Dodaj do ulubionych

Prawda a prawda polityczna

28.06.11, 19:08
Minister SW Francji, Claude Gueant stwierdzil niedawno, ze 2/3 dzieci emigrantow francuskich sa w sytuacji porazki szkolnej, czyli, po prostu, nie koncza szkoly i wchodza w zycie bez zadnego dyplomu. Mozna sobie wyobrazic co sie robi bez dyplomu: w najlepszym wypadku zyje na koszt spoleczenstwa a w najgorszym wypadku - kradnie. I tak zle i tak niedobrze.

Sluchacze ministra mogli tylko pokiwac glowa: ci emigranci, wiadoma sprawa, mamy ich za duzo i niczemu nie sluza.

Problem jest taki, ze minister sklamal. Francuski GUS (zwany tutaj INSEE) opublikowal sprostowanie. Nie 67% ale 16 % dzieci emigrantow nie konczu szkol. jesli wliczyc dzieci malzenstw mieszanych jest ich 22 %:

www.lemonde.fr/politique/article/2011/06/27/echec-scolaire-et-immigration-la-direction-de-l-insee-corrige-gueant_1541697_823448.html
Czemu minister sklamal? Ano Sarkozy chce by na niego glosowali wyborcy prawicowej partii Frontu Narodowego. I dal wolna reke ministrowi by za niego brudna robote wykonywal.

PF
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Prawda a prawda polityczna 28.06.11, 19:58
      To że politycy są kłamczuszkami to nic nowego.
      Nowością jest to, że im kłamanie uchodzi na sucho.
      Społeczeństwo jest bierne w tym wypadku.

Nie jest to specjalność francuska.
      W Polsce też ten proceder kwitnie w najlepsze.
      • polski_francuz Na sucho mu 28.06.11, 20:03
        nie ujdzie.

Spoko.

PF
        • mara571 Re: Na sucho mu 28.06.11, 23:26
          Maryna moze to wykorzystac, bo sprytna to ona jest.
          napisz mi PF, czy kokolwiek we Francji odwazyl sie przetlumaczyc ksiazke Sarrazina i opublikowac?
          • polski_francuz O ile wiem 29.06.11, 07:33
            Sarrazina nie przetlumaczono. Czy to kwestia odwagi czy jej braku to watpie. Raczej ksiazka by sie nie sprzedawala.

Rozmawialem niedawno z niemieckim kolega, ktora ksiazke czytal. Ponoc Sarrazin opisywal tez bilans zywnosciowy w stosunku do liczby ludzi.

Czytalas ksiazke?

Moze ja kupie, chiciaz nie mam czasu i glowy do czytania trudnych ksiazek roznych od tych co musze czytac.

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka