Dodaj do ulubionych

Felusiak nie widzial

05.03.11, 15:59
Warto zerknac:
wyborcza.biz/biznes/1,101716,9174940,Powtorka_z_katastrofy.html
"Kryzys był wynikiem ludzkich działań I zaniechań, a nie aktem natury albo wynikiem błędu modeli komputerowych. Bańkę na rynku nieruchomości widać było gołym okiem."

Kto chcial to widzial, a komu za 'niewidzenie' placono, to mowil, ze:

Autor: felusiak1 24.05.06, 17:07
Myslę, że nie masz zielonego pojęcia o procesach gospodarczych, wzajemnych
zależności itp.
Ciekaw jednak jestem na jakich podstawach opierasz przekonanie, że załamanie
gospodarcze i recesja nadchodzą milowymi krokami? Jakie to znaki na niebie i
ziemi na to wskazują?
forum.gazeta.pl/forum/w,50,42390258,42393382,Re_Banka_nieruchomosci_w_USA_zaczyna_pekac_.html

Jesli kiedykolwiek beda znow krecic Titanica, felusiak ma tam zapewniona role.... orkiestry.
Obserwuj wątek
    • nihil-istka [...] 05.03.11, 16:21
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • thannatos Re: A ja wiem zawsze 05.03.11, 16:44
        nihil-istka napisała:

> Kryzys to duren, ktory bierze bierze 500 tys $ kredytu , gdy zarabia 10$ na god
        > zine. ha,ha,ha

Owszem, ale w tej ukladance potrzebny jest jeszcze drugi duren, ktory mu ten kredyt da.

Nie zaszkodzi tez trzeci duren, ktorym im bedzie wmawial, ze wszystko jest cacy (uklony, Felusiak).
      • yurek11111 Re: A ja wiem zawsze 05.03.11, 16:56

<>Durniem jest raczej bank,ktory daje 500 tys $ kredytu ,na hipoteke rudery wartej 150 - 200 tys $,komus kto zarabia 10 $ na godzine....

**************************************************************************

Odpowiadasz na:
        nihil-istka napisała:

> Kryzys to duren, ktory bierze bierze 500 tys $ kredytu , gdy zarabia 10$ na god
        > zine. ha,ha,ha

• nihil-istka [...] 05.03.11, 17:04
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • yurek11111 Re: A ja wiem zawsze 05.03.11, 17:33
            <>A ja to bym bral nawet milion kredytu,zarabiajac 1 $ na godzine... :-))))))
            <>Jak to w kabarecie mowili, jak glupki pozyczali ,to niech teraz glupki probuja dostac z powrotem, analogiczna sytuacja USA-Chiny.... :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    • walter622 Re: Felusiak nie widzial 05.03.11, 16:24
      thannatos napisał:
      > Jesli kiedykolwiek beda znow krecic Titanica, felusiak ma tam zapewniona role..
      > .. orkiestry.

Bardziej prawdopodobne , że chyba za ... górę lodową.
      • zlotamajka Re: Felusiak nie widzial 05.03.11, 16:38
        Walter,
        Dajesz mu zbyt wielka odpowiedzialnosc. Gora lodowa? Gora lodowa to dlugi i derywatywy na ktorych ten system finansowy bazuje.

Orchiestra do niego naprawde pasuje.
    • br0fl0vski Re: Felusiak nie widzial 05.03.11, 16:30
      kostek
      daj spokoj, felusiak jest fanatycznym kaznodzieja. w dodatku jest pilny lecz niezdolny.
    • polski_francuz Byly dwie szkoly 05.03.11, 16:53
      Felusiak zaufal jednej Ty drugiej. Racja okazala sie po Twojej stronie.

Ale kryzys byl w jesieni 2008, Twoj watek na wiosne 2006. Stare dzieje.

Masz jakis powod, zeby ogrzewac?

Bo ze Felusiak jest uparty jak teksanski wol, to juz wiadomo.

PF
      • br0fl0vski Re: Byly dwie szkoly 06.03.11, 02:28
        sprawy sie nie skonczyly dynamika wydarzen wskazuje ze bedzie gorzyej. niektorym powinny ze wstydu odpasc ch...e. ale na to trzeba miec ch...a
      • thannatos Re: Byly dwie szkoly 09.03.11, 11:45
        > Masz jakis powod, zeby ogrzewac?

Tak, dlatego, ze Polacy wchodza coraz glebiej w te sama glupia spirale zadluzenia. I to nie dlatego, ze jako narod jestesmy glupi, tylko dlatego, ze zlodzieje w 'banakach' biora przyklad z tego co wlasnie uwalilo Ameryke, ale bankierom nabilo kabzy.
        supermarket.blox.pl/2011/03/Bank-uruchomil-kredyt-bez-naszej-zgody-i-podpisu.html

A Felusiak nadal opowiada, ze tamto bylo cacy.
        • thannatos Re: Byly dwie szkoly 09.03.11, 11:47
          ....nie 'banakach', tylko 'bankach', oczywiscie
    • felusiak1 jeździcie po mnie jak po łysej kobyle 06.03.11, 03:36
      mnie to ani troche nie przeszkadza. wasze kompleksy raczej bawia mnie niż denerwują.
      wasza ignorancja pozwala tym, którzy was najpierw wpuscili w szambo a teraz tłumaczą wam że to wina felusiaka skierować wasz gniew o 180 stopni od siebie. zyczę przyjemnego łykendu.
      • br0fl0vski Re: jeździcie po mnie jak po łysej kobyle 06.03.11, 04:30
        felusik,
        tyle juz lat . ja cie nawet lubie , powiem wiecej " I love you, man"
        i z tej milosci powiem ci "obudz sie chlopie"
        • felusiak1 Re: jeździcie po mnie jak po łysej kobyle 06.03.11, 05:01
          brof, to ty sie obudź. nieustannie wciskasz mi konspirację pozbawiona cienia racjonalności.
          thannatos wciska mi banialuki, które kazdy kto polizał ekonomię uzna za smiechu warte.
          z tym, że on chce mieć rację. a mnie to ani ziebi ani grzeje. mieszkam sobie w teksasie.
          wiosna pełna parą. listki na drzewach zaczynaja się rodzić. woda w basenie ma już 19 stopni.
          moje inwestycje maja się nieźle i czekam na załamanie cen kruszców.
          • br0fl0vski Re: jeździcie po mnie jak po łysej kobyle 06.03.11, 05:18
            a ja wciaz z redneckami . zyje bez telefonu( dzwonie przez google ) urzedy musza mi slac listy. w przyszlym roku moze otwozymy kopalnie kruszcow ( mala skala oczywiscie, wiecej niz latanie z miska mniej niz szyb) nie ma nic lepszego niz flaszka whiskacza czy dobre piwo w ciepelku ogniska
        • br0fl0vski Re: jeździcie po mnie jak po łysej kobyle 06.03.11, 05:03
          i upilbym sie chlopie z toba z tej milosci na umor
          i prezent na dodatek do tej butelki
          www.youtube.com/watch?v=z29y6xq_MeI
    • felusiak1 nie chcę odgrzewać porazki thannatosa 06.03.11, 03:59
      ale muszę. na moje pytanie na czym thannatos opiera swoje przekonanie o nadchodzącej szybkimi krokami recesji thannatos podrzucił link, który obalał jego opinię. link przestał działać a artykuł został usuniety. zkopiowałem cztery konieczne warunki przedstawione w artykule.

Necessary condition #1:
      Real fed funds rate above 3%
      **** the real fed funds rate is probably nearer 1.5%. Surely this warning light
      is not flashing yet.

Necessary condition #2:
      Fed funds rate above nominal GDP growth
      **** This measure suggests that a recession is not likely to occur until the fed
      moves policy into tight territory – i.e. above 5% and maybe even up to 6%.

Necessary condition #3:
      Business spending above 130% of cash flow
      **** Judged by this indicator, the US is still a long way from the next recession.

Necessary condition #4:
      Net private savings dropping more than 2% of GDP over the previous five years
      **** Interestingly, the level of savings is not a good warning signal.

As this report has shown, reliable necessary conditions for US recessions to
      occur are generally NOT in place.

Poniżej czytamy:
      Indicators also suggest some interesting things about the upcoming US recession.

W tym miejscu nie wytrzymałem. "Upcoming US recession" jest w 100% pewna. Tak
      jak jest to pewne w stosunku do każdej gospodarki na swiecie.
      My death is upcoming as well as yours. These are given.

w maju 2006 thannatos nieustannie marudził o recesji w USA. nie by ł w tym odosobniony.
      ani razu nie przytoczył nic na potwierdzenie swej wiary. dzisiaj wpadł w kompleksy i stara sie utwierdzić samego siebie, że miał rację.
      nawet jesli miał to był to wynik szczęsliwego zbiegu okoliczności. nawet zepsuty zegar wskazuje prawidłowo czas dwa razy na dobę.
      • thannatos Re: nie chcę odgrzewać porazki thannatosa 06.03.11, 09:55
        www.youtube.com/watch?v=pLIDCNri_j8&feature=fvsr
        Tak, felusiak, to cieply deszcz.
    • jorl Re: Felusiak nie widzial 06.03.11, 11:44
      To nie calkiem tak. Troche pozniej ale jednak f1 dobrze zdiagnozowal przyczyny kryzysu. Co najmniej w takiej sredniej perspektywie. On ciagle mowil ze przyczyna (ja twierdze tez ale ze bezposrednia) bylo to ze pol (albo wiecej jak pol) panstwowe banki w USA dajace kase ludzikom obnizyly na skutek prawnych decyzji politycznych poziom krydytowej wiarygodnosci budowniczych domow. Oczywiscie f1 mowi "bo politycy sa durni". A ja na to moze warto dokladnie sie zastanowiec jakie racjonalne powody mieli ci niby durni politycy. Bo ja nie uwazam zaraz ze sa durrni. Bo tak naprawde to zaden czlowiek durny, nie jest nawet taki Igor nie jest, tylko pytanie jest dla mnie zawsze ciekawe dlaczego tak a nie inaczej rozumuja.
      A wiec dlaczego politycy (Clinton) tak obnizyl wymagania na dawanie krydytow ze byle chmyz w USA mogl sobie jakby je wziasc?
      Ano USA po wygraniu Zimnej Wojny dorwala sie do dojenia Swiata. Polegalo to na zrobienie sie Centrum Swiata (geopolitycznie) i wprowadzeniu na calym Swiecie liberalnego kapitalistycznego porzadaku gdzie sa duze roznice w rozkladzie bogactw. A bogaci maja tez problem, co zrobic ze swoimi oszczednosciami. Aby je pewnie odlozyc. Dla siebie na starosc dla wnukow itd. I te pieniadze zaczely plynac od poczatku lat 90tych XX wlasnie do tego politycznie ustanowionego Centrum czyli do USA. Przemysl finansowy w USa sie rozrosl, jakos trzeba bylo ta kase zagospodarowac. Objawem byl wlasnie ten narastajacy deficyt handlowy USA. Osiagajacy 800mild$/rok czyli z 25% realnych towarow na rynku USA. Sila rzeczy te pieniadze wzbogacaly najpierw bogatych w USA. A wiec Clinton postanowil zeby i ci biedniejsi w USA, z tego haraczu jaki Swiata dla USA placi, cos mieli. Czyli domy. I jako ze te pieniadze plynely, % w USA mogly byc niskie bo $ sie i tak trzymal dostatecznie wysoko.
      Wlasnie dlatego to rzadowe obnizenie progu udzielania kredytow.
      No ale Swiat az taki geopolitycznie nie jest USA podporzadkowany a wiec ten w koncu sztuczny, bo nie rynkowy a geopolitycznie wymuszony system, nabral takiej niestabilnosci ze wystarczylo lekkie kopniecie by sie lawna posypala. No i (tak twierdzi byly ministe finans. USA) tym kamykiem rzucila Rosja dla oslony swojej wojny z Gruzja w 2008r. Troche kamikadze ale dla Rosji w sumie sie to oplacilo bo kryzys ktory wybuchl wtedy zahamowal ciagatki powaznch sankcji gospodarczych na Rosje za Gruzje. A bylo to naprawde bardzo blisko.
      Tak ze f1 ma racje ze to rzad ale jakos ze nie rozumie geopolityki dalej juz nie mysli.
      P.S. Deficyt handlowy USA znowu narasta (juz z 700mild$/rok) czyli wraca stare a wiec wraca niestabilnosc znowu. Kto rzuci kamykiem teraz??
      Pozdrowienia
      • thannatos Re: Felusiak nie widzial 06.03.11, 13:27
        Hej jorl,

Felusiak byl po prostu jak jeden z tych slepcow opisujacych slonia. Wyuczyl sie na pamiec i na wyrywki opisu traby i grzmial wszem i wobec, ze tak wygladal slon. I nawet teraz nikt mu nie wmowi, ze biale jest biale....

Ja jestem bardziej slepcem stojacym z boku i sluchajacym wszystkich opisow - detale mi umykaja, ale mam za to pelniejszy obraz calosci. Ja to nazywam 'zdrowym rozsadkiem', a felusiak 'niewiedza' [... budowy traby slonia'].

A nawiazujac do Twojej analizy sytuacji po Zimnej Wojnie, pozwole sie nie zgodzic z ta analiza. Jednak ramy czasowe nie pozwalaja mi teraz na rozpisywanie sie.

Zadam tylko, na serio, pytanie (bo mi wlasnie Twoj post przypomnial):

Czy ktos ma dostep do niniejszego opracowania:
        "The Cold War: A Pyrrhic Victory?" Autor: David D NEWSOM

Kiedys byl pod tym linkiem ponizej i zaczalem go przegladac. Zaciekawil mnie, ale nie mialem czasu skonczyc, a od tego czasu zniknal:
        www.afsa.org/fsj/feb05/Newsom.pdf

Z gory dziekuje.
        • felusiak1 znaj serce felusiaka i doceń rozum 06.03.11, 14:16
          masz tu pyrrusową wiktorię
          www.google.com/search?q=%22The+Cold+War%3A+A+Pyrrhic+Victory%3F%22&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a
          kliknij na quyck view
          • thannatos Re: znaj serce felusiaka i doceń rozum 06.03.11, 14:19
            Dzieki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka