uk-igor-53
20.04.12, 23:06
Do zalozenia tego watku zainspirowal mnie jeden malokumaty forumowicz,ktory napisal do mnie cos takiego:
"Igorku,to Ty masz problem ze zrozumieniem.Mniej graj w szachmaty.To może cofać człowiek a w rozwoju. "
Z litosci nie bede podawac nicka tego glupola,zeby nie robic wojciechu2345 obciachu(he,he).
Kiedys dawno temu Fryderyk II Wielki ,Krol Prus,napisal w jednym ze swoich listow takie slowa :
" Szachy wychowuja sklonnosc do samodzielnego myslenia......." (c.d bedzie pozniej) .To w roku 1982 wykorzystali szachisci niemiecki,ktore chcieli uzyskac dla szachow statut " przydatnym rodzajem sportu,ktory ma wychowawcze znaczenie",co pozwolilo im uzyskac wymierne materialne korzysci. Niemieckie szachisci okazali sie dosc sprytnymi (nu bo szachy rzeczywiscie rozwijaja umysl) i nie zacytowali calosci tego,co FryderykII napisal w swoim liscie,bo c.d. byl nastepujacy "...... i dla tego ich nie wolno wspierac" .
W sumie nie chodzi mnie o szachy,a tylko o to,co ja zaobserwowalem ,pracujac wsrod dobrze wyksztalconych Anglikow(i nie tylko) .
Oni wszysci maja wiedze,ktora obejmuje zbyt waski spektr ogolnej wiedzy .Ramki we wszystkim,to jest podstawa dzisiejszego zachodniego spoleczenstwa.
Niezaleznie myslacy czlowiek stanowi katastrofalne niebezpeczenstwo dla "demokracji" zachodniej. Do samodzielnie myslacego czlowieka bardzo szybko dociera,ze "kracja" na zachodzie jest ,ale "demo" nie pochodzi od slowa greckiego "demos",a tylko bezposrednio od angielskiego slowa "demo" (Demo - twórczość np.: muzyczna, plastyczna (grafika komputerowa), filmowa, programistyczna; zapisana i udostępniana jako demonstracja możliwości twórców (często w celach promocyjnych - wyjątek demoscena).
Czyli z tego wynika,ze zachodnia "demokracja",to system wladzy,oparty na multimedialnym manipulowaniem baranami .
p.s. Fryderyk II nie darom byl Wielkim.Radzieckie rzadzace do takowych nie nalezali,jak widac,i rozwoj szachow w ZSRR wspierali,co poskutkowalo tym,ze lud radziecki nauczyl sie samodzielnie myslec,co i stalo jedna z najwazniejszych przyczyn upadku ZSRR.