Dodaj do ulubionych

dług Polski i operacja Samum

07.02.11, 10:12
W nagrodę za pomoc w uwolnienu funkcjonariuszy wywiadu cywilnego i wojskowego USA oraz zdobyte tajne materiały irackie przydatne w wojnie USA, rząd USA obiecał umorzyć połowę z długu zagranicznego Polski (zaciągniętego przez władze PRL), czyli 16.5 miliarda USD [potrzebne cytowanie]. Także dzięki tej akcji Stany Zjednoczone Ameryki pomogły w zorganizowaniu JW GROM. Gromosław Czempiński za tę akcję został odznaczony wysokim odznaczeniem CIA.
pl.wikipedia.org/wiki/Operacja_Samum
Z wdzięczności szef CIA zostawił Mazowieckiemu list, w którym zredukował polskie zadłużenie wobec Stanów Zjednoczonych o połowę, czyli 20 miliardów dolarów - wspomina gen. Gromosław Czempiński, polski szpieg, jeden z głównych bohaterów operacji Samum.
wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Na-tej-operacji-wywiadu-Polska-zyskala-20-mld-dolarow,wid,11975340,wiadomosc_video.html
W 1990r zadłużenie wzrosło do 49,7mld USD.
W 1990r Polska uzyskała od Klubu Paryskiego rozłożenie na raty spłaty 9,4mld USD oraz redukcję zadłużenia o około 50%.
W stosunku do krajów Klubu Londyńskiego w roku 1994 uzyskaliśmy redukcję o 49%. (tak tak, Operacja Samum;)
forum.mycork.org/index.php?topic=1213.50;wap2
Obserwuj wątek
    • melord Re: dług Polski i operacja Samum 07.02.11, 10:19
      rząd USA obiecał umorzyć połowę z długu zagranicznego Polski (zaciągniętego przez władze PRL),

umorzyl??...pytam sie ze zwyklej ciekawosci
    • zlotamajka Re: dług Polski i operacja Samum 07.02.11, 13:06
      Wojtus:

Po pierwsze: 1990 r? To rok przed pierwsza wojna iracka i dwanascie lat przed druga wojna
      W pierwszej wojne Irackiej Polska udzielala sie minimalnie, ile pamietam, dala szpital polowy, moze cos wiecej. Co to ma wspolnego z Polskimi zolnierzani od 2001-2011?

Po drugie: dlug byl w bankach miedzynarodowych IMF, Klub Paryski, Londynski jak CIA moze to umazac, redukkowac, czy negocjowac zmiane warunkow splaty?!!

Wojtek, coraz bardziej sie osmieszasz.
      • zlotamajka Re: dług Polski i operacja Samum 07.02.11, 13:07
        To bylo tak w skrocie. Przeczytaj jeszcze raz co napisala Joasia.
      • wojciech.2345 no to jak z tą "głupotą" Polaków? 07.02.11, 17:39
        zlotamajka napisała:
        > Wojtek, coraz bardziej sie osmieszasz.
        ---------------------------------------------
        Polska była zaangażowana w 2 wojny irackie i 1 afgańską.
        Polska brała w nich udział za friko?

Ktoś się ośmieszył.
        Ale kto?
        • igor_uk Re: no to jak z tą "głupotą" Polaków? 07.02.11, 17:57
          Jak sie patrze na wojtusia,to rzeczewiscie,glupota niektorych Polakow nie zna granic.
          USA nigdy nie umorzylo nawet jednego centa z dlugu,to co bylo umorzone,to cholerne odsetki,ktore narosli za te lata.W sumie,"umorzajac dlug" i tak na Polsce niezle zarobili.
          Pamjetacie ile dlugu PRL mial na poczatku?

"W latach 1981-1989 średnie oprocentowanie zadłużenia sięgało 10%. Z sumy około 27 mld dolarów odsetek zapłacono nieco ponad 12 mld dolarów, zaś około 15 mld dolarów powiększyło stan zadłużenia. W 1985 zadłużenie zagraniczne wynosiło 53,1% dochodu narodowego wytworzonego. W końcu 1989 roku całkowity dług zagraniczny wynosił 42,3 mld dolarów".

Pieknie! Za 9 lat splacili 12 mlrd $(z dlugu 27 mlrd$),ale to okazalo sie za malo,nawet na splate odsetek.
          oczewiscie,ze mogli cos "umorzyc".A raczej musieli,poniewaz wiedzieli,ze wiecej wydoic Polakow,juz sie nie da.
          Ciekawo,czy wojtus wie,ile na dzien dzisieszy,po "umorzeniu" ten dlug (jeszcze PRLowski) wynosi?
        • joanna_on-line Re: no to jak z tą "głupotą" Polaków? 07.02.11, 21:07
          wojciech.2345 napisał:

> Ktoś się ośmieszył.
          > Ale kto?

oj oj któż to mógł byc wojtusiu? poczytaj sobie to i to, i także to - tym razem ze szczególnym uwzglednieniem punktu czwartego - m. in. tam znajdziesz odpowiedź
          • zlotamajka Re: no to jak z tą "głupotą" Polaków? 07.02.11, 21:21
            Joasia, patrz jak on teraz albo napisze "Sorry ale tak bylo jak ja mowie", albo, "Sorry ale to nie dziala" albo ucieknie z dyskusji. Albo sie wysili i bedzie bardziej tworczo pobowal nadrobic geba. Jakos konkrenych argumentow sie nie spodziewam.
            • joanna_on-line Re: no to jak z tą "głupotą" Polaków? 07.02.11, 21:24
              zlotamajka napisała:

> Joasia, patrz jak on teraz albo napisze "Sorry ale tak bylo jak ja mowie", albo
              > , "Sorry ale to nie dziala" albo ucieknie z dyskusji. Albo sie wysili i bedzie bardziej tworczo pobowal nadrobic geba. Jakos konkrenych argumentow sie nie spodziewam.

obawiam sie, że bedzie gorzej :/
              wojtus przeszuka wszystkie mozliwe fora az znajdzie post z opinia odpowiadająca jego wizji i... z triumfem nam go zapsda jako dowód w sprawie :D
              • joanna_on-line errata 07.02.11, 21:28
                chyba już powinnam zniknąć z fs na czas jakiś... znowu błąd - sorki ;/
                było: zapsda
                powinno być: zapoda
                • zlotamajka Re: errata 07.02.11, 21:34
                  Nieszkodzi. Domyslilam sie co masz na mysli. A zapoda to slowo. Powaznie pytam bo ja bym chyba tylko uzyla poda. Ale za ekspertke od polszczyzny sie nie mam zamiaru uznawac. Zapoda wydaje mi sie nowopolskie. Zgadza sie.
                  • joanna_on-line Re: errata 07.02.11, 21:40
                    hihi powiedzialabym nawet, że takie więcej podwórkowe czy slangowe ;-)
            • igor_uk Re: no to jak z tą "głupotą" Polaków? 07.02.11, 21:36
              do mnie ten wojtus odpisal cos takiego:
              "Drogie Dziecko
              trzeba wiedzieć gdzie jest źródło myśli, aforyzmu"

Z drogiego dziecka,oczewiscie ucieszylem sie,zwlaszcza z dziecka.ale dalej to juz bylo naprawda smiesznie.
              Okazuje sie,ze zrodlem mysli,aforyzma Aureliusza (121-180),byli dwa goscia - Augustyn (354-430) i Kartezjusz(1596–1650).
              i teraz mam dylemat.Lub on nie rozpoznal aforyzma Aureliusza i pomyslal ,ze te slowa naleza do Jaroslawa Kaczynskiego -
              "Zajrzyj wewnatrz siebie! W twoim wnetrzu jest zrodlo, ktore nigdy nie wyschnie, jak potrafisz jego odszukac" .
              lub on nie wiedzial kiedy te trzy osobnika,czyli Aureliusz,Augustyn i Kartezjusz urodzili sie.
              I nie bylo by w tym nic strasznego,przeciez nie kazdy musi wszystko wiedziec,ale on kategorycznie stwierdzil,a dalej jego post w calosci:

"igor_uk napisał:

> To jest lepsze:
              >
              > "Zajrzyj wewnatrz siebie! W twoim wnetrzu jest zrodlo, ktore nigdy nie wyschnie
              > , jak potrafisz jego odszukac"

----------------------------------------------
              Pokłosie św. Augustyna i Kartezjusza. Pasuje do Bizancjum, którego los przesądzili
              muzułmanie.

Ładnie powiedziane usprawiedliwienie bierności.
              • zlotamajka Re: no to jak z tą "głupotą" Polaków? 07.02.11, 21:47
                i teraz mam dylemat.Lub on nie rozpoznal aforyzma Aureliusza i pomyslal ,ze te
                > slowa naleza do Jaroslawa Kaczynskiego -
                > "Zajrzyj wewnatrz siebie! W twoim wnetrzu jest zrodlo, ktore nigdy nie wysch
                > nie, jak potrafisz jego odszukac"
                .
                > lub on nie wiedzial kiedy te trzy osobnika,czyli Aureliusz,Augustyn i Kartezjus
                > z urodzili sie.

Z Wojtusiem to trudno powiedziec. I jedno i drugie moze byc mozliwe i prawdopodobnie jest.

Ale jest jeszcze cos:
                Jak to wszystko ma sie do problemu: CO POLSKA DOSTALA ZA TE WOJNY.
            • walter622 Człowiek renesansu 08.02.11, 11:52
              zlotamajka napisała:

> Joasia, patrz jak on teraz albo napisze "Sorry ale tak bylo jak ja mowie", albo
              > , "Sorry ale to nie dziala" albo ucieknie z dyskusji.

Ostatecznie może stwierdzić, że pamięta jak działała propaganda w czasach PRL-u.

Z przyjemnością bym się dowiedział coś bliższego o tym cudzie - jak z pomocą jakiegoś listu można o połowę zredukować długi, zwłaszcza w prywatnych bankach i to w dodatku za przyszłe zasługi. To jest znacznie lepsze od zamiany wody w wino, a znając tę technologię można by bezboleśnie uzdrowić światową gospodarkę. Przypuszczam, że wojtuś do nieskończoności tą tajemną wiedzę pozostawi tylko dla swoich kredytowych potrzeb.
              Generalnie przyznam się, że podziwiam ten ostatni okaz "człowieka renesansu". Z podobną
              pewnością całkiem niedawno udowadniał istnienie "księżniczki czeczeńskiej". To odkrycie było by epokowym wydarzeniem, bo dotychczas bytowało powszechne przekonanie, że w społecznościach Nochczów nie było warstw uprzywilejowanych. Wojtuś początkowo twierdził, że posiada info z bardzo wiarygodnych źródeł, których rzecz jasna nie może udostępnić. No, a po tym były tylko opowieści o "propagandzie z czasów PRL-u".

• zlotamajka Re: Człowiek renesansu 09.02.11, 04:58
                > Ostatecznie może stwierdzić, że pamięta jak działała propaganda w czasach PRL-u
                > .

To chyba jedyne co pamieta i juz mu na reszte pamieci zabraklo.

Z przyjemnością bym się dowiedział coś bliższego o tym cudzie - jak z pomocą ja
                > kiegoś listu można o połowę zredukować długi, zwłaszcza w prywatnych bankach i
                > to w dodatku za przyszłe zasługi. To jest znacznie lepsze od zamiany wody w wi
                > no, a znając tę technologię można by bezboleśnie uzdrowić światową gospodarkę.

Tez bym sie chetnie o tej technice dowiedziala. Ale zdaje sie Wojtus to trzymajako tajemnice ... handlowa.

• zlotamajka Re: no to jak z tą "głupotą" Polaków? 07.02.11, 21:15
          Wojtek, ciagle czekamy na odpowiedz co Polska dostala za udzial w tych wojnach. Czekamy juz drugi dzien. Jak juz TRZY OSOBY ci udowodnily, twoja teoria o umorzeniu dlugo to krotko mowiac calkowita kompromitacja. A wiec dawaj Wojtek, co Polska ma z tych wojen?
    • joanna_on-line Re: dług Polski i operacja Samum 07.02.11, 20:54
      wojciech.2345 napisał:

> W 1990r zadłużenie wzrosło do 49,7mld USD.
      > W 1990r Polska uzyskała od Klubu Paryskiego rozłożenie na raty spłaty 9,4mld US
      > D oraz redukcję zadłużenia o około 50%.
      > W stosunku do krajów Klubu Londyńskiego w roku 1994 uzyskaliśmy redukcję o 49%.
      > (tak tak, Operacja Samum;)
      > forum.mycork.org/index.php?topic=1213.50;wap2

o rane i jeszcze jeden poscik w tym samym temacie - hehe dopiero zobaczyłam :-)

wojtuś do nieskończoności - naucz się, że wypowiedź jakiegos anonimowego forumowicza nie jest wiarygodnym źródłem - uwierz mi ;-)
      a w Klubie Londynskim to wuj Sam miał mniej wiecej tyle do powiedzenia na temat restrukturyzacji naszego długu, co Ty albo ja

co do innych rewelacji (wprawdzie w telegraficznym skrócie) - odpowiedź masz tutaj
    • felusiak1 pieski szczekaja, psy ujadaja a wilczur wyje 08.02.11, 02:23
      moje drogie dziewczątka, pragne zwrócić uwagę, że wojtuś zamieścił cytaty. pierwszy z wikipedii
      gdzie na potwierdzenia nie ma żadnego podparcia a drugi z dzału wiadomości w portalu wirtualna polska. i za to został opluty.
      osobiście nie wiem ile polska była dłuzna i komu.
      • joanna_on-line Re: pieski szczekaja, psy ujadaja a wilczur wyje 08.02.11, 02:36
        felusiak1 napisał:

> moje drogie dziewczątka, pragne zwrócić uwagę, że wojtuś zamieścił cytaty. pier
        > wszy z wikipedii
        > gdzie na potwierdzenia nie ma żadnego podparcia a drugi z dzału wiadomości w po
        > rtalu wirtualna polska. i za to został opluty.
        > osobiście nie wiem ile polska była dłuzna i komu.

moj drogi chłopaczku - pragnę zwrócic Twoja uwagę, że juz zwróciłam wojtusiowi uwagę na wiarygodność jego źródeł :P

i nie został za to opluty (hehe a ktoś go opluł?) tylko został sprowadzony na ziemię za bzdurną teoryjkę ukazywaną jako prawda objawiona - noż f1 naprawdę sądzisz, że CIA umarzało nam długi??? niezaleznie od Twojej wiedzy kto i ile... swoją drogą możesz się wysilić i poklikac - coś na pewno się dowiesz :P
      • zlotamajka Re: pieski szczekaja, psy ujadaja a wilczur wyje 08.02.11, 02:38
        Widze ze Wojtus wyslal artylerie. Ale na serio, Wojtus nie zostal opluty za typ linkow ale za to ze jego argumenty jak i linki na ktorych probowal sie oprzec byly kompletnie bez sensu. Co ma umorzenie dlugow w 1990r do korzysci Polski w wojnach w Iraku i Afganistanie?!!!! To po pierwsze a po drugie: od kiedy to dyrektor CIA negocjuje umorzenie dlugu jakiegokolwiek kraju?!!! Dlatego Wojtus zostal opluty, jak powiedziales.
      • joanna_on-line Re: pieski szczekaja, psy ujadaja a wilczur wyje 08.02.11, 02:39
        aaa pewnie nie zaglądałeś tutaj - miłej lektury
        • felusiak1 Re: pieski szczekaja, psy ujadaja a wilczur wyje 08.02.11, 05:02
          zacznijmy od tego, że rząd USA nie udziela pozyczek zagranicznych. prawnie nie ma takiej możliwości. dalej, jest nonsensem twierdzenie, że cia może umorzyć dług.
          interesujace jest to, ze tu joasiu wytykasz wojtkowi do czwartego pokolenia wstesz ale nie pisniesz słowa kiedy mańka pisze: "Wojtus nie zostal opluty za typ linkow ale za to ze jego argumenty jak i linki na ktorych probowal sie oprzec byly kompletnie bez sensu."
          wojtek nie wysunął żadnych argumentów a jego linki sa na równi z watpliwej jakości linkami zamieszczanymi przez mańkę. a na nia nie napadasz. jest pod ochroną?

a może to damska solidarność. nie napadasz na mańkę, nie napadasz na efkę i sulcerową elkę?
          • misterpee Re: Felusiak w lozku udaje babcie 08.02.11, 05:09
            ale nasza ewka to Czerwony Kapturek. felusiak idz spac i nie opowiadaj bajek w ktore nikt nie wierzy.
          • joanna_on-line Re: pieski szczekaja, psy ujadaja a wilczur wyje 08.02.11, 05:13
            felusiak1 napisał:
            > interesujace jest to, ze tu joasiu wytykasz wojtkowi do czwartego pokolenia wstesz ale nie pisniesz słowa kiedy mańka pisze: "Wojtus nie zostal opluty za typ linkow ale za to ze jego argumenty jak i linki na ktorych probowal sie oprzec byly kompletnie bez sensu."

a skąd ci przyszło do głowy, że ja mam obowiązek wszystko komentować? toż ja tu jestem dla zabawy, a nie jakiejś pracy wyrobniczej :-)

> wojtek nie wysunął żadnych argumentów a jego linki sa na równi z watpliwej jako
            > ści linkami zamieszczanymi przez mańkę. a na nia nie napadasz. jest pod ochroną?

>
            f1 miej litość - czy ja na kogokolwiek napadam? wojtuś sam pchał się hehe "po nóż" ;-)

> a może to damska solidarność. nie napadasz na mańkę, nie napadasz na efkę i sulcerową elkę?

och odkryłeś skrzętnie skrywaną prawdę: nie ma sprawiedliwości!
            ale czytasz forum ciut nieuważnie ;-)
            • felusiak1 Re: pieski szczekaja, psy ujadaja a wilczur wyje 08.02.11, 05:36
              joaśka, nie wciskaj zdrowemu choroby. jeździcie z mańką po wojtusiu jak po łysej kobyle.
              jeszcze troche i zaliczę cie do komsomołu.
              • joanna_on-line Re: pieski szczekaja, psy ujadaja a wilczur wyje 08.02.11, 05:48
                felusiak1 napisał:

> joaśka, nie wciskaj zdrowemu choroby. jeździcie z mańką po wojtusiu jak po łysej kobyle.

f1 bzdury gadasz - to wojtuś koniecznie chciał kogoś ośmieszyć (aż nóżkami przebierał) - przeczytaj jego wypowiedzi w tym wątku i nie wypaczaj rzeczywistości - ten wątek, w którym aktualnie piszemy to tylko marne pokłosie po tamtym

i bardzo proszę - ja sama odpowiadam za swoje czyny/posty - zapamiętaj to sobie - żadnych odpowiedzialności zbiorowych sobie nie życzę!

> jeszcze troche i zaliczę cie do komsomołu.

jejku jejku ale się boję - nie rozśmieszaj mnie f1 - hehe a teczki też zakładasz???
            • joanna_on-line ale f1 czytasz forum ciut nieuważnie ;-) 08.02.11, 05:38
              i pewne rzeczy Ci umykają np. takie ;-)
              • eva15 Komu co umyka 08.02.11, 12:22
                Dopiero teraz dzięki Twojemu zalinkowaniu zauważyłam Twój wcześniejszy wpis do mnie. Rozmawiałyśmy o przyczynach deficytów budżetowych i sugerowałaś, że główną przyczyną jest rozdęcie wydatków budżetowych. Użyłaś przy tym danych z 2008 i 2009, podczas gdy kryzys bankowy pojawił się w deficytach krajów eurolandów (bo o nich ja mówiłam) oraz w ich długu całościowym dopiero w 2010, bo dopiero wtedy rządy grecki, irlandzki itd. przejęły na swój kark ddługi (zobowiązania) bankowe.
                Dzięki temu Irlandia, która miała jeszcze w 2009 deficyt poniżej norm Maastrich (3%) skoczyła z deficytem na 32% (!!!!) w ciągu dosłownie kilku dni (!). Wzrost wydatków na cele socjalne o raptem 3,8% (2009/2008) to przy takim skoku śmieszna drobnostka.

www.zinsentwicklung.de/30+B6JmNIYXNoPWE3NGFkMDViMjMmdHhfdHRuZXdzW3R0X25ld3NdPTE5OQ__.html

Grecja skoczyła na 9,8%, ale u niej trudno się połapać, jak duży naprawdę jest ten wzrost, bo poprzednie dane były, jak wiadomo, fałszowane:

www.dowjones.de/site/2010/11/griechische-regierung-rechnet-2010-mit-h%C3%B6herem-defizit.html

Podobnie rzecz się z długiem publicznym, jego nagła ekspolozja w niektórych krajach eurolandu to skutek ratowania banków:

www.wiwo.de/finanzen/die-schulden-steigen-weiter-455682/

Na to, że banki ratować trzeba, bo inaczej system gospodarczy się załamie (jak piszesz), mnie trudno jest już nabrać. Te największe banki, bo to o te ogromne głównie chodzi, dawno już usługi dla przedsiębiorstw i ludności traktują marginalnie, a kredytów udzielają bardzo niechętnie,lub wręcz prawie wcale. One grają w wielkim światowym kasynie derywatów, innych pochodnych produktów finansowych, robienia fuzji koncernów etc. - na tym zarabia się znacznie więcej. A hulać mogą do woli i ryzykować, ile się da, sam ezadbały o poluzowanie przepisów z zakresu prawa bankowego w poszczególnych krajach. Gra idzie teraz na całego, bo nie ma ZADNEGO ryzyka, w razie czego państwo przejmuje długi z tej zabawy, która bardziej szkodzi gospodarce realnej niż jej w czymkolwiek pomaga.
                • felusiak1 Re: Komu co umyka 09.02.11, 01:24
                  wfka, przestań truć doopę. banki nie maja z tym nic wspólnego.
                  deficyty są z powodu tzw. entitlements a to czysty cocjal.
                  emerytury w wieku 55-60 lat z apanazami równymi 75% poborów.
                  to dopiero poczatek. bedzie coraz zabawniej.
                  • eva15 Re: Komu co umyka 09.02.11, 01:52
                    Tobie to już nic nie pomoże, żadne OFICJALNE dane, żaden poważny link. O rozumie nie wspomnę, bo nie ma się, jak widać, do czego odwoływać.
      • misterpee Re: czasami mowia prawde, 08.02.11, 02:41
        ale tylko przez pomylke. Wojtus nigdy sie nie myli. Igor zauwaz ze wojus nie jest Polakiem, Polacy maja lepsze glowy.
        www.youtube.com/watch?v=lLiBP7F07hc&feature=player_embedded
    • wojciech.2345 trzy mity sfalsyfikowane 08.02.11, 08:52
      Mit 1. Polska na siłę została wcielona do NATO.
      Odpowiedź

Mit 2. PiS i Platforma Obywatelska myślą inaczej o zagrożeniu ze strony Rosji.
      Myślą tak samo. Różnica jest na poziomie werbalizacji.
      Odpowiedź

Mit 3. Polska za friko wspiera militarnie USA.
      Odpowiedź
      • romrus Re: trzy mity sfalsyfikowane 08.02.11, 19:57
        wojciech.2345 napisał:

> Mit 3. Polska za friko wspiera militarnie USA.

Odpowiedz:

1999
        Operacja "Samum"
        reżyseria: Władysław Pasikowski
        w rolach glownych: Marek Kondrat oraz Bogusław Linda (bardzo ich lubie)

Dobry film, tyle ze sie spozdnilesz o 11 lat.
        Trzeba bylo wcieszniej obejrzec.

• zlotamajka Wojtus, widze ze brniesz dalej i glebiej 09.02.11, 02:46
        • wojciech.2345 Re: Wojtus, widze ze brniesz dalej i glebiej 09.02.11, 16:48
          Ciekaw jestem jak uzmysłowienie sobie, że jednak poszły za tą akcją
          jakieś pieniądze wpłynie na argumentacje forumowiczów.

Pożyjemy, obaczymy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka