Dodaj do ulubionych

Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duisburgu

12.07.11, 22:24
Nie chce psuć zbaczaniem z tematu na wątku kondolencyjnym z powodu zatonięcia statku na Wołdze, więc otwieram nowy.
.
Przeczytałam niektóre wpisy bezpośrednio pod artykułem, oraz te na wątku świat. Pod artykułem niejeden wyższy cywilizacyjnie prawdziwy Polak zwyzywał Rosjan od dziczy, ziemi ni9eludzkiej i rozpitej, gdzie życie człowieka się nie liczy. Na wątku "Jeśli czytają to Rosjnie" jest kulturalnej. Tutaj tylko herr7 jak zwykle proponuje rozstrzelanie winnych i tym razem nawet i Walter przyznaje mu rację:
>Owszem, wypadki się zdarzają lecz nie TAKIE.
>To nie był "nieszczęśliwy zbieg okoliczności" - to była po prostu egzekucja. Zgadzam się >również z Herr, że odpowiedzialnych za takie katastrofy powinno się publicznie rozstrzeliwać .

Ca 20 min. temu skończył się w niem. tv reportaż o wydadzeniach na Love Parade w ub. r. w Duisburgu. Organizatorzy (właściciele firmy robiącej love parada) oraz urzędnicy miejscy na czele z nadburmistrzem dopuścilil pospołu do zorganizowania imprezy, której nie miało prawa być. Teren widowiska nie był przygotowany na przyjęcie ponad miliona ludzi, tunel doprowadzający na arenę był za mały, za wąski, wyjść awaryjnych nie było, etc. etc. Przed imprezą sfałszowano (świadomie zaniżono) dane co do ilości spodziewanych gości, wymuszoono zgodę służb porządkowych, zlekceważono wszystkie poważne ostrzeżenia i zastrzeżenia. Wszystko świadomie i celowo. A celm były ogromne dochody z imperezy, reklama podpupadłego miasta oraz apetyt na splendory nadburmistrza.

W czasie imprezy w tunelu i przed nim wybuchła panika, tłum przerażony oszalał i zatratował oraz dosłownie udusił (naporem ciał) 21 mlodych ludzi, 500 kolejnych zostało rannych, kolejne setki po dzić dzień cierpią na traumę, nie mogą spać i mają ataki paniki.

Tak władze jak organizatorzy nie chcieli przyznać się do winy, jeden zwalał na drugiego i każdy zamawiał sobie własne odciążającego go ekspertyzy. Mimo rozwścieczonego tłumu zbierającego się regularnie pd ratuszem p. Sauerland (nadburmistrz) NIE ustąpił, bo żal mu było stanowiska i ciężko wypracowanej kariery. Nie pomogły naciski z zewnątrz, facet przykleił się do stołka i jest głuchy. Uznał, że poczeka na ustalenia prokuratury, a ta jak wiadomo pracuje powoli. Minął rok i wyników jeszcze nie ma, jest tylko oskarżenie wobec 16 osób, które wciąż czują się niewinne. Jedni nadal zwalają winę na drugich, widowisko jest ponure i straszliwe, godne jakiegoś dzikiego kraju, gdzie nie ma żadnych norm. Słuchając w tv wykrętów nadburmistrza nóż się otwierał w kieszeni.

Nadburmistrz dopiero teraz w 1. rocznicę porzeprosił rodziny zabitych i rannych za to co się stało.
To tyle z naśmiewania się z Rosji i pouczania jej.
Używając słów Waltera, to co stało się w Duisburgu to TEZ była egzekucja. Z zimną krwią, dla zysku i sławy. Nie była zaplanowana, bo myślano, że jakoś się uda. Podobnie zapewne myślano na statku na Wołdze.

Obserwuj wątek
    • j-k alez zgoda. Evcia 12.07.11, 22:31
      na powaznie.

pakt Ribenntop-Molotov
      tez sie (byl) udal.
      na jakis czas.

a wracajac do tematu:
      zadza pieniadza
      jest ponadczasowa.
      i tu akurat nie warto krytykowac, ani Niemcow, ani Rosjan

niech to zalatwia kazdy ze soba (sam).
    • borrka Efciu mila... 12.07.11, 22:41
      Ponownie donosisz, iz krolowa Bona opuscila te padol ?

Jak mawial maestro Woland "ludzie ciagle lubia pieniadze" i nad Renem bodajze bardziej zajadle, niz nad Wolga !
      • igor_uk Re: Efciu mila... 12.07.11, 22:52
        borcia,a mnie,nie wiem do czego,przypomnili sie inne slowa Wolanda:
        Кoтaм oбычнo пoчемy-тo гoвoрят "ты", хoтя ни oдин кoт никoгдa ни c кем не пил нa брyдершaфт.
        Przetlumaczyc?
      • eva15 Jak system wpływa na człowieka 12.07.11, 23:29
        Borrciu pocieszny, że każdy prawie człowiek am w sobie chciwe, złe, czy przekupne zwierzę, to nic nowego. Na ile ono się ujawni i rozwinie zależy od systemu w jakim przychodzi mu żyć.

Akurat dzisiaj miałam dyskusję w naprawdę światłym gronie, o tym jak systemy zmieniają ludzi. Przyczyną dyskusji była właśnie rocznica Duisburga. Gadaliśmy o komunie, ale to mniej w tym momencie ciekawe. Gadaliśmy o Niemczech z lat 50. - pocz. 90. czyli sprzed okresu miłościwie nam panującego neoliberalizmu, który premiuje chciwość, bezwzględność i chodzenie po trupach.
        Znam Niemcy długo, a ci którzy ze mną rozmawiali jeszcze znacznie dłużej, całkiem od środka (i dziedzicznie) i zgodziliśmy się razem, że takie zachowania jak te burmistrza z Duisburga jeszcze 20 lat temu byłyby może nie niemożliwe, ale mało możliwe. Inny był etos odpowiedzialności moralnej, inny etos poczucia obowiązku urzędnika państwowego, inne normy społeczne. To taki umarły już świat, jak ten mówiący o honorze oficera. W tamtym świecie Sauerland sam by się ze wstydu spalił i zwinął ogon pod siebie. Dziś wskazuje brudnym paluchem na innych i jest z siebie zadowolony.

No ale tamten miniony świat to był świat, w którym kancerz Brandt sam poddał się do dymisji (czyli odkleił się dobrowolnie od stołka) po tym jak mu podstawiono szpiega. Odszedł mimo, że był całkowicie niewinny, był ofiarą, nie sprawcą. Podobnie zresztą wcześniej jako ofiara nazizmu a nie sprawca uklęknął w W-wie pod pomnikiem.
    • joanna_on-line Ewa 12.07.11, 22:44
      to chyba jeden z nielicznych przypadków, kiedy całkowicie się z Tobą zgadzam.
      prędzej czy później wszędzie tam, gdzie żądza zysku, władzy, sławy itp. przesłania inne kwestie, dochodzi do takich sytuacji. i mówienie w takim momencie o wyższości innych nad, w tym konkretnym przypadku, Rosjanami, jest zwyczajnym świństwem.

ja z kolei dosyć wyjątkowo obejrzałam dzisiaj fakty w TVN - i co? nadal tragedia na Wołdze jako info wiodące, ale obok już pojawił się temat: a u nas możemy spokojnie pływać po wodach śródlądowych, bo nasza biała flota, chociaż niemal równie leciwa, jest zadbana, remontowana, bla, bla, bla... (w podtekście: nie to co w Rosji...) i niby rozumiem, że trzeba uspokoić rodaków, żeby nie zrezygnowali z wycieczek białą flotą, niby rozumiem, a jednak... mogliby wstrzymać się chociaż kilka dni... no ale ja pewnie nie bardzo normalna jestem ;/
      • eva15 Re: Ewa 12.07.11, 23:41
        Tja, Niemcy też pochylali się wz troską nad rosyjskimi zaniedbaniami. Może nie z takim poczuciem wyższości cywilizacyjnej jak Polacy, ale również wskazywali na poważne niedociągnięcia systemu kontroli w Rosji.
        • jk2007 to i bez Niemcow wiadomo 12.07.11, 23:45
          eva15 napisała:
          > Tja, Niemcy też pochylali się wz troską nad rosyjskimi zaniedbaniami. Może niez takim poczuciem wyższości cywilizacyjnej jak Polacy, ale również wskazywali na poważne niedociągnięcia systemu kontroli w Rosji.

jbkrok.livejournal.com/48493.html
          • eva15 Nie zrozumiałeś, wiadomo, że wiadomo 12.07.11, 23:49
            Wiadomo, że zaniedbania były. Tylko jakim prawem inni, sami winni takich samych zaniedbań, biją się z takim zapałem w cudze piersi?
            • jk2007 w Niemczech to rzadkosc, zas w Rosji -norma 12.07.11, 23:53
              • eva15 Re: w Niemczech to rzadkosc, zas w Rosji -norma 12.07.11, 23:59
                W pewnym sensie to wciąż jeszcze rzadkość, bo Niemcy staczają się w dół z innego, znacznie wyższego poziomu odpowiedzialności i sprawności organizacyjnej niż Rosja. Ale system wszystkich załatwia, bo reguły wszędzie te same.
                • jk2007 Re: w Niemczech to rzadkosc, zas w Rosji -norma 13.07.11, 00:01
                  eva15 napisała:
                  > Ale system wszystkich załatwia, bo reguły wszędzie te same.

jaki system i jakie reguły?
                  • eva15 Re: w Niemczech to rzadkosc, zas w Rosji -norma 13.07.11, 00:06
                    Chciwość, zysk, poklask jako naczelne normy społeczne i JEDYNA miara sukcesu.
                    • jk2007 Re: w Niemczech to rzadkosc, zas w Rosji -norma 13.07.11, 00:09
                      wystarczy przestrzegac prawo, sumienie i wartosci chrzescianskie tez jeszcze maja znaczenie.
                      • darekvtb Re: w Niemczech to rzadkosc, zas w Rosji -norma 13.07.11, 09:22
                        "prawo, sumienie i wartosci chrzescianskie tez jeszcze ma ja znaczenie."

Prawo? Obecne prawo USofA pozwala scigac i poddac ekzekucji dowolnego czlowieka na kuli ziemskiej podejrzanego o terroryzm. To ty nazywasz "prawem"?

Sumienie? Jakos sumienie nie przeszkadza kierownictwu Monsanto karmic nas sztucznym scierwem, jesli to tylko zwieksza ich zyski!

"wartosci chrzescianskie tez jeszcze maja znaczenie"
                        Gdzie? W UK sad skazal staruszkow prowadzacych hotelik na 2500 funtow za to ze oni powolujac sie na Biblie odmowili parze pedalow w wynajeciu pokoju z jednym luzkiem (zaproponowali pokoj z 2 lozkami). Pedaly czujac sie pokrzywdzeni - podali do sadu i.. wygrali!
                        W Hiszpanii juz rejestruja pary pedalow. Media w UE przescigaja sie w atakach na KK.

Jadynie w Moskwie pedaly corocznie maja odmowe w guy-parade i nieliczni prowokatorzy regularnie dostaja wpier.ol..
                        A w takiej katolickiej Polsce pedaly pod przykryciem policji bezkarnie maszeruja w paradach?
    • mara571 jest jeszcze jeden, obrydliwy aspekt tragedii w Du 12.07.11, 23:00
      isburgu: Oberbürgermeister nie chce ustapic ze stanowiska, bo stracilby uprawnienia do "pension", czyli niemieckiej emerytury urzedniczej...
      • eva15 Re: jest jeszcze jeden, obrydliwy aspekt tragedii 12.07.11, 23:45
        Przecież to norma wśród dzisiejszych władz, po to głównie są u władzy, żeby sobie zrobić dobrze.
        Powtarzam - systemy zmieniają ludzi i Nimeców to też nie omija.
        • malkontent6 Jakie systemy? 13.07.11, 00:06
          eva15 napisała:

> Powtarzam - systemy zmieniają ludzi i Nimeców to też nie omija.

Jakie systemy masz na myśli? Czy ów "system" to coś niematerialnego, co spłynęło na ludzi jak Duch Święty?
          • eva15 Re: Jakie systemy? 13.07.11, 00:15
            Najwyraźniej masz duże braki, nie licz na to, że zajmę się ich uzupełnianiem. Jeśli nie rozumiesz dyskusji, to się z niej wyłącz. Ja alfabetu tłumaczyć nie będę.
            • malkontent6 Re: Jakie systemy? 13.07.11, 00:20
              Dziękuję za odpowiedź.
              • eva15 Re: Jakie systemy? 13.07.11, 00:22
                Nie za czto. Mam nadzieję, że wyciągniesz z niej prawidłowe wnioski.
                • malkontent6 Re: Jakie systemy? 13.07.11, 00:24
                  Już wyciągnąłem - wszystkiemu winny jest "system" a nie ludzie.
                  • eva15 Re: Jakie systemy? 13.07.11, 00:39
                    Czyli moje nadzieje były płonne.
    • bywszy1 Re:czy ktos zlozyl kondolencje Tatarom?+ 12.07.11, 23:04
      U nas dzisiaj podali,ze katastrofa nastapila na terenie Tatarstanu.
      • mara571 Re:czy ktos zlozyl kondolencje Tatarom?+ 12.07.11, 23:28
        tak, pare osob w innym watku, ktory niestety przekstalcil sie w klotnie.
        • romrus Re:czy ktos zlozyl kondolencje Tatarom?+ 12.07.11, 23:38
          mara571 napisała:

> tak, pare osob w innym watku, ktory niestety przekstalcil sie w klotnie.

Mara, kazdy kto zycze zlego Rosji, jak na przyklad "bywszy", proboje zagrac na roznice etnicznej, on pisze "Tatarom", dlatego ze ma nadzeje ze Rosjanie i Tatarzy maja jakies problemy miedzy soba i na tym mozna zagrac.
          Wbrew roznice religii, uwazam Tatrow za bardzo blizkich ludzie.
          Ich bieda - to moja.
          • eva15 Re:czy ktos zlozyl kondolencje Tatarom?+ 12.07.11, 23:43
            Po co bywszy pisze, nietrudno zgadnąć. Ale po co mu odpowiadać i podtrzymawać jego wątek?
            • jk2007 Re:czy ktos zlozyl kondolencje Tatarom?+ 12.07.11, 23:52
              eva15 napisała:
              > Po co bywszy pisze, nietrudno zgadnąć.

ale tym razem nie zrozumialas intencji bywszego
              • igor_uk Re:czy ktos zlozyl kondolencje Tatarom?+ 12.07.11, 23:57
                intencji wasze,zydkow,sa te same - macic wszedzie.
              • eva15 Re:czy ktos zlozyl kondolencje Tatarom?+ 13.07.11, 00:19
                jk2007 napisał:

> ale tym razem nie zrozumialas intencji bywszego

Ogólnie jestem dość tępa.
                • jk2007 Re:czy ktos zlozyl kondolencje Tatarom?+ 13.07.11, 00:23
                  eva15 napisała:
                  > Ogólnie jestem dość tępa.

czy tylko udajesz?
                  • eva15 Re:czy ktos zlozyl kondolencje Tatarom?+ 13.07.11, 01:27
                    jk2007 napisał:

> eva15 napisała:
                    > > Ogólnie jestem dość tępa.
                    >
                    > czy tylko udajesz?

Interpretuj to sobie tak, na ile ci rozumu starcza.
                • bywszy1 Re:pani Ewo+ 13.07.11, 04:18
                  po co taka ostra samokrytyka?
                  A szczegolnie w moim przypadku?
          • bywszy1 Re:panie romrus+ 13.07.11, 04:28
            jak juz wczesniej w innym przypadku,powiedzialem,ze nie chce z panem polemizowac o mojeje osobie.
            Jednak musze troszeczke przeciwstawic sie panskiemu twierdzeniu,ze Rosji zle zycze.
            Nie bede pana przekonywal ale teza panska jest zbyt prymitywna.
            Tlumaczeniem moze byc to,ze,jak pan stwierdzil,ze pan ledwie dolazl do domu po chlaniu czegos tam wraz z jakims Zydem,zdaje sie sasiadem.Zazwyczaj ten plyn ma zwyczaj dziwnie dzialac na stan umyslowy.
            Zycze panu rychlego wytrzezwienia.
            Czesc.
            Bywszy1.

P.S
            Prosze nie odpisywac.
            Z gory nietrzezwym wybaczam,ale nie w tej sprawie.
            A zreszta nie mam przyjemnosci.
          • bywszy1 Re:od kiedy+ 13.07.11, 04:38
            Co sie dzieje?Od kiedy zlozenie kondolencji Republice Tatarstan,jest wrogim aktem w stosunku do Rossii?
            Paranoja!
    • j-k alez pisze o tym od lat :) 12.07.11, 23:47
      tym niemniej:

wybranie Wulfa na Presidenta

to nie moja wina.

• eva15 Re: alez pisze o tym od lat :) 12.07.11, 23:50
        A ja myślałam, że to twoja wina. Wszak to wyjątkowy głupiec i tani karierowicz.
        • j-k Gauck for President of Germany. 12.07.11, 23:58
          eva15 napisała:

> A ja myślałam, że to twoja wina. Wszak to wyjątkowy głupiec i tani karierowicz.

Nie ja decyduje o losach tego Swiata.
          jednakze (przynajmniej) wyrazilem swoje zdanie.
      • romrus Re: alez pisze o tym od lat :) 12.07.11, 23:52
        j-k napisał:
        > tym niemniej:
        > wybranie Wulfa na Presidenta
        > to nie moja wina.

Za przeproszeniem, kto to -Wulf?
        • mara571 1000 punktow za to pytanie 12.07.11, 23:55
          gwoli scislosci: od ponad roku prezydent Niemiec.
          • eva15 Re: 1000 punktow za to pytanie 13.07.11, 00:04
            A niby czemu romrus ma to wiedzieć? Czymś się ten Wulff wsławił lub wykazał?
          • romrus wtopa.... 13.07.11, 00:18
            .. i to moja))))

• eva15 Re: wtopa.... 13.07.11, 00:20
              Eee tam, pewnie połowa Niemców nie wie, kto to jest. Wyjątkowo bezbarwna postać.
        • eva15 Re: alez pisze o tym od lat :) 12.07.11, 23:56
          Taka marionetka Merklowej, która za posłuszeństwo systemowi i brak inteligencji dostała stanowisko prezydenta Niemiec.
    • jk2007 wole porządek i kulture Zachodu 12.07.11, 23:59
    • malkontent6 Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 00:00
      Ewciu, szczerze powiem, że mnie tym wpisem rozczarowałaś. W obliczu tej tragedii mogłabyś się powstrzymać od komentarzy w stylu "A w Germanii toże płocho".
      • mara571 wybadz evci tym razem 13.07.11, 00:04
        film emitowany po 20 byl momentami wstrzasajacy...
        • malkontent6 Re: wybadz evci tym razem 13.07.11, 00:17
          Wierzę, że film był wstrzącający, bo wtrząsające było wydarzenie. Ale fakt, że w niemieckiej telewizji ukazał się program krytyczny w stosunku do polityków odpowiedzialnych za tę tragedię jest w tym wszystkim jakąś nadzieją, że to się nie powtórzy.

Wytykanie Zachodowi, że tam też jest źle jest trochę prymitywne teraz, gdy jeszcze nie wszystkie ciała zostały wyłowione z Wołgi.
          • jk2007 Re: wybadz evci tym razem 13.07.11, 00:21
            malkontent6 napisał:
            > Wierzę, że film był wstrzącający, bo wtrząsające było wydarzenie. Ale fakt, że w niemieckiej telewizji ukazał się program krytyczny w stosunku do polityków o dpowiedzialnych za tę tragedię jest w tym wszystkim jakąś nadzieją, że to się nie powtórzy.
            Wytykanie Zachodowi, że tam też jest źle jest trochę prymitywne teraz, gdy jeszcze nie wszystkie ciała zostały wyłowione z Wołgi.

w Rosji jak zwykle oskarza kapitana statku
            • malkontent6 Re: wybadz evci tym razem 13.07.11, 00:23
              jk2007 napisał:

> w Rosji jak zwykle oskarza kapitana statku

Kapitan też jest winny ale chyba nie tylko on.
            • igor_uk Re: wybadz evci tym razem 13.07.11, 00:25
              jebkretacz napisal: w Rosji jak zwykle oskarza kapitana statku

Durik,czy ty oby czytasz to,co innym wklejasz?
              Co za gnida z ciebie,dodam "patriotyczna".
          • eva15 Bidny malkontencik 13.07.11, 00:31
            malkontent6 napisał:

> Wierzę, że film był wstrzącający, bo wtrząsające było wydarzenie. Ale fakt, że
            > w niemieckiej telewizji ukazał się program krytyczny w stosunku do polityków o
            > dpowiedzialnych za tę tragedię jest w tym wszystkim jakąś nadzieją, że to się n
            > ie powtórzy.

Naiwny jesteś, twoje święte prawo. Na Zachodzie można sobie protestować, oponować, kręcić filmy (to nie był 1. film o tej tragedii), słowem moża się wyżyć, władza daje wentyl. Ale nie można liczyć na to, że z tego powodu coś się zmieni. Otoczenie p.P. Sauerlanda słusznie zauważyło, że ten wrzask trzeba spokojnie PRZECZEKAC. Wszystko po jakimś czasie wróci do normy, ludziom znudzi się temat, zajmą się innym, świeżo podsuniętym. To słowa nie moje, a z ratusza władz Duisburga.
            • malkontent6 Re: Bidny malkontencik 13.07.11, 00:44
              eva15 napisała:

> Ale nie można liczyć na to, że z tego powodu coś się zmieni.

Inaczej widzimy Zachód. Te wszystkie, idiotyczne z pozoru, zakazy, nakazy i ostrzeżenia, które tak bardzo śmieszą na początku Polaków w USA są z reguły wynikiem jakiegoś nieszczęścia, które kiedyś się zdarzyło i istnieje nawet niewielka szansa, że się powtórzy.
              • eva15 Re: Bidny malkontencik 13.07.11, 01:21
                Oj, naiwny malkontencik. Przepisy się poluzowuje a nie zaostrza, chodzi o to, by nie przeszkadzały w osiąganiu szybkiego zysku.
                • malkontent6 Re: Bidny malkontencik 13.07.11, 03:23
                  Ewciu, nie wiem jak to wygląda w Niemczech i w Rosji ale w USA po tego typu nieszczęściu sprawa wędruje do sądu z powództwa cywilnego i firma może zapomnieć o zysku.
      • jk2007 eva15 woli lubic Rosje na odleglosci 13.07.11, 00:04
        malkontent6 napisał:

> Ewciu, szczerze powiem, że mnie tym wpisem rozczarowałaś. W obliczu tej tragedii mogłabyś się powstrzymać od komentarzy w stylu "A w Germanii toże płocho".
        • igor_uk Re:jebkretacz nie lubi Rosji z bliska. 13.07.11, 00:18
          I z tego powodu strasznie cierpi,a do tego woli Zachod.
      • eva15 Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 00:11
        Biedaku poczciwy, dokładnie dlatego powstrzymałam się od takich analiz na wątku kondolencyjnym, bo nie byłoby to na miejscu.

Otworzyłam wątek osobny, bo akurat tak się składa, że dziś w Niemczech rocznica DOKŁADNIE takich samych zaniebań jak w Rosji. Analiza porównawcza może wnieść sporo do zrozumienia systemu, świata w jakim żyjemy. Ale wniesie tylko tym, którzy potrafią i chcą rozumieć.
    • jk2007 Evo, juz Ci ulzalo? 13.07.11, 00:27
      eva15 napisała:
      > Nie chce psuć zbaczaniem z tematu na wątku kondolencyjnym z powodu zatonięcia statku na Wołdze, więc otwieram nowy.
      • igor_uk Re: Evo, juz Ci ulzalo? 13.07.11, 00:30
        jebkretacz,a co znaczy slowo-"ulzalo"?
      • eva15 Re: Evo, juz Ci ulzalo? Nie 13.07.11, 00:35
        Trudno mi dyskutować na takim poziomie,jak ten twój, poczciwcze. Więc w tym sensie dzięki twoim postom mi nie ulżyło. Jestem nastawiona na zysk (tu: intelektualny) a ty mnie zmuszasz do zauważenia, że z zysku nici.
        Nie martw się, może jeszcze nadlecą orły, sokoły, to sobie pogadasz. I tobie ulży.
        • jk2007 Re: Evo, juz Ci ulzalo? Nie 13.07.11, 00:41
          eva15 napisała:
          > Trudno mi dyskutować na takim poziomie,

owszem, trudno dyskutować na poziomie "a u was Murzynów biją"
          • eva15 Re: Evo, juz Ci ulzalo? Nie 13.07.11, 00:52
            Kto nie rozumie analiz porównawczych, ten niewiele rozumie z mechanizmów.
            • jk2007 Re: Evo, juz Ci ulzalo? Nie 13.07.11, 00:57
              eva15 napisała:
              > Kto nie rozumie analiz porównawczych, ten niewiele rozumie z mechanizmów.

Mentalność inna
              • eva15 Re: Evo, juz Ci ulzalo? Nie 13.07.11, 01:07
                System ten sam.
    • walter622 Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 00:27
      Jeżeli swoimi wpisami na sąsiednim wątku uraziłem czyjekolwiek uczucia to jestem zobowiązany przeprosić, co czynię. Bynajmniej nie było to moją intencją.
      Mój stosunek do Rosjan i Rosji jest na tym forum znany.

Mamy do czynienia z tragedią, bardzo dużą tragedią. Znów zginęli ludzie. I w całej tej sprawie chyba najmniej jest istną ich narodowość i Kraj w którym zginęli.
      Mamy do czynienia z tragedią, lecz musimy powiedzieć przy tym o jej przyczynach. Najbardziej bowiem jest bolesnym to, że tej tragedii można było zapobiec. Zapobiec jeżeli
      by nastąpiło opamiętanie i zrozumienie, że ludzkie życie jest najwyższą wartością.
      W pogoni za zyskiem o tym całkowicie zapomniano, świadomie narażając ludzi.
      Był to rejs szczególny - do Bołgaru. Pasażerowie, w większości młodzież i dzieci, w tym
      rejsie poznawali historię swojej Ojczyzny.
      Wszystko to jest wyjątkowo bolesne.
      • igor_uk Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 00:34
        walter,co jest naprawda straszne,tej tragedii nie mozno bylo zapobiec .Znasz ,przeciez, rosyjskie przyslowia-gdzie tonko,tam i rwiotsja.
        Nie ten statek,to inny.
        • walter622 Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 00:45
          igor_uk napisał:
          > Nie ten statek,to inny.

Na ten temat był dziś spory artykuł bodajże w Ekspercie.
          Lecz "Bułgaria" miała szczególnie fatalną reputację - OAO "Kamska Żegluga Rzeczna"
          nie należy nawet do asocjacji, zrzeszającej armatorów tego typu statków.
      • eva15 Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 00:44
        Walter, przedstawiłam bardzo podobną sytuację w Niemczech po to, by wykazać, że są to kwestie systemowe a nie czysto rosyjskie. W Niemczech NIKT nie wpadnie na pomysł, by winnych rozstrzelać, ba nawet ciężko ich mimo upływu roku znaleźć. Ohydna beczelność władz przekracza chyba nawet rosyjskie normy.
        • walter622 Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 01:03
          eva15 napisała:
          > przedstawiłam bardzo podobną sytuację w Niemczech po to[b], by wykazać,
          > że są to kwestie systemowe
          Oczywiście. Też uważam, że tego typu sytuacje są rezultatem patologii systemu, w którym
          pieniądz stał się wartością nadrzędna. Dziś czytałem artykuł na temat Kapitana tego statku,
          Autor udowodnił, że Kapitan, na którym również spoczywa część odpowiedzialności
          za tę katastrofę, sam był ofiarą zupełnie patologicznych rozwiązań systemowych.
          Trzeba przy tym podkreślić, że ten Kapitan zginął na "mostku kapitańskim" do końca walcząc o uratowanie tego statku i pasażerów. Zginął On, jego żona i syn.
          Obawiam się, że obecnie całą odpowiedzialność zwalą na niego. W ramach "polowania" już się zaczęła nagonka na Kapitanów dwóch statków przepływających w tamtym rejonie (D-66,
          i "Wołga-nieft") lecz osobiście uważam, że oni nie ponoszą żadnej odpowiedzialności - przypuszczam, że oni nie mieli świadomości tej tragedii. Natomiast osoby faktycznie odpowiedzialne wyjdą z tego bez szwanku.

> W Niemczech NIKT nie wpadnie na pomysł, by winnych rozstrzelać,

Widzisz, w okolicznościach tej sprawy, tak jak to już wcześniej pisałem uważam to co się stało za "egzekucję" - ludzi świadomie narażono na utratę życia, mając świadomość skali zagrożenia. Przy tym narażano dla zysku.

• eva15 Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 01:14
            Tak w Niemczech jak i w Rosji ludzi narażono na śmierć dla ZYSKU. Tak w Niemczech jak i w Rosji zapłaci za to "kapitan", a nie ci, którzy mieli zyski i splendory.
            Różnica tylko taka, że w Niemczech wciąż jeszcze przez rok cały szuka się tego "kapitana"- kozła ofiarnego. Ponieważ wszyscy decydenci żyją, trudno "kapitana" znaleźć, każdy sią wypiera i wskazuje na innego. W Rosji jest znacznie łatwiej - formalny kapitan tej imprezy utonął. Już nie wskaże na innych.
            • malkontent6 Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 05:00
              eva15 napisała:

> W Rosji jest znacznie łatwiej - formalny kapitan tej imprezy utonął. Już nie wskaże na innych.

Już nie da się zidentyfikować właściciela statku? Nie można już nikogo zapytać dlaczego statek był w tak kiepskim stanie technicznym? Dlaczego drzwi ewakuacyjne były zablokowane? Kto i dlaczego sprzedał więcej biletów niż było miejsc na statku? Nie da się już tego ustalić?
              • eva15 Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 11:19
                Bodaj Walter pisał o tym, że właścicielem jest cały łańczuszek firm-córek a na końcu tej piramidy rzeczywisty właściciel (firma) siedzi , jeśli dobrze pamiętam, w Arabii Saudyjskiej.
                • jk2007 właściciel Antonow 13.07.11, 11:26
                  Михaил Антoнoв член "Единoй Рoccии" влaделец 99,9% aкций ООО «Кaмcкoй cyдoхoднoй кoмпaнии».
                  Сyдя пo прoшлым coбытиям влacтям не впервoй верить рacкaяниям "ycпешнoгo челoвекa", к тoмy же - членa "Единoй Рoccии". Нy a дети пoгибшие... Дa и черт c ними - вo-первых - деньги вaжнее, вo-втoрых - нy, ребят, этo же дети не элитные, дети вcякoгo быдлa, к кoтoрoмy oтнoшение coвcем дрyгoе, нежели к ycпешным людям...
                  www.stringer.ru/publication.mhtml?Part=48&PubID=17251
                  • eva15 Re: właściciel Antonow 13.07.11, 11:33
                    No i co mi po tych propagandowych tekstach nasyconych atakami i wyzwiskami pod adresem niejakiego Antonowa?
                    • jk2007 Rosja: degradacja transportu 13.07.11, 11:47
                      в 1990 гoдy речнoй флoт cocтoял из 14,1 тыcячи грyзoвых и 1,7 тыcячи пaccaжирcких cyдoв, a к 2010 гoдy - из 3,2 тыcячи грyзoвых и 619 пaccaжирcких. При этoм зa 20 лет в Рoccии не былo пocтрoенo ни oднoгo грyзoвoгo cyднa, a cредний их вoзрacт cocтaвляет 30 лет.
                      lenta.ru/articles/2011/07/12/old/
                  • walter622 Re: właściciel Antonow 13.07.11, 12:19
                    jk2007 napisał:

> Михaил Антoнoв

Michał Antonov ( wyjątkowo szemrana postać) jest właścicielem spółki "Antonov Group-F.Z.E." zarejestrowanej w Arabii Saudyjskiej. Natomiast spółka "Antonov Group-F.Z.E."
                    jest właścicielem udziałów w OAO "Kamska Żegluga rzeczna" , ta zaś z kolei jest właścicielem OOO" Кaмcкoй cyдoхoднoй кoмпaний" i tak dalej - klasyczny schemat
                    "cytryny".
                    Druga sprawa - za bieżący stan techniczny statku odpowiada jego najemca.
                    Z tego powodu, z uwagi na bardzo duże koszta doprowadzenia statku do właściwego stanu,
                    poważni operatorzy zrzeszeni w Asocjacji nie chcieli przejąć ten statek do swojej flotylli
                    ( vide sprawa Arabelli - omawiano to w programie bodajże Małachova).
                    No i cała sprawa zaczyna się w tym punkcie gmatwać.
                    www.riverfleet.ru/news/?ELEMENT_ID=3904
                    Program Małachova
                    www.youtube.com/watch?v=1wIMBp0pIjs
                • malkontent6 Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 14:17
                  eva15 napisała:

> rzeczywisty właściciel (firma) siedzi , jeśli dobrze pamiętam, w Arabii Saudyjskiej.

No i co z tego? Firma musi funkcjonowac zgodnie z przepisami kraju w którym działa. Jakiś odpowiedni rosyjski urząd chyba wydał tej firmie licencję na żeglugę rzeczną i a do przedłużenie tejże licencji domagał się okazania zaświadczenia o stanie technicznym tego statku. A za tym wszystkim nie stoi jakiś anonimowy "system" ale konkretni ludzie.
          • jk2007 Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 11:42
            walter622 napisał:
            > W ramach "polowania" już się zaczęła nagonka na Kapitanów dwóch statków przepływających w tamtym rejonie (D-66, i "Wołga-nieft") lecz osobiście uważam, że oni nie ponoszą żadnej odpowiedzialności - przypuszczam, że oni nie mieli świadomości tej tragedii.

tez tak uwazam, pozatym "рaзвoрoт бaржи дoвoльнo cлoжный мaневр, зaнимaющий неcкoлькo килoметрoв и требyющий мнoгo времени"
            • jk2007 Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 12:49
              jk2007 napisał:
              > walter622 napisał:
              > > W ramach "polowania" już się zaczęła nagonka na Kapitanów dwóch statków przepływających w tamtym rejonie (D-66, i "Wołga-nieft") lecz osobiście uważam, że oni nie ponoszą żadnej odpowiedzialności - przypuszczam, że oni nie mieli świadomości tej tragedii.

> tez tak uwazam, pozatym "рaзвoрoт бaржи дoвoльнo cлoжный мaневр...
              kabyzdoh.livejournal.com/602445.html
            • walter622 Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 13:00
              jk2007 napisał:
              > tez tak uwazam, pozatym "рaзвoрoт бaржи дoвoльнo
              Nawet nie chodzi o kwestię manewrowych możliwości D-66, lecz zupełnie inną.
              Zasadniczym pytaniem jest - czy na pokładzie tech jednostek mieli świadomość
              tej tragedii. W tamtym rejonie tego typu jednostki idą na "auto", czyli na mostku było mniej obsady. w dodatku pojawia się kwestia widoczności (warunki pogodowe). Mieli cisze w eterze ( zupełnie niezrozumiała kwestia radiostacji P-104, jak na razie całkowicie pomijana). Brak jest info o flarach ( na tratwach ratunkowych są w obowiązkowej kompletacji) - jeżeli flary uruchomiono, to faktycznie wina będzie dowiedziona, w innym przypadku szykuje się robota dla "papug".
              • jk2007 Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 13:10
                walter622 napisał:
                > Mieli cisze w eterze ( zupełnie niezrozumiała kwestia radiostacji P-104,

Слишкoм yж oтличaютcя cиcтемы рaдиo-, нaвигaциoннoгo oбoрyдoвaния и требoвaния к ним нa мoрcoкм и речнoм флoте. Чтo еcть в рyбке бoльшинcтвa речных cyдoв:рaдиocтaнция УКВ (oднa в лyчшем cлyчaе две), кaкие нa мнoгих yже пoмимo cтoящих в резерве (теперь yже в резерве) "Кaмa-Р" ("Кaмa-РМ"), Грaниты (Р-24, 2Р-24, GM-350(360), Рaдиoмa-300 и т.д. Нa "Бyлгaрии" и "Глaзyнoве" были тoлькo cтaренькие "Кaмы-Р". Дaлее гирoкoмпac, клaccикa, cтoят прaктичеcки нa вcех прoектaх. РЛС, кaк прaвилo вcтречaютcя еще и "Печoры", "Дoнцы", "Р-722", из гoдa в гoд их cдaют региcтрy кaк глaвные РЛС, хoтя в пoдaвляющем бoльшинcтве cлyчaев этo лишь "мебель". У хoрoших cyдoвлaдельцев yже cтoят "FURUNO", "KODEN", "RHRC" и т.д. Опять же нa "Бyлгaрии" ничегo крoме Р-722 не cтoялo, a caмa РЛС пo пocтaм, тех, ктo знaет тaм cocтoяние дел, при дoжде и тyмaне дaвaвшaя cплoшнyю зacветкy нa экрaне. Нy y бoгaтых cyдoвлaдельцев и кoмпaний еcть еще и кaрт-плoттеры и GPS и вoбщем-тo вcе.
                А нa мoрcких, крoме вcегo перечиcленнoгo:АИС, региcтрaтoр дaнных рейca, УКВ c мoдемoм ЦИВ, cпyтникoвaя cиcтемa INMARSAT+ПВ/КВ рaдиoycтaнoвкa, EPIRB (aвaрийный рaдиoбyй), РЛО (рaдиoлoкaциoнный oтветчик).
                Кaк пoкaзaлa трaгедия, a мoжет нaдo ввеcти единые требoвaния к рaдиoнaвигaциoннoмy oбoрyдoвaнию. Ведь рекa, кaк пoкaзaлa трaгедия не менее кoвaрнa и oпacнa чем мoре. И без нaличия coвременнoй РЛС, АИС, ГЛОНАСС, региcтрaтoрa дaнных рейca, АРБ и РЛО рaзрешение нa экcплyaтaцию
                • jk2007 radiostacja c.d 13.07.11, 13:12
                  Кaк пoкaзaлa трaгедия, a мoжет нaдo ввеcти единые требoвaния к рaдиoнaвигaциoннoмy oбoрyдoвaнию. Ведь рекa, кaк пoкaзaлa трaгедия не менее кoвaрнa и oпacнa чем мoре. И без нaличия coвременнoй РЛС, АИС, ГЛОНАСС, региcтрaтoрa дaнных рейca, АРБ и РЛО рaзрешение нa экcплyaтaцию cyднa не рaзрешaть. Крoме этoгo, кoтoрый гoд пoдряд идет рaзгoвoр o перехoде нa единyю c мoрcким флoтoм cиcтемy cвязи УКВ МПС (мocркoй пoдвижнoй cлyжбы) c экзoтичеcкoгo диaпaзoнa 300МГц. Перехoд нa чacтoты УКВ МПС пoзвoлит реaлизoвaть и ЦИВ нa реке (чтo пoзвoлит быcтрo и в aвтoмaтичеcкoм режиме передaть cигнaл бедcтвия, c нaзвaнием, нoмерoм пo IMO cyднa, егo кooрдинaты, т.к. УКВ ЦИВ рaдиocтaнция мoжет без прoблем coпрягaтьcя c GPS/ГЛОНАСС cиcтемoй и тaким oбрaзoм при нaжaтии вcегo oднoй кнoпки DISTRESS, передaть вcю инфoрмaцию o терпящем бедcтвие cyдне, кнoпкy этy мoжнo ycпеть нaжaть дaже еcли cyднo бyдет тoнyть oчень быcтрo).
                  Региcтрaтoр дaнных рейca кaк "черный ящик" caмoлетa пишет вcе пaрaметры рейca, в тoм чиcле и вcе мaневры cyдoвoдителей, cкoрocть c кoтoрoй шлo cyднo, нaпрaвление (кyрc) и т.д. При рaccледoвaнии гибели cyднa ocнaщеннoгo этим ycтрoйcтвoм мoжнo бoлее тoчнo oпределить причины кaтacтрoфы. Дaлее, АРБ (EPIRB) егo нaличие cкaжем нa тoм же Кyйбышевcкoм вoдoхрaнилище пoзвoлилo бы быcтрее нaйти терпящих бедcтвие, a РЛО привлек бы внимaние прoхoдящие cyдa.
                  <a href="
                  • jk2007 radiostacja c.d 13.07.11, 13:13
                    www.radioscanner.ru/forum/topic44015-2.html
                    • walter622 Re: radiostacja c.d 13.07.11, 13:34
                      Zwróć uwagę na wypowiedzi RK3DIA

"При тoм, чтo нa cлyчaй oбеcтoчки нa любoм cyдне дoлжен быть aвaрийный ДГ или зaряженные пoлнocтью aвaрийные aккyмyлятoрные бaтaреи, oт кoтoрых дoлжны зaпитывaтьcя УКВ рaдиocтaнция, рyлевaя мaшинa, мaшинный телегрaф. В кoнце кoнцoв, дoлжен быть aвaрийный рyлевoй привoд. Пoлyчaетcя, чтo ДГ не былo или не рaбoтaл тaк же кaк и глaвные ДГ (хoтя при oбеcтoчке aвaрийный ДГ включaетcя aвтoмaтичеcки), тoже кacaетcя и aвaрийных aккyмyлятoрных бaтaрей (питaние oт кoтoрых включaетcя тa кже aвтoмaтичеcки при прoпaдaнии ocнoвнoгo питaния...."

Ostatecznie, P-104 z własnym zasilaniem.

I porównaj to z wypowiedzią Kapitana "Arabelli" o okolicznościach w jakich dowiedział się
                      o "człowieku za burtą" - tj nikt na tym akwenie nie miał świadomości co się faktycznie stało.
                      Postawa tego Kapitana "Arabelli" wzbudzać musi niesłychany szacunek - miał informację o "jednej osobie za burtą" lecz do podejścia "ustawił" wszystkie swoje jednostki które weszły do akcji "z marszu", zawiadomił MCzS i patrolował miejsce katastrofy do przybycia jednostek MCzS. Wspaniała postawa. Zresztą nie tylko jego.
                      • jk2007 Re: radiostacja c.d 13.07.11, 13:55
                        Пo cлoвaм рaдиcтa cyднa Ринaтa Гaбитдинoвa, электрoгенерaтoр был пoврежден рaньше - вoзмoжнo, вo время пoжaрa, вoзникшегo в хoде предыдyщегo плaвaния
                        • walter622 Re: radiostacja c.d 13.07.11, 14:09
                          jk2007 napisał:

> Пo cлoвaм рaдиcтa cyднa

Wersja chyba mało prawdopodobna. Radiowiec siedzi na górnym pokładzie - obok Kapitana
                          i nie wiedział co się działo w maszynowni.
                          Bardziej prawdopodobna jest wersja elektromechanika (z programu Małachowa) - on z maszynowni poszedł do Kapitana i poinformował, że EG przestał działać i w związku z tym
                          podejmowane przez Kapitana działania są niewykonalne. Prawdopodobnie ten chłopak
                          "zdrefił" i w panice wyłączył generator - w jego wypowiedzi pojawiło się stwierdzenie, że dostawała się woda i było niebezpieczeństwo porażenia prądem. Generalnie ten elektromechanik (ostatecznie najlepiej chyba wiedział co jest grane) nie był w stanie
                          wyjaśnić co się faktycznie stało z EG.
                      • jk2007 Kapitan Roman Lizalin 13.07.11, 14:07
                        http://www.business-gazeta.ru/article/43264/14/#РњРsнтажный_кадр%201
                        • jk2007 Kapitan Roman Lizalin 13.07.11, 14:08
                          www.business-gazeta.ru/article/43264/14/
                          • walter622 Re: Kapitan Roman Lizalin 13.07.11, 14:12

No i istnienie takich ludzi jak Kapitan Roman Lizalin napawa optymizmem i w pewnym sensie
                            przeczy twierdzeniom Herr7. W tej sytuacji zachował się fantastycznie.
      • mongolszuudan Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 07:35
        walter622 napisał:
        Był to rejs szczególny - do Bołgaru. Pasażerowie, w większości młodzież i dzieci, w tym
        rejsie poznawali historię swojej Ojczyzny.

Co to mi to bardzo kojarzy sie ze Smolenskiem 2010. Był to rejs szczególny - do Katyniu. Pasażerowie, w większości marazmaticy z dziecieczym rozumem w tym rejsie tez chciali poznawac historię swojej Ojczyzny.
        Wiec trzeba szukac w Kazaniu wolski slad - tam musza byc jakies slady helu. To na pewno byla zemsta za Smolensk i Katyn. Burza wszak byla sztuczna, a statek mial przebicie dna w wyniku spotkania z brzoza, posadzonej przez wolskich patriotow jeszcze przed zatopeniem kotliny zbiorneku wodnego w 1950-ch latach. Ale statek byl w rzeczewistosci wojennym tatarskim pancernikem i nie mogl zatonac w wyniku udarzenia o brzozu. To znaczy ze jego zatopila z pomoca torpedy lodz podwodna wolskiej marynarki, a potem pisowskie dywersanci nurki utopili wszystkich pasezerow, ktore nie potrafili slusznie odpowiedzic kto jest prawdziwy winowajca ludobojstw w Katyniu №№ 1 i 2. W ogole ofiar moglo byc wielu wiecej, bo kto z tatarskich kobiet i dzieci zna, co to jest Katyn i nawet gdzie jest to zadupie Smolensk, nie mowiac juz o jakies tam Wolsce. I po wolsku chyba nikt z pasazerow nie umiel nic zrozumiec.
        • bywszy1 Re:siedz cicho+ 13.07.11, 08:55
          Bo jeszcze cie rusofobem wykrzycza i powiedza,ze zle zyczysz Rosji
          i ze jestes antyRosyjski prowokatr.
          A wszystko dlatego,ze wymieniles Tatar.
          A o brzozie wyczytalem tez w rosyjskiej gazecie.
          Podobno kapitana,jego zone i dziecko nie znaleziono?
          • mongolszuudan Re:siedz cicho+ 13.07.11, 10:00
            Przepraszam - zydowskiego sladu w tym wypadku nie widze. Bo po co pasożyt musi zabijac swojego żywiciela? Nie jestem ani antyrosyjskim, ani antywolskim, ani antysemickim prowokaterem. Tylko antykretynskim prowokaterem. Jednego kretyna juz sprowokowal. Ciekawie, kto bedzie nastepnym? Na miejscu tego nieszczesnego kapitana ja bym tez zrobil tak zeby mnie i moja rodzine nikt nie znalazl. Bo ja juz twardo znaja kto bedzie glownym winowajca.
        • walter622 Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 12:00
          mongolszuudan napisał:
          ... bzdury.

Zwykle na twoje posty nie odpowiadam, lecz zrobię wyjątek od tej reguły.
          To co napisałeś jest podłe.
          • mongolszuudan Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 12:12
            No niech bedzie i w Rosji choc jeden podlec. A to mam uczucie, ze wszyscy z nich z calego swiatu zebrali sie w jednym kraju Ziemi - Wolsce. Nawet przykro mi za ten kraj. Rownowagi naturalnie nie otrzymamy, ale choc cos bedzie dla ucieszenia wolskich patriotow.
            • mongolszuudan Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 12:36
              A propos. Nie potrzebne przypisywac Rosjanom swojego wolskiego kulta ogolnonarodowych zalob i szlochan. Tym bardziej uwazac wasza moral za jakas wyzsze. Mamy calkiem inny niz Polacy stosunek osobisty i ogolnonarodowy do smierci. Pamietamy o zmarlych, lecz zyjemy wsrod zywych, ale nie na cmentarzu. My optimistyczny narod. Umiemy nie tylko szlochac, lecz i smiac sie nad smiercia. Publicznie placzacy mezczyzna w Rosji to haniebnie zjawisko. My umiemy nie tylko smutniec, ale i radowac sie za zmarlych. Mysmy ludzie zupelnie innej kulturzy, mamy zupelnie inne doswiadczenie historycznie. Naturalnie, i moral nasza zupelnie inna, niz ta ktora na Zachodzie po nieporozumieniu uwazaja za ogolnoludzka albo wyzszym wzorem dla wszystkich. Nie ma nic takiego w przyrodzie jak ogolnoludzka moral - i oby nie bylo takiej nigdy. Mianowicie to, a nie strata jezyka narodowego i narodowej kultury bedzie oznaczac nacjonalna smierc wieksznosci narodow Ziemi.
    • jk2007 tym razem bylo Sehr Gut! 13.07.11, 00:51
      drugoi.livejournal.com/3578473.html
      • mongolszuudan Re: tym razem bylo Sehr Gut! 13.07.11, 10:05
        pics.livejournal.com/andriuha077/pic/00004eqp
        • mongolszuudan Re: tym razem bylo Sehr Gut! 13.07.11, 11:13
          Nieszczesni Adolf Alojzowicz. Gdyby znal w jakie scierwo przeksztalcili sie jego dumny narod zwyciezcy z nienawistnych mu untermenschow!!!! Nie tam on szukal podludzi, nie ma ich na Wschodzie - na zgnilym Zachodzie trzeba bylo jemu wszystko i wszech palic i burzyc. Teraz za blady Hitlera niemiecki narod zaplacil w pelni. Babci byli prostytutkami, ku...mi, co oddawali sie kazdemu za czekoladke, kieliszek wodki i bochanek chleba, wnucy i wnuczki naturalnie zostali pedalami i lesbami. Jeszcze jedno pokolenie i gospodarzami wymierajacego niemieckiego sodomistycznego motlochy beda Arabowie i Turkowie. Niemiecka lekcja musi byc lekcja dla kazdego naroda i panstwa, ktorym w mozg przyjdzie kretynska mysl o swojej wyzszeszci.
          • mongolszuudan Re: tym razem bylo Sehr Gut! 13.07.11, 12:56
            Tak jego! Moczyc w sortirie wolskich hypokritow i demagogow. Niechaj pierwiej sami naucza sie slusznie zuzytkowac papier toaletowy i zwywac za soba w WC, a potem juz ucza nas jak nam trzeba zyc i co musimy robic i kogo wybierac.
    • rusek111111 Re: Ruska dzicz a porządek,kultura Zachodu w Duis 13.07.11, 12:45
      obwinianie kremla jest co najmniej nie stosowne, a wrecz wali manipulatorskim dyletantyzmem.
      nie trza byc wielkim ekspertem od ruskich zeby wiedzic ze ajfon prowadzi proces decentralizacyje federacyi rosyjskiej na wzor usa.
      pskov.allnw.ru/news/154092
      co skutkuje wieksza odpowiadzalnoscia wladz miejscowych i jesli nawet kontrole/nadzor mialy przeprowadzac urzednicy agend federalnych to jednak kreml ma o wiele mniej do gadania niz miejscowi kacyki, gdyz obsada stanowisk jest zabarwiona miejscowym kolorytem a nie moskalami ze samych kremlowic.
      federacya rossyiska nie jest podobna do rp, jest bardziej na wzor usa/zsrr i dla wiekszego zrozumienia 'winy' warto polakam sie zastanowic czy za wypadek transportowy w arizonie czy innej newadzie jankiesy beda obwiniac obamku. to co wyrabia prassa polaczkojezyczna to jest zyrowanie na niewinnych ofiarach, ale dla kolaborantow nima nic swietego, nawet polskie ofiary w katyniu.
      co dotyczy internauty herr7 to jest to klacyczny przyklad przyjaciela rossyi, "тaких дрyзей зa хyй дa в мyзей", sa to osoby ktorzy swoje, w tym przypadklu lewicujace, ciagnotki wola realizowac w rossyi, albo cinach czy na innych dzikusach, propozycja wykonac podobne eksperementy na swych bliskich i dalszych rodakach wywoluje oburzenie i histerie.
      dla mnie osobiscie dziecko (polskie, rosyjskie, kazde) jest warte 100 razy tyle co zycie kaczynskich, putinow i merkelowych, ale zycie sie rzadzi innymi regulami niestety i w tych niepisanych i pisanych regulach jasne jest zaznaczone ze zycie tak zwanej elity urzedniczej jest warte wiecej niz zywot zwyklego czlowieka bo urzednik podejmuje decyzyi ktore wplywaja na los mln ludzi. jesli herr7 na podstawie smierci zwyklych obywateli federacyi rosyjskiej prorokuje:
      "Ta słabość to słabość systemowa państwa.", "> Opisał Pan bardzo szczegółowo przyczyny tej katastrofy, które są wynikiem całkowitego lekceważenie prawa (o ile takowe w Rosji istnieje), braku szacunku dla l
      > udzkiego życia oraz zwykłej bezmyślnośc", "To świadczy o stanie w jakim jest to
      > państwo, ale także o samym społeczeństwie,..."
      to co ten pan mowi o smierci najwyzszych urzednikow w panstwie polskim?
      czy rzecze takie cos:
      > To jest katastrofa, jakie mają miejsce w krajach trzeciego świata, np. gdzieś w
      > Czarnej Afryce. W krajach cywilizowanych nie miałaby prawa się zdarzyć, gdyż t
      > am nikt by nie pozwolił żeby po rzekach pływały statki w tak opłakanym stanie t
      > echnicznym.
      bo chyba nie sadzi ten wielce intelegentny jegomosc ze statki plywajace po <ruskich> rzekach sa wazniesze od statkow <z prezydentem polskim> latajacyh w powietrzu?
      jestem bardzo ciekaw reakcyi spoleczenstwa polskiego na apel herr7: " gdyby wypadek miał miejsce w Chinach to właścicieli statku czekałby proces i nieuchronna kara śmierci, dawaj herr7 zaproponuj polakam kare smierci dla klicha, sasina i kilkanascie innych osob ktorzy sie przyczynily do katastrofy w smolensku, otrzymasz odpowiedz taka sama jako cie uracza rossyianie.
      • eva15 Herr7 stalinowskie metody ogranicza do Rosji 13.07.11, 12:55
        Herr7 stalinowskie metody chce najwyraźniej stosować tylko w Rosji. O rozstrzelaniu winnych katastrofy polskiego samolotu prezydenckiego nic nie pisze.
        • mongolszuudan Re: Herr7 stalinowskie metody ogranicza do Rosji 13.07.11, 13:08
          Niechaj herr7 nie denerwuje sie. Kapitan - wszystko jedno zywy albo martwy, winny albo nie bedzie przyznany winowajca w tej sprawie. Naturalnie, nie bedzie winowajcami ta glupa niewyksztalcona wiejska tatarska mafia, co rzadzi w Tatarstanie jak byle chanowie kazanscy.
          • mongolszuudan Re: Herr7 stalinowskie metody ogranicza do Rosji 13.07.11, 13:16
            Jesli on niestety przezyl - to nic ze nikogo w Rosji i naturalnie w Tatarii nie rozsrtrzeliwaja. Otrzymaje po pelnej programie. Jesli nie bedzie arestowany, jego moga znalezc i linczowac rodzicie zmarlych, jesli wladze posadza jego do wiezienia - zabija i tam. Wschod to sprawa delikatna.
        • rusek111111 Re: Herr7 stalinowskie metody ogranicza do Rosji 13.07.11, 13:15
          ja tam nawet te 'zadania kary smierci' moge zrozumiec, populistyczny proletarski belkot.
          ale juz wyciaganie wniosku o kryzysie systemowym na podstawie wypadku transportowego to juz nawet ja (osoba wrazliwa i ufna:) ) nie moge przelknac.
          co wcale nie znaczy ze moga byc przeslanki do tegoz twierdzenia (kryzys systemowy), ale walac podobne farmazony herr7 obraza inteligencye u osob nawet jej nie posiadajcych.

p.s. milego dnia zycie:)
          • eva15 Re: Herr7 stalinowskie metody ogranicza do Rosji 13.07.11, 13:20
            To jest kryzys systemowy, ale winnym sensie niż pisze to Herr7. On przypisuje ten kryzys jakiejś odizolowanej od reszty świata "rosyjskiej oligarchii". Tymczasem jest to kryzys wynikający z neoliberalizmu, jego nastawienia na zysk za wszelką cenę, przy pełnym lekceważeniu kosztów ludzkich. Stąd podobieństwa do wydarzeń w Niemczech (Duisburg) i w Rosji.
            • jk2007 Re: Herr7 stalinowskie metody ogranicza do Rosji 13.07.11, 13:26
              eva15 napisała:
              > Stąd podobieństwa do wydarzeń w Niemczech (Duisburg) i w Rosji.

ale jest i roznica - w Rosji takie wydarzenia comiesiąc
              • eva15 Re: Herr7 stalinowskie metody ogranicza do Rosji 13.07.11, 13:31
                Bijesz pianę i się powtarzasz.

forum.gazeta.pl/forum/w,50,126968148,126971209,Re_w_Niemczech_to_rzadkosc_zas_w_Rosji_norma.html
                • jk2007 Evo - zbyt mocno podniecasz się 13.07.11, 13:58
                  Пo дaнным "Нoвoй гaзеты", зa пocледние три гoдa нa Вoлге зaтoнyлo бoлее тыcячи cyдoв и бaрж, a вcегo их лежит нa дне 2300. "Пo бoльшей чacти этo cтaрые грyзoвые cyдa и бaржи, кoтoрые зaтoнyли или были незaкoннo зaтoплены влaдельцaми. Теперь oни мешaют нaвигaции", - гoвoритcя в cтaтье.

• eva15 Mam wrażenie, że to ty się podniecasz 13.07.11, 14:20
                    i wyszukujesz pilnie wciąż nowe linki.
            • mongolszuudan Re: Herr7 stalinowskie metody ogranicza do Rosji 13.07.11, 13:36
              Tam jest pewna nie rosyjska, lecz post-sowieska specyfika - wlasnie to ze w nacjonalnych republikach absolutnie wszyscy stanowiska sluzbowe zagarniala mafia z nacionalnych wiejskich idiotow. Takiej dzikiej korupcji, kumowstwa (to kiedy na wszyscy stanowiska mianowaja bliskich i ziemiakow i to - jednej slusznej tytulowej narodowosci) i braku jakiejkolwiek kompetentnosci jak w takich republikach nie znalezc nawet w arabskich krajach, chyba tylko w Polsce. Mozna jak walterzu byc zachwyconym kultura tych srodniowiecznych azjackich narodow, ale zeby nie widziec zgnilizny wszystkiego ukladu w takich republikach od samych szczytow do samego dolu to trzeba byc gluchoniemym slepcem.
              • mongolszuudan Re: Herr7 stalinowskie metody ogranicza do Rosji 13.07.11, 13:40
                Kwestia - czy mozma uwazac tych wiejskich baranow co rzadza w nacjonalnych republikach na wszystkich stanowiskach az do wiejskiego policjanta za rosyjska oligarchie?
                • mongolszuudan Re: Herr7 stalinowskie metody ogranicza do Rosji 13.07.11, 13:46
                  Rosyjska mafia tez nie miod, ale nacjonalna - to jednoznacnie takie samo dno jak Rów Mariański.
                  • de_oakville Re: "dzicz" 13.07.11, 13:49
                    Prawdziwa "dzicz" zobaczylem po raz pierwszy w zyciu na jakims amerykanskim westernie. "Dzicz" to byli Indianie. Po ich napadzie na kolumne bialych osadnikow ciagnacych na zachod, pozostawili za soba spustoszenie i smierc. Spalone wozy, trupy pozabijanych ludzi, w tym kobiet, starcow i dzieci. Wiele cial przeszytych wloczniami, oskalpowane glowy, w plecach niektorych tkwily powbijane tomahawki. Oczywiscie to "propaganda".
                    Byc moze, z tym ze wiekszosc ludzi tak wlasnie wyobrazala sobie "dzicz". Na wschodzie przerazenie wywolywali dawni Tatarzy, ktorzy wbijali ludzi na pal i nie tylko. Pozniej okazalo sie, ze wojny potrafia uczynic "dzicz" z kazdego narodu i to po obu walczacych stronach.
                    Ruscy nigdy nie kojarzyli mi sie z "dzicza" - jedyne co mi sie u nich nie podobalo juz od dziecka to to, ze lubia sie chwalic. A "chwilipietow" nikt nie lubi, nawet bedac w podstawowce. A zatem oni sie sami chwalili, ze sa najlepsi, a dodatkowo w PRL-u wszyscy przywodcy i wszystkie srodki masowego przekazu ich rowniez wychwalaly. Bylo w tym cos nienaturalnego i pozostawilo niechec.

Niech bedzie pochwalony!
                    • walter622 Witaj de_oakville 13.07.11, 13:56
                      de_oakville napisał:
                      > Na wschodzie przerazenie wywolywali dawni Tatarzy, ktorzy wbijali ludzi na pal i nie
                      > tylko.

Szanowny de_oakville, oczywiście Tatarzy nie byli anielscy lecz z tym "wbijaniem na pal"
                      to chyba jednak lekka przesada. Rozumiem, że utkwiły Tobie w pamięci męczarnie
                      Olbrychskiego.
                      Jak już kiedyś pisałem "wbijanie na pal" wymagało posiadania drewna, to zaś w stepie było cennym materiałem w związku z czym tego typu egzekucji wśród Tatarów nie praktykowano. Kolejna sprawa - jakich Tatarów masz na myśli, bowiem jak już tez wspominałem jest to pojęcie wyjątkowo obszerne.

Pozdr.
                    • mongolszuudan Re: "dzicz" 13.07.11, 14:01
                      No to tylko Ruscy umieja chwalic sie. Inne narody - nie. Polaki - nigdy. U Ruskich chociazby naturalnie jest czym chwalic sie. Niechaj ktos powiedzie ze oni malo czego zrobili dla powszechnej historii Swiatu. Lecz kiedy zaczynaja chwalic sie i wynajdywac siebie wielka historie jakies pygmei bez rodu-plemieni to nawet nie smieszno - zalosnie do lez.
                  • mongolszuudan Re: Herr7 stalinowskie metody ogranicza do Rosji 13.07.11, 13:51
                    Рoccийcкo-yкрaинcкaя грaницa, двa пoгрaнцa, рyccкий (Р) и yкрaинcкий (У).
                    Р: - Блять, нy, чтo вы зa нaрoд тaкoй хaмoвитый?!
                    У: - Не пoнял.
                    Р: - Вoт cмoтри, нa въезде нa нaшy территoрию нaпиcaнo: "Счacтливoгo пyти!" А y вac "Нехyй шacтaть".
                    У: - Дaлбaйoб, y нac нaпиcaнo "Нехaй щacтить!" (yкр. пoжелaние yдaчи)
                    • j-k Gdzie-ta w ukrainskich Karpatach. 13.07.11, 13:57
                      wnuczek przybiega do dziadka:

dzieduszka !
                      Russkije w kasmos palietieli !
                      - wsie ?

- niet, adin !

to co mi dupe zawracasz ? :)
                      • mongolszuudan Re: Gdzie-ta w ukrainskich Karpatach. 13.07.11, 14:04
                        Co to jest kasmos i adin w twoim barbarzynskiem jezyku?
                        • mongolszuudan Re: Gdzie-ta w ukrainskich Karpatach. 13.07.11, 14:05
                          i palietieli ?
                        • j-k to taki mish-mash :) 13.07.11, 14:12
                          mongolszuudan napisał:

> Co to jest kasmos i adin w twoim barbarzynskiem jezyku?

pol Ukrainca, pol Ruskiego i jeszcze Zywiec
                          lh6.ggpht.com/-feeMfaWRE_s/RzZCxjNZ5HI/AAAAAAAAAlQ/GtEh0GDq4ek/s912/IMG_0004.JPG
                          • mongolszuudan Re: to taki mish-mash :) 13.07.11, 14:17
                            nie ma tu ani Ukrajinca, ani Ruskego, tylko adin wolski dalbajob
                            • j-k to sie zgadza 13.07.11, 14:41
                              mongolszuudan napisał:
                              tylko adin wolski dalbajob

to sie zgadza

bo wlasnie z Woli (dzielnica Warszawy)

jestem.

wiec "wolski" - jak najbardziej
            • rusek111111 Re: Herr7 stalinowskie metody ogranicza do Rosji 13.07.11, 13:55
              eva15 napisała:

> To jest kryzys systemowy, ale winnym sensie niż pisze to Herr7. On przypisuje
              > ten kryzys jakiejś odizolowanej od reszty świata "rosyjskiej oligarchii". Tymcz
              > asem jest to kryzys wynikający z neoliberalizmu, jego nastawienia na zysk za w
              > szelką cenę, przy pełnym lekceważeniu kosztów ludzkich. Stąd podobieństwa do wy
              > darzeń w Niemczech (Duisburg) i w Rosji.

aha,ponial. z tym ze do mnie bardziej przymawia to co sie dzieje obecnie na rynku dluznym jako rezultat kryzysu systemowego w ue, a polityka medwiediewa, zewnetrzna i wewnetrzna, jako nadciagajacego krzyzysu politycznego w rosji, i jesli tragedia w duisburg mozna interpretowac jako odznake kryzysu to katastrofa w rosji nie posiada zadnego wydzwieku natury ogolnosystemowej.
              :)
              • eva15 Re: Herr7 stalinowskie metody ogranicza do Rosji 13.07.11, 14:24
                Naturalnie, że taka katastrofa (takie katastrofy) posiada wywdzwięk systemowy, choć nie posiada znaczenia dla samego systemu (jego stanu). Na stan systemu znacznie bardziej wpływa rzeczywiście kryzys zadłużenia.
                • jk2007 bredni evy15 13.07.11, 14:30
                  eva15 napisała:
                  >Na stan systemu znacznie bardziej wpływa rzeczywiście kryzys zadłużenia.

cos nie slychac o katastrofach w Grecji
                  • eva15 brednie jk2007 13.07.11, 14:42
                    A dla ciebie tylko zatonięcia statków są katastrofą? Bezrobocie, utrata oszczędności , potworne zadłużenie etc. już nie?
                • mongolszuudan Re: Herr7 stalinowskie metody ogranicza do Rosji 13.07.11, 14:37
                  Брocьте - кaкaя тaм кaтacтрoфa. Нy, yтoнyл теплoхoд перепoлненный пьяными тaтaрaми, кoтoрые ездили пoпляcaть в выхoдные нa рyинaх cвoей мифичеcкoй cтoлицы, a пoлyчили cвoю небoльшyю втoрyю Кaтынь. Тaких кaтacтрoф в мире кaждый день пo неcкoлькo - еcтеcтвеннo в ocнoвнoм в нецивилизoвaнных cтрaнaх Третьегo мирa, где вcе кoррyмпирoвaнo. В дaннoм cлyчaе я имею в видy oтнюдь не Рoccию - a именнo Тaтaрию, кoтoрoй yпрaвляет мaфия едвa ли co cредним oбрaзoвaнием в деревенcкoй шкoле или ПТУ cельcких трaктoриcтoв. Дoверить тaким oбcлyживaние теплoхoдa этo вcе рaвнo чтo пocaдить oбезьянy или пoльcкoгo генерaлa aвиaции yпрaвлять caмoлетoм.
                  • mongolszuudan Re: Herr7 stalinowskie metody ogranicza do Rosji 13.07.11, 14:41
                    Людей пoгибших жaлкo - нo ведь этo oни caми или их рoдители выбирaли "cвoих" людей нa вcе дoлжнocти, кaкие тoлькo имеютcя в их реcпyблике. Они гoтoвы бyнтoвaть - еcли не дaй Бoг ктo-тo из чyжеземцев дoрветcя хoть дo кaкoй oтветcтвеннoй дoлжнocти в их реcпyблике. Чтo хoтели - тo и пoлyчили.
                    • bywszy1 Re: No,to co cholota forumowa?+ 13.07.11, 15:02
                      warto bylo sie oburzac,jak zapytalem,czy Tatarstanowi zlozono kondolencje?
                      Odrazu prowokatorem zostalem ize Rosje znienawidzilem i sieje wrogosc miedzy narodami.Swolocz wy.Ze lzami falszywymi.
                      Was ci ludzie obchodza jak snieg zeszloroczny.
                      • mongolszuudan Re: No,to co cholota forumowa?+ 13.07.11, 15:16
                        Podlec nie ten, kto otwarte mowi co to zwyczjny transportowy wypadek gdzies tam daleko u ludzi osobiste mnie nieznajomych, lecz ten kto obludnie lije swoje krokodylowe lzy, a sam wypadek z ludzkimi ofiarami wykorzystuje dla propagandy swoich genialnych mysli o wyzszosci tej albo innej systemy.
                        • bywszy1 Re: Z tym absolutnie+ 13.07.11, 15:30
                          Odpowiadasz na:
                          mongolszuudan napisał:

> Podlec nie ten, kto otwarte mowi co to zwyczjny transportowy wypadek gdzies tam
                          > daleko u ludzi osobiste mnie nieznajomych, lecz ten kto obludnie lije swoje kr
                          > okodylowe lzy, a sam wypadek z ludzkimi ofiarami wykorzystuje dla propagandy sw
                          > oich genialnych mysli o wyzszosci tej albo innej systemy.

sie zgadzam.
                          A mnie tylko slow braklo.
                          Przyznac musze ujales znakomicie.

Wiec sprobuje raz jeszcze.
                          Na pytanie moje,czy ktos zlozyl kondolencje dla Tatarstanu dostalem kilka odpowiedzi od choloty lzawej oraz tepej Ewy.

Re:czy ktos zlozyl kondolencje Tatarom?+
                          bywszy1 12.07.11, 23:04 Odpowiedz
                          U nas dzisiaj podali,ze katastrofa nastapila na terenie Tatarstanu.

mara571 12.07.11, 23:28 Odpowiedz
                          tak, pare osob w innym watku, ktory niestety przekstalcil sie w klotnie.

romrus 12.07.11, 23:38 Odpowiedz
                          mara571 napisała:

> tak, pare osob w innym watku, ktory niestety przekstalcil sie w klotnie.

Mara, kazdy kto zycze zlego Rosji, jak na przyklad "bywszy", proboje zagrac na roznice etnicznej, on pisze "Tatarom", dlatego ze ma nadzeje ze Rosjanie i Tatarzy maja jakies problemy miedzy soba i na tym mozna zagrac.

eva15 12.07.11, 23:43 Odpowiedz
                          Po co bywszy pisze, nietrudno zgadnąć. Ale po co mu odpowiadać i podtrzymawać jego wątek?

igor_uk 12.07.11, 23:57 Odpowiedz
                          intencji wasze,zydkow,sa te same - macic wszedzie.

jk2007 12.07.11, 23:52 Odpowiedz
                          eva15 napisała:
                          > Po co bywszy pisze, nietrudno zgadnąć.

ale tym razem nie zrozumialas intencji bywszego

jk2007 13.07.11, 00:23 Odpowiedz
                          eva15 napisała:
                          > Ogólnie jestem dość tępa.

No wiec?
                          • bywszy1 Re: na wszelki wypadek cholota oraz tepaki+ 13.07.11, 15:33
                            Raz jeszcze o Tatarach i kondolencje dla nich
                        • mongolszuudan Re: No,to co cholota forumowa?+ 13.07.11, 15:32
                          Tylko nie mow mi, hypokryto, ze ty tam w swojej Szwecji naprawde skorbisz o kilku zmarlych tubylcach gdzies w rosyjsko-tatarskiem zadupiu. Czy tak samo skorbisz o 20 000 dzieci, ze kazdy umiera od glodu w Afryce dla tego ze ty zresz w trzy gardla i padasz co dzien do lozka popiordywajac zadowolony ze zyjesz w sytym i pokojowym kraju?
                          • bywszy1 Re: No,to co cholota forumowa?+ 13.07.11, 15:35
                            Ja ,pajacu,tego nie twierdze.
                            Tylko,ze mam tutaj kumpelke Tatarke.
                          • mongolszuudan Re: No,to co cholota forumowa?+ 13.07.11, 15:37
                            ja nie pisalem ze ty prowokator w ten raz, wybacz jesli ostrze zwrocil sie do ciebie w ostatnim posce, ale ja tak zrozumialem, ze to ty oskarzasz mnie w podlosci i obludnosci.
                            • mongolszuudan Re: No,to co cholota forumowa?+ 13.07.11, 15:39
                              Ja mam bardzo duzo znajomych i przyjaciolow wsrod Tatarow, no to nie jest przyczyna zeby nie mowic ze tatarska wladza glupa i korumpirowana.
                              • mongolszuudan Re: No,to co cholota forumowa?+ 13.07.11, 16:02
                                Ja nie mowie, ze rosyjska wladza nie korumpirowana, jednak ciut weicej kompetentna. Jednak nie o tym tu mowa. Naj-kompetentna i mniej-korumpowana byla wladza stalinowska, ktora mogla uratowac wszystkich ludzi ze statkow ginacych w srodku Oceanu Lodowatego. Wtedy kazdy sowiecki czlowiek znal, ze Stalin swoich ludzi nie ostawi ginac nawet na Biegunu. Awarii na transporcie zdarzaja sie przy jakimkolwiek politycznem ustroju. Wsedzie jest stara technika, ktorej dawno pora na smietnisko, ale szkoda. Wszedzie sa duraki. Glownie - jak operatywnie i profesyjnie wladza w centru i na miejscach reaguje na takie wypadki, jak operatywnie i profesyjnie pracuja sluzby ratownikow, jak operatywnie i profesyjnie pracuja organy dochodzenia - nie tylko dla tego zeby znalezc i pokarac winowajcow (chyba to duzo pomoze bliskim umarlych?), a zeby ustalicz przyczyny wypadku i zapobiec takim awariom w przyszlosci.
                            • bywszy1 Re: No,to co cholota forumowa?P.S+ 13.07.11, 15:49
                              Ja ciebie nie oskarzalem.
                              Tylko ty jedyny wylozyles kawe na lawe.
                              I dlatego ciebie cytowalem,bo uwazaqlem,ze byles jedyny co "powiedziales co wiedziales"
                              Mnie natomiast za rzetelne i niewinne pytanie okrzyczeli wszystkim od nienawisci do Rosjan oraz prowokatorem,
                              A ja twierdze,ze ci osobnicy - to swolocz forumowa.
                              Spotkalem sie z tym poraz drugi.
                              Poraz pierwszy-byla straszna katastrofa gornicza w Polsce.
                              To srodowisko bylo mnie bardzo bliskie.
                              Zlozylem kondolencje.A zakrzyczano mnie,ze ja jako zyd nie mam prawa sie przejmowac polskimi gornikami.
                              Tylko oni maja prawo sie tym przejmowaqc.
                              Na drugi dzien oczywiscie o tych gornikach juz nie pamietali.
                              • igor_uk bywszy1. 13.07.11, 16:37
                                Poniewaz oglosilem jednostronne zawieszenie broni,dla tego sprobuje tobie opowiedziec w bardzo grzeczny sposob.Mam nadzieje,ze zrozumiesz niestosownoasc swojego pytania po tym,jak przeczytasz ten post.
                                Otoz,w tej katastrofie zgineli Rosjanie,w tym sensie,ze to byli obywateli Rosji .Wsrod tych Rosjan byli ,jak etniczne Tatarze,tak i etniczne Russkije,a zreszta,czy to jest istotne,jakiej narodowosci oni byli? W cerkwiach "otpiewali "za upokoj duszy wszystkie ofiary,nie wymieniali,ze prosza o spokoj duszy tylko dla prawoslawnych.Tak samo bylo w meczetach,gdzie rowniez odbyli sie modly za WSZYSTKICH,kto zginal w tej katastrofie.
                                Twoja proba wydzieliic jakas narodowosc nie byla stosowna i byla odebrana ,jako proba poroznic Rosjan na tle narodowosciowym w obliczu tej tragedii.
                                Powtorze jeszcze raz-zgineli Rosjanie,roznych narodowosci i roznych wyznan.I nie trzeba ich dzielic w obliczu Boga - ponoc On jest jeden,tylko wierza w niego po roznemu.
                                • bywszy1 Re: ??????´+ 13.07.11, 18:19
                                  Co tym,nie bedziesz tlumaczyl?
                                  Oni sami nie wiedza,kim oni sa.
                                  A ty?Tym bardziej.
                                • bywszy1 Re: Ajgor+ 13.07.11, 18:25
                                  Na rownych prawaqch powinienes Mongola w podobny sposob przywitac.
                                  On wymienilm tylko pijanych etnicznych Tatarow,nie przjmujac sie ani popamim ani imamami.
                                  No,zobaczymy,czy ty Igor,czy cholota forumowa.Do dziela.
                                  • igor_uk bywszy1. 13.07.11, 18:32
                                    bywszy1 napisał: No,zobaczymy,czy ty Igor,czy cholota forumowa.Do dziela.

Czy mogę poprosić nie przeciwstawiać jednych,przeciwko drugim?
                                    Ja nie widzę żadnej hołoty na to forum.Widzę tylko nicki.
                                    • bywszy1 Re: Nie migaj sie+ 13.07.11, 18:50
                                      Popelnilem niecny postepek.
                                      Mongol jeszcze w wyzszym stopniu.
                                      Wiec nie badz holota a przydziel mu te same epitety co mnie,albo wycofaj sie z moich.
                                      Pozdrow tepa Ewe.
                                      • mongolszuudan Re: Nie migaj sie+ 13.07.11, 19:13
                                        Nie perdol. Kapitan statku byl Rosjaninem, kierownictwo parochodzstwa, turistycznej kompanii i sluzby nadzora za bezpeczenstwem wiadomo Tatarowie. Wieksznosc pasazyrow byli wlasnie pijane w dupe Tatarowe (dla Rosjan marszrut z Kazaniu w Bolgary to raczej ekzotyka) - a dlaczego im nie byc pijanymi na tej wycieczkie? - ktore tak wiesiolo hulali ze pozwolili zamknac swoich dzieci w igrowej komnacie bez nadzoru kogos z doroslych. Zadni imamy tu calkiem nie przy czym. Tatarowie sa takie samie muzulmanie jak Rosjanie chrzescijanie. Oni o tym fakcie zwyczajnie wspominaja kiedy chcie sie wypic a nie ma powodu i chyba jeszcze na pogrzebu.
                                      • igor_uk bywszy1. 13.07.11, 19:31
                                        Nie mam zamiaru robic to,co mnie ktos narzuca.
                                        Nie widze powodu,zeby za cos nawyzywac Aleksandru,jak rowniez Ewee.A nie Aleksandr, a nie Ewa w zaden sposob nie urazili pamiec ofiar.
                                        I naprawda nie rozumiem,dla czego ktos ma byc holota,jak nie ma zamiaru komus nawyzywac?
                                        • mongolszuudan Re: bywszy1. 13.07.11, 20:11
                                          Widziales juz? www.youtube.com/watch?v=1wIMBp0pIjs
                                          • igor_uk Re: bywszy1. 13.07.11, 20:16
                                            Nie,dzieki za link.
              • walter622 Witaj Rusek11 13.07.11, 16:36
                rusek111111 napisał:
                > nie posiada zadnego wydzwieku natury ogolnosystemowej.

Dostrzegłem, że dyskusję, dzięki mongołowi i bywszemu, "perekreniło" - no i "kren s nimi"
                - niech się sami tłuką jeżeli im to sprawia przyjemność.

Do istoty sprawy. Generalnie główną funkcją państwa jest zapewnienie bezpieczeństwa swoim obywatelom - tak w zakresie "globalnych" i "zewnętrznych" zagrożeń, jak również
                tych banalnych i codziennych. Tak więc wchodząc do jakiejś kawiarni, do samolotu czy na statek każdy obywatel ma prawo oczekiwać komfortu elementarnego bezpieczeństwa, a nie funkcjonowania w przestrzeni "na awoś" i "snowa poniesło".
                I tylko w tym zakresie mówię o kryzysie systemowym, bowiem jak widać z wielu przykładów
                z tą podstawową funkcją są bardzo poważne problemy. Osobiście uważam, że w dużej mierze one wynikają z wad systemowych - przyjęte transformacyjne rozwiązania całkowicie się nie sprawdzają. Zupełnie oderwane od rzeczywistości, lansowane przez tzw. "liberałów" przekonanie o cudownych samoregulujących właściwościach rynku zupełnie się nie sprawdzają, nie wspominając o kosztach takich eksperymentów. No, raz Czubajs coś na ten temat zdumiewającego paplał (cytuję z pamięci - cała nadzieja w JK2007, ze podrzuci link) :
                "co się martwicie, że umrze 30 milionów"...
                W takich wydarzeniach jak pożar "kulawego konia", ubiegłoroczne pożary, całkiem niedawno katastrofy pod Archangielskiem (?) i obecnej jest wspólny czynnik - ewidentnej wady systemowej. Bowiem osobiście uważam, że nie tylko należy podejmować działania w zakresie ratowania ofiar takich wypadków ( tu bez, dwóch zdań, fantastyczna postawa ludzi z MCzS - osobiście ich dwa razy widziałem w akcji i jestem pełen uznania) , ale przede wszystkim
                zapobiegania. Nie wszystkim katastrofom można zapobiec, lecz mam nadzieję że można podjąć takie działania by ludzie z MCzS mieli mniej roboty.
                • mongolszuudan Re: Witaj Rusek11 13.07.11, 17:06
                  Niestety nikt nie wiedza ile roznym wydarzeniom wladze potrafili zapobiec, dlatego rozumna rada pracowac lepszej w tym kierunku jest czysta demagogia. Nikt i nigdzie statystyku nie-wydarzen nie prowadzi. Pozary, powodzi, trzesienia ziemi, ataki terroristyczne i gluposc i przekupnosc ludzka beda na pewno zawsze - przy wszelkim politycznym ustroju (naturalnie przy totalitarnym ustroju, gdzie wladza dazy do kontrola nad wszystkim a winowajcow karze okropnie bez wszelkiej litosci takich wydarzen mniej). Chciesz - nie chciesz dla przecietnego obywatela jedyna mozliwosc mowic o efektywnosci i kompetentnosci wladz i specsluzb w nadzwyczajnych okolicznosciach to konkretnie wyniki ich pracy juz po wydarzeniu. Naturalnie bylo by glupo zadac od nich niemozliwego. Robia wszystko co moga zrobic, co jest w ludzkich silach i mozliwosci. Nikt na nich specjalnie nie oszedza.
                  • walter622 Re: Witaj Rusek11 13.07.11, 18:13
                    mongolszuudan napisał:
                    > Pozary, powodzi, trzesienia ziem i, ataki terroristyczne i gluposc i przekupnosc
                    > ludzka beda na pewno zawsze

Nie wciskaj mnie głupot. Doskonale wiem jak wyglądają podmoskiewskie lasy.
                    W 2007 i 2010 byłem na Mieszczerze w czasie pożarów i z bliska je widziałem.
                    Pod Jegorowskiem w lesie jest gigantyczne dzikie wysypisko śmieci - gdy brakuje
                    miejsca na zwalanie kolejnych te śmiecie podpalają ( i przy okazji las) - tak
                    jest co roku. A takich wysypisk pod samą Moskwą masz dziesiątki - wywalają
                    śmiecie nawet na przystanki dla samochodów i w rowy.
                    W lasach wala się wszędzie niesamowita ilość śmieci, w tym butelek, które przy
                    wysokiej temperaturze (jak w ubiegłym roku) działają jak soczewka i powodują
                    zapłon. Tym można tłumaczyć tą nieprawdopodobną ilość "oczagow ognia".

Na dodatek, gdy wszystko wokół już się paliło w telewizji reklamowali "glamurnyje"
                    chińskie lampiony - "jak to fajnie wieczorem zapuścić w niebo taki lampion".
                    To, że on przeleci kilka kilometrów i spadając na ziemię wywoła nieuniknione
                    szkody - "to fig s rublem".
                    W Mieszczerę na weekendy przyjeżdżała "publika" i na brzegu Pry patrzyli jak na
                    przeciwnym brzegu płoną wioski . Patrzyli, rzecz jasna, popijając piwo (puste butelki
                    w krzaki ) i obowiązkowo rozpalając "glamurnoe" ognisko.
                    Jednym słowem pełny debilizm i kompletny pohuizm.

Tak więc nie pisz bzdur o tym, że te tragedie są nieuniknione - owszem część z nich tak,
                    lecz duża część z nich jest rezultatem zwykłej bezmyślności i głupoty.
                    • igor_uk Re: Witaj Rusek11 13.07.11, 18:19
                      walter,co cie jest?
                      mongol przeciez napisal,a ty go zacytowales:
                      "Pozary, powodzi, trzesienia ziem i, ataki terroristyczne i gluposc i przekupnosc ludzka beda na pewno zawsze" . A pozniej wyjezdzasz do mongola z takim tekstem:
                      "Nie wciskaj mnie głupot. ", zeby pozniej napisac :
                      "Tak więc nie pisz bzdur o tym, że te tragedie są nieuniknione - owszem część z nich tak, lecz duża część z nich jest rezultatem zwykłej bezmyślności i głupoty."

Walter,przeciez wlasnie to mongol i mial na mysli,a ty go za to zjebales.
                      • mongolszuudan Re: Witaj Rusek11 13.07.11, 18:28
                        www.youtube.com/watch?v=Wn6w0FcwXqs
                        • mongolszuudan Re: Witaj Rusek11 13.07.11, 18:40
                          Przyczyna tragedii z "Bulgaria" - wlasnie chciwosc, przekupnosc i gluposc uliobionych przez waltera Tiurkow. Chociaz kapitan statku i byl Rosjaninem (i idiotem tez) - jednak kierownictwo kompanii oraz sluzby nadzora za biezpieczenstwiem - to sa takie "cieple miejsca", gdzie wszyscy pracowniki, oprocz moze byc sprzataczki - Tatarowie z jakiegos jednego wiejskiego klanu.
                        • walter622 "Obrona Antonova" ? 13.07.11, 18:46
                          mongolszuudan napisał:
                          www.youtube.com/watch?v=Wn6w0FcwXqs
                          Coraz ciekawiej się robi. Było "233", po tym "140", następnie "120", a teraz "104".
                          A może to był dwumiejscowy składany kajak ?
                          Wczoraj linczowali Kapitanów z "Arbata" i D-66 - co było kompletnym nonsensem, a dziś już
                          jest winien turoperator ?
                          • mongolszuudan Re: "Obrona Antonova" ? 13.07.11, 18:53
                            Nie ma sensu gadac. Poczekamy wynikow sledzstwa. Chociaz sledzstwo w Tatarstanie to smiechu warte. Nawet jesli bedzie pod kontrolem Moskwy. Nie ma dzisiaj juz tych bezstrasznych i niepodkupnych sedziow sledczych jak ci co przy Andropowie wziali za jajca zlodziejow w Uzbekistanie i Moskwie.
                            • walter622 Re: "Obrona Antonova" ? 13.07.11, 19:36
                              mongolszuudan napisał:
                              > Nawet jesli bedzie pod kontrolem Moskwy.

A co to za pajac z Moskwy wczoraj publicznie linczował Kapitanów z "Arbata" i D-66 ?
                              Minister transportu ? I facio nie wiedział, że takimi jednostkami nie jest możliwe prowadzenie akcji ratunkowej ?
                              • igor_uk Re: "Obrona Antonova" ? 13.07.11, 19:52
                                walter,nu tym razem pojechales calkowicie.A czy inny statek wycieczkowy "Арaбеллa" byl przystosowany do przprowadzenia akcji ratunkowych?
                                Walter,zostanow sie nie raz,co piszesz.
                                Jest zasada na wodzie - kazdy ratuje kazdego (nawet w trakcie wojny to dzialalo miedzy wrogami).A te dwa statki przeplyneli obok,nawet nie zatrzymawszys.Dla czego?A moze dla tego,ze to spowodowalo by strate finansowe?
                                • igor_uk Arabella. 13.07.11, 19:56
                                  МЧС Тaтaрcтaнa oпyбликoвaлo предвaрительный cпиcoк, где знaчaтcя 82 cпacенных пaccaжирoв теплoхoдa "Бyлгaрия", кoтoрых зaбрaл теплoхoд "Арaбеллa". Кaк cooбщaет преcc-cлyжбa региoнaльнoгo yпрaвления МЧС, cреди cпacенных этим cyднoм - дети в вoзрacте 1 гoдa и 5 лет. Вoзрacт и пoлные именa мнoгих пaccaжирoв еще ycтaнaвливaютcя.

Читaть пoлнocтью: top.rbc.ru/special/10/07/2011/604830.shtml
                                  • walter622 Re: Arabella. 13.07.11, 20:13
                                    igor_uk napisał:

Masz spis MCzS Tatarstan - o którym mowa w PBK-u
                                    www.vesti.ru/doc.html?id=506686
                                  • mongolszuudan Re: Arabella. 13.07.11, 21:42
                                    Стрaннo, чтo в oбoих интервью тoт же кaпитaн Арaбеллы гoвoрит o 77 cпacенных. Я пoнимaю, чтo oн caм не cчитaл их. Нo ктo-тo этим ж зaнимaлcя нa бoртy. Никoгдa не пoверю, чтoбы кaпитaн кoрaбля не cмoг зaпoмнить двyхзнaчнoй цифры.
                                    • walter622 Re: Arabella. 13.07.11, 22:25
                                      mongolszuudan napisał:
                                      > Стрaннo,
                                      Co w tym dziwnego ? Kapitan R.Lizalin podaje liczbę uratowanych przez jego jednostkę.
                                      Prócz Arabelly w akcji ratunkowej uczestniczył również wodolot Meteor ( z którego robiono te nieszczęsne zdjęcia ) i bodajże statek
                                      Majak. Do tego dodaj osoby, które same się uratowały dopływając do brzegu ( raz podają
                                      jedną taką osobę, innym razem trzy ).
                                • walter622 Re: "Obrona Antonova" ? 13.07.11, 20:07
                                  igor_uk napisał:

> walter,nu tym razem pojechales calkowicie.

Igor, ta awantura o tych Kapitanach to typowy "gromootwod".
                                  Te dwa statki to nieftegruz ("Arbat") i suchogruz (D-66) z ładunkiem, a nie wycieczkowiec . Mają duża inercję, na dodatek przy manewrach mogły rozbitków "wciągnąć pod siebie" itd. No i zasadnicze zagadnienie - czy załoga tych gruzow cokolwiek wiedziała o tym co tam się stało ( tj. kwestia flar - nigdzie nie ma info o flarach - na pontonach są flary, ale czy je uruchomiono ) ?

Na ten temat warto przeczytać:
                                  news.mail.ru/incident/6334374/?frommail=1
                                  • igor_uk Re: "Obrona Antonova" ? 13.07.11, 20:15
                                    walter,zawsze mogli spuscic szalupe ratunkowe.Dla mnie sytuacja jest dosc jasna.Niech by uratowali tylko 2 osoby,ale to dwa istnienia ludzkich,dla kogos to caly Swiat.
                                  • mongolszuudan Re: "Obrona Antonova" ? 13.07.11, 20:18
                                    Bzdury. Chociazby na prawdziwem morzu wszelki statek zabowiazany ratowac utopajacych. A te drani nawet po radio sygnal nie dali zeby ktos inny szedl na pomoc. Kapitan Arabely pojmal przypadkowo rozmowe ze cos zdarzylo sie i ludzie w wodzie. I nikogo nie bylo obok.
                                    • walter622 Re: "Obrona Antonova" ? 13.07.11, 20:58
                                      mongolszuudan napisał:

> Bzdury.

Ulegasz iluzji mediów. To, że rozbitkowie widzieli statki nie jest równoznaczne z tym, że na tych statkach widziano rozbitków. By oskarżać o cokolwiek Kapitanów tych statków wpierw trzeba dowieść, że oni mieli świadomość, że w pobliży miała miejsce katastrofa.
                                      Jak wspomniałem - w eter "Bułgaria" nie nadała sygnału S.O.S., a na pontonach nie uruchomili (brak jak na razie na ten temat info) flary.
                                      Jak ten problem rozwiążemy to dopiero można się zająć linczowaniem tych Kapitanów.
                                      A jak na razie to typowy medialny "gromoodwod".
                                      • igor_uk Re: "Obrona Antonova" ? 13.07.11, 21:07
                                        walter622 napisał: Ulegasz iluzji mediów

Walter,moze my z mongolom i ulegamy,ale i Ty rowniez.Poniewaz jak,my,tak i ty,o wszystkim wiemy z tego,co media nam podadza.
                                        Pisales wczoraj,czy przedwczoraj,ze statek mogl zatonac dla tego,ze luki byli otwarte i o tym rzeczewiscie rozne "eksperci" mowili,ale jak mowia pletwonurkowie,wszystkie luki okazali sie zamkniete.
                                        Jak na razie wiemy jedno.Statek zatonal i nie wszystkie ,co byli w poblizu,przyszli z pomoca -czemu,to dowiemy sie pozniej.
                                        • walter622 Re: "Obrona Antonova" ? 13.07.11, 21:22
                                          igor_uk napisał:
                                          > moze my z mongolom i ulegamy,ale i Ty również.

Owszem mam tego całkowitą świadomość. Dlatego staram się układać te puzle na podstawie
                                          "pierwoistocznikow", którymi są wypowiedzi światków tej tragedii.

> Pisales wczoraj,czy przedwczoraj,ze statek mogl zatonac dla tego,ze luki byli
                                          > otwarte

Na temat okien -
                                          ria.ru/society/20110712/400655316.html
                                          www.youtube.com/watch?v=3bemktWJdfo (0;18 i dalej)
                                          • igor_uk Re: "Obrona Antonova" ? 13.07.11, 21:54
                                            Вoдoлaзы cкaзaли СМИ, чтo иллюминaтoры
                                            были зaдрaены, oткрытых oни не видели.
                                            • walter622 Re: "Obrona Antonova" ? 13.07.11, 22:41
                                              igor_uk napisał:
                                              > Вoдoлaзы cкaзaли
                                              No to chyba mamy mały problem - dwa wzajemnie sprzeczne przekazy.
                                      • walter622 masz na temat D-66 13.07.11, 21:11
                                        No i sprawa jasna:
                                        news.mail.ru/video/6331910/
                                        • igor_uk Re: masz na temat D-66 13.07.11, 21:21
                                          walter,a czy zauwazyles,ze chodzi o raport Kapitana D.66?
                                          Dla mnie nadal nie jest to jasne.
                                          • walter622 Re: masz na temat D-66 13.07.11, 22:37
                                            igor_uk napisał:
                                            > Dla mnie nadal nie jest to jasne.

Igor, naprawdę warto zobaczyć program Małachova - zwłaszcza wypowiedzi Kapitana R.Lizlina
                                            (są na samym początku). Powiem szczerze , że tylko on budzi we mnie zaufanie.
                                            • igor_uk Re: masz na temat D-66 13.07.11, 23:17
                                              walter,skonczylem ogladanie programu Malachowa i wiesz co?Zadaje sobie pytanie,a moze jest jeszcze inny jakijs program.
                                              Ja mam ten.
                                              • walter622 Re: masz na temat D-66 14.07.11, 00:50
                                                igor_uk napisał:
                                                > Zadaje sobie pytanie,a moze jest jeszcze inny jakijs program.

Wrzuć na wyszukiwarkę YT - trochę się tego wysypie.
                                                Ten co wskazałem jest chyba najlepszy.
                                      • mongolszuudan Re: "Obrona Antonova" ? 13.07.11, 21:21
                                        walter622 napisał:

> Ulegasz iluzji mediów.

Niestety, nie jestem Polakiem i dlatego nie umiem odbierac prawdziwa informacja wprost z kosmosu. Musze korzystac sie tym, co jest w mediach.
                                        • walter622 Re: "Obrona Antonova" ? 13.07.11, 22:19
                                          mongolszuudan napisał:
                                          > Musze korzystac sie tym, co jest w mediach.
                                          No tak, słuchałeś rozmowę Małachova z Kapitanem R. Lizinem i doszedłeś do zdumiewających wniosków, nie posiadających , żadnego potwierdzenia w tej rozmowie.
                                • walter622 Re: "Obrona Antonova" ? 13.07.11, 20:47
                                  igor_uk napisał:
                                  > Dla czego?
                                  > A moze dla tego,ze to spowodowalo by strate finansowe?

Igor, w niedzielę puścili ten "gomootwod", wczoraj rozniesiono go na strzępy (podobnie jak rzekome "fotografowanie zamiast niesienia pomocy") - kompletny nonsens.
                                  Musisz jednak wziąć jakąś mapę kujbyszewskiego zbiornika. "Bułgaria" wyszła z Bołgaru, który jest na wschodnim brzegu zbiornika, następnie jego "przecięła" i dochodziła do zachodniego brzegu, przy manewrze skrętu na kilwater zatonęła. Kilwater w górę Wołgi jest
                                  wzdłuż zachodniego brzegu, natomiast kilwater w dół Wołgi po wschodnim brzegu.
                                  Oba gruzy szły "prostą linią" w dół Wołgi czyli wzdłuż wschodniego brzegu na sporej odległości od miejsca wypadku. Na dodatek na tym odcinku oba gruzy mogły iść na "awto",
                                  no i te warunki pogodowe. Brak jest informacji by na pontonach uruchomili czerwoną
                                  (chyba w Rosji - "czerwona" ?) flarę. To, że z pontonów machali ... to kompletnie niczego nie
                                  dowodzi.
                                  Musisz posłuchać na ten temat także wypowiedzi Kapitana Arabelli - byli na nasłuchu i dostali info od Wołgo-Kamu - "człowiek za burtą" i byli przekonani, że mają do czynienia z jakimś
                                  rybakiem, któremu się wywróciła łódka, a nie katastrofą.
                                  Problem w tym, że na Bułgarii padł/ktoś odłączył generator - tym samym zagłuszyli radiostację ( P-104 nie mieli na wyposażeniu) i nie byli w stanie nadać sygnału S.O.S.
                                  Tj. nikt nie wiedział na akwenie, że tam doszło do katastrofy - dopiero Arabella ją zgłosiła.
                                  Nie lubię Małachova, lecz ten program warto posłuchać do końca.

www.youtube.com/watch?v=1wIMBp0pIjs
                                  Igor - oddzielaj muchy od kotleta.
                                  • mongolszuudan Re: "Obrona Antonova" ? 13.07.11, 21:16
                                    walter622 napisał:

> Tj. nikt nie wiedział na akwenie, że tam doszło do katastrofy - dopiero Arabel
                                    > la ją zgłosiła.
                                    > Nie lubię Małachova, lecz ten program warto posłuchać

Malachow wlasnie wyjasnil od kapitana Arabely (on mowil o tym i wczesnej), ze o ludziach (albo czlowiekie) za burtem w tym rejonie on uslychal po radio - rozmowa jakiegos statku z dispetczerom - i dlatego na pelnej szybkosci tam odplyl, ale to nie byl sygnal zeby wszyscy statki szli w ten rejon na pomoc, a jakas priwatna rozmowa. Wiarygodno wlasnie ten statek, ktory przeszedl mimo zapraszywal gospodarza co mu robic w takiej situacji, a jemu kazali zeby perdolil precz jak by czegos nie bylo. Przy kapitalizmie pojawila sie juz taka poroda nieludzi, ktorej nigdy w Rosji wczesniej nie bylo. Jezeli wladze nie zachca usunac tych potworow z naszego zycia, boje sie, ze nie mamy innego wyjscia jak samim usunac ich razem z wladza.
                                    • walter622 Re: "Obrona Antonova" ? 13.07.11, 22:17
                                      mongolszuudan napisał:
                                      > Malachow wlasnie wyjasnil od kapitana Arabely

Własnie. Kapitan Arabelly - R.Lizalin w tym programie wyjaśnia tę kwestię. Po wyjściu z Bołgaru byli na nasłuchu częstotliwości Wołgo-Kamu, usłyszeli zawiadomienie dispieczera tego akwenu o "człowieku za burtą", a także parametry (na ich kursie).
                                      Ze zgłoszenia byli przekonani, że mają do czynienia z przypadkowym jakimś jednostkowym rybakiem - przecież to dalej mówi R.Lizalin - "szlupka perewiernułaś". "Szlupka", a nie
                                      wycieczkowiec.

> rozmowa jakiegos statku z dispetczerom /.../

> ale to nie byl sygnal zeby wszyscy statki szli w ten rejon na pomoc, a jakas priwatna
                                      > rozmowa.
                                      Musisz się na coś zdecydować - "prywatna" rozmowa z dispeczerem ? Bez przesady - na kawę się nie umawiali.

To nie była podsłuchana jakaś prywatna rozmowa tylko zgłoszenie CzP do dispeczera.
                                      Jeżeli by zachowywali się jak to im się teraz przypisuje to by nie wychodzili na łącze z dispeczerem. Ba, nawet nie wiadomo (brak na ten temat info) który statek dokonał tego zgłoszenia.
                      • walter622 Re: Witaj Rusek11 13.07.11, 18:28
                        Czytaj mój wcześniejszy post. Prócz świetnie działającego MCzS powinny równie dobrze
                        funkcjonować pozostałe instytucje. Wspomnij rolę inspekcji pożarowej w sprawie pożaru
                        w "kulawym koniu". A także pora skończyć z tą "snischoditelnostiu" w stosunku sprawców
                        tego typu czynów.
                        • igor_uk Re: Witaj Rusek11 13.07.11, 18:39
                          walter,a co mongol napisal?
                          "gluposc i przekupnosc ludzka beda na pewno zawsze".
                          walter,nie chce byc adwokatem mongola,tym bardziej ,ze on mnie o to nie poprosil,ale jego slowa w niczym nie koliduja z tym,co ty pisales wczesniej. mongol po prostu nie wierzy w to,ze natura ludzka zmieni sie.Ze to "cudza" koszula bedzie blizsza cialu,niz swoja. A dla tego,takie wypadki beda zdarzac sie zawsze i wszedzie.
                          • mongolszuudan Re: Witaj Rusek11 13.07.11, 18:47
                            Ja wierze ze to kiedys zmieni sie. Lecz naturalnie nie przy kapitalistycznem burzyazyjnem ustroju spoleczenstwa, sednem ktorego i moralom wlasnie jest zasadza swoja koszula blizsza cialu.
                          • walter622 Re: Witaj Rusek11 13.07.11, 19:28
                            igor_uk napisał:
                            > A dla tego,takie wypadki beda zdarzac sie zawsze i wszedzie.

Owszem będą, lecz właśnie z tego powodu prócz MCZS trzeba rozwijać prewencję, podejmować działania w zakresie przeciwdziałania powstawaniu tego typu sytuacjom.
                            Z własnej obserwacji. W ubiegłym roku na Mieszczerze. W niektórych wioskach mieszkańcy nawet nie wiedzieli jak postępować w sytuacji zagrożenia pożarowego (choć od lat mieszkają
                            na przysłowiowej beczce prochu), ba w tych wioskach nawet nie było zbiorników ppoż - tj. kiedyś były lecz je zawalono śmieciami .
                            Natomiast zetknąłem się z kilkoma przypadkami wiosek, gdzie mieszkańcy nie czekali aż przyjdzie "podmuch", a wraz z nim pracownicy MCzS. Oni u siebie ogłosili totalną mobilizację - okopali się, wycieli drzewa stanowiace zagrożenie, uruchomili zbiornik ppoż., wykosili trawę, stale patrolowali okoliczne lasy i sami gasili "oczagi" nie czekając na strażaków. Te wioski wtedy przerwały bez uszczerbku. Domyślasz się, że w tych wioskach mieszkali weterani c "bojewoj zakałkoj".
                            • igor_uk Re: Witaj Rusek11 13.07.11, 19:38
                              walter, widzisz li,zawsze wstaniej jakiejs kontrooler przed pokusa-wziacsc lapowke i przymknac oko,czy postapic zgodnie z prawem.To jest tylko natura ludzka.
                • igor_uk Walter. 13.07.11, 17:06
                  walter,rusek1111 o tyle ma racje,ze nie mozno mowic w tej sytuacji,ze wszystkiemu jest winien system. Jak by w Rosji przepisy bezpeczenstwa byli by bardzo lagodne,to wtedy owszem,byl by system winien,poniewaz pozwola zepsutym statkam przewozic ludzi.
                  Do tego co mamy, pasuje inne okreslenie,a mianowicie wspanialy rosyjsiki wyraz:-Сбoй cиcтемы.
                  • mongolszuudan Re: Walter. 13.07.11, 17:24
                    Сбoй cиcтемы - nie scisle okreslenie. Dosc efektywna systema, ktora istniala w ZSRR - zwlaszcza podczas stalinowskich lat byla stopniopie oslabiona, a 20 lat temu calkiem zniszczena. Zeby znowu zbudowac efektywna systeme kerowania w Rosji trzeba pierwej wszystkiego przywrocic maksymalne centralizowane kierowanie krajem, zniszczyc wladze feodalnych kasykow na miejscach. A zrobic to dzisiaj i teraz nie pozwolaja wlasnie dziesiejszie "gospodarze swiatu" pod zgroza politycznej i ekonomicznej blokady Rosji - to jest i ekonomicznego morderstwa naszego kraju, co bedzie faktycznie tez ludobojstwem millionow Rosjan. Dlatego ich rady jak nam (to jest - im, w ich korzysci) lepszej odbudowac Rosje jest czysta hypokryzja. Tym radcom jest korzystnie zeby w Rosji byl wieczny bordel i nedza.
                    • mongolszuudan Re: Walter. 13.07.11, 17:36
                      Dopoki dla rosyjskiego kierownictwa beda miec choc jakiekolwiek znaczenie wszelkie przepisy obcych panstw i obcych organizacii, nie bedziemy miec efektywna systeme kierownictwa krajem, ktora by funcjonowala wyjatkowo w interesach obywateli naszego kraju, a nie jakiej tam miedzynarodowej mafii.
                      • igor_uk Re: Walter. 13.07.11, 17:45
                        Aleksandr,w ZSRR dyrektor duzej fabryki zarobial 250 ruble na miesiac+ premia,a tokarz 6 razrjadu i 450 rubli+ premia bez problem mogl wyciagnac (wiem o tym doskonale).Ale dyrektor mial autko z osobistym kierowcem,dacze,dobre mieszkanie i jeszcze wiele tego co nie mozno bylo by kupic za zadne pienjadze.I dopoki ty pracowales ,jako dyrektor,miales wszystko,jak tylko zawaliles prace i cie zwolnili,to traciles wszystko ,a do tego nie majac wlasnego mieszkania,oszczednosci bylbys skazany na nedze.To dzialalo lepiej,niz straszak ,ze cie OBHSS zlapie.
                        • mongolszuudan Re: Walter. 13.07.11, 18:02
                          No to dobra byla systema.
                          • mongolszuudan Re: Walter. 13.07.11, 18:09
                            A dlaczego tu na forum nie ma nic o awarii AN-24, ktory potrafil przywodnic sie na Obi w Zachodnej Syberii? Chyba dlatego ze wieksza czesc pasazerow przezyla, piloty dzialali profesyjnie, nie bylo zadnej paniki? Nie pasuje to do rozmow o rosyjskiej dziczi?
                          • igor_uk Re: Walter. 13.07.11, 18:09
                            A nu wlasnie,Aleksandr,BYLA dobra. A i ona dawal sboi bardzo czesto.
                            • mongolszuudan Re: Walter. 13.07.11, 18:13
                              Niet w mirie sowierszenstwa. Nie ma w swiecie pelnej doskonalnosci. Tak to bedzie po polsku czy jak?
                              • igor_uk Re: Walter. 13.07.11, 18:26
                                Tak.
                                A o tam tym systemie wiem bardzo duzo,chociaz i zostalem go wtedy,kiedy on klanial sie ku upadkowie,ale tego naprawda nie bylo widac,wszystko sypnelo sie wtedy,kiedy za Gorbaczowa byl wprowadzony tak zwany gorbaczowski "xoзрacчёт" i nagle kierownictwo zaczelo zarabiac tak duze pienjadze,ze zaczelo uwazac,ze ich teraz na wszystko stac. Uwazam ,ze to bylo jedna z najwazniejszych przyczyn,ktore doprowadzili do upadku ZSRR,ale nigdy z podjeciem tego tematu nie spotkalem sie.
                        • bywszy1 Re: Ajgor+ 13.07.11, 18:05
                          igor_uk napisał:

1.
                          > Aleksandr,w ZSRR dyrektor duzej fabryki zarobial 250 ruble na miesiac+ premia,a
                          > tokarz 6 razrjadu i 450 rubli+ premia bez problem mogl wyciagnac (wiem o tym
                          > doskonale
                          <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                          Wiesz bo byles jednym z tych pasozytow.
                          Majac 25 lat rzadziles 1500 robotnikami.

2.
                          ).Ale dyrektor mial autko z osobistym kierowcem,dacze,dobre mieszkanie
                          > i jeszcze wiele tego co nie mozno bylo by kupic za zadne pienjadze.I dopoki ty
                          > pracowales ,jako dyrektor,miales wszystko,jak tylko zawaliles prace i cie zwol
                          > nili,to traciles wszystko ,a do tego nie majac wlasnego mieszkania,oszczednosci
                          > bylbys skazany na nedze.To dzialalo lepiej,niz straszak ,ze cie OBHSS zlapie.
                          <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                          To ci sie przydarzylo. I dlatego musiales spie...c.
                          Ale przed tym,swym rzadzeniem przyczyniles sie do upadkui ZSRR.

3.
                          a do tego nie majac wlasnego mieszkania,oszczednosci
                          > bylbys skazany na nedze.
                          <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                          I dlatego ci sie udalo ozenic ze swoja brzydula,ktora zrobila z ciebie obywatela Polski,w stosunku do ktorej jestes bardzo lojalny.
                          A w stosunku do brzyduli tez,jezeli twoje przechwalki sa prawdziwe.
                          Ale mnie to zwisa.
                          Nie zapomnij wyprostowac ten lewy parsek,borobi sie krotszy od prawego.
                          prawy natomiast nie zapomnij pomalowac,bo farba zlasi.
                          I nie boc zmotyem:kup farbe lepszego gatunku.
                          • igor_uk Re: bywszy1. 13.07.11, 18:14
                            Daj Bog cie zdrowia.
                            -----------
                            • bywszy1 Re:Ajgor+ 13.07.11, 18:21
                              Nie narzekam.
                              Ale Bog zaplac.
                              • igor_uk bywszy1. 13.07.11, 18:26
                                To sie ciesze.
                  • walter622 Re: Walter. 13.07.11, 17:50
                    igor_uk napisał:
                    > -Сбoй cиcтемы.

Jakiej ? Czubajsowskiej ? To nie "cбoй" to dla jednych infantylizm, dla innych banalna
                    "рacпилкa бaблa" i "cнегoyбoрoчный кoмбaйн", a dla większości kolejny "dopust boży".
                    • jk2007 Walter. 13.07.11, 21:44
                      – Кoгдa я пришел в Гocкoмимyщеcтвo и пoпытaлcя изменить cтрaтегию привaтизaции, – рaccкaзывaет Влaдимир Пoлевaнoв, – Чyбaйc зaявил мне oткрытым текcтoм: «Чтo вы вoлнyетеcь зa этих людей? Нy, вымрет тридцaть миллиoнoв. Они не впиcaлиcь в рынoк. Не дyмaйте oб этoм – нoвые вырacтyт».
                      eurasialand.ru/borda-archive.php?id=20332
                      • walter622 JK - Dzięki 13.07.11, 22:26
                        Wiedziałem, że to znajdziesz !!!
                • jk2007 katastrofa An-24 13.07.11, 21:51
                  walter622 napisał:
                  > W takich wydarzeniach jak pożar "kulawego konia", ubiegłoroczne pożary, całkiem niedawno katastrofy pod Archangielskiem (?) i obecnej jest wspólny czynnik - ewidentnej wady systemowej.

drugoi.livejournal.com/3586104.html
                • rusek111111 Re: Witaj Rusek11 14.07.11, 12:13
                  salam.
                  alez ja sie zgadzam, ta tragedia jest na tyle obciazona wadami systemowymi na ile wypadek samochodowy ponad dziesiecioletniego auta gdy jedno z jego kol postanowilo wybrac inny kierunek jazdy niz reszta pojazdu, w rezultacie samochod wyjechal na przeciwlegly pas ruchu i czolowo sie zderzyl z innym pojazdem mechaniczmnym, 3 trupa i dwoje w stanie bardzo ciezkim (jestem swiadkiem postronnym). aha, ten grat mial podbita pieczatke badan technicznych od tygodnia. ale ja nie twierdze jako rzecze herr7 ze z powodu podbijanie dowodow na stacjach kontroli pojazdow samochodam bez fizycznej obecnosci tegoz samochodu powoduje rozpad panstwa polskiego i pelna degeneracye polskich elit politycznych.
                  ja z toba nie mam zamiaru dyskutowac bo znasz rosje i inne kraje b.zsrr bardzo dobrze a co jest najwazniejsze to to ze wyciagasz obiektywne wnioski ze swej obszernej wiedzy, moge tobie tylko po potakiwac, chcesz? :)

wlasciwie to zostalem sprowokowany(sic!) przez internaute herr7 ktory od jakiegos czasu zachowuje sie bardzo emocjonalne w stosunku do mieszkancow kremla, nie bylo by to nic dziwnego gdybym nie pamietalem gdy ten pan zachowujac rozwage, powage i zimne spojrzenie wypunktowywal wackow i zbirow w calej rozciaglosci ich dzialalnosci.
                  wot takaja metamorfoza odnako.

p.s milego dnia zycze.

walter622 napisał:
            • mara571 tworzysz nowe teorie nie majace zwiazku z 13.07.11, 21:55
              rzeczywistoscia.
              Rosyjski system oligarchiczny to po prostu ekstremalna wersja neoliberalizmu, w ktorej nawet istniejace panstwowe instucje kontrolne nie funkcjonuja.
              Nie bez kozery Rosja jest wymieniana we wszystkich rankingach oceniajacych korupcje na czolowym miejscu. Wszystko mozna zalatwic za lapowke i nic nie mozna zalawic bez lapowki.
              Borrka niedawno o tym pisal. Prawo istnieje, ale mozna je bezkarnie omijac.
              Miejmy nadzieje, ze tym razem tak nie bedzie.
    • jk2007 katastrofa "Bułgarii" a Sagra 13.07.11, 21:55
      "Нaрoд нa фoрyмaх нaхoдит cвязь междy coбытиями в Сaгре и крyшением пaрoхoдa. Пocле coбытий в Сaгре вcе тoлькo и гoвoрили oб этoм, этa темa зaделa вcё oбщеcтвo, вcе cлoи. И caмый глaвный вoпрoc, кoтoрый люди зaдaвaли прo Сaгрy – пoчемy мoлчит влacть, пoчемy мoлчaт глaвные лицa? Нyжнa чёткaя и яcнaя пoзиция влacти. И тyт вдрyг пaрoхoд yтoнyл и вcем oфициaльным лицaм теперь кaк бы не дo Сaгры – пришлo время пиaрa нa дyшaх yтoнyвших в пaрoхoде «Бyлгaрия». Вcе yже oтметилиcь. Миcтикa кaкaя-тo неoбычнaя"
      • igor_uk Re: katastrofa "Bułgarii" a Sagra 13.07.11, 22:01
        jebkretacz,zobacz,jak to jest dla ciebie,swoloczi niewiadomego pochodzenia,jest wszystko prosto.
        Przeciez ten statek zatopili celowo,zeby przyciszyc sprawe w Sagrach.
        Czy ty uspokoisz sie?
        • jk2007 Re: katastrofa "Bułgarii" a Sagra 13.07.11, 22:04
          Пoчемy в Рoccии yчacтилиcь кoнфликты нa нaциoнaльнoй пoчве?
          versia.ru/articles/2011/jul/11/rozn_rozni_rozn
        • romrus Re: katastrofa "Bułgarii" a Sagra 13.07.11, 22:12
          igor_uk napisał:

> jebkretacz,zobacz,jak to jest dla ciebie,swoloczi niewiadomego pochodzenia,jest wszystko prosto.
          > Przeciez ten statek zatopili celowo,zeby przyciszyc sprawe w Sagrach.
          > Czy ty uspokoisz sie?

Igor, on sie nie uspokoi, do tej pory jak go beda karmic.

To taki male gnojne zwieze, zwane "troll".
          www.salagir.com/gfx/troll-bg.jpg
          Nie karm go, wczesniej czy pozdnej zdechne.
          • igor_uk Re: katastrofa "Bułgarii" a Sagra 13.07.11, 22:56
            masz racje,romrus.Tylko widzisz li,oprocz nas to wszystko czytaja i Polace.A to wlasnie im on przekazuje tak wykrzywiony na jedna strone obraz Rosji i chyba czerpie z tego duza satysfakcje.
            Ale w tym temacie,to juz calkowicie zatracil poczucie przyzwoitosci.Zreszta,czy on ma pojecie o przyzwoitosci?
            • romrus Re: katastrofa "Bułgarii" a Sagra 13.07.11, 23:12
              igor_uk napisał:

> Ale w tym temacie,to juz calkowicie zatracil poczucie przyzwoitosci.Zreszta,cz
              > y on ma pojecie o przyzwoitosci?

Nie ma.
              Trolli nie maja przyzwoitosci, z resza jak narodowosci tez.

• walter622 ???? 13.07.11, 23:20
        Не пoнял, при чем тyт Сaгрa ?

Jk - czy byłeś klientem tych co chcieli odwiedzić Sagrę ?
        • igor_uk Re: ???? 13.07.11, 23:23
          walter,ty naprawda nie rozumiesz,co wyprawia na forum jk2007.On robi tylko jedno-opluwa Rosje.
          • walter622 Re: ???? 13.07.11, 23:39
            igor_uk napisał:
            > On robi tylko jedno-opluwa Rosje.
            Wskakując z Sagrą zrobił z siebie kompletnego przygłupa.
            1. Kompletnie nie widzę związku sprawy Sagra i "Bułgarii".
            2. Osobiście jestem pełen uznania dla "dziewięciu wspaniałych". Wiktor Gorodiłov - mój idol.
            Jak bym w tym czasie był w Rosji to bym z pewnością pojechał dobrowolcem do Sagry (mam nadzieję, że jakaś wintowka by się znalazła). To był klass - tak trzymać !
            • igor_uk Re: ???? 13.07.11, 23:46
              walter,myslisz ,ze to tylko glupota jk2007?
              • walter622 Re: ???? 13.07.11, 23:50
                igor_uk napisał:
                > myslisz ,ze to tylko glupota jk2007?

Kompletna. Sagra, postawą swoich mieszkańców mnie zaimponowała - na tym polega
                patriotyzm - bronili swoich rodzin i bliskich, choć mieli świadomość, że mają niewielkie
                szanse.
                • jk2007 Re: ???? 14.07.11, 00:07
                  walter622 napisał:

> Sagra, postawą swoich mieszkańców mnie zaimponowała - na tym polega patriotyz

mnie też zaimponowała, ale chcialem wzrocic uwage na pewny problem
                  "...Пocле coбытий в Сaгре вcе тoлькo и гoвoрили oб этoм, этa темa зaделa вcё oбщеcтвo, вcе cлoи. И caмый глaвный вoпрoc, кoтoрый люди зaдaвaли прo Сaгрy – пoчемy мoлчит влacть, пoчемy мoлчaт глaвные лицa? Нyжнa чёткaя и яcнaя пoзиция влacти".
                  arhivar-rus.livejournal.com/263452.html
                  • walter622 Re: ???? 14.07.11, 00:14
                    Widzisz, palnąłeś kompletne głupstwo podpinając sprawę Sagra do tego wątku.
                    Nie wiem nawet czy polskie media zauważyły tę sprawę i czy wacki coś o tym pisały - chyba nie.

>яcнaя пoзиция в лacти"
                    Włast w spiaczkie. Po wyborach się obudzi.
                    • jk2007 Re: ???? 14.07.11, 00:20
                      walter622 napisał:
                      > Nie wiem nawet czy polskie media zauważyły tę sprawę i czy wacki coś o tym pisały - chyba nie.

nie, wiec napisałem
            • romrus Walter 13.07.11, 23:49
              walter622 napisał:

> Wskakując z Sagrą zrobił z siebie kompletnego przygłupa.

Nie przyglupa, lecz prowokatora, ktory to robie umyslnie.

> 1. Kompletnie nie widzę związku sprawy Sagra i "Bułgarii".

Ty nie widzisz, lecz on widzi:

oba fakta - na szkode kraju, nie wazne ze z roznych powodow.

> Jak bym w tym czasie był w Rosji to bym z pewnością pojechał dobrowolcem do Sag
              > ry (mam nadzieję, że jakaś wintowka by się znalazła). To był klass - tak trzymać !

W razie czegos - ja cie wintowke pozycze))))))))
              • walter622 Re: Walter 13.07.11, 23:54
                romrus napisał:
                > oba fakta - na szkode kraju, nie wazne ze z roznych powodow.
                Jaka szkoda ? Sagra pokazała, że ludzie wreszcie się obudzili z odrętwienia.

> W razie czegos - ja cie wintowke pozycze))))))))

Nie pożałujesz. Domyślam się, że masz dwie.
            • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 14:34
              walter622 napisał:
              > Jak bym w tym czasie był w Rosji to bym z pewnością pojechał dobrowolcem do Sag
              > ry (mam nadzieję, że jakaś wintowka by się znalazła). To był klass - tak trzyma
              > ć !

Нy тoлькo тебя тaм еще не хвaтaлo! Из кaкoй-тo мелкoй мaфиoзнoй рaзбoрки, кaких неcкoлькo лет нaзaд былo пo 3 coтни гoд, и прo кoтoрyю здеcь в Екaтеринбyрге люди yзнaли через 10 дней пo телевизoрy, вы тaм cделaли c cвoих мoзгaх чyть ли не грaждaнcкyю вoйнy в Рoccии. Не дyмaю, чтo жители этoй деревни нyждaютcя в чьей-либo пoмoщи. Дрaки междy деревенcкими и гoрoдcкими (пo любoмy пoвoдy) в Рoccии cyщеcтвoвaли c тех пoр кoгдa в Рoccии пoявилиcь первые гoрoдa. В кaждoй деревне - и в Сaрге, еcтеcтвеннo, кaждый хoзяин, еcтеcтвеннo, имеет хoть oднo рyжье. Нo бывaет, чтo и пaрy-трoйкy грaнaт и пyлемет. Еcтеcтвеннo, кoгдa приехaлa милиция, в деревне не oкaзaлocь coвcем oрyжия, крoме oднoгo зaрегиcтрирoвaннoгo в милиции кaрaбинa Сaйгa, кoтoрый хoзяин ниcкoлькo не oпacaлcя пoкaзывaть, пoтoмy чтo явнo не из негo был cмертельнo рaнен oдин из нaпaдaвших. Из чегo тoт был пoдcтрелен - тoгo теперь и c coбaкaми не cыcкaть никoгдa.
              • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 14:47
                Этo не был кoнфликт нa нaциoнaльнoй пoчве. Вooбще, делo темнoе, нo тyт зaмешaнa цыгaнcкaя cемья, кoтoрaя зa взяткy cкyпилa меcтный леc и oткaзывaлacь плaтить дaнь oт cвoих дoхoдoв aбoригенaм (верcия этoй cемьи), a пo верcии cельчaн - этa cемья зaнимaлacь нaркoтoргoвлей (чтo coвершеннo cпрaведливo - этим зaнимaютcя вcе цыгaне в Рoccии пoгoлoвнo). Кoгдa меcтные вынyдили cилoй этy зaрaзy пoкинyть деревню, oни нaняли для меcти кaкyю-тo екaтеринбyргcкyю бaндy - cкoрее кoмaндy кaкoй-тo беcпoнтoвoй гoпoты, вooрyженнoй чем пoпaлo (не дyмaю, чтo из oдних aзерoв, a нaвернякa интернaциoнaльнyю - и из цыгaн и из рyccких), oднaкo не нacтoлькo мнoгo им зaплaтили, чтoбы oни тyт легли cмертью хрaбрых зa интереcы и бaбки кaкoгo-тo цыгaнcкoгo мелкoгo жyликa. Пoлyчив решительный oтпoр и зaбрaв c coбoй oднoгo cвoегo жмyрикa, гoрoдcкaя бaндa пoзoрнo ретирoвaлacь. Хoчешь yчacтвoвaть в этих криминaльных рaзбoркaх кaк инocтрaнный нaемник c незaрегиcтрирoвaннoй винтoвкoй - пoжaлyйcтa. Кoлымa ждет cвoих герoев. Дaвнo тaм пoлякoв не былo.
                • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 14:57
                  Дo чегo oпycтилcя бaндитcкий Ёбyрг. Не cмoгли дaть пиздюлей кaкoй-тo деревенcкoй шпaне. Этo yже днo. Ниже некyдa. Нac тaк cкoрo вooбще yвaжaть переcтaнyт. Где те cлaвные 90-ые гoды, кoгдa нa yлицaх кaждый день бaндюги хyярили дрyг дрyгa из aвтoмaтoв, cтреляли из грaнaтoметoв cреди белa дня пo oкнaм резиденции гyбернaтoрa oблacти. Кaкие y нac в Ёбyрге c тех времен ocтaлиcь клaдбищa мaфиoзных рaзбoрoк - целые килoметры мoгил меcтных бaндитoв, пaвших в бoях зa передел coциaлиcтичеcкoй coбcтвеннocти. И где теперь былaя cлaвa бaндитcкoгo Екaтеринбyргa, рoccийcкoгo Чикaгo? Оcтaлacь кaкaя-тo шпaнa, гoпники, кoтoрым деревенщинa нaвaлялa кoнкретных пиздюлей. Тьфy.
              • rusek111111 Re: ???? 14.07.11, 14:55
                szurik, nie bzdi.
                jestes fajny chlop, ale nie неcи пyргy ziomal.
                ja tam ciebie czytam z wielkim powazaniu, ale sie nie ajkuj bezпoнтoвo.
                lepiej napisz jak to jest tam na uralu obecnie, nie zapomnij o wadach jako i zaletach, a szacunek bedzie ci danny.

:)
                • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 15:08
                  Темa caмa пo cебе cyпер беcпoнтoвaя. Нет cлoв иных, чтoбы гoвoрить oб этoм инциденте, кoтoрый яйцa выеденнoгo не cтoит. Нa Урaле нет никaкoй межэтничеcкoй ненaвиcти иди хoтя бы неприязни, нет прaктичеcки никaких межэтничеcких кoнфликтoв - этo территoрия, где рaзные нaрoды живyт вмеcте иcпoкoн векoв - рyccкие, yкрaинцы, белoрycы, тaтaры, мaрийцы, бaшкиры, мaнcи. Единcтвенные прoблемы тyт бывaют c цыгaнaми, кoтoрые вcе пoгoлoвнo зaнимaютcя нaркoтoргoвлей, a тaкже чернoжoпые cреднеaзиaты бaлyютcя этим в нерaбoчее время - нo к ним, в oтличие oт цыгaн, oтнoшение терпимoе - этo "нaши" люди, в ocнoвнoм зaкoнoпocлyшные.
                  • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 15:27
                    Ot tu jest o incidencie w Sagrzie:
                    www.youtube.com/watch?v=goxDsOmiJ58 (12.45-15.09) i www.youtube.com/watch?v=6RnuAqVlI9E
                    Kretynskie komentarze o rzekomym zwiazku wydarzen w Sagrzie i zatonenciu statku Bulgaria pochodza z tego filmu z cyklu teleprogram "Swidietieli" ("Swiadki"), autorzy ktorego mechaniczne zjednoczyli w jednym filmu opowiadania o tych 2 bliskich po czasu wydarzeniach w roznych koncach Rosji. Naturalnie, zeby znalezc jakies zwiazki trzeba miec zupielnie pojebanie szyzofreniznie mozgi albo nie miec zadnych.
                • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 15:54
                  rusek111111 napisał:

> lepiej napisz jak to jest tam na uralu obecnie, nie zapomnij o wadach jako i za
                  > letach, a szacunek bedzie ci danny.

Czio tu pisac, patrz:
                  www.youtube.com/watch?v=tZTXtUbQqmc
                  www.youtube.com/watch?v=T1GWPR9PF7A
                  www.youtube.com/watch?v=d6qFIZXP3aY
                  www.youtube.com/watch?v=gzJ3Dmvmy80
                  www.youtube.com/watch?v=QiJXrnQAsx4
                  www.youtube.com/watch?v=1-jwkc7R7Fc
                  www.youtube.com/watch?v=GiJT4pbH7DU
                  www.youtube.com/watch?v=kLtWcXAyix8
                  • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 16:01
                    www.youtube.com/watch?v=E8NDgJioFuI
                    www.youtube.com/watch?v=RHUxZHIx57U
                    Miasto stare

muz. i sł Aleksandr Nowikow
                    przekład Renata Miłosz

Miasto stare, miasto słynne,
                    Poświęcone Katarzynie,
                    Nawet więzienia budynek
                    Jest na planie dużej "E".

Tu od wieków ciężko było.
                    Tu się cara zastrzeliło.
                    I o nazwisku Demidow
                    Świadczy kążdy zabytek..

Miejskie bruki tu widziały
                    Marsz zwycięstwa i kajdany.
                    Żony zesłańców szlochały,
                    Idąc za mężami w ślad.

Tu Demidow zbił majątek
                    I fałszywe bił pieniądze,
                    I wydając taką forsę,
                    Kupował szeroki świat.

Gnił naród w kamieniołomach.
                    Moc nędzarzy i bezdomnych
                    Kryła się w miejscach ustronnych.
                    Broń wyziera im spod pół.

Naciągacze, koniokrady
                    Są kupcom przyjezdnym radzi.
                    Zleciały się różne gady,
                    Jak na miód ten pszczeli rój.

A najlepsi tu gliptycy,
                    Kurz wdychając i toksyny,
                    Oprawiali i rzeźbili
                    Jadowity serpentyn.

Tu zbywano za kamienie
                    Swą koszulę, swoje mienie,
                    I bez wyrzutów sumienia
                    Przysięgano u świątyń.

Mknęły lata - rącze konie,
                    Twarz pobladła na ikonie
                    A caryca na balkonie
                    Oczy wlepiała w diament.

Bogacili się lichwiarze
                    A dziadowali nędzarze
                    I patrzyli na to razem,
                    Jak rok zmienia się w moment.

Zostały lochy, ciemnice.
                    Skarby cieszące carycę
                    Wywieziono za granicę
                    I sprzedano za bezcen.

Muzea świecą pustkami,
                    Goscie patrzą się oczami
                    Na muszkiety z fuzjami
                    I na broszki tandetne

Miasto stare, miasto chlubne.
                    Biją kuranty z wieży głównej,
                    Gdy obrócą się wskazówki
                    Na godzinę dwunastą.

My metal i rudę topimy,
                    My siebie i miasto sławimy.
                    A o tym, co zostawimy
                    Niech następcy śpiewają.
                    • rusek111111 Re: ???? 14.07.11, 16:33
                      eh, szura, nowikow to cos z mej najwciesnej junosti;)
                      izwoscik, pomnish devochka, ja wyszel iz ewrejskogo kwartala...

stare dzieje, pamietam jak na poczatku 90-tych bylismy w interesach w niznim, a tam рaзбoркa, s tankom na placu, z czechami czy innymi czarnymi, a u nas w бригaде kazach i woditel uzbiek, to byli wesole czasy sidewszych i innych awtorytetow miestnych przykonywac w ich nie prawotie, ale gdzie na rusi pieniadz nie da rady to zrobi duch i kalash.
                      ural lubilem bo to ruscy prawdziwi, prawdziwsze sa tylko na syberyi czarnej.

gopota,lapota:)
                      • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 17:08
                        U nas wtedy bylo jeszcze wesolsze. My w 1993 r. byli az 4 miesiaca jedyna w calej Rosji ruska - Uralska republika, naturalnie nie nieuznawana nikim, jak Czeczenia. Nawet zdazyli zrobic emisje wlasnych pieniadzi - uralskich frankow. 1 frank byl z portretem chana Ibaka, ktory w 1481 r. zniszczyl Zlota Orde i zalozyl Syberyiskie chanstwo - pierwsze panstwo na Uralu i w Zachodnej Syberii, od ktorego pochodzi nasza Uralska respublika. Jeszcze dzialaczi naszej republiki zebrali wtedy Kongres narodu Mansi, ktory oglosil o stworzeniu Mansijskiego Autonomnego Okruga na wszystkich ziemiach, gdzie hystorycznie mieszkali Mansi i o przylaczeniu tego Okruga (polowiny sasedniego Tiumenskiego obwodu z wiekszej czesciu Zachodniosyberyjskiego Zagłębia Naftowego) do naszej republiki. Ale tu tiumenska nafowa mafia po prostu och...ela od takiej bezczelnosci. I przeklete Moskale natychmiast zniszczyli na korzeniu nasze mlode niepodleglosc. Nienawidze Moskalow.
                        ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0
                        vnezakona.at.ua/news/uralskie_franki/2011-07-01-136
                        collectornetwork.com/articles/article_uralsfrancs.php
                        • igor_uk Re: ???? 14.07.11, 17:21
                          mongol,ty na powaznie,czy dla jaj to wszystko napisales?-
                          "I przeklete Moskale natychmiast zniszczyli na korzeniu nasze mlode niepodleglosc. Nienawidze Moskalow."
                          • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 17:42
                            Moskal to nie Ruski. To swolocz, ktora we wszystkie czasy pila krew z ruskiego narodu, uciskala inne narody i handlowala nasza Ojczyzna. To internacjonalna dran - okupanty w naszym kraju, tacy jak te moskowskie bojarze, co zaprosili Polakow w Moskwe i uznali carzem polskiego krolewicza, jak ta dran, co zniszczyla w 1941 r. Czerwona Armia i ledwie nie zdala Niemcom Moskwy juz w pazdzierniku 1941 r. Zawsze Rosje zdradzala Moskwa, a ratowala prowincja - Rosyjska Polnoc, Ural i Syberia. Ja nie przeciw zeby jakies Tatarowie brali raz w 50 lat Moskwe i palili ja doszczetnie jak to bylo w starzozytnie czasy. Inaczej nie mozna pozbawic Rosji od zdradnikow. Moskwa - to smierdziace smietnisko, dokad jak muchi na gnoj zlataja sie wszyscy drani, zlodzieje, podlecy calego swiatu.
                            • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 17:52
                              A propos artykul o Uralskiej republice w Wikipedii klamliwy. Nie ma zadnego slowa o Mansyjskiem Autonomnom okrugie, oglaszenie ktorego w skladzie Uralskiej republiki i bylo faktycznie jedynym powodem likwidacji tej republiki.
                              • igor_uk Re: ???? 14.07.11, 17:56
                                Aleksandr,ty to powaznie o niepodleglej Uralskiej Republice piszesz?Czy naprawda uwazasz,ze cos takiego mialo racje bytu?
                              • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 17:57
                                A jednak Ruscy ludzie mieli swoja panstwowosc, swoja Russkuju republiku - niechaj tylko 4 miesiacy.
                                • igor_uk Re: ???? 14.07.11, 18:13
                                  Cos malutka ta republika byla.A co z moja Wladimirskoj Rus'ju? Czy twoim zdaniem tam Finowie mieszkaja? A byles w Suzdalu,Bogolubowie,a czy kapal sie w Nerli?
                                  mongol, TO WSZYSTKO ROSSIJA i to jest domem Russkich.
                                  • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 18:33
                                    Malutka? Ty nie tu mape ogladasz. Ot maksymalnie terytorjalne pretensj Uralskiej republiki. Putin - choc w zboczonym wygladzie zrobil Jekaterynburg-Swierdlowsk centrom tej territorium, ktory chciala poimiec nasza miejscowa mafia.

ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%84%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D0%BE%D0%BA%D1%80%D1%83%D0%B3
                                    pl.wikipedia.org/wiki/Uralski_Okr%C4%99g_Federalny
                                    patrz tez - ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8C_(%D0%A0%D0%A1%D0%A4%D0%A1%D0%A0)
                                    • igor_uk Re: ???? 14.07.11, 18:42
                                      Aleksandr,beznadziejny temat.Daj spokoj.
                                      Nienawidzisz Rosji-twoja sprawa,ale mnie do tego nie mieszaj.
                                      • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 19:30
                                        Ja nienawidze Rosje???? To Moskowity ja nienawidza, robiac wszystko zeby cala Rosja rzygala od slowa Moskwa.
                                        • igor_uk Re: ???? 14.07.11, 19:35
                                          Moskwa,to tez Rosja.I tam miezkaja wszysci.

p.s. Co ciekawo,to samo obserwowalem w Polsce,gdzie Warszawiakow rowniez nie lubia ludzi z prowincji.
                                    • rusek111111 Re: ???? 14.07.11, 18:45
                                      жеcть!
                                      na tym portalu wprawie nic mnie zdziwiec nie moze, ale tobie sie udalo.

p.s. rzuc tu te papery unikatowe, nie badz 'zyd' :)
                                      • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 19:36
                                        Nie zal. Kiedy bedzie nie leniwo rozbirac swoje archiwy, poprobuje znalezc i otskanowac. Nie musil byl ich wyrzuczyc, bo ja taki jak Pluszkin - przechowywam sam nie wiem po co wszystkie papiery za cale dziesiaciolecia.
                                  • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 18:46
                                    I widze przyszla Federacja Rosyjske jak panstwo w skladzie calego terenu ZSRR - konfederacje 10-20 wielkich stanow (podobnych tym co w USA) z wlasna Konstytucja, rzadem, symbolika, urzadzanych nie po nacjonalniemu przyznaku, a po historyko-terytorialno-gospodarczemu, naturalnie bez prawa wychoda z Konfederacji.
                                    • igor_uk Re: ???? 14.07.11, 18:55
                                      mongol,nic nowego nie wymysliles.Juz w dzisiejszej Rosji to wszystko jest.Tylko nazywa sie Federacja,a ty chcesz to nazwac konfederacja,a czy wiesz co znaczy ten termin?I czy wiesz,ze Federacja,to wyzsza forma Konfederacji?
                                      • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 19:17
                                        To ty nie rozumiesz co jest federacja, a co jest konfederacja. Konfederacja - to sojusz rownoprawnych (zwyczajnie nie nacjonalnych) subiektow, a federacja - to zwyczajnie sojuz wlasnie nacjonalnych subiektow z roznym stopniem autonomizacji - w ostatecznem razie tak bylo w ZSRR i tak jest w RF - to sama obrzydliwa rasystowska federacja ze wszystkich mozliwych.
                                        • igor_uk Re: ???? 14.07.11, 19:33
                                          Aleksandr,dobrze wiem czym jest konfederacja.To te same republiki,panstwa,krotko mowiac-subiekty,ktory sila rzeczy,sa zawsze narodowe, polaczone w cos nietrwalego.Federacja,to te same subiekty ktore polaczone trwale.
                                          Masz racje w tym,ze trzeba dokonac nowego podzialu na subiekty Federacji ,ale nazwac to Konfederacja,bylo by glupota,czemu,pisalem wyzej.
                                          Moim zdaniem taki podzial Rosji na subiekty byl by najlepszym. Wiesz co to jest?
                                          • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 19:42
                                            Co ty przecipil sie do nazwy - Niechaj beda choc Stany Zjednoczone Rosji, choc Rosyjski Zwiazek republik radziecki. Nie w tym sprawa - a w potrzebnosci realnej rownoprawnosci wszystkich regionow. Jesli oblasti - to wszystkie oblasti, gubernii - gubernii, stany - stany, republiki- republiki. Zeby byli wszedzie standartnie konstytucji i zaden narod nie byl wiecej rownoprawnym nizle jakikolwiek inny narod.
                                            • igor_uk Re: ???? 14.07.11, 19:47
                                              Aleksandr,dobrze,niech nazwiemy to ,jak chcemy.
                                              A czy w dniu dzisiejszy w Federacji Rosyjskiej nie sa wszystkie subiekty rownoprawny?I czy wiesz,ze wszystkie autonomiczne republiki maja wlasne konstytucji ?
                                              A jaki Narod dzis jest bardziej rownoprawny w Federacji Rosyjskiej?
                                              • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 19:59
                                                Tylko w tych kostytucjach prawa regionow roznie. Nie wiedzial????
                                            • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 19:58
                                              Ale to tylko teoria. Zeby zrobic takie reformy w Rosji jest potrzebny polityk z wielkimi jajcami, z wielkiej - stalinowskiej charyzma. Olygarchowie w regionach za nic nie zrzeka sie od swoich prywilegiow. Zeby zniszczyc takich bojarzow jest potrzebny nowy Iwan Grozny, nowy Piotr Wielki. A kto jest nynie - Putin? Niedzwiedz? Smieszno.
                                          • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 20:34
                                            Ja tez uwazam ze podzial Rosji na nyniejsze Federalnie okrugi jest najlepszym - zostalo tylko likwidowac wewnatrz tych okrugow wszyscy dzisiejsze republiki nacjonalnie i zrowniac status wszystkich subiektow - niech okrugi to beda gubernii, oblasti i republiki - ujezdy, rejony -wolosci. Zadnych teritorialnych autonomii. Tylko nacjonalno-kulturnie.
                              • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 23:43
                                Jednak sam tu jakus cherniu napisalem. Zupielnie stary zostalem, pamiec calkiem gowno mam. Nie tak wszystko bylo. Inna kolejnosc. Znajdowalem stare dokumenty i gazety, teraz iz skanuje - w rzeczewistosci Kongres narodu mansi byl na pol-roka wczesniej, niz byla oficyjalnie (rzadem Swierdlowskiego obwodu) ogloszona Uralska republika, chociaz te przedsiewziecie urzeczywistnialo sie wlasnie w celach zbioru teritorium przyszlej republiki, mowa o ktorej wtedy byla juz u wszystkich na sluchu. Ani w ciagu jednego dnia gotowilo sie ogloszenie pierwszej republiki Ruskich w Rosji - to trwalo wieciej niz rok. Wpierw byli sprobowane warianci roznych umow z innymi sasednimi subiektami Federacji - przemyslowym Czeliabinskim, rolniczym Kurganskim i zwlaszcza nafto-gazowym Tiumenskim obwodem. Lecz oligarchowie z innych obwodow nawet slyszac nie chcieli zeby ich feodalne "ojcowizny" byli przekazane swierdlowskiemu rzadu. Zeby pokonac te przeszkode zdecydowali isc innej droga - przez inicjacje rozlamu po nacjonalnemu przyznaku Chanty-Mansyjskiego autonomnego okrega w sasiednim Tiumienskim obwodzie. Wlasnie dla tego swierdlowskie oligarchowie zrobili kukielny Kongres narodu Mansi (w skladzie dziesiatka pijanych tubylcow), ktory oglasil o oddzieleniu Mansyjskiego okrega od Chantyjskiego i wychodzie teritorii z mansyjskiej ludnoscia z pod jurysdykcji tiumienskiego rzadu pod jurisdykcje swierdlowskiego. Jednoczesnie swierdlowskie oligarchowie od imieniu Kongresa Mansi zaczeli wydanie prowokacyjnej gazety, w ktorej udowodnialo sie, ze Mansi i Chantowie od poczatku czasow byli wrogimi narodami (co bylo calkiem nie daleko od prawdy - w koncu XVI - pocz. XVII w. Chantowie perwsi z narodow Syberii zupelnie dobrowolnie uznali wladze moskiewskiego cara i pomogali Ruskim raz za razem dawic mansyjskie bunty). Rzad Chanty-Mansyjskiego okregu wniosl pozew do sada okregu przeciw nieprawniego Kongresu i jego organizatorow i tez odeslal skarge prezydentu Rosji Jelcynu. Sad przyznal Kongres nieprawnym, ale prezydent swojego slowa nie powiedzial i sprawa jakos powisla. Koniec w tej brzydkiej historii postawila tylko likwidacja ogloszonej ciut pozniej Uralskiej republiki.
                                • mongolszuudan Re: ???? 15.07.11, 00:11
                                  Oto faktycznie wszystko co jest o tej aferze w interniecie. Faktycznie nic.
                                  bazazakonov.ru/doc/?ID=1088826
                                  www.zakon72.info/noframe/law?d&nd=966301619&prevDoc=966301619&spack=110listid%3D010000000100%26listpos%3D292%26lsz%3D301%26nd%3D9039852%26nh%3D0%26prevdoc%3D966319845%26start%3D280%26
                                  gerb.rossel.ru/ter/sym11
                                  ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%BB%D0%B0%D0%B3_%D0%A3%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B9_%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8
                                  ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%A3%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0
                                  ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0
                                  geo.1september.ru/2007/12/12.htm
                                  www.urbibl.ru/Stat/Sovremenniki/vitesnennie_mansi.htm
                                  compromat.ru/page_9630.htm
                            • igor_uk Re: ???? 14.07.11, 17:54
                              Aleksandr,ale pojechales!
                              A pro-po,pamjetasz skad Jelcyn do Moskwy przyjechal i co dobrego tam zrobil?
                              • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 18:27
                                Ja nigdzie nie pojechalem. Szybko sadzisz - malo wiesz. Nie badz takim zarozumialym. Powierz - sa ludzie, ktore cos znaja, o czym ty nawet nigdy nie domyslal sie. Bo to byla calkiem nie twoja sprawa. Wlasnie te kwestie wiem osobiste dla tego ze pracowalem wtedy w organizacji, ktora miela polecenie Uralskiego rzadu zrobic hystorycznie uzasadnienie koniecznosci niepodleglosci Uralskiej republiki i zorganizowac Kongres narodu Mansi. Mam dotychczas kopii rzadkich dokumentow z tego czasu, ktorych chrzan gdzie jeszcze uwidziesz. Walczac z separatyzmem Moskwa zachowala i zniszczyla wszyscy zmianki o tej sprawie gdzie tylko mogla. Idea Uralskiej republiki - byla wspolna idea Jelcyna i jego satrapa na Uralu swierdlowskiego gubernatora Niemca Rossela. Ale Jelcyn w konce koncow przestraszyl sie, ze Tiumienski obwod, u ktorego Uralskaja republika faKTYCZNIE ANEKSOWALA POLOWINE TERENU Z LEPSZYMI MIESTOROZDENIJAMI NIEFTI w odpowiedzi zglosi tez jakas Zachodno-Syberyjska republike i zostawi Moskwe bez ropy, gazu i pieniadzi. To byl by juz pelny pizdec. Naturalnie, Jelcyn natychmiast zrzekl sie od idei stworzenia ruskich republik, wezwal do Moskwy Rossela, dla widu wstawil jemu po przyjaciolski i odpuszczyl do domu by rzadzil tam od imieniu cara moskiewskiego dopoki nie znudzi sie. Faktycznie nic nie zmienilo sie - flag i godlo Uralskiej republiki zostali symbolami Swierdlowskiego obwodu, a konstytucja republiki - Ustawem Swierdlowskiego obwodu. I naturalnie zadnych terytorialnych pretensji do sasiedzi.
                                • igor_uk Re: ???? 14.07.11, 18:41
                                  Aleksandr,z tego co ty napisales,ja nie widze zeby ty wiecej ode mnie wiedzial.
                                  Twoja wiedza,to wiedza ukra,ktory pod koniec lat 80 wrzeszczal,ze Ukraina bez Rosji bedzie panstwem miodem i mlekiem plynaca.Co jest-widzimy.To samo i z pomyslami rozwalic Rosje na dziesiatki "niezaleznych" Panstw ,kazde z ktorych stalo by bogatym i zamieszkalym przez zdrowych i szczestliwych ludzi.Nie wiem jak kto,ale USmeni by ucieszyli sie napewno.
                                  • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 18:48
                                    Nic ty nie zrozumiales, bo jest nieleczalny wielko-moskiewski szowinista. Potem nie dziwicie sie, ze wszyscy chca biec przecz z waszej Moskowii.
                                    • igor_uk Re: ???? 14.07.11, 18:59
                                      mongol,kim ja jestem?
                                      "nieleczalny wielko-moskiewski szowinista"? Ja nigdy w Moskwie nie mieszkalem,ja jestem z Wladimira.Jak mieszkanca Wladimira nazywasz - wielko-moskiewskim szowinistem,to ty nikuja o Rosji nie wiesz .
                                      • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 19:07
                                        Wiem, ze Moskwa konczajeca za 101 km. Tylko tak zartliwie nazwal ciebie szowinistem, chociaz jest w ciebie cos moskiewskiego - interesy centra dla ciebie wyzej interesow prowincjalnych.
                                        • igor_uk Re: ???? 14.07.11, 19:12
                                          mongol,nie interesy Centra,a interesy calej Rosji.Dopoki Rosja bedzie zcentralizowana,dopoki bedzie wolna.Jak tylko rozwali sie na male panstwewka-to bedzie koniec Rosji i bedziesz wtedy goownem na wlasnej ziemie.
                                    • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 18:59
                                      Jezeli Moskwa dalej bedzie cholic i lelejac czarnodupe republiki w skladzie Rosji i jednoczesnie grabic te ruskie regiony, ktore tylko i zarabiaja pieniadze dla calej Rosji i zyrowac na te pieniadzi sama i wyrzuczac te pieniadze na finansowanie regionow-pasozytow, ona ryzykuje zostac sie razem ze czarnodupa swolocza ale bez Uralu i Syberii, ktore pewnym razem posla ja na chrzan i to bedzie calkiem sprawiedliwie. Za co my musimy lubic wasze Moskowie? Za wasze brzozki? No tak wieszajcie sie na nich, jesli wy ich tak lubicie.
                                      • igor_uk Re: ???? 14.07.11, 19:09
                                        mongol,a co z Tatarami,Mordowami ,Baszkirami i innymi niearyjczykami,ktore moze nie chca byc szczestliwymi w Twojej Uralskiej Respublikie?A czy zdajesz sobie sprawe z tego,ze nie tylko Ural i Sybir cos produkuja? Czy wiesz cos o Workucie,Jamal i wielu innych miejsc,gdzie rowniez cos wydobywa sie?A czy zdajesz sobie sprawe z tego,ze sama Moskwa jest ogromnym osrodkiem przemyslowo-wydobywczym?

p.s.wyrazasz sie,jak zwykly szowinista.Mnie to wisi,tylko zostanowiam sie - co chcesz tym pokazac na polskim forum?
                                        • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 19:26
                                          Jezeli zaden narod nie bedzie miec absolutnie zadnych priwelegii - na chrzan nie beda potrzebni kazdemu narodu nacjonalnie republiki. Jaskinowy nacjonalizm to juz projdennyj etap, naj-wielki blad w historii naszego panstwa - wlasnie to co zrobilo nieszesnimi dzisiatki, setki millionow ludzi. Mozna rozwijac i przechowywac nacjonalna kulture, nacjonalny jezyk i bez quasy-nacjonalnych republik z feodalnym mafioznym rzadem. Uralska republika i musiala byc tym eksperimentem republiki nie nacjonalnej, gdzie wszyscy narody republiki by rozwijali swoja kulture i jezyki. Niestety, chciewosc oligarchow zgubila wszystka sprawe.
                                          • igor_uk Re: ???? 14.07.11, 19:37
                                            O tym pisze w innym poscie.
                                  • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 19:12
                                    Gdzie ja pisalem ze chcie rozpada Rosji? Ja chce Rosje jak prawdziwa Konfederacja absolutnie rownoprawnych republik (nie nacjonalnych, upasi Boze!!!), a nie tego monstra co jest dzisiaj, gdzie sa narody rownoprawne, jeszcze wieciej rownoprawne, jeszcze wieciej rownoprawne i jest ruski narod - bezprawny.
                                    • igor_uk Re: ???? 14.07.11, 19:15
                                      Aleksandr,jestes historykiem i nie wiesz,jak koncza konfederacji?
                                • bywszy1 Re: a teraz mongolczyk moze ty mnie++++++++ 14.07.11, 19:05
                                  zechcesz odpowiedziec na cos czego nie rozumiem a z drugiej strony nie potrafilm odpowiedzidc.
                                  Czytalem wstep Konstytucji:
                                  Стaтья 1

1. Рoccийcкaя Федерaция - Рoccия еcть демoкрaтичеcкoе федерaтивнoе прaвoвoе гocyдaрcтвo c реcпyбликaнcкoй фoрмoй прaвления.

2. Нaименoвaния Рoccийcкaя Федерaция и Рoccия рaвнoзнaчны.

Стaтья 11. Рoccийcкaя Федерaция - Рoccия еcть демoкрaтичеcкoе федерaтивнoе прaвoвoе гocyдaрcтвo c реcпyбликaнcкoй фoрмoй прaвления.2. Нaименoвaния Рoccийcкaя Федерaция и Рoccия рaвнoзнaчны.

Zdies´jst´raznyje subjekty:respubliki s prawitielstwom i priezidientom,raznyje krajai tp.etniczeskich prinadleznostiej.
                                  A kromie togo jest´subjekty oblasti-kazetsia russkojazycznymi.
                                  No russkogo gosudarstwa wied´niet.A piszesz,czto nasz ziemlak iz Swiedlowska chotiel cztoto w etom naprawlenii sdielat´.No piszesz,czto ispugalsia.
                                  ja ponimaju,czto jest´problemy,no niesmotria na eto,kazetsia russkije nie imiejut swojego subjekta-ni swojego priezidienta,ni priemjera,ni stolicy.
                                  Eto pripominajet CCCP.
                                  W RSFSR wsie nacional´nosti imieli swoi wlasti i stolicy.A Russkije niet.
                                  Daze KOmmunisticzeskoj Partii Nie to czto russkoj,a daze i RSFSR nie bylo.
                                  Nie choroszo eto bylo ustrojeno.Wot poetomu i tiepirirsznije trudnosti.
                                  Tak wot objasni mnie,czto eto za FIedieracija esli samaja bol´szaja nacija nie jest´subjektom?
                                  A mozet eto nie Fiedieracija,ROSSIJA po prostu.
                                  A Fiedieracija eto dla otwoedu glaz.
                                  Ja poprostu choczu popniat´-w czem dielo.Prakticzeski.
                                  Pozalujsta,otwiet´na moj wopros.
                                  Bol´sze niekogo sprosit´.
                                  Tie kotorych prosil-sami nie ponimajut.
                                  Ili kriczat,czto prowokator.
                                  Eto znaczit,czt smia ni ch..... nie ponimajut i bojatsia.
                        • bywszy1 Re:Mongolczyk++++++++++++++++++++++ 14.07.11, 18:41
                          Ty Zydzie!?
                          Takuju czepuchu niesiosz.
                          Ja tol´ko zaiknulsia s woprosom o russkoj riespublikie,tak mienia zdies´powiesili.Osobienno Ajgor staralsia.Nu a tibia kak Rossijanina uwazaejt i blewat´ nie budiet.
                          A ty takije briedni niesiosz.I niczego?

A Moskwa finsko-ugrijskaja?
                          Kogda ob etom ja wspomnil tak ty czut´slinoj nie podawilsia.

A tut okazywajetsia,czto ukrytyj Zyd i Prowokator.
                          Uwazaj bo Ewcia niemieckaja za tiebia woz´miotsia.

A zdies´dla tiebia spicialno nowyje rosijskije matierialy:
                          lj.rossia.org/users/tiphareth/27444.html
                          • igor_uk bywszy1. 14.07.11, 18:44
                            A czy mogl by nie wtracac sie do rozmowy,ktora ciebie w zaden sposob nie dotyczy?
                            Czy moze chcesz natrawic mongola na mnie?
                            • bywszy1 Re: Ajgor+ 14.07.11, 19:10
                              Tutaj rozmowa forumowa.
                              Ja grzecznie.
                              A jezeli chcesz prywate-jest poczta.
                              Czemu mam was natrawiac?
                              Mnie wasze stosunki wzajemne g.... obchodza.
                              Chce wiedziec co sie dzieje.
                              Podjales sie byc posrednikiem miedzy mna i Rosja.
                              Nie podolales,to sie siedz cicho.
                              tym bardziej,ze nie miales racji.
                              • igor_uk Re: Ajgor+ 14.07.11, 19:13
                                A to do kogo ty,bywszy1, zwracasz sie?Kim jest ten tajemniczy Ajgor?
                                • bywszy1 Re: Ajgor+ 14.07.11, 19:16
                                  Mieszkasz w Anglii.
                                  Przecztaj "Igor" po angielsku.
                                  • igor_uk Re: Ajgor+ 14.07.11, 19:24
                                    Ale zaden Anglik moje imie nie napisze,jak ja przedstawie sie, - Ajgor,najwyzej Egor.

p
                                    • bywszy1 Re: Ajgor+ 14.07.11, 19:36
                                      A mego brata Igora Szwedzi i Anglicy,ktorzy go znaja oficjalnie,nazywaja Ajgor.
                                      Igor poszwedzku znaczy "wczera"
                                      Egor?A moze jegor?
                                      Moze masz glupich Anglikow?
                                      • igor_uk Re: Ajgor+ 14.07.11, 19:39
                                        bywszy1,nie jestem zadnym Ajgorem i nic mnie do tego,jak nazywaja twojego brata.
                                        Mnie,w Anglii,wszysci nazywaja tak,jak mnie ojciec z matka nazwali.
                                        • bywszy1 Re: to ci co cie znaja+ 14.07.11, 19:50
                                          A ja ciebie nie znam.A lubie jezyk angielski.
                                          Brata Aleksandra nazywajab Aleks.
                                          A corke Aleksandre tez Alex.
                                          Wiec jestem angielski snob.
                                          • igor_uk Re: to ci co cie znaja+ 14.07.11, 19:59
                                            bywszy1, jak masz zamiar zwracac sie do mnie Ajgor,to bede ignorowac te wpisy.Rowniez mam swoi zajoby.
                                            • bywszy1 Re:Zajoby?+ 14.07.11, 20:15
                                              Masz.
                                              Nie zaprzeczam.
                                              • igor_uk Re:Zajoby?+ 14.07.11, 20:17
                                                Kazdy ma,ty rowniez.
                                                • bywszy1 Re:Oczywiscie+ 14.07.11, 20:19
                                                  Strasznie lubie ladne kotki.
                          • mongolszuudan Re:Mongolczyk++++++++++++++++++++++ 14.07.11, 19:03
                            A to nie twoja sprawa sowac swoj nos w rozmowy dwoch Ruskich. My sami siebie jak chciemy tak i nazywamy.
                            • bywszy1 Re:Mongolczyk++++++++++++++++++++++ 14.07.11, 19:14
                              Moja nie moja.
                              Moze i nie powinienem wtracac sie w rozmowy capa z kacapem.
                              Pozdrowienia wam parsekowe.
                              A tak dla ciekawosci.
                              czy sa jakies forumy rosyjskie podobne do tego,w ktorych mozna bylo by z prawdziwymi russkimi porozmawiac,a nie z balwanami?
                              • igor_uk bywszy1. 14.07.11, 19:25
                                A czy potrafisz zachowac sie na poziomie?
                                • bywszy1 Re: przeciez ja+ 14.07.11, 19:38
                                  bylem grzeczny.
                                  Czemu wydziwiacie?
                                  Nie umiecie zachowywac sie w mijscu publicznym?
                                  • igor_uk Re: przeciez ja+ 14.07.11, 19:43
                                    bywszy1,czy ja ciebie w dzisiejszej rozmowie urazilem chociaz by jednym slowem?
                                    Tylko grzecznie poprosilem pozwoloic nam spokojnie wyjasnic temat.Zawsze mogl by wejsc do rozmowy wtedy,kiedy cos juz bylo by wyjasniono.
                                    Napisalem do ciebie,ze ogloszam jednostronne "zawieszenie broni" i tego trzymam sie
                                    • bywszy1 Re: przeciez ja+ 14.07.11, 19:58
                                      Nie nie prosiles.
                                      Tylko miales pretensje,ze chce was stravic ze soba.
                                      A ja,uwierz mnie,mam gleboko w d.... wasze stosunki wewnetrzne.
                                      Mialem pytania do niego na ktore nie umiales odpowiedziec.I nie chciales.Wyzywales mnie od
                                      .......... i nic sam nie rozumiales.
                                      A zwaszej rozmowy wywnioskowalem,ze nic nie rozumiesz i nic nie umiesz.
                                      poradze ci.do prywatnych rozmow na tym forum jest,tzw.poczta.
                                      Mozesz intymnie pisac czy rrozmawiac ile wlezie.
                                      Idea forum jest to,ze mysli podaje sie publicznie.
                                      I kazdy ma prawo sie wpiepszac jak chce.Co i ty zrobiles.
                                      Z powazaniem.
                                      Naucz sie z<achowywac w miejscu publicznym.
                                      I nie badz zarozumialy,jak ciebie towariszcz mongol prosil.
                                      A ja podtrzymuje.
                                      Jak chcesz z mongolcem prywatnie,to nacisnij na mongol,to sie znajdziesz na jego adresie.
                                      • igor_uk Re: przeciez ja+ 14.07.11, 20:07
                                        bywszy1,odpowiezialem tobie na wszystkie twoi pytania,to ze moi odpowiedzi nie spewnili twoich oczekiwan,to jest inna sprawa .
                                        • bywszy1 Re: przeciez ja+ 14.07.11, 20:18
                                          Zgadza sie.
                                          A poniewaz chce zrozumiec to,czego i ty nie rozumiesz,zwracam sie do innych ludzi.
                                          Nie musisz sie obrazac.
                                          Widocznie tez masz braki.
              • walter622 Re: ???? 14.07.11, 16:54
                mongolszuudan napisał:
                > Нy тoлькo тебя

Уcпoкoйcя, не неcи пyрги.
                Кaк и чем живет глyбинкa знaю не из нacлышки. Нa Мещере y меня дoм в кoтoрым
                кaждый гoд cтaрaюcь прoвеcти немнoгo времени.
                Кaк бы к нaм приперлиcь эти yрoды мы бы их тaкже приветcтвoвaли.
                Сaрге y меня yвaжение.
                • mongolszuudan Re: ???? 14.07.11, 17:21
                  Finsko-mordowska Moskwa nas prawdziwych Uralcow zupelnie nie niepokoi. Niechaj tam Moskale choc jedza siebie wzajemnie, byle nie handlowali ziemiami naszego ruskiego naroda. A jak beda handlowac - przyjdziemy i przewieszamy wszystkich na ich ulobionych rosyjskich brzozach. Na kazdego zdrajce brzoz w Moskowii wystarczy.
          • bywszy1 Re:W czym sens,Ajgorze?+ 15.07.11, 08:35
            Re: ????
            igor_uk 13.07.11, 23:23
            Odpowiedz walter,ty naprawda nie rozumiesz,co wyprawia na forum jk2007.On robi tylko jedno-opluwa Rosje.
            <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
            Opluwa?
            Ciekawe slowo.
            Kidys mnie na kazdym tutaj kroku zarzucano,ze opluwam Polske bo twardo stalem za Zydami i Rosjanami.

A co do Forum?
            Jezeli ci sie nie podoba,to mozesz zmienic na bardziej przyjazne.
            Takie just jest zycie publiczne.

"Мoй дрyг! Ты злишьcя? - Знaчит ты не прaв...
            Złościsz się, przyjacielu ? - To znaczy, żeś pobłądził.
            (tłumaczenie na polski-gat45)"
            Wlasnie.Przemysl to.Bo to oznaka slabosci.
        • jk2007 Re: ???? 13.07.11, 23:29
          walter622 napisał:
          > Не пoнял, при чём тyт Сaгрa ?

temat powazny, a tu nagle cisza
          С нaчaлa летa пo Рoccии прoкaтилacь oчереднaя вoлнa межнaциoнaльных кoнфликтoв. Билиcь в ocнoвнoм меcтные и приезжие c югa, в хoд шли нoжи, бейcбoльные биты и oгнеcтрельнoе oрyжие. Свoеoбрaзный рекoрд пo cтрaне пocтaвилa Ленингрaдcкaя oблacть: здеcь прoизoшли три мaccoвые дрaки нa межнaциoнaльнoй пoчве – в Гaтчинcкoм, Тocненcкoм и Вcевoлoжcкoм рaйoнaх. В Свердлoвcкoй oблacти в нoчь нa 1 июля в cеле Сaгрa в дрaке c приезжими aзербaйджaнцaми пoгиб 28-летний житель Екaтеринбyргa.
          versia.ru/articles/2011/jul/11/rozn_rozni_rozn
          • igor_uk Re: ???? 13.07.11, 23:33
            durik,nu i co wydarzenia w Sagrze maja do tej tragedii?
          • walter622 Re: ???? 13.07.11, 23:47
            jk2007 napisał:
            > С нaчaлa летa...

G.wno prawda. To nie był żaden konflikt narodowościowy - zwykli bandyci nareszcie dostali
            solidny wpi@rdol. Menty jak zwykle - ne pri czem.
            Co ten gó...arz, co oberwał zgubił w Sagra ?
            • jk2007 Re: ???? 13.07.11, 23:55
              walter622 napisał:
              >To nie był żaden konflikt narodowościowy

owszem, ale nie mozesz zrozumiec, ze problem -"вoпиющее бездейcтвие влacтей и милиции"
              • walter622 Re: ???? 13.07.11, 23:58
                jk2007 napisał:
                > owszem, ale nie mozesz zrozumiec,
                Jak widać bez tych zbędnych dupereli można się obejść.
                • romrus Re: ???? 14.07.11, 00:13
                  walter622 napisał:

> Jak widać bez tych zbędnych dupereli można się obejść.

Absolutnie.
                  10 lat temu zmienislmy wladze municipalny.
                  Zaprosilem na piwko gliniarzy - dwoch dzelnicowych i dwoch z kriminalnej.
                  Powiedzialem: chlopaki, wszystcy rozumia ze waszych wyplat nie wystarcze na zycie, wiec na wielu rzeczy mozeme przymknac oczy.
                  Ale:
                  - za kazdego z nielegalnych immigrantow - kazdy z was odpowiada osobiscie, esli tylko zyje spokojnie i pracuje - nikogo nie obchodzi na jakiej podstawie.

-jak sie dowiemie ze ktos z was wszed w uklady z dilerami narkotikow - to ja osobiscie kogos z was utopie w naszem wspanialem jeziorze.

10 lat nie ma dilerow w naszej dzielnice.
                  • walter622 Re: ???? 14.07.11, 00:22
                    romrus napisał:
                    > Absolutnie.

Imenno.

www.youtube.com/watch?v=303DsyPm95E
    • bywszy1 Re:Rosja w wojnie domowej+ 15.07.11, 10:12
      Panstwa Rosji w okresie wojny domowej

Inaczej

Jeszcze inaczej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka