Dodaj do ulubionych

Inteligencja przeciwko sile

01.04.12, 09:40
Rosyjscy sportowcy sa trudni do pobicia: sa ambitni, wojowniczy, silnie wala w sportach gdzie mozna walic.

Nie zapomne meczu siatkowki Polska ZSRR z olimpiady z Montréalu, gdzie w finale Polacy zwyciezyli. Ekipa polska byla kierowana przez Wagnera, ktory potrafil jej przekazac pewnosc siebie, ktorej mu nie braklo (interesuje mnie tylko zloto).

Zwyciestwo Agnieszki Radwanskiej nad Maria Szarapowa (w tutnieju z Miami Beach) jest z tej samej polki: sprytna, szybka i zwinna Polka przeciwko walacej jak z katiuszy swoje pilki Rosjance. Katiusze troche chybialy celu (45 bledow Rosjanki przeciwko 12 bledom Polki) i zwyciezyla Krakowianka.

Warto jeszcze popatrzec sie na skladniki tego zwyciestwa: wiara w siebie ktora przerodzila sie powoli w pewnosc siebie Agnieszki i gra dostosowana do przeciwnika, czyli inteligencja.

Inteligencja, ktora zwyciezyla sile.

PF
Obserwuj wątek
    • pimpus18 Myślisz, że coś yntelygentnego napisałeś? 01.04.12, 10:22
      Yntelygentniej byłoby: Tym razem wygrała Radwańska.

Dlaczego propagandyści tak nie przypominają, jak Rusycy załatwili yankesów w ostatniej sekundzie w Monachium w ich narodowym sporcie - koszykówce?
      Za mało yntelygentnie czy propagandowo im to zupełnie nie pasuje?

Jak Radwańska przegra, będzie to oznaczać spadek jej IQ?
      • polski_francuz A jaki sport uprawiasz 01.04.12, 10:31
        zespolowy czy indywidualny?

To pytanie wstepne. Bo byc inteligentnym to nie tylko wiedziec co sie dzieje z pieniadzmi po wydrukowaniu ale tez umiec porownywac co jest porownywalne.

I dodatkowe pytanie: jak tam niemiecke tenisistki wypadly w turnieju, chyba slabo? Moze przyjma je w Pomrocznej na nauke tenisa.

PF
        • pimpus18 Re: A jaki sport uprawiasz 01.04.12, 10:52
          Tenis dla mnie jest bardzo nudny, a te okrzyki Szarapowej i innych nie do zniesienia. Dawno już zresztą tenisa nie widziałem, ale chyba dalej to robią.
          Lepiej samemu grać, niż na to patrzeć.

Czy Bjørgen jest inteligentniejsza od Kowalczyk? Nikt tak o tym nie pisał.
          Nie interesuje się tenisem w ogóle, a niemieckie tenisistki nic mnie nie obchodzą.

Dlaczego jak się chce pokazać komuś jego niższość, to zawsze przywodzi się inteligencję?
          Sport ma bardzo pośrednio z inteligencją coś wspólnego - dużo bardziej jest fizyczny.
          • polski_francuz ABC tenisa 01.04.12, 11:00
            Licza sie w im 3 elementy: fizyka, technika, psychika.

W kobiecym tenisie wlasnie psychika odgrywa wielka role - stad waga pewnosci siebie. Szarapowa jest duza i silna i te sile wzmacnia i jeszcze steka by postraszyc przeciwniczki. Radwanska jest mniejsza i ruchliwsza.

I gra byla o to by: nie dac zbyt duzo 2-gich slabszych serwow by Szarapowa nie walnela stekajac silnej pilki. A po drugie by zmusic do pobiegania Rosjanke. Bo po szybkim biegu jest trudniej ustawic wyrzutnie katiusz i wylatuja pilki na aut.

W koncu sie to udalo i Rosjanka stracila pewnosc siebie i przegrala.

Tenis to thinking people game i dobrze ze sie to sprawdza od czasu do czasu.

PF
            • polski_francuz Kropka nad i 01.04.12, 11:02
              Zwyciestwo Radwanskiej jest symboliczne. I tworzac watek myslalem nie tylko o sporcie.

PF
              • pimpus18 Re: Kropka nad i 01.04.12, 11:18
                Właśnie, w Polsce symbol zastępuje wszystko - seryjne kretyństwa, a potem jakiś symbol, jak w konfesjonale.

Myślenie z symbolizmem ma też bardzo pośledni związek.
              • romrus Dobry symbol:-)) 01.04.12, 11:40
                polski_francuz napisał:
                > Zwyciestwo Radwanskiej jest symboliczne. I tworzac watek myslalem nie tylko o sporcie.

Radwanskiej udalo sie wygrac 2 razy z 9 meczow z Szarapowej:-))

P.S. Radwanska ze zwyciezstwem gratuluje, Ciebie z twoim watkiem - nie:-))

• polski_francuz Przyjaciel 01.04.12, 13:18
                  drobne bldedy wybacza. Mysle sobie...:)

PF
            • igor_uk Jak ze trzeba byc... 01.04.12, 11:06
              mialkim czlowieczkiem,zeby zamiast tego,zeby cieszyc sie z wygranej zawodniczki ,reprezentujacej twoj Kraj ,przy okazji przypominajac innym,ze Agnieszka zdobyla juz trzeci tytul w tym roku,czyli idzie jak burza,zaspokojac swoi kompleksy.
            • pimpus18 Re: ABC tenisa 01.04.12, 11:14
              Bijesz pianę ze zwykłego sportu. Czy z tego wynika, że następnym razem będzie tak samo?
              Ruscy w sporcie mieli i mają tyle sukcesów, że jakby chcieli się tak byle czym egzaltować, nie robiliby nic innego.

W tenisie akurat chyba już dawno zrezygnowali z tego kretyńskiego narodowego patosu.
              • polski_francuz Sport to piana 01.04.12, 11:17
                czyli nadbudowa.

Co do reszty, tym wiekszy powod by sie cieszyc z polskiego sukcesu.

Musze juz isc.

Bis später

PF
      • eva15 Re: Myślisz, że coś yntelygentnego napisałeś? 01.04.12, 12:01
        Pimpuś ciesz się, że on nie napisał,że zwyciążyła polska cnota i moralność nad okrutnym rosyjskim imperializmem. To by dopiero było yntelygentnie i na jego miarę.
        • bywszy1 Re: a tak sie skromnie zapytam+ 01.04.12, 12:25
          <czy bura suka ma cnote?
          pytam sie,bo dalej nie wiem kto to jest.
          • pimpus18 Re: a tak sie skromnie zapytam+ 01.04.12, 13:09
            bywszy1,

jak masz taką nieutuloną potrzebę chamić, to spróbuj ze mną. Bardzo dobrze się czuję w tej konkurencji.

Zostaw dobrze wychowanych i subtelnych w spokoju. Dobrze Ci radzę.
        • pimpus18 Re: Myślisz, że coś yntelygentnego napisałeś? 01.04.12, 13:16
          Evo, jeszcze napiszą. Propagandyści w takich bezsensownych bredniach się właśnie specjalizują.
          Sport już dawno przejął rolę ersacu dla propagandy.

Są wprawdzie kraje, gdzie proporcje są normalne, ale krajowi propagandyści znowu czerpią pełnymi garściami z najgorszych wzorców.
          To takie deprymujące.
          • eva15 Re: Myślisz, że coś yntelygentnego napisałeś? 01.04.12, 13:21
            Tak to zwycięstwo Radwańskiej ma w główkach bystrzaków posmak ersacu zwycięstwa nad Moskwą.
            • pimpus18 Re: Myślisz, że coś yntelygentnego napisałeś? 01.04.12, 13:29
              A jeszcze niektórych to Euro czeka. Tam znowu będzie to latanie za piłką na poziomie walki o niepodległość i powstań wszelakich.

Dlaczego ten kraj nie może być jakiś taki bardziej normalny, a swoją wyższość nie może pokazywać w innych bardziej racjonalnych dziedzinach?

Tyle mądrych ludzi mieszka przecież między Bugiem i Odrą. Trudno mi to zrozumieć.
              • igor_uk Re: Myślisz, że coś yntelygentnego napisałeś? 01.04.12, 13:32
                pimpus18 napisał: Dlaczego ten kraj nie może być jakiś taki bardziej normalny,

Zbyt wiele zakompleksionych szowinistow w nim zyje. Zalozyciel watku jest jednym z nich.
              • polski_francuz Piszesz o Pomrocznej? 01.04.12, 13:40
                "Dlaczego ten kraj nie może być jakiś taki bardziej normalny"

Kraj ten stanie sie normalny jak tacy ludzie jak Ty czy Twoja interlokutorka stana sie dumni z ich Ojczyzny.

PF
                • eva15 Piiimpuś, losy ojczyzny w naszych rękach!!! 01.04.12, 13:46
                  polski_francuz napisał:

> "Dlaczego ten kraj nie może być jakiś taki bardziej normalny"
                  >
                  > Kraj ten stanie sie normalny jak tacy ludzie jak Ty czy Twoja interlokutorka stana sie dumni z ich Ojczyzny.

Widziałeś Pimpuś jacy my ważni?!
                  • pimpus18 Re: Piiimpuś, losy ojczyzny w naszych rękach!!! 01.04.12, 13:57
                    Dlaczego ci wszyscy samoogłoszeni patrioci są zawsze tacy tępi i chamscy?

Norwid taki nie był.
                    • zlotamajka Re: Piiimpuś, losy ojczyzny w naszych rękach!!! 01.04.12, 14:10
                      A Norwid.... Pimpus to chory czlowiek a ten pusty sentymentalny patryiotyzm ktorym sie obnosi to wypelnienie. Inaczej by chodzil pusty. A tak gra patriote i do tego "profesorka". To sie nazywa w psychiatry "Napoleon syndrom" moze tez byc schizofrenia paranoidalna.
                      • zlotamajka Re: Piiimpuś, losy ojczyzny w naszych rękach!!! 01.04.12, 14:13
                        Albo to zwykly dupek probujacy tak dorobic do emeryturki. No i probuje kreowac swoje image. Bardzo yntelygentnie.
                      • pimpus18 Re: Piiimpuś, losy ojczyzny w naszych rękach!!! 01.04.12, 14:16
                        Majka, ja też chciałbym być patriotą, może i jestem, ale po swojemu.

Patriotyzm nie może usprawiedliwiać szowinizmu, chamstwa, głupoty i innych takich cech.

Jestem zdania, że ludzie na poziomie zawsze mogą się porozumieć.
                        • zlotamajka Re: Piiimpuś, losy ojczyzny w naszych rękach!!! 01.04.12, 14:22
                          Przeciez pisze ze to chory czlowiek. Wiecej w tym watku nie bede pisac bo to nie ma sensu.
                          • pimpus18 Re: Piiimpuś, losy ojczyzny w naszych rękach!!! 01.04.12, 14:41
                            Ależ pisz! Chociaż to nie ma sensu. Tylko się tym tak nie przejmuj.

Eviva l'arte!
                            • zlotamajka Re: Piiimpuś, losy ojczyzny w naszych rękach!!! 01.04.12, 14:49
                              Alez ja sie tym wcale nie przejmuje. Zagluszam wlasnie kolesia i tyle. Zagluszylam juz kilku. Po co sobie oczy i umysl brudzic.
                        • walter622 Re: Piiimpuś, losy ojczyzny w naszych rękach!!! 01.04.12, 14:25
                          pimpus18 napisał:
                          > Patriotyzm nie może usprawiedliwiać szowinizmu, chamstwa, głupoty i innych takich cech.
                          >

Przesadzasz. Jak widzisz może.
                          Zaraz cieć bardzo "inteligentnie" powiąże zwycięstwo A. Radwańskiej z Katastrofa Smoleńską
                          i będziemy mieli kolejna odsłonę tego jaskiniowego "patriotyzmu".

**************************************************************
                          "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
                          Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
                          • pimpus18 Witaj Walterze, 01.04.12, 14:38
                            Radwańska ma związek z katastrofą smoleńską.

Na jej stronie internetowej jej tata miał wypisywać jakieś brednie na ten temat, że miała go ona stamtąd wyprosić.

• polski_francuz Od "patrioty" do patrioty 01.04.12, 14:53
                          to maly krok. Przestan z te Pomroczna.

Bo ja instaluje juz Patrioty na Slasku.

PF
                          • pimpus18 Re: Od "patrioty" do patrioty 01.04.12, 15:16
                            Mnie się bardzo wydaje, że tego co tu napisałem wstydzić się nie muszę.

Wyrywanie słów z kontekstu nie jest wielkim wyczynem.

• polski_francuz Tu? 01.04.12, 15:24
                              nie. Nic nie pisales o Pomrocznej.

Schnelles Mundwerk zählt auch in Detschland, mein Lieber.

PF
                              • pimpus18 Re: Tu? 01.04.12, 16:00
                                Nie było mi to do niczego potrzebne.

Podoba mi się to słowo i doskonale oddaje niekiedy kontekst. Mnie zawsze fascynował slang i nowe, trafne słowa. Rzadko tego w szkole uczą, co też rozumiem, ale oburzenie z tego powodu już mniej.
                    • eva15 Re: Piiimpuś, losy ojczyzny w naszych rękach!!! 01.04.12, 14:15
                      Norwid był człowiekiem mądrym, przenikliwym, więc KRYTYCZNYM wobec swej ojczyzny. Krytyka Polski to w oczach francowatych zdrada. Wg ich recepty Polskę trzeba kochać bezkrytycznie i głupio.
                      • zlotamajka Re: Piiimpuś, losy ojczyzny w naszych rękach!!! 01.04.12, 14:21
                        Ewa to co ten bencwal wypisuje to z miloscia ojczyzny nie ma nic wspolnego. To kreowanie swego image i wypelnianie glowy powietrzem niby balon. Jaki normalny czlowiek by pisal takie brednie?!
                        • eva15 Wycieranie sobie gęby ojczyzną 01.04.12, 14:37
                          On swoim przykładem chce najwyraźniej udowodnić równanie, że patriota=idiota.
                          Jak czytam tych "patriotów" to mi się przypomina wiersz J. Kasprowicza, ten wiersz świetne ich opisuje:

Rzadko na moich wargach -
                          Niech dziś to warga ma wyzna
                          Jawi się krwią przepojony,
                          Najdroższy wyraz: Ojczyzna.

Widziałem, jak się na rynkach
                          Gromadzą kupczykowie,
                          Licytujący się wzajem,
                          Kto Ją najgłośniej wypowie.

Widziałem, jak między ludźmi
                          Ten się urządza najtaniej,
                          Jak poklask zdobywa i rentę,
                          Kto krzyczy, iż żyje dla Niej.

Widziałem, jak do Jej kolan -
                          Wstręt dotąd serce me czuje -
                          Z pokłonem się cisną i radą
                          Najpospolitsi szuje.

Widziałem rozliczne tłumy
                          Z pustą, leniwą duszą,
                          Jak dźwiękiem orkiestry świątecznej
                          Resztki sumienia głuszą.
                          (...)

• pimpus18 Re: Wycieranie sobie gęby ojczyzną 01.04.12, 14:44
                            Dzięki Evo, tego nie znałem.

Mnie też się coś często wydaje, że patriota=idiota.
                            • eva15 Re: Wycieranie sobie gęby ojczyzną 01.04.12, 14:53
                              Wiersz jest dobry, świetnie podsumowuje wszystkie tych głupków, cwaniaków i szuje, które sobie gębę patriotyzmem wycierają i odmawiają innym, bardziej przytomnym i krytycznym, prawa do bycia patriotami.

Bystrzaki na tym wątku nie tylko mówią, kto jest, a kto nie jest patriotą, one też definiują kto jest, a kto nie jest Polakiem. Francowaty wiedzie w tym prym, już dawno ochrzcił mnie mianem Russlanddeutsche. W swej szowinistycznej zapiekłości nawet nie widzi, że nie jest to żadne obraźliwe słowo, tylko zwykłe kłamstwo zacietrzewionego głupca.

• polski_francuz Szuja 01.04.12, 14:58
                                i szczerzuja. Z pieszczot dwoja!

PF
                                • pimpus18 Re: Szuja 01.04.12, 15:22
                                  Na niektórych żadna kultura nie działa.

Myślisz, że ktoś z tych ludzi kiedyś błądził na tak prostackim poziomie, na jakim Tobie tak często zdarza się przebywać?

Zastanów się i daj już spokój.
                              • pimpus18 Re: Wycieranie sobie gęby ojczyzną 01.04.12, 15:13
                                Evo, nie przejmuj się. To taka małpia złośliwość, ale z tym się tutaj musimy liczyć. Wiem, że Ciebie nie bawi przerzucanie się epitetami. Pisz dalej swoje, taki prymitywny poziom i tak niczego nie zagłuszy. Możesz wypróbować od czasu do czasu jakieś zgrabnej kontry (jak to potrafisz): taki lewy prosty na szczękę od niechcenia. To studzi temperament.

Znalazłem już cały wiersz. Nie rozumiem, jak mogłem wcześniej na niego nie trafić, świetny.
                                • eva15 Re: Wycieranie sobie gęby ojczyzną 01.04.12, 15:19
                                  Pimpuś, ja się nie przejmuje. Russlanddeutsche to żadna obraza,w moim przypadku to kłamstwo, bo nią nie jestem, ale to nie obraza.

Wiersz był w mojej szkole lekturą obowiązkową. Wbił mi się na zawsze w pamięć, bo jest mądry i celny. Właściwie to chyba jedyne, co tak dobrze zapamiętałam z Kasprowicza.
                                  • eva15 Re: Wycieranie sobie gęby ojczyzną 01.04.12, 15:24
                                    Mnie francowaty "wyzywa" od Russlanddeutsche , na sąsiedni wątku "wyzywa" Waltera od Rosjan. Ten biedak pocieszny nawet nie rozumie, że to kulą w płot. Dla niego Rosjanin to obraźliwe wyzwisko, dla mnie to człowike jak każdy inny.
                                  • pimpus18 Re: Wycieranie sobie gęby ojczyzną 01.04.12, 15:33
                                    Wydaje mi się, że w realu raczej przebywasz na wyższym poziomie intelektualnym.

Mnie polonistka w liceum obrzydziła nauki humanistyczne do tego stopnia, że do dzisiaj każdemu to mówię - nieraz niejednokrotnie, poznaję po spojrzeniach.

Nie do Kasprowiczów mi wtedy było.

Ale bardzo lubię Zapasiewicza w Barwach ochronnych Zanussiego, jak wybitni artyści potrafią się tym bawić. Ta ironia jest dla mnie fascynująca.
                                    • eva15 Re: Wycieranie sobie gęby ojczyzną 01.04.12, 15:39
                                      Miałam b. dobrą polonistkę, cholernie wymagającą i upierdliwą. Kiedyś mnie wkurzała, dziś jestem jej wdzięczna.
                                      • pimpus18 Re: Wycieranie sobie gęby ojczyzną 01.04.12, 15:52
                                        Moja też to mówiła: kiedyś będziecie mi za to wdzięczni. Ja nie jestem i na pewno nie będę.
                                        W dobrej pamięci mam tych innych nauczycieli, miałem dużo szczęścia, że ich spotkałem.
                                        Pewnie się domyślasz, że mam nieprosty charakter, ale oni i tak zdołali mnie poskromić innymi metodami - a przy tym jeszcze mnie czegoś nauczyć.
                                        • eva15 Re: Wycieranie sobie gęby ojczyzną 01.04.12, 15:59
                                          Owszem, wszystko zależy od osobowości nauczyciela i umiejętności zainteresowania go przedmiotem. Ale jedno nie wyklucza drugiego - moja polonistka była twarda i wymagająca, ale zainteresować potrafiła, mimo że człowiek klął na nią za jej wymagania.
                                          Fajna była, starsza pani już wtedy, teraz już pewnie nie żyje...
                                          • pimpus18 Re: Wycieranie sobie gęby ojczyzną 01.04.12, 16:33
                                            Ludzie są różni, z niektórymi od początku nie można się porozumieć.
                                            Wyobraź sobie, że ona mi zrobiła zarzut z mojego nazwiska, sama przy tym miała całkiem niepolskie! Widziała mnie dopiero jakieś 5 minut.

Do niego też tak po chamsku by go oceniła?

pl.wikipedia.org/wiki/Juliusz_Kleiner
                                            • eva15 Re: Wycieranie sobie gęby ojczyzną 01.04.12, 16:40
                                              Ha, ha, głupia baba. Ja chodziłam do szkoły, gdzie ca połowa nazwisk była albo niemiecka albo żydowska. Wiele mnie dzięki temu ominęło!
                                              • pimpus18 Re: Wycieranie sobie gęby ojczyzną 01.04.12, 16:59
                                                No widzisz. Rozumiesz już trochę.

Tego za mną skomentowała: Wreszcie jakieś polskie nazwisko.
                                                To jej było czysto niemieckie.
                                                Nie miało to od początku nic z wysokim poziomem. Wszyscy się jej bali i wybrali najlepszym nauczycielem, ale jak czytałem wpisy na NK, to u następnych roczników nie cieszyła się już taką estymą.
                                                • eva15 Re: Wycieranie sobie gęby ojczyzną 01.04.12, 17:18
                                                  Miałeś pech, ja ginęłam w tłumie Niemców i Zydów, ha, ha. Ja naprawdę chodziłam do bardzo ciekawej szkoły, jeszcze ciekawiej musiało tam być przed 1968 r. ale to nie moje czasy, zresztą i później było fajnie. Co ciekawe - wszyscy się ze wszystkimi świetnie dogadywali, nie było żadnych aminozji na tle narodowości, to w ogóle nie był temat. Tylko czasem uczniów ubywało - jedni do Izraela, inni do Niemiec, klasy chudły....

• pimpus18 Re: Wycieranie sobie gęby ojczyzną 01.04.12, 18:20
                                                    Evo, nie każdy ma takie szczęście, żeby urodzić się tam gdzie Ty. Szkołę zepewne też świadomie wybrałaś, to szanse były raczej małe, żeby Ci popsuć dzieciństwo.

Ja, jak już później mieszkałem w innym regionie kraju, to dopiero odczułem, jak trochę inne nazwisko może przeszkadzać. Ale to już zamknięta przeszłość, nie śnią mi się te rzeczy po nocach, ale też nie potrafię o różnych sytuacjach zapomnieć. Naturę mam od dziecka pogodną i tak to już zostało, myślę o czym innym i mam co robić.
                                                  • eva15 Re: Wycieranie sobie gęby ojczyzną 02.04.12, 00:01
                                                    Nie, w tym wieku szkoły się samemu nie wybiera(ło). Ja swoją odziedziczyłam w 3. pokoleniu (po dziadku i ojcu) i nie było żadnej dyskusji, do jakie mam iść. Myślę, że gdybym ja jako smarkata mogła wybierać, wybrałabym przypuszczalnie głupiej, ale wygodniej, łatwiej.
                            • lubat Re: Wycieranie sobie gęby ojczyzną 01.04.12, 16:23
                              Nareszcie ktoś docenił i mój gust. A ja już zrezygnowałem z wklejania wiersza, co czyniłem przez parę lat, by nie posądzano mnie o patriotyczne zboczeństwo;)

forum.gazeta.pl/forum/w,904,99831239,99847003,Licytacja_na_patriotyzm.html
                              forum.gazeta.pl/forum/w,904,110719152,110917201,Jakiego_patriotyzmu_Polacy_potrzebuja.html

Ale ja chciałem trochę o czym innym. Francowaty kapuś prywatnej poczty wpisał się na listę tych, o których pewien myśliciel napisał, że jak nie mogą być dumni z niczego w swoim życiu, niczego nie dokonali, czym mogli by się pochwalić, to podpinają się do cudzych sukcesów i są z nich "dumni"!

Mnie sukces Radwańskiej tak samo "cieszy" jak cieszy mnie np. mianowanie biskupa Nycza na kardynała, zajście w oczekiwaną ciążę Mani Y z Kobylina, czy gra Dudka w Realu Madryt. Nikogo z tych ludzi nie znam osobiście, nic mnie z nimi nie łączy, więc podpinanie się ze swoją dumą do ich osiągnięć jest kradzieżą ich sukcesu, bo przecież tym jest przywłaszczanie cudzego sukcesu.

Nawiasem mówiąc, nie zazdroszczę też ani Radwańskiej, ani jej rywalkom, nawet tym lepszym od niej, bo to są współcześni gladiatorzy walczący nie o życie, ale o kasę jak najbardziej. Ma też cechy galernictwa. Tak naprawdę to oni nie żyją - oni tylko funkcjonują.

• eva15 Re: Wycieranie sobie gęby ojczyzną 01.04.12, 16:38
                                Mimo, że staram się zauważać Twoje wpisy, nie zawsze tak się dzieje . Tych, które podajesz, nie zauważyłam bądź nie pamiętam, ale i bez tego mam wrażenie, że zdarza nam się nadawać na podobnych falach. To co z patriotyzmem wyprawia francowaty musiało przywolać na plan Kasprowicza, jeśli zna się ten wiersz.
                                • lubat Re: Wycieranie sobie gęby ojczyzną 01.04.12, 17:38
                                  eva15 napisała:

> Mimo, że staram się zauważać (...)
                                  To co z patriotyzmem wyprawia franc
                                  > owaty musiało przywolać na plan Kasprowicza, jeśli zna się ten wiersz.

Trudno zauważyć wszystkie wpisy, a moje to już szczególnie, bo na ogół biorę udział w dyskusji co nieco "spóźniony", kiedy już na tapecie jest inny temat.

Kasprowicz to jeden z moich ulubionych poetów, jest mi też bliski jako człowiek. A z "Księgą ubogich" zdążyłem się zapoznać będąc jeszcze w podstawówce, po prostu w domu był tomik jego poezji, a ja lubiłem czytać, bo komuchy zabraniały korzystać z internetu;)
                                  Akurat ta księga bardzo pasuje do obecnych zawsze, także na tym forum, "łajdaków i szujów" co "resztki sumienia głuszą".
                              • wojciech.2345 ambasadorzy Kremla 01.04.12, 16:46
                                Forumowi ambasadorzy Kremla tłumaczą Polakom
                                na czym polega bycie polskim patriotom.

Jestem pod wrażeniem.
                                • wojciech.2345 errata - patriotą /bt 01.04.12, 17:08
                                  • eva15 Re: errata - patriotą /bt 01.04.12, 17:12
                                    Nie przejmuj się. Prawdziwy polski patriota ma to do siebie, że pisze niegramatycznie i kaleczy język.
                                    • wojciech.2345 Re: errata - patriotą /bt 01.04.12, 17:20
                                      eva15 napisała:
                                      > Nie przejmuj się. Prawdziwy polski patriota ma to do siebie, że pisze niegramatycznie i kaleczy język.
                                      ---------------
                                      Wahałem się czy nie otworzyć na ten temat wątku.
                                      Tym wpisem przekonałaś mnie.

ambasadorzy Kremla
                          • zlotamajka Re: Wycieranie sobie gęby ojczyzną 01.04.12, 14:49
                            Wiersz swietny i akurat pasuje. Dzieki.
                • pimpus18 Re: Piszesz o Pomrocznej? 01.04.12, 13:54
                  Czy tylko kompletni idioci i kretyni mogą być dumni z ich ojczyzny i obnosząc się z tym przesłaniają tym całą resztę?

Czy pożądny człowiek może być szowinistą?

"Patriotismus ist die letzte Zuflucht eines Schurken." – Samuel Johnson

Znasz to z Kubricka?
              • eva15 Re: Myślisz, że coś yntelygentnego napisałeś? 01.04.12, 13:44
                pimpus18 napisał:

> A jeszcze niektórych to Euro czeka. Tam znowu będzie to latanie za piłką na poz
                > iomie walki o niepodległość i powstań wszelakich.
                > Dlaczego ten kraj nie może być jakiś taki bardziej normalny, a swoją wyższość nie może pokazywać w innych bardziej racjonalnych dziedzinach?

Z tym robieniem z piłki walki o niepodległość przeciw Niemcom i Rosjanom może być kłopot. Polska drużyna gra coraz lepiej, ale mimo to obie wrogie drużyny są lepsze, zwłaszcza niemiecka, więc kolejny cud nad Wisłą będzie potrzebny.

> Tyle mądrych ludzi mieszka przecież między Bugiem i Odrą. Trudno mi to zrozumieć.

Mądrzy, jak my, uciekli:-))))))).
                • pimpus18 Re: Myślisz, że coś yntelygentnego napisałeś? 01.04.12, 14:13
                  Podolsky, Klose i kto tam jeszcze będą przeżywać rozterki.

Też sporo będzie zależeć od przypaku i innych meczów.

Sport na tym poziomie już dawno wyzbył się wszelkich szlachetnych cech.

Ale propagandystom to w niczym nie przeszkadza wypominać zachowania publiczności w Moskwie przy skokach Kozakiewicza.

Ja, jak już oglądam sport w tv, to często bez dźwięku. Tego bzdurzenia tych nagrzanych komentatorów nie mogę ścierpieć. Chociaż teraz można sobie wybrać stację.

• malkontent6 Re: Myślisz, że coś yntelygentnego napisałeś? 01.04.12, 20:13
                  eva15 napisała:

> Mądrzy, jak my, uciekli:-))))))).

Mnie też do mądrych zaliczasz? :)
          • polski_francuz Tlumaczeni 01.04.12, 13:32
            "krajowi propagandyści" chodzi Ci o propagandystow Pomrocznej?

Ja tam sie ciesze z jej zwyciestw. Tyle maja do nadrobienia: mordy oprawcow niemieckich czy rosyjskich nad bezbronnymi Polakami. Mozna zrozumiec chec rewanzu. Polacy to nie mordercy niemieccy czy rosyjscy.

Sportowego rewanzu rzecz jasna. Tylko sportowego, podkreslam!

PF
            • zlotamajka Czy ty sie dobrze czujesz? 01.04.12, 13:51
              "Iran już dawno powinien być dokładnie zbombardowany, jak to by nie pomogło to jeszcze raz i jeszcze raz aż do skutku."
              (z tworczosci przyjacielaameryki)
              • eva15 Re: Czy ty sie dobrze czujesz? 01.04.12, 13:56
                A widziałaś kiedy wariata, który by przyznał, że jest stuknięty?
                • zlotamajka Re: Czy ty sie dobrze czujesz? 01.04.12, 14:07
                  Oni wszyscy sa normalni a ze w wariatkowie to pomylka naturalnie. Chcialam mu poradzic by poszedl do psychologa ale powie ze bluzie choc to jak najszczersza dobra rada. Najlepiej go zaglusze by tych bredni nie widziec jak zagluszylam reszte bandy. Pozatym trzeba go po prostu traktowac jak chorego czyli z litoscia.
                • johnny-kalesony Re: Czy ty sie dobrze czujesz? 01.04.12, 15:15
                  Istotnie - ja od ciebie takiego wyznania się nie doczekałem ...

Pozdrawiam
                  Keep Rockin'
              • polski_francuz Jestesmy na ty? 01.04.12, 14:54
                od kiedy?

PF
    • wojciech.2345 video - 2 set 01.04.12, 11:28
      www.youtube.com/watch?v=_at9cgbLqVk
      • wojciech.2345 Re: video - 2 set 01.04.12, 15:15
        Obejrzałem video.
        Radwańska miała lepszą kondycję.

Ciekawe jak będzie grała w następnych turniejach?
        • polski_francuz Fizyka 01.04.12, 15:22
          i psychika.

Po kazdym zwyciestwie rosnie pewnosc siebie. Tyle mozna powiedziec. Zobacz na jej "tega mine". Innym elementem sa werbalne ataki przeciwko stekom Szarapowej i kombinacyjkom Azarenki.

Droga na szczyt nie bedzie latwa.

PF
        • malkontent6 Re: video - 2 set 01.04.12, 18:37
          To prawda, Agnieszka ma dobrą kondycję. Najlepiej było to widać w meczu z Bartoli w półfinale. Francuzka padała na nos a Isia świeżutka.
            • malkontent6 Re: video - 2 set 01.04.12, 19:35
              Tak, to ten mecz. Oglądałem na żywo. Obie zawodniczki chyba kupiły sobie ubranka w tym samym sklepie. :)
              • polski_francuz Ale mecz 01.04.12, 22:10
                juz pierwszy gem nie chcial sie skonczyc. Wyobrazam sobie ciag dalszy.

PF
      • wojciech.2345 video - 1 set 02.04.12, 10:21
        www.youtube.com/watch?v=r4ecw4Qv5yg
    • przyjacielameryki Re: Inteligencja przeciwko sile 01.04.12, 12:40
      Akurat w tym dniu A.Radwańska była lepsza. Innym razem może przegrać, jak to w sporcie. Faktem jest, że Radwańska zrobiła duży postęp a zdaje się że dobre czasy nastały po odsunięciu tatusia na boczny tor!!
      • walter622 Re: Inteligencja przeciwko sile 01.04.12, 12:58
        przyjacielameryki napisał:

> Akurat w tym dniu A.Radwańska była lepsza. Innym razem może przegrać, jak to w
        > sporcie.

Całkowicie się z Tobą zgadzam.
        Zamiast się cieszyć z jej zasłużonego sukcesu cieć żałośnie usiłuje błysnąć swą "inteligencją".

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
        Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
        • polski_francuz Witaj Walter 01.04.12, 13:20
          szkoda, ze cie nie bylo na watku o generale Swierczewskim. Stchorzyles, czy tez nie masz nic o "Walterze" do powiedzenia?

PF
    • eva15 Co się dziwić francowatemu,Amis to dopiero odbija! 01.04.12, 16:10
      Francowaty to jeszcze nic na tle swoich panów i władców. Amerykanie nawtykali Szapałowej od "agresywnych dyktatorów". To jest coś! Oni to dopiero mają chore umysły, przy nich francowaty to wręcz gołąbek pokoju, musi się znacznie bardziej starać, by im dorównać:

www.sport.pl/celebrities/1,83535,11460259,Amerykanskie_media___Radwanska_druga_rakieta_na_swiecie_.html
      • eva15 Re: Co się dziwić francowatemu,Amis to dopiero od 01.04.12, 16:13
        Jak wszyscy uzbrojeni despoci, Szarapowa zrozumiała (...)

I tak to Amis zrobili ze sportu wojnę z uzbrojonym Imperium Despotów. Czy jest coś jeszcze bardziej chorego? I co tu się dziwić umysłom polskich bystrzaków?
    • br0fl0vski 3 grosze 01.04.12, 17:26
      Franky
      jak zwykle otworzyles watek o niczym i jak zwykle taki watek przyciaga sporo much.

prage dodtac swoje 3 grosze dodajac smyczkowe seksmaszyny
    • szeherezada_z_1001_nocy Re: Inteligencja przeciwko sile 01.04.12, 17:49
      polski_francuz napisał: W grze Agnieszki Radwanskiej nad Maria Szarapowa inteligencja zwyciezyla sile.
      --
      Szarapowa to supergwiazda rosyjskiego i światowego tenisa, więc zwycięstwo Inez liczy się u nas wysoko. Zachodnie media nie zauważą tego i skwitują jakąś złośliwością polityczną. Nasi polarnicy zdobyli oba bieguny, a w jednej wyprawie uczestniczył chłopiec bez ręki i nogi. Czy to poderwało media zachodnie? Bynajmniej. Prawie cisza.
      • malkontent6 Re: Inteligencja przeciwko sile 01.04.12, 18:26
        szeherezada_z_1001_nocy napisał(a):

> Zachodnie media nie zauważą tego i skwitują jakąś złośliwością polityczną.

sports.sportsillustrated.cnn.com/tennis/recap.asp?lg=TENNIS&g=20120003&ref=hea&tm=&src=
    • ukos Raz się wygrywa, innym razem przegrywa 01.04.12, 20:04
      Tak to już jest w sporcie. Polscy sportowcy nie wygrywają przesadnie często, więc dobrze, że jest Radwańska.
      • yurek11111 Szarapowa dala wygrac Radwanskiej z wdziecznosci.. 01.04.12, 20:55
        W koncu dzieki polskiej Solidarnosci,rosyjskim przegranym sportowcom,nie grozi juz zeslanie na "biale niedzwiedzie" i niebyt,co bylo ,jezeli nie norma to popularna kara,za czasow CCCP...
        A na powaznie,gratulacje dla Agnieszki R.
    • zeitgeist2010 Objection! your honour :) 02.04.12, 16:02
      polski_francuz napisał:

Rosyjscy sportowcy sa trudni do pobicia: sa ambitni, wojowniczy, silnie wala w sportach gdzie mozna walic.

Interesuje sie sportem od kołyski i musze wrzuci swoje 3 grosze.

W boksie amatorskim dawne ZSSR, teraz Rosja byli i sa jedną z potęg. Mieli wlasny styl walki i szkole treningu, opartą na technice i racjonalnej taktyce. Daleko wysunieta pod przeciwnika noga, rozpoznawanie i przygotowanie wysunietym slabszym ramieniem, ciosy silniejsza ręką w odpowiedniej chwili. Zadnej bijatyki. 1-a runda na rozpoznaie slabosci przeciwnika, potem metodyczne punktowanie do zwyciestwa.

Teraz myslę o elegantce Elenie Isinbayewej w skoku o tyczce.
      Chyba wszyscy pami ętaja klase Rosjan w jezdzie figurowej na lodzie. Od razu kojarzy sie rosyjski balet. Itd.
      Trzeba odróżnić sport od polityki, Isinbayewa od rozebranego do pasa podrzędnego agencine, ziarno od plew

Wracajac do boksu, niedoscignionymi czempionami sa czarnoskórzy z USA i Kuby. Bezbłędna praca nóg, koordynacja ruchów, przygotowanie taktyczne i kondycyjne. Ale kluczem do ich dominacji, to moim skromnym zdaniem, ich indywidualizm.

Kazdy jest inny, walczy w naturalnym dla siebie, niepowtarzalnym stylu. Nie wiadomo jak ich wziąc. Od zabijaki Mike Tysoona po wirtuozów „Sugar” Raya Robinsona i największego z najwiekszych Cassiusa Claya.

W zamierzchlych czasach nasi tez umieli boksowac pod nadzorem legendarnego Felixa Stamma. Józek Grudzien, Jurek Kulej, Jan Szczepanski potrafili wypunktowac i Rosjan i Kubanczyków.

A Radwanska ma sie na kim wzorowac: Wojtek Fibak.
      No i niezapomniany komentator Bohdan Tomaszewski
    • asmall4 Re: Inteligencja przeciwko sile 02.04.12, 21:52
      Konsekwencja i praca kontra gwiazdorstwo ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka