polski_francuz 07.04.11, 22:34 mamy od kilku dni. Termometr wskazuje w niektorych miastach na poludniu Francji 29°C czyli o 10 - 15 ° C wiecej niz srednia sezonowa. Moze to ocieplenie klimatyczne w koncu nadchodzi? PF Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vladexpat A w Moskwie jeszcze ciągle leży śnieg 07.04.11, 22:50 polski_francuz napisał: > mamy od kilku dni. Termometr wskazuje w niektorych miastach na poludniu Francji > 29°C czyli o 10 - 15 ° C wiecej niz srednia sezonowa. > > Moze to ocieplenie klimatyczne w koncu nadchodzi? > > PF To w nawiązaniu do jednego z twoich ostatnich wątków. :) Może jednak zamiast ocieplenia mamy ocipienie klimatu? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Klimat sie 07.04.11, 22:55 zmienia i zmienial caly czas. I lokalnym ociepleniom towarzysza lokalne oziebienia. W Europie zachodniej wiosny sa chyba cieplejsze i wczesniejsze. Ale tu matematyka niewiele pomoze. Rownania sa zbyt skomplikowane a zmiennych troche za duzo:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: Klimat sie 07.04.11, 23:35 polski_francuz napisał: > zmienia i zmienial caly czas. I lokalnym ociepleniom towarzysza lokalne oziebie > nia. te anomalie pogodowe ktore dzisiaj sa "goracym" tematem,glownie zwolennikow globalnego ocieplenia byly zawsze.....po prostu jeszcze 10-15 lat temu nie zwracano na to takiej uwagi jak dzis. postep w przesylaniu danych,blyskawiczne przekazywanie inf. dzieki internetowi rozgrzewa lub chlodzi tak zwolennikow jak przeciwnikow zmian klimatycznych. dla sydney przewiduja dzisiaj 25st i bezchmurna pogode,wiec jak na jesien wyglada ok...nie za zimno,nie za goraco podaja rowniez rekordowe temp. dzisiejszego dnia tj. 8 kwietnia w 1986 tego dnia najwyzsza byla 34st ,jak rowniez najnizsza 14st w 1927 Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Klimat sie 07.04.11, 23:48 W sam raz by w tenisa pograc. U nas, te nagle upaly powoduja, ze nie wiadomo jak sie rano ubierac. Czy brac koszule z krotkimi rekawami (na poczatku kwietnia!) czy nie. PF Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: Klimat sie 08.04.11, 00:43 polski_francuz napisał: > W sam raz by w tenisa pograc. > idealna...8 rano,20st,leciutki wiaterek,zal........sciska niestety moj nadgarstek w nie najlepszej kondycji,sugeruja operacje ale chyba sie nie zdecyduje niemozliwosc utrzymania rakiety tenisowej(odbijania) to nie koniec swiata cos sie zaczyna,cos sie konczy i trzeba sie z tym pogodzic nowa pasja to zeglarstwo,szukam lodzi z elektrycznym podnoszeniem grota,ze sterem(kolo) dam rade pzdr. i sukcesow na korcie zycze....tenis to piekny sport,niestety dla mnie sie skonczyl Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: A w Moskwie jeszcze ciągle leży śnieg 07.04.11, 22:58 vlad,a moj kolega,ktory mieszka w Moskwie i z nim dzisiaj rozmowialem,to powiedzial mnie,ze po sniegu niema sladu i ze pada deszcz,a temperatura +5 stopni. vlad,komu mam wierzyc? Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: A w Moskwie jeszcze ciągle leży śnieg 07.04.11, 23:17 igor_uk napisał: > vlad,komu mam wierzyc? Igor, jesteś "naziemny" wiec chyba wiesz jak najlepiej sprawdzić. avia.terrameteo.ru/index.php?ctr=russia&ic=UUEE Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: A w Moskwie jeszcze ciągle leży śnieg 07.04.11, 23:20 walter,to w takim razie moj kumpel,jeszcze z dziecinstwa,mowi prawde. Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: A w Moskwie jeszcze ciągle leży śnieg 07.04.11, 23:34 igor_uk napisał: > vlad,a moj kolega,ktory mieszka w Moskwie i z nim dzisiaj rozmowialem,to powied > zial mnie,ze po sniegu niema sladu i ze pada deszcz,a temperatura +5 stopni. > vlad,komu mam wierzyc? Ja parę tygodni temu jeździłem w Alpach na nartach przy +12C. Mam nawet fotki na tle termometra. A śniegu było z półtora metra. Qrde - wierszem piszę? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: A w Moskwie jeszcze ciągle leży śnieg 07.04.11, 23:54 vlad,ja tobie wierze,ze w Alpach snieg lezy,ale co z Moskwa i z moim przyjacielem? Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: A w Moskwie jeszcze ciągle leży śnieg 09.04.11, 12:22 igor_uk napisał: > vlad,ja tobie wierze,ze w Alpach snieg lezy,ale co z Moskwa i z moim przyjaciel > em? Nie dosyc, ze snieg lezal w Moskwie (w parkach i skwerach oraz ogolnie tam gdzie nie sprzataja, nie mowiac o bialych polach wokol Moskwy - bylem w zeszlym tygodniu, widzalem), to jeszcze dzis dosypalo tak, ze utrudnilo dojazd polskich zalobnikow do Smolenska. To sie nazywa ocieplenie? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Ech ci Rosjanie 09.04.11, 12:32 "utrudnilo dojazd polskich zalobnikow do Smolenska." Nawet pogody nie potrafia ustawic kiedy trzeba. Pozdro PF Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: Ech ci Rosjanie 09.04.11, 17:04 polski_francuz napisał: > "utrudnilo dojazd polskich zalobnikow do Smolenska." > > Nawet pogody nie potrafia ustawic kiedy trzeba. > > Pozdro > Jak nie, jak tak? W zeszłym roku sztuczna mgła, w tym sztuczny śnieg. Nie kumasz? > PF Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: A w Moskwie jeszcze ciągle leży śnieg 08.04.11, 00:30 cóź, moźe i śnieg www.youtube.com/watch?v=p1HSv_F3dRg&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat W Niemczech to już nawet pustynnienie następuje! 08.04.11, 21:47 polski_francuz napisał: > mamy od kilku dni. Termometr wskazuje w niektorych miastach na poludniu Francji > 29°C czyli o 10 - 15 ° C wiecej niz srednia sezonowa. > > Moze to ocieplenie klimatyczne w koncu nadchodzi? > > PF Burza piaskowa na niemieckiej autostradzie Rzeczywiście dziwy nad dziwami. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Tragedia 08.04.11, 21:48 rzeczywiscie. 10 osob zycie stracilo. PF Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 8 PF, na szczescie na razie tylko 8 08.04.11, 22:00 smiertelnych ofiar. Co chcecie, PF, tojabogdan: tysiace hektarow w MV przygotowane pod monokulture, zadnych lasow, zadnych zarosli. Uprzemyslowine rolnictwo, przyszlosc ludzkosci... Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz 8 laut Der Spiegel 08.04.11, 22:19 10 laut GW: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9402815,Burza_piaskowa_na_niemieckiej_autostradzie__10_osob.html Miejmy nadzieje, ze Spiegel ma racje. PF Odpowiedz Link Zgłoś
zeitgeist2010 tu wiosna a tam zima 10.04.11, 13:25 Na pld hiszpanii 24 C ale to nic sensacyjnego. Wdlg zródel hist bylo tak samo przed 1000 lat. Frapujaca dla mnie jest druga z rzedu sroga zima w skandynawii a i podobnie w pln-wsch ameryce. W odslonecznionych miejscach lezy jeszcze snieg. Jescze bardziej frapuje mnie analiza meteorologów. Te dlugie i mrozne zimy w skandynawii to konsekwencja ... ocieplenia globalnego. Moze kiedys uda mi sie spotkac cierpliwego znawce tej materii, ktory prosto i pedagogicznie móglby mi to wyjasnic Na szczescie inna wiosna trwa w pln afryce mimo AL G`d`fiego i piasku wiejacego w oczy Odpowiedz Link Zgłoś