Dodaj do ulubionych

Czy moglo byc inaczej?

22.09.11, 18:11
Wczoraj w ONZ wystapil Obama . Zaczal swoje wystapienie od biegunki slownej,cos gadal o tym,co jest istota Swiata,oczewiscie wolnosci i demokracji na calym Swiecie :-"My zrozumieli,ze pokoj daje sie ciezko,chociaz my wszysci dazymy do niego.Swiat zmeczyll sie od wojny". Dziwna sprawa ,Obama jakos zapomnial powiedziec,ze Swiat zmeczyl sie od wojen,ktore co rusz rozpetuje Panstwo,ktorego Przezydentem obecnie on jest.
Oczewiscie pochwalil sie Obama tym,ze Swiat uwolniony okazal sie od takich tyranow ,jak Mubarak i Kaddafi.Ale wspomnil i o tym,ze nie wszystko jeszcze jest tak ,jak trzeba,poniewaz istnieje jeszcze niezalezne Iran i Syria,o czym on z zalem powiedzial.Rowniez wspomnil Obama i o tym,ze niedlugo wojska amerykanskie wyjda z Iraka i Afganistana.
NU i po tym bla,bla,Obama nareszcie przeszedl do sprawy najwazniejszej,czyli izraelsko-palestynski konflikt.Co znamienne ,Obama zrobil akcent wylacznie na bezpieczenstwie Izraela:
"Izraelity zyja w otoczeniu wrogow,zydowskie dzieci co rano budza sie wiedzac,ze w sasiednich Panstwach sa ludzi,ktore zycza im zla...... Rok temy ja wzywalem k powstaniu niezaleznej Palestyny.Z zalem musze przyznac,ze ten rok nie rozstrzygnal tego problemu".
Nu a dalej bla,bla ,bla ,czyli to,co slychac codziennie z ust izraelskich politykow.
Nu i nareszcie Zydzi uslyszeli to,co w sumie od Obamy oczekiwali:
"Zobowiazania USA w stosunku do bezpeczenstwa Izraela -sa jednoznaczne i nie podlegaja zmianam".
Nu a co Obama zaproponowal Palestynczykam? A nu to samo,co od kilkudziesieciu lat-musicie sami dogadac sie z Zydami.
Oczewiescie o dzieciach Palestynczykow Obama nie wspomnil a nie slowem . Co dzis jemu juz wypomniano,palac jego portrety .
Ciekawo,czym to wszystko skonczy sie?
Jak wiadomo Tusk ,w imieniu Polski,juz odmowil prawo Palestynczykam do wlasnego Panstwa,twierdzac,ze dla Polski najwazniejsze jest bezpieczenstwo Izraela.

Obserwuj wątek
    • dystans4 Re: Czy moglo byc inaczej? 22.09.11, 20:34
      Mnie, mimo wszystko, dziwi jedno. Administracja Obamy, zespół doradców, ludzi elity intelektualnej, mądrych, znających realia itd., rzuciła wyzwanie Izraelowi nie wiedząc nawet, czy ma szanse nawet nie przeforsować, ale utrzymać własne stanowisko.
      Rzecz nawet nie w tym, że nie była w stanie tego dokonać, ale że się tego nie domyślała.
      W rezultacie
      - poniosła ogromne straty gospodarcze
      - zwróciła przeciw sobie świat arabski (Persów też)
      - pozbawiła się poparcia (prawda, coraz mniej zdecydowanego) proizraelskiej finansjery
      - zamieniła to poparcie na czasowe tolerowanie status quo.

Można oczekiwać, że w najbliższym czasie dojdzie do stabilizacji dolara. Ale raczej nie produkcji (poza filmową, rozrywkową i podobnymi).

Zagadka: Słowo ma pięć liter, zaczyna się na "m", kończy na "k".
      Chyba to jest to, o co chodzi.
      Pozdrowienia
      buldog.
      • igor_uk Mudak? 22.09.11, 20:39
        Chyba o to cie chodzi..Ale czy Obama jest winien?Przeciez w USA Prezydenci to tylko marionetki,kazdy,kto chce urwac sie ze sznurkow,ginal.
        Obama po prostu chce zyc,przeciez nie jest starym schorowanym czlowiekiem,ktory nie ma nic do stracenia.
        • tojabogdan USA ma piąte miejsce w świecie, a więc nie jest źl 22.09.11, 21:08
          USA ma piąte miejsce w świecie, a więc nie jest źle. Oczywiście wszyscy tzw. przyjaciele Ameryki (jakiej?, środkowej, południowej, na ogół nie podają), będą oburzeni na tę informację, że zaledwie piąte, a nie pierwsze w świecie, co wynika już z definicji.
          Ale może się podciągną i wyjdą na czoło w tej trudnej konkurencji wykonanych wyroków śmierci.
          Wyprzedzają ich tylko Chiny, Iran, Północna Korea i Jemen.
          A Palestyna? A strzelanie do dzieci palestyńskich jak do kaczek, tylko dlatego, że rzucają w opancerzonych izraelskich okupantów? A stałe zabieranie wszystkich atrakcyjniejszych terenów palestyńskich na budowę nowych izraelskich osiedli?
          To jest w USA jedynie w okresie przedwyborczym jakiś problem, potem wszystko wraca do normy, a satelity Ameryki, w tym my, łasząc się podpisują się pod wszystkim, co wielki brat nakaże.
          • j-k nie ma, hloopcze, przymusu pobytu w tym kraju :) 22.09.11, 22:37
            tojabogdan napisał:

a satelity Ameryki, w tym my, łasząc się podpisują się pod wszystkim, co wielki brat nakaże.

no nie. Polska kary smierci nie akceptuje.
            ale jezeli ci sie, hloopcze, los satelity nie podoba, to zawsze mozesz ten kraj opuscic
            jest demokracja, przymusu pobytu tu nie ma
            podobnie jaka nie ma przymusu pisania na forach GW.
            • igor_uk Re: nie ma, hloopcze, przymusu pobytu w tym kraju 22.09.11, 22:40
              jasiu,a czy ty zdajesz sobie sprawe z tego,ze mentalnie jestes bolszewikiem?
              • j-k Nie, Goria 22.09.11, 22:56
                igor_uk napisał:

> jasiu,a czy ty zdajesz sobie sprawe z tego,ze mentalnie jestes bolszewikiem?

nie, Goria, to nie ja naslalem na ciebie Kropke (mimo, ze sie z nia kumplujemy)
                i troche cie ostatnio,, maladjec, podstrzygla :)

zrobila to chyba z sympatii , dla mnie, czy jak ? :)
                • igor_uk Re: Nie, Goria 22.09.11, 23:05
                  Jasiu,alez jestes niekumaty.Mnie nie chodzilo o to,ze mnie kropka strzyze.Wiem za co i bylem ku temu gotowy.Mnie chodzilo o twoi slowa do Bogdana.
                  • j-k Goria, bidaku 22.09.11, 23:09
                    igor_uk napisał:

> Jasiu,alez jestes niekumaty.Mnie nie chodzilo o to,ze mnie kropka strzyze.Wiem
                    > za co i bylem ku temu gotowy.Mnie chodzilo o twoi slowa do Bogdana.

Goria, czy ja temu-tam-bogdanowi, czyms, groze ? - jak bolszewicy ?

Przeciez tylko grzecznie doradzam :)
                    • igor_uk jasiu. 22.09.11, 23:20
                      Bardzo prymitywnie myslisz,ale to nic nowego.
                      • j-k Goria :) 22.09.11, 23:22
                        igor_uk napisał:

> Bardzo prymitywnie myslisz,ale to nic nowego.

Goria, macham (od dawna) reka na twoje prostackie komentarze,
                        gdyz viem, ze to nihil novi :)

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
    • swiblowo Re: Czy moglo byc inaczej? 23.09.11, 03:40
      Czesc! Podoba mi sie tytul watku.

Nie moglo byc inaczej, gdyz Izrael i USA to panstwa faszystowskie. I Polska wspolpracuje z faszystami.
      • jk2007 swiblowo, pójdziesz? 23.09.11, 08:22
        martinis09.livejournal.com/273699.html#cutid1
        • swiblowo Re: swiblowo, pójdziesz? 23.09.11, 22:47
          Eeeee, nie. Caly dzien w pracy. Dopiero od godziny w domu jestem.

cos mi "zjadlo" sygaturke

• igor_uk Czesc,Swiblowo! 23.09.11, 20:56
        Gdzie zgineles,nie widac cie nigdzie.
        Troche przesadziles,z okresleniem Izraela i USA,jako panstw faszystowskich.
        • swiblowo Re: Czesc Igor! 23.09.11, 22:51
          "Gine" w pracy :)

> Troche przesadziles,z okresleniem Izraela i USA,jako panstw faszystowskich.

- ale tylko troche?
          • igor_uk Re: Czesc Igor! 23.09.11, 22:53
            Co raz bardziej przekonuje sie w tym,ze tylko troche.
            • swiblowo Re: Czesc Igor! 23.09.11, 23:14
              Och...jakie tempo, Igor!
              40 rezolucji w sprawie Palestyny zawetowanych. Istny...rekord!
    • jk2007 Izrael, fotki 23.09.11, 08:09
      ir-ingr.livejournal.com/971591.html#cutid1
      • de_oakville "Nie mozna bylo inaczej, J23" 23.09.11, 12:13
        To slowa, ktore padly w "Stawce wiekszej niz zycie" - odcinek pt. "Cafe Rose" na samym koncu odcinka. Ogladalem serial tyle razy, ze wiele dialogow znam juz na pamiec. Zacytowalem te slowa, aby od razu dopasowac sie do powagi powyzszej dyskusji. Bojownikom o "wolnosc nasza i wasza" na forum lezy jak widac bardzo na sercu wolnosc Palestyny. W dawnych czasach ich przodkom lezala na sercu "wolnosc" Litwy, z tym ze widziana z odwrotnej perspektywy. Litwin, ktory nie byl wolny we wlasnym kraju (np. Mickiewicz) opuszczal go i znajdowal wolnosc na Zachodzie. Pozbywal sie w ten sposob "łancuchów". A bylo mu trudniej opuscic kraj niz Palestynczykowi (podobno wszystkie paszporty w Rosji podpisywal sam Car) i musial w dodatku nauczyc sie obcego jezyka, aby sie dobrze czuc w Paryzu. Palestynczyk (Arab) ma do dyspozycji ogromny swiat arabski - setki milionow mieszkancow w krajach na ogromnej powierzchni. I mnostwo arabskich "Paryzow" - Kair, Algier, Casablanca, Tunis, Bagdad, Dubaj, Rijad, ze wymienie tylko kilka. Z tym, ze on jak Drzymala lub Slimak trzyma sie uparcie swojego skrawka o powierzchni wojewodztwa warszawskiego. Bo pewnie bardziej niz na wlasnej wolnosci w Maroku, w Casablance zalezy mu na wyrzuceniu Zyda z Bliskiego Wschodu.
        A Bliski Wschod od nas daleko, dalej niz biegunek (północny). Biegunka na biegunku, tego jeszcze nie bylo.
        • igor_uk de_oakville -biegunka slowna . 23.09.11, 16:00
          Powiedz,de_oakville,skad u ciebie tyle nienawisci do Rosjan? Ta nienawisc cie zaslepia,nie pozwola logicznie myslec,bo jak by bylo inaczej,to napewno tak bezsensownego postu nie splodziles by.
          • de_oakville igor_uk bąki slowne 23.09.11, 18:58
            igor_uk napisał:

> Powiedz,de_oakville,skad u ciebie tyle nienawisci do Rosjan? Ta nienawisc cie z
            > aslepia,nie pozwola logicznie myslec,bo jak by bylo inaczej,to napewno tak bezs
            > ensownego postu nie splodziles by.

Nie nienawidze zadnego narodu. Jednych ludzi lubie, innych nie lubie. Narodowosc nie ma dla mnie znacznenia, Mr. Biegunka.
            • igor_uk de_oakville . 23.09.11, 20:26
              Mam cie przypomniec twoi wypowiedzi o Rosjanach? Forumowa wyszukiwarka dziala bardzo dobrze i jak chcesz,to w 5 minut znajde twoi wypowiedzi,z ktorych kazdy zrozumie,co ty czujesz do Rosjan.
              • de_oakville Re: de_oakville . 24.09.11, 00:47
                igor_uk napisał:

> Mam cie przypomniec twoi wypowiedzi o Rosjanach? Forumowa wyszukiwarka dziala
                > bardzo dobrze i jak chcesz,to w 5 minut znajde twoi wypowiedzi,z ktorych kazdy
                > zrozumie,co ty czujesz do Rosjan.

Nie boje sie zadnych wyszukiwarek. Nie umiesz zrozumiec, ze swiat nie jest czarno-bialy i odczucia ludzi w stosunku do przedstawicieli innych narodowosci najczesciej nie sa rowniez czarno-biale. Jesli nie odczuwam milosci w stosunku do Rosjan, nie jestem rosofilem, to nie oznacza jeszcze ze Rosjan nienawidze. Pomiedzy miloscia a nienawiscia istnieje cala gama uczuc posrednich - na przyklad obojetnosc. Wielu z was nie potrafi tego zrosumiec - uwazacie, ze jesli nie kocha to musi zaraz nienawidziec. A poza tym niemadrze jest mowic o uczuciach w stosunku do calych mas ludzi czy calego narodu - ma sie je najczesciej w stosunku do jakiegos konkretnego czlowieka. A zatem Rosjan nie nienawidze. Kiedy pojade do jakiegos obcego kraju, bardzo latwo sie w nim "zakochuje". Tak wiec gdyby dane mi bylo pomieszkac w przeszlosci w Rosji - na przyklad jako student itp. , to bylbym z pewnoscia bardzo zainteresowany tym krajem, pozytywnie do niego nastawiony, staralbym sie zdobyc jak najwieksza wiedze na jego temat i moze nawet dorownalbym pod tym wzgledem tutejszemu forumowemu "ekspertowi" od spraw rosyjskich Walterowi. Kto wie, moze nawet bym sie w Rosji "zakochal" (w przyrodzie, ludziach, nie mysle jednak, ze w systemie).
                Rosja nie byla jednak nigdy moim najwiekszym "hobby" i zakochalem sie nie w Rosji, tylko w paru innych krajach na ktore tutejsi forumowi rusofile wylewaja kubly pomyj. I czesto sie po prostu tylko "odszczekuje". Gdyby robili to tak nachalnie jacys frankofile, italofile i im podobni - "odszczekiwal" bym sie rowniez. Ponadto w czasach komunizmu w tzw. "demoludach" probowali zmuszac ludzi do milosci do Rosji na sile, co przynosilo najczesciej efekt odwrotny do zamierzonego.
    • dystans4 Re: w Cernie neutrino-(bo nikt nie wie co tojest) 23.09.11, 20:12
      I co my możemy na to powiedzieć?
      bul.
    • tojabogdan my tu sobie, panie, tempus fugit, a czas ucieka 23.09.11, 23:04
      tak też dzieje się z większością wątków ostro polaryzujących,
      szybko przechodzi się do wzajemnego opluwania, zamiast wypowiadania się na temat.
      O ile ma się co do powiedzenia.
      • igor_uk Re: my tu sobie, panie, tempus fugit, a czas ucie 23.09.11, 23:11
        Bogdan,czy nie zauwazyles,ze na forum sa ludzi,ktore pod zadnym pozorem nie pozwolaja prowadzic merytorycznej dyskusji a nie o USA ,a nie o Izraelu.Temat zmieniaja momentalnie,albo na Rosje,albo na personalia tych,co osmielili sie te tematy podjac.
        A dzis w ONZ naprawda dzialalo sie sporo i do tego nie ma nic ,a nie Rosja,a nie forumowicz igor_uk.Ale,jak widzisz,o tym oni wola nie rozmowiac.
        • tojabogdan to są tzw. alergie 23.09.11, 23:24
          czyli fenomeny z zakresu medycyny.
          Mieszkam w kraju, w którym na codzień stykam się z antypolskością, głęboko u wielu zakorzenioną, zwłaszcza u osób w określonym wieku.
          I nazywam to po imieniu, "Polenallergie", czyli alergią na Polskość, co jest trawestacją ichniego pojęcia "Pollenallergie" czyli alergii na pyłki.
          Te "alergie", jak to nazywam, są wyjątkowo rozposzechnione, i wystarczy określone hasło lub człowiek o określonym rodowodzie, pochodzeniu, języku, wyglądzie zewnętrzym, upodobaniach seksualnych czy kolorze skóry, a reakcja "alergiczna" jest natychmiastowa, przestaje się dyskutować, a zaczyna pluć.
          • igor_uk Re: to są tzw. alergie 24.09.11, 14:04
            Bogdan,ale mi sie wydaje,ze w tym przypadku nie chodzi o alergie na inne narody ,oni po prostu chca zakrzyczec kazdy niewygodny dla nich temat .
            Nawet wystapienie Obamy (przeciez nie sam on go napisal) to taka proba zag;uszenie prawdziwego problemu .Jak pisalem w poscie otwierajacy watek,Obama mowil wylacznie o ciezkim losie Zydow i nic nie wspomnial o losie Palestynczykow.
          • mlody747 Do to Tojabogdan 24.09.11, 14:23
            Ciekawy o tej anty polskości. Mozę otwórz nowy wątek na ten temat. Wiem, kto ja robi w Ameryce i jak ta "bajka płynie" za naszymi plecami(mam linki).
        • mlody747 Ameryka stracila cnote 24.09.11, 03:31
          po raz kolejny. Co się dzieje w ONZ szokuje każdego moralnego/myślącego Amerykanina(wie się, ze jak Adolfowi oddano Czechosłowację to, ten za jakiś czas za żądał więcej-dlaczego nie miał by tego zrobić, jak wszystkie bariery oporu już upadły na zachodzie?). Po raz kolejny dowiaduje się ten Amerykanin, ze niema reprezentacji w ponoć własnym rządzie. Mozę kiedyś były jakieś tam wątpliwości i nadzieja, ze jednak jest inaczej, ale obecnie "banka mydlana już pękła". Dlatego te żałobne poczucie na tym forum. Na jakim prawie moralnym można się oprzeć, po tym co się tam dzieje?
    • igor_uk Do budy! 24.09.11, 14:12
      Szawka1,czy tobie ktos dal glos?
    • igor_uk Re: Ameryka stracila cnote + 24.09.11, 14:13
      parchaty,zostaw mlodego,nie brudz go swoimi paskudnymi lapskami.
    • igor_uk Re: panie Bogdan+ 24.09.11, 14:14
      parchaty,romowiaja dwa Slowianina,gdzie ze swoim sznoblem leziesz?
    • igor_uk Do budy! 24.09.11, 15:10
    • igor_uk Re: panie Bogdan+ 24.09.11, 15:11
      Cuchniesz. Do budy,parchaty!
    • mydominikaz Re: Czy moglo byc inaczej? 24.09.11, 17:10

myślę że istnieje silne lobby w Stanach, w Unii, ONZ , i w Polsce Izraela, zobacz kto gra teraz z Polska mecz - Izrael, i oni nie chcą państwa Palestyny, zobacz u nas będzie pomnik pomordowanych żydów, a murzyni mimo Obamy prezydenta nie mają lobby bo sie stało co się stało z czarnym człowiekiem w Stanach,

pozdrawiam

Dominika
      • tojabogdan pokonamy Izrael! 24.09.11, 17:22
        przynajmniej w siatkówkę,
        ale drużyna tego kraju to głównie Anny, Tatiany, przy tym o nazwiskach słowiańsko brzmiących.
        Swoją drogą, dlaczego Izreal gra w mistrzostwach Europy? A nie ze swoimi sąsiadami?

mydominikaz napisała:

>
        > myślę że istnieje silne lobby w Stanach, w Unii, ONZ , i w Polsce Izraela,
        > zobacz kto gra teraz z Polska mecz - Izrael, i oni nie chcą państwa Palestyny
        > , zobacz u nas będzie pomnik pomordowanych żydów, a murzyni mimo Obamy prezyden
        > ta nie mają lobby bo sie stało co się stało z czarnym człowiekiem w Stanach,
        >
        > pozdrawiam
        >
        > Dominika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka