Dodaj do ulubionych

Schizofrenia Zachodu wobec arabskich rewolt

14.03.11, 14:21
Zarówno Zachód jak i zaprzyjaźnieni z nim satrapowie z demokratycznej Arabii Saudyjskiej popadają w coraz większą schizofrenię.
Z jednej strony chcą zbombardować Kaddafiego za to, że zwalcza w Libii rewoltę, z drugiej strony w Bahrajnie czy samej A. Saudyjskiej robią wszystko, by opozycja nie obaliła systemu. Ponieważ USA same interweniować nie mogą, dławieniem rewolty bahrajskiej zajęła się A. Saudyjska i wysłała tam wojska. W USA i EU jakoś nikogo nie oburza, mimo, że dokonuje się tam to samo, co w Libii:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9250174,Ponad_1000_zolnierzy_saudyjskich_przybylo_do_Bahrajnu_.html

Może po takim zestawieniu różnego podejścia do różnych rewolt wreszcie nawet ostatni idiota pojmie, jak zakłamany jest stosunek do tych rozruchów i jak bardzo nie warto wtrącać się do Libii i dać się w tą cyniczną grę wciągnąć. Najwyraźniej rewolty wspierane są tylko tam, gdzie jeszcze nie ma baz amerykańskich. Tam gdzie już są, są zwalczane.

Obserwuj wątek
    • borrka Alez Effciu... 14.03.11, 14:42
      "He may be a bastard, but he is our bastard"

Niedawno omawialismy !
      Nie uwazalas !?
      • eva15 Oj, borrcia, borrcia 14.03.11, 14:44
        Tyle to JA od dawna wiem. Podrzucam tem wątek dla różnych p_ciów i wojtusiów, co to plotą, że w Libii trzeba bronić praw człowieka. A w Bahrajnie nie trzeba?
        • eva15 Re: Oj, borrcia, borrcia 14.03.11, 14:58
          P_cio zaperzył się jak Sarko, nic tylko chciał bombardować Libię, a mnie zarzucił cynizm i coś tam jeszcze.
          Ciekawe, co powie o Bahrajnie?
    • eva15 Re: Schizofrenia Zachodu wobec arabskich rewolt 14.03.11, 14:42
      Radzę wszelkim wojusiom, felusiom i p_ciom zainteresować się tym tematem, zanim znów zaczną nawoływać do pilnego zbombardowania Libii.
      • mlody747 Re: Schizofrenia Zachodu wobec arabskich rewolt 14.03.11, 23:04
        Izrael wysłał 50K wojska najemnego do Libii po stronie Kadafiego. Wiec świat siedzi cicho, aby się mu udało zachować władze. Eva, Jóź drugi raz pisze tobie o tym co chce w tej sprawie ten kraj, a ty ciągle szukasz wyjaśnienia lub celowo dezinformujesz, ze chodzi tu o zachód lub jak lubisz Stany. Nie podoba się tobie co postanowił ten maleńki kraju, to rozmawiaj z swoim prezydentem w tej sprawi. On tez ma coś do powiedzenia jak jest nie zadowolony.
        • mlody747 Do Evy 15.03.11, 17:17
          Żebyś wiedział, ze jest to możliwe, podam, ze Turcja zerwała stosunki dyplomatyczne z tym krajem (po mordzie dokonanym na jej obywatelach w maju 2010) i Libańczycy kiedy tylko oni narusza ich granice, są odparci (CIA celowo zaniża wyposażenie militarne Libańczyków-w raportach dla "największego sojusznika" Ameryki). Tak ze nie musisz się zasłaniać STRACHEM Ameryki (Turcja i Liban nie obawiają się Amis, co i ty/kraj możesz zrobić). Ale oczywiście jest tobie wygodnie udawać pokrzywdzona przez USA sierotkę, bo wzbudza to współczucie i korzyści materialne dla twojego kraju (naciągasz inne sieroty).
    • labadine Re: Schizofrenia Zachodu wobec arabskich rewolt 14.03.11, 14:45
      Niestety demokracja to w wiekszosci ciemne interesy,ideal jest wielki i obowiazuje wylacznie sardynki aby czasem nie zamacily rekiny.
      • des4 Rassija a Wybrzeże Kości Słoniowej 14.03.11, 20:52
        też hipokryzja?
        • tojabogdan bardziej obłuda, niż schizofrenia 14.03.11, 21:18
          ale uwaga słuszna,
          tzw. wiodące demokracje od zawsze stosowały dwie, trzy, cztery miary, w zależności od własnych interesów.
          Kadaffi kiedyś był be, potem się stał cacy (gdy wyrównał rachunki), i zrobił się niemal niezbędny.
          Stąd zadziwiający pośpiech Sarkozego, bo Francja, obok Włoch, miała wyjątkowo korzyści z tych dobrych ukladów.
          Arabia Saudyjska ma system państwa średniowiecznego, z jurysdykcją włącznie, a jest najbliższym i najpewniejszym sojusznikiem USA. Nawet zamach jedenastego września tego nie zmienił, mimo, iż sporą część tamtych zamachowców było obywatelami tego kraju.
          • facettt no i ? 14.03.11, 21:22
            co w zwiazku z tym ?

w polityce licza sie wszak efekty, nie pobudki.
            • elka-sulzer Re: no i ? 14.03.11, 21:30
              facettt napisał:

> w polityce licza sie wszak efekty, nie pobudki.

No wlasnie! I te efekty bolesnie daja sie we znaki, ale "demokracja" brnie dalej, pomimo bolu.

• facettt Re: no i ? 14.03.11, 21:35
                elka-sulzer napisała:

> No wlasnie! I te efekty bolesnie daja sie we znaki, ale "demokracja" brnie dale
                > j, pomimo bolu.
                >

mnie jakos nic nie boli
                moze przyklej sobie presto-plast ?
                • des4 Re: no i ? 14.03.11, 21:40
                  ja cię ta demokracja uwiera, zawsze możesz ją zmienić na krainy szczęsliwości pod Uralem albo na południe do Florydy...

tam twój głos nareszcie zostanie doceniony, hehe...
    • j-k Schizofrenia Evci wobec arabskich rewolt 14.03.11, 21:12
      Evcia, odkrywasz, ze ksiezyc krazy wokol Ziemi ?

A nie lepiej kieliszek dobrego Cognac`u ? :)
      • eva15 Ciągle pijany Januszek 14.03.11, 23:27
        Sądząc po tobie i twojej reklamie, koniak szkodzi na głowę.
        • j-k Ciągle nabuzowana Evcia 15.03.11, 22:22
          Nie obrazam sie na Swiat i biale nazywam bialym, a czarne - czarnym.

I nie uwazam , ze przez zaklinanie Swiata, a zwlaszcza USA - mozna go przemalowac.
      • br0fl0vski prawdziwa demokracja 14.03.11, 23:35
        nie wiemy ile reaktorow wyleci w powietrze w japonii ale caly ten syf bedzie mniej czy bardziej rowno rozdmuchany po scalym swiecie. nie trzeba ludzi bedzie stawiac pod sciana. umra powoli.
        • eva15 Prawdziwa demokracja, umrą wszyscy 15.03.11, 00:04
          Owszem to jest prawdziwa demokracja i bodaj jedyna. Gdyby doszło (co nieprawdopodobne) do masowego skażenia, to umrą wszyscy niezależnie od statusu materialnego.
          • br0fl0vski Re: Prawdziwa demokracja, umrą wszyscy 15.03.11, 00:28
            tak ze moze janusz popija jedna z ostatnich butelek koniaku
            • darekvtb Czesc br0f! 15.03.11, 08:09
              Ty bys zadzwonil, co tam u Ciebie slychac?
              A ja Ci opowiem nowiny z Iranu.. :-))
              • eva15 Re: Czesc br0f! 15.03.11, 10:55
                A byłeś ostatnio w Iranie? Jeśli tak, to opowiedz mi też , proszę.
                • darekvtb Re: Czesc br0f! 15.03.11, 11:56
                  Dlugo opowiadac. Wiele ciekawego.
                  Na razie - krotko:
                  W Iranie po przepracowaniu 25 lat idzie sie na emeryture.
                  Kolega naszej tlumaczki ma 48 lat, jest na emeryturze + nadal pracuje. Dostaje pelna emeryture + niezle pensje. Po otrzymaniu emerytury ma prawo wybierac: nie pracowac wcale, pracowac tak samo nadal lub pracowac ze skrocona dniowka. Ale w dowolnym wariancie zawsze dostanie swoja emeryture w pelnej sumie! Kobieta na ulicy w przypadku jakiegokolwiek konfliktu z meszczyzna - zawsze ma racje! Jesli jest zamezna - moze nie pracowac. Maz jest zobowiazany utrzymac ja i dzieci. Wszystkie rynki sa pelne kobiet na zakupach (shoping! :-). Faceci pracuja a baby po sklepach, kawiarniach, plotkuja a niezamezne wypatruja wypasionego kandydata na meza ktory zapewni im dostatnie zycie. Taki jest ciezki los iranskiej kobiety.. :-)))
                  • eva15 Re: Czesc br0f! 15.03.11, 12:01
                    Od tej strony znam Iran, byłam tam kilka lat temu i też szybko zauważyłam, że baby tam mają całkiem klawo, cała zachodnia propaganda runęła jak domek z kart. A wtedy jeszcze nie wiedziałam o tych emeryturach.

Moje pytanie dotyczy aktualnych nastrojów politycznych w Iranie, bo ja znam te sprzed kilu lat i ciekawa jestem, jak jest obecnie.
                    • darekvtb Re: Czesc br0f! 15.03.11, 13:48
                      Spoleczenstwo przypomina komune lat 70-ch. Ludzie zyja niezle. Maja nadzieje na lepsze zycie. Dostaja wiele dotacji. Ulgowe kredyty mieszkaniowe. Wszyscy maja darmowa medycyne i szkolnictwo. Ludzie dorosli, ceniacy stabilnosc staraja sie unikac jakichkolwiek rewolucji. Maja prace i sa zadowoleni z tego co osiagneli. Jesli i sa jakies niepokoje, to jedynie wsrod mlodziezy spragnionej zachodnich wybrykow, wolnego sexu, alkoholu i trawki. Oni nie maja swoich rodzin i dzieci, dlatego zachodnia "wolnosc" cenia bardziej niz gwarancje pracy, chleba, medycyny i wyksztalcenia. Sam kiedys taki naiwny bylem.. :-)
                      Ale kilkuset malolatow to za malo dla rewolucji (nawet z pomoca USofA).
                      Ja sie ciesze ze Iran pozostal wysepka niezaleznosci politycznej i ekonomicznej. Zachowal swoja odrebnosc kulturowa i meznie oparl sie globalizacji. Nie baczac na czeste gafy iranskich politykow, ich elity potrafia zachowac balans polityczny i spoleczny konsensus. W Iranie sa meczety, swiatynie ormianskie, synagogi i nawet kosciol w Teheranie! Tradycje zoroastryjskie sa nadal zywe. Mezczyzni sa w socjumie bardziej swobodni niz europejczycy! Ja w Europie nie moge sobie pozwolic takich przejawow meskiej przyjazni, jakie mozna obserwowac w Iranie. Tam przyjaciele moga chodzic po ulicy trzymajac sie za rece - w Europie przyjeli by mnie za pedala! Caluja sie na powitanie (cos jak Francuzi), nawet karmia sie z lyzeczki (sam widzialem)! Sa i pedaly, ale pojawiaja sie w okreslonych miejscach i nikt ich nie przesladuje. Oni unikaja rozglosu i spoleczenstwo udaje ze ich nie ma :-)
                      A Ty kiedy tam bylas?
                      • eva15 Re: Czesc br0f! 15.03.11, 14:49
                        Byłam jakieś 6 lat temu i już wtedy pisałam na forum, że dla mnie Iran to Polska gierkowska lat 70. Był dysonas miądzy rozbudzeniem aspiracji a możliwościami ich zaspokojenia. Politycznie i obyczajowo sporo poluzowano, ludzie mogli jeździć zagrancią, nastąpił wzrost aspiracji społecznych, zwłaszcza kobiet - te mułłowie w przeciwieństwie do Pahlavi wysłali masowo do szkół, a na univerkach była przewaga dziewczyn nad chłopakami.

Iran/Teheran zaciekawił mnie tym, że z jednej strony młode pokolenie miało bardzo prozachodnie aspiracje, z drugiej strony jednak zakodowaną niechęć do USA, czemu trudno się dziwić. Byliśmy z oficjalną delegacją, więc dookoło było sporo bezpieki , mimo to ludzie, zwłaszcza kobiety, wypowiadali się relatywnie swobodnie , ba sami pokazywali dyskretnie na ludzi z bezpieki wmieszanych w tłum obecnych. Było trochę jak za Gierka, system jeszcze trwa, ale już popuszcza, poluzowuje a ludzie coraz mniej się boją.
                        Nie zdziwiło mnie to, że via twitter i pejsbuk udało się podkręcić sporą grupę młodych (zwłaszcza kobiet) do rozruchów, wg mnie już 6 lat temu dawało sią wyczuć parcie na jeszcze więcej swobód.
                        Niestety młodzi myślą naiwnie, że otwarcie na świat można oddzielić od US- dominacji.

P.S. Jeśli Irańczycy nabiorą do gościa z zagranicy zaufanie, to możesz przeżyć w ich prywatnych domach takie alkoholowe sexparties o jakich się na Zachodzie odnośnie Iranu nikomu nie śni. Nic tak nie podnieca i nie zachęca do działania jak łamanie tabus. Po 2 zaledwie dniach dostałam zaproszenie na imprezę prywatną o takim b. swobodnym charalterze. Nie skorzystałam (byłam z grupą) a może szkoda...
                        • darekvtb Re: Czesc br0f! 15.03.11, 15:41
                          Nas tez zapraszali do siebie. Jranki sa takie zagadkowo-ponetne, a Iranczycy kusili nas domowym winem, ze nasza tlumaczka ledwie nas utrzymywala w autobusie. Zebysmy nie ulegli pokusom - za rekaw nas ciagnela do autokaru.. :-)) Bezpieki nie widzielismy, choc czasem mialem lekkie podejrzenia.. Najsmieszniej bylo w Horamabadzie. Lazilismy wszyscy po rynku i robilismy zdjecia z miejscowymi. Nasza tlumaczka uslyszala jak policjant meldowal przez radio: "zauwazono grupe niezidentyfikowanych obcokrajowcow".. Ona go uspokoila, ze to turysci z Rosji. Tam spotkalem miejscowego co zagadal po polsku! Powiedzial ze pracowal z Polakami i troche sie nauczyl. Dalem mu maila, moze napisze..
                          • jk2007 darekvtb 15.03.11, 20:57
                            algo-ritm.livejournal.com/31547.html
                            • jk2007 Iran 15.03.11, 21:05
                              ir-ingr.livejournal.com/746134.html
                              • darekvtb Re: Iran 16.03.11, 09:21
                                Dzieki za linki!
                                O transporcie w Iranie wiem niewiele, bo mielismy wlasny mikrobus..
                                A z drugiego linku.. prawie wszystko tam widzialem osobiscie.
                                Przepiekna architektura, przyjazni, mili, otwarci ludzie. Niskie ceny. Poludniowy klimat. Baardzo tani transport lotniczy. Piekne dziewczyny. Zabytki z ostatnich 3 tysiacleci. Wspaniale gory. Lacznosc komorkowa nawet na przeleczach 2600m nad poziomem morza! GPRS - prawie wszedzie. Podstawowy angielski znaja praktycznie wszyscy mlodzi. Wiele antykwariatow. Pyszne daktyle po 2$/kg. Drogi (nawet w gorach) ZDECYDOWANIE lepsze niz w Polsce.
                                • xystos Bahrain 16.03.11, 12:04
                                  www.presstv.com/detail/170157.html
    • bogumilka Lewacka schizofrenia wobec USA i NATO 15.03.11, 13:08
      Jakby USA i NATO obaliły dyktatoow, to dopiero by lewaki krzyczały.
      Po co USA ma ryzykować? Juz dosyć straciły wyzwalając Europę z faszyzmu i komunizmu.
      • elka-sulzer Re: Boguniemilka 15.03.11, 15:28
        Zobacz sobie definicje "schizofreni" i przeczytaj jeszcze raz to co napisalas.
        • kaszebe12 Zdecydowana postawa zachodu... 15.03.11, 16:23
          -Nic nowego...-"Potepiamy , wypada zrobic , oskarzymy , przewidujemy ewentualnosc, nalezy przewidziec , przemyslimy , mamy na uwadze , zastanowimy sie , bedziemy dyskutowac, podejmiemy adekwatna decyzje , zlozymy wniosek , podejmiemy kroki... " itd , itp. -Kula ziemska , jednak , nadal , sie obraca.-Tym lepiej.
    • mara571 a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 15.03.11, 19:26
      maczaly palce jakies nieokreslowne sily?
      Masz na to jakies dowody?
      Juz nie raz zdarzaly sie na swiecie w jednakowym czasie rewolucje i rewolty, ktore demnostrowaly niezawodolenie rzadzonych z rzadzacych.
      Czy przyczyny demostracji bogatych, bez wzgledu na wyznaie Bahrajczykow i bezrobotnych Tunezyjczykow sa identyczne?
      Czy ty sadzisz, ze wahabicka A.S bedzie tolerowac rozszerzenie praw religilnyc dla szyitow?
      Czy naprawde sojusz z USA jest tutaj decydujacy?
      • mlody747 Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 15.03.11, 21:08
        Rosja zyskuje politycznie, jak by się udało wmieszać w te rewolucje arabskie właśnie Stany.
        Dlatego ta obsesja widzenia wszędzie mieszania się USA, u Evy i Majki. Wyjaśnił to Igor tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/w,50,123085035,123100779,Re_A_syn_Kadaffiego_oglasza_ze_zwiekszenie_atako.html
        • mara571 Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 15.03.11, 21:45
          poczytaj sobie jeszcze tutaj komentarze, te ostatnie.
          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9256359,Stan_wyjatkowy_w_Bahrajnie__demonstracje_nie_ustaly.html?v=1&obxx=9256359#opinions
          eve15 dyskutowala ze swoimi starymi przeciwnikami pentagon08 i zigzaur.
          • mlody747 Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 15.03.11, 22:17
            Dziękuje Mara. Czytałem. Skąd ona bierze tyle czasu, aby pisać na rożnych forach i pod rożnymi artykułami, każdego dnia powszedniego? I zawsze Ameryka jest winna, a jej kraj nie robiąc nic i nie angażując się w co kol wiek jest OK, nawet jak mordują/obserwują nadużycia. Na pewno wspomina Lenina:"kapitalista sprzeda sznurek, na którym zawiśnie" i cały dochód wpadnie sam w raczki dobrych Rosjan/ich sprytnego rządu-szachisty.
            • mara571 Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 15.03.11, 22:31
              tu sie tez zastanawiano i to gruntownie
              forum.gazeta.pl/forum/w,902,90463445,,Jaki_jest_cel_produkcji_evy15_.html?s=0
              • mlody747 Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 15.03.11, 23:01
                Ale ubaw. Hahaha. Teraz żeby nie zmieniła nicka i zaczęła od nowa, bo będzie trzeba nad nowym nickiem pracować.
                • eva15 Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 15.03.11, 23:28
                  Ty serio myślisz, poczciwcze, że opinie durniów mają na mnie jakikolwiek wpływ? W przeciwieństwie do nich, którzy piszą już pod x-tym nickiem (jak np. skiper aktualnie des4) , ja mojego nigdy nie zmieniłam i nie zamierzam zmienić.
            • br0fl0vski Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 15.03.11, 22:31
              mlody
              japonia zapada sie w tym syfie , nikt nie wiej jak gleboko si ezapadnie bo media jak zawsze klamia a prawda wychodzi z pozolklych gazet. jets oczywiste ze przestana kupowac TB bo beda potrzebowali szmal na powrot do normalnego zycia wszystko zacznie nabierac tempa i byc moze wkrotec zadymy zaczna sie w ameryce
              • mlody747 Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 15.03.11, 22:59
                Tak się zastanawiam na który temat ty piszesz. To retoryczne pytanie oczywiście, bo znam te sposoby wykręcania dyskusji "na boczne/inne tory". Czego z pewnością nauczyłeś się w tych mediach, które tak "krytykujesz", a ja nie uważam za wartościowe.
                • br0fl0vski Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 15.03.11, 23:08
                  przyjzyj sie mlody tym forumowym dyskusja ktore do nikad nie prowadza i niczego z nich nauczyc sie nie mozna. wiezc od czasu do czasu ustawiam tu swoj kramik i sprzedaje swoja wersje rzeczywistosci. jest moze ona czarniejsza od innych ale tak to ten swiat widze. wnie tak dawno wkleilem link o mediach gdzie ktos z BBC mowi wrecz otwarcie ze ich rola jest prezentowanie stanowiska rzadu a nie moralna ocenatego co sie dzieje czyli propaganda. jak mozna powaznie traktowac media po czyms takim. zeby nie zwariowac trzeba zachowac zdrowy rozsadek a nie powtarzac wpompowanych w glowy "wiadomosci". i nie na boczne tory chce dyskusjie sprowadzac a raczej zaczecic ludzi do krytycznego podejscia do mediow i samodzielnego myslenia. i na koniec jak zawsze zachecam do czytania pozolklych gazet
                  • mlody747 Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 15.03.11, 23:27
                    Ze jest źle z mediami (nie informują/omijają Wiadomości i zadziej ale kłamią). Ze rewolucje arabskie są autentyczne(poza ta w Iranie), przekonała mnie powszechność manifestujących. Tego nie zorganizuje żaden wywiad na taka skale. Ale jak one maja sukcesy, to jest inna sprawa, bo inicjatywę starają się przejąc wszyscy. Chwali się, ze interesujesz się rożnymi wiadomościami i starasz się je analizować. Ze możemy mieć odmienne zdanie, niema takiego wielkiego znaczenia. Wszystkie nasze poglądy oparte są na rożnych, czasami innych Wiadomościach/prywatnym doświadczeniu, które indywidualnie analizujemy. I to jest ważne, bo kiedyś(jak jeszcze nie doszles do tego) i tak dojdziesz, ze naszym problemem są Banki Centralne.
            • eva15 Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 15.03.11, 23:34
              mlody747 napisał:

> Dziękuje Mara. Czytałem. Skąd ona bierze tyle czasu, aby pisać na rożnych forac
              > h i pod rożnymi artykułami, każdego dnia powszedniego?

Amerykańskie szkoły liczyć nie nauczyły? Weź więc kalkulator i policz, ile jest twoich wpisów na tym choćby tylko wątku, a ile moich. Jak sam nie dasz rady, niech ci mara pomoże. W dwójkę może sobie jakoś poradzicie.
              • eva15 Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 15.03.11, 23:36
                Mara co jeszcze podsunie, że jestem agentem i ruskim i niemieckim, to jej stały repertuar.
                Pyskuje i oczernia, bo czuje się bezkarna zza kompa.
                • mlody747 Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 15.03.11, 23:49
                  Nie przesadzaj. Ona jest matka dorosłego syna, wiec nie będzie ciebie oskarżać bez podstaw nie. Ale musisz przyznać, ze jak się uprzesz na pewne poglądy, to żadna silą (żadne argumenty) ich nie zmienia.
                  • eva15 Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 16.03.11, 00:39
                    mlody747 napisał:

> Nie przesadzaj. Ona jest matka dorosłego syna, wiec nie będzie ciebie oskarżać
                    > bez podstaw nie.

No to sobie poczytaj jej wpisy na mój temat. Bycie matką dorosłego syna (ani nawet 10 synów) nie chroni ani od chamstwa ani od głupoty. Do tego potrzebny jest rozum a nie dzieci.
              • mlody747 Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 15.03.11, 23:42
                Eva A ty rzeczywiście jakoś nie aktywna jesteś na tym forum dzisiaj. Czy jesteś zajęta na innym forum?
      • br0fl0vski Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 15.03.11, 22:06
        Spontaniczne wybuchy koncza sie szybko mordobiciem bo brak organizacji (kazdy karaj ma bezpieke ktorej zadaniem jest penetrowanie wszelkich przejawow buntu. z czytania pozolklych gazet wynika ze wlasciwie nic lub niewiele sie zmiwnilo w egipcie czy tunezji (personalne zmiany nie maja znaczenia bo ciagle ta sama grupa rzadzi. trzeba bedzie poczekac az gazety pozolkna bardzie zeby uklady u gory byly bardziej widoczne. czest tez gora organizuje masy do rozgrywek na gorze. w libii zlapan 3 holenderskich i 8 brytyjskich komandosow (ilu chodzi przebranych za arabow bog jeden wie)tak wiec w tym przypadku jest widoczne ze w tym maczaja palce inni. po prostu nie udalo sie kupic wlasciwych ludzi dlatego wszystko idzie jak idzie. nawet niepowodzenie zamieni sie w sukces bo na libie naloza sankcjie i doprowadza libie (jeden z niewielu krajow z malym deficytem) do ruiny.jesli uwaznie czyta sie pozolkle gazety to z tego czytania wychodzi ze celem tych "rewolucji" jest "modernizacja" islamu bo on nie pasuje w tz "wolny" rynek. panstwa islamskie beda normalnymi gdy zniszczy sie tam rodzine i kazdy bedzie mial pozyczke. jest to oczywiscie plan dlugoletni. i ruskich czy chinczykow nie ma sensu w to mieszac bo jest tylko jeden system kontroli.
        • mlody747 Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 15.03.11, 22:28
          Ze jest tylko jeden system, to jest pociecha tylko dla dyktatorów świata. Te rewolucje arabskie są jednak przerażeniem dla wszystkich elit rządzących na całym świecę, wiec te elity, chciały by wmówić temu światu, ze są sterowane właśnie przez nic i ich grupy bezpieczeństwa (znasz?-my wiemy wszystko-stare NRD). Jak jest na prawe de, tylko zgadujemy, ale ja mam nadzieje, ze nie wszytko się udaje tym wspomnianym elita. Z podobnego buntu powstała Ameryka, paru króli w Anglii było skróconych o głowę w przeszłości itd. A wierzmi, elity już wtedy starały się kontrolować wszytko za wszelka cenę.
          • br0fl0vski Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 15.03.11, 22:35
            mlodzy
            gdy ja bylem mlody tez tak myslaem pozniej po przeczytaniu sporej ilosci pozolklych gazet zmienilem zdanie. i w tym wszystkim chodzi o to zeby kazdy byl konformista i pozbyl sie wlasnego JA. zeby byl jak trybik w wielkiej machynie i przestal myslec tylko sie krecial a jak sie zuzyje to sie go wyrzuci na smietnik i zastapi innym. tak wiec jedyna obrona jest byc SOBA
            • darekvtb Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 16.03.11, 08:17
              Mam takie wrazenie ze USofA obecnie staje sie piorunochronem dla uziemienia nienawisci wykorzystanego plebsu na calym swiecie. Banki doja "chamow" (c), ludzie sie wsciekaja i trzeba im podsunac wroga. Swiatowy zandarm nadaje sie do tego idealnie. Jesli sie to nie zmieni, to nie pozazdroszcze Amerykanom.. Beda zmuszeni do konca grac role kozla ofiarnego na oltarzu swiatowego lichwiarza :-((
              • br0fl0vski Re: a dlaczego zakladasz, ze w rewoltach 16.03.11, 08:26
                nie jest tak do konca. gdy gora zacznie przykrecac srube dolom spolecznym to doly wyjda na ulice policja zacznie im bic mordy. wiec gniew bedzie lokalny. gdy cos takiego zdarzy sie w USA wtedy reszta swiata tylko powie "dobrze sku...synow" i na tym sie skonczy bo koszula blizsza cialu
    • xatoos Re: Schizofrenia Zachodu wobec arabskich rewolt 15.03.11, 22:22
      Tak to już z tą Ameryką jest. Wszędzie się pchają...
      • mlody747 Re: Schizofrenia Zachodu wobec arabskich rewolt 15.03.11, 22:30
        A to się Eva/Majka ucieszy.
    • czerwony.poll74 Jest dokładnie tak jak Łukaszenko mówił 16.03.11, 05:46
      6 modeli demokracji
      1 dla USA
      1 dla UE
      1 dla Rosji i Białorusi
      1 dla Gruzji
      1 dla Izraela
      1 dla krajów arabskich
      • xystos Re: Jest dokładnie tak jak Łukaszenko mówił 16.03.11, 13:26
        czerwony.poll74 16.03.11, 05:46
        "6 modeli demokracji"