Dodaj do ulubionych

Trzecia i ostatnia proba.

22.04.12, 09:25
Probowalem juz dwokrotnie zalozyc watek poswiecony urodzinam Lenina,ale obaj wyladowali ,jako posty,w watku wojtusia i tylko ze zwyklej ciekawosci po raz trzeci probuje zalozyc ten sam watek.

W dniu,22.04.1870 roku urodzil sie W.I .Lenin (Uljanow).
Co by kto o nim nie mowil,glupim on nie byl i to co pisal wprawie 100 lat temu,jest aktualne i dzis.

Rozdział I
SPOŁECZEŃSTWO KLASOWE A PAŃSTWO

/. Państwo jako wytwór nieprzejednanych przeciwieństw klasowych

Z nauką Marksa dzieje się obecnie to, co już nieraz w historii zdarzało się z naukami rewolucyjnych myślicieli i wodzów klas uciskanych w ich walce wyzwoleńczej. Klasy uciskające nieustannie prześladowały wielkich rewolucjonistów za ich życia, na nauki ich odpowiadały dziką wściekłością, szaloną nienawiścią, niepohamowaną powodzią kłamstw i oszczerstw. Po ich zgonie usiłuje się z nich uczynić nieszkodliwe obrazy święte, kanonizować ich niejako, otoczyć pewną sławą ich imię w celu „pocieszenia” i ogłupienia klas uciskanych, wyjaławiając treść rewolucyjnej teorii, przytępiając jej ostrze rewolucyjne, trywializując ją. Burżuazja i oportuniści znajdują obecnie wspólny język wewnątrz ruchu robotniczego na gruncie takiego „obrobienia” marksizmu. Przeoczają, zacierają, wypaczają rewolucyjną stronę nauki, jej ducha rewolucyjnego. Wysuwają na plan pierwszy i sławią to, co możliwe jest do przyjęcia lub wydaje się, że jest możliwe do przyjęcia dla burżuazji. Wszyscy socjalszowiniści są dziś „marksistami” - bez żartów! I coraz częściej niemieccy uczeni burżuazyjni, wczorajsi specjaliści od unicestwienia marksizmu, rozwodzą się na temat „narodowo-niemieckiego” Marksa, który jakoby wychował związki robotnicze, tak wspaniale zorganizowane dla prowadzenia wojny grabieżczej!

Jak widac z tego cytatu,nic nie zmienilo sie za ostatnie 100 lat,a co za tym idzie,jak Swiat nie zniknie w plomieniach wojny atomowej,to czekaja nas kolejne rewolucje "Pazdziernikowe".
Obserwuj wątek
    • igor_uk Do trzech razy sztuka. 22.04.12, 09:30
      Udalo sie,jak nie wywali cenzura gdzies na forum "Historia",czy "Wypadanie wlosow" (wszak Lenin byl dosc lysawy),to istnieje mozliwosc,ze kogos ten temat zainteresuje i moze cos ciekawego powie.
    • borrka Dwa kalendarzowe dni wczesniej urodzil sie Hitler. 22.04.12, 09:35
      Podobny zbrodniarz, znacznie skuteczniejszy ekonomista i wyklety ideolog.

Hitler dbal o interesy SWEGO spoleczenstwa, Lenin je eksterminowal.
      Skutki jego dzialalnosci sa trwalsze, niz skutki nazizmu niemieckiego.
      • igor_uk boriska. 22.04.12, 09:50
        Jak zwykle wykazales sie tym,ze nikuja nie wiesz.
    • melord zastanow sie chlopie... 22.04.12, 09:43
      kogo w Polsce ochodzi Lenin...kiedy sie rodzil,co powiedzial i jak to sie ma do dzisiejszej rzeczywistosci
      walczysz z wiatrakami lub guza szukasz.... tak czy inaczej desperat jestes
      • igor_uk melord. 22.04.12, 09:49
        O co sie chodzi,chlopie? Moze by bylo warto przeczytac post otwierajcy watek? Zwlaszcza to,co napisalem na samym dole:
        "Jak widac z tego cytatu,nic nie zmienilo sie za ostatnie 100 lat,a co za tym idzie,jak Swiat nie zniknie w plomieniach wojny atomowej,to czekaja nas kolejne rewolucje "Pazdziernikowe".
        • melord przeczytalem od razu 22.04.12, 10:04
          niczego to nie zmienia...temat gdzie Lenin w tytuowej roli,zdecydowanie nie dla Polakow
          nie to forum...
          ja sie Ciebie czepial nie bede,znikam..prowokujesz tym innych by joby slali
          • igor_uk Re: przeczytalem od razu 22.04.12, 10:06
            Lenin zostawil znaczacy slad w historii wspolczesnego Swiatu .Tego nie zmieni twoj stosunek do niego .
          • bywszy1 Re: panie melord+ 22.04.12, 11:38
            Dech zapiera-szacunek do pana rpsnie.
    • strondzo Re: Trzecia i ostatnia proba. 22.04.12, 10:25
      jedno jest pewne ze gdyby nie komuna nielu na tym forum nie umialo by pisac ,tak bylo przed wojna wiejskie dzieci zamiast do szkoly na bosaka pracowaly na iu dziedzica ,miejskie nie mialy duzo lepiej nauka byla tylko dla bogatych
      • igor_uk Wlasnie to samo mowil.... 22.04.12, 10:29
        dziadek mojej zony. Jak by nie zmiany ustrojowy,to nie bylo by zadnych szans na to,ze on ,zwykly czlowiek,dal wyzsze wyksztalcenie dwom swoim dzieciam.
        • bywszy1 Re: nu,to dziadek panskiej zony+ 22.04.12, 11:34
          szans nie mial.
          A co z drugim dziadkiem?

A z panskimi dziadkami jak bylo?
          Wiemy,tylko,ze jedna babcia w czasie wojny,pracujac ciezko bokami,szesciu dziatkow wychowala.Miedzy innymi wybitnego .........,ojca panskiego.
          Glodu i innych problemow nie zaznali.
          Szkopda,ze Matki Gieroini nie dostala.
      • strondzo Re: Trzecia i ostatnia proba. 22.04.12, 10:31
        jak byl ZSRR to robotnik na zachodzie mial lepiej bo kapitalisci sie bali dzis nc im nie zagraza i jest jak jest coraz bogaci coraz bogatsze biebni coraz biedniejsi ,chcialo by sie zaspiewac miedzynarodowke
        • bywszy1 Re:spiewaj pan.Smialo!+ 22.04.12, 11:37
          Pomimo tej Piesni nad Piesniami,robotnicy pod czerwonymi flagami(jedne z sierpem inne ze swastyka) ze soba sie bili.
          • pimpus18 Re:spiewaj pan.Smialo!+ 22.04.12, 13:18
            Ach, to jedni robotnicy napadli na innych robotników?

Jedni tępieją na starość, inni dużo wcześniej.

W Chinach to powini mieć lepiej żółtą flagę!

Tak na wszelki wypadek.
            • bywszy1 Re:panie pimpus+ 22.04.12, 15:45
              ma pan racje:
              po jednej i po drugiej strnie w okopach burzuje siedzieli.
              Cygara palili,szampanem zapijajac.
              • pimpus18 panie zaczadzony+ 22.04.12, 16:13
                Co żołnierz z okopów może mieć z wojny?

Może najwyżej wrócić do domu w jednym kawałku!

Jak będzie miał dużo szczęścia.

Ja bardzo chciałbym polubić znowu jakiegoś żydka, ale bo bardzo trudne, jak się czyta takie głupoty.

Po co właściwie Hitler napadł na ZSRR i wypowiedział wojnę USA?

Po co jankesi napadli na Jugosławię, Irak i Afganistan?

A już nie mogą usiedzieć, żeby znowu na kogoś nie napaść.
                • bywszy1 Re: panie pimpusiu+ 22.04.12, 16:58
                  miedzy nami jest mala roznica.
                  pan chcialby polubic zydka.
                  A ja polaczka pimpusia - w zadnym wypadku.

A jednak w okopach siedzieli robotnicy i chlopi,ktorzy przsiegali czerwonej fladze:
                  jedna ze swastyka i partia przywodnia byla robotnicza,
                  a druga z sierpem i mlotem-robotniczo-chlopska.
            • bywszy1 Re:pimpusku,kochany!+ 22.04.12, 17:01
              czy ja pisalem kto na kogo napadl?
              Napadli jedni,inni sie bronili.
              A jeszce troche bylo by na odwrot.

A wziac Cud nad Wisla:
              tam tez burzuje z obydwu stron sie napie..lali.
      • spokojnaglowa33 Dyskretny urok gomułkowszczyzny. 22.04.12, 16:40
        strondzo napisał:
        > jedno jest pewne ze gdyby nie komuna nielu na tym forum nie umialo by pisac ,tak
        > bylo przed wojna wiejskie dzieci zamiast do szkoly na bosaka pracowaly na iu
        > dziedzica ,miejskie nie mialy duzo lepiej nauka byla tylko dla bogatych

Słowo w słowo to samo mówił ojciec mojego kolegi z dzieciństwa, o którym wszyscy wiedzieli, że pracuje "w resorcie". Starsi Polacy wiedzą, co to znaczyło. Koledze wszyscy zazdrościli, bo tata mial Wartburga z przydziału, na urlopy jeździli do Złotych Piasków i zawsze miał w domu chałwę i ptasie mleczko od Wedla. Chlopak był równy, dzielił się chałwą z nami, dziećmi socjalistycznych robotników i nawet na rowerze (też miał, a jakże!) dał się przejechać. Potem podrośliśmy, zamiast chałwy zaczęliśmy się dzielić koniakiem(?) Słoneczny Brzeg przywożonym z tych zagranicznych wojaży i tatuś się zorientował: mieliśmy odtąd szlaban na wstęp do pańskiego domu. Ale najbardziej utkwiła mi w pamięci jedna rzecz: kiedyś kolega wykradł ojcu kluczyki od metalowej kasetki i pokazał mi prawdziwy pistolet, taty oczywiście. Dla 13-latka to było przeżycie!
        Już wtedy rozumiałem, że ten pistolet był do obrony zdobyczy socjalizmu tj. Wartburga, chałwy i bułgarskiego koniaku przed takimi jak ja.

• wojciech.2345 apoteoza wynaturzenia 22.04.12, 13:24
      Igorku,
      ten niemiecki stypendysta, to wynaturzenie ludzkiego
      rodzaju.

Ty się lecz i to szybko u jakiegoś dobrego psychiatry.
      Może uratuje Ciebie.
      • igor_uk wojtus,przestan swirowac! 22.04.12, 14:15
        Lewatywa i spac.
    • przyjacielameryki Re: Trzecia i ostatnia proba. 22.04.12, 14:09
      Oho, zajrzałem z nudów na FS a tu kolejny absurdalny i głupawy wątek założony przez Igora. Można się załamać.

Ps. Ale skoro już temat został ruszony, to czy ktoś coś wie - czy ten przestępca W. Lenin będzie w końcu pochowany jak przystało w glebie, czy dalej będzie straszył na Palcu Czerwonym?
      • igor_uk melord mial racje. 22.04.12, 14:18
        ten temat nie dla polakow i napewno nie na ten forum.
        Powaznej romowy nie moze byc wsrod tych,kto nie posiada zadnej wiedzy.
        • wojciech.2345 Re: melord mial racje. 22.04.12, 14:22
          igor_uk napisał:
          > Powaznej romowy nie moze byc wsrod tych,kto nie posiada zadnej wiedzy.
          ----------------------
          Eliaszewicz to bandyta i niemiecki stypendysta.
          Czy nauka ustaliła coś innego na ten temat?

Nie słyszałem.
          • igor_uk wojtus,swirujez nadal! 22.04.12, 14:26
            A co z lewatywa i dzremka?
      • blueelvic Dobrze poinformowane zrodla ... 22.04.12, 14:22
        informuja, ze Lenin ma wyladowac w koncu w moskiewskim Muzem Antropologii jaka Homo Sovieticus.

Homo Sovieticus pod wzgledem fizjologii i biologii zewnetrznej nie rozni sie znaczaco od homo sapiens sapiens. Jednakze ....
    • bywszy1 Re: cicho bratwa(kolesie po russki)+ 22.04.12, 15:49
      bez zadnej wiedzy.
      Wot u ajgora wiedza z gowy na wszystkie strony wylazi,jak sloma z lapci.
    • mongol0kacap Lenin! 22.04.12, 16:48

Dla chorych rusofobow i antykomunistow - mozecie zrobic sobie w domie po tym wykresom model Mauzoleum, polozyc tam lalke, nazwac choc Leninem choc Stalinem i wyrzucac choc 10 raz codzienne. To bedzie taka prawdziwa polska narodowa zabawa. Mam pewnosc, ze wam podoba sie.
      www.kp.ru/daily/24478.4/635358/
      fotki.yandex.ru/users/babs71/album/88866/?p=0
      • mongol0kacap Re: Lenin! 22.04.12, 16:52
        LENIN

Tekst - S. Kaszyrin,
        Muzyka - T. Kerba,
        Wykonawca - Iwan Baranow

Lenin z rewolucją w sercu!
        Daremne są jego wrogów przekleństwa;
        Miliony poświęcali pieśni mu
        Nie dlatego że pchał się na piedestał!

Czy złorzeczenia ten go piedestał?
        Mu była bez różnicy nieżyczliwość
        Kiedy wodzem powstania on został
        I symbolem walki o sprawiedliwość!

W niego uwierzył proletariat!
        Nie na próżno dziś draby i złodzieje
        Z szalenczą furią marzą zakłamać
        Niezwyciężone Lenina idee!

Wrogowe triumfują tam i tu:
        "Oto jaki on!" - krztuszą się od złości.
        A on zjednoczył pracujący lud
        Dla walki w imię bractwa i wolności!

Jego grzechów szukano cały wiek:
        «On był podstępny, też on był oszustem».
        Lecz mówi świat: «To wielki był człowiek!»,
        Choć nie przypada wrogom to do gustu.

Zakłamana drobnomieszczańska brać,
        Potomkowie i dziedzice Gobsecka,
        Nieboszczyka odważyły się prać -
        Po upływie prawie całego wieku.

Tak! Mieliście przed nim zwierzęcy strach -
        Dlatego syk osiągnął apogeum!
        Nie dopuścić do rozgłosu w wiekach,
        Nie dać spoczynku nawet w Mauzoleum!

Spustoszenie w waszych chorych mózgach:
        Pochować, zapomnieć - omam, naiwność!
        To nienawiść do dziejów mocarstwa,
        Histeryczny atak na obiektywność.

Świat jest rządzony przez żydowski kapitał,
        Jemu marionetki płatne służą:
        I kto kiedyś do Lenina strzelał,
        I ci, co wszystko przez niego stworzone burzą.

Wściekają się, ściskając swe pięśći:
        «My nagrabione nie oddamy chłopom!»,
        Lecz czują sercem (przecież nie głupcy)
        Oddech siedemnastego złego roku.

Nie uda się nigdy wrogom ściemnić
        Rosyjskiej rewolucji przykładu -
        Żyła, żyje i zawsze będzie żyć
        Zwycięska nasza leninowska prawda!
        • johnny-kalesony Re: Lenin! 22.04.12, 20:45
          Zabawna grafomania ...
          A swoją drogą - jeżeli mogę nawiązać do epilogu tego elegijnego dzieła - ks. prof. Tischner wyróżnił swego czasu dwa rodzaje prawdy.
          1. Prawda
          2. Tyż prowda

Trzeci rodzaj prawdy pojawił się po krytycznej analizie komunizmu i brzmiał ...

3. G ... prowda

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
      • bywszy1 Re:strzelala podobno+ 22.04.12, 17:10
        kapitalistka Фaнни Kaplan еврейкa, 20 лет, без oпределенных зaнятий, личнoй coбcтвеннocти не имеет, при cебе денег oдин рyбль
        • mongol0kacap Re:strzelala podobno+ 22.04.12, 17:42
          Uspokoj sie, juz dawno udowodnione ze nie Fanni strzelala w Lenina, a jezeli strzelala - to trafila. Byla tylko pionkem, kozlem ofiarnym w spisce eserowskim. To byla praca prawdziwych profesjonalow, ktorych raczej tak samo wylapali natychmiast, lecz w operatywnych celoch imiona zachowali w glebokiej tajemnice. Tak albo inaczej esery drogo zaplacili za ten zamach. Zaden z tych, kto miel glupote kiedys nazywac sie eserem, nie zyl zbyt dlugo. Ostatnich rozstrzelali w 1941 r.
          • bywszy1 Re:jestem spokojnyj+ 22.04.12, 19:50
            kak zakalonnaja stal´.
            Dlatego napisalem:"podobno"
            Tylko dziwi mnie,dlaczego w wierszu,przez ciebie przytoczonym jest napisane:
            "Świat jest rządzony przez żydowski kapitał,
            Jemu marionetki płatne służą:
            I kto kiedyś do Lenina strzelał,
            I ci, co wszystko przez niego stworzone burzą."
            A ona miala tylko jeden rubel.
            A za moich czasow za tyle forsy mozna bylo kupic bilet dzieciecy do kina im.Gorkiego.

А эcеры?

И cреди них были и евреи и рyccкие,и дрyгие.
            Эcеры являлиcь прямыми нacледникaми cтaрoгo нaрoдничеcтвa,

А этo тoже Эcеры?
            • mongol0kacap Re:jestem spokojnyj+ 22.04.12, 20:04
              Nie masz pojecia jaka (i kim) plata byla obecana temu, kto zabije Lenina. Napewno nie 1 rubel. I napewno nie idiotke Fanni. Ja ciebie juz pisalem, zeby ty nie mial zbytycznych iluzji z powodu znaczenia Zydow dla historii Rosji. Ich znaczenie bylo zawsze byc nawozem naszej historii. Kazda wladza, kazda sila polityczna ich zdolnosci i ich urojenia wykorzystowywaja dopoki w tym ma jakas korzysc i kiedy oni stanowia sie niepotrzebni - niszcza jak karaluchow i pluskw. Troche szkoda Fanni, lecz nie za bardzo - byla taka brzydka, ze moze dla niej szczesciem bylo umrzec do starosci.
              • bywszy1 Re:nu troszke nie przesadza z tym nieznaczeniem.+ 22.04.12, 20:48
                Chrystus,to byl russkij,przebranyj na jewrieja?
                • mongol0kacap Re:nu troszke nie przesadza z tym nieznaczeniem.+ 22.04.12, 20:55
                  Chrystus byl prawdziwym Jewriem, a ty nie jestes, jakis Zydowin niewiadomego pochodzienia.
                  • bywszy1 Re:nu troszke nie przesadza z tym nieznaczeniem.+ 22.04.12, 21:03
                    nu,to mozem pozat´siebie ruki.
                    Wot ajgor-russkij,chotia i polskij angliczanin..
                    A wy potomok konokradow i toze nieizwiestnogo proischozdienija.
                    Tak czto my brat´ja po nieizwiestnomu proischozdieniju.
                    Nasze wam s kistoczkoj.
                    • mongol0kacap Re:nu troszke nie przesadza z tym nieznaczeniem.+ 22.04.12, 21:22
                      Moje pochodzienie jest znane jak najbardziej. I dokladnie zadnych koniokradow wsrod moich przodkow nie bywalo - to zawod koczownikow, kim moi przodkowie - Slowianie nie byli od poczatku swiata. Twoi przodkowie - Chazarowie wlasnie imi byli.
                      • bywszy1 Re:wot prielest.+ 22.04.12, 21:30
                        í ja wam dolzen na slowo wierit´?
                        A wo wtorych,kto slowianom dietiej delal?
                        Awary ili Chazary?
                        A mozet Pieczeniegi?
                        A to nie daj boze,kakoj nibud´ stranstwujuszczij Jwriej?

Wot raz wy goworili,czto wasz pradieduszka kazakom byl-konokrady.
                        Drugoj raz,czto kriestjanin(nie smieszywat´s christianin)-wot pomieszczika w ubytok wwiel:
                        k konokradam udral.Liszil jego sobstwiennosti.
                        Kak wam nie stydno?
                        A mozet wy podkidysz?
                        Nie nado stiesniatsia.Wsiakoje bywajet.
            • mongol0kacap Re:jestem spokojnyj+ 22.04.12, 20:32
              Zydowski kapital (w oryginale - syjonistyczny) to nie jest to same co Zydzi. Jesli ktos z czarnostencow ztrobi rekwizicja jakiegos zydowskiego majatku a na ta kase urzadzi wielki zydowski pogrom, to nie koniecznie bedzie oznaczac ze Zydzi finansuja zydowskie pogromy. Chociaz ludzie bezwstydnie moga i tak powiedziec. Lecz - moje stare haslo: precz z antysemityzmem.
              • bywszy1 Re:jestem spokojnyj+ 23.04.12, 08:34
                syjonistyczny kapital?
                To brzmi kak mudraja wlast´ russkogo naroda.
                "Dwa polujewrieja w Krimle sidiat"-niejaki mongolsuudan.
    • asmall4 Re: Trzecia i ostatnia proba. 22.04.12, 20:12
      Kolejny wątek w którym marksista igor zajmuje się urodzinami innego marksisty.

Po co ?? Czyżby igor tak jak 60% Rosjan kochał kata swoich przodków ???
      • mongol0kacap Re: Trzecia i ostatnia proba. 22.04.12, 20:27
        Z kapitalisty igora marksista jak ze mnie hiszpanski lotnik, a z mojej babci Anka-kulometczyca czy jakas baleryna Anna Pawlowa.
      • mongol0kacap Re: Trzecia i ostatnia proba. 22.04.12, 20:38
        Twoj blad. Stalin nie byl katem 60 procentow Rosjan. Chyba 10 procentow, ktore moze byli Rosjanami, lecz Ruskimi - daleko nie zawsze. U ruskich Rosjan specjalnych pretenzji do Stalina za katowanie zydowskich i innych katow i zlodziejow nie ma.
        • asmall4 Re: Trzecia i ostatnia proba. 22.04.12, 21:47
          Powinieneś wiedzieś antysystemowy duraku ,ze komuniści są internacjonalistami.
          • misterpee Re: Ewa nie bierze dzialu w debacie 22.04.12, 22:03
            i ja tez nie mam wiele do powiedzenia. WYDAJE SIE ZE OBAJ probowali stworzyc globalne struktury. oparte na dominacji jednego narodu, obaj przegrali. Pozostawili po sobie nienawisc i mnostwo idei do ktorych wracamy, poniewaz rodza sie nowi politycy, ktoorzy maja zamiar rzadzenia swiatem. Oni wlasnie czytaja dokladnie instrukcje swoich poprzednikow i stosuja je budujac nowy aparat przymusu, wojny, propagandy, rasizmu.
            • igor_uk Re: Ewa nie bierze dzialu w debacie 22.04.12, 22:51
              misterpee. czytalem wiele opracowan Lenina (bez zadnego przymusu,z ciekawosci,tak samo ,jak i Mao Tse Tunga).On naprawda byl genialnym teoretykiem,zreszta wzorowal sie na Marksie i Engelsie i tylko za to go cenie.Jaki byl by Swiat,a zwlaszcza Rosja,jak by Lenin zyl dluzej i mial realny wplyw na polityke w ZSRR,my mozemy tylko domyslac sie.Napewno wszystko potoczylo by sie po innemu,prawdopodobnie o wiele bardziej po ludzku,ale to tylko domysly .
              Napewno jest tylko jedno -ZSRR Stalina,nie mial by nic wspolnego z ZSRR Lenina.

p.s. Wlasnie czytanie opracowan Lenina,zwlaszcza tych "zakazanych ",a takowych bylo dosc duzo,dalo mnie w swoim czasie do zrozumienia,ze Kraj w ktorym urodzilem sie i w ktorym wyroslem,nie ma nic wsponego z tym,co wyobrazal sobie Lenin.Z tym ze nie wiem,czy Kraj "Lenina" byl by o wiele lepszym.
              • mongol0kacap Re: Ewa nie bierze dzialu w debacie 22.04.12, 23:04
                Alternqatyw bylo ile chciesz - ZSRR Trockiego, ZSRR Bucharina. Lecz zwyciezyla realnosc - napewno jedyna realna model w tych warunkach - ZSRR Stalina. On jedyny kto wiedzial jak i co robic dalej, wszyscy pozostali - teoretycy zasrane.
                • igor_uk Re: Ewa nie bierze dzialu w debacie 22.04.12, 23:18
                  A co on wiedzial?Jak zniszczyc zycie milionow Rosjan,zmuszajac ich do bycia bydlem ? W imie czego? Prekrasnogo buduszczego? Co on takiego zbudowal trwalego,ze starczylo kilka lat rzadow Gorbaczowa,zeby to wszystko rozlecialo sie w 3,14zdu,a narod przygladal sie temu z pokora.
                  • mongol0kacap Re: Ewa nie bierze dzialu w debacie 22.04.12, 23:33
                    Toze stworzyl Stalin zniszczyl jeszcze Chruszczow. A Gorbaczow niszczyl to, ze stworzyl Brezniew. Bystro? Lamac - nie budowac. Jezeli twoi przodkowie czyli siebie przy Stalinie bydlem, to ich wlasna sprawa. Moi - nie. O milionach i miliardach zniszczonych przez Stalina mozesz rozmawiac z przyjacielem ameryki. On lubi te bajki.
                    • igor_uk Re: Ewa nie bierze dzialu w debacie 22.04.12, 23:42
                      Nie pisalem nic o milionach zniszczonych,a nie tym bardziej miliardach.
                      Zreszta,nie widze sensu tej dyskusji.
          • mongol0kacap Re: Trzecia i ostatnia proba. 22.04.12, 22:39
            W ideale - tak. Lecz swiatowej rewolucji nie zdarzylo sie. Komunizm byl tylko wojenny - i tylko w latach 1918-21. A socjalizm budowali w jednym kraje. Faktycznie narodowy. Bo oprocz naroda rosyjskiego zaden z pozostalych narodow tego ustroju dusza nie przyjal. Nie bylo zadnych braterskich socjalistycznjychj ludow - tylko pasozyci i szkodniki.
            • asmall4 Re: Trzecia i ostatnia proba. 22.04.12, 22:42
              Nawet historii swojego kraju nie znasz. Wstyd.
              • mongol0kacap Re: Trzecia i ostatnia proba. 22.04.12, 22:58
                Jesli masz na uwadzie Mongolie - fakt. Lecz to nie moj kraj. Ty nie znasz historii zadnego kraja. W ogole nie znasz historii. W ogole nic nie znasz.
                • igor_uk Nie masz racji Aleksandr. 22.04.12, 23:05
                  mongol0kacap napisał: W ogole nic nie znasz.

asmall4 jest wybitnym znawcom tworczosci Rezuna ( szerzej znanego,jako Suworow),z tym ze nic poza tym nie wie.
                  • misterpee Re: Czytajac Adolfa 22.04.12, 23:28
                    tez mozna powiedziec ze mial ciekawe i prawdziwe obserwacje - o Polakach pisal ze jest to najinteligentniejszy narow w Europie, a zatem na swiecie. O Rosjanach tez mial dobra opinie, Jego analiza naszych bezcennych przyjaciol rowniez jest prawdziwe. Jednak metody wojny, jego aktualny stosunek do narodow podbitych jest dla nas nie do przyjecia. To samo mozna powiedziec o komunie i Leninie. Cal;y ten okres jest zgodny z wytycznymi medrcow. celem rewolucji rosyjskiej bylo obalenie caratu, arystokracji, cerkwi i przekazanie wladzy wiadomo komu. Ofiara bylo kilkadziesiat milionow samych Rosjan, ktorym dawano nadzieje na postep i dobrobyt, a w rzeczywistosci nastapil czas tyrani i terroru . Hitler nie byl przyapdkiem, dzialal w glodnym i bednym kraju, obiecal postep i dobrobyt, zostawil zgliszcza i smierc. Lenin i Hitler mieli jednak cos wspolnego - pieniadze , ktore daly im wladze pochodzily z tego samego banku.
                    • mongol0kacap Re: Czytajac Adolfa 22.04.12, 23:40
                      o Polakach pisal
                      > ze jest to najinteligentniejszy narow w Europie, a zatem na swiecie.
                      Ha-ha.

>Ofiara bylo kilkadziesiat milionow samych Rosjan
                      Ile? pisz odrazu - miliardow.
                    • mongol0kacap Re: Czytajac Adolfa 22.04.12, 23:50
                      Nie wiem czy ma przeklad na polski:

Люди в генерaл-гyбернaтoрcтве, т.е. пoляки, не являютcя квaлифицирoвaнными рaбoчими, кaк нaши немецкие cooтечеcтвенники, и не дoлжны вoвcе cтaть ими; для тoгo чтoбы прoжить, oни дoлжны экcпoртирoвaть cвoю coбcтвеннyю рaбoчyю cилy, тaк кaзaть, caмих cебя. Пoляки дoлжны, тaким oбрaзoм, oтпрaвитьcя в империю и трyдитьcя тaм в cельcкoм хoзяйcтве, нa дoрoгaх и прoчих неквaлифицирoвaнных рaбoтaх, чтoбы тaким пyтем зaрaбoтaть cебе нa жизнь; их меcтoжительcтвoм дoлжнa ocтaтьcя Пoльшa, тaк кaк мы вoвcе не хoтим иметь их в Гермaнии и не хoтим крoвocмешения c нaшими cooтечеcтвенникaми.
                      Фюрер пoдчеркнyл дaлее, чтo пoляки, в прoтивoпoлoжнocть нaшим немецким рaбoчим, рoждены cпециaльнo для тяжелoй рaбoты; нaшим немецким рaбoчим мы дoлжны предocтaвлять вcе вoзмoжнocти выдвижения, пo oтнoшению к пoлякaм oб этoм не мoжет быть и речи. Дaже нyжнo, чтoбы жизненный yрoвень в Пoльше был низким, и пoвышaть егo не cледyет.
                      Нельзя, пoдчеркнyл фюрер, влoжить в cлaвянинa ничегo дрyгoгo, крoме тoгo чтo oн предcтaвляет coбoю пo прирoде. В тo время кaк нaши немецкие рaбoчие являютcя, кaк прaвилo, ycердными и трyдoлюбивыми пo прирoде, пoляки ленивы, и их прихoдитcя зacтaвлять рaбoтaть. Впрoчем, нет предпocылoк к тoмy, чтoбы гyбернaтoрcтвo cтaлo caмocтoятельнoй хoзяйcтвеннoй oблacтью, [b]oтcyтcтвyют иcкoпaемые, и еcли бы oни и были, пoляки не cп&
                      • mongol0kacap Re: Czytajac Adolfa 22.04.12, 23:52
                        Впрoчем, нет предпocылoк к тoмy, чтoбы гyбернaтoрcтвo cтaлo caмocтoятельнoй хoзяйcтвеннoй oблacтью, oтcyтcтвyют иcкoпaемые, и еcли бы oни и были, пoляки не cпocoбны к их иcпoльзoвaнию.
                        Непременнo cледyет иметь в видy, чтo не дoлжнo cyщеcтвoвaть пoльcких гocпoд; тaм, где oни бyдyт, — кaк бы жеcтoкo этo ни звyчaлo — их cледyет yничтoжить.
                        Еcтеcтвеннo, не дoлжнo прoиcхoдить крoвocмешения c пoлякaми; пoэтoмy былo бы прaвильным, еcли бы вмеcте c пoльcкими жнецaми в империю прибывaли бы и пoльcкие жницы. Для нac былo бы безрaзличным, чтo oни cтaнyт твoрить междy coбoю в cвoих лaгерях; ни oдин прoтеcтaнтcкий ревнитель не дoлжен coвaть нoc в эти делa.
                        Фюрер пoдчеркнyл еще рaз, чтo для пoлякoв дoлжен cyщеcтвoвaть тoлькo oдин гocпoдин — немец; двa гocпoдинa oдин вoзле дрyгoгo не мoгyт и не дoлжны cyщеcтвoвaть, пoэтoмy дoлжны быть yничтoжены вcе предcтaвители пoльcкoй интеллигенции. Этo звyчит жеcтoкo, нo тaкoв жизненный зaкoн.
                        Генерaл-гyбернaтoрcтвo являетcя пoльcким резервoм, бoльшим пoльcким рaбoчим лaгерем. Пoляки тaкже выгaдaют oт этoгo, тaк кaк мы зaбoтимcя oб их здoрoвье и o тoм, чтoбы oни не гoлoдaли и т.д.; нo oни никoгдa не дoлжны быть пoдняты нa бoлее выcoкyю cтyпень, тaк кaк тoгдa oни cтaнyт aнaрхиcтaми и кoммyниcтaми. Пoэтoмy бyдет прaвильным, еcли пoляки ocтaнyтcя кaтoликaми; пoльcкие cвященники бyдyт пoлyчaть oт нa
                        • mongol0kacap Re: Czytajac Adolfa 22.04.12, 23:53
                          пoльcкие cвященники бyдyт пoлyчaть oт нac пищy, зa этo oни cтaнyт нaпрaвлять cвoих oвечек пo желaтельнoмy для нac пyти. Священники бyдyт oплaчивaтьcя нaми и зa этo cтaнyт прoпoведoвaть тo, чтo мы зaхoтим. Еcли нaйдетcя cвященник, кoтoрый бyдет дейcтвoвaть инaче, тo рaзгoвoр c ним бyдет кoрoткий. Зaдaчa cвященникa зaключaетcя в тoм, чтoбы держaть пoлякoв cпoкoйными, глyпыми и тyпoyмными, этo пoлнocтью в нaших интереcaх; еcли же пoляки пoднимyтcя нa бoлее выcoкyю cтyпень рaзвития, тo oни переcтaнyт являтьcя рaбoчей cилoй, кoтoрaя нaм нyжнa.
                          www.hrono.ru/libris/lib_sh/shwed74.php
                          • mongol0kacap Re: Czytajac Adolfa 22.04.12, 23:58
                            Геббельc в cвoём дневнике (вcкoре пocле oкoнчaния пoльcкoй кaмпaнии): «Мнение фюрерa o пoлякaх yничтoжaющее. Скoрее звери, чем люди. Тyпые и aмoрфные».
                            • mongol0kacap Re: Czytajac Adolfa 23.04.12, 00:15
                              Oto co naprawde mowil Hitler o Polakach. A co takie publikowal wasz "Głos Wielkopolski" w 1947 roku, który powołując się na istniejącą wówczas agencję United Press przywoływal rzekome słowa Adolfa Hitlera z rzekomego memoriauł Adolfa Hitlera do Heinricha Himmlera z 4 marca 1944 roku, co rzekome władze amerykańskie znalazły po wojnie w jednym z bunkrów frankfurckich tajny - dokumenta, ktorego nikt nigdy nie publikowal - to czart wie co takie, raczej amerykanska falszywka, kaczka gazetowa:
                              „Polacy są najbardziej inteligentnym narodem ze wszystkich, z którymi spotkali się Niemcy podczas tej wojny w Europie... Polacy według mojej opinii, oraz na podstawie obserwacji i meldunków z Generalnej Gubernii, są jedynym narodem w Europie, który łączy w sobie wysoką inteligencję z niesłychanym sprytem. Jest to najzdolniejszy naród w Europie, ponieważ żyjąc ciągle w niesłychanie trudnych warunkach politycznych, wyrobił w sobie wielki rozsądek życiowy, nigdzie niespotykany. Na podstawie ostatnich badań, powadzonych przez Reichsrassenamt uczeni niemieccy doszli do przekonania, że Polacy powinni być asymilowani do społeczności niemieckiej jako element wartościowy rasowo. Uczeni nasi doszli do wniosku, że połączenie niemieckiej systematyczności z polotem Polaków dałoby doskonałe wyniki" . Nie mogl Hitler takiego pisac.
                              www.wykop.pl/ramka/157865/co-myslal-hitler-o-polakach/
                              • mongol0kacap Re: Czytajac Adolfa 23.04.12, 00:18
                                Polacy tacy madrzi, ze nawet z Hitlera, czy pseudo-Hitlera przetlumaczyli tylko to, co im przyjemne sluchac i czytac. I podobnie ludzie mowia cos o rzetelnosci? Smiechu warte.
                                • mongol0kacap Re: Czytajac Adolfa 23.04.12, 00:25
                                  Slusznie o was napisane wlasnie w pierwszych dokumentach. Kazde slowo - sama prawda. Wasze ksiadzi wychowali was akurat jak polecil im to zrobic Hitler. Z taka rzetelnoscia jak u Polakow, z takim bezczelnym przeklamywaniem historii, juz domowili sie, ze Rosjanie zamordowali wiecej Polakow, niz Niemcy. Chory wy narod, bezmozgi. Kazdy kto was pochwali moze za to robic z wami, co chcie. Kto wam prawde powiedzie w wasze bezwstydnie oczy - nieszczescie temu.
                                  • misterpee Re: Czytajac Alexandra 23.04.12, 01:28
                                    MOja wypowiedz to nie byl cytat doslowny, poprostu to slyszalem i wcale nie jest moim celem opieranie mojego rozumowania na takim cytacie. Ludzie w roznym czasioe mowia kompletnie rozne rzeczy. Swojego czasu byl dopwcip jaka jest roznica miedzy komuna a zachodem. Odpowiedz = to co oni mowia o nas jest prawda, co o sobie jest klamstwem. U nasj jest tak samo - o sobie mowimy same klamstwa, o nich prawde.
                                    aleksander, jak masz potrzebe uzywania wyzwisk w stosunku do mnie i polakow. Ja tego nie robie. A co do milionow Rosjan, ofiar stalinizmu - tyo jest fakt nie wymyslony w Polsce.
                                    • bywszy1 Re: Czytajac pi+ 23.04.12, 08:28
                                      dowiedzialem sie,ze mnie fjuta ucieli.
                                      Ale doszedlem do wniosku,ze fjutowi pi oni leb ucieli.
                                      • bywszy1 Re: Czytajac pi.P.S+ 23.04.12, 08:36
                                        Oczywiscie mowiac o ucinaczach,pan pi mil na mysli Litwinow.
                                    • mongol0kacap Re: Czytajac Alexandra 23.04.12, 16:32
                                      Cyfry w studie - tylko nie kretyna Solzenicyna i wszelkich tam zachodnich pseudo-historykow, co wyssali swoi miliony i miliardy ofiar chyba ze swojego wielkiego palca na lewej nogie. Prosze o statystice. A propos, ona powszechne wiadoma, w Rosji dawno opublikowana i wszystkimi normalnymi ludzmi w swiecie i Rosji (w tej liczbe - prozachodnym Memorialem) uznana jak najbardziej rzetelna. O zadnych twoich milionach ofiar ta statystyka nic nie znaje.
                                    • mongol0kacap Re: Czytajac Alexandra 23.04.12, 16:39
                                      Jednak prawdziwa opinia Hitlera o Polakach byla - raczej zwierze, niz ludzie, tepe i amorfne, bezmozgie bydlo, analfabeci, zli pracowniki, przygodni tylko dla samej niekwalifikowanej pracy, motloch, ktory kosciol polski trzyma i musi dalej trzymac w niewiedzie, glupocije,j zacofanojsci. Nieliczna polska inteligencja musi byc zniszczona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka