Dodaj do ulubionych

Pismactwo - to żurnalia pisząca

11.06.11, 15:34
Zainspirował mnie tekst, którego namiary niedawno podałem, a teraz przypomnę, bo zasługuje na poznanie:

sophico1.blog.onet.pl/Pismactwo,2,ID427538253,n
Otóż, pismaki to w semantycznym aspekcie osobniki, które łżą lub nie mają zawodowych kompetencji w piśmie. A jak by nazwać osobniki o podobnym profilu moralnym i profesjonalnym działające na niwie radiowej i telewizyjnej?

Jako zawodowy "komsomolec" (komuch, żyd, rusek - wybrać właściwe) oglądam systematycznie, w miarę możliwości, wszystkie programy informacyjne różnych kanałów tv i słucham w radio.

Wczoraj, 10.06. godz. 19, "Fakty" TVN. Około 3-minutowa informacja ilustrowana filmowo o udziale Henryki Krzywonos w rajdzie "Yekaterina", który prowadzić będzie przez Gdańsk, Wilno, Psków, Sankt- Petersburg, Karelię do Morza Białego, aż za krąg polarny do Murmańska.

Prowadzący (czytający) "Fakty" Grzegorz Kajdanowicz - na oko niegłupi facet -, z uporem godnym lepszej sprawy powtórzył tak ze 4-5 razy, o tym, że ten rajd będzie wiódł drogami/bezdrożami Syberii, że w tych syberyjskich warunkach zostaną poddane trudnemu testowi samochody i kierowcy - jednym słowem - nawet na tle mapy pokazującej przesuwającą się trasę rajdu, cały czas bredził o Syberii.

"Fakty" jak i cała TVN mają ambicję być wiarygodnym i poważnym źródłem informacji, w napisach końcowych leci lista odpowiedzialnych redaktorów, którzy na chłopski rozum powinni odpowiadać za treści emitowanych słów i obrazów. A tu się okazuje, że to wszystko gamonie, dla których Syberia może sobie leżeć także nad Morzem Białym, Czarnym czy Żółtym.

Inny kwiatek, tym razem z "werbalnego pismactwa".

Dzisiaj, I pr. Polskiego Radia, godz. 12, w wiadomościach dłuższa wypowiedź Sławomira Dębskiego (taki Radziwinowicz w wersji soft) na temat szczytowania między EU i Rosją w Niżnym Nowogrodzie. Ktoś, kto jest zdany tylko na te informacje, i nie może sięgnąć do źródeł np. niemieckich czy rosyjskich, dowiedział się z wypowiedzi "eksperta", że Rosja doznała tam upokarzającej porażki, a szczególnie w sprawie wycofania się z embarga na zachodnie (i polskie) warzywa i owoce.

W mojej ocenie, wynikającej z komentarzy (przezornie bardzo powściągliwych) mediów rosyjskich, czy nawet niemieckich, Rosja z tego kryzysu "wściekłych ogórków" osiągnęła niezwykłe korzyści, tak ekonomiczne, ale jeszcze bardziej polityczne.
Tym razem to Zachód był w pozycji "dziada proszalnego" i musiał się udać do Canossy.
W rezultacie podpisanego (chyba pod przymusem) porozumienia Zachód przyjął rosyjskie warunki, które w praktyce oznaczają, że skromny urzędnik rosyjski, Oniszczenko, (szef sanitarnej służby Rosji) trzyma cały Zachód za krocze, oczywiście tylko w sprawie handlu warzywami, owocami a nawet kwiatami.
Wszyscy eksporterzy zachodni muszą na każdy wysyłany towar dawać pisemną gwarancję nieskazitelności, co jest niezwykle czułym i działającym dotkliwie instrumentem nacisku na unijnych eksporterów.

Jeśli to wszystko jest porażką Rosji, o czym zapewne skutecznie przekonał Dębski polskich słuchaczy, to polskimi mediami rzeczywiście trzęsie PISMACTWO pisane, mówione i obrazkowe.
Obserwuj wątek
    • malkontent6 Re: Pismactwo - to żurnalia pisząca 11.06.11, 15:42
      Zapewne ze łzami w oczach wspominasz czasy PRL. Wtedy w polskich mediach nie było takiego pismactwa i nie ukazywały się negatywne artykuły na temat ZSRR.
      • igor_uk Re: Pismactwo - to żurnalia pisząca 11.06.11, 15:52
        malkontent,czy ty naprawda nie widzisz,ze glupota przelewa sie przez kraj.
        Murmansk w Syberii?
        • malkontent6 Re: Pismactwo - to żurnalia pisząca 11.06.11, 19:47
          Igor, nie muszę słuchać polskich mediów żeby zobaczyć głupotę. CNN umieścił kiedyś Szwajcarię tam gdzie są Czechy (albo odwrotnie, nie pamiętam szczegółów). Na całym świecie (za wyjątkiem Rosjii :)) dziennikarze robią błędy, mylą miejsca, osoby, wydarzenia. Umieszczając Murmańsk na Syberii facet się ośmieszył ale to jego zmartwienie. Nie warto robić z tego sprawy politycznej, tak jak chce tego lubat, księgowy i Wołodia (WalterXXX).

Zastanawiające jest to, że na forum jedynie "grupa moskiewska" czuje się tym oburzona. Jakoś nie widziałem wpisów potępiających głupie wypowiedzi o USA czy innym kraju Zachodu. Wy jako jedyni tutaj macie chyba jakieś kompleksy medialne.
          • igor_uk Re: Pismactwo - to żurnalia pisząca 11.06.11, 19:57
            malkontent,nie przekrecaj wszystkiego.Tematem watku jest brak profesjonalizma dziennikarze .I tylko to ,przynajmniej mnie,oburza.
            Co dotyczy przekazu "prawdy" przez roznych dzienikarze,to nie jestem naiwnym i wiem jedno,ze nigdzie w Swiecie nie ma niezaleznego dziennikarstwa.Dziennikarze zawsze od kogos zaleza i robia to,co od niego oczekuja.
            • malkontent6 Re: Pismactwo - to żurnalia pisząca 11.06.11, 20:05
              igor_uk napisał:

> Tematem watku jest brak profesjonalizma dziennikarze .

I ja o tym właśnie piszę, ale z jakiegoś powodu ten brak profesjonalizmu drażni forumomych ekspertów tylko wtedy, gdy dotyczy wiadomości na temat Rosji. A niektórzy robią z tego zagadnienie ideowe, przeczytaj księgowego w tym wątku. On już zupełnie stracił rozum.
              • igor_uk Re: Pismactwo - to żurnalia pisząca 11.06.11, 20:14
                malkontent,nu kto by na ten temat zabieral glos?Naprawda,na zlodzieju czapka gore.
                Przeciez ty ciagle walczysz z RT,doszukujac sie tam cos od "Prawdy".
                • des4 Re: Pismactwo - to żurnalia pisząca 11.06.11, 21:45
                  Karelia to nie Syberia, pełna zgoda

poza tym różnic brak, klimat podobny, dróg też nie ma, a ludzie prowadzą gospodarkę zbieracko-łowiecką

przynajmniej patrząc na to co widać po drugiej stronie przejścia koło Joensuu, hehe

a jeszcze przed wojną była to cywilizowana Finlandia, Finowie płaczą kiedy widzą jak można było tak zrujnować kraj
                  • czlowiek_ksiazka "zrujnowana" Karelia he he 11.06.11, 22:15
                    Trochę akurat znam Pietrozawodsk i "zrujnowaną" Karelię, he he...

Ciekawe czy "ruska" ursa przetłumaczy opinie polskiego myśliciela i znawcy Karelii desa4 z forum GazWybu?, he he ... Będą się miały n. czym "ruskie" pośmiać... :)

Przed wojną to był raj, tja! :) Finowie mu to powiedzieli, nie, wypłakali w rękaw :))

A przed pierwszą wojną światową za cara - IDYLLA! :)

Proszę - oto zdjęcia "zrujnowanej" Karelii, pierwsze z brzegu, które podaje sieć (nie wszystko to KArelia oczywiście):
                    www.google.ru/search?hl=pl&newwindow=1&q=Karelia&biw=1440&bih=772&wrapid=tlif130782244783510&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi
                    Tutaj też, również te "nie-istniejące" drogi, he he :)
                    karelia.yyes.ru/ozera.htm
                    Autor zresztą wybrał chyba najbrzydsze zdjęcia Karelii, ale nie jest tak żle.
                    Nigdy w historii nie był to region rozwinięty gospodarczo, jego bogactwo - głównie przyroda. I ludzie. Oraz chyba cerkwie? :)
                    • des4 brawo mieciu, idealny wybór zdjęć hehe 11.06.11, 22:37

http://www.google.ru/imgres?imgurl=http://www.mojeopinie.pl/img/zoom4/karelia_chalupa.jpg&imgrefurl=http://www.mojeopinie.pl/karelia_polwysep_kolski_wyprawa_off_roadowa_2,3,1213628007&usg=__ukPt2r2LWgB5RbZzlY60TwEiWKI=&h=480&w=640&sz=124&hl=pl&start=0&zoom=1&tbnid=maQm1LQqgxiJQM:&tbnh=159&tbnw=226&ei=vNDzTZCCD4LetAbHpOG2Bg&prev=/search%3Fq%3DKarelia%26um%3D1%26hl%3Dpl%26newwindow%3D1%26sa%3DN%26biw%3D1440%26bih%3D772%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=978&vpy=280&dur=131&hovh=194&hovw=259&tx=173&ty=128&page=1&ndsp=16&ved=1t:429,r:15,s:0&biw=1280&bih=647

http://www.google.ru/imgres?imgurl=http://www.spraguephoto.com/stock-photos/3192-Old-couple-at-home,-Michaelovskaya,-Karelia,-Russia.%257C6924.jpg&imgrefurl=http://www.spraguephoto.com/stock-photography-image/7228/Women-preparing-food,-Michailovskaya,-Karelia,-Russia.&usg=__nuP5I7uU4QL5zotmMRMWCeX7wmY=&h=319&w=460&sz=23&hl=pl&start=174&zoom=1&tbnid=GoUUfrb7BBu9GM:&tbnh=157&tbnw=211&ei=vdDzTcvBBITOsgbii_mtBg&prev=/search%3Fq%3DKarelia%26um%3D1%26hl%3Dpl%26newwindow%3D1%26sa%3DN%26biw%3D1280%26bih%3D647%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=967&vpy=268&dur=2805&hovh=187&hovw=270&tx=150&ty=79&page=11&ndsp=18&ved=1t:429,r:5,s:174&biw=1280&bih=647

http://www.google.ru/imgres?imgurl=http://kareliakondor.files.wordpress.com/2010/12/lyndy-and-karelia.png&imgrefurl=http://kareliakondor.wordpress.com/author/kareliakondor/&usg=__HsgXAwFVj8exelFss5Oqaz3iD7g=&h=1014&w=970&sz=1503&hl=pl&start=226&zoom=1&tbnid=DfTPJp_r7JSwrM:&tbnh=150&tbnw=149&ei=vdDzTcvBBITOsgbii_mtBg&prev=/search%3Fq%3DKarelia%26um%3D1%26hl%3Dpl%26newwindow%3D1%26sa%3DN%26biw%3D1280%26bih%3D647%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=288&vpy=94&dur=167&hovh=230&hovw=220&tx=148&ty=181&page=14&ndsp=19&ved=1t:429,r:8,s:226&biw=1280&bih=647
                      • des4 autostrady i rezydencje 11.06.11, 22:41
                        www.mojeopinie.pl/karelia_polwysep_kolski_wyprawa_off_roadowa_2,3,1213628007
                        www.mojeopinie.pl/img/zoom4/karelia_droga.jpg
                        www.mojeopinie.pl/img/zoom4/karelia_murmansk_dwa.jpg
                        www.mojeopinie.pl/img/zoom4/karelia_chalupa.jpg
                        • igor_uk Re: autostrady i rezydencje 11.06.11, 22:43
                          desik,a co nie potrafisz ladnie wklejac linki?
                          • czlowiek_ksiazka Re: autostrady i rezydencje 11.06.11, 23:17
                            wklejki desa - te, które można odczytać (ekspert i mędrzec, czyli nie zawsze mu się udaje zamieścić link :) ) i tak są FAJNE :)!
                            Mi się spodobały!
                            Leśna ścieżka i jeep, jakieś osiedle robotnicze i garaże własnej roboty, itp.
                            Starożytna stacja benzynowa - egzotyka! :) Żyć nie umierać!
                        • des4 mama z tatą? 11.06.11, 22:44
                          przekaż moje wyrazy sympatii, hehe...
                          • czlowiek_ksiazka a się powyżywał na Karelii :) 11.06.11, 23:12
                            Cha ha ha he he che :)
                            To wszystko co na Karelię znalazłeś w sieci? Mało :).
                            Pewnie zdjęcia z wycieczki IPN u "ruskich"? Organizator czy obserwator? :)

Proszę - zdjęcie z Finlandii.
                            www.fotothing.com/lesi/photo/500841ac392ba3bccd9cfa13e2f53b27/
                            Gorzej niż u "ruskich"! :)
                            Jaki ten świat jest skomplikowany, prawda mędrcze z zawsze pięknej i czystej nie-zrujnowanej Europy Środkowej i Wschodniej! :)

Jeszcze troszkę ślicznej Karelii i jeszcze piekniejszych okolic.
                            photocity.ru/karelia.php
                            • eva15 Des4, czyli skiper 12.06.11, 00:07
                              Des4 to poczciw kompletny psycholek o dawnym nicku skiper. Siedzi w Niemczech i dawniej straszył, że wyśle na mnie niemieckich policjantów z owczarkami alzackimi, bo obrażam coś tam. Nie pamiętam o co mu chodziło, ale twierdził, że wykrył kim jestem i kary nie uniknę. Pewno poszedłby na policję, gdyby potrafił wyartykułować w języku Goethego swoje aberracje. Miał szczęście - nieznajomość języka kraju wieloletniego pobytu chroni przed przymusową obserwacją psychiatryczną. No i dzięki temu mamy go nadal na wolności, czyli na forum. Ze wstydu co do swej nieskuteczności zmienił nicka, ale nowego rozumu nie dostał.
                        • qwww Re: autostrady i rezydencje 15.06.11, 02:45
                          tiaa, takie same chałupy widzę codziennie w Warszawie, a takie same porosnięte trawą na dachach widzialem w Norwegii, w dziennikach często pokazują podobne rozwalone po przejsciu tornad w USA
                          no, ale W-wa to przecie stolyca kraju Unii Jewropejskiej, Norwegia to najbogatszy kraj Jewropy, a USA to ho-ho-ho
                          a Rosja wiadomo-bida z nedzą
                          też drogi w W-wie widziałem wcale nie lepsze...
                          no ale to nie jakaś nędzna |Rosja a przecie stolyca kraju Unii Jewropejskiej
                          przodownika demokracji\
                          wzoru gospodarczego
                          wzoru dla Tunezji, Libii i całego swiata
                    • jk2007 o Karelii 11.06.11, 23:07
                      dobrze pisze Mariusz Wilk.
                      Polecam: M.Wilk, "Woloka" i "Dom nad Oniego"
                  • lubat Re: Pismactwo - to żurnalia pisząca 11.06.11, 22:31
                    des4 napisał:

> Karelia to nie Syberia, pełna zgoda
                    >
                    > poza tym różnic brak, klimat podobny, dróg też nie ma, a ludzie prowadzą gospod
                    > arkę zbieracko-łowiecką

Czy z tego wynika, że ponieważ na Alasce jest taki sam klimat, to można ją nazywać Syberią?

Kto jak kto, ale Polacy powinni doskonale wiedzieć, gdzie jest Syberia.

A co się tyczy mojego "czepiactwa" TVN, to zadaję pytanie: jak można wyciągać prawidłowe wnioski, kiedy się podstawia fałszywe założenia? To nie jest sprawa retoryczna, jako że (jak twierdzą leśne wiewiórki) wypadek Casy pod Mirosławcem mógł być spowodowany tym, że pilotom się myliły stopy ("feet") z metrami.
                • malkontent6 Re: Pismactwo - to żurnalia pisząca 12.06.11, 18:46
                  igor_uk napisał:

> Przeciez ty ciagle walczysz z RT,doszukujac sie tam cos od "Prawdy".

Trodno to co robię nazwać walką. :)

RT, w przeciwieństwie do CNN czy Fox, nie jest medium niezależnym, bo tak jak kiedys Prawda jest firmą państwową. Redaktorem naczelnym RT jest w pewnym sensie Putin.
    • igor_uk Re: Pismactwo - to żurnalia pisząca 11.06.11, 15:50
      Lubat,tylko dwie uwagi.
      1.O tej "porazce" mowil juz wczoraj jeden taki madrala w Polsacie (moze i ten sam,nazwisko nie zapamjetalem).
      2.Oniszczenko,to nie skromny urzednik,a bardzo wazna figura,
      Nu a z ta Sybiria ,to mnie zastrzeliles.
    • czlowiek_ksiazka Re: Pismactwo - to żurnalia pisząca 11.06.11, 18:50
      Tak, lubacie, podałeś link do bardzo ciekawego blogu.

W swojej bardzo ciekawej wypowiedzi podałeś dwa przykł. medialne - najgrzeczniejsze i najskromniejsze z możliwych. Nieobrak Kajdanowicz to mędrzec i myśliciel (co prawda infantylny, ale jednak) na tle całych rzesz wybitnych ekspertów od Rosji z różnych OSW i innych tynk-tanków (think-tank).
      Polskie "wolne" media plotą od lat niewybredne brednie i bzdury o Rosji. Przykł. można mnożyć w nieskończoność. Najbardziej zabawnymi czy groteskowymi tekstami pisanymi przez gawyborkowych ZBIRów "pasjonujemy" się od dłuższego przecież czasu. :)

Mnie bardziej interesują konkretne efekty wesołej twórczości dzielnych i dziarskich dziennikarzy, ekspertów, myślicieli i innych autorytetów moralnych, itp.
      O przyczynach podejmowanych przez żurnalię działań też się kiedyś zastanawialiśmy - po co społeczeństwu polskiemu na skalę masową i od dziesięcioleci serwuje się tak a nie inaczej przygotowaną (spreparowaną?) informację o szeroko pojętym Wschodzie? Komu i czemu służy brutalne potęgowanie naszych strasznych fobii i kompleksów, maksymalizacja nienawiści i złych odczuć (mających coraz mniej wspólnego z rzeczywistością)?

Przyglądam się, a czasami przysłuchuję temu co mówią np. o Rosji młodzi i bardzo młodzi ludzie w Polsce (wykształceni, znający się, że tak powiem na rzeczy). Włos się jeży na głowie! Oklepanki obiegowe opinie mniej lub bardziej rynsztokowe (zasłyszane w formie papek medialnych) + porażająca i haniebna (modne dziś słowa) nawet nie niewiedza, a coś więcej - średniowieczna, kosmiczna ignorancja.
      Śmieszne to i straszne jednocześnie.
      Jaskiniowa nienawiść wymieszana z pogardą, wstrętem. Są oczywiście wyjątki, jak wszędzie.

Pismacy et eksperckie cohortes mogą być z siebie dumni. Wychowali armię "prawdziwych znaffców" Wschodu. Po co, dlaczego?
    • czlowiek_ksiazka wersje soft i hard 11.06.11, 22:00
      Nie słyszałem, luby bacie, wypowiedzi Dębskiego, ale spodobało mi się twoje określenie dla tego mędrca - red. Wacław w wersji soft.
      Mędrzec Dębski to wybitny myśliciel i nie tylko. Jest członkiem polsko-"ruskiej" grupy ds. trudnych (SIC!). Uczestniczy tego gremium powinni być szczególnie w mojej opinii wyczuleni na wszelkie niuansy stosunków polsko-"ruskich", muszą odznaczać się niezwykłą powściągliwością, delikatnością, ważyć 100 razy słowa i oceny przed ich wypowiedzeniem.

Jeśli stronom grupy ds. trudnych na czymś zależy, a mniemam, że tak.

Jak uważasz, drogi i luby bacie, czy uczestnikiem takich grup powinni być soft-korowcy czy osoby powściągliwe i maksymalnie obiektywne, spokojnie wyrażające swoje poglądy?
      • lubat Re: wersje soft i hard 11.06.11, 22:42
        Prowokujesz mnie c_k tym retorycznym pytaniem, na które odpowiedź doskonale znasz.
        Niestety mój dyżur się już skończył, i nie mogę za bardzo przekraczać limitu nadgodzin;)

Niech za odpowiedź wystarczy Ci przytoczenie (niedosłowne) zdania z jednego tekstu w "NIE":
        My to Polacy, katolicy, szlachetni ludzie, a wy to prawosławne nikt.

ZBiRy mówią to wprost, a taki naukawiec (nie naukowiec - analogicznie jak niegdyś się mówiło kwas siarkowy, o większej wartościowości, i siarkawy - mniejsza wartościowość) jak Dębski, ubiera to w grzeczne, uprzejme słowa, i taka to różnica.
        • czlowiek_ksiazka Re: wersje soft i hard 11.06.11, 23:22
          Ja się dziwię Dębskiemu, że nie protestował z tego powodu, że szczycik (decyzji nie podjęto wiążących, czyli szczycik) odbył się w Niżnim Nowgorodzie.
          Przecież stamtąd na Moskwę ruszyli Minin oraz Pożarski i inni żołdacy sowiec... przepraszam staro-"ruscy", żeby przepędzić europejskich, demokratycznych Polaków z Kremla! :)
          Szczycik w takim miejscu - czyż to nie haniebna prowokacja "ruskich"? :) Historyczno-organizacyjny pakt R.-M., bez dwóch zdań! :)
          Oj, przepraszam, jestem dzisiaj w doskonałym humorze, a i forumowe bystrzaki pocieszne jak nigdy dotąd! :))
      • eva15 Tylko Polska ma taką komisję, to sukces 12.06.11, 00:20
        czlowiek_ksiazka napisała:

> Mędrzec Dębski to wybitny myśliciel i nie tylko. Jest członkiem polsko-"ruskiej
        > " grupy ds. trudnych (SIC!).

A co w tym dziwnego? Skoro komisja jest do spraw trudnych, to trzeba stwarzać trudności. On to potrafi.

>Uczestniczy tego gremium powinni być szczególnie w mojej opinii wyczuleni na wszelkie >niuansy stosunków polsko-"ruskich", muszą o dznaczać się niezwykłą powściągliwością, >delikatnością, ważyć 100 razy słowa i oceny przed ich wypowiedzeniem.

Eee tam, wtedy byłaby to komisja do spraw łatwych. A takich komisji mnie ma, bo i po co? Dlatego np. NIGDZIE w Europie oprócz Polski nie ma komisji niemiecko/francusko/etc. - rosyjskich. Zwłaszcza Rosjanie mieliby z Niemcami nad czym dyskutować. Gdyby mieli polską mentalność.

> Jeśli stronom grupy ds. trudnych na czymś zależy, a mniemam, że tak.

Na czyje życzenie ta komisja powstała?
        • czlowiek_ksiazka Re: Tylko Polska ma taką komisję, to sukces 12.06.11, 02:33
          Ja myślę, że komisja powstała na prośbę społeczności międzynarodowej. Cały świat na czele z Rosją na kolanach błagał Polskę, żeby ta zgodziła się uczestniczyć w pracach komisji. :)
          W końcu zgodziliśmy się. I to jest sukces!
    • eva15 Do przyjaciół "konsomolców". Pomożecie? 11.06.11, 23:55
      Czy któryś z moich przyjaciół "konsomolców" wie, gdzie w internecie można obejrzeć 8-odcinkowy serial o Dostojewskim wyświetlany niedawno w rosyjskiej tv?Właśnie się dowiedziałam, że coś takiego było i chętnie bym to obejrzała (we wrażym ruskim języku). Pomożecie?
      • jk2007 Evo, szkoda czasu na ten serial 12.06.11, 00:00
        www.rg.ru/2011/05/27/dostoevskiy.html
        • jk2007 serial 12.06.11, 00:01
          www.kinoreliz.biz/7405-dostoevskij.html
        • eva15 Re: Evo, szkoda czasu na ten serial 12.06.11, 00:12
          Dzięki za linki. Pozwolisz, ż e sama wolną chwilą ocenię, czy warto oglądać.
          • jk2007 Idiot 12.06.11, 00:18
            www.fast-torrent.ru/film/idiot-dvdrip.html
            • eva15 Re: Idiot 12.06.11, 00:24
              Chyba sobie stworzę biblioteczkę rosyjskich filmów, wszystko na tzw. zaś, na przyszłość, gdy będzie więcej czasu.
              • jk2007 Re: Idiot 12.06.11, 00:25
                wlasnie ten serial polecam
              • czlowiek_ksiazka kupowanie czasu 12.06.11, 02:55
                W Eskimos-landii skąd pochodzę nastały Białe Noce, prawie jak w nie przymierzając Karelii czy innym Petersburgu :), w atmosferze jasnej melancholii naszły mnie pewne myśli, którymi chciałbym się z tobą, evo15, podzielić.

Kilka już chyba lat (czy my się aż tak długo na tym forum znamy?:) ) temu dyskutowaliśmy o czasie. Czas, który np. działa na korzyść "rusków", dla nich to obecnie towar deficytowy - potrzebują go bardzo dużo, a - wydaje się - że nie mają za wiele. "Ruskie" potrzebują 20-30 lat spokojnego, pragmatycznego rozwoju. Tak, wierchuszka jest zdemoralizowana, w kraju (umysłach wielu ludzi) panuje nihilizm i marazm, ale doszliśmy do wniosku, że przemyślany rozwój doprow. w konsekwencji do dobrych dla Rosji wyników i efektów.
                Czas to coś czego brakuje także dzielnym Amerykanom. W zastraszającym tempie rosną wszelkie możliwe długi Imperium Dobra, Chińczycy, czyli kredytodawcy Ameryki zaczynają powoli się niecierpliwić. PKB ledwo zipie, dalsza hamburgeryzacja - pełną parą, a mega-bogacze zaśmiewają się z working-poor i odcinają kupony. Amerykanie też kupują czas - maszynki drukujące zielone paproszki pracują dzień i noc! :)
                Czy wybór (kolejne wybory?) Niedźwiedzia na prezydenta Rosji nie są właśnie rodzajem/formą kupowania przez "ruskich" czasu? Na kredyt, u zachodnich, żeby tamci uspokoili się? Nie wykluczam, że Niedźwiedzki znowu i znowu będzie kandydował...
                • eva15 Re: kupowanie czasu 12.06.11, 13:56
                  Owszem, to słuszne uwagi. Z drugiej strony zważywszy, że USA zachowują się niczym ranny zwierz, czyli coraz bardziej nieobliczalnie, w Rosji potrzebny jest silny, odważny przywódca na trudne czasy powszechnej "demokratyzacji" świata.
          • igor_uk Re: Evo, szkoda czasu na ten serial 12.06.11, 00:45
            Ewa,durik oczewiscie nie rozumie roznicy,miedzy obejrzec w internecie (czyli w trybie on line) i sciagnac z internetu.Dla tego on cie podrzucil link do strony,z ktorej teoretycznie mozesz to sciagnac(teoretycznie).
            Jak chcesz obejrzec ten serial ,to w kazdej chwile to mozesz zrobic,jak kliknisz T U.
            • eva15 Dostojewski w serialu 12.06.11, 00:48
              Serdeczne dzięki, Igor, za prawidłowego llinka, jesteś niezastąpiony. Faktycznie chcą obejrzeć ten film wolną chwilą, choć naczytałam się już o jego brakach. Widziałeś go, masz swoją opinię?
              • igor_uk Re: Dostojewski w serialu 12.06.11, 01:04
                Ewa,obejrzalem dopiero dwa odcinka i opowiem cie szczerze,jestem przyzwyczajony do kina radzieckiego i te nowoczesne techniki wydaja sie mnie straszne,niema tej atmosfery uczestnictwa.W dawnich radzieckich,serialach,ogladalo sie,jak by byles w teatrze,chociaz siedziales przed czarno-bialym televizorem 21".Teraz mam kolorowy 50" ,a efekt jest taki,jak by ogladalem bajke,animowana przez komputer.
                Ale to moje odczucie,tobie moze to nie przeszkadzac. W sumie warto obejrzec,jak ciebie interesuje osobowosc Dostojewskiego.
                • eva15 Re: Dostojewski w serialu 12.06.11, 01:22
                  Taak, no właśnie, wpływy zachodnie, nawet na kinematografię rosyjską . Krytycy których czytałam zarzucają filmowi, że skupił się na aktrakcyjnych medialnie wydarzeniach z życia Dostojewskiego, a za mało na jego duchowych przeżyciach i jego podejściu do religii. Podobno p obejrzeniu tego serialu nie wiadomo właściwie, czemu Dostojewski napisał tak genialne dzieła. Za mało ponoć o tym w tym filmie.

Raz jeszcze dzięki za linka, muszę ten film wolną chwilą obejrzeć. W końcu Dostojewski to Shakespeare Wschodu, trudno, by mnie nie interesował.
                  • igor_uk Re: Dostojewski w serialu 12.06.11, 02:00
                    Ewa,serial jest nie zly,moze wiesz co,tytul jest dobrany nie fortunnie. Jak czytasz tyutul "Dostojewski",to oczekujesz zbyt wiele,oczekujesz,ze ten film maksymalnie pewnie odkryje osobowosc geniusza.A tego w filmie,jak na razie zauwazylem,jest bardzo malo. Z tego,co zauwazylem,w tym filmie Dostojewski wystepuje bardziej niz facet i czlowiek,niz mysliciel i literat.Ale wiesz co,chetnie Dostojewskiego i z tej strony chcial by poznac.O nim,jako myslicielu i literacie,czytalem sporo.A o tym,ze potrafil cierpiec z milosci,nie wiedzialem.
                    Nie ,Ewa,polecam cie ten serial.Nie sugeruj sie recenzjami ,przeciez tam ci tylko wyszukuja minusow.Im by chcialo sie,zeby geniusz Dostojewskiego byl podstawa filmu.A Dostojewski ,jako czlowiek,to co nie moze byc ciekawy?
                  • czlowiek_ksiazka Sienkiewicz na ekranach kin 12.06.11, 02:32
                    A czemu nie chcesz, droga evo15, zobaczyć np. film pt. "Sienkiewicz"? I zgłębić ego pisarza polskiego, poddanego cara rosyjskiego? :)
                    Że taki film nie powstał? Na pewno biją się o prawa producenckie najpotężniejsze zachodnie koncerny, nie?

Dlaczego nie piszesz, że Sienkiewicz to nie tyle co Szekspir, ile może Tołstoj eee ... Zachodu? :)
                    • eva15 Re: Sienkiewicz na ekranach kin 12.06.11, 13:58
                      Ha, ha, masz niezłe poczucie humoru nocą.
    • rusek11 Re: Pismactwo - to polska pisząca 12.06.11, 12:12
      ciekawy tekst firmowany przez tadeusz kisielewski ukazal sie na lamach stron internetowych miesiecznika 'fokus'.
      www.focus.pl/historia/artykuly/zobacz/publikacje/zatajony-katyn-1941/nc/1/
      poczatek jest wielce obiecujacy :
      "Rosjanie nie kłamali, informując, że wiosną 1941 roku w okolicach Smoleńska byli jeszcze polscy wojskowi. Zapomnieli tylko dodać, że zamordowali ich tak samo jak oficerów rozstrzelanych rok wcześniej."
      jest to dobry przyklad myslenia mlodego pokolenia (bo wszak kisielewski nie mogl taki artykul popelnic, raczej jakis bialorusek poczobutski na szkolach polskich) jako krajowych tak i zagranicznych pismakow i czytakow (ostatnio podobnym refleksem umyslowym wykazal sie malkontent oskarzajac caly narod rosyjski w zamordowaniu rodziny carskiej, ale mu wolno, azbest szkodzi).
      dalej odkrywczym dla kazdego pochlaniacza dziel polskich dohtorkow wyjawia sie fakt ze to:
      "...ZSRS próbował całą winę za morderstwo zrzucić na nazistów." co sie podtwierdza troche dalej po tekstu :"...tuż przed inwazją niemiecką na ZSRS," i dalej: "...bądź w jakichkolwiek innych dokumentach centralnego aparatu NKWD ZSRS".
      autor nie zbaczajac z jednego slusznego kursu pisze :"Według rosyjskich negacjonistów sowieckiej odpowiedzialności „mitami” były: sowiecka i nazistowska współpraca przy eksterminacji Polaków." tropiac caly czas 'rosyjskich' nie zwazajac na gruzinskich czy zydowskich, ale jest na tyle dobroduszny ze pozwala na ich segregacye: "Negacjoniści totalni usiłowali dowieść.." "Negacjoniści bardziej umiarkowani powoływali się przede wszystkim na to, że jeszcze wczesnym latem 1941 roku...", jest to na tyle wazne ze nasz uczony polski nie jest skrepowany w korzystaniu z badan, wnioskow, plotek, dokumentow, zapozyczonych u tych totalnych jak i bardziej umiarkowanych.
      ale jako jedyny sluszny obiektywniac rzecze: "Polacy – rząd i społeczeństwo – odrzucili oba sowieckie komunikaty jako kłamstwo całkowite i absolutne. Ta postawa umocniła się wśród osób, które po latach dowiedziały się, że przed śmiercią w 1946 r. Burdenko wyznał synowi swojego zmarłego przyjaciela, że główne tezy podpisanego przez niego komunikatu były fałszywe."
      ja na miejscu tam tej polszy i tam tych palakow by sie obrazil, bo wyglada ze autor jest ruskim szpiegiem i sugeruje ze polska i polacy w swych przekonaniach kieruja sie plotkami z kregow poplecznikow stalinowskich.
      nastepne zdanie: "Jednak Polacy niesłusznie odrzucali wszelkie sowieckie wykręty." pozbawia czytacza wszelakich zludzen na temat autora i jego pobudek.
      ale ten fragment:
      "Ów rozkaz Berii nakazywał rozstrzelać wszystkich więźniów, przeciw którym prowadzono śledztwo, oraz skazanych już za „działalność kontrrewolucyjną”, „sabotaż gospodarczy”, „dywersję” i „działalność antysowiecką" Do tego należy dodać chorych i niezdolnych do marszu."
      powinniem byc potraktowany przez kazdego wyznawce dzisieszych prawd jako zamach na polska racye stanu i ewidentne klamstwo katynskie, czyli bezczelna negacja ludobojstwa na narodzie polskim.

:)
    • qwww Re: Pismactwo - to żurnalia pisząca 15.06.11, 02:37
      przecież to żydowskie ćwoki nie skażone myślą, czytające tylko (czasem z trudem) z promptera ten propagandowy bełkot, który im wklepują do czaszek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka