.11, 23:49
          Wpuszczanie emigrantów np. do Europy nie jest w ogóle z powodowane tania siła robocza ale zniszczeniem europejskiej kultury, która zrobiła ten kontynent silny pod każdym względem(oczywiście chcą upadku Europy). Jak widzisz, robią to zdr....y z NWO.
          • eva15 Re: Nie wpuszczac i nie wypuszczac 11.01.11, 00:51
            mlody747 napisał:

> Wpuszczanie emigrantów np. do Europy nie jest w ogóle z powodowane tania siła r
            > obocza ale zniszczeniem europejskiej kultury, która zrobiła ten kontynent silny
            > pod każdym względem(oczywiście chcą upadku Europy). Jak widzisz, robią to zdr.
            > ...y z NWO.

Jest związane i z jednym i drugim, bo jedno drugiego nie wyklucza - przeciwnie świetnie uzupełnia.
    • melord Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 10.01.11, 23:19
      ewa...z calym szacunkiem ale powielasz blad ktory ja rowniez popelnilem
      watek na ten tema byl pare dni temu
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,120511863,120511863,Mur.html
      • eva15 Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 10.01.11, 23:28
        Moej wątki też powielano. Ja włączam się wyrywkowo i nie śledzę całego forum i wszystkich wpisów, nie mam tyle czasu.
      • igor_uk Re: Mury komunistyczne a mury demokratyczne 10.01.11, 23:54
        melord,przeciez nie o to chodzi ,czy watek na podobny temat byl zalozony,a tylko o to,co zalozyciel chce powiedziec.Ewa ma calkowicie inne celi,niz P_F. Ewa dzieli mury na sluszne i nie sluszne (oczewiscie to tylko gra slow).A do tego pokazuje znaczenie mura w calkowicie innym aspekcie,niz P_F.Dla P_F mury dzielacy demokracje od satrapow,mieli tylko jedna sciane (po stronie satrapow oczewiscie).Ewa widzi te mury,jako bardziej zlozony mechanizm polityczny,a nie zwykla bydowle z plyt betonowych.
        Klkakrotnie zabieralem sie cos w tym watku napisac,ale co do glowy nie przyjdzie,to Ewa juz napisala.Dzieki twojej uwadze,moglem napisac cos innego.
        • eva15 Mickiewicz dla niektórych 11.01.11, 01:16
          igor_uk napisał:

> melord,przeciez nie o to chodzi ,czy watek na podobny temat byl zalozony,a tylk
          > o o to,co zalozyciel chce powiedziec.Ewa ma calkowicie inne celi,niz P_F. Ewa d
          > zieli mury na sluszne i nie sluszne (oczewiscie to tylko gra slow).A do tego po
          > kazuje znaczenie mura w calkowicie innym aspekcie,niz P_F.Dla P_F mury dzielacy
          > demokracje od satrapow,mieli tylko jedna sciane (po stronie satrapow oczewisci
          > e).Ewa widzi te mury,jako bardziej zlozony mechanizm polityczny,a nie zwykla by
          > dowle z plyt betonowych.

No właśnie, dzisiejsze mury są wieloaspektowe, czego p_f nie zauważa.
          Przypomina mi się w związku z tym sztandarowy polski wiersz Mickiewicza i w nim nastąpujący fragment:

"Niechaj, kogo wiek zamroczy,
          Chyląc ku ziemi poradlone czoło,
          Takie widzi świata koło,
          Jakie tępymi zakreśla oczy.
          "

Czyli, innymi słowy, każdy ma taki horyzont intelektualny, na jaki mu własny aparat myślowy pozwala.
          • igor_uk Re: Mickiewicz dla niektórych 11.01.11, 01:37
            Ewa,alez ty jestes dosadna.Nie chcial by trafic pod twoja rabanke slowna,juz by predzej pod ruski czolg wolel trafic.
            • eva15 Re: Mickiewicz dla niektórych 11.01.11, 12:57
              igor_uk napisał:

> Ewa,alez ty jestes dosadna.Nie chcial by trafic pod twoja rabanke slowna,juz by
              > predzej pod ruski czolg wolel trafic.

Właściwie to nie było moim zamiaram dokuczanie kontretnym osobom, po prostu ten fragment wiersza Mickeiwicza często mi się przypomina przy czytaniu różnych wpisów na forum.
              No i przy okazji był to test na Twoją znajomość polskiego. Skoro zrozumiałeś dość trudny literacki język znaczy, że doprawdy dobrze władasz polskim.
              • igor_uk Re: Mickiewicz dla niektórych 11.01.11, 14:01
                Ewa,nu wiesz co?podstepnma ty jestes (zrtuje oczewiscie).jezyk polski znak doskonale,rozumiem wszystkieniuanse,jak rowniez potrafie bardzo dobrze wylowiac sie w tym jezyku.Gorzej z pisownia.Poniewaz pisze duzo i dosc czesto swiadomie bzdury,to nie przygaje wiekszego znaczenia temu,jak to pisze.Bo to zajmuje czas,a lubie szybkie riposty,wtedy mozno rozmowce wyciagnac z kokona przyzwoitosci i rozmowa robi sie spontaniczna,a przez to ciekawsza.
                Ty,jak ja to widze,robisz tak samo.W ogole dostrzegam wiele podobienstw miedzy nami.
                • eva15 Re: Mickiewicz dla niektórych 11.01.11, 14:22
                  >W ogole dostrzegam wiele podobienstw miedzy nami.

No i te zielone oczy...

A polski rzeczywiście znasz b. dobrze.
                  • klops_totalny eva15 i igorczik_uk-blizniaki bezglowe 11.01.11, 15:51

otworzcie sobie taki watek i tam mozecie sobie kadzic do woli
                    kadzic i doslownie i w przenosni

---
                    • igor_uk o coreczko odezwala sie. 11.01.11, 16:02
                      Co,moj maly klopsik,masz mnie za zle ,ze z inna kobieta flirtuje?Ale pamjetaj,przeciez cie kocham ponad wszystko.
                      • nihil-istka Igorze igorewiczu, 11.01.11, 16:09
                        drogiej efce na mozg wali nadmiar alkoholu i niedomiar spermy. Sadze , ze bedziesz jej mogl pomoc w obydwu problemach.
                      • klops_totalny kacapczik,robisz dla kolchozniczki za uzytecznego 11.01.11, 16:43
                        zanalizuj powod zalozenia watku i dalsza efektywnosc kolchozniczki w nim a powinienes to zrozumiec
    • j-k Wole mury demokratyczne 11.01.11, 00:21
      od tych komunistycznych

szczegolnie podoba mi sie Mur Izraelski

to prawie tak, jak traby jerychonskie :)))
      • igor_uk Re: Wole mury demokratyczne 11.01.11, 00:32
        a ja zadne .
        • j-k bajki 11.01.11, 00:43
          igor_uk napisał:

> a ja zadne .

bajki.
          niezadlugo i Wy Rosjanie bedziecie budowac (te "demokratyczne")

na AMURZE :)
          • igor_uk Re: bajki 11.01.11, 00:46
            A po cholere na Amurze budowac mury?
            Wystarcze "Grad",tym bardziej ,ze sprawdzil sie (he,he).
            a tak serio.Ile razy mozno zuc to samo?
            • eva15 Re: bajki 11.01.11, 00:53
              Dokładnie, teraz zrobią to ci, którzy tego jeszcze nie znali.
      • eva15 j-k jako trąba jerychońska 11.01.11, 00:46
        j-k napisał:

> szczegolnie podoba mi sie Mur Izraelski
        > to prawie tak, jak traby jerychonskie :)))

Nie dziwota, że to ci jest bliskie. W polskiej frazeologii (nieco w oderwaniu od Biblii) trąba jerychońska to synonim hałaśliwego głupca, który wciąż musi zabierać głos.
        • misterpee Re:Zdejmijcie okulary 11.01.11, 01:00
          w dzisiejszej epoce :
          gdzie sie NASI przeniosa
          tam i mur wzniosa.

Dawniej wiekszosc NASZYCH mieszkala w DEMOKRACJACH ludowych , toc i tam wzniosla mur, zeby te demokracje uchronic od wszelkiego zla.
          Dzis NASI przeniesli sie na zachod wiec i tu zagradzaja swoja demokrcje w Palestynie, na granicy z Meksykiem, i gdzie sie da, tym razem przed terrorem.
          Zapiszczie sie a kurs demokracji do profesora Alana Dershkovitza. jego asystentka jest nihilistka.
          • eva15 nie takie to proste 11.01.11, 01:03
            kto widział eruw z gojami w środku?
            • klops_totalny kolchozniczka eva15 w akcji 11.01.11, 03:48
              Trzeba byc rzeczywiscie bystrzakiem zeby w jednym watku tyle bledow zrobic:

"Sorry, mur berliński nie powstał za Stalin, ale to i tak jedne pies i te same błędy."-bledy troche inne
              " Bardzo ci jestem wdzięczna bo ilekroć się odezwiesz, to twój intelekt i polszczyna mnie porażają."-twoja polszczna tez poraza
              "Byłaby to niewątpliwie dyktatura oświecona tworząca dobre dla ludzi państwo . Wię nie uda mi sŁę jej założyć"-dyktatura oswiecona kolchozniczki smierdzi sojuzem,oni tez tworzyli dobre dla ludzi panstwo ,dla tych na wierchuszce
              "każdy ma taki horyzont intelektualny, na jaki mu własny aparat myślowy pozwala"-zastraszeni kolchoznicy nie musieli uzywac aparatow myslowych

• de_oakville Re: A po co zdejmowac te okulary? 11.01.11, 04:33
                "La Vie En Rose" - zycie widziane "przez rozowe okulary". Czyz nie o to wlasnie normalnym ludziom glownie chodzi?
                Wiadomo przeciez, ze od zarania ludzkosci ziemia zawsze byla tylko "lez padolem". A jednak mozna zawsze patrzec na wszystkie sprawy optymistycznie ("look on the bright side"). Bo jak mawial dzielny wojak Szwejk "jeszcze nigdy tak nie bylo, zeby jakos nie bylo."
                Okulary na ogol zdejmuje sie gdy ktos o to prosi, a prosi najczesciej dlatego (jak nie lekarz), ze chce dac w morde. Lepiej nie zdejmowac. Nie zdejmuje sie rowniez okularow wysoko w gorach ("Schneebrille"), bo mozna oslepnac od slonca odbitego od sniegu. Nawet na plazy ludziom w okularach do twarzy. "Swiata nie zmienisz, pasek mozesz" jak reklamowal sie pewien sprzedawca paskow. I to samo dotyczy rowniez i okularow. Jezeli wiec Misterpee nie masz serca tak wielkiego jak Matka Teresa z Kalkuty zeby isc czynnie pomagac tredowatym, to juz lepiej nos te nieszczesne okulary.
        • j-k Evcia jako trąba jerychońska 18.01.11, 09:23
          Evcia, gdy napiszesz jakas durnote to od razu Ci lzej ?

Gdyz ustalmy moze, ze mur izraelski - to nie mur berlinski i poki co sprawdza sie b. dobrze.
          Liczba zamachow bandytow islamskich w Izraelu spadla do minimum.
    • jk2007 Mur w Irlandii Pln. 11.01.11, 17:30
      old.belintellectuals.eu/discussions/?id=159
      www.ljpoisk.ru/archive/6767987.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka