Dodaj do ulubionych

Pali się!!!

08.08.11, 20:44
No to znów mamy panikę na rynkach. Rekordowych spadków w usiech nie będzie, bo wprowadzono przepis umożliwiający wstrzymanie handlu przy silnej zwale ale i tak różowo nie jest. Na tym tle fajnie brzmi wypowiedź dziadka Greenspana, że możliwość niewypłacalności USA jest zerowa, bo jakby co to zawsze można kaski dodrukować. Śmieszy mnie, że w tej sytuacji dolar znów rośnie. Podobno błyskotliwi chłopcy z finansowych piramid zwanych funduszami inwestycyjnymi i bankami po prostu nie mają pomysłu w co lokować rozdmuchane i do tego w większości wirtualne aktywa więc znów pompują zielone. Ciekaw jestem, czy skończy się jak zwykle niczym, czy jednak tym razem miarka się przebrała i szykuje się coś grubszego.
Obserwuj wątek
    • j-k Ze w Londynie Pali się - to viemy :) 08.08.11, 20:51
      ale gdzie indziej, to na razie tylko tli :)
    • polski_francuz Szykuje 08.08.11, 21:38
      sie depresja. Pytanie tylko jak gleboka.

S&P oskarzaja, ze robi glupoty obnizajac rating USA, ale oni robia tylko swoj zawod. I kazdego przygnebialy te durnowate dyskusje repow z demami o tym czy podwyzszyc czy nie dopuszczalne zadluzenie. A Stany nie sa gorsze niz kilka innych krajow w tym Francja. Z te roznica, ze we Francji panstwo jest zadluzone a ludzie nie sa. W Stanach i panstwo i ludzie sa zadluzeni.

PF
      • vladexpat Re: Szykuje 08.08.11, 21:50
        polski_francuz napisał:

> sie depresja. Pytanie tylko jak gleboka.
        >
        > S&P oskarzaja, ze robi glupoty obnizajac rating USA, ale oni robia tylko swoj z
        > awod. I kazdego przygnebialy te durnowate dyskusje repow z demami o tym czy pod
        > wyzszyc czy nie dopuszczalne zadluzenie. A Stany nie sa gorsze niz kilka innych
        > krajow w tym Francja. Z te roznica, ze we Francji panstwo jest zadluzone a lud
        > zie nie sa. W Stanach i panstwo i ludzie sa zadluzeni.
        >
        > PF

Jest jeszcze jedna, moim zdaniem istotniejsza różnica. Mimo wszystko Europa żre na własny koszt ( np. Grecy kosztem Niemców, ale jednak to wszystko wewnątrz Europy), natomiast Amerykanom od jakiegoś czasu obiady funduje reszta świata.
        • malkontent6 Re: Szykuje 08.08.11, 22:00
          vladexpat napisał:

> Amerykanom od jakiegoś czasu obiady funduje reszta świata.

Który obiad mi w tym tygodniu zafundujesz?
          • vladexpat Re: Szykuje 08.08.11, 22:05
            malkontent6 napisał:

> vladexpat napisał:
            >
            > > Amerykanom od jakiegoś czasu obiady funduje reszta świata.
            >
            > Który obiad mi w tym tygodniu zafundujesz?

Mam w szufladzie kilkaset dolarów w gotówce, co w uproszczeniu oznacza, że pożyczyłem bezprocentowo tę kwotę Ameryce. Ile masz w swojej szufladzie złotówek, rubli czy forintów?
            • malkontent6 Re: Szykuje 08.08.11, 22:13
              vladexpat napisał:

> Mam w szufladzie kilkaset dolarów w gotówce,

Czym handlujesz? Czy w Rosji to legalne?
              • vladexpat Re: Szykuje 08.08.11, 22:18
                malkontent6 napisał:

> vladexpat napisał:
                >
                > > Mam w szufladzie kilkaset dolarów w gotówce,
                >
                > Czym handlujesz? Czy w Rosji to legalne?

Zasiłek w talonach żywnościowych dostajesz, że taka ilość gotówki cię dziwi?
                • malkontent6 Re: Szykuje 08.08.11, 22:41
                  vladexpat napisał:

> Zasiłek w talonach żywnościowych dostajesz, że taka ilość gotówki cię dziwi?

Jeśli chcesz wiedzieć jak mi się powodzi w USA zapytaj niejakiego c_k. On wszystko o mnie wie.

Ja rzadko mam w kieszeni więcej niż $50.
            • j-k to masz problem. 08.08.11, 22:19
              vladexpat napisał:

> Mam w szufladzie kilkaset dolarów w gotówce, co w uproszczeniu oznacza, że poży
              > czyłem bezprocentowo tę kwotę Ameryce.

to masz problem.
              od lat pisze, ze USA zlikwiduje (kiedys) dollara i przejdzie na AMERO

Zostaniesz z pusta kasa, podobnie jak Chinczycy.
              Akcji odwetowych z racji miazdzacej militarnej przewagi USA
              - raczej nie polecam.
              • vladexpat Re: to masz problem. 08.08.11, 22:25
                j-k napisał:

> vladexpat napisał:
                >
                > > Mam w szufladzie kilkaset dolarów w gotówce, co w uproszczeniu oznacza, ż
                > e poży
                > > czyłem bezprocentowo tę kwotę Ameryce.
                >
                > to masz problem.
                > od lat pisze, ze USA zlikwiduje (kiedys) dollara i przejdzie na AMERO
                >
                > Zostaniesz z pusta kasa, podobnie jak Chinczycy.
                > Akcji odwetowych z racji miazdzacej militarnej przewagi USA
                > - raczej nie polecam.

W takiej sytuacji, jakby co znajdę jakiegoś cherlawgo Amerykanina i osobiście natłukę mu gębę. No chyba, że wcześniej upłynnię gotówkę w jakimś duty free :)
                • kaszebe12 Re: to masz problem. 08.08.11, 22:40
                  -Kupie "swinki" !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka