Dodaj do ulubionych

Kurdowie znowu zaatakowali Turcje :)

19.10.11, 17:13
Tradycyjnie za nich i za zjednoczenie Kurdystanu trzymamy kciuki.
To najwiekszy na swiecie narod bez wlasnego panstwa.
pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Kurdish_86.jpg&filetimestamp=20110916185223
Obserwuj wątek
    • przyjacielameryki Re: Kurdowie znowu zaatakowali Turcje :) 19.10.11, 17:53
      j-k napisał:

> Tradycyjnie za nich i za zjednoczenie Kurdystanu trzymamy kciuki.
      > To najwiekszy na swiecie narod bez wlasnego panstwa.
      > pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Kurdish_86.jpg&filetimestamp=20110916185223

W tym roku jeżsdziłem turystycznie samochodem po Turcji i byłem w regionie Hakkari jadąc okrężną drogą z Diyarbakir do jeziora Van. Na drogach gęsto były poustawiane stanowiska bojowe, gotowe do walki. Nas przepuszczali ale przyglądali się dokładnie. Wcześniej(lipiec-sierpień) Kurdowie zabili kilkunastu żołnierzy Tureckich w Silvan(też przejeżdżaliśmy).
      Te zabójstwa nie rozwiążą problemu, a Turcja oddala się od UE. To zle i dla Turcji i dla Kurdów. Problem poważny, duży naród ale tymi zabójstwami nie rozwiążą problemu tym bardziej, że Kurdowie znajdują się jeszcze w Iranie i w Iraku i wszystkie te państwa walczą z nimi.
      • igor_uk [...] 19.10.11, 18:13
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • j-k To jak z niepodlegloscia Kurdystanu ? 19.10.11, 20:05
          igor_uk napisał:

> Wypowiada sie w tematach,o ktorych nie ma pojecia.
          > otoz,w Iraku wladze z Kurdami, obecnie,nie walcza. Czasami wpadaja tam Turcy
          > ,co wlasnie i stalo sie tym razem,co i zainspirowalo j-k zalozyc watek.

To jak Goria ?
          Czeki z Kosowa maja prawo zalozyc wlasne panstwo, a Kurdowie - to nie ?

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          • igor_uk Re: To jak z niepodlegloscia Kurdystanu ? 19.10.11, 20:10
            Oczewiscie,ze tak.Ale najpierw Palestynczyki.
            • j-k Re: To jak z niepodlegloscia Kurdystanu ? 19.10.11, 20:37
              igor_uk napisał:
              Oczywiscie, ze tak.Ale najpierw Palestynczyki.

Nie . Najpierw Kurdowie.
              Ci nie maja dokad wyjechac.
              • igor_uk Re: To jak z niepodlegloscia Kurdystanu ? 19.10.11, 20:41
                Jak to nie maja dokad.W Niemcach ich spotykalem multum.A i w UK ich od cholery.I z tego co wiem,a nie z Niemiec,a nie z UK oni nie maja zadnego zamiaru wyjezdzac.
                • j-k palestynczycy maja dokad wyjechac :) 19.10.11, 20:59
                  maja kilka mln km2 arabskiej ziemi.

i tak trzymiej :)))
                  • igor_uk Re: palestynczycy maja dokad wyjechac :) 19.10.11, 21:02
                    Kurowie maja jeszcze wiecej.Cala Zachodnia Europe,gdzie, w sumie ,juz sa.
    • walter622 Re: Kurdowie znowu zaatakowali Turcje :) 19.10.11, 18:03
      j-k napisał:

> Tradycyjnie za nich i za zjednoczenie Kurdystanu trzymamy kciuki.
      • romrus Walter 19.10.11, 18:11
        walter622 napisał:
        Te maoistowskie ekscesy są ślepą uliczką, oddalająca Kurdów od rozwiązania problemu.

A jakim twoim zdaniem ma byc rozwiazanie problemu?

Turcja, Irak i Iran podaruja Kurdam swoi tereny i sie zgodza na stwozenie niezaleznego Kurdistanu?
        NATO i USA pomoga Kurdam, jak Kosowaram?
        • walter622 Witaj Romrus ! 19.10.11, 18:25
          romrus napisał:
          > A jakim twoim zdaniem ma byc rozwiazanie problemu?

Przyznam, że nie wiem. Natomiast jestem przekonany, że terroryzując i mordując (w tym również swoich rodaków) problemu nie rozwiążą.

> NATO i USA pomoga Kurdam, jak Kosowaram?

Chętnych do udzielania im pomocy jest sporo. Oddziały "Apo" stanowiące trzon ARGK były wspieranie i szkolone przez Syryjczyków. Tak więc zaostrzenie się sytuacji w Turcji jest całkowicie logiczną konsekwencją sytuacji w Syrii.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
          Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
          • eva15 Re: Witaj Romrus ! 19.10.11, 19:34
            Chyba wcale nie tylko w Syrii. Z tego co pamiętam to kilka tyg. temu Izrael całkiem oficjalnie powiedział, że zawsze może wesprzeć walkę Kurdów o niepodległość.
            • walter622 Re: Witaj Romrus ! 19.10.11, 19:50
              eva15 napisała:

> Chyba wcale nie tylko w Syrii.

Dlatego piszę, że chętnych by udzielić im "pomoc" jest bardzo wielu. Natomiast faktem jest, że "Apo" uzbrajali i szkolili Syryjczycy.
              Generalnie jest to próba podpalania lontu w składzie z beczkami z prochem. Problem Kurdów to początek tamtejszej narodowościowej łamigłówki. "Wykrajanie" w walce nowych granic, uwzględniających aspiracje narodowościowe może potrwać do końca tego stulecia. Pojawia się tylko jedno pytanie - kto tą rzeż przeżyje.

www.youtube.com/watch?v=090reMFX_OE
              "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
              • eva15 Otwierają się 2 fronty dla Turcji 19.10.11, 19:54
                To mi wygląda na ukaranie Turków za ich zachowania z ostatniego okresu. Turkom szykuje się walka na dwóch fronach: kurdyjskim i cypryjskim(borowania na morzu w wykonaniu przyjaciół Grecji). Koniec spokojnego i szybkiego rozwoju, idzie zamęt.
                • j-k i slusznie :) 19.10.11, 20:11
                  eva15 napisała:

> To mi wygląda na ukaranie Turków za ich zachowania z ostatniego okresu. Turkom
                  > szykuje się walka na dwóch fronach: kurdyjskim i cypryjskim(borowania na morzu
                  > w wykonaniu przyjaciół Grecji). Koniec spokojnego i szybkiego rozwoju, idzie za
                  > męt.

I slusznie.
                  Turcy za swoja zarozumialosc
                  w pelni na te dwa fronty zasluzyli.
                • walter622 Re: Otwierają się 2 fronty dla Turcji 19.10.11, 20:15
                  eva15 napisała:

> To mi wygląda na ukaranie Turków za ich zachowania z ostatniego okresu.

Trochę chyba to nie tak. Poszukiwania gazu w szelfie cypryjskim nie wiązałbym z kwestią kurdyjską. Problem kurdyjski jest związany głownie z konsekwencjami rozpadu Iraku, gdzie autonomia kurdyjska faktycznie już utworzyła samodzielne państwo oraz kolizją aspiracji Kurdów z koncepcją "3C" ( wzajemnie sprzeczne koncepcje).
                  Solidnie zawrzało po parlamentarnych wyborach w Turcji ( w tym aresztowanie kurdyjskich parlamentarzystów).
                  No i rzecz jasna kalkulacje tłumku chętnych do udzielenia "pomocy".

**************************************************************
                  • j-k Otwierają się 2 fronty dla Turcji - i slusznie. 19.10.11, 20:19
                    wania622 napisał:

Problem kurdyjski jest związany głownie z konsekwencjami rozpadu Iraku, gdzie autonomia kurdyjska faktycznie już utworzyła samodzielne państwo.

Problem kurdyjski, hloopcze, jest samodzielnym problemem, nie zwiazanym z nikim
                    i z niczym.
                    To 25-cio milionowy narod nie majacy wlasnego panstwa.
                    A ze jego utworzenie jest w Interesie Zachodu ?
                    (oslabienie i Turcji i Iranu..)
                    no jest.
                    dlatego warto ich popierac.
                  • eva15 Re: Otwierają się 2 fronty dla Turcji 19.10.11, 21:02
                    walter622 napisał:

> Trochę chyba to nie tak. Poszukiwania gazu w szelfie cypryjskim nie wiązałbym z
                    > kwestią kurdyjską.

Przecież ja tego nie wiążę. Mówię tylko, że Turcja ma 2 problemy na karku naraz. Dwa osobne.
                    • igor_uk Re: Otwierają się 2 fronty dla Turcji 19.10.11, 21:08
                      Ewa i walter,ale to nie Turcja ma problem ,a tylko Grecja,poniewaz to wlasnie Turcja zaczela poszukiwac gaz w poblizu Cypru,co bardzo zaostrzylo stosunki Turcja-Grecja.
                      • walter622 Re: Otwierają się 2 fronty dla Turcji 19.10.11, 22:38
                        Igor, przeoczyłem twój wpis. Cypryjscy Grecy też ostro wiercą . Zresztą pierwsi zaczęli poszukiwania i chyba już natrafili na złoża.

• igor_uk Re: Otwierają się 2 fronty dla Turcji 19.10.11, 22:42
                          walter,ale Grecy maja do tego prawo,a Turcy nie.
                          • walter622 Re: Otwierają się 2 fronty dla Turcji 19.10.11, 23:18
                            igor_uk napisał:

> Grecy maja do tego prawo,a Turcy nie.

Dlaczego tak sądzisz ?
                            Prawdopodobnie na szelfie trafili na spore złoża ropy i gazu.
                            Grecy chyba obecnie mają większe zmartwienia - dziś nas zawiadomili, że przestały u nich działać Urzędy Celne.

• igor_uk Re: Otwierają się 2 fronty dla Turcji 20.10.11, 16:13
                              walter, dla swiata nie istnieje w sensie oficjalnym Cypr Polnocny ,zamieszkaly przez Turkow.Zadne Panstwo,oprocz samej Turcji, nie uznalo tego tworu panstwowego.Co innego Republika Cypryjska.
                        • jk2007 Re: Otwierają się 2 fronty dla Turcji 19.10.11, 22:42
                          ir-ingr.livejournal.com/984365.html#cutid1
                      • eva15 Igor, mylisz się 19.10.11, 23:53
                        gor_uk napisał:

> Ewa i walter,ale to nie Turcja ma problem ,a tylko Grecja,poniewaz to wlasnie T urcja zaczela poszukiwac gaz w poblizu Cypru,co bardzo zaostrzylo stosunki Turcja-Grecja.

Ależ nic podobnego. To Grecja zaczęła pierwsza poszukiwania z pomocą starych i nowych, nowoodkrytych przyjaciół. Ci nowi przyjaciele zaczęli nagle Grecji pomagać po tym, jak się ostatnio z Turcją pokłócili. Pomagają też i Kurdom.

Podejrzewam, że patrząc z tradycyjnego, prawosławnego punkt widzenia Rosjanina na Grecję nie widzisz sytuacji (zależności) Grecji we właściwym świetle. Grecja jest pionkiem w rozgrywkach.
                        • eva15 Grecja jest w pułapce, to failed state 20.10.11, 00:18
                          M.in. PO TO Grecja jest beznadziejnie zadłużona i zależna od łaski demokracji zachodnich. Ona sama o sobie już nie stanowi, nie jest w niczym suwerenna. POnadto - jej elity są przeżarte korupcją do cna . Tam NIKT już nie dba o interes narodu.

Jeszcze niedawno taki kraj określano manem państwa upadłego- failed state.
                        • igor_uk Re: Igor, mylisz się 20.10.11, 16:15
                          Ewa,tu nie chodzi o sympatii,a tylko o to,do kogo naleza te tereny. W swietle prawa miedzynarodowego,Turcy tam nie maja co szukac.
                  • ziomeque Re: Otwierają się 2 fronty dla Turcji 20.10.11, 14:07
                    kurdowie z PKK liczą na chaos i destabilizację polacam

www.bliskiwschod.pl/1319109762,0,turecki-kurdystan-nowy-stary-konflikt
        • j-k to jest koncepcja :) - divide at impera... 19.10.11, 20:08
          romrus napisał:
          > A jakim twoim zdaniem ma byc rozwiazanie problemu?
          >
          > Turcja, Irak i Iran podaruja Kurdam swoi tereny i sie zgodza na stwozenie nieza
          > leznego Kurdistanu?
          > NATO i USA pomoga Kurdam, jak Kosowaram?

no Kosowarom juz pomogli...
          zreszta bez sensu.

Pomoc Kurdom byla by z sensem
          tak jak w Interesie Zschodu jest zmniejszenie mocy zarowno Turcji, jak i Iranu...

w koncu zasade - dziel i rzadz - to chyba nie ja wymyslilem ?

• mara571 Re: Kurdowie znowu zaatakowali Turcje :) 19.10.11, 19:45
        a czy ty wiesz Walterze, ze Turcy juz od sierpnia planowali wkroczenie do kurdyjskiej czesci Iraku?
        I nawet parlament uchwalil odpowiednia ustawe?
        • walter622 Re: Kurdowie znowu zaatakowali Turcje :) 19.10.11, 20:03
          mara571 napisała:

> Turcy juz od sierpnia planowali wkroczenie do kurdyjskiej części Iraku?

Oczywiście, że wiem. Natomiast przypuszczam, że nie wiesz iż od 1 września 2006 r. (tj.
          od X Kongresu PKK) obwiązało zawieszenie broni, które obecnie naruszyło "APO". Na dodatek zawieszenie broni wymuszone na PKK przez samych Kurdów.
          O tym, że w Turcji eksploduje pisałem już na wiosnę ( bynajmniej nie było to moje "odkrycie" - tak pisali tureccy analitycy).
          Natomiast osobiście uważam, że "Mirkut" w Stambule też ma swoją symboliczną wymowę.

www.youtube.com/watch?v=3ToE08hn3Qs&feature=related
          • mara571 Re: Kurdowie znowu zaatakowali Turcje :) 19.10.11, 20:10
            no to ucieklo ci, ze rozejm PKK juz wypowiedziala. W lipcu.
            Prawde powiedziawszy te 19 lat wzglednego spokoju nic lub prawie Kurdom mieszkajacym w Turcji dalo.
            • j-k Re: Kurdowie znowu zaatakowali Turcje :) 19.10.11, 20:13
              mara571 napisała:
              > Prawde powiedziawszy te 19 lat wzglednego spokoju nic lub prawie Kurdom mieszkajacym w Turcji dalo.

Dalo. Wreszcie mozna w Turcji mowic i pisac po Kurdyjsku.

Jednak to tylko 20 % uprawnionych zadan Kurdow.
              • mara571 Re: Kurdowie znowu zaatakowali Turcje :) 19.10.11, 20:25
                a wrocic na wlasna ziemie do swoich wsi wolno?
                • j-k Re: Kurdowie znowu zaatakowali Turcje :) 19.10.11, 20:34
                  mara571 napisała:
                  > a wrocic na wlasna ziemie do swoich wsi wolno?

wolno.

gdy sie podpisze tkzw. "LOJALKE"
                  znasz to pojecie (z roku 1982, z czasow PRL-u) - chyba ?
                  • igor_uk [...] 19.10.11, 20:43
                • igor_uk prowokacja kurdyjska? 19.10.11, 20:39
                  W prowincji Hakkari na granice z Irakiem,byl zatakowany turecki posterunek graniczny Cukurca. Na skutek ataki zginelo 26 tureckich zolnierze,a 18 odniesli rany . Po tym Turcja i wyslala swoje wojsko do Iraku . W sumie,mowic o powaznej interwencji,to chyba zart,poniewaz bylo helikopterami wyslano blisko 600 komandosow na odleglosc 4 km od granicy .
                  Analityki oskarzaja Amerykanow o wspieranie Kurdow ,poniewaz destabilizacja tego regionu lezy w interesach USA.
                  Nie tylko na granice Irak- Turcja w ostatnich miesiacach sytuacja zaostrzyla sie,na granice Irak-Iran,sytuacja identyczna.
                  • mara571 czegos brakuje: samolotow tureckich 19.10.11, 20:44
                    ktore bombardowaly cele polozone 100 km od granicy.
                    • igor_uk Re: czegos brakuje: samolotow tureckich 19.10.11, 20:49
                      Zaatakowali trzy celi w polnocno-irackim regionie. To prawda.
                  • walter622 Re: prowokacja kurdyjska? 19.10.11, 20:46
                    igor_uk napisał:
                    > poniewaz bylo helikopterami wyslano blisko 600 komandosow na odleglosc 4 km
                    > od granicy .

Dziś Turcy zastrzelili 18 Kurdów z "Apo".
                    Tylko osiołek stepowy może się z tego powodu cieszyć.

• j-k Interesy Ameryki... 19.10.11, 20:58
                    igor_uk napisał:

> Analityki UWAZAJA, ze Amerykanie wspieraja Kurdow ,poniewaz destabilizacja te
                    > go regionu lezy w interesach USA.
                    > Nie tylko na granice Irak- Turcja w ostatnich miesiacach sytuacja zaostrzyla s
                    > ie,na granice Irak-Iran,sytuacja identyczna.

jak cie szturchnac , to czasami, i ty, jak i wania , lubisz pomyslec ?

To Amerykanie oskarzaja.
                    inni maja sluchac.
                    • igor_uk [...] 19.10.11, 21:01
            • walter622 Re: Kurdowie znowu zaatakowali Turcje :) 19.10.11, 20:18
              mara571 napisała:

> no to ucieklo ci,

Nie uciekło - przecież napisałem, że już na wiosnę wypowiadałem się, że to koniec zawieszenia broni i początek "powtórki z rozrywki".

> te 19 lat wzglednego spokoju nic lub prawie Kurdom mieszkajacym w Turcji dalo.

????

• walter622 Uściślając 20.10.11, 16:03
              mara571 napisała:
              ze rozejm PKK juz wypowiedziala. W lipcu.

O ile pamiętam, zawieszenie broni PKK wypowiedziała w lutym lub pierwszych dniach marca.
              Natomiast w sierpniu wydała "Oświadczenie".

• jk2007 [...] 19.10.11, 22:33
      • jk2007 Re: Izrael pomaga 19.10.11, 22:38
        kurdistan.ru/2011/07/24/articles-11495_Izrail_dolzhen_podde.html
    • melord Re: Kurdowie znowu zaatakowali Turcje :) 19.10.11, 23:03
      mossad obudzil sie z letargu....
      • elka-sulzer Re: Kurdowie znowu zaatakowali Turcje :) 19.10.11, 23:19
        melord napisał:

> mossad obudzil sie z letargu....

Otoz to! Przetasowania sil odbywajace sie na naszych oczach w ktorych przewage maja wziac interesy "demokratycznego swiata". Intersy Turkow sie tutaj nie licza. Jesli Turek walczy o swoje interesy, ktore wydaja sie byc w tym momencie nie po lini z intersami jedynej "bliskowschodniej demokracji", jest automatycznie w "niewlasciwym obozie", i co za tym idzie, demonizowany. Turek zabijajacy Kurda to morderca. Kurd zabijacy Turka to ... bojownik! Mniejsza o to, ze mord jest mordem bez wzgledu na to kto go sie dopuszcza:/
        • walter622 Witaj Elka-sulzer 19.10.11, 23:31
          elka-sulzer napisała:

> Mniejsza o to, ze mord jest mordem bez wzgledu na to kto go sie dopuszcza:/

Masz całkowitą słuszność. Młodzi ludzie znów giną, zamiast cieszyć się życiem, słuchając
          swoje pieśni.

Kurdyjska pieśń (Lori Lori)
          www.youtube.com/watch?v=ybbmYq6PP9s&feature=related
          • elka-sulzer Re: Dzieki Walterze 19.10.11, 23:38
            Muzyka za serce szarpie ... liryki za nic nie rozbieram:[
            • walter622 Cieszę się 19.10.11, 23:52
              Cieszę się, że Tobie się spodobało.

W tych samych klimatach - moja ulubiona pieśń "Sari Gelin", którą tam wszyscy śpiewają
              na swoich językach. Mówi o miłości, Muzułmanina i Chrześcijanki ( taki wariant Romeo i Julii, też zresztą dość leciwy - pieśń ma ca. 350 lat).

www.youtube.com/watch?v=897AbBF2jak
              I w "nowoczesnej" wersji.
              www.youtube.com/watch?v=T0MTEE9Ck68
              • elka-sulzer Re: Cieszę się 20.10.11, 02:05
                Wow! "Nowoczesna" wersja z Canan Anderson powalila mnie zupelnie. Slucham jej teraz na okraglo. Wielkie dzieki, walterze:) I pomyslec, ze gdyby nie TY nigdy bym o tej skrzypaczce nie uslyszala:/
              • yurek11111 Co wyniklo z milosci muzulmanina i chrzescijanki 21.10.11, 00:35
                mowi film Not Without My Daughter...
                Podpowiem ze nic dobrego....

www.youtube.com/watch?v=IYEwId_5Cho
                walter622 napisał:W tych samych klimatach - moja ulubiona pieśń "Sari Gelin", którą tam wszyscy ś
                > piewają
                > na swoich językach. Mówi o miłości, Muzułmanina i Chrześcijanki ( taki wariant
                > Romeo i Julii, też zresztą dość leciwy - pieśń ma ca. 350 lat).
        • eva15 Re: Kurdowie znowu zaatakowali Turcje :) 19.10.11, 23:59
          elka-sulzer napisała:

> melord napisał:
          >
          > > mossad obudzil sie z letargu....
          >
          > Otoz to! Przetasowania sil odbywajace sie na naszych oczach w ktorych przewage
          > maja wziac interesy "demokratycznego swiata"

No właśnie, wbrew temu co Walter sądzi , to nie Syryjczycy mącą w tej chwili w kurdyjskim kotle. Turcja się naraziła i teraz jest jej z dwóch stron jednocześnie wystawiany rachunek.

• walter622 Re: Kurdowie znowu zaatakowali Turcje :) 20.10.11, 00:15
            eva15 napisała:
            > to nie Syryjczycy mącą w tej chwili w kurdyjskim kotle.
            Oni tez mącą. Historycznie Syryjczycy zawsze wspierali "Apo". Gdzieś na początku 90-ych
            Syryjczycy się dogadali z Turkami i ataki "Apo" natychmiast osłabły i ostatecznie zostało uzgodnione zawieszenie broni. Gdy zaczęły się wydarzenia w Syrii i Turcja opowiedziała
            się po stronie opozycji, równocześnie Turcy zablokowali granicę z Syrią obawiając się
            ataków "Apo". Ci zaś zaatakowali od strony Iraku, w sytuacji gdy Kurdowie iraccy (teoretycznie) wcale tym obecnie nie są zainteresowani.
            Inna rzecz, że przecież nie neguję, iż wielu tam jest chętnych do niesienia "pomocy" i przy pomocy Kurdów załatwienia swoich interesów.

• eva15 Re: Kurdowie znowu zaatakowali Turcje :) 20.10.11, 00:22
              Wszystko to prawda, ale ta gra teraz jest o jeden numer większa. Syria w tej najwyższej lidze nie gra, ale jeśli gra, to tylko jako (mimowolny) pomocnik - tzw. przydatny idiota.
              • walter622 Re: Kurdowie znowu zaatakowali Turcje :) 20.10.11, 00:29
                eva15 napisała:
                > . przydatny idiota.

Owszem. Na marginesie - Assad przez pewien czas obawiał się powstania syryjskich
                Kurdów i tam skierował spore ilości wojska (w większości Alawīyyah) . No, ale tam jest względny spokój.

• kntrowersyjny_marcin Re: Kurdowie znowu zaatakowali Turcje :) 20.10.11, 11:10
      Dzień jak codzień.
    • ziomeque Re: Kurdowie znowu zaatakowali Turcje :) 20.10.11, 14:08
      nie wiem co oznacza tez uśmieszek na końcu komentarza - :)

zbliza sie rozew krwi

www.bliskiwschod.pl/1319109762,0,turecki-kurdystan-nowy-stary-konflikt

• walter622 Witaj Ziomeque 20.10.11, 14:21
        ziomeque napisał:
        > nie wiem co oznacza tez uśmieszek na końcu komentarza - :)
        > zbliza sie rozew krwi

Niestety osiołek tak już ma - gdy giną ludzie on natychmiast wpada w obłąkańczą,
        infantylną radość.

• j-k [...] 20.10.11, 16:32
          • walter622 [...] 20.10.11, 16:46
            • j-k popis jezykowy wani, as usual :) 20.10.11, 17:03
              wania vel pepesza622 napisał:

Zresztą sam się przyznałeś - nie chodzi tobie o Kurdów tylko kolejne podłe mące
              > nie i szczucie jednych narodów na drugie by przy okazji coś zwędzić - rozszabro
              > wać ofiary tego konfliktu.

czytanie , ze zrozumieniem, wania, to chyba nie twoja najmocniejsza strona ? :)

Otoz chodzi mi o niepodleglosc Kurdystanu i owszem, gdyz oni na to w pelni zasluguja.

natomiast przy okazji cieszy fakt, ze jessli sie to dokonam,, spowoduje to oslabienie Turcji
              i Iranu, a jadno i drugie lezy w Interesie Zachodu.

Czym Turcja i Iran slabsze, tym dla nas lepiej.
              forum.gazeta.pl/forum/w,50,52686928,52686928,Niepodlegly_Kurdystan_.html
              • walter622 Osiołki - spadaj do masarni 20.10.11, 17:17
                Kompletnie bredzisz, przy tym nie mając pojęcia o czym się wypowiadasz.
                Interesy narodu kurdyjskiego reprezentuje BDP, natomiast PKK jest lewacką organizacją terrorystyczną - takie zresztą jest oficjalne stanowisko UE i USA. Rozumiem, że popierasz
                PKK z powodu swej bardzo szemranej przeszłości.
                Ekscesy PKK doprowadzą tylko do jednego - Turcy, sprowokowani przez nich urządzą Kurdom
                rzeź pod pretekstem rozprawy z terrorystami i nikt palcem w bucie nie ruszy by pomóc temu Narodowi. MPH zresztą nie ukrywa, że pora w ten sposób z Kurdami się ostatecznie rozprawić, a AKP licząc na ich głosy w Parlamencie (w sprawie konstytucyjnych zmian) na takie rozwiązanie przystanie.

• j-k biala goraczka wani-pepeszy62, as usual :) 20.10.11, 17:33
                  wania vel pepesza622 napisał:
                  > Interesy narodu kurdyjskiego reprezentuje BDP, natomiast PKK jest lewacką organ
                  > izacją terrorystyczną - takie zresztą jest oficjalne stanowisko UE i USA. Rozum
                  > iem, że popierasz PKK

- popieram Kurdow, hloopcze, a nie konkretnie ktoras z ich organizacji.
                  nie zmienia to faktu, PKK ma dosc szerokie poparcie w narodzie

z powodu swej bardzo szemranej przeszłości.

- widac, cos sam o swojej przeszlosci nie wiem, wal dalej smialo.
                  pozbawilem cie wygodnej posadki w MSZ, hloopcze, czy jak ?

> Ekscesy PKK doprowadzą tylko do jednego - Turcy, sprowokowani przez nich urządz
                  > ą Kurdom rzeź pod pretekstem rozprawy z terrorystami i nikt palcem w bucie nie ruszy by
                  > pomóc temu Narodowi.

- i w ten sposob ostatecznie zamkna sobie droge do Unii, a USA cofna im dotacje na dostawy broni. A moze nawet wyrzuca z NATO, gdyz po rozpadzie ZSRR - Turcja nie jest nikomu do nieczego potrzebna. zwlaszcza taka okrojona.

MPH zresztą nie ukrywa, że pora w ten sposób z Kurdami się ostatecznie rozprawić,
                  a AKP licząc na ich głosy w Parlamencie (w sprawie kon
                  > stytucyjnych zmian) na takie rozwiązanie przystanie.

- gdy chca sobie strzelac w stope, to voila :)))

pamietaj jeszcze, ze Turcy poza polnocnym Cyprem, ktory nalezy historycznie do Grecji, musza jeszcze oddac Armenii okolice Araratu, a Syrii historyczna Antiochie.

Jest ich za co skubac - czemu z radoscia bede sie przygladal :)))

• walter622 Osiołku - robisz się już nudny 20.10.11, 17:46
                    j-k napisał:
                    > - widac, cos sam o swojej przeszlosci nie wiem, wal dalej smialo.

Widać masz sklerozę. Więc przypomnę - wczoraj sam się chwaliłeś, że dostałeś w 82 r.
                    od komuniaków paszport. Zapomniałeś tylko dodać za jakie to "zasługi" spotkało ciebie
                    takie wyróżnienie.

• j-k wania, nudny byles vsiegda :) 20.10.11, 22:53
                      wania vel pepesza 622 napisał:
                      Więc przypomnę - wczoraj sam się chwaliłeś, że dostałeś w
                      > 82 r. od komuniaków paszport.
                      Zapomniałeś tylko dodać za jakie to "zasługi" spotkało
                      > ciebie takie wyróżnienie.

- za dzialalnosc w "S", hloopcze.
                      dostalem paszport z uprzejma prosba , bym szybko tu nie wracal.
                      boli cie to ?
            • eva15 [...] 20.10.11, 17:12
              • walter622 Witaj Evo15 20.10.11, 17:24
                Ciekawa wiadomość - T. Erdogan z powodu tych wydarzeń był zmuszony zrezygnować z wyjazdu do Kazakhstanu.
                Tam teraz się obywa I Kongres Państw Turańskich, którego jednym z głównych pomysłodawców i organizatorów był właśnie T. Erdogan.
                To tak przy okazji naszej rozmowy odnośnie programu "3C".

• eva15 Re: Witaj Evo15 20.10.11, 17:51
                  Tak, wiem, zauważyłam, ale dzięki za wskazanie na to.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka