Gość: ww Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.ar.wroc.pl 07.05.04, 13:34 Szkoda tak dobrego dziennikarza.Żołnierze rozumiem że są na wojnie aby walczyć,może i ginąć,ale dlaczego zabijać obserwatorów tych starć.Najlepiej zabijać bezbronnych-szczyt odwagi i męstwa pokazali terroryści iraccy.TAki akcje na pewno nie przysporzą im poparcia i bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek to nie terroryści tylko powstańcy, IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 07.05.04, 13:39 nie rozróżniasz pojęć ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamuska51@wp.pl Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.gdynia.multicon.pl / *.waw.cdp.pl 07.05.04, 13:36 To straszne! Taki dobry dziennikarz... Co to za raj jeśli dziś jest, a jutro go już nie ma... Powinno się coś zroić, kogoś za to ukarać. Ale jak?? Ale co?? Polaku!! Uciekaz z Iraku!! Wracaj do domu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruleta z Czech Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.vsb.cz 07.05.04, 13:36 Waldemar Milewicz R.I.P Odpowiedz Link Zgłoś
aeris [...] 07.05.04, 13:41 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lewa Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.univ.gda.pl 07.05.04, 13:39 Zginal najlepszt polski dziennikarz, a Ty znalazles sobie okazje do wyglaszania kazan, brawo, gratuluje taktu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gahc Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.toya.net.pl 07.05.04, 13:40 Dowiedziałam się przed chwilą i wciąż trudno mi pozbierać myśli... Zginął niezwykle odważny człowiek, który pokazał na czym polega zawód dziennikarza... Odpowiedz Link Zgłoś
josarian Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku 07.05.04, 13:40 Człowieku! Nasza obecność w Iraku tu nie ma nic do rzeczy! Dziennikarze by tam pewnie i tak byli bo taki jest swiat że wojna i śmierć sprzedają się w mediach najlepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: Jak żył - tak zginął! 07.05.04, 13:40 Jeden z niewielu, za których można było się nie wstydzić, choć - jak wszyscy, miał potknięcia. Współczuję obu rodzinom! Odpowiedz Link Zgłoś
gaya1 Re: Jak żył - tak zginął! 07.05.04, 15:19 Nie ma ludzi bez potknięć, Ty też sie potknąłeś, właśnie dzisiaj, tu, na tym forum. albert.flasz napisał: > Jeden z niewielu, za których można było się nie wstydzić, choć - jak wszyscy, > miał potknięcia. Współczuję obu rodzinom! Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: Jak żył - tak zginął! 08.05.04, 11:41 Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi ale niech tam, w końcu każdy ma prawo się wypowiedzieć. Milewicza ceniłem za odwagę (nie udawał bohatera i zawsze był tam, gdzie być powinien, czego niestety, nie można powiedzieć o większości naszych dziennikarzy) i profesjonalizm, choć jego relacje czasem były "pod publiczkę". Że zginął - w końcu nie był aptekarzem ani urzędnikiem w magistracie, tylko korespondentem wojennym. Nie on pierwszy i niestety - pewnie nie ostatni, to ryzykowne zajęcie... Szkoda mi Mounira, którego kiedyś poznałem osobiście a z jego ojcem i siostrą parę lat temu przez jakiś czas pracowałem w jednej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FR Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.w81-48.abo.wanadoo.fr 07.05.04, 13:40 Z tego co pokazali w telewizji francuskiej, to samochod byl ostrzelany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uncle Duncan [...] IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.05.04, 13:41 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zet55 Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku 07.05.04, 13:48 jesteś tyle wart - co i ci mordercy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały Milewicz mógł być dobrze namierzony przez Al Kaidę IP: *.chello.pl 07.05.04, 13:42 To nie byle kto, tylko jeden z najbardziej znanych dziennikarzy w Polsce. Jego śmierć wywoła szok i powiększy wątpliwości w społeczeństwie co do udziału w wojnie irackiej. To że to mogło być zaplanowana egzekucja, a nie przypadkowy atak, przyszło mi do głowy jak słuchalem dziennikarza z Camp Babilon (chyba w TVP3), który powiedział, że to bardzo dziwne, że Milewicz wyruszył tak wcześnie rano, bo wszyscy o tym wiedzą, że wtedy jest najbardziej niebezpiecznie. Tym to dziwniejsze, że miał dobrze znanego Polakom i doświadczonego przewodnika i sam się świetnie znał na rzeczy. Więc ktoś go musiał przekonać, żeby jechać tak wcześnie, narażając się jeszcze bardziej. Prawdopodobnie to był ten przewodnik. Nawiasem mówiąc, nic mu się nie stało w tym całym zajściu. On pewnie siedział z przodu obok kierowcy, a Milewicz z tyłu. Dlatego łatwo było go trafić i od razu zginął. I jest jeszcze jedna dziwna rzecz. Dlaczego zabito Algierczyka z Polski, choć także był Arabem? Nie sądzę, żeby miał napisane na czole kim jest. To chyba była nieźle przygotowana akcja Al-Kaidy. Oni już wcześniej udowodnili, że świetnie znają sytuację w Polsce, więc tylko czekali na okazję, żeby zabić kogoś ważnego. Dla mnie ten przewodnik jest podejrzany. Ciekawe jeszcze co powie ranny operator. Jeśli to była Al Kaida, to będą chcieli go zabić w szpitalu. Musi być bardzo dobrze strzeżony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mulder Re: Milewicz mógł być dobrze namierzony przez Al IP: *.petrus.com.pl 07.05.04, 13:48 Jestem naprawde pod wrazeniem! A slyszales tez o tym ze USA przetrzymuja i torturuja kosmitow ?? Jak nie to kliknij na www.x-files.com Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: Nie chrzań... 07.05.04, 13:49 ... i zostaw dochodzenie osobom bardziej kompetentnym. Poza tym Mounir był pół - Arabem (jego matka jest Polką), od lat mieszkającym w Polsce (przcował w zespole "Panoramy"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały Re: Nie chrzań... IP: *.chello.pl 07.05.04, 14:03 Naprawdę nie dziwi was że przewodnik wyszedł bez szwanku i od razu po zajściu udzielił wywiadu AFP? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały Nowe informacje IP: *.chello.pl 07.05.04, 14:33 Tam chyba były 4 osoby - przewodnik był kierowcą, obok niego z przodu siedział operator. Powiedział: Wyjechaliśmy o godzinie 8.15, może 8.20, sprzed hotelu Palestyna. Poza Badgadem okazało się, że autostrada jest zablokowana przez wojsko, więc kierowca, który wcześniej pracował z innymi stacjami wybrał inną drogę, mówiąc, że jest bezpieczna" - relacjonował Ernst w specjalnym wydaniu "Wiadomości". "Ja siedziałem na przednim siedzeniu, Mundi (Mounir Bouamrane) siedział za kierowcą, a Waldek siedział za mną. W pewnym momencie nastąpiła seria strzałów z jakiejś chyba ciężkiej broni i z dosyć bliska, ponieważ było wszystko słychać" - opowiadał Ernst. Ciekawe, czy zablokowanie autostrady było niespodziewane, czy kierowca o tym wcześniej wiedział i tylko odegrał komedię przed dziennikarzami. Hotel "Palestyna" jest nieszczęśliwy dla dziennikarzy z Polski. To w nim wcześniej zabito Ukraińca pracującego dla Agencji Reuters (Amerykanie z czołgu mierząc w snajpera). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysz dziwie sie takim jak wy IP: *.laser.pl 07.05.04, 13:43 Jestem zbulwersowana tym co tu czytam. Jak można pisać że dobrze się stało że zginął człowiek??? Jesteście pozbawieni jakichkolwiek uczuć? Postawcie się teraz w sytuacji jego rodziny. To fakt,że taka praca wiąże się z ryzykiem i to ogromnym ale kurcze bez przesady z tymi opiniami. Milewicz byl bardzo dobrym i szanowanym dziennikarzem. Łączę wyrazy współczucia i składam najszczersze kondolencje rodzinie i jego najbliższym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PFK Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 13:49 To bardzo przykre... Na Onecie (www.onet.pl) można składać kondolencje. Zobaczcie, ile ich tam sie pojawilo od rana! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.if.uj.edu.pl 07.05.04, 13:50 Jesli ktos uwaza, ze Milewicz nie zginalby, gdyby w Iraku nie bylo naszych wojsk, to albo jest idiota, albo oszust. Razem z nim zginal Algerczyk, czyli obywatel kraju muzulmanskiego, ktory bynajmniej nie popiera interwencji USA. Bandytow strzelajacych do wszystkiego, co sie rusza, naprawde nie obchodzi narodowosc. chris Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siara Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.kronopol.com.pl 07.05.04, 13:50 W Polsce policjanci zabijają na ulicy niewinnych kierowców. Nie dziwmy się więc, że ludzie giną w kraju ogarniętym wojną, zabijani przez bojówkarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
zet55 Re: I ty ich nazywasz bojówkarzami??? 07.05.04, 13:54 co za bzdurne skojarzenia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-23 Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.gwarbit.pl 07.05.04, 13:52 S.p. pan Milewicz byl za irakiczykami i zgina z ich reki moze nasz przeprosza .CZY GEBAROWSKI TERAZ POJEDZIE?JESTEM ZA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 13:52 To smutne iwstrząsające ale musimy przyznać , że podjęcie się takiej pracy ma wpisane ryzyko w pakiecie podstawowym. Milewicz żył tym co robił podobnie jak Kukuczka, Rutkowska i tak jak oni igrał ze śmiercią. Szkoda , że taki człowiek odszedł ale muszę przyznać , że do takiego końca sam nas już dość długo przygotowywał. Jestem przekonana , że gdyby mógł wybierać jeszcze raz poszedłby tą samą drogą pomimo tego co go czeka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Coffee Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 13:53 Czytając niektóre komentarze można się tylko wstydzić za współobywateli ignorantów. Dziennikarze narażają zycie byśmy mieli jak najlepsze, najprawdziwsze wiadomości o sytuacji podczas konfliktów. Wiedzą co moze ich spotkać, nie są przecież dziećmi. Jada tam PO MIMO niebezpieczeństwa. Tak jak żołnierze. Milewicz chciała pokazać prawdziwą twarz Irakijczyków - no i mu pokazali prawdziwą twarz fanatyka. To wielka strata dla dziennikarstwa i dla Polski. Mam nadzieję, że Amerykanie, Brytyjczycy i polskie wojsko nie ustaną w ściganiu i zabijaniu terrorystów. Nie wolno dać się zastraszyc, inaczej niedługo i u nas będą meczety, kobiety będą chodzic w chustakch na głowach a wolność będzie pojęciem obcym. I WŁAŚNIE MY - POLACY najlepiej powinniśmy WIEDZIEĆ jak żyje się, gdy nie ma wolności. Niech mi ktoś jeszcze mówi, ze ta wojna jest niesłuszna. Nie obchodza mnie polityczne decyzje prezydentów USA, interesuje mnie fakt zagrożenia terroryzmem. Wazne jest BY się nie bac i im nie ustępowac. Własnie daltego, że nie mają żadnych skrupułów. Właśnie dlatego, że potrafią z premedytacją zabić dziennikarzy, osoby cywilne. I tu nie chodzi o to, że działają tak by Amerykańskie wojsko się wycofało. Sa przeciwko wolności i demokracji. Chcą opanowac kraj i naród. Gdyby wojska tam nie bylo to społeczeństwo irackie by ucierpiało - to oni padaliby ofiara ataków, ewentualnie straciliby wolność. To fanatycy a nie partnerzy do rozmów. I jak ktoś tego nie rozumie to niech mi wytłumaczy kim trzeba być by w samobójczych atakach podkładać bomby, by wysadzać w powietrze pociagi wiozace ludzi do pracy..?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.stock9.one.pl 07.05.04, 13:56 To nieopisana strata dla nas wszystkich...Brakuje we współczesnym świecie takich ludzi, którzy oddają się bez reszty swoim pasjom, tak jak to czynił Waldemar Milewicz. Był moim ulubionym dziennikarzem...Tak bardzo żałuję, że muszę to pisać w czasie przeszłym:-((( Składam ogromne kondolencje najbliższym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nektar [...] IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.04, 14:12 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tower Apel do powstańców irackich:nie zabijajcie Polaków IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 07.05.04, 13:58 Apel do powstańców irackich:nie zabijajcie Polaków. Zostaliśmy w tą awanturę wciągnięci nieświadomi konsekwencji, a tych którzy są za to odpowiedzialni jescze rozliczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik Re: Apel do powstańców irackich:nie zabijajcie Po IP: *.sympatico.ca 07.05.04, 14:00 myslisz ze oni tam gazete wyborcza czytaja ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia z legnicy Wielka strata...Polska płacze!!! IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.04, 13:58 byles, jestes i bedziesz dla nas Wielki! Byles Mistrzem i takim pozostaniesz dla nas telewidzow...serdeczne wspolczucia dla rodziny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p wrazliwa asia IP: 213.88.238.* 07.05.04, 14:05 Ty chyba jestes chora, wez jakis srodek uspokajajacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: *.elomza.pl / 80.51.241.* 07.05.04, 13:59 Kwaśniewski powiedział że ta śmierc nie wpłynie na misję polska w Iraku, wyraził się "musimy wypełniać nasze zadanie" tylko czy to kiedykolwiek było "nasze" zadanie czy ktoś zapytał Polaków o zdanie? Ludzie giną, sa torturowani i zabijają, torturuja nie tylko "wrogowie" ale równiez ekipa Busha jego żołnierzyki i nawet gdy się wydaje nikt nie ponosi za to odpowiedzialności czy nigdy sie nie nauczymy że tacy ludzie jak Kwaśniewski działają na nasza niekorzyść. Konflikt iracki kosztuje nas coraz więcej i Kwasniewski powinien ponieść za to odpowiedzialność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Killer Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku IP: 213.76.135.* 07.05.04, 14:12 powiedz to zomordowanym przez twojego przyjaciela Saddama i ich rodzinom które nie wiedzą co się stało z ich najbliższymi. Może powinno się ich samym sobie i zaczekać aż się wyrżną? Ale ci co by przeżyli (i byli by to ci co wyżynają) przyszli by do nas i "przekonali" nas do swoich poglądów Pan Waldemar robił to w co wierzył i robił to dobrze. P.S. Teraz przynajmniej zostanie wynagrodzony. Tam i tu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson I tak najwięcej dziennikarzy zginęło z łap zbujów IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 07.05.04, 14:03 z USArmy, tylko podczas inwazji 13. Logicznym jest też skąd bierze się taka wrogość do białych Europejczyków i Amerykanów (te same facjaty), każdy jeden Naród pałałby taką nienawiścią jak Irakijczycy gdyby w tak bestialski i bezprawny sposób ich kraj został napadnięty i pozbawiony samostanowienia. A reszta białego świata albo to popiera, albo ma to w dupie, więc wrogość Irakijczyków jest logiczną konsekwenją US-bandytyzmu w Iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
sznerchu Re: Polski dziennikarz zabity w Iraku 07.05.04, 14:04 Waldek był wspaniałym dziennikarzem i bez jego relacji z miejsc objętych działaniami wojennymi nie było by ciekawej polskiej telewizji.... a z drugiej strony.... narażał się już od dawna..... Wyrazy Współczucia dla Rodziny i bliskich... Odpowiedz Link Zgłoś
lmark [...] 07.05.04, 14:06 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axl http://1.im.cz/n/photo/02/85/18dempe-gallery.jpg IP: 62.233.138.* 07.05.04, 14:07 Odpowiedz Link Zgłoś