Dodaj do ulubionych

Zagadka historyczna

16.01.11, 20:21
Zagadka brzmi: jakie państwo Adolf Hitler stawiał Niemcom za wzór do naśladowania? Dla ułatwienia podpowiem, że chodziło o problem uzyskiwania obywatelstwa.
Obserwuj wątek
    • tojabogdan nie wiem, ale wiem, że jest kilka krajów 16.01.11, 20:25
      nie wiem, ale wiem, że jest kilka krajów, gdzie jest to bardzo trudne, np. Japonia
      • harpio Re: nie wiem, ale wiem, że jest kilka krajów 16.01.11, 20:31
        Nie, nie chodziło o Japonię, ale dziękuję za udział w konkursie :)
        Dla jeszcze większego ułatwienia dodam, że Hitler wyraził ten pogląd na początku lat 20-tych.
        • mlody747 Re: nie wiem, ale wiem, że jest kilka krajów 17.01.11, 00:04
          Pewnie naśladować chciał Stany albo Argentynę, ale to nie jest takie ważne w jego poglądach. Ważnym jest, ze media przekręcają kiedy to niby zaczął nie Lubiec żydów. Oczywiście wciskaj nam, ze było to około lat 20, kiedy to komunistyczne grupy powstały w Niemczech po rewolucji światowych bankierów z banków centralnych w Rosji. Otóż zaczął ich nie Lubiec od roku 1932 kiedy to właśnie oni, używając nacisków na rzad USA i inne, zrobili blokadę gospodarcza temu krajowi. Ta blokadę się przemilcza dokładnie(ma nie istnieć w historii), bo przypomina obecne blokady ekonomiczne i daje prawdziwy powód do "miłości" tych sprawców.
          • harpio Re: nie wiem, ale wiem, że jest kilka krajów 17.01.11, 11:10
            > Otóż zaczął ich nie Lubiec od roku 1932 kiedy to właśnie oni

To nieprawda, Hitler wprost stwierdził, że już w okresie pobytu w Wiedniu, czyli jeszcze przed wybuchem I wojny, stał się "fanatycznym antysemitą".
            • mlody747 Re: nie wiem, ale wiem, że jest kilka krajów 17.01.11, 22:23
              To dobrze ze z nim rozmawiałeś i powiedział ci ta prawdę. Zapytaj go jeszcze jak to było z tym, ze żydzi przed i w czasie wojny mogli emigrować do dzisiejszego Izoela bez żadnych prześladowań(zapiski niemieckich generałów), ale jak wybrali jakieś inne miejsce na ziemi to ich dręczono jak już wiemy. Z góry dziękuje za informacje.
              Konieczność nie mieszania białej rasy z innymi nie tylko Stany przejawiały w tamtych czasach. Obecnie zaleca się tylko w Izoelu, nie mieszanie żydowskiej rasy z innymi. To jest tylko ważne dla kolorowych, którzy wręcz nie mogą się powstrzymać, aby choc troszkę wybielić swoja rasę i tym zniszczyć ich własna, z której ponoć są tak dumni. Pracownicy ochotniczy w Afryce borykają się z tym problemem od stuleci, bo czarni czuja się urażeni, jak biały nie chce z nimi mieć seksu.
              • mara571 Re: nie wiem, ale wiem, że jest kilka krajów 17.01.11, 22:31
                ja ci cos zaproponuje:
                sprawdz, kiedy napisal Main Kampf i co w nim napisal
                sprawdz, ktorzy Zydzi mogli opuscic Niemcy i pod jakimi warunkami.
                • mlody747 Re: nie wiem, ale wiem, że jest kilka krajów 17.01.11, 22:46
                  Cierpliwości, herpi nam to napisze.
                  • harpio Re: nie wiem, ale wiem, że jest kilka krajów 18.01.11, 00:03
                    Głupiś i niedouczonyś, a do tego antysemita. Cytat z "Mein Kampf": "Dokonywały się we mnie wówczas największe zmiany, jakich kiedykolwiek doświadczyłem. Z szarego obywatela stałem się fanatycznym antysemitą".
                    • mlody747 Re: nie wiem, ale wiem, że jest kilka krajów 18.01.11, 00:27
                      Nazywają mnie antysemita dajesz do myślenia(kim ty jesteś?). Na dodatek chcesz wmówić, ze cala ta II wojna światowa była z powodu głupiego jednego człowieka, który ich nie lubił , zupełnie bez powodów. Ciekawe.

PS. Jak byś mógł, to powiedział byś, ze był takim, bo im zazdrościł rzekomego sukcesu, ale nie możesz bo miał wszystko, co nie zatrzyma ciebie od użycia tego niby argument do szarego Polaka. W końcu ktoś napadł na Amerykę bo nie lubial amerykańskie wolności. Prawda?
                • mlody747 Re: nie wiem, ale wiem, że jest kilka krajów 18.01.11, 16:27
                  Zatkało mnie niedawno(słuchałem radio-gościem był Robert Chapman), jak usłyszałem ostatnio, ze to w ogóle było możliwe. Wiesz, ze Biblie zmieniano kilka razy(uczyli ciebie już w szkole podstawowej o ty-nie uczyli jednak kto to robił) a myślisz, ze ta wspomniana przez ciebie książkę, nie zmienili? Napisz proszę, co ty wiesz o możliwości wyjazdu żydów z Niemiec faszystowskich.
                  • zlotamajka Re: nie wiem, ale wiem, że jest kilka krajów 18.01.11, 16:42
                    Mlody, mam prosbe. Mozesz sie nie wypowiadac na temat religii. 1. Z twoich wypowiedzi wynika ze malo wiesz. 2. Bob Chapman to zaden autorytet w tej sprawie. I tak naprawde NIKT z kregow polityczno-radiowych sie na tym nie zna i nie rozumie i gadaja wiele bredni i pol prawd. Ja w temacie troche siedzie choc ekspertka nie jestem. Jednak umiem odroznic chwast od zbiorow.
                    • mlody747 Re: nie wiem, ale wiem, że jest kilka krajów 18.01.11, 17:30
                      Osowiec mnie. Co ma możliwość wyjazdu żydów z faszystowskich Niemiec do religij?
                      news.goldseek.com/InternationalForecaster/1153791991.php
                      Dzięki ze prawidłowo poprawiłaś jego imię (nie zamierzona moja pomyłka). Hahaha.
                      • zlotamajka Re: nie wiem, ale wiem, że jest kilka krajów 18.01.11, 17:34
                        Mowiles o tym ile razy zmieniano Biblie i kto ja pisal. Do tego potrzebne dlugoletnie studia.
                        • mlody747 Re: nie wiem, ale wiem, że jest kilka krajów 18.01.11, 17:42
                          Wyrznie nie rozumiemy się. Chodziło mi o to ze wierzy kolega w książkę Adolfa, która mogla być zmieniona kilka razy. Zamiany w Biblij są tylko przykładem, o ktorych uczy się w szkołach.
                          • zlotamajka Re: nie wiem, ale wiem, że jest kilka krajów 18.01.11, 17:50
                            Oh ok. Ale to i tak zly przyklad ktorego NIE mozna porownywac. Chocby dlatego ze Biblia byla pisana przez wielu autorow i przechodzila wiele tlumaczen. O tresci nie wspomne. Zmiany edycyjne w Mein Kampf to CALKIEM inna inszosc.
                    • mlody747 Re: nie wiem, ale wiem, że jest kilka krajów 18.01.11, 17:38
                      A miałaś odpowiedzieć tutaj:
                      forum.gazeta.pl/forum/w,50,121047703,121073357,Re_Na_zlosc_Ruskim_Europe_zaleja_Chinczycy.html
                      Troszkę chwyciłaś mnie za słówko, jak pisałem ze Buddyzm niema praw od Boga jak Chrześcijaństwo. Nie prawa natury miałem na myśli, ale te regulujące życie na ziemi i dlatego staram się to wyjaśnić pytaniami tutaj.
                      • zlotamajka Re: nie wiem, ale wiem, że jest kilka krajów 18.01.11, 17:53
                        Alez naturalnie ze prawa natury regulua zycie ludzi na ziemi. Chocby prawa biologiczne czy prawo cause and effect. To tak dla przykladu.

W buddyzmie i hinduizmie jest prawo karmy i darmy. Prawo darmy w szczegolnosci reguluje zycie na spoleczne nie tylko wsrod ludzi ale i bogow. Poczytaj sobie o tym.
    • polski_francuz Hitler 16.01.11, 21:39
      stworzyl kilka kategorii obywateli: pelnych obywateli i mieszkancow Reichu. O jaka kategorie Tobie chodzi?

PF
      • tojabogdan rozumiem, że nie może chodzić o Niemcy, 16.01.11, 22:19
        bo powiedzieć miał to w latach dwudziestych, gdy jeszcze niewiele znaczył, a coś takiego, jak obywatelstwo nie było jeszcze takim problemem.
      • harpio Re: Hitler 17.01.11, 11:14
        Ściśle rzecz biorąc, Adolf wymyślił trzy kategorie mieszkańców Niemiec: obywatele państwa, poddani państwa i obcokrajowcy. Obywatelami państwa zostawali młodzi mężczyźni po skończeniu edukacji, czyli po zaliczeniu służby wojskowej, która była ostatnim etapem kształcenia. Kobiety też zostawały obywatelkami państwa, gdy zawierały małżeństwo albo gdy zajmowały się biznesem.
      • eva15 Hitler a polskie prawo 17.01.11, 22:39
        polski_francuz napisał:

> stworzyl kilka kategorii obywateli: pelnych obywateli i mieszkancow Reichu.

A Polacy nie? Dając jednym prawo do obywatelstwa, a innym Kartę Polaka - taką współczesną Volkslistę dla rodaków na rubieżach, poza krajem centralnym. Gdzie różnica?
        • polski_francuz Roznica w zamyslach 18.01.11, 08:13
          Polacy, pewnie, chca zapobiec przyszlej dziurze demokratycznej.

A Adek? Adek chcial czystych rasowo, wyksztalconych na swoja miare, podleglych systemowi wodzowskiemu Niemcow.

Lepiej opowiedz o urodzinach coreczki. Ciekawym prezentu.

Goodday

PF
    • harpio Rozwiązanie konkursu :) 17.01.11, 11:18
      Hitler powoływał się na USA, gdzie istniała segregacja rasowa i obowiązywały przepisy zabraniające mieszania się ras. Uważał, że w kwestii przyznawania obywatelstwa USA zrobiły krok w dobrym kierunku. Czyli można powiedzieć, że Stany Zjednoczone były dla Hitlera wzorem do naśladowania :)
      • de_oakville Hitler dal Niemcom volkswagena "garbusa" 17.01.11, 14:18
        Aby i w jego kraju kazdy obywatel, podobnie jak wczesniej w USA, byl "mobilny" posiadajac wlasny pojazd. W roku 1995 wyladowalem po raz 1-szy w Mexico City i przekonalem sie, ze w Meksyku 90% pojazdow (rowniez niemal wszystkie taksowki) to volkswageny "garbusy". Tak wiec pod "samym nosem" USA Hitler swiecil samochodowe triumfy wiele lat po swojej smierci. W roku 1995 mialby 106 lat, gdyby zyl.
        • misterpee Re: Ile lat Hitler ma dzis? 17.01.11, 14:38
          49 lat, glos ma bardzo ladny, aksamitny, niski, lubi koszykowke, a ekonomie swojego kraju doprowadzil na psy.
          • felusiak1 Re: Ile lat Hitler ma dzis? 17.01.11, 18:47
            misterpee napisała:
            > a ekonomie swojego kraju doprowadzil na psy.

to jest kłamstwo. na psy doprowadził busz. zatem obama nie mógł tego zrobić, chyba że są drugie psy, trzecie psy i czwarte psy.......
            • joanna_on-line Re: Ile lat Hitler ma dzis? 17.01.11, 22:29
              felusiak1 napisał:

> misterpee napisała:
              > > a ekonomie swojego kraju doprowadzil na psy.
              >
              >
              > to jest kłamstwo. na psy doprowadził busz. zatem obama nie mógł tego zrobić, ch
              > yba że są drugie psy, trzecie psy i czwarte psy.......
              >

hehe - pewnie, że są... całe stada ;-)
          • de_oakville Re: Ile lat Hitler ma dzis? 18.01.11, 00:32
            Hitler z "glosem aksamitnym" to nie jest zaden Hitler. Glos chrapliwy i wrzaskliwy byl bowiem glowna cecha "führera" rozpoznawalna dla ucha, tak jak jego charakterystyczny "fryzjerski wasik" byl cecha rozpoznawalna dla oka. Hitler z "glosem aksamitnym" to wrecz sprzecznosc, cos jakby Hitler ubrany w szkocka spodniczke, albo Hitler z rogatym helmem Wikinga na glowie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka