krzysiozboj 15.04.12, 13:25 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11539614,Afganistan__Napastnicy_ostrzelali_parlament_i_wdarli.html Będzie to chyba pierwszy kraj który pogoni tzw "demokrację", pytanie tylko czego my tam szukaliśmy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaszebe12 Pytanie merytoryczne... 15.04.12, 13:34 -Jak dlugo mozna przegrywac wojne ? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Pytanie merytoryczne... 15.04.12, 13:40 Na tyle długo na ile udaje sie za pomocą propagandy powstrzymywać ostre protesty u siebie przeciw tej wojnie? Coś na wzór Wietnamu? Oczywiście przy założeniu że ktoś na tej wojnie zarabia, inaczej wojna z definicji traciłaby sens. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Pytanie merytoryczne... 15.04.12, 13:49 Bush byl tak radykalny ze za niego byl ruch pokoju. Obama ze swoim usmiechem ten ruch rozbroil. Ale sie okazalo ze jest jeszcze gorszy. Ale ruchu pokoju ni widu. Tu raczej bedzie kwestia bankructwa niz opini publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk A kto pytal o to Polakow? 15.04.12, 13:40 Prikazali z Waszyngtoskiego Komiteta partii,to i pojechali. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: A kto pytal o to Polakow? 15.04.12, 17:09 Kolejny post trolla idioty :) Odpowiedz Link Zgłoś
tojabogdan Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 13:44 niby mamy, my polacy, rogate dusze i nie ma dla nas autorytetów, ale jednocześnie tkwi w wielu z nas, szczególnie w politykach, wiernopoddańcza służalczość zmieszana z naiwnym przekowannie o naszej ponaddziejowej misji do spełnienia. I tak tym razem. Poszliśmy, by przypodobać się alkoholikowi bushowi, który miał tam prywatne pijackie porachunki do uregulowania. Tak też było i z irakiem. Zadnych wniosków z historii, jeszcze całkiem nowej, ale i dawnej. Ze nigdy nikomu nie udało się zawojować afganistanu, bo nasze europejskie wyobrażenie o świecie jest dość ograniczone, nasza arogancja jest wprost proporcjonalna do bezkrytycyzmu politycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojnaglowa33 Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 16:38 tojabogdan napisał: > niby mamy, my polacy, rogate dusze i nie ma dla nas autorytetów, ale jednocześ > nie tkwi w wielu z nas, szczególnie w politykach, wiernopoddańcza służalczość z > mieszana z naiwnym przekowannie o naszej ponaddziejowej misji do spełnienia. To o tych 16 narodach z "Enduring Freedom"? Czy o tych 37 narodach z ISAF? > I tak tym razem. Poszliśmy, by przypodobać się alkoholikowi bushowi ... Poszliśmy z zupełnie innego powodu, no chyba że Niemcy, Francuzi, Holendrzy itp. też chcieli się przypodobać ... > Tak też było i z irakiem Nie, z Irakiem było zupełnie inaczej. I tutaj w pełni się z tobą zgadzam, zresztą dawno to już nam powiedział Chirac (chyba?) - trzeba było, durnie, siedzieć cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 17:13 Przypominam idiotom , że Afganistan jest misją NATOwską za przyzwoleniem ONZ. Reszta szczekania na ten temat to bicie piany. Odpowiedz Link Zgłoś
tojabogdan Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 17:30 asmall4 napisał: > Przypominam idiotom , że Afganistan jest misją NATOwską za przyzwoleniem ONZ. Czyli niby wszystko jest cacy, na granicy legalności? Bo rezolucje 1368 i 1373 wcale nie sankcjonują użycia wojsk na taką skalę. A wojna obronna, termin używany przez USA jako pretekst do tej interwencji, jest z księżyca. Już na samym początku tej wojny talibowe proponowali usa wydanie osamy, o ile usa przedstawi jednoznaczne dowody jego winy w zamachach z 11 września. USA od odmówiło. Bo tej wojny chciało, tak i i wojny w iraku, gdzie przedstawiono sfałszowane dowody o broni ABC w posiadaniu saddama. Ale co robi tam NATO? A szczególnie co dało i komu dziesięć lat tej wojny? Co zmieniło? Dlaczego nie wyciągnięto wniosków z wojny poprzedniej/wojen poprzednich? Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 17:33 > Ale co robi tam NATO? A szczególnie co dało i komu dziesięć lat tej wojny? Co z > mieniło? Dlaczego nie wyciągnięto wniosków z wojny poprzedniej/wojen poprzednic > h? > Napisz do NATO to ci odpowiedzą :D Odpowiedz Link Zgłoś
tojabogdan nie to forum 15.04.12, 17:48 asmall4 napisał: ... Napisz do NATO to ci odpowiedzą :D to nie jest forum o mnie, ja sobie radzę i bez ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 21:07 > Ale co robi tam NATO? A szczególnie co dało i komu dziesięć lat tej wojny? Co z > mieniło? Dlaczego nie wyciągnięto wniosków z wojny poprzedniej/wojen poprzednic > h? Potega jak ZSRR "zjadla zeby" nie dali rady,po latach nakrecono film "Ładunek 200" - gorzkie,drastyczny obraz tamtych czasow. w 2014 r USA maja opuscic Afganistan,przezydent i jego rzad nie daja rady zaprowadzic spokoju w panstwie. Co bedzie dalej ? Powrot wladzy Talibow. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 21:27 "Ładunek 200" chyba o czymś zupełnie innym jest, Afganistan tam gdzieś baaaardzo daleko w tle się przewija. A obraz drastyczny nie ze względu na Afganistan a ze względu na uwarunkowania w ZSRR. Niemniej Ruski moim zdaniem miały sporo więcej swobody jeśli idzie o stosowanie środków a ząbki sobie i tak połamali. Z filmów o Afganistanie w tamtym czasie to pamiętam któryś odcinek Rambo, jak to super wojownik hamerykański wspierał dzielnych i honorowych (nie Reagan podobnie talibów określił?) wojowników afgańskich, to były czasy kiedy amerykańce pomagały i szkoliły takich osobników jak nasz słynny Osama. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 21:34 wiem,ze tlo jednak temat poruszony.... ogladales moze jakis prawdziwy film o wojnie w Afganistanie, nie chodzi mi o komercyjna USA produkcje ? Czy po tej krwawej jatce,ktora sie teraz toczy powstanie dobry film,prawdziwy. Nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 21:58 Film to film, zawsze jakaś fabuła. Rosyjska "9 kompania" podobała mi się jako film. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 22:03 ok :) pozwolisz,ze czasem pozwole sobie byc aktywna na tym forum ? przyznaje nie bedzie latwo . Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 22:06 Ja tu też nowy i często zbieram cięgi od starych wyjadaczy :D A forum jak forum, chyba pytać o zgodę nie potrzeba ;) A jak oberwiesz kilka razy to albo zwiejesz albo przestaniesz być taka grzeczna :D Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Lidka. 15.04.12, 22:21 Potrzebujemy "swiezej krwi",dla tego bardzo cieszymy sie z tego,ze masz zamiar bawic sie razem z nami.Tylko pamjetaj o jednym,forum,to zabawa anonimowych ludzi,ktore maja sporo wolnego czasu,a nie miejsce pracy. Jak to zrozumiesz,to bedziesz czuc sie tu dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 22:50 Lidka, Witamy. Milo widziec nowa krew. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 23:07 jak wampiry które tylko czekają by się do niej dobrać :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 23:12 hahaha. Az tak groznie tu nie jest. Choc nigdy nie wiadomo;). haha Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 23:32 cięty język i odrobina dystansu zazwyczaj pomaga tutaj ;) Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Lidka 15.04.12, 22:06 lidka449 napisała: > .... ogladales moze jakis prawdziwy film o wojnie w Afganistanie, > nie chodzi mi o komercyjna USA produkcje ? > Czy po tej krwawej jatce,ktora sie teraz toczy powstanie dobry film,prawdziwy. > Nie wiem. Owszem powstaja filmy dokumentalne, niekomercycjne ... “My Country, My Country" czy "The Oath" ... a tworcom ich, jak na k-raj wolnoscia slowa sie puszacy przed reszta niedemokratycznego swiata, zamyka sie buzie calkiem przykladnie:D www.salon.com/writer/glenn_greenwald/page/3/ Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Lidka 15.04.12, 22:10 Tych niekomercyjnych nie znam, jakoś specjalnie pasjonatem tej tematyki też nie jestem. Jeśli chodzi o fabularne to chyba wolałbym rosyjskie (nie mylić z radziecką propagandą). Odpowiedz Link Zgłoś
dziadek_alex Moze Agnieszk Holland ? 16.04.12, 08:51 Pewnie na dobre kino o Afganistanie, z pelnia psychologicznych aspektow i ocen moralnych trzeba jeszcze poczekac. Mysle, ze chyba Agnieszka Holland moglaby cos wartosciowego na powyzszy temat nakrecic, zwazywszy , ze mozna pewne wyrazne parallele miedzy kanalami pod Lwowem i jaskiniami w gorach Afganistanu dostrzec. Moze i Oscar by sie przy tym jak najbardziej zasluzenie trafil. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 17:34 Tak, tak, podobnie jak Libia (w której zgodnie z rezolucją ONZ ostrzeliwano bunkry i okręty morskie bo naruszały zakaz lotów) i Irak wcześniej. Nie jestem tylko pewny co z Syrią, co nieco tam obcych żołdaków wyłapano ale chyba sa problemy z ustaleniem czy oni tam "prywatnie" byli czy też z jakąś misją NATO. A tak przy okazji, w Iraku już znalezioną tą broń masowego rażenia czy nadal ją szukają? Bo ponoć po to tam pojechano? No Afganistan mogę zrozumieć, tam szukają "terrorystów" a tych akurat w tym kraju nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 22:53 krzysiozboj napisał: > Bo ponoć po to tam pojechano? No Afganistan mogę zrozumieć, tam szukają "terrorystów" a tych akurat w tym kraju nie brakuje. Tyle tylko ze gostek, z powodu ktorego to wszytko bylo rozpoczeto, mieszkal jednak spokojnie u sojusznikow w Pakistanie. Do czasu:-) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 22:55 Gdzie on mieszkał i co robił, to chyba tylko CIA i spółka wiedzą. A my mamy tzw. prawdę medialną. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 23:02 Dobrze powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Afganistan - po co nam to było? 15.04.12, 18:54 USA niby chce Taliban do rozmow namowic. Nawet oferowali finansowac biura talibow w Qatar czy Bahrain (juz nie pamietam). Ale z takimi sukcesami po co by Taliban negocjowal. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k ano po to, ze talibki 16.04.12, 00:36 sa regularnie odstrzeliwane. martwi cie to ? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: ano po to, ze talibki 16.04.12, 00:48 A no mam taką zboczoną naturę ze dla mnie talibki to też ludzie, też mają dzieci i też pewnie chcą żyć. Zdaję sobie sprawę z tego że to może być dziwny pogląd na talibków ale ... tak już mam, nawet do zwierzaków nie potrafiłbym tak radośnie strzelać. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: ano po to, ze talibki 16.04.12, 00:50 Zgadzam sie z Toba. To ludzie jak my. Kto chce by ich kraj byl okupowany?! Nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: ano po to, ze talibki 16.04.12, 00:51 krzysiozboj napisał: też mają dzieci i też pewnie chcą żyć. - rzeczywistosc temu przeczy Zdaję sobie sprawę z tego że to może być dziwny pogląd > na talibków ale ... tak już mam, nawet do zwierzaków nie potrafiłbym tak radoś > nie strzelać. - tez nie strzelam do krolikow - ale do mordercow ? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nie... 16.04.12, 08:18 krzysiozboj napisał: > A no mam taką zboczoną naturę ze dla mnie talibki to też ludzie, też mają dziec > i i też pewnie chcą żyć. nie. nie maja ani dzieci, ani rodzin. to nie mudzahedini to fanatycy religijni. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: nie... 16.04.12, 08:54 Nawet jeśli to po pierwsze mnie i mojemu krajowi nic nie zrobili (to nie oni nas najechali a my ich) a po drugie nie działają w próżni. Gdyby byli takim wrogiem lokalnym jak są malowani to nie mieliby wsparcia cywilów, ukrywaliby się a jest dokładnie odwrotnie, to nasi mają kłopot wyjść poza bazę. Możemy mówić o lojalnym wsparciu sojusznika jakim jest USA (też dyskusyjne bo to miłość raczej jednostronna) ale to sojusznik który ma masę brudnych wojen za sobą i masę wrogów, podobnie jak drugie mocarstwo ZSRR, jeśli będziemy tak lojalnie wspierać to będziemy praktycznie ciągle w stanie wojny z kimś, wychodzi na to że prawie zawsze z krajami nam całkowicie obcymi. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: nie.. 16.04.12, 09:06 jeszcze raz radze postudiowac roznice miedzy mudzahedinami (umiarkowany islam) i talibkami (radykalny islam). Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: nie... 16.04.12, 09:58 Krzysiu, kompletne bzdety piszesz, podobnie z gazem łupkowym ale zawsze jakoś tak dziwnie twoje opinie są tożsame z kremlowskimi!!! W Iraku, w Afganistanie są misje NATO a Polska, podobnie jak Niemcy, Holandia czy USA jest członkiem NATO i bierze udział w tej misji. Jeżeli tak misja NATO-wska będzie miała miejsce w Korei Płn. to Polska wezmie w niej udział, jeżeli będzie w Rosji to Polska też wezmie w niej udział. Kropka!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: nie... 16.04.12, 11:16 Ja podchodzę do tego o wiele bardziej sceptycznie. W Iraku szukano broni masowego rażenia, później wyszło jak preparowano oskarżenia o posiadanie tej broni (bardzo podobnie oskarżono Saddama o wyrzucanie niemowlaków z inkubatorów), napisz mi proszę kto i w jaki sposób poniósł odpowiedzialność za spreparowanie danych które posłużyły jako pretekst do wojny w Iraku. Przy Libii była rezolucja o zakazie lotów sił Kadafiego a NATOwskie siły jechały po siłach wiernych Kadafiemu czym tylko mogły, bunkry czy okręty morskie też były bombardowane. W Syrii plotki głoszą że złapano całkiem pokaźną liczbę obcokrajowców, w tym Francuzów i też pytanie co oni tam robili, gdyby przeszedł numer z rezolucją ONZ tak jak USA chciało to byłaby wierna kopia Libii, zwyczajnie Ruski to zablokowały no i numer nie przeszedł. Dla mnie to co podajesz to czysta propaganda na użytek wojny, zdefiniować sobie wroga i jazda. A co do łupków - nie kojarzę do której dokładnie dyskusji się odnosisz ale ja nigdy przeciwnikiem łupków nie byłem, tyle ze nie podoba mi się to co z tymi łupkami zrobiono u nas. A przy okazji wiesz o tym że Ruski kontrolują u nas chyba ok 20-30% złóż tych łupków? Tobie się to podoba? Wiesz jakie są opłaty za wydobycie (koncesje an poszukiwanie też) w innych krajach a jakie u nas? Co sami amerykanie o tych opłatach piszą? Czy moje opinie są zgodne z kremlowskimi? No jeśli krytyka USA tak musi być odbierana to trudno. Jeśli nie podoba mi się gdzieś zachowanie Ruskich to wtedy tożsame z czym to będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 "lenin w łupkach" !!! 16.04.12, 14:17 przyjacielameryki napisał: > Krzysiu, kompletne bzdety piszesz, podobnie z gazem łupkowym ale zawsze jakoś tak > dziwnie twoje opinie są tożsame z kremlowskimi!!! > I co najważniejsze - niezgodne z generalną linią Partii, wytyczoną na jej historycznym > Zjeździe w Pcimiu Dolnym oraz genialnymi myślami tow. Wiesława. Lecz dzięki > proletariackiej czujności takich towarzyszy jak Przyjacielameryki, masy pracujące miast i > wsi doskonale wiedzą "kto za tym stoi i w czyim to jest interesie". Tak więc, jeżeli > zrozumiałeś swe błędy powinieneś się udać na pielgrzymkę pokutną do Poronina, gdzie > miejscowej awangardzie proletariackiej wygłosisz referat zatytułowany "lenin w łupkach" > (rzecz jasna - treść tego referatu uzgodnisz uprzednio z towarzyszem > Przyjacielemameryki). > > Korzystając z okazji jeszcze raz mówimy: "putinizmowi - nie, łupkizmowi - tak !!!". ************************************************************** "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza. Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Rassjanin: - Zydo-komuna nas okupowala. 16.04.12, 14:25 Znajomy mi Rassjanin tak to widzi: - "Rosja to konserwatywny i przywiazany do tradycji kraj. To nasze chlopstwo bylo gleboko w Caria i Boga wierzace... Pewnego dnia - importowana z Zachodu Zydo-komuna podstepnie zagarnela wlasc (wladze). Rosja jednak w koncu zdolala sie spod tej okupacji wyzwolic." (koniec cytatu). Widze jednak , ze niektorym ten ustroj dalej na sercu polega (a nie dolega) Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Afganistan - po co nam to bylo? 16.04.12, 15:36 No wlasnie? Po co nam to bylo? Zdawaloby sie, ze narod, ktory tyle lat zrzucal jarzmo "zydokomuny" ze wschodu i majacy w zbiorowej pamieci jeszcze swieze jej pietno, bylby bardziej wstrzemiezliwy z narzucaniem jarzma innym. Odpowiedz Link Zgłoś