Dodaj do ulubionych

Niemcy chwalą udaną polską tranformację ustrojową!

22.05.12, 13:56
Ta informacja przeznaczona jest dla komsomołu, wszelkiego lewactwa na FŚ, i innych frustratów negujących polskie sukcesy gospodarcze, polityczne i społeczne, naszą udaną transformację ustrojową i integrację z UE a także bardzo dobrze rozwijające się stosunki polsko-niemieckie.

"Zdaniem "Spiegla" powodzenie transformacji w Polsce jest najbardziej widoczne, gdy porówna się ją do innych krajów bloku wschodniego - "na przykład do autorytarnie rządzonej i trapionej naruszeniami praw człowieka Ukrainy, drugiego współgospodarza piłkarskich mistrzostw Europy". "Wzorowy uczeń i niegrzeczny chłopiec" - pisze "Spiegel" o dwóch państwach."

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11773532,_Der_Spiegel__o_Polsce__Niewiele_jest_na_swiecie_takich.html
Obserwuj wątek
    • ull_la Re: Niemcy chwalą udaną polską tranformację ustro 22.05.12, 14:13
      Jasne, bo to wlasnie oni ukradli 80% polskiego kapitału. maja za co chwalic POlskie rezimy.
      • zlotamajka Re: Niemcy chwalą udaną polską tranformację ustro 22.05.12, 14:18
        Nic dodac nic ujac. Ale niektorzy lubia jak zlodziej/mafia poklepie ich po plecach i zapominaja ze wlasnie ich okradl.
        • przyjacielameryki Re: Niemcy chwalą udaną polską tranformację ustro 22.05.12, 14:21
          zlotamajka napisała:

> Nic dodac nic ujac. Ale niektorzy lubia jak zlodziej/mafia poklepie ich po ple
          > cach i zapominaja ze wlasnie ich okradl.

Złota, a daj chociaż jeden przykład takiej kradzieży. I co to takiego twoim zdaniem jest kradzież?? Tak sobie pleciesz od rzeczy bo lubisz?
      • przyjacielameryki Re: Niemcy chwalą udaną polską tranformację ustro 22.05.12, 14:19
        ull_la napisał:

> Jasne, bo to wlasnie oni ukradli 80% polskiego kapitału. maja za co chwalic PO
        > lskie rezimy.

Pewnie dysponujesz dowodami. Skoro tak to oskarż Niemcy na drodze sądowej. Ale jeżeli nie i tylko tak sobie pleciesz to możesz ponieść odpowiedzialność za fałszywe oskarżenia, również przed sądem.
    • herr7 mają do tego podstawy... 22.05.12, 14:53
      w końcu staliśmy się ich półkolonią. Czego nie był w stanie zrobić Wehrmacht uczyniła demokracja.
      • mara571 Re: mają do tego podstawy... 22.05.12, 21:37
        wolabys wariant wschodni?
        Ja nie, od Niemcow mozna sie czegos nauczyc.
    • asmall4 Re: Niemcy chwalą udaną polską tranformację ustro 22.05.12, 17:46
      Brawo :)

NiIemcy maja się czego cieszyć gdyż ich wymiana handlowa z Polską jest większa niż wymiana handlowa z "wielkim rynkiem rosyjskim".

Takie są fakty ,których nie mogą przeboleć zakompleksieni Rosjanie i rozmaite mieszanki anarcho-lewackie na tym forum.
    • polski_francuz Wir sind wieder wer 22.05.12, 20:11
      to mowili Niemcy stajac sie znow liderem europejskim. To samo moga powiedziec Polacy: ich Ojczyzna zajmuje wreszcie to miejsce, ktore od wiekow bylo jej przeznaczone- lidera Europy srodkowej.

Mlodziez z poludniowej Europy niezadlugo bedzie emigrowac do Polski wlasnie - za praca z sensem i za szansa by moc cos zdzialac nie bedac zaduszanym przez podatki.

PF
      • zlotamajka Re: Wir sind wieder wer 22.05.12, 20:18
        'Wir sind wieder wer" tego napewno nie mowili bo to nie jest po niemiecku. Zamiast razic oczy przestan te swoje popisy po niemiecku i angielsku ktorych najwyrazniej nie znasz.
        • polski_francuz Mowi sie 22.05.12, 21:17
          mowi.

Zabierasz glos na wszystkie tematy, krytykujesz na lewo i prawo mimo ze malo wiesz, malo rozumiesz.

Nie chce jak felusiak traktowac cCie jak glupiutka. Powiem wiec raczej, miejze troche skromnosci i nie zabieraj glosu caly czas.

PF
          • des4 Re: Mowi sie 22.05.12, 21:31
            a co ona może wiedzieć o Polsce zakopana na przedmieściu toronto?
        • eva15 Re: Wir sind wieder wer 22.05.12, 22:29
          Majka to akurat jest wyjątkowo prawidłowo po niemiecku. Przyczepić się można reszty wypowiedzi, ale mnie szkoda na to czasu.
          • polski_francuz Re: Wir sind wieder wer 22.05.12, 22:34
            Przyczepic sie mozna do" wyjatkowo" ale szkoda mi na to czasu.

PF
            • eva15 Re: Wir sind wieder wer 22.05.12, 22:39
              Napisałam "wyjątkowo" bo na ogół robisz błędy po niemiecku, ale ja tego akurat wcale nie mam ci tego za złe. Nie mieszkasz tu od lat, patrzysz z boku i uwzględniając to wszystko twój niemiecki wcale nie jest zły. W przeciwieństwie do niemieckiego janusza - stałego rezydenta Niemiec od ca 30 lat.
              • j-k Wir Polen sind wieder wer :) 22.05.12, 23:20
                eva15 napisała:
                niemieckiego janusza - stałego rezydenta Niemiec od ca 30 lat.

niemiecki mi lata i powiewa
                w przeciwienstwie do Ciebie , Evelein...
                - you are olways the best :)

haraszo zapadaju ? :)))

tambien, syo bueno, mi chica :)))

Buenas Noches.
          • zlotamajka Re: Wir sind wieder wer 22.05.12, 22:42
            Jakos dziwnie mi sie slyszy. Moze dlatego ze bez kontekstu czyli bez innych zdan przed i po.
            • zlotamajka Re: Wir sind wieder wer 22.05.12, 22:43
              Ale jesli mowisz ze dobrze to dobrze. Moj niemiecki z pewnoscia nie jest super.
            • eva15 Re: Wir sind wieder wer 22.05.12, 22:44
              Znów jesteśmy kimś, to faktycznie po niemiecku - wir sind wieder wer.
              Kompletnie nie mam na myśli zasadności tego stwierdzenia, ale językowo jest poprawne.
              • zlotamajka Re: Wir sind wieder wer 22.05.12, 22:49
                Jak pisze, jesli tak mowisz to musi byc prawda. Twoj niemiecki jest o wiele lepszy niz moj bo mieszkasz tam. Ja bym powiedziala: wir sind wieder jemand. Ale prawdopodobnie tlumacze z angielskiego: we are somebody again.
                • eva15 Re: Wir sind wieder wer 22.05.12, 22:58
                  Użycie "jemand" oznaczałby dowolność. "Jemand" to ktoś tam, "wer" to konkretyzacja. .
                  Np.:
                  Jemand hat mich betrogen.
                  Ktoś (tam Bóg wie kto) mnie oszukał.
                  Ale:
                  Wer hat mich betrogen?
                  To już pytanie KTO, konkretnie.
                  • eva15 Re: Wir sind wieder wer 22.05.12, 23:02
                    Innymi słowy:

Wir sind wieder jemand
                    to tyle, co:
                    znów jesteśmy kimś tam (Bóg wie kim).
                    a :
                    wir sind wieder wer
                    to tyle, co:
                    znów jesteśmy kimś (konkretnym - w domyśle ważnym, z kim inni się liczą)
                  • zlotamajka Re: Wir sind wieder wer 22.05.12, 23:04
                    Na poczatku zdania to jasne. Ale nigdy bym nie pomyslala dac to na koniec zdania w tej konstrukcji. Np. nigdy bym nie powiedziala: we are who again. To jest bardzo dziwne i niepoprawne po angielsku. Po niemiecku nie pomietam takich konstrukcji z wer co naturalnie nie znaczy ze ich nie ma bo tu przyklad ze sa.
                    • eva15 Re: Wir sind wieder wer 22.05.12, 23:08
                      Z angielskiego nie da się przenieść tej konstrukcji na niemiecki.
                      • zlotamajka Re: Wir sind wieder wer 22.05.12, 23:14
                        No jak widac nie. Ale kapuje o co chodzi.
        • j-k belkot. Goldmajki. 22.05.12, 23:14
          zlotamajka napisała:

> 'Wir sind wieder wer" tego napewno nie mowili bo to nie jest po niemiecku.

belkot - calkiem poprawne (jezykowe) - tyle ze propagandowe zdanie.
    • komitet.oglupiania.robotnikow Re: Niemcy chwalą udaną polską tranformację ustro 22.05.12, 23:26
      @ przyjacielameryki napisał: Ta informacja przeznaczona jest dla ... bla, bla
      -
      Ta informacja przeznaczona jest fałszywego przyjaciela Ameryki i antypolskiej agentury na F.Ś.
      Największym osiągnięciem transformacji RP to:
      . dług publiczny Polski wynosi...965 785 536 041 zł
      . prywatne zadłużenie Polaków wynosi...752 079 486 864 zł
      . prywatne i państwowe zadłużenie ...1 671 733 645 003 zł
      . przystąpienie do NATO bez uprzedniej zgody Sejmu i Senatu
      . prowadzenie agresywnych wojen bez zgody Sejmu i Senatu
      . likwidacja polskiego przemysłu (stocznie, huty, fabryki)
      . zamknięcie 22 kopalni węgla (Bzyk)
      . przekazanie w obce ręce mediów (z wyjątkiem RM)
      . przekazanie w obce ręce banków (z wyjątkiem BP)
      . zugorowanie PGR i latyfundacja gospodarstw rolnych
      . zimna wojna z Bliskim i Dalekim Wschodem
      . 4 miliony młodych gastarbeiterów poza krajem
      . bezrobotni zarejestrowani (marzec 2012) 265,8 tys.
      . stopa bezrobocia (marzec 2012) 10,6%
      . mieszkania oddane do użytkowania (styczeń-marzec 2012) 7303
      . ratalne zakupy nowych niemieckich samochodów na 30 lat
      . W 2011 r. w wypadkach drogowych zginęło 4.114 osób
      . liczba wypadków drogowych w 2011 r. 39.4 tys.
      Ogólnie to mamy teraz Drugą Japonię po znalezieniu jej na globusie przez noblistę z bożej łaski i propagandową agenturę

www.youtube.com/watch?v=N0KCyy_LYiY
      Druga Japonia - " Polska " 2011 / Białoruś
      www.zegardlugu.pl/
      losyziemi.pl/usa-ciezkie-przebudzenie-z-amerykanskiego-snu/ - Wśród siedemdziesięciu mieszkańców koczujących w lesie są też Polacy.
      www.stat.gov.pl/warsz/index_PLK_HTML.htm
      dlakierowcow.policja.pl/portal/dk/807/47493/Wypadki_drogowe__raporty_roczne.html - Wypadki drogowe - raporty roczne
      bezszans.pl/go.live.php/PL-H10/aktualnosci/1048/2011-czarne-statystyki-wypadkow-drogowych.html
      - -
      Zmiany ustrojowe w 1989 r. nie przyniosły demokracji i poprawy bytu ludzi, ale degradację polityczno – gospodarczą i biedę na skalę masową. Staliśmy się kolonią bogatych państw i zamiast socjalizmu skierowanego na instytucjonalną pomoc człowiekowi, mamy krwiożerczy kapitalizm z milionami bezrobotnych.
      Autor: Maria Szyszkowska
      • zlotamajka Swietne streszczenie sytuacji w PL. 22.05.12, 23:30
        Gratuluje. Nic dodac nic ujac. Swietne streszczenie.
      • eva15 Mam przykry deja vu 23.05.12, 00:16
        Taak, masz rację, to wszystko prawda. A ja dodatkowo jeszcze z innego powodu reaguję nieco ostrożnie na takie niemieckie propagandowe chwalenie Polski.

Przypomina mi się chwalenie Hiszpanii sprzed ca 10 lat. W Niemczech pełno było artykułów na temat tego, jak Hiszpania wspaniale się rozwija i jak gna do przodu wyprzedzając starą Unię, w tym rzecz jasna Niemcy. Dochodziło już do tego, że Aznar -ówczesny szef hiszpańskiego rządu - przyjeżdzając do Niemiec pouczał ich butnie, jak należy gospodarować, by mieć takie wyniki jak Hiszpania. Niemcy, płacąc ogromne subsydia na Hiszpanię, z pokorą przyjmowali te uwagi i rozpływali sią w zachwycie nad geniuszem gospodarczym Hiszpanów.

Pamięć o tych wydarzeniach hamuje mój entuzjazm nad artykułami Spiegla odnośnie Polski.
        • polski_francuz Skomentuje wyjatkowo 23.05.12, 02:11
          Niemcy maja dobra i dluga pamiec a takze wrodzona konsekwencje. Nie zapomnieli wojennych aliansow ani tego z kim przegrali (stad podswiadomy respekt do Rosjan) i do tego kto byl po ich stronie (Hiszpanie i Wlosi).

Tym bym poparcie dla Hiszpanii tlumaczyl. A mianowicie taka sympatia, ktora jest podobna do tej jaka Polacy zywili do Litwy za wspolna historie.

Obecny szacunek Niemcow dla Polski wynika z polskich osiagniec, z szacunku dla polskiej drogi po 1989 i dla polskiej inteligencji, ktora nareszcie znalazla pozytywna forme sie wyrazania.

PF
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka