jk2007 09.08.11, 10:31 Rosjanie wykupują złoto. Sprzedaż złotych monet w Rosji bije rekordy, ponieważ mieszkańcy tego kraju szukają bezpiecznej formy lokowania oszczędności... izvestia.ru/news/496824 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vladexpat Re: dewaluacja rubla i panika w Rosji 09.08.11, 10:47 jk2007 napisał: > Rosjanie wykupują złoto. Sprzedaż złotych monet w Rosji bije rekordy, ponieważ > mieszkańcy tego kraju szukają bezpiecznej formy lokowania oszczędności... > izvestia.ru/news/496824 No to wańki mają straszne parcie na złoto skoro spowodowali wzrost cen na światowych rynkach do ponad 1700 usd za uncję. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Zaraz panika ? 09.08.11, 10:48 10%-owy wzrost popytu na metale szlachetne nie jest panika. Rosjanie nie dowierzaja panstwu i w dodatku chwieje sie obiekt kultu - BAKSY, ale do paniki daleko. Matuszka trenuje swoj narod i przygotowuje zawsze na najgorsze. A tu nawet glodu nie ma ! Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 dla reżimu groźny jest spadek cen ropy... 09.08.11, 11:12 W 2008 r długotrwałym spadkom cen ropy zapobiegły Chiny, tym samy ratując tyłek Putinowi i spółce. Teraz może się okazać, że Chiny nie pociągną cen w górę, i nie będzie więc podstaw do spekulacji na ich wzrost. A tu trzeba będzie sfinansować igrzyska i mistrzostwa świata w piłce kopanej, o które "zawalczył" szaleniec Putin. Nie sądzę, żeby Rosjanom marzyły się igrzyska jak w lodówce pusto... Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: dla reżimu groźny jest spadek cen ropy... 09.08.11, 11:26 herr7 napisał: > A tu trzeba będzie sfinans > ować igrzyska i mistrzostwa świata w piłce kopanej, o które "zawalczył" szaleni > ec Putin. Nie sądzę, żeby Rosjanom marzyły się igrzyska jak w lodówce pusto... Bo nie znasz Rosjan. :) Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 Ok. Będą ich cieszyć igrzyska i puste lodówki... 09.08.11, 11:31 O ile dobrze pana zrozumiałem, to właśnie miał Pan na myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: Ok. Będą ich cieszyć igrzyska i puste lodówki 09.08.11, 11:40 herr7 napisał: > O ile dobrze pana zrozumiałem, to właśnie miał Pan na myśli... Jeszcze w czasach ZSRR na wszelkie porównania poziomu życia z Zachodem Rosjanie, a raczej ludzie radzieccy odpowiadali, że za to oni byli pierwsi w kosmosie. Dla nas brzmi śmiesznie, ale coś w tym jest. BTW Czy w Polsce nie ma pilniejszych wydatków niż urządzanie ME w piłkę kopaną? A jednak fajnie, że te mistrzowstwa właśnie w Polsce się odbędą. Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 Pan myli obecną Rosję z ZSRR... 09.08.11, 11:58 ZSRR był potęgą militarną oraz potęgą w podboju kosmosu. Obecna Rosja to jedynie cień dawnego ZSRR. A z cieniem nikt się nie liczy i trudno być też z "cienia" dumnym. Jeżeli dominuje jakieś poczucie wśród Rosjan to jest to poczucie klęski, upadku i rozkładu... Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: Pan myli obecną Rosję z ZSRR... 09.08.11, 12:05 herr7 napisał: > ZSRR był potęgą militarną oraz potęgą w podboju kosmosu. Obecna Rosja to jedyni > e cień dawnego ZSRR. A z cieniem nikt się nie liczy i trudno być też z "cienia" > dumnym. Jeżeli dominuje jakieś poczucie wśród Rosjan to jest to poczucie klęsk > i, upadku i rozkładu... A skąd te wiadomości? Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: od znajomych Rosjan... 09.08.11, 12:12 herr7 napisał: > którzy zajmują się socjologią. Może raczej astrologią albo chiromancją? To ostatnio w Rosji dosyć modne. Bo z rzeczywistością to nie ma nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: pisze pan o sobie? 09.08.11, 12:24 herr7 napisał: > Może jest pan nowym Kaszpirowskim? Nie, ale mam stały kontakt ze zwykłymi Rosjanami. I to nie z Moskwy a z prowincji. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Witaj Vlad 09.08.11, 12:24 vladexpat napisał: > Bo z rzeczywistością to nie ma nic wspólnego. No to wśród "ekspertów" od ruskiej tematyki masz już kompletnie przewalone. Zamiast merytorycznych argumentów od nich dowiesz się, że jesteś "parszywym ruskiem", "kagiebistą", "czekistą", "komsomolcem", "putinistą" i na dodatek "zbrodniarzem norymberskim". Podejmowanie na tym forum poważnej dyskusji z tymi "ekspertami" jest kompletnie pozbawione jakiegokolwiek sensu. Pozdr. ************************************************************** "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza. Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz) Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 o laboga Walterze! 09.08.11, 12:45 Jaki biedny ten vlad, że nazwałem go drugim Kaszpirowskim! Ale Ty ekspercie od Rosji napisz w końcu coś sensownego, jeżeli, jak to ująłeś "eksperci" od ruskiej tematyki się mylą. Czyżby indeksy na moskiewskiej giełdzie wzrosły, a rubel na wieść o spadku dolara się umocnił? Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: o laboga 09.08.11, 13:09 herr7 napisał: > Jaki biedny ten vlad, że nazwałem go drugim Kaszpirowskim! Akurat pisząc swój wpis czegoś takiego po Panu się nie spodziewałem. Ostatecznie przyklejaniem etykietek dotychczas zajmowały się głownie wojtki, "przyjaciele" p_fy i im podobna forumowa hołota. Jak widać również i Pan doszlusował do obowiązującej na tym forum cyrkowo-satyrycznej konwencji. > napisz w końcu coś sensownego, Dotychczas pisałem lecz doszedłem do wniosku, że jest to strata czasu z kilku przyczyn: 1. "eksperci" wiedzą o Rosjan co najwyżej tyle co im mama powiedziała (vide p_f) ; 2. "eksperci" oczekują argumentacji nie tyle merytorycznej co swoistego "wyznania wiary", obowiązkowo podbudowanego "patriotycznymi" motywami; 3. forum operuje, jak wspomniałem, konwencją cyrkowo-satyryczną w której brak miejsca na jakąkolwiek merytoryczną dyskusję; 4. nikt nie jest zainteresowany by dyskusja była prowadzona na płaszczyźnie merytorycznej. Wszelkie próby takiej dyskusji natychmiast przez "ekspertów" są skutecznie torpedowane - natychmiast adwersarze są zasypywani stekiem wyzwisk. Tak więc cała dyskusja powinna się sprowadzać, mniej więcej do takiego dialogu: - ależ te ruskie są *uje. - jak najbardziej z tobą się zgadzam - o tym opowiadała moja mama. - są wredne. Trzeba się od nich oddzielić wielkim murem. - i przez ten mur przerzucać polskie ogórki. Jak Tobie taki styl się podoba to możesz z powodzeniem kontynuować. ************************************************************** "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza. Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz) Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 merytoryczna dyskusja.. 09.08.11, 13:31 jest, ma pan rację, jak najbardziej pożądana. Z tym, że Walterze do samego początku jesteś niekonsekwentny, gdyż piszesz, że nie warto pisać, ale jednak to robisz. Poza tym nazwanie kogoś "drugim Kaszpirowskim" to nie to samo, co "forumową hołotą". Wolałbym być jednak tym pierwszym.... O Rosji piszą jednak sami Rosjanie i tylko nasi "putinowcy" twierdzą, że ci pierwsi kłamią i wszystko jest w Rosji w porządku. Nasz "vlad" ma oczywiście rację, że spadek rubla o 5% to nie to samo co o 300%. Tyle, że ja pisze o tym, że rubel spada szybciej niż dolar i nie bardzo wiadomo gdzie się zatrzyma. Biorąc jeszcze pod uwagę to, że cena ropy zbliża się do poziomu 75 $ za baryłkę, czyli do poziomu "bezpiecznego" dla rosyjskiego budżetu to czy jest to powód do optymizmu na Kremlu, czy też nie? Zaznaczam przy tym, że ów poziom 75$ nie oznacza budżetu bez deficytu. O rosyjskich sukcesach piszą tutaj - dotyczy to producenta słynnych rakiet S300. www.mk.ru/politics/interview/2011/08/08/612619-uzhe-ne-delaem-raketyi.html Artykuł ten pokazuje, dlaczego Rosja nie ma przyszłości. Jako kraj słaby ma grypę, gdy silniejsze organizmy mają jedynie katar. Jeżeli te chorują na grypę to Rosja cierpi na zapalenie płuc. W sensie czysto darwinowskim słabszy organizm musi ustąpić miejsca silniejszym. A silniejsi już są na tym świecie... Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: merytoryczna dyskusja.. 09.08.11, 13:43 Kilka spraw w jednym. 1. Jak na razie w Polsce nie ma i nie będzie miejsca na jakakolwiek merytoryczną dyskusję o Rosji i relacjach z Rosjanami. Dotychczas zajmuje się co najwyżej wskazywaniem konieczności prowadzenia takiej dyskusji, przy okazji dowodząc, że nie jestem ( i nie mam zamiaru) bycia "prawdziwym Polakiem". Rzecz jasna brak statusu "prawdziwego Polaka" natychmiast eliminuje mnie z grona ewentualnych "dyskutantów". 2. Nie chcę być złośliwy, lecz ktoś przed dwoma laty prognozował i na to wskazywał wiele niezbitych dowodów, że Rosja definitywnie zawali się w marcu 2009 r. Tak więc bawienie się w "prognozy" jest bardzo twórczym zajęciem. 3. Faktycznie z info z rosyjskiej giełdy wynika, że tam również przetacza się obecnie tajfun. Lecz byłbym daleki od "prognozowania", teraz trzeba te info analizować, a nie puszczać wodze emocjom. Na tym kończę - tajfun się zbliża również do mojej firmy, więc jak to się mówi "cała załoga na pokład". Pozdr. ************************************************************** "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza. Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz) Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 Re: merytoryczna dyskusja.. 09.08.11, 13:59 Dyskutując ze mną nie czyni tego pan z "prawdziwym Polakiem". To po pierwsze. Po drugie, ceny ropy (i innych surowców) zostały "uratowane" przez Chiny, a potem przez spekulacje. Obecnie, żaden z tych czynników może nie zadziałać. W tym czasie, mając zapewne świadomość (lub może jej nie mając), że kryzys na świecie jeszcze nie minął i że ceny ropy mogą znowu polecieć pewien rosyjski polityk "postarał się" o organizację mistrzostw świata w piłce kopanej. Ten sam polityk lubi pozować na mocarza, ale co rusz słoma mu z butów wyłazi. No i skutki jego rządów widać choćby na przykładzie tego co się dzieje u producenta podobno najlepszych rakiet plot na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: merytoryczna dyskusja.. 09.08.11, 14:08 herr7 napisał: > Dyskutując ze mną nie czyni tego pan z "prawdziwym Polakiem". Problem w tym, że miejsce na prowadzenie poważnej dyskusji jest całkowicie nie odpowiednie. Równie dobrze, z tym samym powodzeniem można taką dyskusję prowadzić (bez obrazy) w przydworcowej sławojce jakiegoś zapyziałego miasteczka. To forum całkowicie się nie nadaje dla tego typu tematów. Mało tego - w Polsce dokłada się wiele starań by nie było możliwości prowadzenia w tym zakresie jakichkolwiek sensownych dyskusji. ************************************************************** "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza. Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz) Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 Re: merytoryczna dyskusja.. 09.08.11, 14:31 Nie bardzo rozumiem, jakie forum byłoby wg. pana odpowiednie do takiej dyskusji? Dyskusja zależy do dyskutantów. Forum GW jest bardzo liberalne co do zasad, co sprawia, że wylewa się tu także pomyje, ale nie tylko. Mam jednak takie wrażenie, że ucieka pan od tematu, odwołując się do jakichś dziwacznych odniesień ze sławojkami. Dla mnie sytuacja jest w miarę klarowna - jeżeli w sumie biedny kraj może się "pochwalić" trzecim miejscem pod względem dolarowych miliarderów, którzy swoje bogactwo wywożą zagranicę i nikt im w tym nie przeszkadza to samoloty muszą spadać, jak choćby dzisiaj, statki tonąć, a ludzie ginąć setkami w tych tzw. technogennych katastrofach. Na dodatek mamy jeszcze kryzys, który zachwieje mocnymi gospodarkami, a co tu mówić o słabych? Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Goły tors 09.08.11, 20:49 herr7 napisał: > Mam jednak takie wrażenie, że ucieka pan od tematu, Prawdę mówiąc nudzi mnie dyskusja o gołym torsie, z powodu którego rzekomo mamy do czynienia z bezmiarem wszelakich plag egipskich i wyjaśnianiem kto jest "prawdziwym Polakiem", a kto zasługuje na miano "czekisty" - właściwe jedyne w czym lokalni "eksperci " się specjalizują. Większość z nich rwie się do dyskusji, lecz biedacy nawet nie wiedzą kto zamordował T. Boy Zelenskiego. (sic!!!) Natomiast powracając do tematu - wato by Pan zapoznał się z dzisiejszymi wskaźnikami. Coś panika jk2007 była solidnie na wyrost, wiadomo - z powodu właściciela gołego torsu. ************************************************************** "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza. Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz) Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 ale pan wykombinował... 09.08.11, 21:53 Goły tors pana prześladuje? Mnie nie, ale nie uważam tego za objaw siły, raczej słabości wynikającej z pozerstwa. Nic więcej. Zabawne były dzisiejsze wiadomości w rosyjskiej telewizji. Mam tu na myśli Pierwszy Program. Była obszerna informacja na temat spadków na Zachodzie, ale nawet się nie zająknęli o ile indeksy spadły w Moskwie. Pokazano też Wołodię. Wowka nie miał zbyt wyraźnej miny, gdyż była to w końcu konferencja prasowa z udziałem fińskiego premiera i zachodnich dziennikarzy. Na temat sytuacji ekonomicznej wypowiadał się też Michaił Chazin. Powiedział że obecne wydarzenia właściwie nie odnoszą się do Rosji poza tym (tu się uśmiechnął), że wpływają na cenę ropy. Dobre sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Zależy co się widzi 10.08.11, 11:26 herr7 napisał: >ale nawet się nie zająknęli o ile indeksy spadły w Moskwie. No cóż, zależy na czym się koncentruje uwagę. Poszukując znajomego gołego torsu najwyraźniej Pan nie dostrzegł niekończącej się linijki cyferek w pasku w dolnej części ekranu, w tym podstawowe, tj. ММВБ. Wpatrując się w Wowkę również przeoczył Pan znacznie istotniejszą wiadomość, związaną ze spotkaniem z Alijevem. Jeżeli faktycznie interesują Pana zagadnienia ekonomii i wskaźnikami moskiewskiej giełdy to wato przełączyć się na kanał viesti24, na którym podawane są wskaźniki i analityka w trybie on line. Przy okazji zapoznając się z tymi danymi zrozumiałby Pan, że JK2007 postąpił dość perfidnie, prowokując do nieprzemyślanej wypowiedzi (mam na myśli twierdzenie o rublu "padającym na głowę" - to faktycznie było wyjątkowo zabawne) . Najwyraźniej ktoś z Pana solidnie zadrwił, tym bardziej uwzględniając dzisiejsze wskaźniki. Co zaś się tyczy pańskich wypowiedzi co do cen ropy naftowej. Stale popełnia Pan dość istotną pomyłkę - nie wiem czy świadomie. Powołuje się Pan na wskaźnik WTI, gdy faktycznie wskaźnik REBCO jest pochodną wskaźnika BRENT, a nie WTI (jest o ca. 5 niższy od BRENT) . Przy tym wczorajszy BRENT wynosił ca. 104,7, natomiast WTI ca. 81,5 a nie jak Pan twierdził 75. "Prognozowanie" na tak nieprecyzyjnych danych jest śmieszne i mało wiarygodne, co najwyżej wyłącznie może działać na wyobraźnię panikarzy i wszelkiej maści wojtusów, p_f, "przyjaciół" i im podobnej forumowej hołoty . Pozdr. ************************************************************** "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza. Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz) Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 same dobre wiadomości... 10.08.11, 12:48 Ma pan rację, że indeksy w Moskwie nadrobiły pod koniec sesji to co wcześniej straciły, ale chyba się pan zgodzi z tym, że jeżeli na Zachodzie wskaźniki spadają o 2% to w Moskwie o 5%, lub więcej. Tak więc jest to dość chwiejny "instrument", wskazujący jednak na to, że Rosja przechodzi znacznie ciężej gospodarcze spadki niż inne kraje. Pokazał to zresztą kryzys z 2008 r. Od tego czasu nic się w Rosji nie zmieniło, może poza tym, że zależność tego kraju od cen ropy jest tak duża, jak nigdy przedtem. To ma oczywiście konsekwencje w realnej polityce, gdyż skoro ceny ropy zależą bardziej od spekulacji niż od popytu-podaży to trzeba bardzo chuchać na tych co tą ropą spekulują, żeby nie zrobili czasami jakiegoś psikusa. Wizyta azerskiego prezydenta, którą pominąłem jest którymś z kolei spotkaniem z rosyjskimi liderami. Czy coś rzeczywiście ona przyniosła nowego? Bądź łaskaw to rozwinąć. Cena ropy jest nadal wysoka, ale czy jest wystarczająca do tego żeby pokryć te zobowiązania jakie "kandydaci" obiecali różnym grupom społecznym? A co będzie, jeżeli dojdzie do poważniejszych spadków i to w dłuższym okresie czasu? Czy Rosja posiada odpowiednie środki żeby przetrwać "chude" lata? Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: same dobre wiadomości... 10.08.11, 13:29 herr7 napisał: > jeżeli na Zachodzie wskaźniki spadają o 2% to w Moskwie o 5%, lub więcej. Obawiam się, że Pan dysponuje jakimiś innymi danymi. Gdzie Pan dostrzegł "5%, lub więcej" - szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Polecam przełączyć się na viesti24, jak już wspomniałem cyferki będą się pojawiały w trybie on line. Zalecałbym mniej emocji i nie poddawać się panice. > Czy Rosja posiada odpowiednie środki żeby przetrwać "chude" lata? Owszem. Plan 'bez-deficytowy" jest przyjęty na poziomie BRENT (ca. 80), co jest wskaźnikiem bardzo ostrożnym. Z tego co wiem odbudowali już rezerwy po stratach z 2008 r. i ostatnio solidnie zwiększyli wydobycie złota, przy tym dotychczas nie wyrzucając go na rynek. ************************************************************** "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza. Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz) Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Cienkie wprowadzanije w blad 09.08.11, 14:36 herr7 napisał: > O rosyjskich sukcesach piszą tutaj - dotyczy to producenta słynnych rakiet S300. > www.mk.ru/politics/interview/2011/08/08/612619-uzhe-ne-delaem-raketyi.html > Artykuł ten pokazuje, dlaczego Rosja nie ma przyszłości. Nie umie Pan czytac po rosijsku czy umyslnie Pan prowokuje? Artikul mowie o tym, ze kierownictwo koncernu Almaz-Antej, produkujacego S300, chce stopniowo zamknac zaklad z przestazalym sprzetem w Moskwie, a zamiast starego otworzyc dwa nowych - w Niznim Nowgordzie i Wiatkie. Ze wzgladu na cene gruntu w Moskwie koncern uwaza ze lepiej przeniesc produkcje do prowincji i ze zamiast rekonstrukcji lepiej sie oplaca zbudowac nowoczesny zaklad od zera. Oczewiscie ze personel starej fabriki nie jest zadowolony i pieprzy glopoty. Kiedys uwazalem ze Pan po prostu sie myli i jest w bledzie. Teraz jestem pewen ze Pan jest po prostu zwyklym trollem. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk romrus. 09.08.11, 14:44 Ja to juz dawno stwierdzilem.Wlasnie dla tego nadalem mu ksywe - jebnietykretacz2007. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: romrus. 09.08.11, 15:07 Ale puscilem plame,nie zauwazylem,ze twoi slowa byli skierowne do herr7 . Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 niech się Pan tak nie podnieca.... 09.08.11, 14:54 Artykuł zwraca uwagę na parę innych rzeczy, przede wszystkim na to, że ów jakby nie było przodujący zakład jest fatalnie niedoinwestowany. Czy wyobraża sobie pan sytuację, że Amerykanie produkują swoje rakiety w podobnych warunkach? Jeżeli jest tak niedoinwestowany to wynika to ze złodziejstwa - państwo płaci za rakiety a menedżment wywozi to na swoje konta w Szwajcarii (1)? Państwo nie płaci wystarczających środków i zakład podlega degradacji (2). W Polsce też był pomysł, żeby zlikwidować Dworzec Centralny w Warszawie, gdyż jest to 10 ha w centrum stolicy i grunt tam jest drogi. Nie robiono więc żadnych remontów i napraw i nowoczesny w końcu dworzec stał się przedmiotem kpin. Skąd u pana pewność, że w przypadku tej moskiewskiej fabryki nie chodzi, aby o zysk ze sprzedaży gruntu, a nie o samą fabrykę? Z drugiej strony, skąd ta pewność, że poza Moskwą nowy zakład znajdzie odpowiednich specjalistów? Chyba że można takich wyszkolić w ciągu trzech tygodni? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k ano stad 09.08.11, 15:21 ze bylem i rozmawialem :) poczucie sukcesu ma tylko mniejszosc nowobogackich ci maja powody do zabawy i radosci wiekszosc ma poczucie przegranej kiedys Rosjanie byli dla cudzoziemcow usmiechnietymi , radosnymi pomocnymi ludzmi dzisiaj na ulicach przewaza smutek na twarzach. do tego wszechobecna korupcja za komuny tez byla i wszyscy o tym wiedzieli, ale byly niepisane stawki i nikt sie nie wychylal. teraz nie ma granic jak to w kapitalizmie. brac wolno, nie wolno tylko dac sie przy tym zlapac. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Zgoda, pod warunkiem... 09.08.11, 15:31 Ze rozszerzymy pojecie "nowobogackich". To juz nie diadia z czemodanem baksow. To dzis spora grupa nowej klasy sredniej z kartami kredytowymi. Glownie wielkomiejska, pozbawiona egzotyki lat 90-siatych. PS. Szkoda, ze Efcia sie stracila - udowodnilaby przynaleznosc do tej grupy 99, 9 w okresie spoleczenstwa Matuszki ! Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Zgoda, pod warunkiem... 09.08.11, 16:01 borcia,a ty wierzysz w to ,ze istnieli "diadi z czemodanami baksow "? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Baksow nie widzialem. 09.08.11, 16:11 Ale bramki magnetycznej kontroli w moskiewskich restauracjach, jak najbardziej. Zeby bratwa z giwera nie wchodzila. Ruscy sie ucywilizowali, nawet reket jest w rozsadnej wysokosci:) Igorku, plaga pozostalo lapownictwo. Z tym powoli nie da sie zyc, a w kazdym razie zachodnie firmy nie rozumieja: raz zaplacili w Moskwie, a w glubince czynownicy znowu przychodza. Nie bratwa. Urzednicy zgubia Matuszke. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Ok. Będą ich cieszyć igrzyska i puste lodówki 09.08.11, 12:52 herr7 napisał: > O ile dobrze pana zrozumiałem, to właśnie miał Pan na myśli... Ile mozna wypisywaz tacy bzdety. Jesli nie bedzie MS i Olimiady to co? Te peniedzy rzad wyplaci ludziam na zarcie? Za ty pieniedzy buduje sie infrastruktura, drogi, lotniska, dworzcy kolejowy, hoteli,stediony. Stworzono dziesiatki tysiacy miejsc pracy, i wlasnie z tego sie kupuje zarcie do lodowek. "Panika", "dewaluacja" - jak to dla Pana przyjemnie brzmi))))))) W 1998 rubel spad o 500%, w 2008 - o 25%, teraz na razie o 5%. Katastrofa))))))))) Nich Pan powie swoim "socjologam" ze wsrod moich znajomych nie ma ludzi, ktorym nie podoba Olimpiada i MS, nikt nie panikuje i z lodowkami maja wszystko w porzadku. Tych znajomych wsrod rodakow mam troche wiecej niz Pan. Nich skoncza badac pacjentow klinik i zaczna badac normalnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: dewaluacja rubla i panika w Rosji 09.08.11, 11:37 jk2007 napisał: > Rosjanie wykupują złoto. Sprzedaż złotych monet w Rosji bije rekordy, ponieważ > mieszkańcy tego kraju szukają bezpiecznej formy lokowania oszczędności... > izvestia.ru/news/496824 A skąd ci przyszła dewaluacja, o której w tekście ani słowa? Tam jest ciekawsza informacja: Rosjanie nie ufają dolarowi, co akurat nie dziwi, ale także euro, co już jest zastanawiające. Swoją drogą, ten tekst jest dowodem na to, jak głupawe są komentarze typu herr, o biedzie Ruskich. Wszak wykup złota, srebra, platyny czy palladu to nie jest domena oligarchów, a zwykłych ciułaczy. A sztabek złota nie kupują ci, którym brakuje do następnej wypłaty. Trudno się tu dopatrywać "ręki Kremla", bo run na metale szlachetne trwa już od dawna na całym świecie, ale jakoś dziwnie się to w Rosji zbiega z planami prywatyzacji koncernów poszukujących i wydobywających metale szlachetne. Ich wartość poszybowała w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 wszyscy Rosjanie kupują złoto? 09.08.11, 11:54 czy jedynie bogaci Rosjanie lub klasa średnia stanowiąca mniej niż 20% populacji? Na tle paniki na Zachodzie rubel leci na łeb. Być może jest to oznaką siły rosyjskiej gospodarki? Przynajmniej wg. piszących na tym forum putinowskich politruków. Ale prawda jest raczej smutna - Rosja całkowicie zależy od cen ropy, a te ceny przez ostatnie miesiące były wysokie w wyniku spekulacji. Inaczej mówiąc, dzięki rządzącej Rosją jelcynowskiej elicie budżet tego kraju zależy od tego, czy bańka na ropie się utrzyma, czy też pęknie. Wygląda na to, że właśnie pękła... Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: wszyscy Rosjanie kupują złoto? 09.08.11, 12:02 herr7 napisał: > czy jedynie bogaci Rosjanie lub klasa średnia stanowiąca mniej niż 20% populacj > i? Na tle paniki na Zachodzie rubel leci na łeb. Być może jest to oznaką siły r > osyjskiej gospodarki? Przynajmniej wg. piszących na tym forum putinowskich poli > truków. Ale prawda jest raczej smutna - Rosja całkowicie zależy od cen ropy, a > te ceny przez ostatnie miesiące były wysokie w wyniku spekulacji. Inaczej mówią > c, dzięki rządzącej Rosją jelcynowskiej elicie budżet tego kraju zależy od tego > , czy bańka na ropie się utrzyma, czy też pęknie. Wygląda na to, że właśnie pęk > ła... Niewątpliwie Rosja jest zależna od cen ropy. Niewątpliwie również USA jest zależne od popytu na dolary. Do tego i Rosja i USA są uzależnione od dostaw chińskich majtek. Ja tam chińskie żarcie lubię, więc się nie boję. A ty? Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 dolar spada, ale rubel spada szybciej 09.08.11, 12:12 tak jak i cała rosyjska gospodarka. Rosjanie po raz kolejny mogą się przekonać ile warta jest ich gospodarka oraz elita, która nimi rządzi. Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: dolar spada, ale rubel spada szybciej 09.08.11, 12:29 herr7 napisał: > tak jak i cała rosyjska gospodarka. Rosjanie po raz kolejny mogą się przekonać > ile warta jest ich gospodarka oraz elita, która nimi rządzi. A jen rośnie, co jest powodem do zmartwienia dla władz Japonii, która do tej pory nie może się otrząsnąć ze skutków tsunami. Nie myl dynamiki kursów walutowych ze stanem gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 dobre sobie... 09.08.11, 12:52 Jen się umacnia względem dolara, gdyż japońska gospodarka wydaje się mocniejsza pomimo większego zadłużenia Japonii. Przyczyna jest taka, że jest to dług należący do Japończyków, którzy finansują w ten sposób swoje państwo. Japońska gospodarka pomimo tsunami należy do najnowocześniejszych i najbardziej wydajnych. Rosyjska gospodarka to monokultura zależna od cen ropy, a ceny ropy były w wyniku spekulacji zawyżone. Teraz ta bańka pękła i jeżeli sytuacja się powtórzy do tej sprzed trzech lat to w Rosji będzie ciekawie... Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: dobre sobie... 09.08.11, 14:47 herr7 napisał: > Jen się umacnia względem dolara, gdyż japońska gospodarka wydaje się mocniejsza > pomimo większego zadłużenia Japonii. Przyczyna jest taka, że jest to dług nale > żący do Japończyków, którzy finansują w ten sposób swoje państwo. Japońska gosp > odarka pomimo tsunami należy do najnowocześniejszych i najbardziej wydajnych. R > osyjska gospodarka to monokultura zależna od cen ropy, a ceny ropy były w wynik > u spekulacji zawyżone. Teraz ta bańka pękła i jeżeli sytuacja się powtórzy do t > ej sprzed trzech lat to w Rosji będzie ciekawie... Co nie zmienia faktu, że dynamika kursów walutowych nie odzwierciedla dynamiki realnej gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: wszyscy Rosjanie kupują złoto? 09.08.11, 15:41 herr7 napisał: > czy jedynie bogaci Rosjanie lub klasa średnia stanowiąca mniej niż 20% populacj > i? Robisz postępy, mein herr, jak popracujesz nad sobą, to kto wie, może i koło wynajdziesz. Gdybyś nie zrozumiał, wyjaśniam, że potwierdzasz, że w Rosji struktura grup biednych, średniej klasy i bogaczy jest mniej więcej taka sama jak na Zachodzie. > Na tle paniki na Zachodzie rubel leci na łeb. Być może jest to oznaką siły r > osyjskiej gospodarki? Rubel leci na łeb? A czy z twoją łepetyną wszystko gra? Jak sięgam pamięcią kilka lat wstecz, to rubel miał najniższą wartość na przełomie roku 2008/9 i zbliżał się do granicy 50 rubli za 1 euro i około 35-38 za $. W dniu dzisiejszym 1 euro kosztuje niecałe 42 ruble, lub 29 rubli za 1 $. Leci więc na łeb, chyba twój! quote.rbc.ru/exchanges/demo/cb.0/daily Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 klasa średnia 09.08.11, 16:11 Na Zachodzie klasa średnia to nadal około 80% populacji. Gdzie ma pan w Rosji 80%? Chyba, że dla swoich potrzeb zdefiniujesz na nowo pojęcie klasę średniej. Co do spadku rubla i rosyjskiej giełdy to są one większe niż na Zachodzie czy we wschodniej Azji. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Skoncz Pan..... 09.08.11, 18:07 herr7 napisał: > Co do spadku rubla i rosyjskiej giełdy to są one większe niż na Zachodzie czy w > e wschodniej Azji. .....pi@dolic. Nie mozna klamac, kiedy klamstwa sa do sprawdzenia w ciagu 3 min. "Индекc ММВБ зaкрылcя микрocкoпичеcким пaдением Индекc ММВБ пo итoгaм тoргoв 9 aвгycтa oпycтилcя лишь нa 0,13 прoцентa дo 1498 пyнктoв, хoтя пo хoдy cеccии oн cнижaлcя бoлее чем нa пять прoцентoв. РТС зa день yпaл нa 2,87 прoцентa дo 1610 пyнктoв, в течение дня егo пaдение cocтaвлялo бoлее чем вocемь прoцентoв". Co nie post, to klamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Skoncz Pan..... 09.08.11, 18:29 romrus,doigrasz sie!Zobaczysz,jak tak dalej bedziesz rozmowiac z herr7,to on przestanie do ciebie odzywac sie.Niektore forumowiczy tu sa bardzp obrazalskie,herr7 wsrod nich. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Skoncz Pan..... 09.08.11, 19:53 igor_uk napisał: > romrus,doigrasz sie!Zobaczysz,jak tak dalej bedziesz rozmowiac z herr7,to on pr > zestanie do ciebie odzywac sie.Niektore forumowiczy tu sa bardzp obrazalskie,he > rr7 wsrod nich. Primo - zwracam sie do niego na "Pana", wiec jestem grzeczny))))) Segundo - nie bede przezywal jesli nie bedzie sie odzywal. Myslalem ze facet jest zbyt upartym, ale uczciwym czlowiekiem. Nie jest tak. jest zwyklem manipulatorem. Najwiecej pisze o wydatkach Rosji na Olimpiade i MS oraz jaki zly jest Putin. Znam ten gatunek ludzi. Primitiwna zazdrosc wobec obcych peniadzy i strach przed Rosja - to wszystko, co mi kieruje. Tez by chetnie do niego sie odzywalem, ale bede prostowal kazde jego klamstwo. Trzymaj sie, jak tam w Londynie? Odpowiedz Link Zgłoś
romrus errata... 09.08.11, 19:56 romrus napisał: > Tez by chetnie do niego sie odzywalem, ale bede prostowal kazde jego klamstwo. Oczewiscie ze: Tez by chetnie do niego sie NIE odzywalem, ale bede prostowal kazde jego klamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Skoncz Pan..... 09.08.11, 20:38 romrus,to co dzieje sie w Londynie mnie za bardzo nie obchodzi,poniewaz tam nie mieszkam.W Londynie mieszkaja lub rosyjskie oligarchowie,lub biedni emigranci z Europy Wschodniej,lu jakies malajcy.Do zadnej z tych grup nie zaliczam sie. Co dotyczy samych wydarzen,to dla mnie nic dziwnego,podobne rzeczy obserwowalem w Paryzu,ale Anglicy patrza na to z przyrazeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Skoncz Pan..... 09.08.11, 20:50 igor_uk napisał: > romrus,to co dzieje sie w Londynie mnie za bardzo nie obchodzi,poniewaz tam nie > mieszkam.W Londynie mieszkaja lub rosyjskie oligarchowie,lub biedni emigranci > z Europy Wschodniej,lu jakies malajcy.Do zadnej z tych grup nie zaliczam sie. > Co dotyczy samych wydarzen,to dla mnie nic dziwnego,podobne rzeczy obserwowale > m w Paryzu,ale Anglicy patrza na to z przyrazeniem. Dobrze ze cie to nie doitknielo. W Paryzu tez to widzialem, mam nadzieje ze nie zobacze w Petersburgu) Przede mna tez cos sie pali, ale to ognisko na finskim jeziorze)))) Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: klasa średnia 09.08.11, 19:43 herr7 napisał: > Na Zachodzie klasa średnia to nadal około 80% populacji. A świstak siedzi i zawija w sreberka... Oczywiście świstak z klasy średniej, a sreberka rodowe:) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Jak zwykle jk2007 kreci. 09.08.11, 14:43 W artykule nie ma a nie slowa o dewaluacji rubla,natomiast wyraznie pisze sie; "— В еврo и дoллaр никтo не верит — cкyпaют метaлл, — гoвoрит нaчaльник oтделa пo oперaциям c дрaгoценными метaллaми «Сoюзa» Виктoрия Кocтенкo" jk2007,nu powiedz,czemu ciagle krecisz?Nie potrafisz podac informacji w uczciwy sposob? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Swoja droga... 09.08.11, 15:20 czas, by stanialy nosniki energii. Patrzac na wieloletnia sinusoide, bedzie wacha po 3.5 zl/litr ! Bylem ostatnio w Rajchu - istna masakra na stacjach benzynowych. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Swoja droga... 09.08.11, 15:30 Obydwu rekami jestem za tym! Nizsze ceny beda pozyteczne nie tylko dla Polakow ,a i dla Rosjan,o czym wielokrotnie pisalem. cena za barylku powinna byc w granicach 75 $. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Igorku... 09.08.11, 15:36 Rosji nadmiar petrodolarow zawsze zle robil. Hamowal prawdziwy wzrost gospodarczy - Dutch disease. Ale ze Ty, zdrajca Matuszki, to rozumiesz .... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Igorku... 09.08.11, 15:58 borcia,sa rzczy ktore sie rozumie,niezaleznie od tego kim jestes,wystarcze miec cos w glowie. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Swoja droga... 09.08.11, 20:26 borrka napisał: > czas, by stanialy nosniki energii. > Patrzac na wieloletnia sinusoide, bedzie wacha po 3.5 zl/litr ! Nosniki energii beda tanszy tylko wtedy jak bedzie kryzys. Ja kryzys przed 2 laty widzialam. Fabryka w ktorej pracuje wyrzucala robotnikow ktorych sie dalo jak nie mieli umowy na stale. W innych, a takowe widzialam, bylo jeszcze gorzej. Wiatr hulal po halach produkcyjnych. Ale bezyna byla tansza. Jestem przekonany ze ludzie wola drozsza benzyne jak ten paskudny kryzys. Ja na droga benzyne mam sposob. Nie jezdze juz samochodem. I jezdzic nie bede. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 i ucieczka kapitału z Rosji 09.08.11, 16:27 Пo oценкaм экcпертoв Citibank, oбщие трaты нaших coгрaждaн зa рyбежoм в 2011 гoдy cocтaвили пoрядкa 40 млрд дoллaрoв и бoльшaя чacть этих cредcтв прихoдитcя именнo нa cделки c недвижимocтью. А пo oценке Рoccтaтa, неcмoтря нa тo чтo зa первый квaртaл текyщегo гoдa реaльные денежные дoхoды рoccиян cнизилиcь пoчти нa 3%, в янвaре – мaрте oни пoтрaтили зa рyбежoм бoлее 117 млрд рyблей. versia.ru/articles/2011/aug/08/vskrit_karty Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: dewaluacja rubla i panika w Rosji 09.08.11, 21:22 Złoto drożeje i jest kupowane na całym świecie. Niewielki spadek kursu rubla to fakt, ale w obecnych warunkach, przy standardowej ucieczce kapitału spekulacyjnego z rynków wschodzących, jest stabilny. Interwencja na poziomie niższym, niż miliard euro ma znaczenie przede wszystkim psychologiczne. Z drugiej strony, stabilny kurs do dolara, to niespecjalnie duży powód do radości. Na giełdach spokój, fakt pozytywny, dla wielu powyżej oczekiwań. Nie bez znaczenia jest czynnik psychologiczny - potwierdza wiarę w trwałość gospodarczych fundamentów i samego państwa. To dziś. Z grubsza zgadzam się z opinią Centrobanku, z zastrzeżeniem, że perspektywy euro nie wydają się gorsze, niż dolara. Choć perspektywy samego PIGS wydają się żałosne. Wielkie uzależnienie od hedge funds (pasożyta, który żywi się redystrybucją tego, co kto inny wypracował) cechuje USA, nie EU. Gospodarka oparta na tego typu usługach długo nie pociągnie i ciekawe, choć na innym forum wspominałem o tym kilka lat temu (2007-2008?), nie spodziełem się, że to tak szybko pójdzie. Oczywiście, jeśli popyt w Stanach się załamie, recesja pociągnie za sobą resztę świata, ale chyba jednak w najmniejszym stopniu Europę. Chiny są wciąż bardzo zależne od eksportu, a poniosą wielkie straty. I już rzecz nie w tym, że za posiadane dolary nie będą mogły wiele kupić, skoro i tak nie kupowały, tylko je gromadziły, ale że pogorszy się ich kondycja finansowa i wzrosną zadłużenie i niewypłacalność firm i samorządów - już teraz to był problem. Pozostałe kraje BRIC, to już (czy też jeszcze) nie ta liga, żeby wpływać na gospodarkę światową. -- Igor, pisałeś, że pieniądze na armię znajdą się w USA zawsze. Otóż już ich brakuje. A będzie brakować bardziej bul. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: dewaluacja rubla i panika w Rosji 09.08.11, 22:00 buldog,ala ja nic nie slyszalem o redukcji sil zbrojnych USA. Czyli pienjedzy sa. Czy wiesz ,ze w strukturze budzetu USA wydatki na obrone stanowia mniej wiecej 20%, dla porownania w UK- 5%? Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: dewaluacja rubla i panika w Rosji 09.08.11, 22:25 O redukcji sił zbrojnych nie słyszałem i ja. Ale już o redukcji nakładów ich rozbudowę, budowę nowych systemów i na R&D - tak. A bez nowych systemów i R&D, to ile jeszcze lat będzie można sprzedawać dolary (za towary)? Póki co redukcji sił zbrojnych nie ma. Ale poczekajmy bul. == Dodatek. Poprzednio się powstrzymałem od uwag, ale teraz sobie tej przyjemności nie odmówię. Bodajże w piątek była na tym Forum mowa o perspektywach dolara i giełdy w poniedziałek. Rzecz miała być (dla piszących - była) nie do końca jasna. No to powiem, że dla mnie było to tak jasne, że samo gadanie o tym zakrawało na kretynizm. I zastanawiałem się, czy tego nie napisać, ale mi się nie chciało. A jeszcze przypominam sobie, jak rozmaite autorytety opowiadały, że poziom za franka 3,50 zł. to maksimum. Też mi się nie chciało pisać, choć było można, na Forum Kraj, bo to nasi "eksperci" takie rzeczy opowiadali. Ale też mi się nie chciało. A tu ani poziom 4 zł. ani 5 zł. nie wydaje się granicą nie do pobicia. Kretyni z EKG w TOK FM. Najgłupsza audycja gospodarcza w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: dewaluacja rubla i panika w Rosji 09.08.11, 22:41 buldog,jak najbardziej masz racje w tym ,ze kiedys to skonczy sie,na innym watku pisze do Vlada,ze to moze nastapic dosc szzybko,moze nawet szybciej,niz wszysci spodziewaja sie. Co dotyczy tej durnej dyskusji,o ltorej Ty wspomniales,to mogl by zauwazyc,ze ja rowniez tam nie wypowiedzialem zadnego slowa,poniewaz to prozne gadania . Rynek reaguje nie na faktyczny stan swiatowej gospodarki,a tylko na to,co kto powiedzial,lub kto co moze powiedziec : "Тoрги нa aмерикaнcкoм фoндoвoм рынке coпрoвoждaютcя рocтoм ocнoвных биржевых индикaтoрoв. К 17.57 мcк индекc Dow Jones вырoc нa 1,28%, дo 10 947,97 пyнктa, S&P 500 — нa 1,63%, дo 1139,15% пyнктa, NASDAQ — нa 2%, дo 2404,15 пyнктa." To dzisiejsze wiadomosci.A co spowodowalo wzrost? "Пoзитивнaя динaмикa oбycлoвленa нaдеждoй инвеcтoрoв нa глaвy Федерaльнoй резервнoй cиcтемы Бенa Бернaнке, кoтoрый дoлжен cегoдня выcтyпить нa зacедaнии Кoмитетa ФРС пo oткрытым рынкaм. Кaк oжидaетcя, Бернaнке предcтaвит нoвyю прoгрaммy пoддержки рынкa." Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: dewaluacja rubla i panika w Rosji 10.08.11, 21:00 Zgoda. Ale żeby się trochę zabawić, zwrócę uwagę na jeszcze jeden kretynizm. Wczoraj Bernanke uspokoił ludzi na niecały dzień. Ale co przyniesie gwarancja niskich stóp procentowych, do tego zaczęli dochodzić dzisiaj, a i to, sądząc po komentarzach, nie do końca. Moim zdaniem głównym efektem zapowiedzianej innowacji jest jawne już upolitycznienie FEDu (obalenie kolejnego mitu) i nadchodząca stagflacja. Bo warunków do ożywienia nie widzę, za to mnóstwo dolarów nie trafi do banków tylko wyleje się na rynek. Ich wartość jeszcze spadnie. Ciekawe, skąd wezmą się pieniądze na finansowanie deficytu, który będzie rósł szybciej, bo i kredyt będzie droższy i w ogóle mniej chętnych do kupna obligacji. Chiny już powiedziały, że nie chcą dolarów, podobnie Rosja, a to wielcy eksporterzy. Jednego tylko nie wiem: czy fizyczny dodruk pieniądza liczy się do deficytu, czy nie. Bo przecież tego spłacać nie trzeba, za to tym można spłacać dług. bul. Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: dewaluacja rubla i panika w Rosji 11.08.11, 19:29 Chciałbym, żeby to co napisałem poprzednio, sprawdziło się w jak najmniejszym stopniu. Żeby się nie sprawdziło wcale, nie ma mowy. Tylko jeśli w innych krajach waluta pada, eksport automatycznie staje się tańszy, a tu tak być nie musi. Już słyszę, że ceny sprzętu (medycznego używanego) pewnie będą rosły. No, ale używany i tak jest znacznie tańszy, niż nowy. Pozdrowienia bul. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 dewaluacja rubla c.d 10.08.11, 16:09 Кyрc нaциoнaльнoй вaлюты в пocледние дни резкo cнизилcя, неcмoтря нa oгрoмные зoлoтoвaлютные резервы (535 млрд дoллaрoв) и дoвoльнo выcoкие цены нa нефть. Глaвный пoвoд — деcтaбилизaция нa финaнcoвых рынкaх вcледcтвие cнижения рейтингa США, чтo ведет к вывoдy cредcтв инвеcтoрoв c рaзвивaющихcя рынкoв. Хoтя пoкa из вcех cырьевых вaлют yпaл тoлькo рyбль. При coхрaнении негaтивнoгo нoвocтнoгo фoнa co cтoрoны мирoвых плoщaдoк и прoдoлжении cижения цен нa нефть, ocлaбление рyбля мoжет прoдoлжитьcя. www.banki.ru/news/daytheme/?id=3140873 Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: dewaluacja rubla c.d 10.08.11, 21:14 jk2007 napisał: Czyli pomimo obniżenia cen na ropę na światowych rynkach dochody rosyjskich firm wydobywczych pozostaną na niezmienionym poziomie. Znów Ruscy górą. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 dewaluacja rubla 12.08.11, 14:39 Рoccия пoвтoряет белoрyccкий вaриaнт. svoim.info/201132/?32_2_2 Odpowiedz Link Zgłoś
dawaj_czasy syf i brud widac wszedzie 15.08.11, 20:14 englishrussia.com/2011/07/12/how-is-russian-ammunition-stored/ Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 dewaluacja rubla i panika w Rosji c.d 22.09.11, 15:35 Рoccийcкoе Минэкoнoмрaзвития прoгнoзирyет, чтo рyбль мoжет yпacть и дo 40 рyблей versia.ru/articles/2011/sep/19/economicheskiy_krizis Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 nostalgia, fotki 22.09.11, 22:39 prophotos-ru.livejournal.com/1181996.html Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka "Prezent na święta - rubel za centa" 16.12.14, 02:07 wyborcza.biz/biznes/1,100896,17134859,Rosyjskie_finanse_w_rozsypce__Rubel_tracil_z_godziny.html Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: "Prezent na święta" 23.12.14, 08:25 No, tak - prawosławne są później... ;-> Odpowiedz Link Zgłoś