Dodaj do ulubionych

Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistosc.

20.04.12, 23:06
Do zalozenia tego watku zainspirowal mnie jeden malokumaty forumowicz,ktory napisal do mnie cos takiego:
"Igorku,to Ty masz problem ze zrozumieniem.Mniej graj w szachmaty.To może cofać człowiek a w rozwoju. "
Z litosci nie bede podawac nicka tego glupola,zeby nie robic wojciechu2345 obciachu(he,he).

Kiedys dawno temu Fryderyk II Wielki ,Krol Prus,napisal w jednym ze swoich listow takie slowa :
" Szachy wychowuja sklonnosc do samodzielnego myslenia......." (c.d bedzie pozniej) .To w roku 1982 wykorzystali szachisci niemiecki,ktore chcieli uzyskac dla szachow statut " przydatnym rodzajem sportu,ktory ma wychowawcze znaczenie",co pozwolilo im uzyskac wymierne materialne korzysci. Niemieckie szachisci okazali sie dosc sprytnymi (nu bo szachy rzeczywiscie rozwijaja umysl) i nie zacytowali calosci tego,co FryderykII napisal w swoim liscie,bo c.d. byl nastepujacy "...... i dla tego ich nie wolno wspierac" .
W sumie nie chodzi mnie o szachy,a tylko o to,co ja zaobserwowalem ,pracujac wsrod dobrze wyksztalconych Anglikow(i nie tylko) .
Oni wszysci maja wiedze,ktora obejmuje zbyt waski spektr ogolnej wiedzy .Ramki we wszystkim,to jest podstawa dzisiejszego zachodniego spoleczenstwa.
Niezaleznie myslacy czlowiek stanowi katastrofalne niebezpeczenstwo dla "demokracji" zachodniej. Do samodzielnie myslacego czlowieka bardzo szybko dociera,ze "kracja" na zachodzie jest ,ale "demo" nie pochodzi od slowa greckiego "demos",a tylko bezposrednio od angielskiego slowa "demo" (Demo - twórczość np.: muzyczna, plastyczna (grafika komputerowa), filmowa, programistyczna; zapisana i udostępniana jako demonstracja możliwości twórców (często w celach promocyjnych - wyjątek demoscena).
Czyli z tego wynika,ze zachodnia "demokracja",to system wladzy,oparty na multimedialnym manipulowaniem baranami .

p.s. Fryderyk II nie darom byl Wielkim.Radzieckie rzadzace do takowych nie nalezali,jak widac,i rozwoj szachow w ZSRR wspierali,co poskutkowalo tym,ze lud radziecki nauczyl sie samodzielnie myslec,co i stalo jedna z najwazniejszych przyczyn upadku ZSRR.
Obserwuj wątek
    • swiblowo Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 20.04.12, 23:32
      Radzieccy rzadzacy do takowych nie nalezeli - zgoda.
      A co? Wszyscy grali w szachy? Nie mam pewnosci, ze lud chcial rozpadu? To byla "masa krytyczna" u wladzy i tyle. Jakkolwiek Stalin chcial slawy, to wladza ZSRR chciala slawy i pieniedzy.
      • igor_uk Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 00:19
        Nie wszysci grali,to fakt,z tym ze bardzo wielu. Ale nie chodzi o szachy,a tylko chodzi o to,jak duza wiedze otrzymywal przecietny radziecki czlowiek,w trakcie nauczania,od dziecka w szkole i po doroslego czlowieka na najwyzszej uczelni.Zreszta w polsce poziom nauczania nie roznil sie zbytnio od radzieckiego,tak mi sie wydaje.
        • swiblowo Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 00:25
          Ciesze sie, ze tak Ci sie wydaje. Moze miales szczescie. Ale znasz ta pogaworke?:" Wydawalo sie, ze jest tak dobrze. Okazalo sie, ze tylko sie wydawalo". - /dot Polski/ - mi sie tak wydaje.
          Akurat mam dzieciaki w wieku szkolnym. - jazda po rowni w dol. - teraz w Rosji.
          Pozdrawiamy!
          • igor_uk Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 00:30
            Nie watpie,ze tak sie dzieje.Ostatecznie i w Rosji zrozumieli,ze nie potrzbno miec w kraju 142 miliona myslicieli.
            • swiblowo Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 00:34
              I 100 mln inzynierow. Wkrotce to sie czkawka odbije.
    • eva15 Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 20.04.12, 23:47
      Igor, niewątpliwie wykształcenie w tzw. komunie, nie tylko radzieckiej, było zupełnie inne niż obecnie na Zachodzie. Ba, nawet na Zachodzie było jeszcze 20 lat temu inne niż teraz.

Najpierw o komunie:

kształcenie za komuny nie było skomercjalizowane i podporządkowane gospodarce, bo i sama gospodarka nie była skomercjalizowana. Pomijając wątki ideologoczne (wykłady marksizmu-leninizmu etc.) wykształcenie nastawione było na rozwoj osobowości i możliwie szerokiej wiedzy ogólnej, bo było trochę sztuką dla sztuki a dla konkretnych, przeliczanych na kasę korzyści.

Na Zachodzie/w Niemczech:

trochę podobnie było wcześniej w Niemczech. Tu panował kult Humboldta (Prusaka , ha, ha) czyli też dbałość o rozwój osobowości, człowiek a nie jego przydatność dla gospodarki był podmiotem kształcenia, ale jednocześnie dobrze wykszałcony człowiek świetnie przydawał się gospodarce, bo mając możliwie szerokie horyzonty myślowe, bywał często wynalazcą, odkrywcą, a gospodarka umiała to świetnie wykorzystać (tego komuna na ogół, po części z
      wyjątkiem ZSRR, nie potrafiła).

Mam okazję przez lata obserwować z bliska zmiany w systemie niemieckiego kształcenia na poziomie akademickim i widzę, jak bardzo odchodzi się od kształtowania człowieka o szerokich horyzontach na rzecz wąsko wyspecjalizowanego fachowca. Wprowadzenie anglosaskiego systemu bachelor i master rozdzieło młodzież akademicką na dwie grupy - tą szybko zawodowo kształconą do konkretnej roboty (bachelor) i tą do celów wyższych (master). Wcześniej w Niemczech system był inny - ci którzy mieli smykałkę do pracy czysto praktycznej szli do tzw. Fachhoschulen (wyższych studiów zawodowych) a ci z zacięciem do abstrakcyjnego myślenia na uniwersytety, które dawały im co najmniej 5 lat na wyhasanie się intelektualne. Anglosaski system to zniszczył, odebrał młodzieży ten czas. Widzę, jak biznes przejmuje kontrolę finansową nad niedofinasowymi przez państwo uczelniami państwowymi i jak narzuca swe warunki.

Dzisiejszy biznes znacznie mniej potrzebuje myślicieli niż niegdyś Wielki Fryc, on wbrew temu, co powiedział (możliwe, że odniósł to tylko do części społeczeństwa) mocno wspierał rozwój nauki jako szkoły samodzielnego myślenia. Sam zajmował się wcale nie tylko wojnami, i lecz pisarstwem, historią, filozofią oraz teorią państwa. Mało było monarchów o takim wykształceniu i wachlarzu zainteresowań. Był tzw. monarchą oświeconym i Niemcy naukowo, kulturowo zawdzięczają mu wiele, m.in. Humboldta.

Anglosaski sytem, który po dłuuugim czasie przebił się wreszcie w Europie kontynetalnej kształci sprawnych, dyspozycyjnych fachowców, ale nie kształci samodzielnie myślących ludzi. W tym systemie od myślenia są inni.

• malkontent6 Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 00:01
        eva15 napisała:

> Anglosaski sytem, który po dłuuugim czasie przebił się wreszcie w Europie konty
        > netalnej kształci sprawnych, dyspozycyjnych fachowców, ale nie kształci samodzi
        > elnie myślących ludzi. W tym systemie od myślenia są inni.

Ewciu, ale to właśnie ten anglosaski a nie radziecki system edukacji stworzył Dolinę Krzemową.
        • swiblowo Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 00:22
          Zgadza sie malkontent. Ale co to jest Dolina Krzemowa? Pieniadze? W koncowym rachunku oczywiscie.
        • igor_uk Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 00:22
          malkontent,wiekszosc naukowcow w Ameryce,to emigranci,ktore swoja wiedze posiedli gdzie indziej.
          • johnny-kalesony Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 11:23
            Masz na ten temat jakiś dane, czy yeno ci się "wydaje", że do powyższego postu Swiblowo nawiążę?

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
            • igor_uk Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 11:30
              Mam.Ze 120 wiodacych amerykanskich naukowcow,zaledwie 35 to absolwenty szkol w USA.

Link poszukaj sobie sam.
        • eva15 Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 00:30
          Tak, ja wcale temu nie przeczę, że komercjalizacja jest skuteczna materialnie. Ona jest finansowo znacznie bardziej skuteczna niż np. genialna działaność i Marie Skołdowskiej - Curie i jej męża Piotra Curie, którzy nie zgodzili się na opatentowanie swych wynalazków, bo uważali, że one powinny służyć całej ludzkości i przyczyniać się do dalszego postępu w nauce.

W USA patentuje się nawet ustawienie włosków w szczoteczkach do zębów, wywiezione/uradzine z Am. Płd. i Azji ziarna, a co dopiero wynalazki w Dolinie Krzemowej, nawet jak chodzi o drobne zupełnie pierdoły. Amis nie wymyślili komputerów (maszyn liczących), ale to oni na nich zarobili.

Kałasznikow nie opatentował swego wynalazku, a jego bronią posługuje się po dziś dzień praktycznie cały świat. Gdyby on miał swoją "Dolinę Kałasznikowa" wtedy dopiero pewnie zacząłbyś go podziwiać, a tak podziwiasz tylko Amis.

• eva15 Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 00:45
            Sorry, w przypadku małżeństwa Curie chodzi o odkrycia, a nie o wynalazki. Sensu mojej wypowiedzi to nie zmiena.
          • malkontent6 Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 01:15
            Ewciu, jak zwykle piszesz elokwentnie, szkoda, że nie na temat. Ja nie piszę o patentach lecz o badaniach naukowych. O twórczej innowacyjności.

Niektórym (nielicznym :) ) Polakom w USA udało się wyrwać z azbestu i zmywaków i zawędrowali do najróżniejszych instytucji naukowych, wliczając w to prestiżowe uniwersytety. Ewciu, ja mam bardzo bliskie kontakty z tymi ludźmi i szczerze powiem, że bardziej wierzę ich opinii o poziomie amerykańskiej nauki niż tobie.

A co do Kałasznikowa, to przed opatenowaniem swojej konstrukcji musiałby wyjaśnić dlaczego AK-47 tak bardzo przypomina Sturmgewehr 44. Rosjanie produkowali też samochody i motocykle zaskakująco podobne to różnych Opli, Fordów i innych BMW. :)
            • eva15 Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 01:42
              CO z tego? Amis dzięki Niemcom polecieli w kosmos i co tłumaczyli się z tego? Zapłacili za patenty?
              • malkontent6 Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 02:11
                eva15 napisała:

> Zapłacili za patenty?

W pewnym sensie tak.
            • eva15 Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 01:46
              Ja też piszę o twórczej innowacyjności i podaję przykład małżeństwa Curie. Tylko ty niczego nie rozumiesz, ale tak już masz. Nie wiem tylko, po co zabierasz głos.
              • malkontent6 Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 02:12
                Ewciu, procesor Intel czy AMD to też innowacyjność. A do tego korzystasz z tych wynalazków. :)
            • melord Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 01:49
              malkontent6 napisał:

> A co do Kałasznikowa, to przed opatenowaniem swojej konstrukcji musiałby wyjaśn
              > ić dlaczego AK-47 tak bardzo przypomina Sturmgewehr 44.

wielokrotnie bylo wyjasniane w wielu militarnych publikacjach,ze AK-47 i pochodzne nie ma nic wspolnego(konstrukcyjnie) z Sturmgewehr 44
              podbobienstwo...kazdy prawie czolg jest podobny(wzrokowo) do innego,ma gasiennice ,wieze i dzialo
              • malkontent6 Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 02:14
                melord napisał:

> podbobienstwo...kazdy prawie czolg jest podobny(wzrokowo) do innego,ma gasienni
                > ce ,wieze i dzialo

Taksówkarze w Polsce twierdzili, że do samochodu Wołga pasuje bez żadnych przeróbek silnik Diesla z pewnego modelu Mercedesa. Też pewnie przypadek. :)
                • melord Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 02:21
                  malkontent6 napisał:

> Taksówkarze w Polsce twierdzili, że do samochodu Wołga pasuje bez żadnych przer
                  > óbek silnik Diesla z pewnego modelu Mercedesa. Też pewnie przypadek. :)

hehe...watpie czy bez przerobek,do Fiata,Poloneza tez probowali jakies diesle montowac
                  kalach jednak jest ruski
                  • malkontent6 Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 02:26
                    melord napisał:

> kalach jednak jest ruski

Dla pocieszenia dodam tylko, że izraelski Uzi to podobno przeróbka jakiejś czeskiej strzelby.
                    • igor_uk malkontent. 21.04.12, 02:30
                      Wolga ma bardzo duza komoru dla silnika,tam zmiesci sie wszystko,po niewielkich przerobkach .
                      • malkontent6 Re: malkontent. 21.04.12, 02:43
                        Ale silnik Merca wchodził bez przeróbek. :)
                        • igor_uk Re: malkontent. 21.04.12, 02:59
                          nieprawda.
        • melord Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 01:07
          malkontent6 napisał:

> ale to właśnie ten anglosaski a nie radziecki system edukacji stworzył D
          > olinę Krzemową.

Doline Krzemowa stworzyly olbrzymie pieniadze skierowane glownie z budzetu Pentagonu(plus inne rzadowe np.NASA),przynajmniej w 80% na jej potrzeby( z czasem sa stosowane dla cywilnych potrzeb,przynajmniej czesc) nie anglosaski system edukacji sensu stricte.
          Kiedy popatrzysz tam na przekroj zatrudnionych ludzi masz tam mieszanke najtezszych glow sciagnieta z calego swiata wysokimi zarobkami.
          Zadne inne panstwo na swiecie nie jest w stanie stworzyc cos podobnego na tak duza skale gdyz budzet Pentagonu i innych paramilitarnych organizacji amerykanskich czesto zakamuflowanych jest prawdopodobnie wyzszy niz wszystkich razem,innych panstw na swiecie.
          Nie nalezy rowniez zapominac wspolpracy dziesiatek amerykanskich uniwersytetow ktorych granty na badania ,pochodza z tych samych zrodel.
          Radziecki nie mial szans by dorownac gdyz nie mial dostepu do swiatowych specjalistow jak i do tak olbrzymich pieniedzy.

• malkontent6 Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 01:19
            Amerykańskie uniwersytety i inne instytucje naukowe są od lat magnesem dla najtęższych głów ze względu na niesamowicie wysoki poziom naukowy. To jest takie przężenie zwrotne - dobra uczelnia zachęca dobrych naukowców a jednocześnie ci naukowcy przyczyniają się do wzrostu tego poziomu.
            • melord Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 01:27
              malkontent6 napisał:

> Amerykańskie uniwersytety i inne instytucje naukowe są od lat magnesem dla najt
              > ęższych głów ze względu na niesamowicie wysoki poziom naukowy. To jest takie p
              > rzężenie zwrotne - dobra uczelnia zachęca dobrych naukowców a jednocześnie ci n
              > aukowcy przyczyniają się do wzrostu tego poziomu.

masz absolutna racje z tym,ze dalej najwieksza role odgrywaja zaangazowane pieniadze-zrodlo ich naplywu
      • pimpus18 To może model chiński? 21.04.12, 00:32
        U Ciebie akurat zupełnie nie dostrzegam tego polotu myślowo-twórczego. Bardziej daje się zauważyć tendencje do konserwatywnego skostnienia, niechęci i niewiary w przyszłość i w nowe.

Jak pogodzić rozwój osobowości i szeroką wiedzę z komunistyczną indoktrynacją, wszechobecną naiwno-nachalną propagandą z zupełnie nieefektywną, zacofaną gospodarką?

Masz tu coś od "kukułczego jaja".
        Na tego typu myślopląsy zupełnie Cię nie stać.

www.freitag.de/politik/1206-die-vabanque-spielerin
        Po co ludzi kształcić i uczyć myśleć, jak i tak potem tego nie robią?

Aus tiefster Überzeugung!
        • eva15 Nie, tylko Twój jest słuszny! 21.04.12, 00:42
          Pimpuś, wiem, że dopóki nie przyznam, że przyszłość świata i wszechświata leży w podatku konsumpcyjnym (od bGE zdaje się cichcem coś już odszedłeś?) tak długo będę nastawiona na Twoją słuszną i prycypialną krytykę. Muszę z tym żyć i robię co mogę, by mi się udało.
          • pimpus18 Re: Nie, tylko Twój jest słuszny! 21.04.12, 00:58
            Ale zawsze możesz przyznać czy wskazać tę przyszłość.

Nigdy jednak tego nie robisz.
            • eva15 Re: Nie, tylko Twój jest słuszny! 21.04.12, 01:03
              Ja mam przyznać? PO CO, czyżbyś potrzebował mojego wsparcia? Myślę, że i beze mnie dasz radę. Ty jesteś natchniony.
              • eva15 Re: Nie, tylko Twój jest słuszny! 21.04.12, 01:04
                Jedno czego nie kumam, to czemu zrezygnowałeś z bGE? Już mnie prawie do niego przekonałeś (lubię się lenić) a tu nagle ciiiiisza.
                • pimpus18 Re: Nie, tylko Twój jest słuszny! 21.04.12, 01:15
                  Evo, nie musisz się do niczego przekonywać, możesz pisać wszystko.

Byle nie głupoty.
                  • eva15 Re: Nie, tylko Twój jest słuszny! 21.04.12, 01:38
                    Aha, czyli moje pytanie o Twój bGE to głupota? Możliwe, że masz rację...
        • igor_uk pimpusik. 21.04.12, 00:46
          pimpus,jak ktos nie podziela twojego pogladu na podatek konsumpcyjny i basic income,to znaczy jest zacofanym.
          jestes wlasnie jednym z tych,o kim pisze w tym watku.Nie potrafisz spojrzec na swiat szerzej,niz przez pryzmat tej bzdury,w ktora uwierzyles. Wlasnie dla tego nie potrafules nigdy napisac cos sensownego o tym,w co tak wierzysz.Bo masz wiare,a nie wiedze.
          • pimpus18 Re: pimpusik. 21.04.12, 00:56
            Ty nie jesteś tępy przez to, że się ze mną nie zgadzasz, a bardziej z powodu twojego prymitywnego myślenia i twoich prymitywnych argumentów.

Mnie już dawno przestało bawić granie w szachy z komputerem.
            Jednego tym sposobem oduczyłem warcabów.

To tak jakby piłkarzy trenować na siłowni. Kulturyści powinni być według tej logiki największymi sportowcami - a nie są!

Poniał, tępaku!

• uk-igor-53 Re: pimpusik. 21.04.12, 00:58
              pimpus,twoja glupota moze konkurowac tylko z twoim chamstwem.

p.s. Wez gleboki oddech,przed tym,jak napisac odpowiedz.
              • pimpus18 Re: pimpusik. 21.04.12, 01:18
                Ty mi za każdym razem udowadniasz, że jesteś za tępy.
                Nic na to nie poradzę.

Spadaj.
                • igor_uk Re: pimpusik. 21.04.12, 01:22
                  Nie posluchales moje rady,i nie wziales glebokiego oddecha,dla tego napisales kolejna chamska bzdure.

p.s. Co do spadaj.To ty wlazles na watek,ktory ja zalozylem.
                  Tak co,idac za twoim przykladem - Spadaj psycholu.
      • johnny-kalesony Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 11:25
        eva15 napisała:

> (...) człowiek a nie jego przydatnoś
        > ć dla gospodarki był podmiotem kształcenia, ale jednocześnie dobrze wykszałcony
        > człowiek świetnie przydawał się gospodarce, bo mając możliwie szerokie horyzon
        > ty myślowe, bywał często wynalazcą, odkrywcą, a gospodarka umiała to świetnie w
        > ykorzystać (tego komuna na ogół, po części z
        > wyjątkiem ZSRR, nie potrafiła).

Komunie w ZSRR to najlepiej wychodziło wykorzystywanie prac myślicieli i naukowców z GRU ...

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • igor_uk 100% radzieckich naukowcow ... 21.04.12, 11:33
          Byli wyksztalceni w ZSRR.
          de facto,w starciu na plaszczyznie nauki,ZSRR praktycznie na rawnych rewaloryzowal z potencialem naukowym calego Swiata.
          • wojciech.2345 Re: 100% radzieckich naukowcow ... 21.04.12, 11:38
            igor_uk napisał:
            > Byli wyksztalceni w ZSRR.
            > de facto,w starciu na plaszczyznie nauki,ZSRR praktycznie na rawnych rewalory
            > zowal z potencialem naukowym calego Swiata.
            ---------------------------------------
            Mylisz się.
            95% ważnych wynalazków w XX w to Zachód.
            Mogę się mylić co do tej liczby (95%), ale chyba niewiele.

Ważniejsze są kartofle niż nowe pepesze.
          • johnny-kalesony Re: 100% radzieckich naukowcow ... 21.04.12, 11:50
            Rewaloryzował z potencjałem całego świata? Możliwe, ale raczej - teo 3-go ...

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
            • igor_uk kalesony. 21.04.12, 12:46
              Przestan osmieszac sie! Czy ZSRR prowadzil wojne zimowa z III Swiatem,czy z Zachodem?
              Jestes wyjatkowo malokumaty,a co gorsze,caly czas zabierasz glosu ,nie rozumiac do konca o co chodzi.
    • br0fl0vski Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 01:06
      SYSTEM nigdy nie troszczyl sie o rozwoj osobowy chama bo SYSTEM z chama zyje. tyle tylko ze dawotemu skonczenie szkoly dawalo chamowi \9jesli umial czytac i pisac) szanse na wejscie wyze j o pare szczebelkow na drabinie spolecznej. stojacnjuz tylko jeden szczebel wyzej niz inne chamy chma wyedukowany wiedzial co robic zeby nie spasc na dol. czytatych i pisatych bylo wtedy duzo mniej i mozna bylo wtedy otwarcie pisac o swiecie . gdy rozwoj technologiczny zaczal wymagac chama ze swiadectwem zaczeto "powszechnie " nauczac swiatpogladu bo wiadomo ze duzo trudniej przekonac chama ze zdrowym rozsadkime niz z doktoratem. dzis kazdy czytac i pisac musi umiec , nie musi rozumiec bo to nawet niewskazane , szkola nic nie gwarantuje zatem chama sie oglupia. co zas do podatkow t o SYSTEM za pomoca powszechnej edukacji tak pojebal chamowi w glowie ze cham wierzy ze musi placic za prawo do zycia.
      • malkontent6 Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 01:21
        br0fl0vski napisał:

> chama sie oglupia

W twoim przypadku to się udało.

Posłuchaj tego, to ci otworzy oczy:

www.youtube.com/watch?v=6cPLfm5wdcw&feature=related
      • igor_uk Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 01:24
        brof,nie zmieniaj tematu.ja pisalem o baranach,a nie chamach(he,he).
        • br0fl0vski Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 01:33
          igor

to to samo sheepleTekst linka

cham po staropolstu to czlek stanu podlego czyli niziny spoleczne
          • eva15 Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 01:41
            Poczucie humoru nie jest Twoją najsilniejszą stroną?...
            • igor_uk Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 01:48
              A to fakt.
            • br0fl0vski Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 01:48
              uprawiam inny typ humoru taki surrealistyczny z domieszka Kafki
              • eva15 Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 02:04
                No to nie wiem, czemu nie zrozumiałeś Igora.
                • br0fl0vski Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 02:08
                  alez jak go rozumiem, zachcialo mi sie troche "podialogowac"
          • igor_uk Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 01:46
            brof,przeciez wiem o co chodzi.Tylko troche se zazartowalem.
            Nu bo co to za roznica? Czy to cham,czy to baran.i tak pod noz pojdzie.
            • br0fl0vski Re: Fryderyk II Wielki ,a dzisiejsza rzeczywistos 21.04.12, 01:50
              wiem
              dodam ze zanim pojdzie pod noz to nawet ma bezplatna opieke weterynarska zeby sie nie zmarnowal
              • br0fl0vski o perdoleniu w glowkach dzeciecych 21.04.12, 17:27
                www.youtube.com/watch?v=bt59MCMQV0Q&feature=player_embedded
    • j-k Fryderyk ? - to Kreatura 21.04.12, 01:21
      Podopbnie jak austriacki przybleda, niejaki Adolf
      swoja ideologie przegral.
      Ideologie - to maly zachodnie Niemcy w 16.tym wieku.
      Praca itd...

Ale nie Prusacy.
      ci przegrali z kretesem
      i slusznie,
      • igor_uk Fryderyk .- to Kreatura? 21.04.12, 01:30
        Janusz,ale w historie wszedl,jako Wielki.A jakim Ty pozostaniesz sie w pamieci potomkow?
        • j-k si, Fryderyk .- to Kreatura 21.04.12, 01:47
          Pogrzebal Niemcy, tak jak Stalin pogrzebal Rosje.
          w przerciwienstwie do Cara Aleksandra w Rassiji i cesarza Bismacka w Niemczech
          - ktorzy swoje kraje budowali.
        • eva15 Re: Fryderyk .- to Kreatura? 21.04.12, 01:47
          Igor, zostaw tego niedocenionego geniusza z jego przemyśleniami. On zasługuje na samotność.
          • igor_uk Re: Fryderyk .- to Kreatura? 21.04.12, 01:50
            Ewa,ale tylko Ty i ja,sa jedynymi,kto zwraca na Januszka uwage.reszta go lub olewa,lub opluwa.
            Ale ,jak tak radzisz,to pozostawie go sam na sam z jego przemysleniami.
            • eva15 Re: Fryderyk .- to Kreatura? 21.04.12, 02:00
              Ja dałam sobie w międzyczasie siana. Dopóki był tylko głupiutki, było jeszcze OK, ale jak się zrobił chamski i wulgarny nie widzę powodów, by go wspomagać.
              • j-k Fryderyk .- to Kreatura 21.04.12, 02:02
                eva15 napisała:
                ale jak się zrobił chamski i wulgarny nie widzę powodów, by go wspomagać.

tu masz racje, co do Fryderyka. przegral Niemcy.
                potem szlo juz tylko z gorki.
          • j-k Zasluzenie ja posiadam :) 21.04.12, 01:52
            eva15 napisała:
            > Igor, zostaw tego niedocenionego geniusza z jego przemyśleniami. On zasługuje n
            > a samotność.

Zasluzenie ja posiadam :)
            Szanowna Slubna dzwoni mi wlasnie z Andaluzji, ze Hiszpanie wyprzedzili Italie...
            A przecie 40 lat temu bylo odwrotnie :)))
            • misterpee Re: kiedy ekonomia byla dobra to i uczelnie w USA 21.04.12, 02:19
              kwitly, teraz to wszystko odplywa. Tak jak nastapil transfer kapitalu do chin, teraz nastepuje transfer nauki. z prostej przyczyny - na Harvardzie bylo pewnie 30 procent chinczykow krztalcacych sie za pieniadze podatnika USA. 40 procent stanowili Zydzi a te reszta wypadal;a na reszte swiata i amerykanow. To sa moje obserwacje, ale moze ktos zweryfikuje te numery . Podobna sytuacja jest na innych uczelniach, z tym ze na zlych unhiwersytetach Zydowskich studentow prawie nie ma. A poziom - musi byc bardzo wysoki jezeli Ameryka w tak szybkim tempie idzie na dno. Jedno jest pewne, te doskonale uniwersyty sa szkola doskonalego klamstwa na wzor Alana Derschkowitza.
              • eva15 Re: kiedy ekonomia byla dobra to i uczelnie w USA 21.04.12, 10:29
                Kłamstwa ekonomii USA są wmiędzyczasie znacznie większe niż tej socjalistycznej. Doszło już do tego, że studenci Harvardu zrobili protest przeciw takiej "nauce" za ich własne, ciężkie pieniądze.
    • j-k Fryderyk II - polityczny bandyta 21.04.12, 02:19
      Dawna Rzeczpospolita moze pewnych spraw rzeczywiscie zalowac.
      Przylaczenie Slaska do Prus i oderwanie go od Austro-Wegier 1742
      bylo dla dawnej Reczpospolitej ciezkim ciosem.

Fizyczna (i tajna) eliminacja tego politycznego bandyty, byla jedynym slusznym wyjsciem.
      O takich rozwiazaniach myslal juz wczesniej Krol Sobieski - wiec ja niczego nie wymyslilem :)
      • misterpee Re: Jasiu wez cos i usun Fryderyka Wielkiego! 21.04.12, 02:21
        Sobieski nie mogl, ale ty mozesz !
        • j-k Sobieski zyl w innych czasach. 21.04.12, 02:26
          ale jako pierwszy (w Polsze) wysunal teze, ze zewnettrznych wrogow eliminuje sie fizycznie
          lacznie z przywodcami.
          • igor_uk Janusz. 21.04.12, 02:32
            Ale Ty,jako wieczny Zyd,zyles we wszystkich czasach i wlasnie dla tego misterpee pyta cie ,czemu ty sam nie sprzatneles Fryderyka II ?
            • j-k niestety, nie jestem jewrejcem. 21.04.12, 02:35
              nobody is perfect

factem jest, ze Sobieski nie zadbal o nastepstwo
              a dwoch synow mial.

ale nie dziw- skoro ostatnia polska waluta byla drukowana w 1686
              • walter622 Jsiu, litości !!! 21.04.12, 09:37
                j-k napisał:
                > factem jest, ze Sobieski nie zadbal o nastepstwo
                > a dwoch synow mial.

Nie dwóch, a czterech miał synów - Jakuba, Aleksandra, Konstantego i Jana (no, tego można sobie odpuścić, bowiem zmarł pacholęciem).

> ale nie dziw- skoro ostatnia polska waluta byla drukowana w 1686

A, tu faktycznie prawdziwe "dziwy". Może coś bardziej konkretnie napiszesz o tym "drukowaniu waluty w 1686" . Domyślam, że tę "drukowaną walutę" do tej pory wymieniają frajerom w szemranych kantorach, no a po 1686 to były w obiegu tylko euro ? :)))))))

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
                Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
                • igor_uk Walter,nie licz na to. 21.04.12, 09:47
                  Litosci od Januszka nie doczekasz sie. On bedzie do upadlego bronic swoich tez,a jak juz potrafisz mu udowodnic to,ze on myli sie(he,he),to on cie odpisze,ze to sa glupoty,ktorymi on sobie glowy nie zawraca,lub cos podobnego.
                  Ewa ma silne podejrzenia co do tego,skad on czerpie swoja wiedze.Jej zdaniem,to jeden z jego paluszkow.
                  • walter622 Chipsy i beer 21.04.12, 10:10
                    igor_uk napisał:
                    > Litosci od Januszka nie doczekasz sie.

Igor, lecę po chipsy i beer (kilka zgrzewek chyba się przyda). Z dużą satysfakcją będę czytał
                    osiołkowe tekściki o tej walucie, którą zaprzestano "drukować" w 1686 r. - to naprawdę może być wielki przełom w naukach historycznych.

**************************************************************
                    "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
                    • igor_uk Re: Chipsy i beer 21.04.12, 10:19
                      masz racje,walter,na trzezwo jasia trudno zrozumiec.
                • j-k dobrze, hloopcze :) 21.04.12, 16:27
                  wania622 napisał:

> A, tu faktycznie prawdziwe "dziwy". Może coś bardziej konkretnie napiszesz o ty
                  > m "drukowaniu waluty w 1686" . Domyślam, że tę "drukowaną walutę" do tej pory
                  > wymieniają frajerom w szemranych kantorach, no a po 1686 to były w obiegu tylko
                  > euro ? :)))))))

wreszcie cos z sensem :)
                  istotnie - potem w obiegu bylo rozne takie-tam EURO.
            • j-k To Sobieski zawalil los Polski. 21.04.12, 02:55
              coby bylo jasne
              Wieden 1683
              i wyprawy moldawskie 1686
              nie wystarczyly
              budzet
              nie trzymal sie kupy

To co przyszlo potem

TO JEGO WINA
              • misterpee Re: czy jasiu to nie krewniak Sobieskiego? 21.04.12, 03:29
                Sobieskiego tesc mial najwiekszy burdek w Warszawie, z ktorym jezdzil az do Rzymu, gdzie kandydowal na papierza. Kardynalowie jednak odmowili ze wzgledu na jego podeszly wiek - 95 lat. Wniosek jesst jasny - Jasiu jest potomkiem Sobieskiego tescia.
                • j-k nie :) 21.04.12, 03:33
                  mam znacznie piekniejcze nazwisko
                  niesstety - zdrajcow kraju.
                  • misterpee Re: jasiu ma blekitna krew 21.04.12, 03:37
                    tu sa male wzmianki o tesciu, kardynale. W Polsce zdrajcow niegdy nie bylo, jasiu ma francuska krew.
                    pl.wikipedia.org/wiki/Henryk_Albert_de_la_Grange_d%27Arquien
                    • j-k i dlatego 21.04.12, 03:48
                      moim smierdzacym obowiazkiem
                      jest dbac o to. by ta zdrada sie nigdy nie powtorzyla.
                  • melord tak.. 21.04.12, 03:59
                    j-k napisał:

> mam znacznie piekniejcze nazwisko
                    > niesstety - zdrajcow kraju.

herbu Ślepowron ,z Targowica sie skumal

• j-k Re: tak.. 21.04.12, 04:02
                      melord napisał:
                      herbu Ślepowron , z Targowica sie skumal

mnie nie sadz za tych co byli przede mna.

• melord Re: tak.. 21.04.12, 04:08
                        jakbym smial sadzic za przodkow...
                        hehe... na tej "herbowej" to i moje nazwisko figuruje ale czy mam cos wspolnego nie wiem
                        pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Alepowron_%28herb_szlachecki%29
                        • j-k Re: tak.. 21.04.12, 04:11
                          ja swoja lekcje historii w 1981 odrobilem.

Buenas Noches.
                          • kaszebe12 Kurcze ! 21.04.12, 08:28
                            - A tak przyjemnie sie Was czytalo...do momentu , w ktorym do dyskusji przylaczyl sie "niedoceniony geniusz".
                            • igor_uk Re: Kurcze ! 21.04.12, 09:35
                              Ha,ha.Ten "niedoceniony geniusz" potrafi kazdy temat sprowadzic do absurdu ,poniewaz nie jest wstanie ocenic calosci zagadnienia,czepia sie jakiegos drobnego szczegulu,o ktorym uwaza,ze cos wie.Najczesciej wychodzi tak,ze nie wiele wie,ale to juz inny temat.
                          • igor_uk januszek. 21.04.12, 09:37
                            Swoja lekcje powinienes byl odrobic nie tym,ze uciekles z kraju,przy najmniejszej okazji,a walczyc o niego ,chociaz by tak,jak robili to tysiece ludzi.Zyjac wsrod swoich rodakow i odczuwajac razem z nimi wszystkie dogodnosci ,zwiazane ze zmianami,ktore wy im narzucili.
              • walter622 Jasiu, litości - cd. 21.04.12, 09:49
                j-k napisał:
                > i wyprawy moldawskie 1686

Jasiu, skąd ty te wszystkie bzdety bierzesz ?
                Wyprawa mołdawska była w 1691 r. w 1686 r. miała miejsce wyprawa budziacka (generalnie, tak do tej pory sądzono - w tym zakresie polecam Podhorodeckiego).

• j-k wypraw moldawskich bylo wiele 21.04.12, 16:33
                  walter622 napisał:

> j-k napisał:
                  > > i wyprawy moldawskie 1686
                  >
                  > Jasiu, skąd ty te wszystkie bzdety bierzesz ?
                  > Wyprawa mołdawska była w 1691 r. w 1686 r. miała miejsce wyprawa budziacka (ge
                  > neralnie, tak do tej pory sądzono - w tym zakresie polecam Podhorodeckiego).

dziekuje, rowniez polecam.
                  skupilem sie na tych najbardziej istotnych 1683 i 1686
                  pl.wikipedia.org/wiki/Awantury_mo%C5%82dawskie
                  >
                  • walter622 Żartujesz ??? 21.04.12, 21:19
                    j-k napisał:
                    > rowniez polecam.
                    Innymi słowy chcesz powiedzieć, że ten bzdet o "wyprawie mołdawskiej w 1686 r." to
                    z wiki ? Moje gratulacje.
                    Jak byś uważnie ten bzdet czytał to byś zauważył:
                    1691 – wyprawa Jana III Sobieskiego do Mołdawii

Jeszcze raz, piszę powoli byś zrozumiał - w 1686 r. miała miejsce "wyprawa budziacka" (może kupisz sobie atlas ?).

• j-k smiech na sali :))) 21.04.12, 21:34
                      wyprawa moldawska 1686 byla najwazniejsza.
                      pokazala niezdolnosc Rzeczpospolitej do uzyskania przewagi na Turcja.
                      • walter622 Jasiu, tylko się nie pochlastaj 21.04.12, 21:54
                        j-k napisał:

> wyprawa moldawska 1686 byla najwazniejsza.

No, jak się upierasz na jedynym twoim autorytecie - to masz, tylko się nie pochlastaj z rozpaczy.

" W 1686 zorganizował wielką wyprawę na Budziak,"
                        " W 1691 powziął wyprawę do Mołdawii,"
                        pl.wikipedia.org/wiki/Jan_III_Sobieski

A teraz Jasiu - tradycyjne - nocniczek, paciorek i spać :))))))
    • wojciech.2345 kartofle i szachamty 21.04.12, 10:14
      Chłop rosyjski bez problemu wygrywa w szachmaty z chłopem holenderskim.
      Chłop rosyjski głoduje bo brakło mu kartofli, a holenderski nie.

Ergo.

Granie w szachamty powoduje brak kartofli.
      Głód.
      • igor_uk wojtus. 21.04.12, 10:18
        lewatywe i spac.
    • wojciech.2345 polecam zamiast szachmatów inną grę 21.04.12, 10:35
      Gra w kartofla.
      Opis gry.

2 graczy

1 kartka papieru, 2 ołówki

Na kartce papieru wypisujemy w dowolnym porządku, ale w miarę równomiernie liczby od 1 do 16. Gracz nr 1 bierze w kółko jedynkę i łączy ją dowolną krzywą z dwójką, którą również bierze w kółko. Gracz nr 2 idzie od dwójki do trójki, nie dotykając innych linii lub liczb,
      a następnie bierze w kółko trójkę. Po kolei gracze docierają do wszystkich liczb.

Gra polega na tym, by zdobyć jak najmniej punktów ujemnych, które otrzymuje się za dotknięcie linii powstałej w trakcie gry.

Liczby w kółkach - tak zwane kartofle - wolno przecinać bez punktów karnych.
      • igor_uk lewatywa,wojtus. 21.04.12, 10:39
        To jedyne,co jest wstanie tobie pomoc.
        • wojciech.2345 Re: lewatywa,wojtus. 21.04.12, 10:42
          Igorku,
          lepiej gdyby w Rosji ta gra była popularna.
          Może zwiększyłoby to uprawy kartofli.

Pomyśl.

• johnny-kalesony Jesteś lekiem na całe zło? 21.04.12, 11:35
          W latach 80' popularna była w Polsce piosenka Krystyny Prońko "Jesteś lekiem na całe zło" ...

youtu.be/HeyX1H3HTVQ

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
    • bywszy1 Re: tak sobie.Wolga,Wolga+ 21.04.12, 10:42
      Wolga i jej serdce.
      inna
      Wolga
      • kaszebe12 Francuskie samobojstwa , Igor... 21.04.12, 21:39
        ...bardzo dobrze nawiazuja do Twego tematu.-Pisze o licznych samobojstwach wsrod kadry wielkich firm typu La Poste , Renault. -Nie musze nadmieniac France Telecom , w ktorym samoboje staly sie epidemia.- Przewaznie chodzi o mezczyzn miedzy 30-stka a 50-tka,z dyplomami wyzszych szkol , o pozornie ustabilizowanej sytuacji materialnej i rodzinnej. -Dlaczego zaden z samobojcow nie odwazyl sie , przed ostatecznym gestem ,uderzyc w swych zwierzchnikow , w tych , ktorzy doprowadzili ich psychike do tak oplakanego stanu ?
        • igor_uk Re: Francuskie samobojstwa , Igor... 21.04.12, 21:50
          kaszebe,jak juz Anglice zaczynaja skarzyc sie mnie,ruskiemu emigrantu z polskim paszportem,na to,ze ich poziom zycia drastycznie obnizyl sie.To dla nnie wiecej nie trzeba ,zeby zrozumiec,ze sprawa staje sie co raz gorsza.
          • bywszy1 Re: watpie,by+ 21.04.12, 21:54
            prawdziwy Anglik,w ogole chcial rozmawiac z Russkim ............. ajgorem,posiadajacym polski paszport.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka