Dodaj do ulubionych

krajobraz po bitwie gazowej

06.09.11, 21:02
Gaz łupkowy jest mi.in. w Polsce, Ukrainie i także w Chinach.
Amerykanie szacują, że Chiny najprawdopodobniej mają go
najwięcej na świecie.

Według szacunków Amerykańskiej Agencji Informacji Energetycznej, ChRL posiada największe w świecie złoża gazu łupkowego.

Możemy więc mieć sytuację w której importerami gazu staną się: UE, USA i Chiny.
Jak to zmieni światowy rynek gazu?
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 errata-eksporterami gazu staną się:UE, USA i Chiny 06.09.11, 21:04
      • eva15 Słusznie pocieszny wojutusiu 07.09.11, 01:30
        Praktycznie cały świat ma gaz łupkowy, w każdym zadupiu są łupki z wyjątkiem małej Rosji,. Tak trzymaj!
        • igor_uk Re: Słusznie pocieszny wojutusiu 07.09.11, 01:58
          Ewa,a zauwazylas,ze gaz glupkowy,nagle i to w olbrzymich ilosciach,okazuje sie tylko w tych Panstwach,ktore importuja duze ilosci gau z Rosji.
          Zobacz,jaki Pan Bog jest sprawiedliwy!
          • przyjacielameryki Re: Słusznie pocieszny wojutusiu 07.09.11, 10:23
            igor_uk napisał:

> Ewa,a zauwazylas,ze gaz glupkowy,nagle i to w olbrzymich ilosciach,okazuje sie
            > tylko w tych Panstwach,ktore importuja duze ilosci gau z Rosji.
            > Zobacz,jaki Pan Bog jest sprawiedliwy!

Igorek, jednak Wojtek ma rację. Łupki są wszędzie również w Rosji, tyle że jeżeli państwa importujące gaz z Rosji w dużych ilościach będą miały własny gaz, będą mniej kupować od Rosji albo będą kupować ale już po cenach ustalanych przez nie a nie przez Rosję. Cały pic polega na konkurencji i na zwalczaniu wszelkich monopoli i w tym kierunku idą opisane w w/w artykule działania. Z pewnością Europa i Azja nie pogodzi się nigdy z monopolem Rosji na dostawy gazu i to się w końcu zmieni. Być może już za 5-7 lat. Obecnie zanosi się na duży i długi kryzys w Europie a to oznacza wyrazne spowolnienie gospodarek. Rozumiesz chyba że zużycie min. gazu również będzie dużo mniejsze. Ja uważam że to bardzo dobrze, bo nieustanny wzrost gospodarczy to absurd powodujący gigantyczną i często bezsensowną eksploatację wszystkiego. Ten kryzys jest potrzebny do ograniczenia tej eksploatacji i do przeprowadzenia właściwych reform w UE.
            • borrka Trzeba przyznac... 07.09.11, 10:28
              Ze Rosja wiele robi, by sklonic odbiorcow gazu do poszukiwan zrodel alternatywnych.
              To ladnie ze strony Matuszki.

Nikt, kto niejest ewidentnym agentem, nie zgodzi sie na monopolistyczne uzaleznienie od jednego dostawcy.
              • igor_uk Re: Trzeba przyznac... 07.09.11, 10:45
                borcia,to jest zbyt trudne dla ciebie.Widzisz wszystko w kategoriach ile dzis na bazarze kosztuja podrobione dzinsy i za ile ich mozno opchnac ruskim.To wchodza w gre tak potezne interesy,ze operowaniem durnowatymi pojeciami o agentach,matuszce tylko ciebie osmiesza.
                Nigdy nie bedzie wydobycie gazu lupkowego alterrnatywa cenowa gazu ze zloz tradycyjnych.Czemu?Trzeba bylo by tobie zbyt wiele w tym temacie poczytac.
                • borrka "Durnowate pojecia o Matuszce" ?!. 07.09.11, 11:02
                  Oj doigrasz sie polonu na podwieczorek, Igorku.

A powaznie, energetyka rzadzi sie wlasnymi prawami, to nie jest calkowicie wolny rynek.
                  Jesli dysponuje sie alternatywa, mozna wybierac tansze zrodla .
                  Ale trzeba nia dysponowac.

Zdenerwowanie Patriotow Matuszki, jakie budza "lupki" swiadczy , iz sprawa powazna.
                  • igor_uk Re: "Durnowate pojecia o Matuszce" ?!. 07.09.11, 11:07
                    borcia,lupki sa wszedzi,a najwiecej gazu w lupkach tam,gdzie istnieja zrodla gazu tradycyjnego .Jak by to nie bylo,jak nawet w Polsce zrujnuja pol kraju,zeby wszedzie powtykac wieze wiertnicze,okaze sie tak,ze gaz lupkowy z Rosji bedzie sporo tanszy i Polska bedzie go kupowac,jak dzis wegiel z Kuzbassu.
                    • wojciech.2345 Re: "Durnowate pojecia o Matuszce" ?!. 07.09.11, 11:10
                      Kupowaliśmy węgiel z Australii.
                      I co z tego wynika?

Niby kojarzysz, a jednak kiepsko.
                      • igor_uk Re: "Durnowate pojecia o Matuszce" ?!. 07.09.11, 11:16
                        Ty w ogole nie kojarzysz.Wegieel z Rosji to nie czas przeszly,a dzisiesza rzeczywistosc.
                        wojtus,pizdzisz tylko,czy masz juz rurke w dupie?
                        • wojciech.2345 Re: "Durnowate pojecia o Matuszce" ?!. 07.09.11, 11:21
                          Igorku,
                          węgla mamy w Polsce na kilkaset lat.
                          I dlatego zawsze on w Polsce musi być tani.

Podobnie będzie z łupkami.
                          Wątpię by Gazprom zdobył nowy kontrakt w Polsce.
                          Trzeba Was ukarać.
                          • igor_uk Re: "Durnowate pojecia o Matuszce" ?!. 07.09.11, 11:29
                            wojtus,to po cholere kupuj Polska wegiel z Rosji?
                          • borrka Wegiel jest kwestia technologii. 07.09.11, 11:41
                            To przyszlosc.
                            A najwiecej posiada go Ukraina.

PS. Igorek napisal cos slusznego, jesli Rosja wykorzysta koniunkture na modernizacje swej gospodarki, bedzie miala git.
                            Jesli nie wykorzysta, bedzie miala kiepsciano.
                            Amen.
                      • borrka Splakalem siez tej troski o srodowisko. 07.09.11, 11:21
                        I to ze strony zdrajcy kraju, w korym tysiace kilometrow kwadratowych zalane jest ropa !

Nie idzie o lupki, lecz o alternatywe.
                        Jesli lupki i gazoport umozliwia chocby okresowe zaspokojenie potrzeb Kraju bez rosyjskiego importu, poprawi to pozycje przetargowa w rozmowach z Rosja.

A obezzebne babuszki nie troskaj sie, Igorku.
                        Twarde sa !
                        • igor_uk Re: Splakalem siez tej troski o srodowisko. 07.09.11, 11:29
                          Juz blaznisz,czyli nie masz nic wiecej do powiedzenia.
            • igor_uk Re: Słusznie pocieszny wojutusiu 07.09.11, 10:39
              pzryjaciel ty amerykanski.O gazie lupkowym w najblizszych latach mozno tylko mowic,a kupowac trzeba bedzie gaz od Rosji.Tobie nie porzychodzi do glowy taka mysl,ze Rosjanie celowo sprzedaja swoj gaz po bardzo wysokich cenach teraz,poniewaz u odbiorcow niema innego wyboru?Zeby pozniej ,jak wydobycie lupkow moze ruszyc, a w tym czasie gazociagi ,dzieki bardzo wysokim cenam gaza,okupia sie szybko i wtedy Rosja moze sobie pozwolic dostarczac gaz po o wiele nizszych cenach,niz gaz lupkowy.I znow Polska wstanie przed wyborem kupowac tani gaz rosyjski (wydobycie ktorego w dniu dzisiejszym nie przekracza 40 $ za 1000m^ ,lupki u Amerykanow to 150$) ,czy eksploatowac gaz lupkowy ,o wiele drozszy i do tego niszczyc swoj Kraj.
              Pomysl,przyjaciel ty nie rosyjski nad tym.
              I czy to nie ja bede smiac sie,jako ten ostatni?
              • przyjacielameryki Re: Słusznie pocieszny wojutusiu 07.09.11, 10:49
                igor_uk napisał:

> pzryjaciel ty amerykanski.O gazie lupkowym w najblizszych latach mozno tylko mo
                > wic,a kupowac trzeba bedzie gaz od Rosji.Tobie nie porzychodzi do glowy taka my
                > sl,ze Rosjanie celowo sprzedaja swoj gaz po bardzo wysokich cenach teraz,poniew
                > az u odbiorcow niema innego wyboru?

Absolutnie zgadzam się z Tobą i akurat ja w ogóle nie dziwię się Rosji. Taki to jest ten biznes. Ja tylko wyrażam opinię co należy robić i trzeba to robić żeby ograniczyć monopol Rosji i tyle. Wiadomo, ze w Rosji w glebie ukryta jest cała tablica Mendelejewa i Rosja będzie to wykorzystywać.
                Ale rozumiesz chyba również, że podobnie będzie zachowywać się UE wobec Rosji w sytuacji swojej przewagi nad Rosją w innych dziedzinach.
                • igor_uk Re: Słusznie pocieszny wojutusiu 07.09.11, 10:56
                  przyjacielameryki napisał: Ale rozumiesz chyba również, że podobnie będzie zachowywać się UE wobec Rosji w sytuacji swojej przewagi nad Rosją w innych dziedzinach.

Ja to nie tylko rozumiem,ja to obserwuje na co dzien .Rosji na kazdym kroku staraja sie przeszkadzac.Czy znasz jakijs inny Kraj,ktory by tak dlugo stal w przedpokoju WTO? Popatrz kto juz jest czlonkiem tej organizacji. I to tylko jeden z wielu przykladow.Ty nawet nie wyobrazasz sobie,z niewiedzy,ile na Zachodzie roznych przeszkod spotyka rosyjski biznes,ten uczciwy,bo mafia calkiem dobrze sobie na Zachodzie radzi.
                  • wojciech.2345 Re: Słusznie pocieszny wojutusiu 07.09.11, 11:01
                    igor_uk napisał:
                    >Ty nawet nie wyobrazasz sobie,z niewiedzy,ile na Zachodzie roznych przeszkod spotyka rosyjski biznes,ten uczciwy, ... .
                    ----------------------------
                    No widzisz Igorku,
                    zaczynasz mówić ludzkim językiem, a nie tym propagandowym.

Jest dzisiaj info o tym, że Rosja i Ukraina chce wejść na rynek UE
                    z drobiem. Co będzie jak Putin nie będzie chciał polskich jabłek?

Uruchom wyobraźnię.
                    • igor_uk Re: Słusznie pocieszny wojutusiu 07.09.11, 11:02
                      wojtus,ty nadal nie potrafisz mowic ludzkim jezykiem.
                    • wojciech.2345 info 07.09.11, 11:03
                      Pobijemy się o... drób?

Firmy z Ukrainy i Rosji szykują się do wejścia na unijny rynek drobiu. Wojna cenowa z Polakami wisi w powietrzu, twierdzi Puls Biznesu.
                      • igor_uk Re: info 07.09.11, 11:08
                        wojtus,a czy zauwazyles najwazniesze w twoim linkie?
                        • igor_uk wojtus. 07.09.11, 12:55
                          Czemu nie odpowiadasz na pytania?
                          • wojciech.2345 Re: wojtus. 07.09.11, 12:58
                            igor_uk napisał:
                            > Czemu nie odpowiadasz na pytania?
                            ---------------------
                            Nie chce mi się zgadywać co jest ważne dla Ciebie w tym info.

Co był ważne dla mnie.
                            Już napisałem.
              • wojciech.2345 Re: Słusznie pocieszny wojutusiu 07.09.11, 10:53
                Igorku,
                pleciesz bzdury. Masz analogię z węglem, którego w Polsce
                mamy w bród. Jednak kupujemy go nawet z USA.
                Cena decyduje.

Łupki w USA spowodowały gwałtowny zjazd cen.
                To samo zrobimy w UE.
                • igor_uk Re: Słusznie pocieszny wojutusiu 07.09.11, 11:01
                  wojtusku ,najpierw naucz sie czytac ze zrozumieniem ,a dopiero pozniej wypowiadaj sie.przyjacielameryki zrozumial odrazu o co chodzi,ty ze nadal pizdzisz ,jak Trocki.
                  Rosja ma tak duzy zapas cenowy i tak duzo gazu,ze wykonczy kazdy inny sposob wydobycia.Tylko jeden sposob pozyskiwania gazu moze byc konkurencyjny cenowo,to ten o ktorym wspominal mongol - gaz dupkowy,pochodzenia grochowego.Ale pomysl sam,czy chcialo by cie lazic po miastu z rurka w dupie?
                  • wojciech.2345 Re: Słusznie pocieszny wojutusiu 07.09.11, 11:06
                    igor_uk napisał:
                    > Rosja ma tak duzy zapas cenowy i tak duzo gazu,ze wykonczy kazdy inny sposob wydobycia.
                    ------------------------------------
                    Widzę jak Rosja radzi sobie z kartoflami.
                    Przecież ziemi ma najwięcej.

I co?
                    • igor_uk Re: Słusznie pocieszny wojutusiu 07.09.11, 11:09
                      co?
                      • wojciech.2345 Re: Słusznie pocieszny wojutusiu 07.09.11, 11:11
                        igor_uk napisał:
                        > co?
                        Nie umiecie produkować prostych rzeczy.

Tak było zawsze.
                        • igor_uk Re: Słusznie pocieszny wojutusiu 07.09.11, 11:15
                          Zawsze? Czlowieku,do rewolucji Rosja karmila pol Europy.
                        • eva15 Wojutś myśliciel 07.09.11, 11:37
                          wojciech.2345 napisał:

> Nie umiecie produkować prostych rzeczy.

To zupełnie jak w Polsce, tam też nie umieją. W sklepach pełno jest kartofli, pomidorów i innych warzyw z Holandii i Bóg wie skąd jeszcze.
                          • wojciech.2345 Re: Wojutś myśliciel 07.09.11, 12:35
                            eva15 napisała:
                            > To zupełnie jak w Polsce, tam też nie umieją. W sklepach pełno jest kartofli, pomidorów i innych warzyw z Holandii i Bóg wie skąd jeszcze.
                            -----------------------
                            Ostatnio żona kupiła sporo pięknych pomidorów na przetwory po 1,20 zł za kg.

To się nazywa konkurencja.
                            • des4 Re: Wojutś myśliciel 07.09.11, 12:44
                              brednie, w sezonie 99% warzyw i owoców w sklepach jest polskich

zgadzam się z Addamski się, że winogrona i pomarańcze są greckie i hiszpańskie, u nas kiepsko rosną, ostatnią uwieńczona sukcesem próbe ich zaimplementowania na Pólnocy podjal niejaki Miczurin...
                              • wojciech.2345 Re: Wojutś myśliciel 07.09.11, 12:48
                                des4 napisał:
                                > brednie, w sezonie 99% warzyw i owoców w sklepach jest polskich
                                ----------------------
                                No właśnie.
                                Tania paczka papierosów kosztuje 10 zł.
                                Za 1 paczkę papierosów można w tej chwili kupić 8 kg pomidorów.

Fakt, jest nadmiar pomidorów, ale to dowód na rynek konsumenta,
                                a nie producenta.
                    • eva15 pocieszny wojutusiu, do książek! 07.09.11, 11:54
                      wojciech.2345 napisał:

> Widzę jak Rosja radzi sobie z kartoflami.
                      > Przecież ziemi ma najwięcej.
                      > I co?

No to, że jesteś kompletnie iedouczony w tematach, w których się wypowiadasz.
                      Rosja jest 3. największym na świecie producentem ziemniaków po Chinach i Indiach:

pl.wikipedia.org/wiki/Ziemniak

Jeśli chodzi o pszenicę jest 3. największym producentem, po Chinach i USA i 2. największym eksporterem po USA:

bi.gazeta.pl/im/4/8219/m8219754.gif

• wojciech.2345 Re: pocieszny wojutusiu, do książek! 07.09.11, 11:58
                        Niedawno czytałem o zakupach ziemniaków przez Rosję w Holandii.
                        Rosja nie potrafi wyprodukować wystarczającej ilości.

Było też info o cenie 10 zł za kg w supermarketach w Rosji.

Były linki na forum.
                        Nie będę ich szukał.
                        • eva15 Re: pocieszny wojutusiu, do książek! 07.09.11, 12:00
                          wojciech.2345 napisał:

> Niedawno czytałem o zakupach ziemniaków przez Rosję w Holandii.
                          > Rosja nie potrafi wyprodukować wystarczającej ilości.

To zupełnie jak Polska, tu też pełno holenderskich ziemniaków.

Biedaku pocieszny, słyszałeś coś o wolnym handlu i otwarciu granic na przepływ towarów?
                          • wojciech.2345 Re: pocieszny wojutusiu, do książek! 07.09.11, 12:04
                            eva15 napisała:
                            > To zupełnie jak Polska, tu też pełno holenderskich ziemniaków.
                            >
                            > Biedaku pocieszny, słyszałeś coś o wolnym handlu i otwarciu granic na przepływ
                            > towarów?
                            -------------------------
                            Interesuje mnie cena.
                            Ziemniaki mogą być wyprodukowane przez Czukczów.

No to jak z tą ceną 10 zł za kg. kartofli w Rosji???
                            • eva15 Re: pocieszny wojutusiu, do książek! 07.09.11, 12:19
                              wojciech.2345 napisał:

> Interesuje mnie cena.
                              > Ziemniaki mogą być wyprodukowane przez Czukczów.

No właśnie! Może wreszcie pojąłeś, że obcy asortyment w sklepach nie oznacza braku rodzimej produkcji.

> No to jak z tą ceną 10 zł za kg. kartofli w Rosji???

A skąd mam wiedzieć? Mnie interesuje mnie cena ziemniaków u mnie. Ziemniaki, które ja kupuję kosztują ca 3 euro.
                              • wojciech.2345 Re: pocieszny wojutusiu, do książek! 07.09.11, 12:32
                                eva15 napisała:
                                > A skąd mam wiedzieć? Mnie interesuje mnie cena ziemniaków u mnie. Ziemniaki, które ja kupuję kosztują ca 3 euro.
                                ------------------
                                U nas 2-3 zł.

Będę musiał kiedyś zapytać chłopów za ile sprzedają.
                                Może być to poniżej 2 zł.
                                • des4 brednie 07.09.11, 12:46
                                  ziemniaki importowane jeśli już to wczesną wionsą, frencuskie i greckie, Holandia nie produkuje ziemmniaków

Irga i Dukat kosztują teraz 60 grosz/kg na każdym bazarze
            • eva15 Wzlot intelektualny US-amigo 07.09.11, 11:33
              przyjacielameryki napisał:

>Łupki są wszędzie również w Rosji, tyle że jeżeli państwa importujące gaz z Rosji w dużych >ilościach będą miały własny gaz, będą mniej kupować od Rosji albo będą kupować ale już po >cenach ustalanych przez nie a nie przez Rosję.

Wspaniała wiadomość. Ja teraz czekam, keidy będę mogła kupić Mercedesa klasy S po cenach ustalanych przeze mnie a nie przez producenta i sprzedawcę. Już się nato cieszę. Kiedy tak będzie, amigo?

>Cały pic polega na konkurencji i na zwalczaniu wszelkich monopoli i w tym kierunku idą opisane w w/w artykule działania.

No i tu problem - w produkcji aut nie ma monopolu, jest ostra konkurencja , a Mercedes MIMO to bezczelnie ustala ceny. Oni tam u Mercedesa chyba ciebie nie czytają i stąd to wszystko.
              • wojciech.2345 Re: Wzlot intelektualny US-amigo 07.09.11, 11:38
                eva15 napisała:
                > Wspaniała wiadomość. Ja teraz czekam, keidy będę mogła kupić Mercedesa klasy S
                > po cenach ustalanych przeze mnie a nie przez producenta i sprzedawcę. Już się
                > nato cieszę. Kiedy tak będzie, amigo?
                --------------------------
                Popyt ustala ceny.

To jest ekonomiczne abecadło.
                • eva15 Re: Wzlot intelektualny US-amigo 07.09.11, 11:44
                  Poważnie, bystrzaku? To znaczy, że jak popyt na Mercedesy będzie słaby to będą je produkować i rozdawać za grosze?
                  • wojciech.2345 Re: Wzlot intelektualny US-amigo 07.09.11, 11:51
                    eva15 napisała:
                    > Poważnie, bystrzaku? To znaczy, że jak popyt na Mercedesy będzie słaby to będą je produkować i rozdawać za grosze?
                    -----------------------
                    Tak.

Jak będzie trzeba, to trzeba go sprzedać za 1$.
                    • eva15 Re: Wzlot intelektualny US-amigo 07.09.11, 11:57
                      Mądrze to wymyśliłeś. Będą sprzedawać po dolarze za sztukę i produkować po ca 40 tys. za sztukę. Masz rację, to jest wolnorynkowy, prawdziwy biznes.
                      • wojciech.2345 Re: Wzlot intelektualny US-amigo 07.09.11, 12:01
                        eva15 napisała:
                        > Mądrze to wymyśliłeś. Będą sprzedawać po dolarze za sztukę i produkować po ca
                        > 40 tys. za sztukę. Masz rację, to jest wolnorynkowy, prawdziwy biznes.
                        ------------------------------------------
                        Kogo obchodzi ile chce producent?
                        Idę do sklepu gdzie ten sam produkt jest najtańszy.

Przecież to normalne.
                        • eva15 Re: Wzlot intelektualny US-amigo 07.09.11, 12:06
                          wojciech.2345 napisał:

> eva15 napisała:
                          > > Mądrze to wymyśliłeś. Będą sprzedawać po dolarze za sztukę i produkować
                          > po ca
                          > > 40 tys. za sztukę. Masz rację, to jest wolnorynkowy, prawdziwy biznes.
                          > ------------------------------------------
                          > Kogo obchodzi ile chce producent?
                          > Idę do sklepu gdzie ten sam produkt jest najtańszy.

Masz coś z główką, poczciwcze. prducent produkuje tylko wtedy, jeśli cena pokrywa mu koszty plus zysk. Jeśli nie, to ZAPRZESTAJE produkcji. Rynek decyduje jedynie o tym, jak wielki będzie jego zysk.
                          • igor_uk Re: Wzlot intelektualny US-amigo 07.09.11, 12:09
                            Ewa,myslisz ,ze wojtus o tym nie wie?
                            • eva15 Re: Wzlot intelektualny US-amigo 07.09.11, 12:21
                              igor_uk napisał:

> Ewa,myslisz ,ze wojtus o tym nie wie?

Najwyraźniej nie wie, bo twierdzi, że jak będzie mały popyt na Mercedesy to będą one sprzedawane po dolarze (mimo kosztów produkcji rzędu 40 tys. dol).

Twierdzi, że tak będzie, on się na tym zna, bo inwestuje na giełdzie.
                              • igor_uk Ewa. 07.09.11, 12:36
                                Ewa,wojtus od dwoch dni udowodnia mnie,ze Rosja sprzedaje gaz po 500$,lub wkrotce zacznie ,sam ze wkleja dane,z ktorych wynika,ze do tej ceny jest baaardzo daleko .Bo widzisz li,on nie wierze temu co wkleja,a tylko to,co kiedys uslyszal,tylko gdzie i od kogo,to placze sie.Raz , to Miedwiedziew powiedzial,raz ,ze Putin,a na koniec mu wyszlo,ze tak powiedzial Miller (ten od Gazpromu).
                                biedak,co wyraznie widac,ma duze klopoty zdrowotne.
                                • wojciech.2345 Re: Ewa. 07.09.11, 12:43
                                  igor_uk napisał:
                                  > Ewa,wojtus od dwoch dni udowodnia mnie,ze Rosja sprzedaje gaz po 500$...
                                  -------------------
                                  Igorku,
                                  Miller rzuca hasło 500$ na koniec roku, bo chce by klienci zaakceptowali
                                  bez szemrania cenę np. 435 $.

Miller się bawi bo mu to pasuje.
                                  Ja też. Powtarzam to wtedy gdy mnie to TEŻ pasuje.

Poniał.
                                  • igor_uk Re: Ewa. 07.09.11, 12:51
                                    wojtus,ale ja rowniez bawie sie .
                                    Moze ta zagadka bedzie latwiejsza,sprobuj:

Do lekarza przyszlo trzech staruszkow, ktorzy maja problemy z pamiecia. Lekarz przeprowadza standardowy test. Pyta pierwszego:
                                    - Ile jest trzy razy trzy?
                                    - 456 - odpowiada.
                                    Zaniepokojony lekko lekarz pyta drugiego:
                                    - Teraz pana kolej. Ile to bedzie: trzy razy trzy?
                                    - Czwartek - odpowiada drugi staruszek.
                                    Zatroskany lekarz zwraca się do trzeciego pacjenta:
                                    - OK, teraz pan. Moze pan wie, ile to jest trzy razy trzy?
                                    - Dziewiec - zdecydowanie odpowiada trzeci pacjent.
                                    - Swietnie! - wykrzykuje lekarz. - A skad pan to wiedzial?
                                    - To bardzo proste. Trzeba tylko ....

Nu i masz pytanie - jak ten trzeci staruszek doszedl do tego wynika?
                          • wojciech.2345 Re: Wzlot intelektualny US-amigo 07.09.11, 12:11
                            eva15 napisała:
                            > Masz coś z główką, poczciwcze. prducent produkuje tylko wtedy, jeśli cena pokrywa mu koszty plus zysk. Jeśli nie, to ZAPRZESTAJE produkcji. Rynek decyduje jedynie o tym, jak wielki będzie jego zysk.
                            -------------
                            Zabawne. Znam się troszkę na inwestowaniu na giełdzie.

Sorry.
                            Pleciesz androny.
                            • eva15 Re: Wzlot intelektualny US-amigo 07.09.11, 12:24
                              Słusznie wojtuś, skoro iwestujesz an giełdzie, to wiesz, że Mercedes dołoży do każdego auta ca 39 tys. dol. Wyprodukuje za 40 tys. a sprzeda za 1 dol. Takie są reguły biznesu na tej giełdzie, na której ty inwestujesz.
                              • wojciech.2345 Re: Wzlot intelektualny US-amigo 07.09.11, 12:29
                                eva15 napisała:
                                > Słusznie wojtuś, skoro iwestujesz an giełdzie, to wiesz, że Mercedes dołoży do
                                > każdego auta ca 39 tys. dol. Wyprodukuje za 40 tys. a sprzeda za 1 dol. Takie są reguły biznesu na tej giełdzie, na której ty inwestujesz.
                                -------------------------------------
                                To się nazywa plajta.

Ostatnio mój syn zapłacił sporo więcej za Merca niż 40 tys. $.
                                Nie chcieli mu sprzedać taniej.
              • przyjacielameryki Re: Wzlot intelektualny US-amigo 07.09.11, 12:34
                eva15 napisała:

> przyjacielameryki napisał:
                >

> Wspaniała wiadomość. Ja teraz czekam, keidy będę mogła kupić Mercedesa klasy S
                > po cenach ustalanych przeze mnie a nie przez producenta i sprzedawcę. Już się
                > nato cieszę. Kiedy tak będzie, amigo?
                >
                > >Cały pic polega na konkurencji i na zwalczaniu wszelkich monopoli i w tym
                > kierunku idą opisane w w/w artykule działania.
                >
                > No i tu problem - w produkcji aut nie ma monopolu, jest ostra konkurencja , a
                > Mercedes MIMO to bezczelnie ustala ceny. Oni tam u Mercedesa chyba ciebie nie c
                > zytają i stąd to wszystko.

To Ty porównujesz zasady ustalania cen gazu z cenami mercedesa? Cha!, cha! Gaz nie jest produktem konsumpcyjnym kupowanym bezpośrednio przez ludzi a jego ceny są zależne od wielu czynników(min. obecnie cen ropy, od faktycznego zapotrzebowania w Europie ale i widzimisię Gazpromu i celów Rosji jakie chce realizować). Jednak te ceny ulegają zmianie i odejście od cen ropy może zasadniczo je zmienić, podobnie pojawienie się dodatkowych ilości gazu w Europie. Piłka w grze a Europie na pewno będzie zależało na niskich cenach gazu bo to ma wpływ na całą gospodarkę i zrobi wszystko żeby te ceny były niskie. Jestem bardzo ciekawy jak te ceny będą wyglądały w Niemczech i jak Niemcy będą sobie radzić z ewentualnymi wysokimi cenami - czy po to został zbudowany NS? Cha!, cha! Mercedes to towar luksusowy i kupuje się go nie ze względu na cenę a na jakość bo w takim segmencie rynku funkcjonuje. Nie rozumiesz tak podstawowych różnic i zasad? Mówiłem ci już żebyś poszła na jakiś fachowy kurs! A Ty tylko propagandą!!! Cha!, cha!
    • mara571 prawdziwa wojna gazowa sie dopiero zaczela 06.09.11, 22:18
      Chyba dopiero za 3-4 lata bedziemy w stanie ocenic kto ja wygra.
      Ja mam nadzieje, ze konsumenci.
      • swiblowo Re: prawdziwa wojna gazowa sie dopiero zaczela 07.09.11, 01:18
        Mara, chyba musialby sie zdarzyc cud, zeby wygrali konsumenci.
        Branie kasy za nic - przeciez placa!! -oplaty przesylowe, abonamenty + VAT - jest tak wygodne, ze zrezygnowac z tego moze tylko ktos bardzo uczciwy. W biznesie nie to sie liczy.
        • eva15 Re: prawdziwa wojna gazowa sie dopiero zaczela 07.09.11, 01:27
          Mara wierzy w czary mary...
          • swiblowo Re: prawdziwa wojna gazowa sie dopiero zaczela 07.09.11, 01:40
            Coz, czasami dobrze miec do czynienia z optymista.
            Pamietam, jak u nas w domu w Polsce jeszcze gazu nie bylo i palilo sie weglem lub koksem w piecu. Kiedy juz mielismy podlaczony gaz, och...jakaz to ulga byla. Do pewnego momentu.
            Tego lata ojciec zbudowal pekna drewutnie. Kominek juz jest. Jaki to cynizm - na stare lata bedzie drewno nosil.
            Taki to pozytek "ze zdobyczy cywilizacji".
            • pimpus18 Re: prawdziwa wojna gazowa sie dopiero zaczela 07.09.11, 01:46
              > Coz, czasami dobrze miec do czynienia z optymista.
              > Pamietam, jak u nas w domu w Polsce jeszcze gazu nie bylo i palilo sie weglem l
              > ub koksem w piecu. Kiedy juz mielismy podlaczony gaz, och...jakaz to ulga byla.
              > Do pewnego momentu.
              > Tego lata ojciec zbudowal pekna drewutnie. Kominek juz jest. Jaki to cynizm - n
              > a stare lata bedzie drewno nosil.
              > Taki to pozytek "ze zdobyczy cywilizacji".
              >

Musi jeszcze zamontować na dachu chińskie baterie słoneczne.
              Może chociaż do kucharzenia nie będzie targał drewna.
              • eva15 Re: prawdziwa wojna gazowa sie dopiero zaczela 07.09.11, 01:54
                No i niemccy Gutmeschen będą wtedy górą. A jak już te baterie będą, to przyjdą następni Gutmeschi poczęstują lud bGE. Całkiem jak Kadaffi w Libii, tylko miejmy nadzieję, że tym razem nie z tym samym skut'kiem.
                • pimpus18 Re: prawdziwa wojna gazowa sie dopiero zaczela 07.09.11, 02:05
                  eva15 napisała:

> No i niemccy Gutmeschen będą wtedy górą. A jak już te baterie będą, to przyjdą
                  > następni Gutmeschi poczęstują lud bGE. Całkiem jak Kadaffi w Libii, tylko miejm
                  > y nadzieję, że tym razem nie z tym samym skut'kiem.

Oj, biedny Kaddafi, gdyby on widział, jak go awangarda intelektualnych pań wychwala i podziwia.
                  Ale koran zupełnie za cywilizacją nie nadąża i Kaddafi już nigdy się nie dowie, gdzie zrobił błąd.
              • swiblowo Re: prawdziwa wojna gazowa sie dopiero zaczela 07.09.11, 02:02
                Hheheheee, fajne:

pimpus18 napisał:
                > Musi jeszcze zamontować na dachu chińskie baterie słoneczne.
                > Może chociaż do kucharzenia nie będzie targał drewna.

- Raczej nie. Emeryci malo jedza:) Poza tym my idziemy do tylu - nie do przodu. Do przodu juz bylo - jak podlaczali gaz.
                Ale powiem mu - On tez ma poczucie humoru.
                • pimpus18 Re: prawdziwa wojna gazowa sie dopiero zaczela 07.09.11, 02:07
                  swiblowo napisała:

> - Raczej nie. Emeryci malo jedza:) Poza tym my idziemy do tylu - nie do przodu.
                  > Do przodu juz bylo - jak podlaczali gaz.
                  > Ale powiem mu - On tez ma poczucie humoru.

Taki z niego sucharek?
                  Chińska technika (jeśli wierzyć Evie) działa cuda.
                  • swiblowo Re: prawdziwa wojna gazowa sie dopiero zaczela 07.09.11, 02:40
                    Zaden tam sucharek. Normalny facet jest.
                    Niestety nie znam sie na slonecznej chinskiej technice :))
        • mara571 swibilowo, stalam sie optymistka 07.09.11, 20:22
          poniewaz przezylam w Niemczech spadek cen na uslugi telekomunikacyjne dzieki zniesieniu monopolu Detsche Telekom.
          Od kilku lat mozna w Niemczech szukac tanszego dostawcy pradu, od chyba dwoch lat gazu.
          To po kilku latach przychodzi tez do Polski. Dostawce pradu mozna juz zmienic. Gazu to jeszcze nie dotyczy.
          Ten abonament to rzeczywiscie oplata za nic.
          Gaz nie musi byc juz zwiazany z cena ropy, bo wbrew poprzednim prognozom jest go duzo.
          • swiblowo Re: swibilowo, stalam sie optymistka 07.09.11, 21:04
            :)
            Wiem, ze dostawce energii elektrycz. mozna juz zmienic.
            Moze i przyjdzie czas na gaz.
            Tylko co z tego?
            Pytam sie: dlaczego ktos robi mi laske, ze przestaje mnie okradac?
            Za przylacze zaplac, za abonament zaplac, oplate przesylowa uiscic. + VAT Przeciez to jest do ku... nedzy niepodobne.
    • wojciech.2345 o co idzie walka 07.09.11, 10:18
      W USA (w 2010 r.) na bramie miasta gaz kosztuje średnio 218$.
      Oferta jednego z dostawców dla UE to 500$ na koniec tego roku,
      a na bramie miasta będzie jeszcze więcej.

UE by się rozwijać musi zbić cenę w pobliże tej w USA.
      Przecież odległości w UE są znacznie mniejsze.
      • igor_uk Re: o co idzie walka 07.09.11, 10:30
        wojtus,najpierw musisz ty sam wygrac walke z rakiem mozgu,poniewaz tylko czlowiek z chorym mozgiem moze wsadzac wszedzie liczbe 500$ ,chociaz jest wiadomo,ze UE nikt tej ceny nie proponuje .I co jeszcze,przyklad USA jest glupi,poniewaz Amerykanie maja swoj gaz,na swoich bramach i do tego jeszcze tak drogo.Rosja swoj gaz,na swoich bramach, ma o wiele taniej.
        Co dotyczy odleglosci,to wykazujesz sie kolejna glupota. Gaz do krajow europejskich jest dostarczany z o wiele wiekszych odleglosci,niz w Ameryce,ty sugerujesz sie tylko tym,ze niewielka czesc gazu w USA pochodzi z Alaski,ale to,ze zdecydowana wiekszosc gazu wydobywa sie w Ameryce w poblizu uzytkownikow tego gazu,nie masz pojecia.Zreszta ty w ogole nie masz bladego pojecia o tym,o czym mowisz.Juz pisalem do ciebie-odpusc ten temat,bo tylko wystawiasz sie na smiesznosc.
        • wojciech.2345 Re: o co idzie walka 07.09.11, 10:48
          igor_uk napisał:
          > wojtus,najpierw musisz ty sam wygrac walke z rakiem mozgu,poniewaz tylko czlowi
          > ek z chorym mozgiem moze wsadzac wszedzie liczbe 500$ ,chociaz jest wiadomo,ze
          > UE nikt tej ceny nie proponuje .
          ---------------------
          Igorku,
          cena 500$ była podawana jako spodziewana na koniec tego roku
          tak ogólnie jak i w odniesieniu do Ukrainy.
          Nie będę setny raz tego linkował.

Skoro odległości w UE są mniejsze to rozwidlenia rur są krótsze.
          Dlatego cena 218$ na bramie w USA może też być dla UE wysoka.

Będzie ciekawie.
          To, że przegracie to pewne.
          Pytanie jest tylko o fabułę.
          • igor_uk Re: o co idzie walka 07.09.11, 11:14
            wojtus radze po raz kolejny,zostaw ten temat,bo strace reszte wiary w to,ze w glowie masz mozg ,a nie siano .
            Co dotyczy odleglosci,to spojrz TUTAJ. i sprobuj sobie wyobrazic ,jaka to odleglosc.
            • wojciech.2345 Re: o co idzie walka 07.09.11, 11:19
              No to Igorku,
              jeszcze jedno. Skoro o Jamalu mowa.
              Technologie poszły do przodu.
              Wiesz, że gazociąg o długości dłuższej niż. 2,5 tys. km. jest nieopłacalny.

Jamal to przeżytek.
              Ale, to już inny temat.
              • igor_uk Re: o co idzie walka 07.09.11, 11:27
                Chyba jednak nie masz mozgu.
                Co ma do tego,czy to ptrzezytek ,czy nie.Chodzi o odleglosci,ty przed cnwila twierdziles ,ze w Europie sa male odleglosci,teraz juz twierdzisz,ze tak duze odleglosci,to przezytek.
                wojtus,nprawda,zostaw ten temat,nic nie wiez o nim.Jak juz,to zapytaj,co cie interesuje,ja cie chetnie odpowiem.
                Na poczatek - rura z Jamala ma dlugosc ponad 4 000 km i jest zadziwiajaco oplacalna .
                • wojciech.2345 Re: o co idzie walka 07.09.11, 11:31
                  igor_uk napisał:
                  > Na poczatek - rura z Jamala ma dlugosc ponad 4 000 km i jest zadziwiajaco oplacalna .
                  ----------------------
                  Transport gazu na taką odległość nie opłaca się.
                  No może wtedy się opłaca jak się śpiewa 500$.

Widzisz teraz skąd się bierze ta cena?
                  Jest bardzo wysoka.
                  • igor_uk Re: o co idzie walka 07.09.11, 11:55
                    wojtus,zostawmy gaz.Mam dla ciebie zagadka,jak odpowiesz,to porozmowiamy o czyms innym:

Siedzi czlowiek na brzegu kaluzy, a drugi w niej plywa. W pewnej chwili ten z kaluzy podpllywa do tego na brzegu i mowi:
                    - Przepraszam bardzo, ktora godzina? Ten na brzegu zastanawia sie przez moment, wyciaga z pod pachy termometr, oglada go i mowi:
                    ..............?
                    Wojtus i wlasnie mam takie pytanie,co powiedzial ten gosc,co siedzi na brzegu?
                    • igor_uk wojtus! 07.09.11, 12:19
                      Nie znasz odpowiedzi?
                      • wojciech.2345 Re: wojtus! 07.09.11, 12:25
                        igor_uk napisał:
                        > Nie znasz odpowiedzi?
                        --------------------------
                        Nie chce mi się rozwiązywać tej zagadki.

Myślenie mnie boli i męczy.
                        • igor_uk Re: wojtus! 07.09.11, 12:39
                          Nu i nareszcie napisales cos,w co jestem wstanie uwierzyc.
                          • wojciech.2345 Re: wojtus! 07.09.11, 12:44
                            igor_uk napisał:
                            > Nu i nareszcie napisales cos,w co jestem wstanie uwierzyc.
                            ----------------------
                            A Ty w coś wierzysz?

Zaskocz mnie Rosjaninie.
                            • igor_uk Re: wojtus! 07.09.11, 12:54
                              wojtus, wiare mam i to prawdziwa,nie na pokaz.
                              • wojciech.2345 Re: wojtus! 07.09.11, 12:59
                                igor_uk napisał:
                                > wojtus, wiare mam i to prawdziwa,nie na pokaz.
                                -----------------
                                Wątpię.
                                • igor_uk Re: wojtus! 07.09.11, 13:13
                                  A ja nie mam zadnej watpliwosci odnosnie twojej wiary.Jest falszywa.
                                  • wojciech.2345 Re: wojtus! 07.09.11, 13:16
                                    igor_uk napisał:
                                    > A ja nie mam zadnej watpliwosci odnosnie twojej wiary.Jest falszywa.
                                    Ładniej brzmi.

A ja nie mam jakiejkolwiek watpliwosci odnosnie twojej wiary
                                    • igor_uk Re: wojtus! 07.09.11, 14:03
                                      Uwazam ,ze lepiej jest,kiedy ludzi sprawe wiary pozostowiaja swojemu sumieniu i nie obnosza sie z tym na ludziach.

"Тoргyет чyвcтвoм тoт, ктo перед cветoм
                                      Вcю дyшy выcтaвляет нaпoкaз."

Szekspir ,Sonet 102.
    • bywszy1 Re:kiedys+ 07.09.11, 13:36
      Re: "Durnowate pojecia o Matuszce" ?!.
      wojciech.2345 07.09.11, 11:21 Odpowiedz
      Igorku,
      węgla mamy w Polsce na kilkaset lat.
      I dlatego zawsze on w Polsce musi być tani.

Podobnie będzie z łupkami.
      Wątpię by Gazprom zdobył nowy kontrakt w Polsce.
      Trzeba Was ukarać.
      Re: "Durnowate pojecia o Matuszce" ?!.
      igor_uk 07.09.11, 11:29 Odpowiedz
      wojtus,to po cholere kupuj Polska wegiel z Rosji?
    • lubat Re: krajobraz po bitwie gazowej 07.09.11, 13:55
      To jednak prawda, że na głupotę nie ma lekarstwa, a najgroźniejszym oszustwem jest samooszukiwanie się.

Nie wiem, kto i w jakim celu puścił bajkę o naszym eldorado łupkowo-gazowym, ale trafił w niezwykle czuły punkt polskiej próżności i chciejstwa. Teraz już żadne argumenty nie pomogą, a każdy, kto się stara uzmysłowić prawdę, że łupkowo-gazowy król jest całkowicie nagi, jest od razu zaszufladkowany jako agent Gazpromu.

Mimo to zaryzykuję i przedstawię kilka wątpliwości (delikatnie ujmując):
      - mimo trwających już parę lat badań nie odkryto ani jednego złoża, które nadawało by się do eksploatacji,
      - nawet gdyby znaleziono takowe, to wg ekspertów dla wydobycia ilości gazu jakie teraz zużywa Polska trzeba by było wywiercić ok. 3 tys. szybów, każdy w cenie 15-20 mln dol. (sam odwiert). Już same koszty przygotowania do eksploatacji wystarczyły by na pokrycie kilku dziesięcioleci kupowania gazu z Rosji, a jeśli ten śmierdzi, to od Arabów.
      - problemy eksploatacji: same koszty finansowe i ekologiczne powinny być dla człowieka kalkulującego zaporą nie do przebycia. Ale dochodzi jeszcze problem wywłaszczeń i wysiedleń ludzi. Aby efektywnie wydobywać gaz łupkowy, wieże wydobywcze muszą się znajdować maksimum 1 km jedna od drugiej. Wyobraźmy sobie rozmieszczenie w Polsce ok. 3 tys. wież w pobliżu których ze względów technicznych i ekologicznych nikt nie może mieszkać, nic nie da się uprawiać.

Gdyby jednak wszystkie powyższe problemy udało się tak lub inaczej rozwiązać i doszło by do eksploatacji gazu ziemnego, to my jako kraj nie mieli byśmy z tego interesu nic, a nic. Stan prawny jest taki, że musieli byśmy ten gaz kupować tak jak np. z Alaski i zapewne po cenach jeszcze wyższych, jako że państwo polskie jest zupełnie bezsilne wobec koncernów zachodnich działających u nas. One nawet gdyby u nas zamieniały piasek w złoto, to w papierach by potrafiły wykazać straty i nie podzielą się zyskami, ani nawet nie zapłacą podatku.
      • igor_uk Re: krajobraz po bitwie gazowej 07.09.11, 14:13
        Lubat,drogui czlowieku,wszystko napisales dobrze,tylko zapomniales dodac,ze te 3 000 wiez wiertniczych,co rusz trzeba przenosic gdzie indziej,poniewaz odwiert w lupkach jest prodyktywny przez klilka miesiecy.Odwierty w zlozach tradycyjnych wydaja gaz przez kilkanascie lat .
        Kiedys na stronie Chesapeake Energy(potentant w wydobyciu tego gazu) byli zdjecia ,na ktorych z lotu ptaka bylo widac dzisiatki wiez wiertniczych ,na co odrazu zareagowali ludzi,pytajac,czy tak bedzie wygladac Ameryka? Po tym te zdjecia byli usuniety i mozesz byc pewien,ze na stronie zadnej z firm nie znajdziesz nic podebnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka