Dodaj do ulubionych

WikiLeaks vs. "Putin"

09.02.11, 14:18
Zainspirowany wątkiem kniżki o kłopotach brytyjskiego dziennikarza w Rosji postanowiłem podzielić sie z Wami moimi obserwacjami pod tym prowokacyjnym troche tytułem.

Pan Harding twierdzi, że przyczyną jego problemów jest fakt, że opublikował jakieś niemiłe Putinowi fakty z WikiLeaks. Nie wiem czy to prawda czy nie, Igor twierdzi, że sprawa wygląda zupełnie inaczej. Ale nie o to chodzi.

Zastanawia mnie powściągliwość polityków z całego świata w sprawie WikiLeaks. Na te rewelacje rzucili się dziennikarze, blogerzy, komentatorzy polityczni i eksperci z forum GW. Ale nie politycy. Ja przynajmniej nie zauważyłew wypowiedzi osobistości politycznych na ten temat.

Przyczyną tego milczenia jest, moim zdaniem, obawa przed tym, że coś podobnego może się zdarzyc w ich krajach. Ktoś może udostępnić światu treści tajnych komentarzy sporządonych przez ambasady ich krajów. I wtedy wyjdzie na jaw słabość ich polityki.

Dotyczy to wszystkich polityków, nie tylko Putina dlatego napisałem jego nazwisko w cudzysłowie.
Obserwuj wątek
    • nihil-istka [...] 09.02.11, 15:17
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • przyjacielameryki Re: WikiLeaks vs. "Putin" 09.02.11, 15:45
      Jeżeli jednak WikiLeaks pisze o opiniach amerykańskich, którzy uważają że Rosja to państwo mafijne, rządzone faktycznie przez służby podległe Putinowi i przeżarte gigantyczną korupcją to chyba coś jest na rzeczy!
      • mara571 Re: WikiLeaks vs. "Putin" 09.02.11, 23:00
        sadzac po dyskusjach komsomolcow w ostatnich dniach na tym forum, cos w tym jest.
        Wczoraj w Panoramie (ZDF) bylo o Baden-Baden, czyli rosyjskiej stolicy w Niemczech.
        Polecam
        www.zdf.de/ZDFmediathek/hauptnavigation/startseite/#/beitrag/video/1254536/Frontal21-Sendung-vom-8-Februar-2011
        • polski_francuz Zlodzieje w spodniach z lampasami 10.02.11, 06:59
          Wysluchalem urywku o "Geldwäsche" w Baden-Baden. Niemcow moge zrozumiec, bo bogaci Rosjanie ozywiaja im ekonomie miasta. Ale na skorumpowanych zlodziejach w spodniach z lampasami z Rosji warto by ktos polozyl lape. I jesli Putin tego nie robi to znaczy, ze sam skorumpowany.

quod erat demonstrandum

PF
          • malkontent6 Re: Zlodzieje w spodniach z lampasami 10.02.11, 14:30
            polski_francuz napisał:

> I jesli Putin tego nie robi to znaczy, ze sam skorumpowany.

No i naraziłeś się komsomolcom. :)
          • eva15 P-f obrońcą bankowych przekrętów 10.02.11, 15:35
            polski_francuz napisał:

> Wysluchalem urywku o "Geldwäsche" w Baden-Baden. Niemcow moge zrozumiec, bo bog
            > aci Rosjanie ozywiaja im ekonomie miasta.

Słusznie, jeśli miasto np. nabędzie korzystne od złodzieja kradzione auta, to ma prawo, bo to korzystne dla miejskiej kasy. Scigać należy złodziei ale broń Boże nie ich paserów i/lub odbiorców korzystających z przestępstwa.

> Ale na skorumpowanych zlodziejach w s podniach z lampasami z Rosji warto by ktos polozyl lape.
            > I jesli Putin tego nie robi to znaczy, ze sam skorumpowany.

Tak jest, Putin powinien otoczyć rosyjską policją skarbową banki w obcym państwie (tu: w jednym z jego miast Baden-Baden). Skoro tego nie zrobił, jest skorumpowany! W końcu jakim prawem Niemcy we własnym kraju mieliby kłaść na tym łapę? Przecież to ożywia ekonomię miasta, więc niezgodne z ich witalnymi interesami.

P_f chyba się uparłeś, by się ośmieszać.

Podstawiony rosyjski dziennikarz (ten który udaje milionera i któregoo banki namawiają na inwestycje) mówi na koniec wyraźnie, że skorumpowanie zachodnich banków utrudnia ściganie prana pieniądzy z Rosji.
            Bezczelny facet, najwyraźniej śmie sugerować , że Zachód powinien sprzątać na własnym podwórku, zamiast prowadzić podwójną grę - oficjalnie ganić pranie pieniędzy, a pod stołem na tym korzystać.
            • eva15 Re: P-f obrońcą bankowych przekrętów 10.02.11, 15:38
              W filmie pokazane jest jest niemieccy przedstawiciele banków, handlu nieruchomościami etc. SAMI podsuwają Rosjanom pomysły, jak najlepiej uprać pieniądze. Kuszą i namawiają, pokazują kruczki prawne, których Rosjanie sami z siebie znać nie mogą, więc ich uczą i pouczają.

Rzeczywiście Niemców można zrozumieć, wg p_f, to prawidłowe.
              • eva15 Re: P-f obrońcą bankowych przekrętów 10.02.11, 15:59
                Jeszcze jedno:
                w Niemczech jak w całej EU obowiązuje prawo o uniemożliwiania prania brudnych pieniędzy. przepisy mówią jasno jakiej kontroli mają podlegać wszystkie płatności/przelewy powyżej 15 tys. euro.
                To, że Niemcy we własnym kraju łamią własne prawo i namawiają do łamania prawa bogatych obcokrajówców (tu:Rosjan) to wg p_f ich święte prawo (brudna kasa przynosi wszak korzyści miastu), wina jest po stronie skorumpowanego Putina. To przez niego oszuści bankowi wystawiają innych na pokuszenie.
              • malkontent6 Re: P-f obrońcą bankowych przekrętów 10.02.11, 18:29
                eva15 napisała:

> SAMI podsuwają Rosjanom pomysły, jak najlepiej uprać pieniądze.

A mnie zastanawia jakie muszą być rozmiary korupcji w Rosji jeśli mamy do czynienia z tak dużą ilością brudnych pieniędzy.
            • polski_francuz PF zyczy Rosjanom dobrze 10.02.11, 19:49
              a na poczatek zyczy im, by sie pozbawili korupcji, ktora jesli wierzyc prasie, dotyka wszystkie organy panstwa. Od policji do administracji municypalnej. Korupcja zarazili juz nasze wschodnie ziemie (juz mi babcia o lapuszkach mowila) i byl to problem rosyjski od wiekow.

Wrocmy do Putina. Mysle, ze wykonal kawal dobrej roboty w zatrzymaniu rozkladu Rosji. Ale kosztem prawdziwych reform. Takich, ktory zmienilyby istotnie ten kraj. I w Niemczech i we Francji nie jest wyobrazalne, zeby urzednik panstwowy inwestowal w Karlowych Varach czy w Baden Baden.

I jesli dziennikarze niemieckiej stacji oficjalnej mogli pokazac przyklady inwestycji skorumpowanych urzednikow, to wyksztalcony szpicel, z praktyka w szpiclowaniu za granica, wiedzial o tym dobrze.

I przymknal na te korupcje, ze wzgledow politycznych oczy.

I cos dla Ewy, czy naprawde, wyobrazasz sobie moc zyc w Rosji? Zmienic opiekuncze panstwo na skorumpowane panstwo?

PF
              • eva15 PF życzy zachodnim krętaczom dobrze 10.02.11, 20:15
                Ty jesteś tak oderwany od rzeczywistości, że właściwie nie wiadomo jak z tobą rozmawiać. Poza tym odpowiadasz zupełnie nie na temat, twoje pseudodobre życzenia dla Rosjan nijak nie są odpowiedzią na pytanie, jak to się dzieje, że pochwalasz niemieckie pranie rosyjskiej kasy, a ganisz je u Rosjan?

Co wiedział, a czego nie jakiś tam twój szpicel, jest bez znaczenia. To, że w Rosji łamie się prawo, nijak nie uprawnia zachodnich banków do łamania własnego. Są przepisy, które im zakazują prania lewych pieniędzy, tymczasem bankierzy wręcz stają na głowie , by ich jak najwięcej uprać. A ty beztrosko to pochwalasz, bo to wzbogaca zachodnie miasta.

Jeszcze pocieszniejsze jest sugerowanie:

>I w Niemczech i we Francji nie jest wyobrazalne, zeby urzednik panstwowy in
                > westowal w Karlowych Varach czy w Baden Baden.

Tam może akurat nie, ale już w Szwajcarii czy Luxemburgu to NORMA. W ub. roku popłoch był wielki, gdy pojawiły się dyski z TYSIACAMI nazwisk Niewmców, którzy prali kasę zagranicą. Wszystko wysoko postawieni urzędnicy, politycy, przedsiębiorcy etc. Najgłośniejszy przypadek to szef Poczty Niemieckiej K. Zumkwinkel, który swoje miliony wyprowadził do Luxemburga.

W jakim ty świecie żyjesz jest p_f, że nic nie wiesz o realiach? Te same zachodnie szychy, które wywożą kasę zagranicę, by uniknąć podatków, krytykują w mediach Rosję za korupcję. A tacy jak ty powtarzają to bezrefleksyjnie.

• malkontent6 Re: PF życzy zachodnim krętaczom dobrze 10.02.11, 20:26
                  eva15 napisała:

> W ub. roku popłoch był wielki, gdy pojawiły się dyski z TYSIACAMI nazwisk Niewmców, którzy prali kasę zagranicą. Wszystko wysoko postawieni urzędnicy, politycy,

To potwierdza moją tezę, że politycy na całym świecie obawiają się powstania lokalnej wersji WikiLeaks. :)
                • polski_francuz Mainstream 10.02.11, 20:29
                  wie dobrze o Zumwinklu i innych. Ktorzy zostali przez system wylapani i zostana ukarani.

"To, że w Rosji łamie się prawo, nijak nie uprawnia zachodnich banków do łamania własnego. Są przepisy, które im zakazują prania lewych pieniędzy, tymczasem bankierzy wręcz stają na głowie , by ich jak najwięcej uprać."

Bankowych kombinacji nie popieram. Banki sa jednak "systemrelevant" i jakos trzeba zrobic by przestali. Tylko jak? Masz jakis pomysl?

BTW, Majka, mi odpowiedziala na podobne pytanie ze scenariuszem rewolucyjnym. Sadze, ze Ty juz taka rewolucjonistka nie jestes. Dlatego sie pytam.

PF
                  • eva15 Re: Mainstream 10.02.11, 20:43
                    p-F rano:

>Wysluchalem urywku o "Geldwäsche" w Baden-Baden. Niemcow moge zrozumiec, bo bogaci >Rosjanie ozywiaja im ekonomie miasta.
                    -
                    P_f wieczorem:

> Bankowych kombinacji nie popieram.

Co powiesz jutro?
                    • polski_francuz Rozumiec 10.02.11, 20:50
                      nie znaczy popierac.

Rozumiem Sarkozy'ego, ktory upija sie wladza, bo ma kompleksy wynikajace i z karlowatego wzrostu, ale go nie popieram.

PF

• polski_francuz Ostrzezenie 10.02.11, 20:56
                        to co napisalem powyzej jest banalne. Tak banalne, ze zadalem sobie pytanie czy jestes szczera. No bo wiesz, jak jestes nieszczera to przestane z Toba rozmawiac i na tym sie skonczy.

Nie lubie nieszczerosci. Takim naiwny ale juz tak jest.

PF
                        • eva15 Re: Ostrzezenie 10.02.11, 21:09
                          Co w tym nie szczerego, że wytykam brak logiki w twoich wypowiedziach?
                          Najpierw masz "zrozumienie" dla prania kasy przez zachodnie banki, później nagle tego nie popierasz. Zrozumienie to niejako przyzwolenie, a już na pewno nie niepopieranie.
                          • polski_francuz Nierownosc 10.02.11, 21:15
                            Raz jeszcze rozumiec nie jest rowne popierac.

Nawet absolwent polskiej szkoly zasadniczej to rozumie. A co dopiero pani Doktor z Niemiec.

Radze Ci uwazac, bo ja sie trzymam zasad. I Ty sie do granic ich zastosowania bardzo zblizasz.

PF
                            • eva15 Strachy na lachy 10.02.11, 21:51
                              Przeczytaj ze zrozumieniem własne posty - wyraźnie oburzałeś się na pranie przez Rosjan brudnych pieniędzy, wykazując jednocześnie zrozumienie dla tego samego u Niemców. MIMO, że wina jest po OBU stronach przypisałeś ją w całości Putinowi suponując, że jeśli tego nie ucina, to znaczy, że jest skorumpowany. Słowa skorumpowani Niemcy (bankierzy etc) nie wziąłeś nawet do ust choć to właśnie ONI nakłaniają, przekonują Rosjan do łamania ich własnego (tu: niemieckiego) prawa.

Piszesz tendencyjnie, powierzchownie, bezrefleksyjnie mainstreamowo i jeśli ci się to wytyka obrażasz się i wygrażasz, "radząc" mi, bym trzymała się zasad. Ale JAKICH zasad? Wszak mierzysz podwójną miarą - inną dla Zachodu inną dla Rosji, robisz to dokładnie tak, jak głosi to mainstream.
                              Nie wiem przed czym mnie ostrzegasz, ale żeby to robić trzeba mieć w ręku sankcje. Twoje ewentualne obrażenie się na mnie nie jest dla mnie wystarczającą sankcją, bym przestała krytykować takie właśnie podwójne standardy i wytykała podwójną moralność.

• polski_francuz Do Laszki 10.02.11, 22:02
                                Nie strasze. Szanuje Niemcow za ich szczerosc. Moze nie w stosunku do Polakow ale w ogole. I tej szczerosci chce sie trzymac.

Do Putina nic nie mam. Ma swoje miejsce w historii i w porzadku. Nastepni powinni sie zajac ulepszaniem panstwa. Bo wstyd, ze jest taka korupcja.

Last but not least: Niemcy dzialaja w swoim interesie (miasto sie wzbogaca), Rosjanie dzialaja przeciwko swemu interesowi (zlodzieje w lampasach wywoza pieniadze podatnikow).

I to jest najwazniejsza roznica. I juz przestan juz truc bo chce Cie szanowac.

PF
                                • j-k Evcia. 10.02.11, 22:09
                                  calowac.
                                  nie dyskutowac.
                                  • eva15 Re: Evcia. 10.02.11, 22:25
                                    j-k napisał:

> calowac.
                                    > nie dyskutowac.

Dodaj jeszcze w co całować.
                                • eva15 Re: Do Laszki 10.02.11, 22:23
                                  Szanujesz szczerość Niemców w oszukiwaniu własnego państwa i łamania prawa?

Znów ta korupcja tylko w Rosji i znów ten Putin - źródło wszelkiego zła?

Od kiedy miasto się wzbogaca tylko dlatego, że bogacą się banki, które i tak wywijają się od płacenia podatków? Miasto bogaci się jedynie przez to, że Rosjanie robią zakupy w sklepach, ale nie przez to, że piorą w bankach lewe pieniądze.

Czy zdajesz sobie w ogóle sprawę, ilu wśród tych Rosjan jest takich "Rosjan", którzy się z tym krajem wcale nie identyfikują ? Zastanawiałeś się kiedyś nad tym, czemu Zachód taki jest uległy wobec ich lewej kasy i jej wcale nie kontroluje?

>I juz przestan juz truc bo chce Cie szanowac.

Nie liczę na to, że ty przestaniesz truć maistreamowe morały, bo to chyba niemożliwe. Przy twoim szacunku mojej osoby wcale się nie upieram. Przeciwnie - w świetle twoich wypowiedzi i przemyśleń mam powoli wrażenie, że jest mi to tak potrzebne jak poklask ze strony forumowych bystrzaków.
                                  • polski_francuz Sparkasse a podatki 10.02.11, 22:33
                                    Sparkasse nie placi podatkow? Jestes pewna?

"Ilu wśród tych Rosjan jest takich "Rosjan", którzy się z tym krajem wcale nie identyfikują ?"

Interesuje mnie raczej ile jest wsrod Polek w Niemczech, takich ktore sie z ich krajem rodzinnym wcale nie indentyfikuja.

"Twoich wypowiedzi i przemyśleń mam powoli wrażenie, że jest mi to tak potrzebne jak poklask ze strony forumowych bystrzaków. "

Jesli tak sobie zyczysz, niech i tak bedzie.

PF
                                    • eva15 Re: Sparkasse a podatki 10.02.11, 22:55
                                      polski_francuz napisał:

> Sparkasse nie placi podatkow? Jestes pewna?

Pisałam o BANKACH, Sparkasse jeszcze płaci, ale akurat tam płynie najmniej lewej kasy, ta płynie do międzynarodowych, wielkich banków prywatnych, bo to on esą poza kontrolą.

> Interesuje mnie raczej ile jest wsrod Polek w Niemczech, takich ktore sie z ich
                                      > krajem rodzinnym wcale nie indentyfikuja.

Znów tropienie agenta jako "argumenta" w dyskusji? Z kim mam się twoim zdaniem tym razem w tej konkretnej dyskusji o brudnej kasie identyfikować? Wychodzi na to, że z niemieckimi oszustami robiącymi kasę na praniu brudnych pieniędzy z Rosji. Ale czy to aby wystarczająco propolskie? Zgłupieć można, jak się takich yntelektualistów jak ty czyta, człowiek nie wie, co ma robić, by być wystarczająco dobrym polskim patriotą. P_f - pooomóż - wskaż drogę!

> Jesli tak sobie zyczysz, niech i tak bedzie.

Rzecz nie w moich życzeniach, lecz w reakcji na twoje zachowania. Bo reagować muszę, to chyba oczywista oczywistość. Sam do tego przymuszasz udzielając "rad".

• polski_francuz Droga 10.02.11, 23:21
                                        "P_f - pooomóż - wskaż drogę!"

Sluchaj sie mnie a wszystko bedzie dobrze.

Musze juz isc spac.

Dobranoc

PF
                                        • eva15 Drogado nikąd 10.02.11, 23:28
                                          polski_francuz napisał:

> "P_f - pooomóż - wskaż drogę!"
                                          >
                                          > Sluchaj sie mnie a wszystko bedzie dobrze.

W tym celu musiałbyś mi czymś imponować, do czegoś przekonać. Twoje kalkowanie mainstreamu nie jest mi potrzebne, mogę to mieć bezpośrednio u źródła, BEZ pośredników, kopistów.
                                      • eva15 Słoń a sprawa polska 10.02.11, 23:24
                                        polski_francuz napisał:
                                        > Interesuje mnie raczej ile jest wsrod Polek w Niemczech, takich ktore sie z ich krajem rodzinnym wcale nie indentyfikuja.

Czytając te twoje niezwykle "ytylygentne" wywody o moim braku polskiego patriotyzmu w kontekście tu dyskutowanego prania brudnej kasy Rosjan pospołu z Niemcami przypomniała mi się genialnie inteligentna wypowiedź/anegdotka M. Skłodowskiej - Curie w Lidze Narodów:

"W konkursie literackim na temat słonia Anglik przedstawił pracę: „Moje doświadczenia w polowaniu na słonie w Afryce Południowej”, Francuz napisał esej na temat: „Seksualne i erotyczne życie słoni”, a tytuł opowiadania Polaka – „Słoń a Polska Niezależność Narodowa

pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82o%C5%84_a_sprawa_Polski
                                        Pasuje do ciebie jak ulał, są Polacy- bystrzacy, którzy nigdy się nie zmienią. Są wieczni jak głupota jest wieczna.

• malkontent6 Re: Słoń a sprawa polska 10.02.11, 23:27
                                          eva15 napisała:

> są Polacy- bystrzacy, którzy nigdy się nie zmienią.
                                          > Są wieczni jak głupota jest wieczna.

Sa na szczęście tutaj komsomolcy, którzy wskażą nam włąściwą drogę. :)
                                          • eva15 Re: Słoń a sprawa polska 10.02.11, 23:29
                                            Możliwe, że są, ja tematu nie śledzę, to ci nie pomogę. Bo to trochę jak z tym słoniem, albo z tym co pisał Piłsudski.
                                            • malkontent6 Re: Słoń a sprawa polska 10.02.11, 23:32
                                              eva15 napisała:

> Możliwe, że są, ja tematu nie śledzę, to ci nie pomogę.

Nie zauważyłaś na forum komsomolców? Dziwne. Jest tu jedna zapatrzona bezkrytycznie w Putina jak Wanda Wasilewska w Stalina> :)
                                              • eva15 Re: Słoń a sprawa polska 11.02.11, 00:07
                                                Podyskutuj o tym z godnym twego intelektu Macierewiczem-bis w spódnicy, upiór nocny/nocna mara -tropiciel agentów już się nocą zameldował. Masz z kim gadać i się dogadać.
                                                • malkontent6 Re: Słoń a sprawa polska 11.02.11, 01:08
                                                  Widzę, że troszkę to Ewcię ugryzło. :)
                                                  • eva15 Re: Słoń a sprawa polska 11.02.11, 01:36
                                                    Nie, mam szacunek do własnego czasu a widzę, że wdałam się w bicie piany z upiorem płci męskiej. Na tego płci żeńskiej zwanego marą od dawna już mi tego czasu szkoda, teraz pora na ciebie. Zostańcie w swoim gronie, niczego w "dyskusji" z wami oprócz tropienia agentury a la Macierewicz nie znajdę. A jak mawia przysłowie - lepiej z mądrym zgubić, niż z głupim znaleźć.
                                                  • malkontent6 Re: Słoń a sprawa polska 11.02.11, 01:51
                                                    Ciągle wspominasz tego Macierewicza...

Myslę, że on byłby tutaj dla Was, komsomołców, niezłym partnerem do rozmowy. Jego obsesja na punkcie Rosji i Putina wynika wpradzie z innych przesłanek ale w rozmowie jest równie irracjonalny.

Czy wszyscy fascynaci Rosji są walnięci?
                                        • mara571 patriotyzmu to nikt od ciebie nie oczekuje, 10.02.11, 23:31
                                          tego nie mozna wymusic.
                                          Istotna jest przyczyna nienawisci do kraju urodzenia.
                                          W ostatnim cwiercwieczu spotkalam w wielu krajach Polakow, ktorzy byli Polsce niechetni.
                                          Wsrod nich byly moze 2, 3 osoby, ktore nienawidzily Polski tak jak ty.
                                          • malkontent6 Re: patriotyzmu to nikt od ciebie nie oczekuje, 10.02.11, 23:33
                                            mara571 napisała:

> Istotna jest przyczyna nienawisci do kraju urodzenia.

Wiesz gdzie Ewa się urodziła?
                                            • mara571 Re: patriotyzmu to nikt od ciebie nie oczekuje, 10.02.11, 23:40
                                              niedawno pisala, ze jako 12 letnie dziecko chodzila na angielski w Polsce, jak wiele innych dzieci.
                                            • eva15 Między nami Macierewiczami 11.02.11, 00:04
                                              malkontent6 napisał:
                                              > Wiesz gdzie Ewa się urodziła?

Macierewicz w spódnicy WSZYSTKO wie, ale ty jako jej kupel intelektualny też powinieneś widzieć. Czekam na rewelacje. Z faktu, że uczęszczałam w późnej PRL jako dziecko na angielski wcale wszak nie wynika, że tam się urodziłam i to z polskich rodziców. Lubianka lub Niemcy mogli rzucić rodziców - szpionów na placówkę. Co o tym bystrzaki sądzicie?
                                              • eva15 Re: Między nami Macierewiczami 11.02.11, 00:25
                                                Czwkam na wykwity waszych"yntylektów". Chyba mnie nie zawiedziecie, zwłaszcza, że jesteście w zgranym zespole...
                                                • eva15 Re: Między nami Macierewiczami 11.02.11, 00:29
                                                  Korekta:
                                                  czekam!!!

Bystrzaki, mowę wam odebrało?
                                              • malkontent6 Re: Między nami Macierewiczami 11.02.11, 01:10
                                                eva15 napisała:

> Lubianka lub Niemcy mogli rzucić rodziców - szpionów na placówkę. Co o tym bystrzaki sądzicie?

Opowiec, Ewciu. Twoja historia zapowiada się pasjonująco.
                                                • eva15 Re: Między nami Macierewiczami 11.02.11, 01:27
                                                  Ja mam opowiadać specom, którzy lepiej wiedzą? Tyle pychy nie posiadam.
                                                  • malkontent6 Re: Między nami Macierewiczami 11.02.11, 01:49
                                                    Ewciu, ja nic nie wiem. Dlatego pytam.
                                                  • eva15 Re: Między nami Macierewiczami 11.02.11, 01:54
                                                    Fakt, że nic nie wiesz widać po twoich postach, ale dużo suponujesz. Dobranoc, ja na prawdę kończę z tobą wszelkie dyskusje, bo NIC mi to nie daje. Pianę możesz bić z marą.
                                                  • malkontent6 Re: Między nami Macierewiczami 11.02.11, 01:58
                                                    eva15 napisała:

> ja na prawdę kończę z tobą wszelkie dyskusje, bo NIC mi to nie daje.

Nie potrafisz rozmawiać bezinteresownie? Zachód źle na Ciebie wpłynął.
                                                  • eva15 Re: Między nami Macierewiczami 11.02.11, 02:12
                                                    Bueinteresownie i owszem, ale nie jeśli mam na tym tracić (tu: intelektualnie). Głowy na loterii nie wygrałam, żeby ją tak marnotrawić.
                                                  • malkontent6 Re: Między nami Macierewiczami 11.02.11, 04:01
                                                    Ewciu, gdybyś naprawdę obawiała się strat intelektualnych to nie marnowałabyś czasu na dyskusje na forum GW. :)
                                  • mara571 polecam wycieczke do Baden-Baden 10.02.11, 22:36
                                    moze byc internetowa.
                                    www.russen-in-baden-baden.de/
                                    tu o celu pobytuu w Baden-Baden gosci z Rosji
                                    www.welt.de/reise/article2279074/Warum-die-Russen-Baden-Baden-so-sehr-lieben.html
                                    I to odkrycie: mozna isc na spacer bez bodyguards!
          • walter622 "Naiwny" w spodniach z lampasami ? 10.02.11, 16:12
            polski_francuz napisał:
            >I jeśli Putin tego nie robi to znaczy, ze sam skorumpowany.

Drogi wielce naiwny potomku zbiedniałych litewskich samurajów. Na jakiej podstawie wnioskujesz, ze "Putin tego nie robi" ? Wynika to z twoich wnikliwych obserwacji, czy może
            nie bardzo wnikliwych ? Przypuszczam, że swoje obserwacje opierasz na jakiejś bazie informacji, tak więc się zastanawiam jaki ona ma charakter.
            Być może uszła twej "wnikliwej" uwadze informacja z ubiegłego tygodnia - bodajże tylko w Krasnodarze w ciągu jednego tygodnia aresztowano ca. 150 skorumpowanych milicjantów. Dość często podają informacje o wyrokach w tego typu sprawach. Wyroki dla
            skorumpowanych "w spodniach z lampasami" średnio wg. przelicznika 1 tyś. USD = 1 rok odsiadki. Właściwie to nie będzie "odsiadka", bo męt w rosyjskim pierdlu ma bardzo krótki żywot.
            W tym samym czasie co Chodora sądzono za to samo innego facia - miał niesamowitego - pecha Ober Redaktor się o niego nie upomniał, więc facio dostał ... dożywocie.

A teraz najbardziej zabawne. Łużkov, jak by nie było symbol niesamowicie skorumpowanego urzędnika (nawet Australijczyk zwrócił uwagę na jego sukcesy) , ma teraz niesłychany problem - nie wie do jakiego kraju się udać (tak na wszelki wypadek, bo chodzą uporczywe słuchy, że również jego chcą go zatrudnić w charakterze szyjącego kapcie w jednym z
            pierdli) !!!
            Wiele szacownych "zachodnich demokracji" zaoferowało jemu wyjątkowo atrakcyjne warunki
            pobytu w swoich krajach ( rzecz jasna z gotówką). No i facio się teraz zastanawia - Londyn, Wiedeń, a może Paryż ?
            • eva15 Re: "Naiwny" w spodniach z lampasami ? 10.02.11, 16:19
              walter622 napisał:

> A teraz najbardziej zabawne. Łużkov, jak by nie było symbol niesamowicie skorum
              > powanego urzędnika (nawet Australijczyk zwrócił uwagę na jego sukcesy) , ma ter
              > az niesłychany problem - nie wie do jakiego kraju się udać (tak na wszelki wypa
              > dek, bo chodzą uporczywe słuchy, że również jego chcą go zatrudnić w charakterz
              > e szyjącego kapcie w jednym z pierdli) !!!
              > Wiele szacownych "zachodnich demokracji" zaoferowało jemu wyjątkowo atrakcyjne
              > warunki pobytu w swoich krajach ( rzecz jasna z gotówką). No i facio się teraz zastanawia - Londyn, Wiedeń, a może Paryż ?

No i to jest wina Putina, że nie walczy z korupcją i praniem brudnej kasy w Lodynie , Wiedniu czy innym Paryżu.
              Powoli wygląda na to, że p_f to jakiś wielki kryptoputinofil - najwyraźniej chciałby rozciągnąć władzę Putina na całą Europę! W końcu gdyby rosyjska policja otoczyła wszystkie zachodnie banki, to by złodziej nie mogli wreszcie wyprać tam kasy. Niestety głęboko rozczarowując p_fa Putin jak dotąd się za to nie wziął, więc p_f podejrzewa, że jest skorumpowany.
              • polski_francuz Doroga Ewa, Walter 10.02.11, 16:38
                Chetnie odpowiem, ale troche pozniej.

PF
                • eva15 Re: Doroga Ewa, Walter 10.02.11, 16:43
                  polski_francuz napisał:

> Chetnie odpowiem, ale troche pozniej.

No, musisz się dobrze nagłówkować, by wyjaśnić czemu masz zrozumienie dla prania brudnej ruskiej kasy przez Niemców, ale oburza cię, gdy Rosjanie to robią.
                  • walter622 Re: Doroga Ewa, Walter 10.02.11, 17:07
                    eva15 napisała:
                    > No, musisz się dobrze nagłówkować,

Niewątpliwie coś napisze o zasadach i własnym, osobistym doświadczeniu. Ale to lepiej od facia, który się uparł i twierdzi, że ściska w łapskach "czeczeńską księżniczkę" Nie wiem tylko z jakiego ona jest tajpu i kto w tej sprawie ogłosi "krewstwo" by zmyć tą hańbę (bo nie przypuszczam by wojtuś był Prawowiernym).

A tak przy okazji, chyba nie dostrzegłaś, że w poprzednim wątku na twojego Kalmana odpowiedziałem Eifmanem.
                    • eva15 Re: Doroga Ewa, Walter 10.02.11, 19:00
                      Balet Eifmana obejrzałam, dzięki, bardzo ładne.
                • walter622 Nic, kompletnie nic 11.02.11, 00:26
                  polski_francuz napisał:

> Chetnie odpowiem, ale troche pozniej.

No cóż wieczór minął i jakoś na dość banalne pytanie nie doczekaliśmy się odpowiedzi.
                  Mieliśmy za to dość pocieszną polemikę przypominającą zwykłe bicie piany. Na dodatek kompletny groch z kapustą, świadczącą, że omawiany problem przerasta po prostu możliwości. Obawiam się, że litewski samuraj ma przede wszystkim kłopoty z określeniem charakteru "ruskich" pieniędzy lądujących na kontach w zachodnich bankach ( widocznie znów doskwierają braki w zakresie podstawowej informacji) - może będzie bardzo zaskoczony ale te pieniądze w swej zasadniczej masie nie pochodzą z korupcji.
                  A na marginesie - może powrócić do tematu tego wątku. Tematu sformułowanego przez Malkontenta, moim prywatnym zdaniem jest wielce ciekawy.
                  • jk2007 Re: Nic, kompletnie nic 11.02.11, 00:58
                    walter622 napisał:
                    > A na marginesie - może powrócić do tematu tego wątku. Tematu sformułowanego przez Malkontenta, moim prywatnym zdaniem jest wielce ciekawy.

a po co? WikiLeaks to byl tylko пилoтный прoект.
                    • walter622 Re: Nic, kompletnie nic 11.02.11, 01:22
                      jk2007 napisał:
                      > a po co? WikiLeaks to byl tylko пилoтныЙ прoект.

Po kolei.
                      1. Sprawa Harding'sa. Facio zapomniał podbić karty (dobrze, że nie zapomniał wziąć paszport) więc za czął pyszczyć na cały świat, że coś tam napisał. Zastanawiam się co on takiego napisał, czego by nie było w rosyjskim internecie, zawalonego "australijskimi" papierami i w dodatku przetłumaczonego na j. rosyjski. No ale to pestka.
                      2. Znacznie ciekawsza sprawa - wskazana przez Malkontenta. Dość zaskakująca postawa tzw. "polityków" na rewelacje Australijczyka. Faktycznie to bardzo interesujące.
                      3. Natomiast cały wątek, za sprawą litewskiego samuraja, ugrzązł w ślepej uliczce w
                      Baden-Baden. Przy tym same wywody tego "skoku w bok" oparte są na dość wątpliwych przesłankach, których wyjaśnienia jakoś P_F stara się jak zwykle uniknąć, z uporem brnąc
                      w powierzchowne opowieści o "zasadach".
              • walter622 Re: "Naiwny" w spodniach z lampasami ? 10.02.11, 16:56
                eva15 napisała:
                > Powoli wygląda na to, że p_f to jakiś wielki kryptoputinofil

Widzisz, mój kocur - facet wyjątkowo zrównoważony i niesamowicie inteligentny (uwielbia oglądać w TV mecze piłki nożnej i może to robić całymi dniami) też chyba jest kryptoputinofilem. Na słowo "putin" robi się niesamowicie nerwowy i czegoś bacznie szuka pod biurkiem. U borrata swoje czerwone myszki, a u mojego kocura najwyraźniej swój "putin".

A teraz do rzeczy. Wspaniały widok oglądać te procesje oferujące Łużkovovi "szczególne
                warunki pobytu" w krajach "zachodniej demokracji" - oni jak komiwojażerzy prześcigają ,
                licytując się swoimi ofertami. Niedługo facio dostanie status "politycznego azylanta" w jednym z tych państewek i z internetu szybko znikną wszystkie te "australijskie" sensacje.
                Kasa robi swoje. Zwłaszcza jak tej kasy jest jakieś z 3 mld baksów. Był kiedyś slogan reklamowy: "poznaj siłę swoich pieniędzy" - Łużkov/Baturina już poznali.
                • jk2007 Re: "Naiwny" w spodniach z lampasami ? 10.02.11, 17:04
                  walter622 napisał:
                  > Widzisz, mój kocur - facet wyjątkowo zrównoważony i niesamowicie inteligentny

img1.liveinternet.ru/images/foto/b/2/apps/1/559/1559371_aade9445f476t.jpg
                  • walter622 Dzięki 10.02.11, 17:12
                    Mój jest bardziej "postawny" , ale w sumie podobnie wygląda po wiosennych amorach.
                    • jk2007 Re: Dzięki 10.02.11, 17:46
                      polecam ciekawy artykul:
                      versia.ru/articles/2011/feb/09/uvelichenie_denezhnogo_dovolstviya_rossiyskih_voennosluzhashchih
                      pozostaje tylko trzymac kciuki
                      • walter622 Dzięki - jeszcze raz 11.02.11, 01:04
                        Cały dzień byłem dziś zabiegany. Teraz mam chwile czasu więc przeczytałem wskazany artykuł. Faktycznie bardzo ciekawy - sporo nowego, o czym nie wiedziałem. Tak więc serdeczne dzięki.
                  • igor_uk Re: "Naiwny" w spodniach z lampasami ? 10.02.11, 17:38
                    jk2007
    • polski_francuz Poglebmy te analize 09.02.11, 21:04
      Politycy lubie wierzyc, ze wiedza wiecej i ze wiecej rozumieja.

Pamietam jak sie Bush jr. gdzies chwalil, ze wie duzo a nawet wiecej nie Bush sr.bo go sluzby informuja.

I jak ktos ich tajemnice wydaje to sie czuja nadzy. Bez nimbu tajemniczosci. Bez "Bozych darow". I sie czuja zle.

Dlatego tyez siedza cicho w/s Wikileaks. Assange, ten macho australijski sie bowiem zamachnal na ich nimb i spotka go zasluzona kara.

PF
      • malkontent6 Re: Poglebmy te analize 09.02.11, 22:01
        Politycy odarci z nimbu wyglądają tak jak my. :)
        • mara571 Re: Poglebmy te analize 09.02.11, 22:56
          powiedzialabym, ze znacznie gorzej.
          Widzialam przed chwila Berlusconiego na ekranie. Stary glupi cap, powiedzialaby moja babcia. Plakal zalosnie, ze on zamiast robic na stare lata, to o czym marzyl (budowac za swoje pieniadze szpitale dziecie na calym swiecie) meczy sie dla dobra Ojczyzny. I wredni ludzie, szczegolnie prokuratorzy nie chca tego widziec i ciagle go oczerniaja.

• przyjacielameryki Re: Poglebmy te analize 10.02.11, 16:39
            mara571 napisała:

> powiedzialabym, ze znacznie gorzej.
            > Widzialam przed chwila Berlusconiego na ekranie. Stary glupi cap, powiedzialaby
            > moja babcia. Plakal zalosnie, ze on zamiast robic na stare lata, to o czym mar
            > zyl (budowac za swoje pieniadze szpitale dziecie na calym swiecie) meczy sie dl
            > a dobra Ojczyzny. I wredni ludzie, szczegolnie prokuratorzy nie chca tego widzi
            > ec i ciagle go oczerniaja.

A wredny Zachód i wredne banki nie pozwalają Putinowi walczyć z korupcją. Jaki biedny ten Putinek a miał być taki maczo! Cha!, cha!, cha!
    • nihil-istka a ja uwazam ze putin to dyktator.... 09.02.11, 21:07
      ....... gorszy od Mubaraka. A co nie wolno mi?
      • przyjacielameryki Re: a ja uwazam ze putin to dyktator.... 10.02.11, 16:41
        nihil-istka napisała:

> ....... gorszy od Mubaraka. A co nie wolno mi?

Nie udawaj, Ty uwielbiasz Putina. To Twój pracodawca!
    • jk2007 zoo 10.02.11, 16:42
      www.yaplakal.com/forum2/topic306841.html
    • jk2007 dobra wiadomosc 10.02.11, 17:24
      www.newspb.ru/allnews/1372871/
      • igor_uk Re: dobra wiadomosc 10.02.11, 17:36
        dematom.com/images/2008/10/20/41-ne_kormite_trollia.jpg
    • jk2007 Obama podziekowal Mubaraku 10.02.11, 18:53
      bedzie wojna domowa?
      • eva15 Re: Obama podziekowal Mubaraku 10.02.11, 19:00
        jk2007 napisał:

> bedzie wojna domowa?

Raczej będzie dyktatura wojskowa.