Dodaj do ulubionych

kara smierci wykonana ?

17.03.12, 13:12
Skazany na śmierć za współudział w zamachu na mińskie metro w 2011 roku Uładzisłau Kawaliou został rozstrzelany - poinformowało Radio Swaboda.
Bliscy Kawaloua otrzymali teraz list z Sądu Najwyższego Białorusi informujący o wykonaniu wyroku. Siostra Uładzisława Kawaloua, Tacciana jest w rozpaczy. - List ma datę 16 marca. Tam jest napisane, że wyrok sądu został wykonany - powiedziała. Sąd orzekł, że Kawalou to wspólnik Dźmitra Kanawałaua w zamachu terrorystycznym na mińskie metro, w wyniku którego w kwietniu ubiegłego roku zginęło 15 osób a około 400 zostało rannych.

Prezydent Aleksander Łukaszenka odmówił ułaskawienia obu skazanych. O uniewinnienie syna walczyła matka Kawaloua, która w tej sprawie udała się na posiedzenie Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy. Tłumaczyła wtedy, że jej syn i jego wspólnik są niewinni. Dima Kawalou przekonywała, że zeznania świadków i ofiar zamachu nie pasują do oskarżenia, a na świadków wywierano naciski.

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/568121,Stracono-skazanego-za-zamach-w-metrze
Macie potwierdzenie z innych mediow niz polskie?

Obserwuj wątek
    • igor_uk Re: kara smierci wykonana ? 17.03.12, 13:23
      Zrodlem tej informacji,niezaleznie od tego,gdzie ona pojawia sie, jest "Radio Swaboda".
      www.svaboda.org/content/article/24518532.html
      gdzie mozesz i znalezc i fotokopie tego lista.
    • przyjacielameryki Re: kara smierci wykonana ? 17.03.12, 14:43
      Większość białoruskiego społeczeństwa nie wierzy w winę skazanych i straconych. Ten proces odbiegał od jakichkolwiek standardów prawnych, było i jest wiele niejasności i wątpliwości. Stracenie tych ludzi może być początkiem odrodzenia się społeczeństwa białoruskiego a do sprawy trzeba wrócić nawet po latach(jak u nas z czasów komuny) i dokładnie wyjaśnić.
      • igor_uk p.a. 17.03.12, 14:53
        Czy mozesz udowodnic chociaz by jedno swoje slowo? Czy przeprowadziles badania,co do tego,jak spoleczenstwo bialoruskie odnioslo sie do tego wyroku?Czy wiesz dokldnie,jakie byli dowody ich winy ?
        Moze przestaniesz wyglaszac bzdure niczym nie podparte?
        • przyjacielameryki Re: p.a. 17.03.12, 15:02
          Badania opinii przeprowadzały stosowne organizacje, tyle że niezależne. A dowodów twardych w ogóle nie było. Były tylko poszlaki i jakieś zeznania, pózniej odwoływane bo były wymuszone siłą. A dlaczego tak szybko wykonali ten wyrok??? Nawet w Chinach dłużej trwa cała procedura do wykonani śmierci.
          Jest zbyt dużo niejasności Igorek!!!!! W państwie prawa takie sprawy załatwia się inaczej.
          • igor_uk Re: p.a. 17.03.12, 15:04
            Gdzie wyniki tych badan? Link poprosze.
            • przyjacielameryki Re: p.a. 17.03.12, 15:19
              igor_uk napisał:

> Gdzie wyniki tych badan? Link poprosze.

Cha!, cha! Na oficjalnej stronie Łukaszenki.
              • lubat Re: p.a. 17.03.12, 15:27
                Łukaszenko zrobił coś, co w Imperium Zła (usa) jest na porządku dziennym. Przy tym jest bardziej humanitarny, bo rozstrzelanie jest śmiercią szybką, bez przypalania ciała na krześle elektrycznym, czy trwającej wiele godzin procedurze trucia zastrzykiem, co jest gorsze, niż sama śmierć.
                Mówiąc krótko, Łukaszka zrobił bardzo amerykański ruch, a azbesty i tak niezadowolone.
                • felusiak1 Re: p.a. 17.03.12, 17:16
                  bzdury piszesz lubat. tu masz listę wykonanych wyroków od 1927 do 2003 roku. Od 9 lat nie wykonano żadnego wyroku.
                  www.deathpenaltyinfo.org/federal-executions-1927-2003
                  Z reguły skazany na karę śmierci przebywa w celi przez 18 lat zanim wszystkie mozliwości apelacji zostana wyczerpane. Potem wyznaczona zostaje data wykonania wyroku i rodzina skazanego jest zawiadamiana. Może się z nim pożegnać. Wyrok wykonywany jest z udziałem publiczności selektywnie wybranej, zwykle 12-20 osób.

Wy tam na wschodzie musicie sie jeszcze długo uczyć aby dorównać tym na zachodzie.
                  • eva15 Feluś i jego kłamliwa propaganda w obronie USA 17.03.12, 17:47
                    felusiak1 napisał:

> bzdury piszesz lubat. tu masz listę wykonanych wyroków od 1927 do 2003 roku. Od
                    > 9 lat nie wykonano żadnego wyroku.

Od bzdur, a raczej propagandowych kłamstw ty jesteś specem:

Michael Bruce Ross , 13. Mai 2005 in Somers, Connecticut), zabity zastrzykiem z trucizną
                    de.wikipedia.org/wiki/Michael_Bruce_Ross
                    Stanley „Tookie“ Williams III, 13.12.2005, Kalifornia, zastrzyk z trucizną
                    de.wikipedia.org/wiki/Stanley_Williams
                    Mark Dean Schwab, 01.07.2008, Floryda, zabity zastrzykiem z trucizną
                    www.spiegel.de/panorama/justiz/0,1518,563338,00.html

Troy Davis, 21.09.2011 , Georgia, zastrzyk z truicizną
                    de.wikipedia.org/wiki/Troy_Davis
                    PEŁNO tego, jest , nie ma czasu wszysrtkich podawać.

Piździsz, feluś, jak zawsze. Tak widać twoja uroda.
                    • felusiak1 propaganda w obronie US? 17.03.12, 18:56
                      wyraźnie zaznaczyłem, że chodzi o system federalny a tu nie wykonano wyroku smierci od 2003.
                      pospolite przestepstwa są w gestii sądów stanowych i wyroki smierci nie są ferowane na lewo i prawo. w 90% przestepcy dostaja dozywocie.
                      Atak terrorystyczny, taki jak na metro w Mińsku podlegałby jurysdykcji federalnej.
                      • igor_uk felus,przestan pizdziec! 17.03.12, 19:04
                        Biedaku,zesrales sie,a teraz probujesz tlumaczyc sie,do tego nieudolnie.
                        Masz tu calosc twojego postu.:

bzdury piszesz lubat. tu masz listę wykonanych wyroków od 1927 do 2003 roku. Od 9 lat nie wykonano żadnego wyroku.
                        www.deathpenaltyinfo.org/federal-executions-1927-2003
                        Z reguły skazany na karę śmierci przebywa w celi przez 18 lat zanim wszystkie mozliwości apelacji zostana wyczerpane. Potem wyznaczona zostaje data wykonania wyroku i rodzina skazanego jest zawiadamiana. Może się z nim pożegnać. Wyrok wykonywany jest z udziałem publiczności selektywnie wybranej, zwykle 12-20 osób

Czy mozesz podkreslic to miejsce ,gdzie,a dalej cytat z twojego ostatniego postu :"wyraźnie zaznaczyłem, że chodzi o system federalny a tu nie wykonano wyroku smierci od 2003".
                        • felusiak1 Re: felus,przestan pizdziec! 17.03.12, 19:36
                          tak to prawda, ze$rałem się i nie mam papieru toaletowaegi i paluchami podcieram.
                          i teraz mam całe rency w góó...e i całą klawiaturę w góó...e.
                          • igor_uk Re: felus,przestan pizdziec! 17.03.12, 19:38
                            felus,a czy masz jakas stara gazete?
                            • felusiak1 mam z 17 września 1939 17.03.12, 19:53
                              mam ksiażkę jak hartowała sie stal ale papier jakiś szorstki. pewnie dlatego, zeby publika nie uzywała do wycierania doopy.
                              • igor_uk felus. 17.03.12, 20:13
                                Widze, nu to sostaje sie cie tylko wylizac sie.Widze,ze kregoslup masz bardzo gietku,to nie bedziesz miec wiekszych klopotow z tym,zeby siehnac swoim jezorem wlasnej doopy.
                  • romrus Dokladnie tak, Panie Felus 17.03.12, 18:20
                    felusiak1 napisał:
                    >Wyrok wykonywany jest z udziałem publiczności selektywnie wybranej, zwykle 12-20 osób.
                    > Wy tam na wschodzie musicie sie jeszcze długo uczyć aby dorównać tym na zachodzie.

Jestesmy zacofani, bo u nas przestali smarzyc ludzie publicznie jeszcze w srediowiecziu.
                  • g-48 Re: p.a. 17.03.12, 21:09
                    Mam inne dane:
                    www.deathpenaltyinfo.org/views-executions
                    i rodzina skazanego jest zawiadamiana. Może się z nim pożegnać.
                    No fajnie jak tatus i mamusia ucaluje synka/corke w czulko z slowami"Nie martw sie zobaczymy sie tam w Zaswiatach"
                    Humanisci calym pyskiem
                • poddanywujasama Re: p.a. 17.03.12, 19:25
                  >czy trwającej wiele godzin procedurze tru
                  > cia zastrzykiem, co jest gorsze, niż sama śmierć.
                  IDIOTYZMY piszesz.....calkowita nieznajomosc tematu.
                  Poczytaj sobie na ten temat bo osmieszasz sie.
      • romrus Standartow? 17.03.12, 16:19
        przyjacielameryki napisał:
        > Ten proces odbiegał od jakichkolwiek standardów prawnych

Jestem ciekaw, zasmarza Jankiesi swojego zolnierza za morderstwo 17 cywilow, czy zostanie uniewinnieony jak mordercy z Nangar Khel.
        • poddanywujasama Re: Standartow? 17.03.12, 19:21
          Jezeli chodzi o morderstwa popelnione przez zolnierzy jakiejkowiek armii to wy z hitlerowcami ustanowilscie rekord nie do pobicia. O gwaltach na ludnosci cywilnej nie wspomne.
          • romrus Przeciez.. 17.03.12, 19:41
            poddanywujasama napisał:
            > Jezeli chodzi o morderstwa popelnione przez zolnierzy jakiejkowiek armii to wy
            > z hitlerowcami ustanowilscie rekord nie do pobicia. O gwaltach na ludnosci cywi
            > lnej nie wspomne.

..jestesmy dicza aziacka, wiec nic dziwnego.

Pytam jak to ma byc w kraju cywilizowanym, wzorcu demokracji - zasmarzyc publicznie czy unniewinnic jak porucznika Kelly czy mordercow z Nangar Khal.
      • twoj.brat.bialyrusin Re: kara smierci wykonana ? 17.03.12, 21:12
        przyjacielameryki napisał: Większość białoruskiego społeczeństwa nie wierzy w winę skazanych i straconych.....
        Przyjacielu terrorystów trzeba było wysłać petycję do W.G. Busha, aby ich ułaskawił.
    • br0fl0vski Re: kara smierci wykonana ? 17.03.12, 17:24
      moja droga tow. ksiezniczko von Googlestein w tej historii brakuje elementu medialnego. braku transmisji z egzekucji. spoleczenstwo bialoruskie jeszcze do demokracji nie dojzalo.

www.nytimes.com/2001/06/12/us/the-mcveigh-execution-oklahoma-city-execution-on-tv-brings-little-solace.html?pagewanted=all&src=pm
      • mara571 wyglupiles nieprzecietnie 17.03.12, 18:00
        wszyscy zrozumieli moje intencje, a ty posuwasz sie do hipotez bez podstaw.

br0fl0vski napisał:

> moja droga tow. ksiezniczko von Googlestein w tej historii brakuje elementu med
        > ialnego. braku transmisji z egzekucji. spoleczenstwo bialoruskie jeszcze do dem
        > okracji nie dojzalo.
        >
        > www.nytimes.com/2001/06/12/us/the-mcveigh-execution-oklahoma-city-execution-on-tv-brings-little-solace.html?pagewanted=all&src=pm
        • br0fl0vski Re: wyglupiles nieprzecietnie 17.03.12, 18:15
          alez ja ci prawa do powtarzania po innych nie chce odbierac.
    • lubat Re: kara smierci wykonana ? 17.03.12, 21:57
      Na Inioforum.ru też trwa dyskusja na temat egzekucji tych białoruskich bidul lub przestępców. Zdania są podzielone, ale jeden post mnie ujął. Przytaczam go w streszczeniu:

Aleksander Wertyński rosyjski pieśniarz, kompozytor, poeta i aktor w latach dwudziestych przebywał na emigracji w Paryżu. W swoich pamiętnikach opisuje, że był w roku 1924 świadkiem publicznego wieszania skazańca. Publika bawiła się wspaniale, było niezłe show. A on czuł się zdruzgotany, nie mógł się uspokoić. Poszedł do winiarni, by utopić smutek w winie. Tam go znali i wielu pytało, dlaczego jest tak smutny. Kiedy powiedział, wszyscy byli zdumieni, że przejmuje się jakimś złodziejaszkiem, zamiast bawić się jak inni.
      Tylko jeden człowiek rozumiał go, powiedział, że to rzeczywiście nie jest widok dla poetów i ludzi wrażliwych. Wertyński zapytał rozmówcę, kim on jest. Katem - odpowiedział ten.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka