vladexpat 27.02.11, 15:00 ONZ uchwaliła sankcje wobec Libii obejmujące między innymi zakaz opuszczania kraju dla Kaddafiego i jego rodziny zamiast skłonić go do emigracji i tym samym uspokoić nastroje w kraju (patrz Egipt). Potrzeba więcej trupów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eva15 Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:05 No cóż, widać dobra wojna domowa nie jest zła. Mope łatwiej będzie wtedy rozwalić państwo -podzielić Liban na część demkratyczną (tą z ropą/gazem) i na całą resztę. W Sudanie wojna domowa do tego doprowadziła... Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:19 eva15 napisała: > No cóż, widać dobra wojna domowa nie jest zła. Mope łatwiej będzie wtedy rozwal > ić państwo -podzielić Liban na część demkratyczną (tą z ropą/gazem) i na całą r > esztę. W Sudanie wojna domowa do tego doprowadziła... Przejęzyczenie czy wizja? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:21 Ha, ha, faktycznie, nie zauważyłam. Ale skoro tak się stało - to być może i jedno i drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:28 A po cholere Liban dzielic.Przeciez juz jest podzielony. Izrael stara sie,zeby on nie odrodzil sie.I nie stal ponownie Szwajcaria Bliskiego Wschodu. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:29 Przecież się śmieję w poście u góry. Oczywiście, że się przejęzyczyłam - chodzi o Libię. Przynajmniej aktualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:32 I jeszcze jedno: w Sudanie były podziały religijne, które wykorzystano, w Libii są podziały plemienne - też da się wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: szybko czytasz, co inni napisali... 27.02.11, 15:55 Ty za to wcale nie czytasz a jesli juz to calkiem bez zrozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: szybko czytasz, co inni napisali... 27.02.11, 16:02 ze zrozumieniem dla teorii spiskowych, tak chetnie przez ciebie rozpowszechnianych? W przeciwienstwie do ciebie nie szukam wszedzie sladow wrednej CIA, aczkolwiek nie mam o niej najlepszego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:43 igor_uk napisał: > A po cholere Liban dzielic.Przeciez juz jest podzielony. Izrael stara sie,zeby > on nie odrodzil sie.I nie stal ponownie Szwajcaria Bliskiego Wschodu. Akurat Izrael nie miałby nic przeciwko temu. Głównym mącicielem w Libanie jest Syria no i oczywiście Palestyńczycy. Ale to już chyba na inny wątek. :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:50 vlad,o czy ty nie wiesz,ze w 2006 roku Liban na tyle odbudowal swoja gospodarke,ze wrocil do stanu z przed pierwszej wojny z Izraelem,kiedy Liban nazywal sie "Szwajcaria Bliskiego Wschodu"? Czy pamjetasz co bylo pretekstem? przypomne cie-porwanie dwoch zolnierze izraelskie.Naprawda,bardzo powazny powod (he,he). Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 16:01 igor_uk napisał: > vlad,o czy ty nie wiesz,ze w 2006 roku Liban na tyle odbudowal swoja gospodark > e,ze wrocil do stanu z przed pierwszej wojny z Izraelem,kiedy Liban nazywal > sie "Szwajcaria Bliskiego Wschodu"? > Czy pamjetasz co bylo pretekstem? przypomne cie-porwanie dwoch zolnierze izrael > skie.Naprawda,bardzo powazny powod (he,he). Mam duży sentyment do Libanu, Bejrut był i mógłby znów być naprawdę pięknym miastem. Ale to nie Izraelczycy tam przeszkadzają w normalnym życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 zakladam, ze chodzi ci jednak o Libie, 27.02.11, 15:25 ktora w przeciwienstwie do Sudanu zamieszkiwana jest wylacznie przez Arabow, Berberow i Tourawegow wyznania muzulmanskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
bogumilka W Sudanie Arabowie wymordowali ok. 2 mln 28.02.11, 23:41 Murzynów. Gdyby nie USA, juz nie byłoby chrzescijan na południu Sudanu. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:14 To nie jest glupota. kazdy z glosujacych za ta ustawe,marzy o zachowaniu status quo (jak i we wszystkich innych krajach regionu). Amerykanie boja sie przyjecia kontroli nad Libia,a co za tym idzie nad ropa,radykalnymi islamistami.Chinam zalezy na spokoju i nie zakloceniu dostaw ropy z regionu.Rosja ma podpisane kontrakty zbrojeniowe z Kaddafim na sume 2 mlrd $ i kolejne 1.8 mlrd juz sa gotowe do podpisania. Czyli z tego wynika,ze wszysci sie uciesza,jak Kaddafi szybko uspokoi sytuacje,a wtedy szybko zapomnia mu to,jakim kosztem on to osiagnal. Odejscie Kaddafi nikomu nie jest na reke. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:24 Ha, ha dobre. I dlatego straszą go Międzynarodowym Trybunałem. Ze wszystkich arabskich satrapów, tylko jego JEDYNEGO. Ci z Tuenzeji czy Egiptu bać się nie muszą, a Kadaffi i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:30 Ewa,a co maja robic? Kibicowac? Co innego straszenie i mowienie o zasadach,a co innego interesy. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Zaadnicze różnice miądzy Tunezj, Egiptem a Libią 27.02.11, 15:35 Igor, no na prawdę... Ty nie widzisz zupełnie innego traktowania przez USA/Zachód despoty libijskiego niż despotów Tunezji i Egiptu? Przecież to diametralnie inne podejście. Czy ktoś zwoływał posiedzenie ONZ, gdy w Tunezji i Egipcie uderzono w dmonstrantów i ginęli ludzie? Czy ktoś straszył Mubaraka i tego, jak mu tam, z Tunezji Trybunałem i zabronił im wyjedżać z kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Zaadnicze różnice miądzy Tunezj, Egiptem a Li 27.02.11, 15:40 Ewa,nu nie wiem co powiedziec.Przeciez dobrze wiesz,ze nikt nie wydal w Egipcie wojsku rozkazu strzelania do demonstrujacych. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Zasadnicze różnice między Tunezj, Egiptem a Libią 27.02.11, 15:44 igor_uk napisał: > Ewa,nu nie wiem co powiedziec.Przeciez dobrze wiesz,ze nikt nie wydal w Egipcie > wojsku rozkazu strzelania do demonstrujacych. Sugerujesz, że kilkaset osób same się zastrzeliło? Albo, że policja i armia działały samowolnie i olewały rozkazy lub ich brak? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Zasadnicze różnice między Tunezj, Egiptem a 27.02.11, 15:53 Ewa,przeciez dobrze wiesz,ze wojsko stalo miedzy stronami popierajacych Mubaraka i protestujacych przeciwko niemu. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Zasadnicze różnice między Tunezj, Egiptem a 27.02.11, 16:00 Oj, Igor, to już naiwne. To, że skończyło się na kilkuset ofiarach to kwestia przyjętej (z pomocą zaprzyjaźnionych doradców) taktyki. gdyby przyjęto inną, to to samo wojsku ubiłoby dowolną ilość demonstrantów. W Egipcie opiekunom nie zależało na rozpętaniu wojny domowej, wybuch miał być kontrolowany, ograniczony, no i był. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Zasadnicze różnice między Tunezj, Egiptem a 27.02.11, 16:22 Ewa,wybacz,ale nie uwazam za naiwnosc,patrzenie na problem szerzej,niz tylko w ten sposob,ze za wszystkim widac wlochata reke Amerykanina. Ewa,pisalem juz wiele razy,napisze jeszcze raz.Ja nie wierze w to,ze Amerykanie sa na tyle silne,zeby przetasowywac rzady w calych regionach. Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:26 igor_uk napisał: > To nie jest glupota. > kazdy z glosujacych za ta ustawe,marzy o zachowaniu status quo (jak i we wszys > tkich innych krajach regionu). > Amerykanie boja sie przyjecia kontroli nad Libia,a co za tym idzie nad ropa,ra > dykalnymi islamistami.Chinam zalezy na spokoju i nie zakloceniu dostaw ropy z r > egionu.Rosja ma podpisane kontrakty zbrojeniowe z Kaddafim na sume 2 mlrd $ i > kolejne 1.8 mlrd juz sa gotowe do podpisania. > Czyli z tego wynika,ze wszysci sie uciesza,jak Kaddafi szybko uspokoi sytuac > je,a wtedy szybko zapomnia mu to,jakim kosztem on to osiagnal. > Odejscie Kaddafi nikomu nie jest na reke. To po jasny gwizdek rozpalają atmosferę ciągłymi doniesieniami o tysiącach trupów i bombardowaniu miast? Za chwilę nie pozostanie nic innego jak rzeczywiście zbombardować pałac (namiot?) Kaddafiego. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:28 Za chwilę nie pozostanie nic innego jak rzeczywiście > zbombardować pałac (namiot?) Kaddafiego. To już USA w latach 80. przerabiały... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:35 vlad,wszystko moze sie stac.nawet i interwencja obcych wojsk,jak to szybko nie skonczy sie.Ale nikt do tego nie dazy. Przeciez wyraznie napisalem: "wszysci sie uciesza,jak Kaddafi szybko uspokoi sytuacje,a wtedy szybko zapomnia mu to,jakim kosztem on to osiagnal. " Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Oj, Igor, Igor 27.02.11, 15:39 Jest całkowicie odwrotnie, niż piszesz. Obama, Merklowa etc. natychmiast zażądali odejścia Kadaffdiego. Co do Tunezjia a zwłaszcza Egiptu dłuuuugo nie mogli się zdecydować. Ba, tylko Kadaffiemu zabroniono ucieczki z kraju i tylko jego Zachód chce stawiać pod Trybunał. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 15:43 Ewa,wlasnie to i podtwiedrdza moja teze: "Ba, tylko Kadaffiemu zabroniono ucieczki z kraju" Przeciez Kaddafi po za Libia,nie bedzie miec zadnego wplywu na to,co tam bedzie sie dziac.I co wtedy bedzie tam dalej? czy ty znasz w Libie jakas sile,oprocz islamistow,ktore jest gotowa wziac Kraj pod swoja kontrole? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 15:50 Kadaffi jest potrzebny na miejscu do podsycenia płomienia rewolucji i rozruchów. Im większy będzie bałagan, tym rzekomo większe prawo Zachodu do interwencji i tym większe szanse na rozpad kraju. W przypadku Egiptu Zachodowi zależało na jak najszybszym uspokojeniu nastrojów społecznych - więc, po rzuceniu Mubaraka na żertwę gawiedzi szybko zadbano o to, by dotychczasowa sitwa wosjkowa została u władzy. W Libii odwrotnie. Ponieważ Zachód nie miał wpływów wśród sitwy Kadaffiego należy rozwalić cały ten system i zastąpić go zupełnie nowym. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 15:59 Ewa,nie odpowiedzialas mnie na pytanie -czy widzisz jakas sile,ktora jest gotowa przyjac odpowiedzialnosc nad Libia? Tylko nie pisz do mnie,ze to USA przebieraja nozkami,czekajac na kolejny Afganistan i Irak. Moze juz zauwazylas,ja nie jestem zwolennikiem wszechmocnosci Stanow. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 16:02 Nie znam układu się w Libii oraz struktur opozycji. Myślę jednak, że odpowiednie głowy pracują gorączkowo nad tym tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 16:07 JEDNO jest natomiast pewne: Zachód nie ma swoich zaufanych ludzi w strukturach władzy Kaddafiego. Czyli opcja egipska nie wchodzi w rachubę - w Egipcie wystarczyło usunąć jednego typa, który ogniskował na sobie nienawiść tłumu, a cała zaufana reszta jego otoczenia pozostała BEZ zmiany. W Libii trzeba wyczyścić całą dotychczasową strukturę władzy, bo nie ma w niej nikogo, kto byłby zaufanym Zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 16:13 W Egipcie, chodzilo tez o to ze Mubarak nie byl tak grzeczny i zalezny jak mial byc: odnowil loty komercyjne z Teheranme jak Clintonowa domagala sie uciecia wszystkich stostunkow. Nowy pacholek bedzie duuuuuzo bardzie wierny polityce USA. Baharain tez odmowil uzycia bazy na atak na Iran. No i maja rewolucje. Kadaffi to wiadomo. Lubiany nigdy nie byl, tylko przez ostatnie lata tolerowany. Arabia Saudyjska tez nie chetna ataku na Iran no i szykuja rewolucje: uda sie , trudno powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 16:07 A w miedzyczasie trzeba bedzie zabezpieczyc pola ropowe. Jak juz pisalam, na pastwe tak zostawic ich nie mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 16:11 No naturalnie, dlatego EU już plecie, że należy się zastanowić nad interwencją zbrojną. Igor pewnie pomyśli, że to w obronie Kaddafiego. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 16:20 > No naturalnie, dlatego EU już plecie, że należy się zastanowić nad interwencją > zbrojną. Igor pewnie pomyśli, że to w obronie Kaddafiego. Dokladnie. Ale najsmieszniejsze bedzie jak sie okaze ze UE, ONZ i kumple prosza USA o interwencje w Libii. A to moze sie zdazyc. Tarpley jest nie zawodny. O tym wczoraj mowil. Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 16:36 zlotamajka napisała: > > No naturalnie, dlatego EU już plecie, że należy się zastanowić nad interw > encją > > zbrojną. Igor pewnie pomyśli, że to w obronie Kaddafiego. > > Dokladnie. Ale najsmieszniejsze bedzie jak sie okaze ze UE, ONZ i kumple prosz > a USA o interwencje w Libii. A to moze sie zdazyc. Tarpley jest nie zawodny. O > tym wczoraj mowil. A jak sobie wyobrażasz? Jeżeli wojna domowa rozkręci się na dobre to kto poza US marines będzie w stanie zaprowadzić przynajmniej względny spokój? Gwardia watykańska? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 16:39 vlad,czy ty naprawda wierzysz,ze jak w Libii zacznie sie na dobre wojna domowa,to tam beda wyslane amerykanskie marynes? Czy nie za bardzo wierzycie we wszechmoc Stanow? Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 19:32 igor_uk napisał: > vlad,czy ty naprawda wierzysz,ze jak w Libii zacznie sie na dobre wojna domowa, > to tam beda wyslane amerykanskie marynes? > Czy nie za bardzo wierzycie we wszechmoc Stanow? Otóż problem polega na tym, że nie zostaną wysłani. Czyli USA nie spełni kolejny raz pokładanychw nich nadziei. I piszę to całkiem poważnie. Ja nie kocham USA, ale uważam, że Pax Americana to najlepsze co może być w obecnej sytuacji. Na bezpticzje i żopa sołowiej. Jak przestanie działać, to dla naszego świata może się zrobić bardzo niebezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 16:51 Marines juz zaprowadzily pokoj i przadek w niejednym kraju i niejeden kraj nie moze sie po tym pozbierac. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 17:08 Nu tak,w Granadzie,Panamie. W Somalia ,prawda,rady nie dali,okazal sie za duzy. Och,majka,majka! Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 16:30 ewa,to zaczyna byc troche dziwnym.czy nie uwazasz,ze ja moge miec wlasne zdanie? I nie byc przy tym naiwnym i glupim? Wy z majka, calkowicie ignorujecie zagrozenie islamskie w regionie.widzicie tam tylko reke Zachodu,calkowicie pomijacie ostatnia wizyte Prezydenta Turcji w Iranie (zalozylem w tym temacie watek i zamiescilem tam bardzo wymowne cytaty z wypowiedzi ajatolaha).Czy wy zauwazylis cie,ze Turcja dzis potepila sankcje nalozone na Libie? Czy ja nie moge miec racje,ze za tymi wydarzeniami stoja inne sily,niz banksterze z Zachodu? I czy wy naprawda wierzycie w to,ze nic na swiecie bez udzialu tych banksterzy nie moze dziac sie? Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 16:37 Igor, jesli chodzi oTurcje, to Turcja oddala sie od Zachodu i prowadzi swoja wlasna polityke narodowa. Turcja zacisnela tez relacje z Syria i Libanem naprzyklad. Iran tez prowadzi niezalezna polityke i dlatego USA z kumplami ciagle ich atakuja. Co to ma wspolnego z zagrozeniem islamskim? Czy wiesz Igor ze USA sponsoruje grupy i ataki terorystyczne w Iranie? Turcja wzraz z Brazylia wynegocjowaly z Iranem tak zwana Teheran Declaration ktora byla DOKLADNIE co USA chcialy. USA i Zachod zochowuja sie jakby tego nie bylo. Dlaczego myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 16:42 zlotamajka napisała: Czy wiesz Igor ze USA sponsoruje grupy i ataki terorystyczne w Iranie? nie wiem,ale chetnie dowiem sie,jak ty mnie dasz wiarygodne zrodlo z ta informacja. majka,ja nie naleze do zwolennikow tej opcji,ze USA sa wszechmocny i ze o wszystkim decyduja. ja roznie sie z toba tym,ze widze slabosc Stanow,a co za tym idzie ich niemoc (nie myl z ich checiami) do wtracanie sie wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 16:48 ] Czy wiesz Igor ze USA sponsoruje grupy i ataki teroryst > yczne w Iranie? [/u] > nie wiem,ale chetnie dowiem sie,jak ty mnie dasz wiarygodne zrodlo z ta inform > acja. Linki ci podam ale bedziesz musial poczekac bo pod reka ich nie mam a musze zaraz wychodzic. Teraz to naprawde musze juz spadac. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 20:35 Igor podaje link. Mam nadzieje ze guardian jest wystarczajaco dla Ciebie wiarygodnym zrodlem. Grupa sponsorowana przez USA to Jundullah. Moze sobie sprawdzic. Przyznali sie do kilku atakow terorystycznych. Jundollah, the group that claimed responsibility, has a long history of targeting civilians. Often said by Tehran to be secretly supported by the US, Britain or Israel, it reportedly uses bases in Pakistan to mount operations in Sistan-Baluchistan, which has a Sunni majority. www.guardian.co.uk/world/2010/dec/15/iran-suicide-bombing-shia Nastepnie w zwiazku z Kaukazem to ilu oskarzonych przez Rosje o teroryzm i oszustwa otrzymalo schronienie w UK? I kto sponsoruje te grupy islamskie na Kaukazie? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 22:41 majka,wybacz,ale to nie jest dowodem na to,ze za tymi aktami terorystycznymi stoja Stany.Zeby bylo jasno.Ja nie zaprzeczam temu,ze za Jundollah moga stac Amerykanie,ale na to nie ma zadnych dowodow,oprocz slow Teherana,ze tak to jest.Z kolei Waszyngton temu zaprzecza. Czyli sytuacja patowa. W Iranie jest bardzo ostry konflikt miedzy szyitami i sunnitami.I wlasnie sunnici (przewaznie z Baluchestana ) tworza Jundollah .Jak dobrze wiesz,oni walcza z szyitami ,poniewaz te uciskaja ich,czyli mamy kolejny wyznaniowy konflikt,jakich jest bardzo wielu.Czy maczaja w tym rece Amerykanie?Bardzo mozliwe,ale nic poza wsparciem finansowym,napewno nie czynia.Kiedys wpadla mnie w rece taka informacja,ze sunnici z Jundollah bawia sie handlem narkotykami i ze w tym pomogaja im amerykanskie sluzby.W sumie,pamjetajac przeszlosc,jest to bardzo prawdopodobnie. majka,ale jest roznica miedzy atakowaniem ciagle Iranu,a potajemnym wsparciem dosc nielicznej grupy terrorystycznej,ktora w zadnym wypadku nie jest wstanie zagrozic istnieniu Panstwa Iran,biorac pod uwage,ze sunnitow w Iranie nie wiecej niz 10%. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 22:57 Igor, gdzie dwoch sie bije tam trzeci korzysta. Jesli o korzysc idzie to jesli jej nie mozna osiagnac po dobroci to sie strony kultywuje i podsyca ich wasnie. Waszyngton to rozne rzeczy zaprzecza. Tylko kto im dzisiaj wierzy. Waszyngton zaprzeczal, ze "dyplomata" zlapany w Pakistanie nie byl CIA agentem po to by nastepnego dnia juz nie zaprzeczac. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 23:23 elka,oczewiscie ze tak jest.Ale nie w tym jest sedno sprawy.Amerykanie moga upiec pieczen przy cudzym ognisku,ale w tym wypadku nie oni to ognisko rozpalili. Mnie tylko o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 23:58 igor_uk napisał: > elka,oczewiscie ze tak jest.Ale nie w tym jest sedno sprawy.Amerykanie moga upi > ec pieczen przy cudzym ognisku,ale w tym wypadku nie oni to ognisko rozpalili. > Mnie tylko o to chodzi. Moim zdaniem oni to ognisko rozpalili i oni dodaja accelarnatow. Nie mam co do tego zludzen. Nie po to wydaja TYLE szmalu na rozne "prywatne organizacje" demokratyzujace Bliski Wschod i na Information Operations w tym regionie by nie miec w tym jakiegos celu. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Oj, Igor, Igor 28.02.11, 00:13 elka,az tak wiele kasy tam nie laduja.A tak jak pisalem do majki,bardzo mozliwe,to jeszcze i zarobiaja,jako posredniki w handlu narkotykami. elka,co innego wykorzystac okazje,a co innego okazje stworzyc.Amerykanie napewno szukaja slabych miejsc w Iranie i napewno jedno z nich jest konflikt religijny miedzy szyitami i sunnitami.Ale to nie oni ten konflikt wywolali. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Oj, Igor, Igor 28.02.11, 00:31 igor_uk napisał: > elka,az tak wiele kasy tam nie laduja. Smiem twierdzic inaczej. Budzet Pentagonu w dobie globalnego kryzysu nie maleje. Wrecz odwrotnie, rosnie. Wszystkim sie ucina ale nie wojennej mafii pprowadzacej War of Terror. Mysle, igor, that we are all fucked. Mafia wojenna nie szczedzi srodkow by nie tylko oszukac amerykanskiego podatnika ale i sprzedajnych kongresmenow wspomagajacych mafie w jej stabinosc niosacych przedsiewzieciach . www.rollingstone.com/politics/news/the-runaway-general-20100622 Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Oj, Igor, Igor 28.02.11, 00:44 elka,to Pentagon prowadzi wojne w Iranie? Nic o tym nie wiedzialem,jakos cicho w prasie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Oj, Igor, Igor 28.02.11, 00:50 hehehehe, igor, o jakiej ty prasie mowisz? O JewYorkTimsie czy moze WaPoo? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Oj, Igor, Igor 28.02.11, 01:05 elka,a czy wiesz ze CIA nie podlega Pentagonu? I ze wlasnie o to mnie chodzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Oj, Igor, Igor 28.02.11, 02:47 Ja wiem Igorze ze cia nie podlega pentagonowi. Dla podatnika ta dystynkcja jest w ostatnich czasach akurat malo wazna. Tu sie tak porobilo, ze juz nikt nie wiem kto komu podlega bo te same prywatne "firmy" odstawiaja robote tak dla cia jak i pentagonu jak i nsa. To jest dopiero rywalizacja o kase z kieszeni podatnika! Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 23:10 Igor, a co bys chcial. By Waszyngton sie przyznal. Nie badz smieszny. A co na temat naukowcow Iranskich. Jednego CIA porwalo i trzymali nie pamietam juz w ktorym stanie. Innych naukowcow Mossad zabil. Styxnet- czy to nie jest cyber terrorism? Wymien choc jeden akt terrorystyczny popelniony przez Iran? Jesli chodzi o sunnitow i shiitow to plytko patrzysz na sprawe. Jeszcze za okupacji Brytyjskiej rozne grupy byly wspierane przeciw innym. Divide and conquer. To Brytyjczycy i potem Amerykanie wspierali i wspieraja rozne ruchy fundamentalne. Taliban naprzyklad. Z jednej strony wspieraja (najczesciej cicho) z drugiej potepiaja (glosnio) a grupy ktore sie wymkna z pod kontroli albo nie sa juz w interesie jak Taliban to z nimi walcza. Wszystko nie jest takie proste Igor jak sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 23:20 majka i znow interpretujesz moi slowa po swojemu,do tego uwielbiasz atakowac ad person,jak nie krece,to jestem smieszny.czy tak trudno naprawda przeczytac calosc,chwile zostanowic sie,a dopiero pozniej napisac odpowiedz? "Kiedys wpadla mnie w rece taka informacja,ze sunnici z Jundollah bawia sie handlem narkotykami i ze w tym pomogaja im amerykanskie sluzby.W sumie,pamjetajac przeszlosc,jest to bardzo prawdopodobnie. " Czy zwrocilas uwage na te moi slowa? czy tylko przeczytalas pierwsze zdanie i odrazu zaczelas pisac,ze jestem smieszny? i jeszcze,to ty w dosc prymitywny sposob patrzysz na konflikty religijne.Twoim zdaniem oni mozliwe tylko wtedy,kiedy ich ktos inspiruje z zewnatrz.Ja ze widze sprawe bardziej zlozona,czyli w zadnym wypadku nie plytko. p.s. majka,staram sie bardzo grzecznie z toba dyskutowac,ze wzgledu na twoja plec,poniewaz mam do kobiet duzy szacunek.Nie wykorzystuj tego nagminnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Oj, Igor, Igor 27.02.11, 23:46 Nie powiedzialam ze jestes smieszny. Cytuje: Czego oczekujesz, by Waszyngton sie przyznal. Nie badz smieszny. Slowo smieszny odnosilo sie do oczekiwania by Waszyngton sie przyznal. Nie bylo uzyte jako atak na Ciebie. Nie mialam zamiaru Ciebie atakowac. "Kiedys wpadla mnie w rece taka informacja,ze sunnici z Jundollah bawia sie > handlem narkotykami i ze w tym pomogaja im amerykanskie sluzby.W sumie,pamjetaj > ac przeszlosc,jest to bardzo prawdopodobnie. " Czy zwrocilas uwage > na te moi slowa? Tak zauwazylam to zdanie i nie bylam pewna jak to zrozumiec w porownaniu z reszta co napisales. Bo jakby jedno zaprzeczalo drugiemu. Z jednej strony nie jestes pewny ze Waszyngton wspiera Jundollah i uwazasz ze to walka wyznaniowa a z drugie ze Waszyngton wspomaga poprzez handel narkotykami. Nie widze prymitywnie. Naturalnie ze ludzie w tych grupach beda wierzyc w co robia, wiekszosc nawet nie wie ze jest inspirowana z zewnatrz i dola jakich celow. Ale na tym polega cala strategia divide and conquer. Dziala podobnie na Zachodzie z roznymi grupami tak po prawicy jak i lewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Oj, Igor, Igor 28.02.11, 00:08 majka,ale wczesniej ja rowniez niczego nie stwierdzilem kategorycznie: "Czyli sytuacja patowa. W Iranie jest bardzo ostry konflikt miedzy szyitami i sunnitami.I wlasnie sunnici (przewaznie z Baluchestana ) tworza Jundollah .Jak dobrze wiesz,oni walcza z szyitami ,poniewaz te uciskaja ich,czyli mamy kolejny wyznaniowy konflikt,jakich jest bardzo wielu.Czy maczaja w tym rece Amerykanie?Bardzo mozliwe,ale nic poza wsparciem finansowym,napewno nie czynia". majka,radze uwazniej czytac moi posty. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Oj, Igor, Igor 28.02.11, 00:16 Posluchaj co mowi Putin. Jak on Cie nie przekona to sie poddaje. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Oj, Igor, Igor 28.02.11, 01:01 majka,na boga.Co takiego powiedzial Putin na podtwierdzenie tego,ze zamieszki na BW wywolal Zachod? majka,do czego ty chcesz mnie przekonac? ze za zamieszkami stoja Stany? majka,mnie nikt nie jest wstanie do niczego przekonac,ja musze sam w tym przekonac sie.Mam bardzo wiele zrodl informacji,na podstawie ktorych wyrobiam swoje zdanie.Jak na razie nic nie wskazuje,ze te zamieszki wywolali USA.Jak tylko cos wpadnie konkretnego mnie w lapska,odrazu tym podziele sie z toba.Ja nie wykluczam w tej chwili niczego.Jak juz pisalem,ze nawet kosmici mogli to wywolac. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Oj, Igor, Igor 28.02.11, 00:05 Ciekawe co ten CIA/Blakwater "dyplomata" pojmany w Pakistanie mial z tymi "bojownikami" wspolnego? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Trocki wiecznie żywy. 27.02.11, 16:50 Masz prawo mieć takie zdanie, a ja mam prawo i powody, by go nie podzielać. Jakie powody, podałam chyba dość wyczerpująco. NIC, ale to kompletnie ic nie wskazuje na to, że Zachód popiera pozostanie Kaddafiego u władzy. Widzę bardzo wyraźie problemy z islamem w Europie i nadziwić się nie mogę, jak ochoczo EU sama się w te problemy pakuje. Głupota czy cynizm oderwanych od swych narodów polityków -i internacjonalsitów? Nie twierdzę, że USA wejdą z armią do Libii, nie twierdzę nawet, że za wszystkim stoją USA. Tu chodzi raczej o pewnien system, który niczym niegdyś komunizm najchętniej opanowałby cały świat i robi w tym kierunku co tylko się da. Całość pachnie jakoś dziwnie permanentną rewolucją Trockiego. Ten też miał takie pomysły - ciągłe rewolucje, możliwie wszędzie... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Trocki wiecznie żywy. 27.02.11, 17:21 Ewa i na tym polega pluralizm.Kazdy z nas,pomimo bliskosci duchowej,moze miec wlasne zdanie na poszczegolne tematy.Nie widze w tym nic zlego.Kazdy z nas ma inne doswiadczenia zyciowe,kazdy z nas ma inne zrodla informacji,nu i przedewszystkim,kazdy z nas potrafi samodzielnie myslec,co pozwola nam wyrobiac wlasne zdanie.I tego,Ewa,trzymamy sie.Dopiero wtedy nasze dyskusji beda ciekawe dla nas. Genieralnie zgadzam sie z toba,ze smierdzi w tym jakims Trockim za kilometr,ale roznimy sie w tym,kim jest ten Trocki. p.s. ja nie twierdze,ze Zachod popiera pozostanie sie Kaddafiego na czele Libii.Ja tylko twierdze,ze jak na razie,Zachod,jak rowniez Rosja i Chiny,nie widza mu alternatywe. Uwazam,ze calosc retoryky antykaddafskiej,to reakcja na wydarzenia. i twierdze,ze jak by jutro w Libii ustali zamieszki,a Kaddafi pozostal sie przy wladze,to by jemu szybko "wybaczyli" obecne " niegrzeczne zachowanie ". ------- Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:32 Trzeba wszystkimi środkami pomóc Kaddafiemu zachować władzę. Dla europejskiego świata w sto raz lepiej i przeważniej arabski socjalizm, niz arabski nacjonalizm, co bazuje się na ideach wojowniczego islamu. Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:37 Ręce precz od Libii! Bohater Afryki Kaddafi potrzebuje pełnej wolności rąk dla utrzymania chociażby jednego kącika cywilizacji w Północnej Afryki. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:37 mongol,ja rowniez to tak widze.Te europejczyki nie maja zielonego pojecia,co to jest radykjalizm islamski.Dla nich muzulmanin,to Turek,co im kebab szykuje do zarcia. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 zarty sie ciebie trzymaja Igor, 27.02.11, 15:41 jesli nie wiedza, to dlaczego prawie co piaty Holender oddal glos na partie zadajaca zakazu islamu? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:42 Ależ nic podobnego. Ja mam wyobrażenie o tym, czym może być radykalizm islamski i niejakim przerażeniem obserwuję jego rozwój w Niemczech. To powoli państwo w państwie, z własnymi prawami. EU poprzez swoją postawę wobec obecnych rewolucji sama sobie ściąga jeszcze bardziej ten problem na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: ONZ głupota czy wyrachowanie+ 27.02.11, 15:47 A moze jako nieEuropejczyk wytlumaczysz Europejczykom,co to radykalizm islamski? Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:48 To nic. Oni jeszcze dowiadują się czym jest ten islamski radykalizm (kiedy islamisci mięso dla tego kebabu będa szykowac z ich samych). www.youtube.com/watch?v=MtOQt1jciY8 Aleksandr Blok - The Scythians (1918) Polish subtitles ... Nigdy wam tarczą nie będziemy już, Do boju nie pójdziemy sami, Spojrzymy tylko na bitewny kurz Swymi wąskimi źrenicami. I nie ruszymy się, gdy wściekły Hun Trupy ograbi i znieważy, W kościoły będzie konie gnać wśród łun I mięso białych braci smażyć!... Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 zapomniales Igor o cenionym przez 27.02.11, 15:32 niektorych Berlusconim. Nie moze biedak zaprosic go do Wloch na swoje slynne partys. A jeszcze przed dwoma laty wszyscy na dyktatora czekali www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,629968,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:52 Chinam zalezy na spokoju i nie zakloceniu dostaw ropy z regionu.Rosja ma podpisane kontrakty zbrojeniowe z Kaddafim na sume 2 mlrd $ i kolejne 1.8 mlrd juz sa gotowe do podpisania. Igor nie uwazasz ze to powod (jeden z powodow) by rozniecac rewolucje. Chinski dostep do ropy w Libi i duzej czesci Afryki szlak trafil, rosyjskie interesy zbrojeniowe i energetyczne tez. Same plusy dla imperium. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 15:57 No naturalnire, stąd kompletnie inne zachowanie Zahcodu wobec Kaddafiego niż wobec despotów w Tunezji czy Egipcie. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 16:02 Dokladnie. Ale Igor mysli ze te sankcje i postrach sadem to po to by ratowac interesy Rosji i Chin. Ale to ja, wedlug niego, nie rozumiem BW. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 16:09 U góry próbuję z nim polemizować, ale jakoś nic nie dociera. Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 16:03 A jednak pisza, ze Kaddafi dożuje ostatnie godziny. - news.mail.ru/politics/5412005/?_openstat=YWdlbnQ7YWxlcnQ7Ow&lang=ru Powodu dla wielkiej radości jednak nie ma. Przyszłość - jedna duża niewiadomość. Stary świat uchodzi, a co przychodzi jemu na zmianę jeszcze niezrozumiale, ale chyba nie będzie to coś dobre dla starej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 16:13 igor_uk napisał: > Rosja ma podpisane kontrakty zbrojeniowe z Kaddafim na sume 2 mlrd $ i kolejne 1.8 mlrd juz sa gotowe do podpisania. Kupa forsy. Szkoda byłoby to stracić. W takimm razie Kaddafi powinien pozostać przy władzy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 27.02.11, 16:20 No, a zadba o to Zachód z sympatii do Rosji i Chin... Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Casa Blanca 27.02.11, 23:19 eva15 napisała: > No, a zadba o to Zachód z sympatii do Rosji i Chin... No zadba , Evciu. Casa Blanca y Buenas Noches. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: ONZ głupota czy wyrachowanie 28.02.11, 00:10 No ale neokolonialisci ulepszajacy swiat widza ze moga wsadzic paluch w oko paskudnej Rosji i Kadafiego przy wladzy nie ostawia wiec niepotrzebnie lejesz korkodyle lzy, malkontent. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k ONZ - głupota 27.02.11, 23:17 no zdecydowanie optuje za glupota. ale trzeba dac sie ludziom wygadac. od lat o tym pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: ONZ - a jednak cyniczna hipokryzja 28.02.11, 17:35 i wyrachowanie ... Wiadomym jest ze najgorszych aktow przemocy, zabojstw protestujacych Libijczykow dopusicili sie najemnicy z Algierii, Etiopii, Tunezji, i kto wie skad jeszcze. Rada Bezpieczenstwa ONZ wlasnie co ustalila i oglosila swoje sankcje przeciw rezimowi Kadafiego i platnym oprawcom na jego uslugach .... a moze nie bo tekst zawiera przedziwna klauzule, ktora pod zadnym pozorem nie zezwala na stawienie przed sadem miedzynarodowym zbrodniarzy wojennych z krajow nie bedacych sygnaturiaszami International Criminal Court (ICC) .... co by chronilo wielu najemnikow Kadafiego i .... USA. uk.ibtimes.com/articles/116663/20110227/un-resolution-libya-sanctions-original-text-un-resolution-1970-2011.htm Section 6 of the Resolution states that the Security Council: Decides that nationals, current or former officials or personnel from a State outside the Libyan Arab Jamahiriya which is not a party to the Rome Statute of the International Criminal Court shall be subject to the exclusive jurisdiction of that State for all alleged acts or omissions arising out of or related to operations in the Libyan Arab Jamahiriya established or authorized by the Council, unless such exclusive jurisdiction has been expressly waived by the State; Dlaczegoz by ONZ umiescilo klauzule chroniaca obcych najemnikow popelniajacych przestepstwa wojenne oplacane przez Kadafiego???? Odpowiedzi udziela Jon Swaine : www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/libya/8350968/Libya-African-mercenaries-immune-from-prosecution-for-war-crimes.html African mercenaries hired by the Gaddafi regime to kill Libyan protesters would be immune from prosecution for war crimes due to a clause in this weekend's UN resolution that was demanded by the United States. The move was seen as an attempt to prevent a precedent that could see Americans prosecuted by the ICC for alleged crimes in other conflicts. While the US was once among the signatories to the court, George W. Bush withdrew from it in 2002 and declared that it did not have power over Washington. . . . It was inserted despite Susan Rice, the US ambassador to the UN, saying that all those "who slaughter civilians" would "be held personally accountable". Speaking to reporters outside the council chamber, Gerard Araud, the French UN ambassador, described the paragraph as "a red line for the United States", meaning American diplomats had been ordered by their bosses in Washington to secure it. "It was a deal-breaker, and that's the reason we accepted this text to have the unanimity of the council," said Mr Araud. Tak wiec, wamy kolejny epizod gdzie US (panstwo kierujace sie prawem jak pisze felusiak)ustala i narzuca reszcie swiata prawo samemu sie spod tego prawa wylaczajac.... I dziwia sie pozniej rozni mysliciele dlaczego US nie ma ani kregoslupa moralnego ani wiarygodnosci wsrod ciemnych mas ktore usiluje "oswieciec". Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: ONZ - a jednak cyniczna hipokryzja 28.02.11, 17:49 elka ,a wiesz,ze Kaddafi,to zarabisty hip-hopowiec? Muammar Gaddafi - Zenga Zenga Song Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: ONZ - a jednak cyniczna hipokryzja 28.02.11, 17:53 hehehehe, dobre:) Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: No i co z tym "kierwniem sie prawe" 28.02.11, 21:08 jesli chodzi o swiatowego "zaganiacza" (zandarma)? forum.gazeta.pl/forum/w,50,122666167,122709116,Re_ONZ_a_jednak_cyniczna_hipokryzja.html Odpowiedz Link Zgłoś