22.08.11, 16:27
podano propozycje:
staroszkow do wiezien,wiezniow do domow opieki nad staruszkami.
Powod:
Okazuje sie,ze warunki opieki i obslugi w wiezieniach sa lepsze(chociaz pobyt jest darmowy) niz w domach starcow,gdzie pobyt jest platny.
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: a u nas+ 22.08.11, 16:42
      bywszy1 napisał:

> podano propozycje:
      > staroszkow do wiezien,wiezniow do domow opieki nad staruszkami.
      > Powod:
      > Okazuje sie,ze warunki opieki i obslugi w wiezieniach sa lepsze(chociaz pobyt
      > jest darmowy) niz w domach starcow,gdzie pobyt jest platny.
      -------------------------
      To tak jak w Polsce.
      Pamiętam jak dowcipne emerytki napisały kiedyś list do premier Suchockiej,
      że chcą do więzienia, bo tam są lepsze warunki do życia.

Jedzenie i opieka medyczna za free.
      • bywszy1 Re: a u nas+ 22.08.11, 17:02
        No w koncu UE.
        • igor_uk Izrael w UE? 22.08.11, 17:10
          Zobacz,cos mnie umknelo sie.

bywszy1 napisał:

> No w koncu UE.<
          • przyjacielameryki Re: Izrael w UE? 22.08.11, 17:15
            igor_uk napisał:

> Zobacz,cos mnie umknelo sie.
            >
            > bywszy1 napisał:
            >
            > > No w koncu UE.<

Nie jest najlepiej ale jednak to Europa a ciekawe jak to jest w Rosji. Tam w ogóle są domy starości??? Jeżeli są to nawet boję się pomyśleć w jaki stanie.
            • igor_uk Izrael to Europa? 22.08.11, 17:26
              przyjacielamerykanski,do szkoly,geografie uczyc.
              • przyjacielameryki Re: Izrael to Europa? 22.08.11, 18:33
                igor_uk napisał:

> przyjacielamerykanski,do szkoly,geografie uczyc.

Izrael jest całkowicie europejski(zachodni) kulturowo i pod względem wyznawanych wartości. O wiele bardziej niż Rosja, więc o co chodzi. Geografia nie ma tu nic do rzeczy. Izrael tworzyli Żydzi mówiący po polsku, mający polskie wykształcenie i pomimo tragicznej historii bliscy Polsce. Obecnie te więzi są stopniowo odnawiane przy obopólnym zadowoleniu i zainteresowaniu. Bardzo cieszę się ja i zdecydowana większość polskiego społeczeństwa z odradzania się w Polsce kultury żydowskiej bo ta kultura to bardzo ważna część historii i tożsamości Polski.
                • igor_uk Re: Izrael to Europa? 22.08.11, 18:38
                  Izrael jest krajem Azjatyckim i napewno nie tworzyli go Zydzi,mowiace o polsku.Musisz nie tylko poduczyc sie geografii,a rowniez i historii.
                  • vladexpat Re: Izrael to Europa? 22.08.11, 19:03
                    igor_uk napisał:

> Izrael jest krajem Azjatyckim i napewno nie tworzyli go Zydzi,mowiace o polsku.
                    > Musisz nie tylko poduczyc sie geografii,a rowniez i historii.

Tu akurat trafiłeś kulą w płot. Pochodzący z Płońska Ben Gurion, oficer w armii Andersa Mosze Dajan - pierwsze nazwiska, które mi się nasunęły. A jest ich bardzo wiele.
                    • igor_uk Re: Izrael to Europa? 22.08.11, 19:12
                      Vlad, najwyzej mozno twierdzic,ze Zydzi,wychodzcy z Polski,WSPOLTWORZYLI Izrael,ale napewno nie to,co stwierdzil dupolizek amerykanski,a ty go w tym wsparl.
                      Tak co nie przyjmuje twoja uwage.
                      Izrael ,przedewszystkim,stworzyl Stalin,a on po polsku nie rozmowial.
                      • bywszy1 Re:on stworzyl zwiazek Radziecki+ 22.08.11, 19:31
                        z gruzinskim akcentem.
                        A poniewaz on z Europy,to logicznie,ze izrael jest Europa-tak Stalin zdecydowal.
                        A kacapom nic do tego.
                      • vladexpat Re: Izrael to Europa? 22.08.11, 19:45
                        igor_uk napisał:

> Vlad, najwyzej mozno twierdzic,ze Zydzi,wychodzcy z Polski,WSPOLTWORZYLI Izrael
                        > ,ale napewno nie to,co stwierdzil dupolizek amerykanski,a ty go w tym wsparl.
                        > Tak co nie przyjmuje twoja uwage.
                        > Izrael ,przedewszystkim,stworzyl Stalin,a on po polsku nie rozmowial.

Igor nie chcę być niegrzeczny, ale subtelności języka polskiego to nie twoja specjalność. A Stalin to owszem, stworzył Awtonomnyj Jewrejskij Okrug jednak niewdzięczni Żydzi nie chcieli się tam masowo osiedlać.
                        • igor_uk Vlad. 22.08.11, 19:53
                          Nie musisz ceremonic sie,jak masz cos do mnie ,to wal smialo,mnie nie przeszkadza.Co dotyczy Stalina i jego roli w tworzeniu panstwa Izrael,to jestem zdziwiony,ze tak rzeczywiste rzeczy dla ciebie sa tajemnica,chociaz tu rowniez moze chodzic o subtelnosc jezyka polskiego (co to do cholery jest takiego?)

"Izrael jest spuścizną po
                          Stalinie, o czym dziś mało kto pamięta. Faktycznie bez poparcia Stalina,
                          prawdopodobnie w ogóle by dziś nie było państwa Izrael. Stalin dostarczył
                          kluczowych elementów do stworzenia Izraela, który był mu strategicznie
                          potrzebny, w czasie Zimnej Wojny, jako zarzewie konfliktu zbrojnego na
                          Bliskim Wschodzie, bogatym w ropę naftową.

Trzy elementy podstawowe do stworzenia przez Stalina nowego państwa
                          Izrael w Palestynie stanowiła, po pierwsze dostawa setek tysięcy
                          kolonistów żydowskich do Palestyny, w tym weteranów z wojny, po drugie
                          darmowa dostawa broni do walki z Arabami o ziemię i po trzecie,
                          wniesienie przez Sowiety wniosku do Narodów Zjednoczonych o uznanie
                          nowego państwa Izrael w Palestynie, co stało się w marcu, 1947 roku."
                          • vladexpat Re: Vlad. 22.08.11, 20:09
                            igor_uk napisał:

> Nie musisz ceremonic sie,jak masz cos do mnie ,to wal smialo,mnie nie przeszkad
                            > za.Co dotyczy Stalina i jego roli w tworzeniu panstwa Izrael,to jestem zdziwion
                            > y,ze tak rzeczywiste rzeczy dla ciebie sa tajemnica,chociaz tu rowniez moze cho
                            > dzic o subtelnosc jezyka polskiego (co to do cholery jest takiego?)
                            >
                            > "Izrael jest spuścizną po
                            > Stalinie, ..."

cały powojenny porządek jest spuścizną po Stalinie, Roosevelcie, Churchillu i pośrednio Hitlerze. Zresztą gdyby nie Hitler, możliwe, że państwo Izrael w ogóle by nie powstało. Jednak pisanie, że Izrael zawdzięcza swoje istnienie Hitlerowi to, bardzo delikatnie mówiąc, totalny idiotyzm. Analogicznie ze Stalinem.
                            Izrael to urzeczywistniona z sukcesem syjonistyczna utopia. A wszystko pozostałe to czynniki poboczne.
                            • igor_uk Re: Vlad. 22.08.11, 20:17
                              Vlad,wybacz,ale przeczysz faktam. Stwierdzenie pryjacielaameryki (Izrael tworzyli Żydzi mówiący po polsku, mający polskie wykształcenie i pomimo tragicznej historii bliscy Polsce.),uwazasz za sluszne ,prawda cos wspomniales o subtelsnosci jezyka polskiego (ciekawo,co to ma do historii?),ale zaprzeczasz moim slowam,ze Izrael stworzyl Stalin.
                              Napiisze,jak ja to rozumie.
                              Stalin,stworzyl Izrael,a Zydzi ,mowiace po polsku, byli wsrod tych,co Izrael zbudowali.
                              Czy takie zdanie mozesz uznac za poprawne?
                              • vladexpat Re: Vlad. 22.08.11, 20:21
                                igor_uk napisał:

> Vlad,wybacz,ale przeczysz faktam. Stwierdzenie pryjacielaameryki (Izrael twor
                                > zyli Żydzi mówiący po polsku, mający polskie wykształcenie i pomimo tragicznej
                                > historii bliscy Polsce.),uwazasz za sluszne ,prawda cos wspomniales o subtelsno
                                > sci jezyka polskiego (ciekawo,co to ma do historii?),ale zaprzeczasz moim slowa
                                > m,ze Izrael stworzyl Stalin.
                                > Napiisze,jak ja to rozumie.
                                > Stalin,stworzyl Izrael,a Zydzi ,mowiace po polsku, byli wsrod tych,co Izrael z
                                > budowali.
                                > Czy takie zdanie mozesz uznac za poprawne?

Bo to są właśnie subtelności języka. Nie omawiamy twierdzenia matematycznego ani paragrafu ustawy by każde słowo rozumieć dosłownie w jego podstawowym znaczeniu. Nie sprowadzaj Igorze wszystkiego do absurdu, innymi slowy, nie trolluj. :)
                                • igor_uk Re: Vlad. 22.08.11, 20:26
                                  Vlad, znaczenia slow sa bardzo istotne,bo nie zrozumienie ich,doprowadza,bardzo czesto,do konfliktow.
                              • przyjacielameryki Re: Vlad. 23.08.11, 08:35
                                igor_uk napisał:

> Vlad,wybacz,ale przeczysz faktam. Stwierdzenie pryjacielaameryki (Izrael twor
                                > zyli Żydzi mówiący po polsku, mający polskie wykształcenie i pomimo tragicznej
                                > historii bliscy Polsce.),uwazasz za sluszne ,prawda cos wspomniales o subtelsno
                                > sci jezyka polskiego (ciekawo,co to ma do historii?),ale zaprzeczasz moim slowa
                                > m,ze Izrael stworzyl Stalin.
                                > Napiisze,jak ja to rozumie.
                                > Stalin,stworzyl Izrael,a Zydzi ,mowiace po polsku, byli wsrod tych,co Izrael z
                                > budowali.
                                > Czy takie zdanie mozesz uznac za poprawne?

Jesteś kompletnym matołem. Ale ja to wiem już od dawna. Stalin to Wam stworzył nieludzką ziemię a Wy jesteście z tego dumni i czcicie go jako największego bohatera radzieckiego.
                                • igor_uk Re: Vlad. 23.08.11, 16:56
                                  pridurok proamerykanski,a co Stalin ma do mojej dyskusji z Vladem?
                                  Co,program cie zacial sie?
                    • bywszy1 Re: wybacz expat+ 22.08.11, 19:27
                      ale ty trafiles w polplotu.Bajki na temat,ze dajanukoaczyl szkole artylerii mozna miedzy bajki wlozyc.
                      • bywszy1 Re: wybacz expat.P.S+ 22.08.11, 19:28
                        Oczywiscie chodzi o szkole artylerii w tarnowskich Gorach.
                      • vladexpat Re: wybacz expat+ 22.08.11, 19:53
                        bywszy1 napisał:

> ale ty trafiles w polplotu.Bajki
                        > na temat,ze dajanukoaczyl szkole artylerii mozna miedzy bajki wlozyc.

Informację brałem z głowy, czyli z niczego. Znaczy się pomyliłem. Jednak armia Andersa miała duży problem z żołnierzami i oficerami pochodzenia żydowskiego podczas pobytu w Palestynie. Znów z pamięci: polskie dowództwo zdecydowało, że nie bedzie przeciwdziałać pozostawaniu Żydów w Palestynie i nie będzie traktowało tego jako dezercję. Przyznam, że nie pamiętam gdzie to wyczytałem. Możesz to zweryfikować?
                        • bywszy1 Re: wybacz expat+ 22.08.11, 21:10
                          nie ma potrzeby weryfikacji.
                          jest OK!
                          Tylko,ze byl taki okres w moim zyciu,kiedy twierdzono,ze Zydzi powinni byc wdzieczni Polasce,ze Izrael powstal.
                          A Zydzi wyksztalceni w Polsce do.rdolili radzieckim Arabom.
                          Stad powstal mit ukonczenia przez Dajana Artyleryjskiej szkoly w Tarnowskich Gorach.
                          Czyli nasze zydki dali w dupe radzieckim Arabom.
                          pozatym wiadomo,ze oficerstwo zydowskie przedwojenne,to sa przewaznie oficerowie po studiach wojskowych na uczelniach.Byli oficerami rezerwy.
                          A to ze wzgledu na nieprzyjmowanie Zydow do szkol oficerskich.
                          Podobno byly nieliczne wyjatki.
                          Szkole artylerii,gdzies wyczytalem,ukonczylo dwoch.
            • bywszy1 Re: Izrael w UE?+ 22.08.11, 17:55
              dlaczego,przyjacielu,sie usprawiedliwiasz?
              napisalem,ze UE-te same powaznie-zartobliwe uwagi.
              A kacapowi odbilo.Z radosci,chyba sikacza,sie napil.
              Tak samo moge zapytac.Cos mnie umyka.
              Czy kacap-to Russkij?
          • bywszy1 Re: kacapowi juz calkiem odbilo+ 22.08.11, 17:51
            rozbrykal sie.
            Podwyzke dostal.
            • igor_uk Nie,bywszy1. 22.08.11, 18:14
              Podwyzki nie dostalem,zreszta i nie potrzebuje.
              Tylko widzisz li,kiedys ty zalozyles watek pod tytulem "Krolewna w cizy.Ura!+",pamjetasz?Tam a nie razu nie napisales,ze NASZA krolewna w ciazy.
              Teraz wyszedles z watkiem, pod tytulem "a u nas",to widzisz li,wiem ,ze jestes Zydem,wiem ,ze cie przez gardlo nie przejdzie powiedziec o Krolewnie Szwedzkiej ,nasza Krolewna,to co w takim razie mozno pomyslec?
              • bywszy1 Re: jezeli nie masz sklerozy+ 22.08.11, 19:04
                a interesujesz sie tym co pisze,to pwinienes pamietac,ze od czasu do czasu ale dosc czesto dziele sie wiadomosciami z mego Kraju.
                Wiadomosci nazywam "a u nas".
                Jezeli masz skleroze,albo cie to nie interesuje,to mozesz miec to gdzies.Pretensji nie mam i na uwage nie pretenduje.
                Pozatem twierdze,ze jakokacap masz skleroze.
                Dobrze wiesz,ze jestem Zydem,a nie Izraelczykiem.I ze mieszkam w Szwcji.Sam niedawno mongolowi to tlumaczyles.
                Wiec skleroza twoja sie poglebia.
                Pozatem,jako polrazgorniety kacap,powinienes wiedzic,ze Izrael to nie jest krolestwo.
                I jako taki krolewny zadnej nie posiada.
                A co mozna w takim wypadku pomyslec?
                To zalezy czy tymyslisz ktoras z polkol powyzej ktorych wyrastaja wlosy,cz z ktorych wyrastaja nogi.
                Wydaje sie,ze u ciebie jest aktywna lewa polkola z prawa noga.
                Pozatem
                • igor_uk Ja,sklerozy nie mam. 22.08.11, 19:15
                  Ale ty,jak widze,chetnie starasz sie nie zauwazac tego,co ja napisalem dla ciebie niewygodnego.
                  Jak tam z krolewna?Czyja ona?
                  • bywszy1 Re: Masz,masz,tylko,ze juz nie pamietasz+ 22.08.11, 19:21
                    A krolewna?Czyja?
                    Jasne,ze krola.
                    A twierdzisz,ze nie masz sklerozy.
                    Aj,aj.W takim mlodym wieku?
                    A co dalej bedzie?
                    • igor_uk Stan pogorsza sie. 22.08.11, 19:57
                      czlowieku,a Krol Krolewny? Czyli w zadnym wypadku nie WASZ? Wlasnie o to i chodzi,ze cie przez gardlo nie przejdzie powiedziec nie o Zydzie - NASZ.
                      • bywszy1 Re: dlaczego nie nasz?+ 22.08.11, 21:14
                        to jest moj krol.
                        A cariewna jest corka cara-jak w Rosji.
                        Ales ty glupi Ajgor.
                        Prostej rzeczy nie rozumiesz:
                        Car`+carica=moze byc cariewicz albo cariewna.
                        • igor_uk Re: dlaczego nie nasz?+ 22.08.11, 21:24
                          bywszy,pieprzysz od rzeczy.
                          Corka Cara,czyli Цaревнa,od dziecinstwa w Rosji byla "NASZA",ale skad by ty(nie russkij) o tym wiedziales?
                          Dla Цaря ona byla tylko ,lub az,дoчкa.Dla naroda - Цaревнa .

• bywszy1 Re: dlaczego nie nasz?+ 22.08.11, 21:33
                            Nie piernicz,kacapie.
                            Krol jest krol.
                            A ja narod.
                            On -moj krol.
                            A corka jego-moja krolewna.
                            pasuje ci,kacapie?
                            A jak nie,to splywaj.
                            Takiego tepego glupola,jak Ajgor,w zyciu dotychczas nie spotkalem.
                            To moj krol,ona jest moja krolewna.
                            Jest w ciazy i urodzi malego ciziulke,czyli krolewiatko.
                            A odbedzie sie to u nas,w Korolestwie Szwedzkim.
                            A jak w Anglii sie urodzi sie krolrkrolewiatko,to nie bedzie twoje.Bo prababcia krolowa,to nie jest twoja krolowa.
                            I to nie bedzie u was.
                            Ponial.pajacu forumowy?
                            Dreczysz mnie swoja tepota.
                            • igor_uk Re: dlaczego nie nasz?+ 22.08.11, 21:42
                              Jedynym zydowskim krolem,byl Jezus,w tym sedno sprawy.Reszta,to tylko bicie piany przez ciebie.
                              JEZUS NAZAREJCZYK – KRÓL ŻYDOWSKI

Tak co wlasnie dla tego nie napiisales,ze -NASZA Krolewna w ciazy.A teraz wez zurafen i do lozka.Zramolaly chamie.
                              • bywszy1 Re: nu,widzisz+ 22.08.11, 21:49
                                znowu cie glista meczy.
                                I zurafen ci nie pomogl,sklerocialy bimbus.
                                A ja mam wlasnego krola-protestanta.Potomek adwokata francuskiego.
                                Ale moj.
                                I krolewiatko tez moje bedzie.
                                A ja jestem Zyd po polsku,a nie zyd.
                                A w Szwecji sa zydzi.a Zydow niema.
                                To ja jestem Szwed.
                                A poniewaz krolö jest szwdzki,to ja jestem jego narod.
                                Rozumiesz,kacapie.
                                Czy dalej ni,ni?
                                Typowe dla kacapow.
                                • igor_uk Re: nu,widzisz+ 22.08.11, 21:56
                                  A nie prosciej bylo odrazu napisac,ze opusciles jedno slowo?
                                  Kolejny swoj watek sprowadziles do smietnika.Zobacz,bywszy,ja pisze na kilka watkach ,wyrazam wlasne zdanie w roznych tematach,a ty tylko zajmujesz sie moja skromna osoba.Ty dla mnie,to jeden z wielu forumowiczy,ja dla ciebie stalem sie calym Swiatem wirtualnym,w ktorym walczysz ze mna.
                                  Biedaku,ile razy mozno do ciebie pisac,nie staraj sie dorównać mnie i tak wyzej moich lydek nie podskoczysz.
                                  • bywszy1 Re: nu,widzisz+ 22.08.11, 23:26
                                    kacapie.
                                    Jestem twoja nemezida.
                                    A ty tlko linki przedrukowujesz.
                                    Jak juz powiedzialem,zona mnie palic nie pozwala,wiec wybralem kacapa na ofiare-zlosci na kims musze spuscic.
                                    A ty w sam raz sie nadajesz.
                                    szkoda tylko,ze samodzielnie myslic nie potrafisz.
                                    Po rosyjsku i po polsku czytac nie umiesz,a pisac tym bardziej.
                                    No,co od kacapa rzadac mozna?
                                    • igor_uk Re: nu,widzisz+ 22.08.11, 23:57
                                      Jestes dla mnie tylko zramolalym starcem,nie potrafiacym przyznac sie do bledow.
                                      Wlasnie z tego zaczela sie nasza wojna,kiedy ja cie wskazalem,ze nie masz racje. I tym razem,w moim watku,nie przeczytales tego,do czego wkleilem link,a zrobilem to celowo,liczac ze docenisz.Ty ze,przeczytaw tylko tytul ,rzucil sie do ataku,jak cie wskazalem,co tam bylo napisano,to zamiast pomyslec i cos odpisac normalnego,to wsciekl sie jeszcze bardziej.
                                      Jestes starym nerwowym chamem i wiesz co,cos mi litosci w stosunku do ciebie zaczyna ubywac,nie zaslugujesz na nia.
                                      Chyba znow bede z toba rozmowiac,jak z botem.

p.s. zona cie nie pozwola palic,mawiasz?To teraz rozumiem w czym sprawa.W domu boisz sie wstac z kolan,to na forum odgrywasz sie,rzucajac sie na wszystkich,jak wsciekly pies.Paskuda z ciebie!
                                      • bywszy1 Re: nu,widzisz+ 23.08.11, 06:31
                                        Kim bym dla ciebie nie byl-ale nie jestem obojetny,jak twierdzisz.
                                        Wojna sie zaczela,bo nieznana mnie twoja zona,mongolem zwana,od zydowskich mord mnie wyzwala.
                                        A ty go uspokojales i do waszych zaliczyles.
                                        Jechales na wysokich koniach-wysokie mniemanie o sobie miales.
                                        Innych do parteru groziles sciagnac.
                                        Wiec postanowilem sciagnac ciebie do piwnicy.
                                        Grzecznie z chamami sie nie udalo.
                                        Wiec zaznaczylem,ze bede stosowal wasze metody.
                                        Nie wiedzialem,ze we mnie wilk nieociosany siedzi.
                                        Ale metoda sie sprawdza.
                                        A,ze jestem chamem?"
                                        С кем пoведешьcя,oт тoгo и нaберешьcя."
                                        A powiedzialem,ze trenuje rosyjski i polski.Oraz czuje zapach moich "ziemlakow".
                                        A rozmawiaj,cymbale,jak chcesz.Zawsze byles bucem-raz chamskim,raz subtelno - chamskim,jak w d.pe dostaniesz.Wtedy sopli puszczasz.
                                        P.S
                                        Przed zona rzeczywiscie na kolanach stoje,bo mysie kochamy w naszym samotnym domu starcow-razem mamy stoczterdziesci lat.
                                        W odroznieniu od twojej zony zaplaconej----na poczet paszporu polskiego,z prawem porusznia sie po UE.
                                        Traktuj mnie jak chcesz.Pozwalam z radoscia.
                                        Nie musisz sie na de mna litowac,kacapie Ajgorze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka