Dodaj do ulubionych

Zbrodnia i kara

26.08.11, 17:55
lub, jak w tym przypadku, .... KASA!

The book deal, brokered by the Washington lawyer Robert Barnett, was announced in 2009. A person familiar with the negotiations said at the time that Mr. Cheney would receive about $2 million for the book. His eldest daughter, Liz Cheney, assisted with the book.

mediadecoder.blogs.nytimes.com/2011/08/24/cheney-gears-up-publicity-tour-for-memoir/
Jeszcze niedawno, bo tylko trzy lata temu (!!!) czlowiek ten:

1. przewodzil wojennej zbrodni w wyniku ktorej przedwczesna smierc spotkala setki tysiecy niewinnych ludzi,

2. zbudowal globalny rezim tortur i tajnych wiezien

3. szpiegowal tysiace obywateli amerykanskich bez nakazu sadowego wymaganego przez prawo amerykanskie,

w wyniku czego opuscil stolek rzadowy w nieslawie. Ale jak widac zbrodnia poplaca bo w chwili obecnej nikt mu nie przeszkadza w czerpaniu materialnych korzysci ze wspominek o czynach za ktore innych wieszalismy.

Vice President Dick Cheney also leaves office amid negative perceptions, as his approval rating stands at just 13 percent. That matches his lowest approval since he assumed office.

mediadecoder.blogs.nytimes.com/2011/08/24/cheney-gears-up-publicity-tour-for-memoir/
Dla kontrastu, Australijczyk David Hicks, ktory spedzil 6 lat w Guantanmo Cheneyego, nigdy nie bedac o nic oskarzony i skazany, tez napisal wspomnienia. Jemu jednak nie wolno bogacic sie piszac o swoim szescioletnim koszmarze.
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Zbrodnia i kara 26.08.11, 18:09
      elka-sulzer napisała:
      > Dla kontrastu, Australijczyk David Hicks, ktory spedzil 6 lat w Guantanmo Cheneyego, nigdy nie bedac o nic oskarzony i skazany, tez napisal wspomnienia. Jemu jednak nie wolno bogacic sie piszac o swoim szescioletnim koszmarze.
      -----------------------------
      Elka,
      stań się człowiekiem. Napraw to ZŁO.
      Wszystkie swoje oszczędności przekaż temu Hicks'owi.

Dobro musi w końcu zwyciężyć.
      A Ty przecież wiesz gdzie to dobro jest.

Come on.
    • j-k i co w zwiazku z tym ? 26.08.11, 18:10
      elka-sulzer napisała:
      > w wyniku czego opuscil stolek rzadowy w nieslawie.

- nie zauwazylem.

Ale jak widac zbrodnia poplaca

- niektorym poplaca. na przykladzie Stalina widac, ze poplaca.

masz z tym jakies problemy ?
      • elka-sulzer Re: Czy wy panowie 26.08.11, 18:21
        cokolwiek kumacie?

wojtus, pysiaczku, co ty chcesz przez to powiedziec?

Elka,
        stań się człowiekiem. Napraw to ZŁO.
        Wszystkie swoje oszczędności przekaż temu Hicks'owi.

Dobro musi w końcu zwyciężyć.
        A Ty przecież wiesz gdzie to dobro jest.

• wojciech.2345 Re: Czy wy panowie 26.08.11, 18:23
          elka-sulzer napisała:

> cokolwiek kumacie?
          >
          > wojtus, pysiaczku, co ty chcesz przez to powiedziec?
          -----------------------
          Elka,
          chcesz być "Człowiekiem" cudzym kosztem.

Zapłać za to sama.
          I nie kręć!!!
          • elka-sulzer Re: Czy wy panowie 26.08.11, 18:31
            wojciech.2345 napisał:

> Elka,
            > chcesz być "Człowiekiem" cudzym kosztem.
            >
            > Zapłać za to sama.
            > I nie kręć!!!

Ja juz napisalam a ty tu jakies niejasne uniki poczynasz.
            • j-k napisalas i co ? 26.08.11, 18:42
              elka-sulzer napisała:
              Ja juz napisalam a ty tu jakies niejasne uniki poczynasz.

ja nie czynie unikow
              napisalas i co ?

poziom wody w water closet-cie Ci sie przez to podniosl ? :)
            • wojciech.2345 Re: Czy wy panowie 26.08.11, 18:57
              elka-sulzer napisała:
              > Ja juz napisalam a ty tu jakies niejasne uniki poczynasz.
              -------------------
              Elka,
              może nazwiesz to dziwną odpowiedzią.
              Trudno.
              Myślałem o założeniu podobnego wątku.
              Miał on mieć nagłówek - "Zbrodnia i milczenie".

To jest propozycja Rosjan rozrachunku z przeszłością.
              Ty natomiast wyciągasz grzeszki trzecio, czwartorzędne i żądasz od nas
              świętego oburzenia.

Dlaczemu???
              • j-k wojtek, mam lepsze pomysly :) 26.08.11, 19:00
                wojciech.2345 napisał:
                > Myślałem o założeniu podobnego wątku.
                > Miał on mieć nagłówek - "Zbrodnia i milczenie".
                >
                > To jest propozycja Rosjan rozrachunku z przeszłością.

- "Zbrodnia nasza - kara wasza" :)
              • elka-sulzer Re: Alez wojtus 26.08.11, 19:12
                Nie mozesz mowic o rozliczeniach i rozgrzeszeniach kogokolwiek z czynow ktore sam popelniasz!

Czy to takie trudne do zrozumienia?

Ty usilnie skupiasz sie na tym KTO popelnia czyny miast na CZYNIE sie skupic.
                • j-k Alez elka 26.08.11, 19:19
                  elka-sulzer napisała:
                  > Ty usilnie skupiasz sie na tym KTO popelnia czyny miast na CZYNIE sie skupic.

ja tez sie na tym skupiam. taki Stalin i Mao-ze-dong przeciez chcieli dobrze, a wyszlo jak wyszlo.
                  i chyba dlatego historia potraktowala ich lagodnie.

tu masz cos na deser, bo lubie niebieski:
                  www.flickr.com/photos/grenzgaenge/483144284/
                  • elka-sulzer Re: Alez elka 26.08.11, 19:38
                    j-k napisał:

> ja tez sie na tym skupiam. taki Stalin i Mao-ze-dong przeciez chcieli dobrze, a
                    > wyszlo jak wyszlo.
                    > i chyba dlatego historia potraktowala ich lagodnie.

Ty to przynajmniej jasno i bez ogrodek walisz:) Zbrodnia przestaje byc zbrodnia gdy nia 'wlasciwa' strona sie para:), jak niegdys stalin czy taki mao.

Teraz wychodzi na to, ze ta 'wlasciwa' strona sa sily zachodnie, ktore chca dobrze ale wychodzi im ... po trupach. No ale skoro nie o ZBRODNIE i trupy chodzi tylko o strony ja popelniajace to po co te zadania rozliczen ze zbrodni?
                    • j-k przykro mi 26.08.11, 19:45
                      elka-sulzer napisała:
                      No ale skoro nie o ZBRODNIE i trupy chodzi
                      > tylko o strony ja popelniajace to po co te zadania rozliczen ze zbrodni?

przykro mi , ze tego nie widzisz
                      po to, by ci, ktorzy stoja na przegranej pozycji nie probowali w ogole walczyc, tylko pakowali manatki (+ ewentualnie zloto) i wyjezdzali na antypody.

kadafi taka szanse mial.
                • wojciech.2345 Re: Alez wojtus 26.08.11, 19:23
                  elka-sulzer napisała:
                  > Ty usilnie skupiasz sie na tym KTO popelnia czyny miast na CZYNIE sie skupic.
                  ---------------------
                  Toż to bumerang bez "rzucacza" Aborygena.

Nie widzisz tego?
                  • elka-sulzer Re: Alez wojtus 26.08.11, 19:27
                    > Toż to bumerang bez "rzucacza" Aborygena.
                    >
                    > Nie widzisz tego?

???????

ZBRODNIA przestaje byc zbrodnia gdy popelnia ja ktos inny niz kadafi?
                    • j-k Re: Alez wojtus 26.08.11, 19:29
                      elka-sulzer napisała:

> ZBRODNIA przestaje byc zbrodnia gdy popelnia ja ktos inny niz kadafi?

alez tak.
                      Hitler byl zbrodniarzem, bo przegral. i nawet sam sie ukaral.
                      Stalin nie by - bo wygral. i umarl w slawie
                      • elka-sulzer Re: Tak wiec potwierdzasz ze 26.08.11, 19:44
                        to co napisalam wyzej
                        ZBRODNIA przestaje byc zbrodnia gdy popelnia ja ktos inny niz kadafi?

j-k napisal:

> alez tak.
                        > Hitler byl zbrodniarzem, bo przegral. i nawet sam sie ukaral.
                        > Stalin nie by - bo wygral. i umarl w slawie

• j-k Re: Tak wiec potwierdzasz ze 26.08.11, 19:47
                          elka-sulzer napisała:

> to co napisalam wyzej
                          > ZBRODNIA przestaje byc zbrodnia gdy popelnia ja ktos inny niz kadafi?

alez oczywiscie - moralnosc jest relatywna.

Aleksander Macedonski pozostaje dzis wielkim przywodca - a nie zbrodniarzem.
                    • wojciech.2345 Re: Alez wojtus 26.08.11, 19:32
                      Elka,
                      Kadafi jest odpowiedzialny za zamach na jeden z samolotów pasażerskich.
                      Nie pamiętam - francuski, angielski, ... .
                      Od tego momentu dla mnie jest to człowiek, którego należy dopaść
                      i wbić na pal.
                      Nie jestem subtelny w takich przypadkach.

Mizeria świata sprawiła, że traktowano go jako normalnego Ziemianina.
                      Tak jak Stalina w Jałcie i Teheranie.
                      • j-k Alez wojtus, badzmy szczerzy 26.08.11, 19:49
                        wojciech.2345 napisał:
                        ... .
                        > Od tego momentu dla mnie jest to człowiek, którego należy dopaść
                        > i wbić na pal.
                        > Nie jestem subtelny w takich przypadkach.

Wojtus badzmy szczerzy.
                        na takie numery moze sobie pozwolic Prezydent USA, czy I sekretarz ZSRR
                        i wlos z glowy by im za to nie spadl.

Kaddafi byl ZA MALY na takie numery i dlatego to jest gorsze, niz zbrodnia.
                        to jest glupota.
                      • elka-sulzer Re: No widzisz wojtus 26.08.11, 20:05
                        w jakiej jestesmy zgodzie:)

wojciech.2345 napisał:

> Elka,
                        > Kadafi jest odpowiedzialny za zamach na jeden z samolotów pasażerskich.
                        > Nie pamiętam - francuski, angielski, ... .
                        > Od tego momentu dla mnie jest to człowiek, którego należy dopaść
                        > i wbić na pal.
                        > Nie jestem subtelny w takich przypadkach.

To byl PANAM flight wojtus:)

No i skoro jestesmy w zgdodzie, ze odpowiedzialni za ZBRODNIE powinni byc wylapywani i karani to mniemam ze z tym samym zapalem ukaralbys odpowiedzialnych za storpedowanie USS Liberty

www.lewrockwell.com/orig/margolis12.html

czy zestrzelenie samolotu innego kraju

On July 3, 1988, during a patrol in the Persian Gulf, the USS Vincennes shot down an Iranian passenger jet that it had mistaken for a hostile Iranian fighter aircraft. U.S. Navy Captain Will C. Rogers III ordered a single missile fired from his warship, which hit its target and killed all 290 people aboard the commercial airbus. The attack came towards the end of the Iran-Iraq War, while U.S. vessels in the Persian Gulf had been patrolling to ward off Iranian attacks on Kuwaiti oil tankers. The international community was outraged by the American attack on a large civilian aircraft, but the Pentagon and White House defended the action. The United States claimed that the aircraft was outside the commercial jet flight corridor, flying at only 7,000 feet, and on a descent toward the Vincennes. One month later, U.S. authorities admitted that both the Vincennes and the airbus had been within a recognized commercial flightpath, and that the Iranian jet was flying at 12,000 feet and not descending. The U.S. Navy’s final report blamed crew error caused by psychological stress on men in combat for the first time.

in-humanity.net/247/
                        czy odpowiedzialnych za obecna wojenna agresje i usmiercanie setki tysiecy niewinnych ludzi.

• mara571 Re: No widzisz wojtus 26.08.11, 20:16
                          a ten lot 902 Korean Air Lines jeszcze pamietasz?
                        • wojciech.2345 Re: No widzisz wojtus 26.08.11, 20:30
                          Elka,
                          rachunek sumienia za zestrzelenie irańskiego pasażerskiego samolotu
                          był? Był.
                          Nie widzimy podobnej postawy np. w przypadku innych zestrzeleń
                          pasażerskich samolotów.

W tym problem.
                          Zestawiasz na tej samej wadze rzeczy nieporównywalne.
                          Masz problem z ewangelicznym standardem - "belką i źdźbłem w oku".
                    • igor_uk Elka! 26.08.11, 19:58
                      Przeciez a nie jeden,a nie drugi nie maja pojecia o co chodzi.
                      Wez wytlumacz im (j-k i wojtusiowie) to bardziej dostepnym jezykiem.
                      Chociaz,moim zdaniem,nie warto.
                      • j-k nie warto, zgadza sie 26.08.11, 20:13
                        igor_uk napisał:

Chociaz,moim zdaniem,nie warto.

zgadza sie, nie warto.

gdyz na tym swiecie sa rowni i ROWNIEJSI

do tych rowniejszych juz nie nalezycie :)
                        • igor_uk Powiedz to Saakaszwili. 26.08.11, 20:19
                          Rosja potrzebowala 5 dni,zeby rozwalic wariata.I co ? A nu nic,bo jest wsrod rowniejszych.
                          • j-k Mowilem to Saakaszwili :) 26.08.11, 20:26
                            igor_uk napisał:

> Rosja potrzebowala 5 dni,zeby rozwalic wariata.I co ? A nu nic,bo jest wsrod ro
                            > wniejszych.

Mowilem to Sakaszwili :)

A z Osetiii pld wycofacie sie, gdy bedziecie sie wycofywac z Czeczni (juz na zawsze)
                            a to tylko kwestia czasu.

Oczywiscie Saka byl politycznym idiota, zdycydowal sie wtedy na ten krok BEZ wysadzenia
                            w powietrze tunelu laczacego Gruzje z Rosja

• igor_uk Re: Mowilem to Saakaszwili :) 26.08.11, 20:29
                              Ale najpierw Polska stanie sie podmiotem Federacji Rosyjskiej.
                              • j-k Re: Mowilem to Saakaszwili :) 26.08.11, 20:31
                                igor_uk napisał:

> Ale najpierw Polska stanie sie podmiotem Federacji Rosyjskiej.

to nastapi dopiero potem, gdy Rosja stanie sie podmiotem Chin.
                                • igor_uk Re: Mowilem to Saakaszwili :) 26.08.11, 20:33
                                  j-k,widzisz li,cenie w adwersazach improwizacje i polot mysli,a nie powtarzania,za mna,madrych mysli.
                                  • j-k to masz, hloopcze, pecha :) 26.08.11, 20:37
                                    igor_uk napisał:

> j-k,widzisz li,cenie w adwersazach improwizacje i polot mysli,a nie powtarzania
                                    > ,za mna,madrych mysli.

to masz ze mna pecha, maladjec, gdyz ja cenie, gdy moje uwagi przyjmuje sie do akceptujacej wiadomosci, a nie usiluje niepotrzebnie dyskutowac ze mna.
                                    • igor_uk Zaden pech. 26.08.11, 20:50
                                      Tylko rozmowa z blaznem.Ty,j-k ,jestes tym blaznem.
                                      • j-k nu pech, maldjec 26.08.11, 20:55
                                        igor_uk napisał:

nic nie rozumiem, szanowny panie doctorze.

no nie rozumiesz, maladjec.

fakt.

i nawet nie wiesz, co pierwsze odpadnie od Federacji Rosyjskiej:

- Czecznia, czy Riespublika Tuwa.

ale dowiesz sie.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

• igor_uk Re: nu pech, maldjec 26.08.11, 21:16
                                          Blaznisz sie.Zawsze tak robisz,kiedy nie masz nic do gadania.
                                          Przeciez nikuja nie zrozumiales z tego,co elka napisala w poscie otwierajacym watek.To widac.
                                          • j-k nu dalsze pech, maladjec 26.08.11, 21:22
                                            zawsze wtedy, gdy nie masz nic do powiedzenia, zarzucasz to innym.
                                            ale to znana rosyjska cecha.

No to pograjmy w te ruletke:

Czecznia - czy Tuwa ? :)
                                            • igor_uk Re: nu dalsze pech, maladjec 26.08.11, 21:29
                                              j-k,nie zmieniaj tematu watka.Sprobuj zrozumiec,co Elka tam napisala.Bo durnowatymi pyraniami nie przykryjesz tego,ze zabral sie za temat,ktorego nie rozumiesz.
                                              Co dotyczy twojego pytania,to widze ,ze masz zaniki ppamieci.Ale mam slabe serce dla ulomnych,dla tego powtorze moja odpowiedz.
                                              Najppierw Polska stanie podmiotem Federacj Rosyjskiej.A pozniej,jak to bywa z kazdym sojuszem,do ktorego dolaczy sie Polska,moze to wszystko i rozleci sie.

• j-k nu okonczatielno pech, maladjec 26.08.11, 21:36
                                                igor_uk napisał:

> j-k,nie zmieniaj tematu watka.
                                                Sprobuj zrozumiec,co Elka tam napisala.

- mam do tego forumowe prawo, by zmieniac temat watku, ale skoro chcesz,
                                                bym Ci - jak krowie na rowie - wytlumaczyl po co to robie - to wyjasniam :

niedzwiedz nie musi sie tlumaczyc zajacowi.

bye.

______________________________________________________
                                                siedzi niedzwiedz pod drzewem i robi kupe.

obok przechodzi zajac.

Niedzwiedz pyta: - zajaczku liniejesz ?

- nie

no to chodz.
                                                • igor_uk Nu zaden pech,pajacu. 26.08.11, 22:03
                                                  Masz prawo tylko do jednego,grzecznie komentowac wypowiedzi innych ,a nie pajacowac.
                                                  Co dotyczy tematu watku,to nie chodzi o niedzwiedzia i zajaczka.Poniewaz Cheney,to zaden niedzwiedz,a raczej hiena,karmiaca sie padlina.A Hicks ,to tylko tlo ,na ktorym padlinozerca lepiej jest widoczny.

A kawal fajny.
                                                  • j-k pech,pajacu. 27.08.11, 00:07

mam prawo do wszystkiego

a teraz zaspij

Tfu(j) jak zawsze

Dr. J.K.
    • felusiak1 Re: Zbrodnia i kara 26.08.11, 19:06
      już stoję w kolejce po książkę. rzecz jasna biden nie dorasta cheneyowi do pięt a obama bushowi.
      jak to sie robi? ano tak, że przychylna prasa pomija tematy. i tak przy 10% bezrobociu i kompletnej stagnacji mamy rozw ój a przy 4% bezrobociu i 4% wzroście mieliśmy kryzys.
      • elka-sulzer Re: Zbrodnia i kara 26.08.11, 19:17
        Tak jak mowilam, zbrodnia poplaca, felus:)
        Moze sie zalapiesz, tylko badz ostrozny, bo bedzie trudno ci pomoc jak przez przypadek losowy miast na wozie pod wozem sie znajdziesz. Szkoda by mi cie bylo.
        • felusiak1 Re: Zbrodnia i kara 26.08.11, 20:14
          sulcerowaelka napisała: przez przypadek losowy miast na wozie pod wozem sie znajdziesz.

elżuniu ja na wozie nigdy nie byłem. ja ten wóz ciagnę a obama dokłada mi nowych pasazerów.
          • elka-sulzer Re: Zbrodnia i kara 26.08.11, 21:25
            felusiak1 napisał:

> elżuniu ja na wozie nigdy nie byłem. ja ten wóz ciagnę a obama dokłada mi nowyc
            > h pasazerów.

W samej rzeczy, felus, w samej rzeczy! Widze, ze mamy ten sam problem, ladunek jest ponad sily ciagnacego .... Ale jednego nie rozumiem, kiedy ja chce zrzucic nadmierny ladunek (kompleks wojenno zbrojeniowy, banksterow, dojacych bajonskie krocie) ty mi mowisz ze tym samym bronie kadafiego ...
            • j-k Zbrodnia, a kara 26.08.11, 21:27
              elka-sulzer napisała:
              ty mi mowisz ze tym samym bronie kadafiego ...

kadafi jest juz nie do obrony, ale felek sie troche zapedzil, bo wlasnie zjezdza z gorki
              i woz go popycha :)
      • mara571 Re: Zbrodnia i kara 26.08.11, 19:52
        byc moze obydwaj demokraci nie dorastaja do piet poprzedniemu duetowei republikanskiemu, ale ci tez byli kiepscy.
        W ciagu 11 lat zlych rzadow nawet takie supermocarstwo jak USA mozna doprowadzic do upadku.
        • felusiak1 Re: Zbrodnia i kara 26.08.11, 20:18
          do upadku jeszcze daleko. teraz jesteśmy w sytuacji europy a przecież nie postrzegasz tego jako upadku. proces zabiera znacznie wiecej czasu niż 11 lat. zaczęliśmy w połowie lat 60-tych i teraz państwo opiekuńcze urosło do monstrum. a kryzys finansowy jest wynikiem ustawy z 1997 roku.
          10 lat inżynierii społecznej hands on dało efekt a żeby temu zaradzić obama zaaplikował wiecej inżynierii. a mówią kiedy dół pod tobą zbyt głeboki przestań kopać.
          z tym, że elyty takich prostactw nie rozumieją.
          • mara571 Re: Zbrodnia i kara 26.08.11, 21:06
            w Europie do upadku jest bardzo blisko. Gwozdzie do trumny przygotowane, tylko ilosc gwozdzi jest jeszce nie znana.
            Slowo-klucz po niemiecku to Rettungsschirm für Euro.
            • j-k stach pomyslec 26.08.11, 21:25
              mara571 napisała:

> w Europie do upadku jest bardzo blisko. Gwozdzie do trumny przygotowane, tylko
              > ilosc gwozdzi jest jeszce nie znana.
              > Slowo-klucz po niemiecku to Rettungsschirm für Euro.

starch pomyslec, co sie stanie z dollarem, gdy Euro padnie :)
          • elka-sulzer Re: Zbrodnia i kara 26.08.11, 21:36
            felusiak1 napisał:

> do upadku jeszcze daleko. teraz jesteśmy w sytuacji europy a przecież nie postr
            > zegasz tego jako upadku. proces zabiera znacznie wiecej czasu niż 11 lat. zaczę
            > liśmy w połowie lat 60-tych i teraz państwo opiekuńcze urosło do monstrum. a kr
            > yzys finansowy jest wynikiem ustawy z 1997 roku.

Mowiac o nadmiernej opiece "panstwa opiekunczego" nie miales chyba na mysli Goldmana? Goldman na opieke nie narzeka. Kompleks wojenno zbrojeniowy tez nie.

• mara571 i jeszcze jedno 26.08.11, 21:45
            w innym watku napisales:
            "kradną od was bezkarnie obiecując gruszki na wierzbie. rząd wam się nieustannie rozrasta i trzyma wszystko w rekach. wszystko stoi na głowie. nikt nie inwestuje bo nie ma pieniędzy na to. rząd zabrał i mówi, że potrafi to lepiej wydać. marnotrawi przy tym miliardy. i nie ma żadnego mechanizmu aby apetyt rządu powstrzymać.

Glowny problem polega na tym, ze inwestuje sie teraz wylacznie w kasynie bankowym: kapital powinien przyniesc minimum 10% zysku.

"jasna rząd gra w walkę klasową ustawiając biednych i średnich przeciwko bogatym. rząd wie, że nawet gdyby zabrał bogatym wszystkie dochody to i tak deficytu nie zakorkuje. rząd wie, że problem leży w zbyt wysokich wydatkach ale nie może ich obciąć gdyż straci głosy wyborców i tak brnie w bagno."

Nie mam pojecia jak w chwili obecnej to w USA wyglada, ale w Niemczech sa milionerzy, ktorzy placa anizeli robotnicy wykwalifikowani, pielegniarki.
            Maja spore mozliwosci odpsania tzw kosztow pozyskania dochodu.
            na pocieszenie powiem ci, że nasz panicz jest europejskich poglądów i chce nam wprowadzić tu grecję.
            dokąd uciec?
            Do Nowej Zelandii. Ale jako, ze nie jestes mloda kobieta, mozesz sie tam dostac, jesli przywieziesz co nieco gotowki do zainwestowania.
            • elka-sulzer Re: i jeszcze jedno 26.08.11, 21:56
              mara571 napisała:
              w innym watku napisales:
              "kradną od was bezkarnie obiecując gruszki na wierzbie. rząd wam się nieustannie rozrasta i trzyma wszystko w rekach. wszystko stoi na głowie. nikt nie inwestuje bo nie ma pieniędzy na to. rząd zabrał i mówi, że potrafi to lepiej wydać. marnotrawi przy tym miliardy. i nie ma żadnego mechanizmu aby apetyt rządu powstrzymać.

Tak to juz jest jak odruchowo skupia sie na kieszeniach innych nie baczac rece siegajace do wlasnej kieszeni. Tak wiec, sadzac z wpisow, felus nie ma problemu z ciagnieciem wozu obladowanego "dobrami" goldmana, czy kompleksu wojenno zbrojeniowego. Jemu ciaza bezrobotni robole siegajacy do jego kieszeni.
              • mara571 Re: i jeszcze jedno 26.08.11, 22:02
                ja nie mam pojecia, kto jemu wyciaga forse z kieszeni.
                Ja mam inne problemy: nie przeszkadza mi ani wysoka skladka do kasy chorych, ani do kasy emerytalnej.
                Przeszkadzaja mi inne cele na ktore ida nasze niemale podatki. Co kraj to obyczaj.
                • elka-sulzer Re: i jeszcze jedno 26.08.11, 22:23
                  Kraje rozne ale obyczaj podobny, mara.
                  W USA jest odciagana skladka na "kase chorych" (jesli dozyjesz tego wieku) jak i skladka emerytalna. Ale mowi nam sie ze jedno i drugie sa juz niewyplacalne i sa obciazeniem przyslowiowego wozu ktory i ja i felus ciagniemy. Na goldmana czy na kompleks wojenno zbrojeniowy skladek nikt nie placi a zobacz ile szmalu z mojej i felusiaka kieszeni na to poszlo i dalej idzie. Nikt jednak, ani Obama, ani "librul media", ze nie wspomne o felusiu, o stosownosci oplacania goldmana czy kompleksu wojenno zbrojeniowego nie mowia.
                  • felusiak1 Re: i jeszcze jedno 27.08.11, 00:49
                    faktycznie nie przeszkadza mi pentagon, cia, fbi, poczta i kilka innych rzeczy.
                    to należy do prerogatyw rządu. ale rząd nie ma obowiazku zapewniać opieki od kołyski po trumnę.
                    przeszkadzają mi miliony matek z dzieciakami niewiadomego ojcostwa, które mieszkają na mój koszt, jedzą na mój koszt i doopczą się na mój koszt a także chodzą obwieszone złotem do lekarzy i szpitali na mój koszt. przeszkadza mi kiedy w maju jadę koło plaży w godzinach pracy i widzę tysiące wakacjujących na mój koszt.
                    nie pzreszkadza mi goldman, jpmorgan, morgan stanley, UBS i deutsche bank i societe generale.
                    przeszkadza mi wyrywanie z moich kieszeni pieniędzy na to aby wzbogacić związkowców.
                    centreville.patch.com/articles/furor-develops-over-luxury-subsidized-housing-in-fairfax-county-5
                    • elka-sulzer Re: i jeszcze jedno, felus 27.08.11, 01:14
                      Zebys nie wiem jak sie zaklinal przeciw zwiazkowcom, czy tym co sie dupcza na twoj koszt i chodza obwieszeni zlotem to i tak nie bedziesz w laskach, goldmana, pentagonu, fbi czy cia.
                      Ale mniejsza o to. Jak chcesz sobie sam strzelac w stope, twoja wola. Ja cie ociagac od tego zamiaru nie bede.

Mnie goldmany, jpmorgany tez nie wadza pod warunkiem, ze, tak jak ja, sa odpowiedzialni za to co czynia i tego efekty. Jakos nie widac by poczuwali sie odpowiedzialni, a efekty poczynan tych niezwykle zdolnych ludzi niestety maj globalny zasieg. Malo tego, wszelkie kroki by ci zdolni ludzie odpowiedzieli na jakiekolwiek pytania, pod przysiega, sa niwelowane ... przez rzad ktory to niby doglada intersow spoleczenstwa, hahaha.
                      • elka-sulzer Re: Linki 27.08.11, 01:27
                        .... Malo tego, wszelkie kroki by ci zdolni ludzie odpowiedzieli na jakiekolwiek pytania, pod przysiega, sa niwelowane ... przez rzad ktory to niby doglada intersow spoleczenstwa, hahaha.

Eric T. Schneiderman, the attorney general of New York, has come under increasing pressure from the Obama administration to drop his opposition to a wide-ranging state settlement with banks over dubious foreclosure practices, according to people briefed on discussions about the deal.

www.nytimes.com/2011/08/22/business/schneiderman-is-said-to-face-pressure-to-back-bank-deal.html?_r=2&ref=business&pagewanted=all
                        • felusiak1 Re: Linki 27.08.11, 02:06
                          w czym masz problem? nie bardzo rozumiem o co ci chodzi.
                          sprawa jest prosta. zaakceptuj ugodę i wstrzymaj się od biegania po sądach albo biegaj po sadach bez ugody. administracja chce szybkiej ugody i wstrzymania sledztwa w sprawie pęczkowania hipotek. ma w tym cel. nie chce aby wyszło na wierzch kto peczkował.
                          wydaje się, że prokurator generalny stanu nowy jork nie wie kto, co i kiedy robił.
                          • elka-sulzer Re: Hmm, wychodzi na to ze administracja 27.08.11, 02:18
                            moze postepowac wielce niestosownie, ze nie powiem, niezgodne z prawem ....

administracja chce szybkiej ugody i wstrzymania sledztwa w sprawie pęczkowania hipotek. ma w tym cel. nie chce aby wyszło na wierzch kto peczkował.

Od kiedy to adminstracja ma prawo naciskac stanowego prokuratora w jego probach dochodzenia kto, gdzie, jak i dlaczego? Czyjego dobra adminstracja w tym momencie doglada? Z cala pewnoscia nie obywateli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka