Dodaj do ulubionych

Klopoty z Walterem

30.03.12, 08:03
Rocznica 65. smierci generala Swierczewskiego budzi emocje. Lokalne wladze w Jablonkach organizuja w sobote uroczystosc by jego smierc uczcic.

Uroczystosc ma sluzyc takze pojednaniu polsko-ukrainskiemu.

Nie wszyscy sa zachwyceni wyborem postaci stajacej sie symbolem pojednania. Walter byl komunista z przekonania, nieudolnym dowodca w 1941 i, w koncu, pijaczkiem. Komunisci wynalezli go gdyz brakowalo im "bohaterow z zyciorysem" twierdzi pan Terlecki.

Wladze wiekszych miast sie niezbyt z symbolem piescily. We Wroclawiu przemianowano jego ulice a w Poznaniu zburzono jego pomnik.

Ciekaw jestem opinii forumowych znawcow tematu o Walterze.

PF
Obserwuj wątek
    • borrka Zdania jestem najgorszego. 30.03.12, 09:54
      Swierczewski ma na sumieniu smierc tysiecy polskich i sowieckich zolnierzy - zgineli, bo dowodzil pijany.
      Jest jawnym zaprzeczeniem propagandy "nie matura lecz, chec szczera".

Przedwojenny polski oficer nawet na poligonie nie pil alkoholu, o polu walki nie mowiac.
      A przecie generalnie, abstynentami nie byli.
      Dla pokolenia moich Dziadkow - oficerow RP ... szmata.
      • polski_francuz Symbol? 30.03.12, 10:02
        Skad ten pomysl by akurat Swierczewski byl symbolem pojednania polsko-ukrainskiego? Chyba nie dlatego, ze Polacy sa wdzieczni Ukraincom za uwolnienie ich od pijaka przy wladzy?

Ci rosyjscy namiestnicy w polskim powojennym rzadzie pewnie wszyscy pili.

PF
      • kombrig Re: Zdania jestem najgorszego.+ 30.03.12, 10:03
        gdy los przeniosl mnie do Polski,musialem sie wswzystkiego uczyc od nowa.
        W ZSRR mialem bochatera.Nazywal sie Rokossowskij.Nie wiedzialem,ze Polak.
        W Polsce mnie przedstawili bochatera z Hiszpanii gen.Swierczewskiego,byl rowniez bochaterem,jak i Rokossowskij,chociaz nie takiej samej rangi,wojny domowej w Rosji.
        Walczyl z bialoPolakami.A potem banderowcami.
        A teraz sie okazuje - pijak.I jak Budinny,niezdarny dowodca.
        Czy nie mozna zwariowac?
        Budionny,ulubieniec wszystkich dzieci-niezdarny?
        Bochater Swierczewski-tez?
        • borrka Powiem Ci szczerze, Bywszy... 30.03.12, 10:17
          Rokossowski, to byl "krysztal" w porownaniu z Walterem.
          Dobry dowodca, czlowiek honoru, tyle ze ... sowiecki.
          A ze tow. Stalin zrobil go namiestnikiem Polski Ludowej, to nawet nie jego wina :)
          • kombrig Re: potem czytalem+ 30.03.12, 10:25
            ze dla Polakow byl Russkim,dla Russkich byl Polakiem.
            I kochal sie w Ninie Andrycz.
      • borrka Pojednanie polsko-ukrainskie... 30.03.12, 10:11
        Musi opierac sie na uznaniu prawa Ukraincow do walki o niepodleglosc i jednoczesnego potepienia zbrodni banderowskich.
        Dlatego jest tak trudne.

Polacy, po latach i w bolach, zrozumieli, ze Ukrainiec (nota bene podobny do nas mentalnie) ma 100% prawo do niepodlegosci.
        Zasadnosci czystek etnicznych w wykonaniu UPA nie uznaja nigdy.

POwtarzam, to niezwykle zlozony problem i chociaz my nie mieszajmy do tego bolszewickiego kondotiera, Swierczewskiego.
        • kombrig Re:o ile wiem+ 30.03.12, 10:53
          "walki" odbywaly sie w Zachodniej Ukrainie-do 1939r.tereny panstwa Polskiego.
          O takich zajsciach na Ukrainie Wschodniej nie slyszalem.
          Jestem Zydem,wiec podejrzenia co do moich sympatii w stosunku do tak zwanych banderowcow byly by niedorzeczne.
          Na studium wojskowym kapitan,syn osiedlenca,opowiadal o niezbyt ladnych postepkow wladz w stosunku do rdzennej ludnosci.
          W rodzinie zony,czyli mojej rowniez,byla pani(moja szwagierka) corka oficera przedwojennego tez opowiadala niezbyt ciekawe rzeczy.
          A z tego wyszlo:chlop w polaczeniu z klonica(czy to Polak,czy Ukrainiec)-straszna rzecz.
          Wiec i banderowcy tez.
          A do tego dochodza podsycane nienawisci narodowe.
          Ruchy kozackie,pogromy i Polakow i Zydow,czernosotency,Wolyn,Jedwabne i tp.
          Rozdwojenie jazni-Machno czy Budionnyj,Kotowskij,Szczors-bochaterzy Ukrainscy,bandyci..
          A zdrugiej strony-prywatnie losy Bandery i jego rodziny.
          Moze by juz czas dac temu spokoj?

• jk2007 o ile wiem Bandera mial 30.03.12, 11:26
            zydowskie korzenia
            • bywszy1 Re: a ja wiem jeszcze lepiej+ 30.03.12, 12:25
              jego cala rodzina sa potomkami czlowieka Denisowa.
        • asmall4 Re: Pojednanie polsko-ukrainskie... 30.03.12, 11:05
          Świetnie OUN-UPA opisał w ostatniej książce wydanej w PL Mark Sołonin.

Teksty są obiektywne i wyważone.
          • bywszy1 Re: ?+ 30.03.12, 12:30
            asmall4 napisał:

> Świetnie OUN-UPA opisał w ostatniej książce wydanej w PL Mark Sołonin.
            <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
            to jest panskie zdanie
            • asmall4 Re: ?+ 30.03.12, 12:43
              A czyje ?? Naprawdę polecam tę książkę w tej kwestii.
              • bywszy1 Re: ?+ 30.03.12, 12:51
                bede mial trudnosci z nabyciem ksiazki.
                Ale czytam troche rosyjski i ukrainski internet.
                Mam przyjaciol na wschodzie i SkyPe.
                W moim bylym miescie ulice Lenina przemianowano na Stepana Bandere.
                Potem sie okazuje,ze Bandera wcale nie Ukrainiec a odnosi sie do lemkow.
                I operacja wisla rowniez do Lemkow sie odnosi.
                A co poniektorzy twierdza,ze na Ukrainie szykuje sie wojna domowa.
                A nawet Ukraina Zachodnia dazy do wew netrznego podzialu,a nie tylko oddzielenia sie od Wschodu.
                Tak twierdza.
                • asmall4 Re: ?+ 30.03.12, 13:49
                  To ta książka:
                  Nic dobrego na wojnie (Нет блaгa нa вoйне)
                  wydanie polskie 2011 (Rebis)

A tu jej ocenka przez Rafała Ziemkiewicza
                  "Może i nie ma w tym tekście niczego nowego, ale śmiem twierdzić, że powinien on być obowiązkową lekturą w szkołach, w parlamencie RP i jej „elitach" kulturalnych. Bo jest to po prostu zawarta w pigułce wiedza, oparta na dokumentach i cytatach, o do gruntu zbrodniczej, obłędnej ideologii, która wydała OUN i UPA − ideologii bliźniaczo podobnej do nazizmu i komunizmu, bo też i wywiedzionej z generalnie tych samych założeń budowy „nowego wspaniałego świata" poprzez masową eksterminację całych stojących na zawadzie grup społecznych i narodów. Jak pisze Sołonin, Doncow czy Bandera od Hitlera i Stalina różnili się tylko tym, że mieli mniej szczęścia i nigdy nie dano im rządzić państwem. Z tym „brakiem szczęścia" można polemizować. Oczywiście, w liczbach bezwzględnych wymordowanie około stu tysięcy Polaków, Żydów, Ukraińców i Czechów nie może się równać osiągnięciami Hitlera, liczonymi w milionach, a tym bardziej Stalina, idących w dziesiątki milionów. Ale za to nacjonalistom ukraińskim (czy, jak chce Sołonin, „galicyjskim") przysługiwała przez wiele lat palma pierwszeństwa jeśli chodzi o skuteczność zorganizowania masowego ludobójstwa siłami partyzantki, nie dysponującej żadnym aparatem państwowym. Przynajmniej do czasu rzezi w Ruandzie."
                  www.rp.pl/artykul/767882.html?print=tak&p=0
                  • bywszy1 Re: ?+ 30.03.12, 15:07
                    ja sie z panem zgodze na wszystko.
                    Tylko chce powiedziec,ze niezaleznie co ja osobiscie albo mnie sympatyczni autorzy mysla,zawsze sie znajda tacy,ktorych ocena bedzie diametralnie rozna.
                    A tak dyskusja jest ciekawa.
    • asmall4 Re: Klopoty z Walterem 30.03.12, 11:02
      Świerczewski to taki polski Żukow.

Zero myślenia jedynie chlanie i gnanie żołnierzy pod niemieckie karabiny maszynowe.
      • bywszy1 Re: moze tak,a moze i nie+ 30.03.12, 12:28
        jak sie czyta rosyjskie wydania-zdania sa podzielone co do Zukowa.
        I jako co do czlowieka jak i co do talentu wojskowego.
        • asmall4 Re: moze tak,a moze i nie+ 30.03.12, 12:45
          Ja mogę polecić:

Żukow - Cień zwycięstwa (Жyкoв - Тень пoбеды, 2002)
          wydania polskie: 2002 (AiB), 2006 (Rebis, pod tytułem Cień zwycięstwa)

Cofam wypowiedziane słowa (Берy cвoи cлoвa oбрaтнo, 2005)
          wydanie polskie: 2006

Setki faktów,dokumentów ,wypowiedzi kolegów marszałków itd.
          • borrka Szukam zrodel: 30.03.12, 12:54
            Moze ktos zna.
            Podobno w trakcie forsowania Odry, wydano polecenie "rozjechania" sowieckiego szpitala polowego przez kolumne sowieckich czolgow.
            By nie wstrzymywac natarcia na czas niezbedny do ewakuacji rannych.

Komendant szpitala protestowal i dowodca nacierajacych czolgow wstrzymal natarcie.
            Podjechal czolg, wysiadl z niego Zukow i z rewolweru zastrzelil oficera dowodzacego natarciem.
            Nastepnie wyznaczyl nowego, ktory skrupulow juz nie mial i szpital zniszczyl.

Czy ktos ma link, albo zrodlo ?
            Ja slyszalem to w radiu.
            • asmall4 Re: Szukam zrodel: 30.03.12, 13:59
              Niestety nie posiadam dokumentów/książek odnośnie tego tematu.
              Podejrzewam ,że na forum historycy.org mogą coś wiedzieć w tej konkretnej sprawie.
            • bywszy1 Re: pierwszy raz slysze+ 30.03.12, 16:24
              chociaz duzo czytalem.
              Ale wszystko jest mozliwe.
              I dlatego nie dziwie sie nowych materialow o Walterze.
          • bywszy1 Re: czytalem duzo+ 30.03.12, 12:56
            sa rozne zdania.
            I dlatego mam rozdwojenie jazni.
            A za polecone tytuly b.dziekuje.
            W domowej bibliotece mam tego dosc sporo,nie liczac internetu.
            A musze przyznac,lubie czasami przeczytywac jego wspomnienia-chociaz podobnie zklamane.
            I przez niego i przez cenzure.
            Tak samo jak i wspomnienia innych marszalkow.
            A pozatem Zukow z Koniewym czasami lapali sie za piersi-bili sie.
            O czym tu mowic?
    • br0fl0vski Re: Klopoty z Walterem 30.03.12, 14:25
      franky

who cares. znany bohater narodowy Napoleon Bonaparte podczas swej kampanii w syri kazal wymordowac ludzi w zdobytym przez siebie miescie. na tym objawy jego psychopatii si enie skonczyly. gdy jego zolnierze stali sie ofiarami epidemii chcial ich wytruc ponoc jego lekarze mu to odradzili.

histowia , franki powstaje w drukarniach i sluzy do formowania myslenia. media ten obraz utrwalaja. a czasem wyginaja zaleznie od potrzeb.

moja rada przestan czytac gazety i jedz na ryby
      • br0fl0vski Re: Klopoty z Walterem 30.03.12, 18:38
        en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Jaffa
    • andrzej.sawa Kłopoty z bandytą z nkwd 30.03.12, 16:46
      Nazwijmy rzecz po imieniu
    • malkontent6 Re: Klopoty z Walterem 30.03.12, 17:21
      W czasie wojny polsko-bolszewickiej walczył na froncie w szeregach Armii Czerwonej.

To powinno wystarczyć do oceny tego człowieka.
    • asmall4 Re: Klopoty z Walterem 30.03.12, 17:36
      Karol Świerczewski „Walter” (1897–1947)
      www.ipn.gov.pl/portal.php?serwis=pl&dzial=398&id=4918&search=81880

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka