Gość: Ania IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 19:14 Jaki stosunek w Polsce jest do kultury Rosyjskiej? Co sądzicie o muzyce, filmie,literaturze nie Sowietskiej, ale Rosyjskiej? Pozdrawiam.Ania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paul Wszyscy uwielbiamy rosyjska kulture i ciebie Aniu! IP: *.proxy.aol.com 01.03.02, 19:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychoo Droga Aniu IP: 195.114.189.* 01.03.02, 21:23 Rosyjską kulturę znam słabo.Coś tam się słyszało - Puszkin,Tołstoj i inni. Sądze że można tej kulturze poświęcić sporo uwagi i na pewno jest to ciekawy dorobek. Jednak przede wszystkim droga Aniu interesuje mnie nie kultura rosyjska ale rosyjskie dziewoje.Bo te są na pewno mniej pruderyjne niż "matki Polki katoliczki".A Ty droga Aniuuuuuuuuuu jesteś przepiękną Rosjaneczką????? Jeżeli da to Ja Tiebia lubliu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Wszyscy uwielbiamy rosyjska kulture i ciebie Aniu! IP: *.proxy.aol.com 01.03.02, 21:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Indris Re: Kultura Rosji IP: *.ibspan.waw.pl 01.03.02, 19:58 Stalin był zbrodniarzem, ale najładniejsze melodie powstawały za Stalina. Oto paradoks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Wszyscy uwielbiamy rosyjska kulture i ciebie Aniu! IP: *.proxy.aol.com 01.03.02, 20:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ethanol Re: Wszyscy uwielbiamy rosyjska kulture i ciebie Aniu! IP: 151.112.27.* 01.03.02, 21:29 Aniu - wiadomo, ze rosyjska sztuka i kultura jest piekna Ja osobiscie bardzo lubie: -Puszkina -Gogola (genialne komedie :))) -Tolstoja -obrazy Szyszkina-rosyjski balet -fantastyke Arkadija i Borysa Strugackich no i chyba jak kazdy Wysockiego !!! Buziaczki Aniu **** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Wszyscy uwielbiamy rosyjska kulture i ciebie Aniu! IP: *.proxy.aol.com 01.03.02, 21:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wszyscy uwielbiamy rosyjska kulture i ciebie Aniu! IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.02, 10:16 Paul, ja ciebie nie uwielbiam. Nie pytam o Puszkina, tylko o kulturę Rosji lat 90 - 2002. Pozdrawiam.Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Wszyscy uwielbiamy rosyjska kulture i ciebie Aniu! IP: *.proxy.aol.com 04.03.02, 15:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza To dlaczego piszesz "ciebie", a nie "Ciebie" ? :) IP: *.ic.ru 04.03.02, 17:42 Czyzby nasza Anieczke nie szanowal ;-)))))) ??? POzdrawiam Cie Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Izwienitie Gn. Misza;-))) IP: *.proxy.aol.com 04.03.02, 18:10 Gość portalu: Misza napisał(a): > Czyzby nasza Anieczke nie szanowal ;-)))))) ??? > > POzdrawiam Cie > Misza Mnie nada bylo skazat:"Wszyscy uwielbiamy rosyjska kulture i Ciebie kochana Aniu". heheheheehe. Kak diela? Pozdrawlaju, Pawiel;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Nie ma sprawy Mr. Paul ;-)) IP: *.ic.ru 04.03.02, 18:59 Gość portalu: Paul napisał(a): > Mnie nada bylo skazat:"Wszyscy uwielbiamy rosyjska kulture i Ciebie kochana Ani > u". O! Teraz prawidlowo ;-)) Mam nadzieje ze teraz Ania bedzie zaspokojona.. :))) > heheheheehe. Kak diela? Pozdrawlaju, Dzieki. Wszystko OK. A jak tam w USA? CZy wokol "rosyjskej" atomowki media jeszcze nie zrobili histerii ;-)) Trzymaj sie Michal ;-)) > Pawiel;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Wsio w pariadkie Gn. Misza;-) IP: *.proxy.aol.com 04.03.02, 19:30 Gość portalu: Misza napisał(a): > Gość portalu: Paul napisał(a): > > > Mnie nada bylo skazat:"Wszyscy uwielbiamy rosyjska kulture i Ciebie kochan > a Ani > > u". > > O! Teraz prawidlowo ;-)) Mam nadzieje ze teraz Ania bedzie zaspokojona.. :))) > > > heheheheehe. Kak diela? Pozdrawlaju, > > Dzieki. Wszystko OK. A jak tam w USA? CZy wokol "rosyjskej" atomowki media > jeszcze nie zrobili histerii ;-)) Misza, toz to my tiepier druzja;-). Nam nie nada o tom razgawarywat;-))). Everything is under control, hehehe. My best. Pawka;-) > Trzymaj sie > Michal ;-)) > > > Pawiel;-))) > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Ok! IP: *.ic.ru 04.03.02, 21:11 Gość portalu: Paul napisał(a): > > Dzieki. Wszystko OK. A jak tam w USA? CZy wokol "rosyjskej" atomowki media > > jeszcze nie zrobili histerii ;-)) > Misza, toz to my tiepier druzja;-). Nam nie nada o tom razgawarywat;-))). Ok. Zalatwione ;-)) Gratuluje! Niezle znasz rosyjski (chyba u was w Dowodztwie Strategicznym z Helga nizelze ucza rosyjskiego ;-D Hehehe ) > Everything is under control, hehehe. My best. Tak myslalem... Tak trzymac!!! Priwiet Mike ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Izwienitie Gn. Misza;-))) IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.02, 22:29 Paul, nie wysilaj się. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Wszyscy uwielbiamy rosyjska kulture i Ciebie Aniu. IP: *.proxy.aol.com 05.03.02, 15:28 Gość portalu: Ania napisał(a): > Paul, nie wysilaj się. > Ania Alez kochana Aniu, ja sie wcale nie wysilam i dalej twierdze,co nastepuje:"Wszyscy uwielbiamy rosyjska kulture i Ciebie kochana Aniu!!!". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: Kultura Rosji IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.02, 16:31 Po pierwsze malo kto pewnie w Polsce cokolwiek wie o kulturze rosysjkiej ostatnich 10 lat, sam pewnie gdybym w Rosji nie byl bylbym tak samo ciemny jak niejaki Paul ;) Ale z rosyjska kultura nie jest zle. O bilety na co ciekawsze sztuki w teatrach moskiewskich i piterskich trzeba sie naprawde bardzo starac by nie kupowac potem u konikow;)) A koniki spiewaja takie ceny, zwlszcza jak sie zorientuja, ze nie jestes Rosjaninem, ze ... ;) Ale jesli ktos bedzie w Rosji to teatru nie moze opuscic. Moje ulubione to moskiewskie "Современник" и "На Таганке" oraz "Театр В.Ф. Комиссаржевской" w Pitrze. BTW ten ostatni zalozony zostal podczas blokady Leningradu w 1942 r. To naprawde czolowka rosyjskich teatrow. Oczywiscie te sztandarowe wystawiajace monumentalne dziela z klasyki to Teatr Wielki w Moskwie i Mariinskij w Pitrze. I tak na marginesie to chyba w zadnym innym panstwie nie ma tylu teatrow na glowe mieszkanca co w Rosji. Aha, jescze taka ciekawostka ceny biletow w Pitrze sa kilkakrotnie nizsze niz w Moskwie, choc poziom artystyczny niczym sie nie rozni ;) Teraz niedawno w Poznaniu w cyklu Mloda Dramaturgia rosyjska mozna bylo zapoznac sie z tworczoscia m.in. N. Koliady i Zenii Griszkowca i wcale nie wykluczone, ze zrobia oni taka kariere jak Czechow :)) Griszkowiec sam prezentuje swe monodramy i jest w tym po prostu swietny :) Fan kazdego rodzaju muzyki tez znajdzie w Rosji to co go interesuje. Jasne, ze wielbiciel klasyki i baletu jesli trafi do Rosji to tak jakby trafil do raju. Ale i zwolennicy innych gatunkow muzycznych nie beda zawiedzeni. W Pitrze jest na przyklad Filharmonia Jazzu ;))) Oprocz tego w wielu pubach i po prostu w metrze czy przejsciach podziemnych graja male, kameralne zespoly tworzone pewnie nie raz ad hoc. najbardziej wryly mi sie w pamiec trio uroczych skrzypaczek na Arbacie oraz prawie cala orkiestra symfoniczna w miniaturze w przejsciu podziemnym kolo Manezu. Grali przepieknie:)) Do tego bardzo czesto mozna spotkac w weekedny w roznych punktach miasta orkiestry sluzb mundurowych grajace popularne standardy. No i jest bardzo bogaty rosyjski rock, szalenie interesujacy. Co roku w czerwcu odbywa sie wielki festiwal "Крылья" na ktorym wszystko co najlepsze w rosyjskim rocku mozna uslyszec. Moimi ulubionymi sa "ДДТ", "Кино" to bardzo ciekawe zjawisko - gdyz zespol od ponad 10 lat jako taki nie iestnieje, nie nagrywa od smierci swego lidera Wiktora Coja a fanow - obowiazkowo ubranych na czarno nie ubywa, sa fani, ktorzy Kino nie widzieli nigdy na zywo, i gdy tak w kazda rocznice smierci Coja z Bogoslowkogo Cmentarza wraca tlum ludzi w czerni to nawet milicja woli schodzic im z drogi ;) "Чайф", "Машина времении" и "Аквариум". Warto takze byc w Pitrze podczas Bialych Nocy, czyli na przelomie maja i czerwca gdyz wowczas po prostu jest sie zasypanym propozycjami kulturalnymi, czesto na swierzym powietrzu. Wspolczesna literatura rosyjska nie jest mi zbyt znana, ale to jak Rosjanie traktuja ksiazki to jest cos niesamowitego. W ksiegarniach tlumy !!! Nic dziwnego, ze w Moskwie sa ksiegarnie calodobowe, podczas gdy u nas co najwyzej delikatesy monopolowe ;)) Na szczescie ksiazki w Rosji, przynajmniej na kieszen Polaka sa bardzo tanie wiec zawsze wracam objuczony nimi jak wielblad ;) No to by bylo tyle moich spostrzezen czysto amatorskich. Всего хорошего! Sasza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Kultura Rosji IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.02, 16:51 To rosja ma jakąś kulturę? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanka Rosja ma kulturę prania sąsiadom po mordzie 03.03.02, 16:55 Gość portalu: Ania napisał(a): > Jaki stosunek w Polsce jest do kultury Rosyjskiej? Co sądzicie o muzyce, > filmie,literaturze nie Sowietskiej, ale Rosyjskiej? > > Pozdrawiam.Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanka Wybaczcie że mam ten kraj, 03.03.02, 16:56 który przez tyle lat i tyle razy trzymał nas Polaków pod butem, w dupie. Gość portalu: Ania napisał(a): > Jaki stosunek w Polsce jest do kultury Rosyjskiej? Co sądzicie o muzyce, > filmie,literaturze nie Sowietskiej, ale Rosyjskiej? > > Pozdrawiam.Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: Wybaczcie że mam ten kraj, IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.02, 18:06 kochanka napisał(a): > który przez tyle lat i tyle razy trzymał nas Polaków pod butem, w dupie. Alez wybaczamy, dla chorych osob, a tych nie brakuje vide t i Ukr, trzeba podchodzic z duza wyrozumialoscia, a nawet poblazaniem ;) tak wiec droga kolezanko bedziemy sie modlic za ciebie byla nasz laskawy Stworca przywrocil Ci i Tobie podobnym zdrowe spojrzenie na swiat w tym i na Rosjan. Przejety Twym stanem Sasza ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ukr Czytaj, Saszko, ta rozumu nabyrajsia IP: 192.168.0.* 05.03.02, 15:05 Почитайте, панове "русские националисты", вам це піде на користь. www.duel.ru/?action=s&n=200209&p=1&s=09_1_1.html Odpowiedz Link Zgłoś
kochanka Re: Wybaczcie że mam ten kraj, 05.03.02, 15:54 Gość portalu: Sasza napisał(a): > kochanka napisał(a): > > > który przez tyle lat i tyle razy trzymał nas Polaków pod butem, w dupie. > > Alez wybaczamy, dla chorych osob, a tych nie brakuje vide t i Ukr, trzeba > podchodzic z duza wyrozumialoscia, a nawet poblazaniem ;) > tak wiec droga kolezanko bedziemy sie modlic za ciebie byla nasz laskawy Stworc > a > przywrocil Ci i Tobie podobnym zdrowe spojrzenie na swiat w tym i na Rosjan. > Przejety Twym stanem > Sasza ;)))) O mój stan pprosze sie niemartwic. Martw sie o historję twojego narodu która jest zbudowana na gwałcie naszego. Taka jest ruska kultura gwałcicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: Wybaczcie że mam ten kraj, IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.02, 17:47 kochanka napisał(a): < O mój stan pprosze sie niemartwic. Martw sie o historję twojego narodu która < jest zbudowana na gwałcie naszego. Taka jest ruska kultura gwałcicieli. Alez droga kochanko jak widze masz klopoty z czytaniem, no przynajmniej ze zrozumieniem tego co czytasz ;)) Otoz z mojego postu chyba jasno wynika, ze nie jestem Wielkorusem ale Wielkopolaninem :)))) Przeciez wyraznie napisalem, ze i moja wiedza o kulturze Rosji ostatniej dekady bylaby nikla gdybym nie odwiedzal tego wspanialego kraju. Czy tak mogl pisac Rosjanin??? I chyba za bardzo Ci sie droga kochanko wszystko z seksem kojarzy ;))) Oczywiscie zyjemy w wolnym kraju i w Polsce nic nimfomankom nie grozi, I hope ;) Tak przy okazji to nas Wielkopolan gwalcili Prusacy, ale sie nie dalismy czego i Tobie zycze :) Pozdrooooooooowienia ;)) Sasza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ukr Buduszczieje Rossiji IP: 192.168.0.* 04.03.02, 16:56 Tam wszystko napisane jest www.pravda.com.ua/forum/read.php?f=1&i=81936&t=81936 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Buduszczieje Rossiji IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.02, 22:32 Ubolewaj o "buduszczeje" Ukrainy. Pozdrawiam.Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Kultura Rosji IP: *.gis.net 04.03.02, 20:32 Gość portalu: Ania napisał(a): > Jaki stosunek w Polsce jest do kultury Rosyjskiej? Co sądzicie o muzyce, > filmie,literaturze nie Sowietskiej, ale Rosyjskiej? > > Pozdrawiam.Ania. Rosyjska kultura jest duza czescia mnie samego.Moj zysk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Kultura Rosji IP: 168.143.112.* 05.03.02, 12:27 Gość portalu: Ania napisał(a): > Jaki stosunek w Polsce jest do kultury Rosyjskiej? Co sądzicie o muzyce, > filmie,literaturze nie Sowietskiej, ale Rosyjskiej? To jest bardzo ciekawe pytanie, ale odpowiedź jest oczywista. NIC. Bo jak można coś sądzić o kulturze nie czytając książek (zostały zlikwidowane praktycznie wszystkie księgarnie z literaturą rosyjskojęzyczną).Książki rosyjskie można kupić teraz chyba tylko w Warszawie na wiadomym stadionie, ale z przewagą oczywiście różnego rodzaju tanich kryminałów i innego badziewia. W radiu i telewizji nie ma nic co pozwoliło by choć trochę się zapoznać z czymkolwiek nie amerykańskim. Polskie utwory i wykonawcy stają się rzadkością ! Co tu można dopiero mówić o kulturze rosyjskiej.W telewizji same amerykany i szmira serialowa polska lub brazylijsko jakaś tam. Jedyny film rosyjski emitowany jest w niedzielę, w nocy , w TVN "Kriminalnaja Rassija". Co można sądzić o kulturze na podstawie tego filmu ?! :). Przesadą byłoby jednak twierdzić, że tak kiepsko jest w Polsce ze znajomością kultury rosyjskiej. Ale my nic nie wiemy również o kulturze innych naszych sąsiadów. Kiedy ktoś oglądał jakiś wpółczesny czeski lub węgierski film ? Chyba z innych postów już wyczytałaś, że nie tylko nie wiemy nic o kulturze rosyjskiej, a też większość Polaków pojęcia nie ma o jakiejkolwiek kulturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Kultura Rosji IP: 168.143.112.* 05.03.02, 12:28 Gość portalu: Ania napisał(a): > Jaki stosunek w Polsce jest do kultury Rosyjskiej? Co sądzicie o muzyce, > filmie,literaturze nie Sowietskiej, ale Rosyjskiej? To jest bardzo ciekawe pytanie, ale odpowiedź jest oczywista. NIC. Bo jak można coś sądzić o kulturze nie czytając książek (zostały zlikwidowane praktycznie wszystkie księgarnie z literaturą rosyjskojęzyczną).Książki rosyjskie można kupić teraz chyba tylko w Warszawie na wiadomym stadionie, ale z przewagą oczywiście różnego rodzaju tanich kryminałów i innego badziewia. W radiu i telewizji nie ma nic co pozwoliło by choć trochę się zapoznać z czymkolwiek nie amerykańskim. Polskie utwory i wykonawcy stają się rzadkością ! Co tu można dopiero mówić o kulturze rosyjskiej.W telewizji same amerykany i szmira serialowa polska lub brazylijsko jakaś tam. Jedyny film rosyjski emitowany jest w niedzielę, w nocy , w TVN "Kriminalnaja Rassija". Co można sądzić o kulturze na podstawie tego filmu ?! :). Przesadą byłoby jednak twierdzić, że tak kiepsko jest w Polsce ze znajomością kultury rosyjskiej. Ale my nic nie wiemy również o kulturze innych naszych sąsiadów. Kiedy ktoś oglądał jakiś wpółczesny czeski lub węgierski film ? Chyba z innych postów już wyczytałaś, że nie tylko nie wiemy nic o kulturze rosyjskiej, a też większość Polaków pojęcia nie ma o jakiejkolwiek kulturze. Odpowiedz Link Zgłoś
free-minds.org Re: Kultura Rosji 05.03.02, 12:59 Wielu swietnych pisarzy, artystów, malarzy, reżyserów inspirujacych cały swiat. A dlaczego kultura sowiecka ma być zła? W końcu kinematografia i literatura okresu CCCP rozwinęły się w bardzo interesujace formy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Prawda... IP: *.ic.ru 05.03.02, 15:34 free-minds.org napisał(a): > Wielu swietnych pisarzy, artystów, malarzy, reżyserów inspirujacych cały swiat. > A dlaczego kultura sowiecka ma być zła? Wlasnie! To ze u wladzy byli komunisci nie znaczy ze kultura znikla... raczej znalazla nowe formy i sposoby wyrazu (np. chociazby Wysocki, Rom, Bulhakow, Majakowski, Esenin itd...) W końcu kinematografia i literatura > okresu CCCP rozwinęły się w bardzo interesujace formy. A jezeli wziac do tego globalne rozumienie kultury (tzn nie tylko sztuki) to nauka, sport np. rozwiali sie znakomicie w czasach CCCP i w znacznym stopniu wplyneli na caly swiat! Pozdrawiam Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Kultura Rosji IP: *.gis.net 06.03.02, 18:47 Gość portalu: Ania napisał(a): > Jaki stosunek w Polsce jest do kultury Rosyjskiej? Co sądzicie o muzyce, > filmie,literaturze nie Sowietskiej, ale Rosyjskiej? > > Pozdrawiam.Ania. Aniu,zagadka dla Ciebie.Z jakiego filmu pochodza slowa piosenki. Jesli-b garmoszka umiela Wsio gawaric nie pajac.... Russkaja dziewuszka w platoczkie bielom Gdzie ty ramaszka maja.......... Gdybys wiedziala,ile razy ja sobie mrucze,gwizdze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Kultura Rosji IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.02, 20:25 Gość portalu: U napisał(a): > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > Jaki stosunek w Polsce jest do kultury Rosyjskiej? Co sądzicie o muzyce, > > filmie,literaturze nie Sowietskiej, ale Rosyjskiej? > > > > Pozdrawiam.Ania. > > > > Aniu,zagadka dla Ciebie.Z jakiego filmu pochodza slowa piosenki. > > > Jesli-b garmoszka umiela > Wsio gawaric nie pajac.... > Russkaja dziewuszka w platoczkie bielom > Gdzie ty ramaszka maja.......... Ania. Ja nie znam tej piosenki i nie przypominam sobie filmu. Bardzo lubię stare filmy, nowe kino Rosji jest dla mnie w Polsce praktycznie nie osiągalne.Jedynie mam kasete "Sybirskij cyrulnik" Mihalkowa, ale w związku z tym, że nie znoszę samego Nikite, to obojętnie odniosłam się do tego "szedewru". Pozdrawiam. Ania > > > Gdybys wiedziala,ile razy ja sobie mrucze,gwizdze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Kultura Rosji IP: *.gis.net 07.03.02, 03:18 Gość portalu: Ania napisał(a): > Gość portalu: U napisał(a): > > > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > > > Jaki stosunek w Polsce jest do kultury Rosyjskiej? Co sądzicie o muzy > ce, > > > filmie,literaturze nie Sowietskiej, ale Rosyjskiej? > > > > > > Pozdrawiam.Ania. > > > > > > > > Aniu,zagadka dla Ciebie.Z jakiego filmu pochodza slowa piosenki. > > > > > > Jesli-b garmoszka umiela > > Wsio gawaric nie pajac.... > > Russkaja dziewuszka w platoczkie bielom > > Gdzie ty ramaszka maja.......... > Ania. Ja nie znam tej piosenki i nie przypominam sobie filmu. Bardzo lubię star > e > filmy, nowe kino Rosji jest dla mnie w Polsce praktycznie nie osiągalne.Jedynie > > mam kasete "Sybirskij cyrulnik" Mihalkowa, ale w związku z tym, że nie znoszę > samego Nikite, to obojętnie odniosłam się do tego "szedewru". > Pozdrawiam. Ania > > > > > > Gdybys wiedziala,ile razy ja sobie mrucze,gwizdze.... > To byl film "Szeregowiec Browkin".Moze Misza zna ten film. Pozatym-powinienem napisac-wsio gawaric,nie tajac,a nie" pajac" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Soldata Browkina oglalem, ale... IP: *.ic.ru 07.03.02, 14:29 Gość portalu: U napisał(a): .. dawno temu i nie za bardzo pamietam piosenki z tego filmu... Ogladales "W boj idut odni stariki" czy moze "Oni srazalis za rodinu" ? To dopiero filmy o wojnie ! POzdrawiam Misza > To byl film "Szeregowiec Browkin".Moze Misza zna ten film. > > Pozatym-powinienem napisac-wsio gawaric,nie tajac,a nie" pajac" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: Kultura Rosji IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.02, 17:10 Gość portalu: Ania napisał(a): > Jedynie > mam kasete "Sybirskij cyrulnik" Mihalkowa, ale w związku z tym, że nie znoszę > samego Nikite, to obojętnie odniosłam się do tego "szedewru". > Pozdrawiam. Ania Jakze mozna nie znosic Nikity ?!? ;) Ja go bardzo lubie i cenie. Moze nie za Cyrulika - kto to widzial by Rosjanina, nawet kursanta amerykanka spila szampanem ;) Zreszta Mienszykow chyba nieco byl za stary na te role;) Ale sam Nikita byl kapitlalny w Syberiadzie :)) A i "Spaleni sloncem" to takze swietny film - tutaj Mienszykow pasowal jak ulal. Kotow w wykonaniu Michalkowa rowniez bardzo dobry, ale najlepsza jego coreczka gdy pyta sie enkawudzisty: "Byl pan w Zoo? a na odpowiedz, ze byl z nieiwnna minka odpowiada : "I co, tak zle karmili?" ;)))))) Sasza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Kultura Rosji IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.02, 19:11 Gość portalu: Sasza napisał(a): > Gość portalu: Ania napisał(a): > > > Jedynie > > mam kasete "Sybirskij cyrulnik" Mihalkowa, ale w związku z tym, że nie zno > szę > > samego Nikite, to obojętnie odniosłam się do tego "szedewru". > > Pozdrawiam. Ania > > Jakze mozna nie znosic Nikity ?!? ;) Ja go bardzo lubie i cenie. Moze nie za > Cyrulika - kto to widzial by Rosjanina, nawet kursanta amerykanka spila > szampanem ;) Zreszta Mienszykow chyba nieco byl za stary na te role;) Ania.Tu absolutnie nie chodzi o szampana, tylko o to, że ten caly "film" zrobiony pod kase i nadzieje na Oskarka. Żaden kadet, a tym bardziej oficer carskiej armii nie mówił w języku angelskim(to nie wypadało). A robienie kasy na patryotyzmie i uczuciach - to polityka, ale w żadnym wypadku nie ma nic wspólnego z kulturą i sztuką. Nikita jest dobrym aktorem, ale zgnitym człowiekiem. Wystarczą jego komentarze Olimpiady przed i po.Pajac. Ale ma to dziedziczne.Jego ojciec, wielki poeta, twórca himnu CCCP i Rosji,wspomóg swoim kolegą po piuru odwiedzić Sybir, ale najgorsze w tym wszystkim to, że ten poeta ma korzenia nie byle jakie, tylko jest HRABIA. Konczałowski naprawde bardzo się rużni od swojego brata Nikity (oczywiście na korzyść). > Ale sam Nikita byl kapitlalny w Syberiadzie :)) A i "Spaleni sloncem" to takze > swietny film - tutaj Mienszykow pasowal jak ulal. Kotow w wykonaniu Michalkowa > rowniez bardzo dobry, ale najlepsza jego coreczka gdy pyta sie enkawudzisty: "B > yl > pan w Zoo? a na odpowiedz, ze byl z nieiwnna minka odpowiada : "I co, tak zle > karmili?" ;)))))) Ania. Ten film był początkiem końca człowieka - Nikity Michałkowa. > > Sasza > Pzdrawiam.Ania > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Anja ja s Toboj polnostlu soglasen! IP: *.ic.ru 07.03.02, 20:58 Nikita prewratilsja w russkogo kislotnogo "ura-patriota" i ego nowyje filmy - pafosnaja edunda - "Cyrulnika" ja daze nie dosmotrel - blewat' xotelos' :((( Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Anja ja s Toboj polnostlu soglasen! IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.02, 21:30 Gość portalu: Misza napisał(a): > Nikita prewratilsja w russkogo kislotnogo "ura-patriota" i ego nowyje filmy - > pafosnaja edunda - "Cyrulnika" ja daze nie dosmotrel - blewat' xotelos' :((( > > Misza A. Ja bardzo rzadko bywam w Rosji, to co zauważyłam, przerosło moje pojęcia o kulturze Rosji. Madam Broszkina zbiła mnie z nog,Baskow i Kazarnowskaja trenują w stylu Dyskopolo, Viktiuk, to nawet nie jest temat w rozmowie o sztuce,wielka gwiazda Rosji - Alsu - to poprostu wielkie nieporozumienie.Gdzie tałanty, gdzie miara, gdzie styl, gdzie prawdziwa kultura Rosji? Pozdrawiam, Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: Kultura Rosji IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.02, 23:33 Gość portalu: Ania napisał(a): >> Gość portalu: Sasza napisał(a): > > >> Gość portalu: Ania napisał(a): > > > mam kasete "Sybirskij cyrulnik" Mihalkowa, ale w związku z tym, że > > >nie znosze samego Nikite, to obojętnie odniosłam się do tego "szedewru". > > > Pozdrawiam. Ania > > Jakze mozna nie znosic Nikity ?!? ;) Ja go bardzo lubie i cenie. Moze nie > >za Cyrulika - kto to widzial by Rosjanina, nawet kursanta amerykanka spila > > szampanem ;) Zreszta Mienszykow chyba nieco byl za stary na te role;) > Tu absolutnie nie chodzi o szampana, tylko o to, że ten caly "film" zrobiony > pod kase i nadzieje na Oskarka. Żaden kadet, a tym bardziej oficer carskiej > armii nie mówił w języku angelskim(to nie wypadało). Zgadzam sie z Toba, ze ten film jest bardzo komercyjny i baaaaaaardzo patriotyczny ;)))) Vide "Боже царя храни!" i chyba nieprzypadkowo Michalkow zagral Aleksandra III. Ale przeciez kazdemu rezyserowi zdarzaja sie i dziela znacznie mniej wybitne, a tych Michalkow ma na koncie wiele. Chociazby "Свой среди чужих, чужой среди своих", "Неоконченная пьеса для механического пианино", " Несколько дней из жизни И.И.Обломова" czy swietny "Урга. Территория любви" - juz ten film wg mnie powinien dostac Oskara za najlepszy film zagraniczny, no ale przyszlo poczekac jeszcze trzy lata. Ale nie sadze by kierowala Michalkowem chec zdobycia jeszcze jednego Oskara - po co???? I nie bardzo rozumiem dlaczego rosyjski kadet czy nawet oficer nie mialby mowic po angielsku, ba wg Ciebie to nawet nie wypadalo?! Ale przeciez kilkadziesiat lat wczesniej wszyscy w istocie oficerowie rosyjscy mowili po francusku i to mimo wielkiej wojny z Napoleonem!!! Ba, nawet na wzniesionym w latach 1827-1834 wg projektu O. Bowe ku chwale zwyciestwa Luku Triumfalnym w Moskwie to zwyciestwo nad Francuzami slawiono w jezyku francuskim!!!! A ze rosyjscy oficerowie znali i angielski swiadczy chociazby przypadek dowodcy doskonale znanego kazdemu Rosjaninowi krazownika "Варяг" komandora Rudniewa , ktory nie inaczej jak po angielsku rozmawial na kilka godzin przed walka na redzie portu w Czemulpo - dzisiaj Inczon - z japonska eskadra admirala Uriu, z dowodca brytyjskiego krazownika HMS "Talbot" komandorem Baileyem, przez ktorego Japonczycy wzywali, jak wiemy bezkutecznie Rosjan do poddania sie. > A robienie kasy na patryotyzmie uczuciach - to polityka, ale > w żadnym wypadku nie ma nic wspólnego z kulturą i sztuką. Przesadzasz. Filmy Eisenstiena czy Wsiewoloda Pudowkina sa przesycone i patriotyzmem i polityka, a przeciez nikt nie odmawia im statusu dziela sztuki. W Polsce cala kinomatografia t.zw. polskiej szkoly jest tak samo przesiaknieta i patriotyzmem i polityka a mimo to nie bez racji jestesmy z nich dumni. Jestes zbyt surowa dla Michalkowa. Poza tym nie twozryl tylko takie obrazy jak "Cyrulik", gdzie jest polityka czy patriotyzm chociazby w "Urdze". To piekny, bardzo intymny film jak najdalszy od polityki :)) Dla mnie sztuka dla sztuki nie brzmi zbyt zachecajaco. > Nikita jest dobrym aktorem, ale zgnitym człowiekiem. Wystarczą jego > komentarze Olimpiady przed i po.Pajac. Ee, a fe. Tak od razu skreslac czlowieka ?! Jego komentarzy odnosnie Igrzysk nie znam, ale jesli przywalil jankesom za ich kretactwa to ze wszech miar zasluzenie :)) I gdzie tu zabiegi o ich przychylnosc jesli mysli tylko o Oskarach ????? Dobrze, ze chociaz przyznajesz, ze jest z niego pierwszorzedny aktor ;) > Ale ma to dziedziczne.Jego ojciec, wielki > poeta, twórca himnu CCCP i Rosji,wspomóg swoim kolegą po piuru odwiedzić Sybir, > ale najgorsze w tym wszystkim to, że ten poeta ma korzenia nie byle jakie, tylko > jest HRABIA. Hehhehehe, to mnie rozbawilas ;)))))) Czy jezeli byl hrabia to od razu znaczyc to ma, ze jest z lepszej gliny niz syn robotnika i kolchoznicy i nie moze okazac sie lajdakiem?!;) Raczej tez nie nalezy oceniac dzieci podlug czynow ich ojcow. > Konczałowski naprawde bardzo się rużni od swojego brata Nikity > (oczywiście na korzyść). Nie znam osobiscie ani Nikity, ani jego przyrodniego brata, nie wiem wiec czy Konczalowski az tak sie od Nikity rozni. Ale to wlasnie on wybral Hollywood i $, a nie Nikita, choc musze przyznac, ze jego filmy B-klasy ja chociazby "Tango&Cash" czy "Uciekajacy pociag" bardzo dobrze sie oglada, ale Tarkowski to to jednak nie jest ;) > > Ale sam Nikita byl kapitlalny w Syberiadzie :)) A i "Spaleni sloncem" to > > swietny film - tutaj Mienszykow pasowal jak ulal. Kotow w jego wykonaniu > > rowniez bardzo dobry, > Ten film był początkiem końca człowieka - Nikity Michałkowa. A na jakiej podstawie tak rygorystycznie wyrokujesz?!? Dla mnie to wspanialy film i musze Ci powiedziec, ze tego zdania jest wiekszosc Polakow, ktora go widziala. Oprocz Oskara zdobyl przeciez i Grand Prix Festiwalu w Cannes. Nie wspominajac juz o innych nagrodach. Ale bardzo by mnie ciekawilo zdanie Rosjanki dlaczego Spaleni Sloncem wg niej to poczatek konca Nikity Michalkowa. > > Sasza > Pzdrawiam.Ania Не скучай!! Привет:) Sasza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Kultura Rosji IP: *.gis.net 30.03.02, 03:07 jesli wierny drug potarapilsia I ciebie obidziel-nie znaczaj Nie broni konia,broni darogu Ty jemu tako nie pominaj Jesli wiernyj drug paranil nogu I spotknulsa,a potom apiel .................................. ,................................ Ja praszu was ludzi,radzi Boga Nie tierajcie dobroty swojej Na ziemlie druziej nie tauz mnogo Apasicies potierac druziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Hej Paul IP: *.client.attbi.com 30.03.02, 07:16 Ja tez lubie rosjanki. Nie sa tak wyniosle jak te nasze ksiezniczki. Lubie tez ich Kvas (bardziej niz CocaCole) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Kvas to jest to ;-)) IP: *.ic.ru 30.03.02, 09:45 Gość portalu: wojtek napisał(a): > Ja tez lubie rosjanki. > Nie sa tak wyniosle jak te nasze ksiezniczki. > Lubie tez ich Kvas (bardziej niz CocaCole) szczegolnie w upalny lenti dzien ;-))) Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Kultura Rosji IP: *.reykir.is 30.03.02, 17:38 Po reakcjach na twoj list Aniu widze, ze Katalog Forum nie jest najlepszym miejscem na wymiane pogladow, a tym bardziej na rzeczowa dyskusje. Wlasciwie kazdy rozpoczety watek, wraz z kolejnymi reakcjami czytelnikow, obraca sie w obrzucanie obelg , epitetow, itp. Nie wiem czy dzieje sie tak z powodu braku kultury czytelnikow, czy to kolejna kolejna negatywna cecha nas jako Polakow? Przede wszystkim, malo kto rozroznia pojecia rosyjska i radziecka. Po drugie, jesli ktos czytal Dostojewskiego, Tolstoja, Czechowa; sluchal Czajkowskiego, Musorgskiego, Szostakowicza, Rachmaninowa, a z nowszych rzeczy ogladal Syberiade, Urge, Spalonych Sloncem czy Cerulika Syberyjskiego Michalkowa, juz nie mowie o spacerze po pieknym Petersburgu, (a wydaje mi sie ze niewielu z uczestnikow tej dyskusji miewa potrzeby kulturalne), to chyba glowe chyli przed tymi tworcami i dzielami. Nasze doswiadczenia z Rosja zwiazane, niczym nie roznia sie od doswiadczen z Niemcami. Permanente wojny i wreszcie rozbiory. Ale te rany, dzis chyba juz tak nie bola. Nasz niechec do Rosji wiaze sie glownie z okresem komunizmu, bo to najswiezszy i chyba najbardziej tragiczny dla Polski owoc sasiadowania z radzieckim imperium. Ludzie, ale rozrozniajmy kulture od systemow politycznych, bo inaczej nie da sie rozmawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Kultura dla kulturalnych :-))0 IP: *.ic.ru 30.03.02, 18:30 Zgadzam sie z Toba w 100% Pozdrawienia z Rosji Misza Odpowiedz Link Zgłoś