Dodaj do ulubionych

USA zniosą wreszcie wizy dla Polaków?

01.04.12, 12:23
W radio podano właśnie, że wskutek silnych i skutecznych nacisków ze strony kongresmenów polskiego pochodzenia oraz organizacji polonijnych a także ze względu na zbliżające się wybory (polska Polonia jest duża i jej głosy się liczą) Obama nacisnął skutecznie na Kongres, by zmienił przepisy wizowe odnośnie Polski. Kongres pdobno się ugiął, sprawa będzie potraktowana w trybie nadzwyczajnym, na razie to pufne przecieki z jakiegoś tam posiedzenia, cała sprawa i szczegóły zostaną podane jutro oficjalnie.
Jednoczeście radio podało, że Sikorski ma dostać jaieś wysokie US-odznaczenie za wybitne zasługi na polu polityki wschodniej, o jakie odznaczenie chodzi żurnalia nie powiedziała, pewnie jeszcze nie wie.
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: USA zniosą wreszcie wizy dla Polaków? 01.04.12, 12:26
      Zapomniałam dodać - w komentarzu stwierdzono, że Obama dlatego naciskał, bo wie, że sprawa polskich wiz może być wykorzystana przez jego przeciwników/konkurentów w walce wyborczej i przysporzyć im, a nie Obamie, głosów. Stąd pośpiech.
    • wojciech.2345 Re: USA zniosą wreszcie wizy dla Polaków? 01.04.12, 12:26
      Dobrze ten dzień się zapowiada.
      Putin zapowiedział obniżkę cen gazu dla Polski o 60%.

Aż chce się żyć.
      • eva15 Re: USA zniosą wreszcie wizy dla Polaków? 01.04.12, 12:28
        Skąpiec z niego, ja myślałam, że zmniejszy o 100%.
      • borrka Wizy, glupi wybryk Walesy... 01.04.12, 12:31
        Ze zniesieniem jednostronnym.

Natomiast gaz, z jednej strony zaprzeczenie normalnego handlu, z drugiej nadzieja na pewna normalizacje stosunkow z Ruskimi.
        • eva15 Re: Wizy, glupi wybryk Walesy... 01.04.12, 12:35
          No ale wygląda na to, że błąd Wałęsy będzie naprawiony w ramach kiełbasy wyborczej. Obamie potrzebny jest każdy głos.
          Borrcia, ty się znasz na wszystkim - wiesz może, o jakie odznaczenie dla Siorskiego może chodzić? Ja zachodzę głowę i nic.
          • borrka Purple Heart. 01.04.12, 12:56
            Za Afgan.
            • eva15 Re: Purple Heart. 01.04.12, 13:15
              borrka napisał:

> Za Afgan.

Nie to ma być za politykę wschodnią. Ale odznaczenie świetnie wybrałeś - wszak ono jest dla poranionych lub padłych walecznych żołnierzy Imperium Dobra!
    • igor_uk o tym wlasnie wspomnieli.. 01.04.12, 12:32
      i media gruzinskie,cieszac sie,ze jako druga ,pod wzgledem sluzalczosci, sojusznik USA Gruzja bedzie nastepna dla ktorej Stany zniosa obowiazek wizowy.

rustavi2.com/news/programs_rug.php?l=14
      • eva15 Re: o tym wlasnie wspomnieli.. 01.04.12, 12:37
        Nawet nie wiedziałam, że ten dzielny gruziński sojusznik USA też cierpi pod reżimem wizowym.
        Widać z USA to jak Bogiem - jak kogoś kocha, to go ciężko doświadcza.
        Najwyraźniej USA bardzo kochają PL i Gruzję.
        • borrka Wylacznie nadgorliwosc Lecha. 01.04.12, 12:59
          Nie ma o czym gadac - Amerykanie czasem probuja trzymac sie wlasnych regul gry.
          • eva15 Re: Wylacznie nadgorliwosc Lecha. 01.04.12, 13:11
            borrka napisał:

> Nie ma o czym gadac - Amerykanie czasem probuja trzymac sie wlasnych regul gry.

Noo, a jedyna reguła to to, co nam (USA) służy, co dla nas dobre.
        • igor_uk Re: o tym wlasnie wspomnieli.. 01.04.12, 13:00
          Ewa,wielokrotnie w Kongresie USA podejmowali proby zniesienia wiz dla Gruzji (Georgia po angielsku),ale za kazdym razem konczylo sie to fiaskiem,poniewaz kongresmeni nie mogli uwierzyc,ze to nie zart i ze miedzy Stanem Georgia i reszta Kraju istnieje rezim wizowy,
          • eva15 Re: o tym wlasnie wspomnieli.. 01.04.12, 13:10
            Wiem, wiem, w 2008 r w US-Georgii był popłoch, jak tv podała, że nadciąga armia rosyjska!
        • zlotamajka Re: o tym wlasnie wspomnieli.. 01.04.12, 13:44
          No i tylko pomyslec jak musza kochac Irak i Afganistan i Libie. Teraz wielka miloscia palaja do Syrii.
    • felusiak1 znowu sieczka 01.04.12, 14:57
      rano kogutek zapiał i już pojawił sie nowy temat, ktory jest starym tematem...bezwizy.
      oto najważniejszym problemem polaków w polsce są amerykańskie bezwizy.
      izraelczycy nie płaczą tak jak polacy i nie obwiniają swojego wałesy.
      litwini, łotysze i estowie a także czasi i słowacy podróżują do usa bez wizy. ciekawe jak oni to załatwili? moze dali buszowi w łapę?
      • eva15 Ty znów nic nie rozumiesz 01.04.12, 15:04
        Weź coś na uspokojenie. Dzisiaj prima aprilis.
        • igor_uk Ha,ha. 01.04.12, 15:05
          Cos mi sie wydaje,ze felus,jak i borcia,sa zbyt malokumate,zeby pokojarzyc pewne fakty .
          • eva15 Re: Ha,ha. 01.04.12, 15:09
            Otóż to.
        • zlotamajka Re: Ty znów nic nie rozumiesz 01.04.12, 15:08
          Tak myslalam i nawet chcialam sie zapytac. Hahaha. Dobre.
    • felusiak1 małokumaty nie rozumie 01.04.12, 15:17
      really?
      • igor_uk felus. 01.04.12, 15:24
        Trzeba miec jaja,zeby umiec posmiac sie nad soba .Pokaz,ze masz jaja i przyznaj sie ,ze wyglupiles sie .
        W watku o Mc Donald's,rowniez dal sie nabrac. To juz staje regula,ze ty nie potrafisz czytac teksty ze zrozumieniem. Moze starzejesz sie?
        • felusiak1 Re: felus. 01.04.12, 15:30
          really really?
        • eva15 Re: felus. 01.04.12, 15:30
          A radziłam mu po przyjacielsku na tamtym wątku, widząc, że zupełnie nie rozumie, co jest grane, by wziął coś na uspokojenie i się wyciszył....
          • eva15 Re: felus. 01.04.12, 15:34
            Tamten wątek można jeszcze wybaczyć. Zrobiłeś dowcip przed prima aprilis i ja też nie od razu się połapałam.
            Ale srio polemizować z rzekomym faktem, że USA mogłby znieść wizy dla Polski?? Do tego, by od razu uznać to za dowcip nawet 1.kwietnia nie jest potrzebny!
          • igor_uk Re: felus. 01.04.12, 15:37
            A czy ja mu nie radzilem przeczytac post otwierajacy watek uwazniej?
            felus ,jak tylko widzi cos,co nie pasuje jego widzeniu Swiata,odrazu rzuca sie do "walki" ,zamykajac przy tym oczy. Jak okazuje sie,ze rzucil sie na sciane,to udaje,ze wszystko jest OK i z uporem maniaka zadaje to samo pytanie -"really ?".
            Tak ,really,starzeje sie nam felus.Komentarze co raz bardziej staja sie bezzebne.
            • eva15 Re: felus. 01.04.12, 15:46
              Feluś nie potrafi być na luzie i powiedzieć - OK , dałem się nabrać. Nie wiem, co w tym złego to przyznać?
              • felusiak1 Re: felus. 01.04.12, 15:49
                nice try
                • eva15 Re: felus. 01.04.12, 15:52
                  Owszem, ale nic nie da, bo tobie brakuje luzu.
                • igor_uk Re: felus. 01.04.12, 15:54
                  Ha,ha.
                  By hook or by crook.

felusiak1 napisał:

> nice try<
      • ukos Pima Aprilis 01.04.12, 17:46
        Dobry temat.
    • borrka Daleko idace wnioski z "nabrania sie"... 01.04.12, 16:18
      Ja nawet nie zwrocilem uwagi na fakt, ze mamy pierwszego.
      To raczej zabawne, jak dalece obojetna mi sprawa wiz do USA i ze nie szokuja mnie najbardziej irracjonalne posuniecia Kremla :)))
      • igor_uk Bo jestes nauczony.. 01.04.12, 16:53
        czytania samych naglowkow,nie wnikajac glebiej.
    • asmall4 Re: USA zniosą wreszcie wizy dla Polaków? 01.04.12, 16:21
      Straszne !!!

Swołoczy forumowej odejdzie jeden temat do codziennego rytualnego ujadania :D
    • malkontent6 Re: USA zniosą wreszcie wizy dla Polaków? 01.04.12, 16:55
      eva15 napisała:

> (polska Polonia jest duża i jej głosy się liczą)

Co to jest polska Polonia? :)
      • eva15 Re: USA zniosą wreszcie wizy dla Polaków? 01.04.12, 16:58
        To jest masło maślane. Na kartki!
    • ukos Dobry temat na Prima Aprilis 01.04.12, 17:48
      eva15 napisała:

> Obama nacisnął skutecznie na Kongres, by zmienił przepisy wizowe odnośnie Polski.
    • szeherezada_z_1001_nocy Re: USA zniosą wreszcie wizy dla Polaków? 01.04.12, 17:59
      To przedwyborcze bajanie o wizach, które potrzebne jest nam jak przysłowiowy pryszcz na d...
      -
      Nigdy na to nie zezwolimy Polakom. Będziemy ich nękać tak długo, dopóki Polska się znów nie pokryje lodem. Jeżeli Polska nie zaspokoi żydowskich żądań, będzie publicznie poniżana i atakowana na forum międzynarodowym."
      Israel Singer Dnia 19 kwietnia 1996r. na Swiatowym Kongresie Żydów
    • 1grajek Re: USA zniosą wreszcie wizy dla Polaków? 01.04.12, 19:00
      Sam początek informacji i już mnie drażni , jak zwykle w perspektywie roku są wybory i już zaczynają rozmowy na temat "WIZ" i tylko po to aby zebrać głosy Poloni polskiej ,Amerykanie są obłudni i nigdy nie traktują nas poważnie przepraszam traktują nas poważnie ,ale tylko wtedy jak potrzebują uwiarygodnić swoje niecne czyny wtedy tak ,a poza tym nie pamiętam . Potrzebowali uwiarygodnić swoje wejście do Iraku byliśmy sojusznikami jak potrzebowali uwiarygodnić wejście do Afganistanu to samo ,jak chcieli sprzedać nam F-16 to samo , ale żeby zainwestować pieniążki w Polsce to nie słyszałem ,jak chcą wydobywać gaz łupkowy to też Polska to dobry sojusznik . Tak Polska to dobry sojusznik ,ale nie zasługujemy na takie traktowanie i nie tylko się liczy interes USA ale też nasz więc nasi politycy powinni zweryfikować podejście do takiego sojusznika i zacząć dbać o nasz interes narodowy . Nie rozmawiajmy o jakiś wizach niech wprowadzą jeszcze dodatkowe wizy dla Polaków bo pewnie się nam to należy bo przecież my biedacy jeździmy tam zabraliśmy im najlepsze stanowiska pracy przy azbeście , ale dbając o honor Polski powinniśmy wprowadzić wizy dla obywateli USA ,a jeżeli sami tego nie możemy zrobić to wystąpmy o to w Unii Europejskiej . Może politycy USA zreflektują się i jak nie mogą znieść tych wiz to przynajmniej niech nie mówią o nich , bo to jest strasznie przykre dla naszego Narodu.
      • szeherezada_z_1001_nocy Re: USA zniosą wreszcie wizy dla Polaków? 01.04.12, 19:16
        1grajek napisał: ....powinniśmy wprowadzić wizy dla obywateli USA ,a jeżeli sami tego nie możemy zrobić to wystąpmy o to w Unii Europejskiej
        -
        Stypendyści: Kwas, Miller i reszta solidarna, zaoferowali udział naszych misjonarzy w pacyfikacji obu krajów Buszowi. Nasi legioniści cudzoziemscy nazywają się teraz weteranami szczególnej troski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka