Dodaj do ulubionych

Lato wiosna

07.04.11, 22:34
mamy od kilku dni. Termometr wskazuje w niektorych miastach na poludniu Francji 29°C czyli o 10 - 15 ° C wiecej niz srednia sezonowa.

Moze to ocieplenie klimatyczne w koncu nadchodzi?

PF
Obserwuj wątek
    • vladexpat A w Moskwie jeszcze ciągle leży śnieg 07.04.11, 22:50
      polski_francuz napisał:

> mamy od kilku dni. Termometr wskazuje w niektorych miastach na poludniu Francji
      > 29°C czyli o 10 - 15 ° C wiecej niz srednia sezonowa.
      >
      > Moze to ocieplenie klimatyczne w koncu nadchodzi?
      >
      > PF

To w nawiązaniu do jednego z twoich ostatnich wątków. :)
      Może jednak zamiast ocieplenia mamy ocipienie klimatu?
      • polski_francuz Klimat sie 07.04.11, 22:55
        zmienia i zmienial caly czas. I lokalnym ociepleniom towarzysza lokalne oziebienia. W Europie zachodniej wiosny sa chyba cieplejsze i wczesniejsze.

Ale tu matematyka niewiele pomoze. Rownania sa zbyt skomplikowane a zmiennych troche za duzo:)

PF
        • melord Re: Klimat sie 07.04.11, 23:35
          polski_francuz napisał:

> zmienia i zmienial caly czas. I lokalnym ociepleniom towarzysza lokalne oziebie
          > nia.

te anomalie pogodowe ktore dzisiaj sa "goracym" tematem,glownie zwolennikow globalnego ocieplenia byly zawsze.....po prostu jeszcze 10-15 lat temu nie zwracano na to takiej uwagi jak dzis.
          postep w przesylaniu danych,blyskawiczne przekazywanie inf. dzieki internetowi rozgrzewa lub chlodzi tak zwolennikow jak przeciwnikow zmian klimatycznych.

dla sydney przewiduja dzisiaj 25st i bezchmurna pogode,wiec jak na jesien wyglada ok...nie za zimno,nie za goraco
          podaja rowniez rekordowe temp. dzisiejszego dnia tj. 8 kwietnia
          w 1986 tego dnia najwyzsza byla 34st ,jak rowniez najnizsza 14st w 1927
          • polski_francuz Re: Klimat sie 07.04.11, 23:48
            W sam raz by w tenisa pograc.

U nas, te nagle upaly powoduja, ze nie wiadomo jak sie rano ubierac. Czy brac koszule z krotkimi rekawami (na poczatku kwietnia!) czy nie.

PF
            • melord Re: Klimat sie 08.04.11, 00:43
              polski_francuz napisał:

> W sam raz by w tenisa pograc.
              >
              idealna...8 rano,20st,leciutki wiaterek,zal........sciska
              niestety moj nadgarstek w nie najlepszej kondycji,sugeruja operacje ale chyba sie nie zdecyduje
              niemozliwosc utrzymania rakiety tenisowej(odbijania) to nie koniec swiata
              cos sie zaczyna,cos sie konczy i trzeba sie z tym pogodzic
              nowa pasja to zeglarstwo,szukam lodzi z elektrycznym podnoszeniem grota,ze sterem(kolo) dam rade
              pzdr. i sukcesow na korcie zycze....tenis to piekny sport,niestety dla mnie sie skonczyl
      • igor_uk Re: A w Moskwie jeszcze ciągle leży śnieg 07.04.11, 22:58
        vlad,a moj kolega,ktory mieszka w Moskwie i z nim dzisiaj rozmowialem,to powiedzial mnie,ze po sniegu niema sladu i ze pada deszcz,a temperatura +5 stopni.
        vlad,komu mam wierzyc?
        • walter622 Re: A w Moskwie jeszcze ciągle leży śnieg 07.04.11, 23:17
          igor_uk napisał:
          > vlad,komu mam wierzyc?

Igor, jesteś "naziemny" wiec chyba wiesz jak najlepiej sprawdzić.
          avia.terrameteo.ru/index.php?ctr=russia&ic=UUEE
          • igor_uk Re: A w Moskwie jeszcze ciągle leży śnieg 07.04.11, 23:20
            walter,to w takim razie moj kumpel,jeszcze z dziecinstwa,mowi prawde.
        • vladexpat Re: A w Moskwie jeszcze ciągle leży śnieg 07.04.11, 23:34
          igor_uk napisał:

> vlad,a moj kolega,ktory mieszka w Moskwie i z nim dzisiaj rozmowialem,to powied
          > zial mnie,ze po sniegu niema sladu i ze pada deszcz,a temperatura +5 stopni.
          > vlad,komu mam wierzyc?

Ja parę tygodni temu jeździłem w Alpach na nartach przy +12C. Mam nawet fotki na tle termometra. A śniegu było z półtora metra. Qrde - wierszem piszę?
          • igor_uk Re: A w Moskwie jeszcze ciągle leży śnieg 07.04.11, 23:54
            vlad,ja tobie wierze,ze w Alpach snieg lezy,ale co z Moskwa i z moim przyjacielem?
            • vladexpat Re: A w Moskwie jeszcze ciągle leży śnieg 09.04.11, 12:22
              igor_uk napisał:

> vlad,ja tobie wierze,ze w Alpach snieg lezy,ale co z Moskwa i z moim przyjaciel
              > em?

Nie dosyc, ze snieg lezal w Moskwie (w parkach i skwerach oraz ogolnie tam gdzie nie sprzataja, nie mowiac o bialych polach wokol Moskwy - bylem w zeszlym tygodniu, widzalem), to jeszcze dzis dosypalo tak, ze utrudnilo dojazd polskich zalobnikow do Smolenska.

To sie nazywa ocieplenie?
              • polski_francuz Ech ci Rosjanie 09.04.11, 12:32
                "utrudnilo dojazd polskich zalobnikow do Smolenska."

Nawet pogody nie potrafia ustawic kiedy trzeba.

Pozdro

PF
                • vladexpat Re: Ech ci Rosjanie 09.04.11, 17:04
                  polski_francuz napisał:

> "utrudnilo dojazd polskich zalobnikow do Smolenska."
                  >
                  > Nawet pogody nie potrafia ustawic kiedy trzeba.
                  >
                  > Pozdro
                  >
                  Jak nie, jak tak? W zeszłym roku sztuczna mgła, w tym sztuczny śnieg. Nie kumasz?
                  > PF
      • jk2007 Re: A w Moskwie jeszcze ciągle leży śnieg 08.04.11, 00:30
        cóź, moźe i śnieg
        www.youtube.com/watch?v=p1HSv_F3dRg&feature=related
    • vladexpat W Niemczech to już nawet pustynnienie następuje! 08.04.11, 21:47
      polski_francuz napisał:

> mamy od kilku dni. Termometr wskazuje w niektorych miastach na poludniu Francji
      > 29°C czyli o 10 - 15 ° C wiecej niz srednia sezonowa.
      >
      > Moze to ocieplenie klimatyczne w koncu nadchodzi?
      >
      > PF

Burza piaskowa na niemieckiej autostradzie

Rzeczywiście dziwy nad dziwami.
      • polski_francuz Tragedia 08.04.11, 21:48
        rzeczywiscie. 10 osob zycie stracilo.

PF
        • mara571 8 PF, na szczescie na razie tylko 8 08.04.11, 22:00
          smiertelnych ofiar.
          Co chcecie, PF, tojabogdan: tysiace hektarow w MV przygotowane pod monokulture, zadnych lasow, zadnych zarosli. Uprzemyslowine rolnictwo, przyszlosc ludzkosci...
          • polski_francuz 8 laut Der Spiegel 08.04.11, 22:19
            10 laut GW:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9402815,Burza_piaskowa_na_niemieckiej_autostradzie__10_osob.html
            Miejmy nadzieje, ze Spiegel ma racje.

PF
            • zeitgeist2010 tu wiosna a tam zima 10.04.11, 13:25
              Na pld hiszpanii 24 C ale to nic sensacyjnego. Wdlg zródel hist bylo tak samo przed 1000 lat.

Frapujaca dla mnie jest druga z rzedu sroga zima w skandynawii a i podobnie w pln-wsch ameryce. W odslonecznionych miejscach lezy jeszcze snieg.

Jescze bardziej frapuje mnie analiza meteorologów. Te dlugie i mrozne zimy w skandynawii to konsekwencja ... ocieplenia globalnego.
              Moze kiedys uda mi sie spotkac cierpliwego znawce tej materii, ktory prosto i pedagogicznie móglby mi to wyjasnic

Na szczescie inna wiosna trwa w pln afryce mimo AL G`d`fiego i piasku wiejacego w oczy

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka