05.05.12, 10:22
sa nowa partia w niemieckim krajobrazie politycznym. Nowa ale szybko rosnaca. W wyborach krajowych w Berlinie i w Saarlandzie zdobyli ostatnio 8,9 % i 7,4 % glosow.

Ich glowna dewiza jest bezposrednia demokracja. Ustalaja swoje opinie przez internet i ich zloty partyjne wygladaja jak "internet café". Dyskusja trwa nieprzerwanie: 24h/dobe i 7 dni/tydzien.

Tworca Piratow jest Szwed Falkvinge, ktory w 2005 zarejstrowal adres internetowy pierwszej partii w Szwecji. Szwedzkim piratom zeszla para z zagli i liczba ich czlonkow zmalala z 50 tys na 8 tys. Ale nowe partie pirackie powstaly w innych krajach a w szczegolnosci u naszych sasiadow.

Program polityczny Piratow jest trudny do zdefiniowania. Wlascowie chodzi o wolny dostep do sieci, malo regulacji i malo kontroli. Inne problemy spoleczenstwa niezbyt ich interesuja. Malo sie na nich znaja a Der Spiegel zatytulowal cover story na ich temat "Avanti Diletanttani".

Kim sa czlonkowie partii? Sa mlodzi (najwiecej z kategorii wiekowej 18-34 lat) wielu studiujacych i dyplomowanych i najwiecej mlodych przedsiebiorcow (czesto firm internetowych).

Dosc podobna klietela do tych, ktorzy w Polsce protestowali przeciwko regulacji ACTA na poczatku tego roku.

Czy zjawisko jest trwale? I czy chodzi tylko o partie "pokoleniowa"? Trudne pytania. Wg mnie kazde pokolenie jakos wplywa na scene polityczna (te moje wplynelo na nia rewolucja z 1968 roku bardzo wyraznie). Czas przyszedl na tych dzisiejszych mlodych.

Poza tym demokracja w krajach demokracji zachodnie nie jest w dobrym stanie. Liczba niezadowolonych, ktorzy glosuja na partie polityczne z programem na "Nie" jest coraz wieksza. I demokracja bezposrednia, ktora panuje w Szwajcarii, jest atrakcyjna.

PF
Obserwuj wątek
    • borrka "Avanti Diletanttani" 05.05.12, 10:31
      To wlasciwie oddaje moj osad.
      Popluczyny po 1968 strasza po dzis dzien w Europie - sam tylko protest jest destrukcyjny.

A popularnosc w Rajchu, swiadczy o stanie niemieckiej polityki.
      • pimpus18 Re: "Avanti Diletanttani" 05.05.12, 10:48
        Borat, ty już jesteś na tyle stary i tępy, że nie wiesz nawet, na jakim świecie żyjesz.

Pomroczna jest jak Wałęsa - zacofana, zaściankowa, reakcyjna i śmieszna.

Co nowego może przyjść znad Wisły?
        • polski_francuz Re: "Avanti Dilettanti" 05.05.12, 11:02
          A dlaczego ma przyjsc koniecznie cos nowego? Moze byc powrot do starego. Bo nie wszystko nowe jest dobre.

PF
          • pimpus18 Re: "Avanti Dilettanti" 05.05.12, 11:23
            A kto ma pokazać to "stare" warte powrotu, może Ty masz jakiś pomysł?
            We Francji teraz lansują kolejny powrót do przeszłości, starych dobrych czasów?

Komuna chyba nie?

Chociaż są i tacy, którzy właśnie w tym upatrują przyszłość.
            • polski_francuz Wraca stare 05.05.12, 11:56
              jesli we Francji wroci socjalizm, a na to sie zanosi, to swiadczyc to bedzie tylko i wylacznie o niezdolnosci narodu francuskiego do przeprowadzenia zmian.

Recepta: ukarajmy bogatych podatkami (a bogactwo zaczyna sie wg Hollanda od 4000€/miesiac) to jest moze aspiryna a Francji potrzebny jest silny antybiotyk na lenistwo i niechec do zmian.

Program wyrzucania Arabow do siebie, czyli program pani Le Pen tez jakos mnie nie podnieca.

Dlatego tez patrze sie na to co sie z drugiej strony Renu dzieje.

PF
      • eva15 "Avanti Diletanttani" są b. przydatni 05.05.12, 11:08
        Podczas, gdy we Francji, Holandii i kilku innych krajach formują się partie alternatywne w stosunku do panującego, chorego systemu, w Niemczech najwyraźniej jest to mało możłiwe. Od Portugalii po Grecję społeczeństwa się radykalizują., Niemcy jak dotąd są "zieloną wyspą" pokoju społecznego. Przynajmniej pozornie, w sferze ocficjalnej.

Poważna krytyka spychana jest w Niemczech szybko w narożnik radykalnej prawicowości (czytaj: nazizmu) co odbiera jej legitymację społeczną. Na tle tej niemocy wyskoczyła nagle niczym diabeł z pudełka partia Piratów kompletnie pozbawiona programów naprawy politycznej, społecznej i gospodarczej, właściwie jeśli pominąć kweste internetu i praw autorskich całkowicie BEZprogramowa. . Złośliwy mógłby powiedzieć - tak bezprogramowa jak sama Merkel.

Piraci są zadziwiająco mocno lansowani w mediach, i idą przebojem po głosy zdezorientowanych Niemców kanalizując ich nastroje. Ponieważ łowią skutecznie na wodach SPD i Zielonych, osłabiając te partie dodatkowo, jedynym wygranym może być na koniec Merkel, której szanse w następnych wyborach rosną. Jednocześnie trwają przygotowania , przyspieszone szkolenia Piratów, do "dojrzenia" do bycia partią, czyli są naciski, by ususwali radykałów ze swych szeregów i działali po linii i na bazie, czyli zgodnie z nomenklaturą i establishmentem.

• borrka Bardzo udany post, hurray Efcia. 05.05.12, 11:16
          Ale z makiaweliczna rola Angie, przesadzilas.
          • eva15 Re: Bardzo udany post, hurray Efcia. 05.05.12, 11:24
            Nie, po prostu ty mało znasz się a Niemczech. Merkel sama w pojedynkę przerasta w makiawelliźmie CAŁA zachodnioniemiecką elitę polityczną. Powtarzam - całą, wierz mi borrcia. Ci, zachodni, którzy mieli talent polityczn, zostali usunięci (np. Koch, Merz) został tylko 3. gatunek na poziomie Gabriela w SPD, czy różnych Westerwelle w koalicji rządzącej. Merkel to stara dobra komunistyczna szkoła.

P.S. Off topic - możesz mi podać, gdzie pisałeś wczoraj w nocy bzdurki o Trabancie? Chciałam się dopisać, ale nie mogę tego znaleleźć. Czyżby to usunięto?
            • eva15 Re: Bardzo udany post, hurray Effcia. 05.05.12, 11:31
              P.S. Odeszli ci, którzy mieli talent polityczny i PROGRAM, jakieś konkretne cele. Bezprogramowość i bezalternatywność to dziś leitmotiv wladzy w Niemczech. Piraci pasują do tego świetnie.

Borrcia, effcia piszemy przez dwa "f" - sam to wprowadziłeś!
              • borrka Sorry, gnädige Frau Effcia ! 05.05.12, 11:35
                2f
            • borrka A makiawelizm Angie polega na tym... 05.05.12, 11:33
              Ze nie chodzi z Putinem na banie :)
              Efciu, czytelnas, niczym Mutter Beimler.

PS. Juz nie pamietam, gdzie bylo o Trabancie.
              A porownywac mozesz Dederowek i inne soc-strany, a nie odmienne stany materii.
              Znam NRD z 89/91 - to byla RUINA.
              • eva15 Re: A makiawelizm Angie polega na tym... 05.05.12, 11:50
                Nie, nie o banię z Putinem mi chodzi. Gdyby przyszedł prikaz zza Kałuży, to Merkel bez problemu wlazłaby do bani z Putinem.
                Makiawelizm Merkel nie zna granic - najpierw rozpuściała swoje nadworne psiaki, by obszezczekiwały codzień EM na Ukainie i przekrzykiwały się w bojkocie, później stwierdziła, że ona zdecyduje, co ma robić, gdy przyjdzie na to czas, buha, ha. No i durnie wypałowane.

Powtarzam, mało kumasz. Styl rządzenia Merkel jest całkowicie inny niż każdego dotychczasowego zachodnioniemieckiego kanclerza. Dawni kanlerze zajmowali zdecydowane stanowisko i wyznaczali kierunek działań ponosząc za to odpowiedzialność. Merkel najpierw zawsze wypuszcza swoją psiarnię, psiarnia jazgocze, Merkel patrzy, jakie są reakcje w kraju i zagranicą i później albo zajmuje stanowsiko, albo udaje, że tematu nie było. Ona rządzi rękoma swych nadwornych głuptaków i dlatego sama ma w otumanionym narodzie wysokie notowania. Nic się jej nie ima, teflonowa kanclerz, jak mówią Niemcy.
                Ty tego z dala nie widzisz i nie rozumiesz. Zresztą i z bliska trzeba mieć umysł krytyczny, by to wyłapywać. .

Szkoda, że nie pamiętasz tego wątku z Trabim, bo to tam pasowałby mój komentarz.
                • borrka Realpolitik w czystej formie. 05.05.12, 12:42
                  Amerykanscy GIs w Reichu, atomowe silosy kryja jakies muli-megatony, przemysl w amerykanskich rekach...
                  Effciu, w tym sensie, to Twoj umilowany Szreder byl niczym hunwejbin 1968.
                  Bral w lape samowolnie z Gazpromu.

Angie jest zaledwie przytomna - Tobie brak tego realizmu, zaslepionej mirazami znad rieki Moskwy.
                  Wierz mi, z tego nic nie bedzie.
                  Matuszka gra teraz na balalajce, nie na pierwszych skrzypcach.
                  • eva15 Re: Realpolitik w czystej formie. 05.05.12, 12:45
                    Głupoty piszesz, borrcia, GIs byli w Niemczech i są od II WS, wcześniej nawet znacznie więcej, silosy też były i są. Realpolityk dotyczyła wszystkich kanclerzy, mimo to poprzedni rządzili inaczej niż Merkel.
        • pimpus18 Re: "Avanti Diletanttani" są b. przydatni 05.05.12, 11:30
          Ja rozumiem, że Niemcy mogą być konserwatywni i można im to ciągle (i tych Piratów) z przekąsem zarzucać, ale dlaczego nie Chinom, USA, GB... Rosji czy Polsce itd?

Dlaczego całą resztę nie porównywać z Grecją czy Portugalią?

Mam nadzieję, że ci Piraci będą mimo wszystko bardziej postępowi od Ciebie.

W Tobie jest tyle postępu co w tabletce nasennej.

Niestety. Postęp wygaszony całkowicie.
          • eva15 Re: "Avanti Diletanttani" są b. przydatni 05.05.12, 11:36
            Gwarantuję Ci, że się rozczarujesz, bGE czy podatku konsumpcyjnego oni na pewno nie wprowadzą - a to dla Ciebie jedyne warte dyskusji i jedyny probierz postępu. Tylko senne, konserwatywne ciemniaki tego nie rzumieją...

Piraci nie zmienią porządku społeczno-ekonomicznego, oni wcale nie mają takich ambicji i z dumą to podkreślają. Mówią, że nie znają się na niczym oprócz internetu i nie chcą się wypowiadać np. o polityce czy gospodarce. Twierdzą (słusznie), że najpierw muszą się wiele nauczyć. Niestety znając ich nauczycieli skutek można przewidzieć. No chyba, że się jest postępowym idealistą.... Wtedy wzrok jest zamglony.

• mara571 dla niemieckojezycznych podaje link do programu 05.05.12, 13:40
          Partii Piratow, aby sami mogli ocenic.
          wiki.piratenpartei.de/Parteiprogramm#Mehr_Teilhabe
          Sa tam punkty, ktore zagrazaja obecnemu establishmentowi. Zadanie ujawnienia tresci wszystkich umow instytucji publicznych z prywatnymi firmami to swego rodzaju bomba, ktora moglaby rozsadzic obecny system.
          Jest tez cos dla Pimpusia: bezwarunkowy dochod podstawowy dla wszystkich.
          • eva15 Re: dla niemieckojezycznych podaje link do progra 05.05.12, 13:51
            Zanim Piraci wejdą do parlamentu, jeszcze nie raz zmienią swój program, albo nie wejdą...
    • pimpus18 Re: Piraci 05.05.12, 10:44
      U żabojadów szykuje się zmiana epoki - na jeszcze bardziej postępową, a polsko-niemiecki francuz patrzy tylko za Ren.

Na starych nie ma co liczyć, albo czy myślisz, że od nich może przyjść coś nowego - jakaś jutrzenka zarania?

Na neoliberalnych palantów z Spiegla też bym nie liczył.

Tylko ładują w banki wciąż nowe tysiące miliardów euro, dolarów, a chamom tłumaczą, że coraz bardziej żyją ponad stan! Trzeba zapier.dalać do usta.nej śmierci!
      ·
      Na nic nie ma pieniędzy z wyjątkiem... na banki!

Jeżeli Piraci są tacy popularni, to muszą mieć coś wspólnego ze znaczącą częścią społeczeństwa, która przez innych czuje się już zupełnie niereprezentowana.
      Zielonym i byłym komuchom zupełnie już odbiło - są już samowystarczalni ideologicznie i finansowo.

Jak piraci zrobią wystarczająco wiele zadymy, to na tej mierzwie może wyrosnąć rzeczywiście coś nowego.

Ze Spiegla, GW, a także z intelektualystów tego forum na pewno już nie wyrośnie nic nowego.

Spierd.alają jak się tylko tu pojawię.

• polski_francuz 44 years after 05.05.12, 11:00
        Jesli dobrze zrozumialem to i Ty spodziewasz sie jakis zmian dzieki Piratom. Oby te zmiany poszly w dobrym kierunku.

Co wcale nie jest pewne. Politycznie, to rewolucja z 1968 wyprodukowala w Niemczech Zielonych w Polsce dala troche pewnosci siebie nowemu pokoleniu protestujacych a mnie dala rektora, ktory sprawdzal obecnosci na wykladach i wprowadzil praktyki robotnicze. A we Francji?hm we Francji chyba tylko wprowadzila male zmiany w Edukacji Narodowej. Takie jak n.p. klasy mieszane.

Chyba, ze chodzi o zmiany kulturalne. Te byly i bardzo duze a glownie w muzyce. I dzieci przedmiesc jak Lennon czy McCartney mogly zostac wreszcie miliarderami.

PF
        • pimpus18 Re: 44 years after 05.05.12, 11:38
          Była taka znana francuska filozofka (brzmi jak dowcip) - - nazwisko teraz jak na złość wyleciało mi z pamięci , która sama sobie zaaplikowała w latach 30 praktykę robotniczą w Renualt.

Nie ma nic złego w praktykach robotniczych, chociaż tych tępych roboli lepiej znoszę na odległość.
          Mnie zawsze klasa robotnicza działała na nerwy.

Piratom się starałem przysłuchiwać, ale to nie na moją cierpliwość.

Ale jestem za Piratami.
          • wojciech.2345 Re: 44 years after 05.05.12, 12:00
            pimpus18 napisał:
            > Była taka znana francuska filozofka (brzmi jak dowcip) - - nazwisko teraz jak n
            > a złość wyleciało mi z pamięci , która sama sobie zaaplikowała w latach 30 prak
            > tykę robotniczą w Renualt.
            --------------------------------
            Simone Weil?
            • polski_francuz Je confirme 05.05.12, 12:05
              faktycznie pani Weil.

PF
              • j-k Napisz dwa slowa o tym pallancie 05.05.12, 12:20
                Hollande, bo mam wrazenie, ze Francja, a z nia my wszyscy, udajemy sie wlasnie
                z deszczu pod rynne.
                • polski_francuz Re: Napisz dwa slowa o tym pallancie 05.05.12, 13:00
                  Daj mi troche czasu. Wlacze sie troche pozniej...

PF
    • j-k Rzeczywiscie "avanti diletatnti" 05.05.12, 12:05
      bo to raczej nie partia (nie ma jasnego programu), ale jedynie ruch spoleczny.
      popieram ich jednakze z jednego powodu:
      Zdejmuja wiatr z zagli partii Zielonych.

Zielonych - partii anty-przemyslowej i anty-narodowej
      Ktora chetnie produkcje samochodow zlecilaby Chinczykom (a najlepiej Marsjanom)
      utworzyla juz nie tylko europejski, ale swiatowy narod multi-culti i w koncu spokojnie zajela sie sianem nad brzegami Renu ryzu i herbaty.
    • znajdek.nilowy Re: Piraci 05.05.12, 12:44
      @ polski_francuz napisał:
      Program polityczny Piratow jest trudny do zdefiniowania. Wlascowie chodzi o wolny dostep do sieci, malo regulacji i malo kontroli...
      -
      François. Sans blague! Pirat Bay ma jasno sprecyzowany program:
      . VIII przykazanie musi obowiązywać wszystkich,
      . Wolność wypowiedzi dla wszystkich i wszędzie,
      a to jest warunkiem wystarczającum i dostatecznym demokracji.
      -
      Nie grzesz, bo jeszcze słońce nie zaszło.
      members.aol.com/LazerA/mitzvos.html
      - -
      Syrena ukrywająca swą prawdziwą naturę pod fałszywą szatą demokracji (...) zawładnęła naszą duszą i karmi się naszym ciałem. Na imię jej – kapitalizm.
      David Korten
    • wojciech.2345 Re: Piraci 05.05.12, 13:01
      Technicznie rzecz biorąc sprawa jest prosta. Gry komputerowe i erotyka
      generują duży ruch w sieci. Młodzież nie chce płacić za software
      i szaleje na bittorrencie. Firmy informatyczne chcą spacyfikować
      darmowych userów gier, a młodzież wykonuje gest Kozakiewicza.
      W tym celu jest potrzebne urzędowe wdarcie się w prywatność.

Jak się to skończy?
      Zobaczymy.

Popieram piratów.
      • znajdek.nilowy Re: Piraci 05.05.12, 13:09
        @wojciech.2345 napisał:.. W tym celu jest potrzebne urzędowe wdarcie się w prywatność...
        -
        Wojciechu, zapoznaj się pobieżnie z pierwszą poprawką:
        pl.wikipedia.org/wiki/Lista_poprawek_do_Konstytucji_Stan%C3%B3w_Zjednoczonych
    • 1borgia Re: Piraci 05.05.12, 14:49
      jak narazie inne partie probuja przejac wyborcow piratow dyskredytujac sama partie i jej czlonkow.
      w pewnym momencie beda musieli oglosic swoj program- jakikolwiek- dluzej bowiem nie da sie juz zwlekac.

borgia
    • blueelvic Zaklinacze deszczu ... 05.05.12, 15:19
      na wzor podworkowych kolek rozancowych, klubow kiboli czy tez moherowych beretow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka