Dodaj do ulubionych

Bieda w Rosji, tymczasem Oakville zwiedza swiat

06.01.12, 02:51
Czytamy od lat reportaze z przygod Oakvilla na globie, porownajmy to z biedna Rosja gdzie ludzie nie wystawiaja nosa poza Syberie. Na Flckrs natknalem sie na repotaz takiego biednego Rosjanina. Zobaczcie i cieszcie sie ze swojego szcescia.
www.flickr.com/photos/ashblacklad/sets/?&page=1
Obserwuj wątek
    • de_oakville Re: Bieda czy bogactwo kraju to nie jest czynnik, 06.01.12, 04:10
      ktory u wiekszosci ludzi wplywa na ich stosunek do danego panstwa czy narodu, drogi Misterpee. Podobnie jak nie decyduje o tym ani wielkosc kraju albo jego sila militarna. Czy to wlasnie ten twoj sasiad z okolicy, ktory ma najgrubszy portfel albo najgrubsze muskuly jest wlasnie ta osoba, ktora chcialbys zaprosic do swojego domu aby z nia wspolnie spedzic nastrojowa kolacje przy swiecach? Bo ja nie. Ja chcialbym z osoba najciekawsza, najatrakcyjniejsza i najsympatyczniejsza. Dla ciebie moze byc to inna osoba niz dla mnie. Jestes milosnikiem Rosji? To sobie badz, ale nie oczekuj, ze wszyscy inni sie rowniez zakochaja.
      • j-k Polska szanujaca Rosje 06.01.12, 05:05
        - To Polska zakotwiczona w NATO i UE

de_oakville napisał:
        Jestes milosnikiem Rosji?

Alez ja jestem. To wspanialy kraj - z masa wspanialych ludzi.
        Tak zyczliwych i interesujacych , ze w niewielu krajach mozna takich spotkac.
        Nie zwalczam tu Rosji, zwalczam tylko rosyjska wielkomocarstwowosc i rosyjski imperializm.
        Wiekszosc Narodu Rosyjskiego tego nie podziela, a tylko pewna mniejszosc, majaca aktualnie swoja reprezentacje u wladzy, oraz rosyjski desant na tym forum.

Napad Rosji na malenka Gruzje - w sytuacji, gdy rzad Rosji (majac pieniadze) nie potrafi zbudowac kilometra autostrady - jest wlasnie chorobliwym wykwitem tego imperializmu,
        czy moze raczej tego, co ((niestety) jeszcze z niego zostalo.
        • misterpee Re:Oakville i Alexey - dwa szczesciarze 06.01.12, 06:40
          jeden nagrodzony przez burzuazje drugiej polkuli, Aleksey - nie wiadomo przez kogo, bo o Putinie to otwarcie mowi zle. Nie chce wylapywac wiecej tych rosyjskich szczesciarzy na flickers, ale wielu z nich ma podobne tury globalne jak Alexey a o Rosji mowia ZE JEST TO KRAJ W KTORUM NIE MOZNA JUZ ZYC, Putin jest dla nich belzebubem, kochaja cudowna Ameryke i jej kulture, przepiekne Miami, clubbing, jednym slowem wolnosc. Alexey wykorzystje swoje przywileje rozumnie i radosnie, jak widac na zdjeciach zwiedza piekno swiata, a czasami i kluby, dlatego nie krytykuje go tak jak Oakville. A ze ma do tego muskuly to zupelnie naturalne w jego wieku. Czekamy na zdjecia Oakvilla, tylko prosze nie pokazywac autostrad, Miami, wiezowcow . Czekamy na jego intelektualne pixy.
          • j-k moglbys nie podpisywac sie pode mna ? 06.01.12, 15:20
            jezeli n/t uwag, ktore zapodalem, nie masz nic do powiedzenia?
    • polski_francuz Degeneracja 06.01.12, 06:35
      Miales cos przeciwko systemowi, przeciwko Stanom i na ten temat tworzyles watki. Mimo, ze nie podzielalem twoich fobii moglem to zrozumiec.

Nie potrafie zrozumiec jak mozna stwarzac watek negatywny wobec osoby ustawionej jak najbardziej pokokowo w stosunki do innych i do swiata.

Jedynym argumentem, ktory przychodzi do glowy to rusyfikacja dusz. Chamskie i osobiste wpisy agentow Kilby, twariszcz Schellenberg, Pietia, Russlanddeutsche i small dick odmienily to forum. Dzieki ich akcji od blisko roku na tym forum mozna zaczac rozumiec jak Rosja stala sie krajem nie-do-zycia i nie-dla-ludzi.

PF
      • misterpee Re: Degeneracja - pf - wytlumacz 06.01.12, 07:23
        nie bardzo rozumie o czym ty mowisz. Stworzono mit Rosji ubogiej, ciemnej, zamknietej. Dzisiejsza Rosja ni jest biedna, nie jest zamknieta, ma swoja burzuazje dobra i zlla , tora nie jest zywiona obrokioem Putina. Ta Burzuazja ma pieniadze, czasami jest wropgo nastawiona do Putina, nawet knuje oprzeciwko niemu. Dzisiejsza Rosja nie jest krajem nedzy jak za Bereowskiego i Jelcyna. Wyjdz na ulice Rzymu, Paryza, Berlina, zobacz na Facebooku jak Rosjanie podrozoja. Tymczasem my siedzimy w domu i przenosimy sie z west coast do east coast za chlebem, tracac po drodze dobytek. Zobacz ilu spotykasz Amerykanow w Paryzum, a ilu Rosjan.
        • polski_francuz Ludy a podroze 06.01.12, 07:47
          Mowilem i myslalem o tej grupie forumowiczow, ktorzy mi Rosje obrzydzaja.

Jesli chcesz moja syntetyczna opinie o dzisiejszej Rosji to sadze, ze ten kraj wymaga reform demokratycznych ale jak sie za reformy bierze sie to okazalo sie, ludzie do demokracji jeszcze nie dojrzali.

Kazdy lud ma swoje dobre i zle strony. Zla strona Polakow jest zawisc i ta slabosc oslabia ich wewnetrznie. Slabosci Rosjan jest imperializm i narzucanie innym rosyjskiego zdania. Nie mozna budowac jednak na agresji. Musi za nia pojsc ekonomia, administracja i jakosc zycia. A tego Rosjanie nie potrafia zrealizowac.

W koncu podroze. Jestes pewnie w podobnym wieku co i ja. I nasze pierwsze podroze zaczelismy z 110 US$ za Gierka. Czyli znamy juz inne kraje od 40 lat. Niemcy wschodnie zaczeli podrozowac od 1989 roku i tez ich wszedzie mozna bylo znalezc. Rosjanie zaczynaja podrozowac w ostatnim dziesiecioleciu.

Moze te podroze oducza ich tego narzucania zdania innym. Czego im bym bardzo zyczyl.

PF
          • misterpee Re: minely czasy narzucania 06.01.12, 08:10
            od kiedy Starsi i Madrzejsi wyjechali z Rosji, Rosja nikomu nie narzuca nic, nawet nie narzuca swojej demokracji. Mozebys rozejzal sie kolo siebie , spojrzyj w lustro, kto narzuca swoja demokacje. Dawniej w kazdym glosnioku slyszales czastuszki, teraz slyszysz tylko rap . techno i Hilarie Clinton, nie mowiac o naszych bezcennych starszych braciach. rosja jest teraz wyzwolona, to my rujnujemy Afganistan, Irak, Libie, Serbnie, kosowo, Palestyne, Pakistan i wiele innych. PF - straciles wzrok i sluch? przeczytaj co pisze Brzezinski, zobacz sukcesy Ron Paula, zobacz jak media klamia nasze narody. Prawda i TYrybuna Ludu znalazly swoje nowe wcielenia w NY, Paryzu i Londynie.
            • polski_francuz Koniec historii 06.01.12, 09:24
              Pamietasz taka ksiazke Fukuyamy "Koniec Historii"? Mowila, ze po koncu komunizmu bedziemy juz zyli w ciszy spokoju w cieniu plam na zlotej plazy patrzac sie w blekit oceanu.

Nic takiego sie nie stalo. I patrzac po inzyniersku, przeszlismy ze swiata bipolarnego, jako, tako przewidywalnego w swiat multipolarny, zupelnie nieprzewidywalny.

Komus urodzonemu w latach 50tych w Polsce trudno obrzydzic Stany. Byl to kraj wolnosci, demokracji, krazownikow szos, hippisow i zycia jak w kinie. Zludzenia n/t Stanow jedno pod drugim upadly, ale nie mam powodu by Stanow nie lubic. Jest jakims tam sojusznikiem mej Ojczyzny - Polski i kraju w ktorym przyszlo mi zyc - Francji. Pewnie, ze to kiepski sojusznik i szlag mnie trafia za wizy dla Polakow i tepote prezydentow jak GWB.

Ale amerykanska demokracje wole o wiele od rosyjskiego systemu. Chociaz, z drugiej strony, nie mam amerykanskich przyjaciol a kilku rosyjskich.

Tyle Ci moge szczerze powiedziec o tym co mysle.

PF
            • przyjacielameryki Re: minely czasy narzucania 06.01.12, 11:51
              Ale Ty masz ograniczony umysł. Masz go w ogóle??? "Rosja jest wyzwolona", Rosja nikomu nie narzuca nic". A Czeczenia, a Gruzja, a Karabach, a Dagestan a cały praktycznie Kaukaz a wchłanianie Białorusi a kwestionowanie państwa pt. Ukraina, a Mołdawia?????? To tak na szybko. Czy USA też tak postępują ze swoimi sąsiadami??? No odpowiedz bezmózgowcu.
              Sami Rosjanie wyrazili już olbrzymie "zadowolenie" z przeprowadzonych wyborów w Rosji, są dumni z gigantycznej korupcji w ich kraju, z zakłamywania historii, z wszechobecnego bezprawia, mordów dziennikarzy i prawników wykrywających korupcję, itd., itd. Taaaaaaak, "Rosja jest wyzwolona" a największym dla niej zagrożeniem jest ta "ohydna demokracja"! Ale kto tak myśli w Rosji?? Chyba obecna władza i pozostali KGB-owcy i skorumpowane urzędasy rządzące tym krajem. Sami Rosjanie coraz częściej i śmielej upominają się o tę "ohydną demokrację" i w końcu upomną się o nią bardzo konkretnie.
        • j-k tlumacze :) 06.01.12, 15:26
          misterpee napisała:
          Wyjdz na ulice Rzymu, Paryza, Berlina,

- wychodze. Polakow wszedzie sporo.

zobacz na Facebooku jak Rosjanie podrozoja. Tymcza
          > sem my siedzimy w domu

- byle w zeszlym roku w egipskiej Murgabie.
          Polacy sa trzecia grupa narodowosciowa po Rosjanach i Anglikach,
          a w pokoju masz pare programow polskiej TV.
      • kamandir_vzvoda [...] 06.01.12, 09:57
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • walter622 Smarkacz z "herbem" 06.01.12, 12:53
          kamandir_vzvoda napisał:

> jesli nie daj znaka to ci wytlumacze.

Daremny trud. Sądząc po poziomie prezentowanej wiedzy (vide sygnaturka) ten facio jest jakimś gimnazjalnym szczylem, robiącym sobie jaja na tym forum.
          Zaraz Ciebie zasypie wyliczanką ile to rzekomo ma cioć, wujków i przyjaciół rosyjskiej narodowości (niedługo się okaże , że ten facio jest ruskiem) - równie prawdziwych jak
          jego tzw. "herb". Wyliczanka, która by jego upoważniała i uzasadniała jego stwierdzenie,
          że ruskie generalnie są "ścierwem" i "dziczą".
          No, a jak z tym się nie zgodzisz to masz jak w banku, załatwiony przez tego smarkacza,
          epitet "norymberskiego zbrodniarza", brutala i imperialisty.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
          Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
          • polski_francuz Towariszcz Schellenberg 06.01.12, 15:01
            Ty uznales, ze bedziesz mi do konca forumowego zywota wypominal moje bledy. Ja uznalem, ze ci to nie przejdzie bez rewanzu.

Schellenberg nie byl prymitywny jak ty. To wiec nie pasuje. Ale Schellenberg byl, na swoj sposob, oddany swemu narodowi. Sa wiec analogie.

PF

• de_oakville Kiedy zaczynalem pisac na tym forum 06.01.12, 13:07
          kierowalem sie przede wszystkim ciekawoscia swiata, glownie polozonego daleko od Polski, Europy Srodkowej i Rosji, o ktorym przed laty niewiele wiedzialem i ktory wlasnie dlatego wydawal mi sie bardziej interesujacy i ekscytujacy. Nie wazne, czy byly to USA, Kanada czy Argentyna - wszystkie te dalekie kraje traktowalem jednakowo jako miejsca mi nieznane i ciekawe. Bardziej punktu widzenia "podroznika" niz "polityka", ktorym nigdy nie bylem. Do Rosji mialem stosunek wlasciwie obojetny, z przeslankami do coraz wiekszej sympatii, szczegolnie po "epoce Gorbaczowa". Zgadzam sie, ze Rosja to rowniez kraj bardzo ciekawy, podobnie jak i ludzie tam mieszkajacy, czyli z geograficznego i socjalnego punktu widzenia. Jako mocarstwo - juz nie. Nie znosze agresywnosci, rozpychania sie lokciami, wpychania sie sie na sile i urabiania ludzi po swojemu do odczuwania przyjazni do tego a nienawisci do tamtego. Dlaczego nie ma na tym forum agresywnych Czechow, ktorzy wymagaja "padania na kolana" przed majestatem ich kraju? Nie ma Wlochow, nie ma Hiszpanow? Sa natomiast Rosjanie i rusofile. Dlaczego? Czy wiaze ich z nami jakies szczegolne pokrewienstwo (np. DNA) powodujace to zainteresowanie? Jak widac z niektorymi tak. Z innymi jednak nie. Wlasciwie jest dla mnie rozwiazanie - wycofanie sie stad i zajecie sie calkowicie swoja "kanadyjska czescia", po latach jestem juz w rownym stopniu Kanadyjczykiem co i Polakiem. Jednak nie zdecydowalem sie jeszcze na taki krok, bo polskie forum jest jeszcze pelne ciekawych osob i zakladane sa ciekawe watki. I co najwazniejsze - z mojej "polskiej czesci" moge byc coraz bardziej dumny, szczegolnie po tym, jak Polska znalazla ponownie swoje wlasciwe miejsce - wsrod narodow Unii Europejskiej.
          • misterpee Re:Ja jestem zadowolony ze wielu Rosja, taK jak Al 06.01.12, 13:25
            Podrozoje i zwiedza swiat. Dzisiejsza Rosja nie bombarduje nikogo na drugiej stronie swiata !!! Nie zmusza swoich sasiadow do przyjecia swojej formy demokracji. PA, PF, i inni proboja wytlumaczyc ze bombardowanie IRAKU .... JEST WALKA O POKOJ, po ktorej kraj zamienia sie w pustynie, a uzycie broni nuklearnej jest naszym narzedziem rozszezenia demokracji. Jest to filozofia godna Stalina i Hitlera - dzis jestesmy o tyle lepsi, uzbrojeni w atom i komputery. Obozy koncentyracyjne sa juz zbudiowane, tecnika rerroru lepsza niz na Syberi, a prawo i konstytuacja nie maja znaczenia.
          • walter622 Re: Kiedy zaczynalem pisac na tym forum 06.01.12, 13:40
            Ponieważ jak sam twierdzisz długo już jesteś na tym forum to niewątpliwie, bez większego trudu, przypomnisz sobie kto zasypywał te forum niezliczoną ilością wątków poświęconych rosyjskiej tematyce, popisując się przy tym niesłychaną ignorancją. Może sobie również przypomnisz tą wyjątkowo haniebną euforię z jaką reagowano na tym forum na każdą
            wieść o zabitych Rosjanach. Przecież to na tym forum po informacji o zamachu w metrze
            pojawiały się wypowiedzi takie jak ta : "wspaniała wiadomość - szkoda, że tak mało".
            Osoby (niestety bardzo nieliczne), które w tego typu wypowiedziach dostrzegały niestosowność natychmiast wyzywano od "kagiebistów", "czekistów", "ruskich ścierw"
            imperialistycznych agentów i zdrajców.
            Twoje próby usprawiedliwiania takich zachowań naprawdę są wyjątkowo infantylne.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
            • de_oakville Re: Kiedy zaczynalem pisac na tym forum 06.01.12, 13:56
              Nie powinienes sie tymi wpisami tak bardzo przejmowac. Byly rowniez wpisy typu "dobry Niemiec to martwy Niemiec" i nie mamy z tego powodu agresywnej "niemieckiej inwazji" na forum.
              Kiedy obok jakiegos domu przechodzi wielki pies, a male psy za parkanem wsciekle ujadaja, wielki pies nie odwroci nawet glowy, bo zdaje sobie sprawe, ze tamte w ten sposob wyladowuja swoje kompleksy i czuja sie "podbudowane". Kiedy jednak wielki pies, lub, co nie daj Boze, niedzwiedz, wpadnie we wscieklosc z tak blahego powodu, to boja sie wszyscy w okolicy - zarowno zwierzeta jak i ludzie.
              • walter622 Re: Kiedy zaczynalem pisac na tym forum 06.01.12, 14:14
                Trudno się tak podłymi wpisami nie przejmować. Nie było by problemu gdyby takie treści
                pojawiały się na ścianach prowincjonalnych sławojek, a nie na forum mającym pretensje
                do "światowości". Pojawiają się przy całkowicie biernej akceptacji większości osób piszących na tym forum (z powodu paraliżującej obawy uznania za "komsomolca") i na dodatek przy całkowitym braku jakiejkolwiek reakcji ze strony cenzury, która co najwyżej z bardzo dużą determinacją ściga wpisy o "koszernych krewetkach".
                Na dodatek tego typu wypowiedzi są dominujące, a ich autorzy dość nachalnie uzurpują sobie prawo do decydowania nie tylko kto ma prawo pisania na tym forum, lecz na dodatek ustalania kto jest "prawdziwym Polakiem", a kto takiego wyjątkowo zaszczytnego miana
                nie zasługuje.

• misterpee Re: Walter - dokladnie jest tak jak piszesz 06.01.12, 14:28
                  Pompatyczni i politycznie korekt, psycholodzy ( ile razy wysylaja do psychiatry - lecz sie), znawcy ortografi, erudyci, spece od prawa miedzynarodowego i prawidlowej histori.
    • wojciech.2345 Re: Bieda w Rosji, tymczasem Oakville zwiedza swi 06.01.12, 14:39
      No i zwiedził kawałek Świata.
      Po co?

Znasz odpowiedź?
      • misterpee Re: zwiedzil kawalek swiata i po co ? 06.01.12, 15:43
        No wlasnie, czy nie lepiej siedziec w swoim cisnym mieszkaniu i ogladac CNN ? albo czytac Daily News? Alexej to nie przecietny podroznik, podrozoje prawie indywidualnie, spotyka ludzi lokalnych, wspina sie, skacze z mostu, jest akrobata, wysportowany, zapewne burzuj, ale jak na 30 latka Lotysza jest nieprzecietny,a jak czy jest intelektualista ? wiedza ci co go znaja. Zapewne Oakville go zna bo twierdzi ze absolutnie nie. Dla mnie Alexey jest jak Putin; skacze, plywa, poluje, nie lubi Putina, choc bez Putina nie mialby takich kolorowych podrozy. Rosjanie, ktorzy prezentuja sie w Internecie sa oczywiscie bogatsi, biedni Rosjanie nie maja czasu na internet. rowniez z jegon zdjec widac ze podobnych ludzi spotyka sie na calym swiecie. Najbardziej podrozoja Niemcy, Polacy tez sa w czolowce, amerykanie - tylko bogaci. biznesmani. Przecietny amerykanin nie ma takich zainteresowan, czasu, znajomosci jezykow i pieniedzy. Alexey mowi kilkoma jezykami, podobnie jak wielu mlodych Rosjan.
        • wojciech.2345 Re: zwiedzil kawalek swiata i po co ? 06.01.12, 19:21
          Misterpee,
          przyjmij to do wiadomości. W Polsce, Czechach, Węgrzech, ... nie chcemy
          złotych myśli i uczuć z Rosji. To oznaczało biedę i łzy, i często śmierć.

Może uznasz ten wpis jako "off topic", ale bierz to pod uwagę.

Pozdrawiam.
    • romrus Wczoraj byla kolejka z Ruskow... 06.01.12, 16:34
      ....do sklepu Gucci w Milanie.
      Dwa Murzyna bramkarzy/ochroniarze ledwo sie dawali rady.
      Bylem w szoku, Gucci nie nosze wiec nie mialem problemow.
      Amerikanski "czarny piatek" a la russe we Wloszech. Masakra.
      • walter622 Re: Wczoraj byla kolejka z Ruskow... 06.01.12, 16:43
        romrus napisał:

> ....do sklepu Gucci w Milanie.
        > Dwa Murzyna bramkarzy/ochroniarze ledwo sie dawali rady.

Pewnikiem to forumowe nieloty od ruskich tematów - wojtuś i "polski"_francuz ?

• przyjacielameryki Re: Wczoraj byla kolejka z Ruskow... 06.01.12, 18:32
        romrus napisał:

> ....do sklepu Gucci w Milanie.
        > Dwa Murzyna bramkarzy/ochroniarze ledwo sie dawali rady.
        > Bylem w szoku, Gucci nie nosze wiec nie mialem problemow.
        > Amerikanski "czarny piatek" a la russe we Wloszech. Masakra.

Romrus daj spokój z Guccim. Rosjanie całkowicie zapełnili Zakopane z powody prawosławnego Święta Bożego Narodzenia. Dzisiaj Zakopane mówi po rosyjsku. Polska i Zakopane są niezwykle atrakcyjne dla Rosjan, ale to dobrze. Młodsi nasi bracia Rosjanie też mają prawo do cywilizowanego życia! A niech tam i po rosyjsku(ale tylko przez tydzień)!!
      • malkontent6 Re: Wczoraj byla kolejka z Ruskow... 06.01.12, 19:08
        Prawdopodobnie pierwszy raz w życiu widzieli taki sklep.
        • romrus Przeciez Wall Marta nie mamy:-))) 07.01.12, 00:17
          malkontent6 napisał:
          > Prawdopodobnie pierwszy raz w życiu widzieli taki sklep.

Z powodu braku Wallmartu w Rosji szturmuja Gucci we Wloszech.
          Tyle ze szturm wygladal troche lepej niz u was:
          www.youtube.com/watch?v=o1zGjbFU1uE
          • malkontent6 Re: Przeciez Wall Marta nie mamy:-))) 07.01.12, 01:00
            Macie inne atrakcje:

www.youtube.com/watch?v=QR6jNviyugw&feature=related
    • malkontent6 Rosyjscy turyści. 06.01.12, 19:07
      O ile widok Polaków w różnych egzotycznych częściach świata przyjąłem za coś naturalnego, to obecność Rosjan jest zjawiskiem zupełnie nowym, czymś czego nie było przez prawie 100 lat.

Polacy podróżowali zawsze. Nawet w czasach PRL włóczyli się w celach turystycznych (a czasami handlowych) tam dzie się dało. Na niektórych plażach w Bułgarii stanowili ponad połowę opalających się. Spotykało się tam też Węgrów, Czechów, Niemców z NRD ale nie Rosjan. Turystów z ZSRR widziałem chyba tylko raz, w Berlinie Wschodnim, ale to też była grupa zorganizowana.

Później (ale nadal w czasach Gierka) popularne stały się wyjazdy indywidualne do Turcji.

W Europie Zachodziej piszący te słowa był jednym z wielu Polaków "na saksach". Tam z kolei pracowało się z różnymi Niemcami (z RFN), Hiszpanami i innymi Holendrami. Rosjan i przedstawicieli innych demoludów nie spotykałem.

Dlatego byłem tylko trochę zaskoczony gdy wiele lat temu spotkałem grupę młodych Polaków na Hawajach. Polacy lubią podróżować. :)

Przez długi okres czasu jeśli gdzieś na świecie spotykałem Rosjan byli to wyłącznie żydowscy emigranci z ZSRR mieszkający w USA.

Dlatego teraz, gdy widuję gdzieś na świecie Rosjan z Rosji zastanawiam się ilu z nich zadaje sobie pytanie - czy warto było wprowadzać komunizm? :)
      • misterpee Re: kraj lez i tyrani, czy warto wprowadzic komune 07.01.12, 00:32
        To tak jak ci co mowia ze Auschwitz byl polskim obozem koncentracyjnym. Komunizm byl wprowadz\ony do Rosji nie przez Rosjan , a przez kogo, to sam dobrze wiesz bo taka propagande siejesz. Nie bede ci przypomnac rodowodu Marksa, Engelsa, Lenina. Stalina. Najwiekszymi ofiarami komuny byli Rosjanie , wiec nie proboj odwracac kota ogonem.
        Gdyby nie Putin to Rosjanie by dale umierali z zimna na ulicach Moskwy.
        • de_oakville Misterpee - ofiara wlasnych urojen 07.01.12, 12:50
          misterpee napisal:

> jeden nagrodzony przez burzuazje drugiej polkuli

Nie rozsmieszaj mnie Misterpee. Jestem dosc przecietna osoba i emigrantem, jednym z wielu tysiecy Polakow, ktorzy po prostu dostali za granica prace w swoim zawodzie. Wyjechalem z Polski w czasach, kiedy nie rysowaly sie w niej zadne perspektywy na przyszlosc. Tak sie sklada, ze moja praca wymagala podrozowania po swiecie, co robie ostatnio niechetnie, ale jak juz gdzies sie znajde za granica, to z przyjemnoscia oddaje sie pasji poznawania obcego kraju w chwilach wolnych od pracy. A na forum nie pisze o tym "dla szpanu", tylko zeby podzielic sie swoimi wrazeniami z innymi. Nawiasem mowiac, mlody technik, ktorego firma zatrudnila 3 lata temu (Kanadyjczyk) odwiedzil juz od tego czasu nawet krajow swiata niz ja w ciagu ostatnich 15 lat (byl np. w Indonezji i w Egipcie). Trudno samemu oceniac swoje zalety i wady, ale "burzuazja", ktora mnie zatrudnila ma o mnie dobra opinie glownie dlatego, ze jak twierdzi "jestem uczciwy i mam duze poczucie odpowiedzialnosci". Dodam jeszcze, ze jestem dosc systematyczny i wytrwaly. Kazdy moze sobie wyrobic takie cechy, jesli tylko zechce, jest w miare skromny i nie wymaga, aby mieszkancy innego kraju klaniali mu sie w pas i rozwijali przed nim czerwony dywan. Chce sie od nich sam czegos nauczyc zamiast ich pouczac.

Widze, ze bardzo zalezy ci na dobrym zdaniu u innych o Rosji. Albo jestes Rosjaninem (cielesnie, w 100% lub czesciowo, przyznaj sie), albo jestes Rosjaninem duchowo, co
          pomaga ci "zyc w swiecie zludzen", czuc sie waznym i silnym, aby "schowac glowe w piasek" i uciec od otaczajacej rzeczywistosci - zyciowych niepowodzen.
          Nie martw sie - do ludzi wszystko dociera na ogol z duzym opozniemiem. I jesli Rosja jest naprawde krajem wspanialym lub stanie sie nim w niedalekiej przyszlosci, to dotrze to w koncu do kazdego, nawet do takich "niekumatych" pod tym wzgledem jak ja.
          Pamietasz z historii rok 1920 i "konnice Budionnego", ktora nie dala sobie rady z polska kawaleria wspomagana przez francuska technike wojskowa. W roku 1941 Hitler liczyl ze "rozniesie w pyl" wszystkie "konnice Budionnego", a tymczasem natknal sie na czolgi T-34, lepsze od wlasnych. Rosja jest zatem w stanie kazdego zaskoczyc, dowiodla juz tego w przeszlosci.

Misterpee, Miesterpee, don't bark up the wrong tree.
          • mara571 daj spokoj, bo to nie ma sensu 07.01.12, 13:15
            Zyjemy w swiecie pelnym zawisci.
            Kiedys czesto mowiono o polskim piekle, byl nawet taki popularny dowcip na ten temat.
            Potem przekonalam sie, ze ta wada nie jest wylacznie cecha Polakow.
            Zawisc jest cecha wszystkich malych i leniwych ludzi, ktorzy zazdroscza czegos innym, ciagle o tym mowia, ale ani przez chwile nie pomysla, co sami mogliby zrobic, aby tym innym dorownac.

I ci mali ludzie czuja wielka potrzeba znalezienia "winnych" tego stanu rzeczy. Wszyscy moga byc winni: rodzice, wspolmalzonek, nauczyciele, wladze, panstwo. Wszyscy, tylko nie sam zadrosnik.

Bertrand Russell powiedzial kiedys:
            Jedną z najpotężniejszych przeszkód w budowaniu szczęścia jest zawiść.

Uwazam, ze szczesliwi nie musza sie tlumaczyc ze swojego szczescia wobec innych.
          • polski_francuz Normalnosc denerwuje 07.01.12, 13:18
            zrownowazone wpisy wychodza spod pior (klawiatur wlasciwie) zrownowazonych ludzi. Ktory jakos sobie zycie ulozyli. Mowie jakos tam gdyz zawsze mogloby byc lepiej. Maja jakies tam sukcesy. A i porazki, bo kto ich nie ma.

Zadowolenie z wlasnego losu a wlasciwie akceptacja tego co nam sie przytrafia powoduje moze "konswerwatywne" podejscie. Jakos sie ten uklad akceptuje, jakos tam sie szuka rozsadnego wyjscia.

Trudno "zadowolonych" do rewolucji przekonac. Argumenty, ktore ich poruszaja musza byc dobre, przemyslane i niosace w przyszlosc. Gdyz oni maja dzieci i dbaja o ic los.

Byc moze agentami KGB na tym forum powoduje milosc do ich ojczyzny Rosji ale ich zwolennikami, neofitami, takimi jak misterpee czy kaszebe powoduje wlasnie niezadowolenie z ich wlasnego losu.

I na tym niezadowoleniu jaczejka buduje.

PF
            • igor_uk pefcia-biedaczysko. 07.01.12, 13:21
              Czemu tak zle zawsze piszesz o Francji? Co ,nie ulozylo sie cie tam zycie?To wracaj do polskiego raja.
              • polski_francuz Napisz cos o Anglii 07.01.12, 13:26
                przeciez tam zyjesz. Nie masz nic do powiedzenia? Nie znasz angielskiego? Tchorzysz przed zemsta KGB?

Jestes wiec zwyczajnych tchorzem? Ty Rosjanin tchorzem?

Wierzyc sie nie chce...

PF
                • igor_uk Re: Napisz cos o Anglii 07.01.12, 13:39
                  Zaden problem.
                  Uwielbiam Anglikow za ich poczucie humora,za ich zdolnosc oceniac ludzi po tym,jaki sa,a nie jakiej narodowosci.Potrafili zbudowa sprawne Panstwo,w ktorym czlowiek nie musi spotykac sie z burokratami ,wystarcze miec dostep do intereneta,lub chec pojscia na Poczte ,lub zadzwonic przez telefon. Od 6 lat,mieszkajac w UK,spotkalem sie z kims,kogo mozno bylo by nazwac urzednikiem panstwowym,tylko jeden raz ,w momencie rozmowy ,ktora jest niezbedna,przed tym,jak otrzymac NIN .
                  Uwielbiam ten kraj za to,ze policjant z drogowki nigdy nie przejedzie obok zepsutego samochodu,a tylko wstanie za nim,wlaczy swiatla ostrzegawccze i bedzie do tej pory towarzyszyc tobie ,dopoki nie usuniesz awarie sam,lub nie przyjedzie pomoc drogowa. Lubie ten kraj za to,ze tu czlowiek czuje sie wolny,chociaz i zdaje sobie sprawe z tego,ze jest caly czas monitorowany.
                  Wiem,ze Anglicy mnie zaakceptowali i uznaja rownym sobie,czego nigdy nie czulem w Polsce,gdzie caly cas slyszalem,ze jestes nie u siebie i jak cos cie nie podoba sie,to jedz do Rosji.

*****************************************************************
                  Zapraszam wszystkich,komu Rosja lezy na sercu,jak rowniez tych,kto od samego tego slowa dostaje drgawek,na forum "Rosja"

forum.gazeta.pl/forum/f,154812,Rosja_.html
                  • igor_uk Alternatywa. 07.01.12, 13:50
                    Widze,ze dla niektorch alternatywa nie stanie przed Rosja na kolanach,jest plucie na nia.
                    • polski_francuz Pictures from tram 07.01.12, 14:03
                      no to skomentuj te mame. To video zrobilo duzo szumu w Polsce skad wielu emigrantow angielskich pochodzi.

PF
                      • igor_uk Re: Pictures from tram 07.01.12, 14:16
                        Ha,ha.A co tu komentowac?Poprawnosc polityczna w czystej postaci.
                        • polski_francuz Podpowiem 07.01.12, 14:23
                          Anglia ma sie zle. I tuziemcy zwalaja wine na przybyszy. Nie odczules tego?

PF
                          • igor_uk Glupia podpowiedz. 07.01.12, 14:39
                            Do tego nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia.
                            Przez poprawnosc polityczna Anglice naprawda zaczynaja czuc sie we wlasnym Kraju,jako ludzi drugiego gatunku.Zwlaszcza to widac w stosunku wladz do kolorowych.
                            Zeby zwolnic Anglika,nie trzeba zadnego wysilka,wystarcze mu podziekowac wspolpracy.Murzyna,jak nawet on nic w prace nie robi,zwolnic nie ma szans ,poniewaz odrazy zaczyna sie gadka o rasizmie. Drugim aspektem sprawy jest to,ze masa przybyszow (ja wsrod nich) z bylych demoludow, pozwolaja pracodawcam na to,zeby zaoszczedzic pare funtow na pracownikach i dla tego pierwsi do odstrzalu ida Anglice,bo wiadomo,ze na ich miejsce wezmie sie jakijs Polak lub Litwin ,ktory bedzie pracowac za mniejsze pienjadze i co tam ukrywac-szybciej.
                            To ze w UK dzieje sie zle,wiem z prasy,ale na wlasnej skorze jeszcze tego nie odczulem.Owszem,ostatnia podwyzka,ktora dostalem,ma juz dwoletni jubileusz,a ceny rosna,ale na moj poziom zycia to ,jak na razie,nie mialo wplywu.
                            • polski_francuz Unions 07.01.12, 16:34
                              "poniewaz od razu zaczyna sie gadka o rasizmie"

Prawo jest inne dla emigrantow niz dla tuziemcow? I faworyzuje emigrantow? Ciekawe. Na Wyspach jest zatem prawdziwy raj dla przyjezdnych. Pewnie dlatego ta mama sie zalila.

PF
                  • polski_francuz Pic na wode 07.01.12, 13:55
                    To sa obrazki z podrozy.

Stworz kilka watkow. Pokaz czym zyje spoleczenstwo. A ty w nim?

PF
                    • igor_uk Ha,ha. 07.01.12, 14:01
                      Co,pefci,jak ktos nie opluwa Kraj,w ktorym mieszka na stale,znaczy jest niewiarygodnym?
                      Zakladalem kilka watkow,poswieconym biezacym wydarzeniam w Anglii ,a to w kontekscie UE ,a to w kontekscie poprawnosci politycznej. Zakladac watek o tym,jak ja postrzegam Anglie,uwazam za niestosowne,poniewaz nie jestem kims waznym,zeby innych to interesowalo .
                      Bo narazam sie byc smiesznym,takim jak ty,ze swoimi uszczepliwymi uwagami pod adresem Prezydenta Panstwa,ktore cie przygarnelo. Tym wykazujez pogarde nie dla Sarkozy,a tylko wobec tych Francuzow,ktore wybrali go na Prezydenta.

• polski_francuz Interesowac 07.01.12, 14:07
                        sie nalezy. I jak sie cos przemyslalo to mozna to podac innym.

Twoje przemyslenia jako rosyjskiego emigranta w Polsce a potem w Anglii sa z pewnoscia interesujace dla innych Rosjan chcacych emigrowac do Polski czy dalej.

Szkoda, ze sie twoja wiedza i przemysleniami z nimi nie dzielisz.

Probowales juz na rosyjskich forach pisac?

PF
                        • igor_uk Re: Interesowac 07.01.12, 14:19
                          Oczewiscie ze na rosyjskich forach rowniez piisalem i jak kogos cos interesowalo konketnie,to chetnie dzielilem sie swoja wiedza.
                          Bo widzisz li,pefcia,my Rosjanie sa konkretnymi ludzmi i za swoj "bazar" (slowa) odpowiadamy,tym roznimy sie od Polakow.Bo dla was wypowiedziane slowa nie maja zadnej wartosci.
                          • polski_francuz Ciekaw 07.01.12, 14:21
                            jestem czy ich zachecales do emigracji do Polski? Demokracja to przeciez trudne doswiadczenie dla Rosjanina przyzwyczajonego do wszystko-lepiej-wiedzacej-wierchuszki.

PF
                            • igor_uk Re: Ciekaw 07.01.12, 14:48
                              Ha,ha.Nie zachecalem nikogo do emigracji (zreszta siebie rowniez za emigranta nie uwazam,a tylko ofiara historii ,hehe).Ale nie raz tlumaczylem moim wspolrozmowcam z Rosji,ze nie jestem zadnym mazochistem,ze wyjechalem do Polski.
                              Co dotyczy demokracji,to przekonalem sie w tym,ze bardziej wolny bylem w ZSRR,niz w Polsce.Gdzie na kazdym kroku slyszalem-co powiedza ludzi .Gdzie ksiadz ,bedac w moim domu,gadal jakies bzdury o tym,ze my z zona mieszkamy na kocia lape i ze on za nasze dzieci nie ponosi odpowiedzialnosci.Dzieci przy tym byli,co wcale nie przeszkadzalo ksiadzu w mowieniu tych slow.
                              • misterpee Re:Czy Ameryka to jest moja dusza ? 07.01.12, 15:47
                                Bardzo lubie Ameryke za to ze od razu przyjma cie jak przyjaciela , bez widocznego dystansu, wydaje sie ze masz wszedzie wszystkie mozliwosci. Po jakims czasie zobaczysz ze juz wiecej nie podaja ci reki, mozliwosci sa w granicach twoich barier, ludzie sa tacy sami jak gdzie indziej, ale logika jest taka ze trudno ja zrozumiec.
                                Rosje lubie za jej dusze, wszystko inne jest podobne, zyja w najwiekszym kraju swiata, maja troche inna religie, zupelnie inna historie. Z Rosjanami czuje sie jak w rodzinie.
                                KIedys byl rysunek w NYTimesie odnosnie Wschodniej Europy - za wielkim oknem eleganckiej restauracji konsumuja bogaci piekni ludzie, oglada ich przed oknem brzydka, obtargana biedota. Podpis pod tym - WPUSCIC ICH. Jednym slowem dzis zastanawiamy sie czy wpuscic do tego zachodniego raju Rosjan ? Po co gadka ! Oni juz sa w tej dobrej restauracji czego dowodem jest Alexey i tysiace innych Rosjan. Poznalem go w Paraty poprzez rosyjskiego sasiada, wlasciciela hoteli w Saint Tropez, obywatela Brazylji. Od tego czasu przez Paraty przewija sie masa Rosjan. Tych bogatych nie znam, mieszkaja w Laranjeira, strzezeni i niedostepni - podobnie jak wiekszosc miedzynarodowki kapitalu. A Polacy juz ptrzestali przyjezdzac na handel, przyjezdzaja poznawac kontynent. pare miesiecy temu spotkalem w Jericocoacoara grupe polslich chlopakow jadacych rowerami i namiotami z Manaus, tysiace kilometrow!!!!
                                • de_oakville Re:Czy Ameryka to jest moja dusza ? 08.01.12, 11:59
                                  Kocham Kanade nie dlatego, ze jest to kraj, ktory ma taka sama mentalnosc jak moja.
                                  Albo kraj, ktory przejal moja mentalnosc, uznal ja za najlepsza i sie do niej dopasowal.
                                  Kocham Kanade, poniewaz kraj ten zawsze pozwalal mi w 100% byc soba, takim jakim naprawde jestem. Wymagal ode mnie tylko przestrzegania prawa oraz tolerancji i respektu wobec innych wspolobywateli. Nigdzie nie czulem sie tak wolny duchowo jak tutaj. Ani w Niemczech, ani nawet w Polsce.

Czlowiek, gdziekolwiek by nie mieszkal potrzebuje glownie 3 rzeczy:

- dobrych stosunkow z najblizszymi osobami (rodzina)
                                  - dobrych stosunkow w pracy
                                  - dobrych przyjaciol

Powyzsze 3 rzeczy, czlowiek sam sobie stwarza, gdziekolwiek by nie mieszkal, jesli kraj w ktorym mieszka jest wolny. Mialem w Polsce bardzo dobrych przyjaciol Polakow, i mam obecnie w Kanadzie bardzo dobrych przyjaciol Polakow. I nikt mi nie zabrania sie z nimi spotykac, "plawic sie" w naszej polskiej mentalnosci i rozmawiac o czym chcemy.

Zawsze imponowala mi mentalnosc anglo-saska, z ktora kanadyjska ma wiele wspolnego.
                                  Ci ludzie nigdy nie wchodza innym "z butami do duszy". Sa "chlodni" nie tylko wobec cudzoziemcow, ale rowniez wobec siebie samych - chodzi tu o osoby obce. W rozmowach dbaja o to, aby nikogo nie urazic, np. rozmawiaja "o pogodzie", bo jest to temat neutralny i nikogo nie drazniacy. Nie mowia wsrod obcych o polityce, religii lub orientacjach seksualnych.
                                  "Cieplo" i osobiste poglady zachowuja tylko dla osob najblizszych (albo wyrazaja je na forach:)). Taka mentalnosc najbardziej lubie. A moze oni sa tacy tylko wobec mnie, bo ja im rowniez nie wchodze "z butami do duszy?" Dlatego miedzy innymi ciagnely do tych krajow setki tysiecy imigrantow z calego swiata. Bo przeciez nie "tylko dla pieniedzy".

Pamietam takie oto teksty piosenek z okresu konca PRL-u.

"Nie pragnę wcale byś była wielka
                                  Zbrojna po zęby od morza do morza
                                  I nie chcę także by cię uważano
                                  Za perłę świata i wybrankę Boga
                                  Chcę tylko domu w twoich granicach
                                  Bez lokatorów stukających w ściany
                                  Gdy ktoś chce trochę głośniej zaśpiewać
                                  O sprawach które wszyscy znamy"

Czy ci dawni "lokatorzy stukający w ściany" juz dzis w Polsce nie "stukaja?" Na przyklad na forum?
                                  • misterpee Re:kanada pachnaca czosnkiem w/g Oakvilla 08.01.12, 16:27
                                    A jak to bylo ze na lotnisku zabili polskiego faceta? Pisz wiecej, niech twoja dusza nad oceanem mgly krazy.
                                  • mara571 oj stukaja, stukaja 08.01.12, 16:32
                                    niestety...
                              • polski_francuz Religia 07.01.12, 16:31
                                w Rosji tez ponoc coraz wieksza role gra. Popi po domach nie chodza? Zycia rodzinnego bez malzenstwa nie potepiaja?

PF
                                • misterpee Re: Religia 07.01.12, 17:44
                                  Kiril Putina odwiedzil w domu. Ale w Ameryce jest podobnie, a nawet lepiej, policz ilu rabinow odwiedzilo Obame jakie piniadze Barak musial stracic dla swojego goscia ! Tfu !
                                • romrus Popy po domach nie chodza 07.01.12, 21:20
                                  polski_francuz napisał:
                                  > w Rosji tez ponoc coraz wieksza role gra. Popi po domach nie chodza? Zycia rodz
                                  > innego bez malzenstwa nie potepiaja?

Zasada Cierkwi prawoslawnej - czlowiek musi ijsc do cierkwi, a nie cerkiew do czloweka.
                                  Nie wiem dobrze to, czy zle, ale jesli sam nie idzesz do cerkwi, to ona cie olewa.
                                  • polski_francuz Nie gora do Mahometa 08.01.12, 08:20
                                    ale Mahomet do gory:)

Poozdro

PF
                            • romrus Emigracja do Polski 07.01.12, 21:26
                              polski_francuz napisał:
                              > jestem czy ich zachecales do emigracji do Polski? Demokracja to przeciez trudne
                              > doswiadczenie dla Rosjanina przyzwyczajonego do wszystko-lepiej-wiedzacej-wier
                              > chuszki.

Ja nie zachecam, chociaz mam bardzo dobry wspomnienia o zyciu w Polsce.
                              Nie chodzi o demokracje,czy jej brak, to w ogole bez znaczenia.
                              W Rosji latwiej zarabiac pieniadzy i latwiej zyc, jesli zarabiasz. Nawet jak nie zarabiasz, tez latwiej.
                              Nie czyjesz sie pod lupa, mozesz zyc jak chcesz.

• misterpee Re: Emigracja 08.01.12, 01:34
                                zawsze latwiej jest wsrod swoich. Tak jest wszedzie.
                              • mara571 a wiesz, ze zaczela sie trzecia abolicja dla 09.01.12, 19:53
                                cudzoziemcow przebywajacych w Polsce?
    • jk2007 znowu...ryba 07.01.12, 22:11
      arhivarrus.com/news/439-norway.html
      • misterpee Re: Thailandia - ulubione miejsce dla Rosjan 08.01.12, 10:40
        www.globalpost.com/dispatch/thailand/090603/moscow-the-tropics
        Russians have helped revitalize Pattaya, first transformed into raunchy nightspot decades ago by Vietnam War-era U.S. troops. The city has since seen its ups and downs, but now it has a new look. Pattaya abounds with Cyrillic signs advertising scuba shops, restaurants and bars. There’s even an all-Russian local TV station.
        • malkontent6 Może o to chodzi. :) 08.01.12, 17:04
          'Since the Vietnam War, Thailand has gained international notoriety among travellers from many countries as a sex tourism destination."

en.wikipedia.org/wiki/Prostitution_in_Thailand
          • misterpee Re: Thailand , Oakville , Polska 08.01.12, 18:48
            Kiedy pierwszy raz przyjechalem do Ameryki i pytano mnie jak Polacy wspolpracowali z Hitlerem, potem uslyszalem polskie dowcipy, kiedy nie chcieli mnie dopuscic do egzaminu na licencje - " wy Polacy chcecie byc .... kiedy murzyn zatrzymal mnie na ulicy - co ty tu robisz ty biala swinio, kiedy [ierwszy raz pozmalem prawde o Jalcie - wiedzialem ten kraj nie ma duszy , ma wiele dusz, sa ghetta i kazdy grabi ile moze dla swojej koniunktury. A 100 wolnoscia. koniunktura moga sie cieszyc ci na ktorych to czeka, kiedy po przyjezdzie maja zapewnione mieszkania, rozne swiadczenia, bezplatna edukacje dla dzieci wlacznie z Ivy lique, potem kariery. Anglsasi to brzmi dumnie, dumnie w Indiach, w Afryce, na karaibach, gdzie Anglosasi traktowali tubylcow gorzej niz Hitler Polakow. A caly okresd niewolnictwa w Ameryce, podboj Meksyku, historia Guatemali, Kuby, Venezueli..... Oakville powinien byc dumny z tej anglosaskiej konekcji. A doprowadzenie do wladzy Trockiego, Lenina, Stalina, Hitlera.... Oakville powinien dziekowac Bogu.
            Jestem polskiego pochodzenia, nie uwazam ze Polacy sa bez skazy, ale jestem jednym z nich, to jest moja rodzina. Aglosasi tez sa rodzina dla siebie. W ich rodzinie przyznawanie sie do polskiego rodowodu nie nalezy do dobrego tonu. " A jestes z Polski, wyscie tak przesladowali zydow".
            Wracajac do Thailandi, przypomne tym kto tym handluje na Westbahnhoff w Berlinie, Kto prowadzi nabor dziewczyn w Ukrainie, Moldawi, a Republika Czeska znana jest ze swojego przemyslu pornograficznego, przynoszacego jej dobry procent dochodu narodowego. Wiec zapomnijcie o Thailandi, koszula jest blizsza cialu.
            • malkontent6 Re: Thailand , Oakville , Polska 09.01.12, 18:26
              Pięknie piszesz. Szkoda, że bez sensu.
              • mara571 frustracja 09.01.12, 19:42
                wynikajaca z wlasnych niepowodzen moze znalezc ujscie na forum Swiat, kiedy atakuje sie innych, ktorym sie udalo.
    • jk2007 fotki, 09.01.12, 11:51
      drugoi.livejournal.com/3679210.html#cutid1
      • de_oakville Byc jak najdalej od mentalnosci pokroju Misterpee 09.01.12, 13:46
        To wielkie szczescie. Biore sobie "urlop" od tej mentalnosci i od forum swiat do nastepnego week-endu. Prawie kazdy czlowiek ma swoje wady i uprzedzenia, bo nie jest aniolem. Najwazniejsze jednak czym sie kieruje. Niejeden za swoja "ksiege madrosci" wybiera Ewangelie. Jesli natknie sie gdzies na nieznajomego brodacza w turbanie, do ktorego nabawil sie uprzedzen przez telewizje, to przynajmniej wie, ze musi te uprzedzenia przezwyciezyc, bo jest napisane "traktuj blizniego swego jak siebie samego." Inny za swoja "ksiege madrosci" wybiera cos innego, np. "Mein Kampf", ktory wyraza poglady niedoszlego "malarza-artysty".
        • misterpee Re: dziela Hitlera sa cenione 09.01.12, 14:51
          tak przynajmnie podaja media - sprzedarz idzie dobrze, czy byl zlym artysta? zapewne lepszym niz wielu producentow obecnych pokazow. A jezeli o jego dzielo Mein Kampf to jest ono realizowane przez Mildemberg grup i swiatowa masonerie z pewnymi zmianami.
          A co do pana Oakvilla, bez watpienia reprezentuje lepszy poziom niz Felus i Jasiu co jest doktorem.
          • misterpee Re: dziela Hitlera sa cenione - link 09.01.12, 14:52
            articles.cnn.com/2009-04-23/world/hitler.auction_1_oil-painting-watercolors-nazi-death-camps?_s=PM:WORLD
            • misterpee Re: Biedny Oakville 09.01.12, 18:09
              Lubi pisac dlugie epistoly, a ja go tak krytykuje. Alez oczywiscie, Kanada jest piekna i czysta, troche za zimna, Kanadcy sa bardziej cywilizowani niz poludniowi sasiedzi. Wystarczy przekroczyc granice kolo Buffalo. Kanada jest jak Rosja, niemalze wielka. pusta, mozna sie tam schowac i przezimowac. Dlatego tylu amerykanskich zolnierzy z Wietnamu wybralo emigracje do Kanady. Ale dzis to niewiele moze pomoc. Bush chce sie schowac w Paragwaju, inni w Argentynie lub Brazyli.
              • jk2007 Brazylia, fotka 09.01.12, 20:00
                esquire.ru/potd/16122011
                • misterpee Re: Dobra nazwa dla Polakow 09.01.12, 20:17
                  Latam, latam, latac musze czy chce czy tez nie ! Najpierw upewnij sie ze masz gdzie mieszkac w Rio albo Santiago.
                  www.bestrealestateplanet.com/go/en/properties-for-sale--type--Apartments--location--America----page.html
                  • misterpee Re: Aleksej jest teraz w Costa Rica 10.01.12, 17:38
                    zobaczcie jego fotografie. Ci co lubia intelektualne podroze po hotelach moga nie otwierac tego linku.
                    www.flickr.com/photos/ashblacklad/sets/72157628803645835/with/6671120731/
    • barracuda65 Re: Bieda w Rosji, tymczasem Oakville zwiedza swi 11.01.12, 09:31
      proponuję alternatywę

www.jeszczedalej.pl
      • misterpee Re: Aleksej ma dobre oczy 11.01.12, 17:21
        bo oglada i piekno przyrody, biede faweli, grubaski w Miami, dekadencje clubowa. Jego zdjecia mowia same za siebie, nie sa artystycznymi osiagnieciami ,ale sa przyjemne do ogladania. Na dodatek tyle podrozy w takim przeciagu czasu ! Oakville, ogladnij je jeszcze raz i nie mow o intelektulizmie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka