Dodaj do ulubionych

czy Putin podzieli los Assada?

31.05.12, 19:05
Rozmawiałem ze znajomym, który dobrze zna Rosję i jej sprawy. Twierdzi że plan odsunięcia Putina od władzy zostanie przeprowadzony jeszcze w tym roku, a konkretnie na jesieni. Według niego Putin z tego właśnie powodu nie udał się na szczyt G-8. Zachód gra na podział w rosyjskiej elicie, która jakoby czuje się coraz bardziej sfrustrowana rosnącymi kosztami podtrzymywania popularności Putina. Wygląda to bardzo tajemniczo i przyznam, że nie bardzo w to wierzę...
Obserwuj wątek
    • igor_uk xep. 31.05.12, 19:10
      jestes bardzo monotematyczny.Masz jakies kompleksy wobec Putina?
      • marko125 Re: xep. 31.05.12, 21:35
        Ma kompleks gołej klaty. Chciałby mieć taką jak Putin :)
        • igor_uk Re: xep. 31.05.12, 21:43
          To by tlumaczylo zachowanie herra7.
          • marko125 Re: xep. 31.05.12, 21:50
            Ale muszę przyznać, że głupszego trolla ciężko spotkać na sieci. Koleś ma idee fix na jednym punkcie i pod to wszystko kształtuje sobie rzeczywistość, żyje w swoim świecie, gdzie Putin i Rosja lada chwila upadnie. Już niedługo tuż tuż i tak w kółko. To dobry przypadek dla jakiegoś psychologa.
            • romrus Re: xep. 31.05.12, 21:59
              marko125 napisał:
              > To dobry przypadek dla jakiegoś psychologa.

Psyhiatra.
              Na psychologa za pozdno.

A z nagim torsem, trafilesz w 100%.
              Pan Freud herrowi sie klania:-)
            • igor_uk Bo ja wiem... 31.05.12, 22:01
              czy psycholog tu jest potrzebny.Wystarcze,zeby jakas kobieta go docenila,to i Putinu on wtedy odpusci.
              A tak serio.Kiedys probowalem z nim dyskutowac,sensu zadnego.ja wklejam jemu linnki do dokumentow,a on u mnie pyta,skad ja biore dane?Albo nie zna rosyjskiego,albo nie potrafi przeczytac dluzszego tekstu,niz tylko depesze telegraficzna.
            • eva15 Re: xep. 31.05.12, 22:08
              Ech, jest jeszcze wojtuś trolujący w kółko o rychłym upadku Gazpromu i o łupkach.
              • igor_uk Re: xep. 31.05.12, 22:14
                wojtus to osobny przypadek.dawniej jeszcze cos probowal on pisac od siebie,ale za kazdym razem zaliczal wpadke z nie wiedzy.To teraz przerzucil sie tylko na linkowanie i wklejanie cytatow. W sumie nie jest tak zle,przynajmnie potrafil ocenic wlasciwie swoi mozliwosci.madrym,oczewiscie,nigdy nie stanie,ale przynajmniej w taki sposob nie wyglada na skonczonego idiota. Z herrem jest gorzej.jemu jak trafi sie jakijs artykul z glosnym tytulem,to on odrazu zaklada watek,nie czytajac artykula,probujac cos wyciagnac tylko z tresci tytula.
                • eva15 Różica między herrem7 a wojtusiem 31.05.12, 22:29
                  Obaj mają bzika, ale wojtuś nie jest chamski, on nigdy nie ubliża partnerom w dyskusji, gdy mu argumentów brak. Natomiast herr7 miota w takiej sytuacji przekleństwami jak Katiusze ogniem!
                  • herr7 różnica między Evcią15 a Igorem... 01.06.12, 07:20
                    Oboje uciekają od meritum, ale Evcia preferuje ataki ad personam gdy tylko zaczyna przegrywać. A zdarza się jej to ostatnio bardzo często gdyż broni tez, które są nie do obrony.
                    No i ten klangor, że ją obrażają. Sama pani "mieczem wojuje...."
    • wojciech.2345 Re: czy Putin podzieli los Assada? 31.05.12, 19:11
      Korelacja?
      Na wykresach trzyletnich indeksu RTS są przełamywane linie
      oporów:
      stooq.pl/q/?s=^rts&c=3y&t=l&a=lg&b=1
      a kurs kopiejki jest najniższy w tym samym interwale czasowym
      stooq.pl/q/?s=usdrub&c=3y&t=l&a=lg&b=1
      Idzie "nowe"?
      • wojciech.2345 errata - linie wsparcia /bt 31.05.12, 19:14
        • herr7 syutacja gospodarcza nie ułatwi Putinowi 31.05.12, 19:18
          rządzenie. A rubel rzeczywiście idzie w dół i to szybko.
    • mara571 watek o Assadzie, a wlasciwie Putinie 31.05.12, 20:00
      wyladowal na Bliskim Wschodzie.
      Znasz niemiecki?
      • herr7 Re: watek o Assadzie, a wlasciwie Putinie 31.05.12, 21:49
        Niestety nie znam.
        • des4 Putin może tyle, na ile pozwoli mu Obszcziestwo 31.05.12, 21:58
          a jak Obszcziestwo stwierdzi, że Putin się zużył, to Putina się wymieni...
          • igor_uk Desik. 31.05.12, 22:03
            Pomyliles Kraje.herru chodzi o Putina,Prezydenta Rosji,a nie o Baraka Obamycza ze Stanow.
        • mara571 Re: watek o Assadzie, a wlasciwie Putinie 31.05.12, 22:21
          zacytowales tam okreslenie Michalkiewicza " mezyki stanu".
          W FAZ znalazlam znalazlam jeszcze jedno okreslenie: Nichtelita.
          Zastosowane oczywiscie do niemieckich (obecnych) elit.
          To problem ogolnoswiatowy. Nie tylko rosyjski czy polski.
          • herr7 Re: watek o Assadzie, a wlasciwie Putinie 01.06.12, 07:21
            To prawda. Ale marne elity wróżą wielkie kłopoty, nie dla elit ale dla zwykłych ludzi.
    • amg10 Re: czy Putin podzieli los Assada? 01.06.12, 04:26
      A jak odpowiada na to pytanie ten twoj znajomy ktory tak dobrze zna Rosje i jej sprawy ??

Moglbys powiedziec ??
      • herr7 Re: czy Putin podzieli los Assada? 01.06.12, 07:37
        Myślę, że on wziął te swoje "rewelacje" z ruskiego internetu. Twierdzi że rosyjska elita jest mocno podzielona i jest tam bardzo silna frakcja "liberalna", która uważa że polityka Putina zagnała Rosję w ślepą uliczkę. Na to nakłada się kryzys gospodarczy i systematyczny spadek zaufania do Putina, który wbrew temu co twierdzą nasi putinowcy cudotwórcą nie jest. W tym wszystkim mamy mieszanie się Zachodu, który coraz śmielej ingeruje w rosyjskie sprawy.

Ja nie wierzę w taki scenariusz - przewrotu pałacowego. Bardziej prawdopodobna wydaje mi się erozja władzy centralnej w Rosji. Putin zapewne dotrwa do końca tej kadencji, ale jego pozycja będzie słabnąć a popularność w narodzie spadać. Rosja przez te lata będzie dreptać w miejscu a za 10-15 Chiny upomną się o część Syberii...
        • amg10 Re: czy Putin podzieli los Assada? 01.06.12, 14:31
          herr7 napisał:

> Myślę, że on wziął te swoje "rewelacje" z ruskiego internetu.

Szkoda, ze na 100% nie znasz jego wersji bo piszesz tylko: "Mysle".

>Twierdzi że rosyjska elita jest mocno podzielona i jest tam bardzo silna frakcja "liberalna", kt
          > óra uważa że polityka Putina zagnała Rosję w ślepą uliczkę. Na to nakłada się ...

On twierdzi tak inni inaczej.

> Ja nie wierzę w taki scenariusz - przewrotu pałacowego. Bardziej prawdopodobna

Ja tez nie wierze, a poza tym nie bardzo mnie to obchodzi.
          • herr7 Re: czy Putin podzieli los Assada? 01.06.12, 14:42
            Musiałbym porozmawiać w Wołodią na ten temat. Rozmowę przeprowadziłbym w następującym sposób:

Ja -privet Wołodia, czy wiesz że nasze nadwiślańskie wiewiórki szepcą, że na jesieni Anatolij (Czubajs) i spa kopną cię mocno w tyłek? Tola już teraz otwarcie mówi, że nie zaznasz więcej spokoju?!

Wołodia - a ja to wszystko mam głęboko w żopie, a dzisiaj wieczorem będę się gimnastykował z gimnastyczką Kabajewą, a Tola niech się lepiej zajmie swoim Rosnano....
            • amg10 Re: czy Putin podzieli los Assada? 01.06.12, 15:35
              herr7 napisał:

> Musiałbym porozmawiać w Wołodią na ten temat.

Przeciez nikt ci nie powstrzymuje. Jedz do Wolodi i powiedz mu co chcesz.

> .... Rozmowę przeprowadziłbym w następującym sposób: .....

Ok, przestan juz marudzic tylko zrob to.
    • jk2007 rewolucja w Rosji 01.06.12, 12:30
      Пo cyти, Рoccия ocтaлacь тaкoй же aрхaичнoй, пaтернaлиcтcкoй cтрaнoй, c кaкoй и былa в рoкoвoм 1917-м. И пoбедили тoгдa те, ктo ycлышaл требoвaния нaрoдa, a не экзaльтирoвaннoй пyблики из cтoличных caлoнoв.
      ttolk.ru/?p=10971
      • pimpus18 Re: rewolucja w Rosji 01.06.12, 12:42
        Lata 90 były za krótkie?

Zobaczymy dokąd zajedzie Pomroczna z neoliberalnymi złodziejami.
        • jk2007 dramatyczna dewaluacja rubla 01.06.12, 12:54
          juz 34 rubla za 1$
          • herr7 syn marnotrawny Wołodia wraca do "batki" 01.06.12, 13:14
            Kto wczoraj widział Putina w Mińsku mógł odnieść wrażenie, że "syn marnotrawny" Wołodia składa hołd pogardzanemu przez łże-elity Łukaszence. Okazuje się, że ten "prymitywny kołchoźnik" Łukaszenka ma więcej rozumu niż wszystkie moskiewskie "szczwane lisy" razem wzięte. Przede wszystkim model przyjęty na Białorusi znacznie lepiej służy jej społeczeństwu niż rozkradanie kraju pod pozorem "liberalnych reform", które od ponad 20 lat ma miejsce w Rosji. Widać to szczególnie teraz, gdy rosyjscy gangsterzy nazywani nie wiadomo dlaczego oligarchami wywożą masowo swój kapitał zagranicę a rubel leci na łeb.

www.km.ru/v-rossii/2012/05/31/ekonomika-i-finansy/rossiya-pervaya-zhertva-globalnoi-paniki
          • darekvtb Re: dramatyczna dewaluacja rubla 01.06.12, 13:20
            Dramatyczna?
            W Moskwie $ mozna kupic po 33.8400
            Kursy średnie walut NBP 1$ = 3,5777
            Czyli... 33.8400 / 3,5777 = 9.46 - jak bylo, tak i zostalo!
            • des4 Re: dramatyczna dewaluacja rubla 01.06.12, 13:22
              no ale dlaczego światowa supertwarda waluta jaką jest rubel tak tanieje jak smieciowa złotówka?
        • des4 Re: rewolucja w Rosji 01.06.12, 13:21
          na Uralu w Pomrocznej rządzą neoliberalni zlodzieje?

trzeba zawiadomić prokuraturę pomroczny pimpie...
          • pimpus18 Re: rewolucja w Rosji 01.06.12, 13:32
            Tępy cieciu, co się tak rzucasz?

Chcesz podyskutować może?

Zawiadom księdza proboszcza!
            • herr7 Re: rewolucja w Rosji 01.06.12, 13:36
              Pimpuś nie obrażaj ludzi. Dyskutuj jeśli masz jakieś argumenty. Chociaż obrona obecnej rosyjskiej elity to sprawa karkołomna. Równie dobrze można bronić gangsterów z Wołomina, twierdząc że wspierają sieroty...
              • pimpus18 Re: rewolucja w Rosji 01.06.12, 13:46
                Dla Ciebie mimo wszystko mam jeszcze respekt.
                Może masz rację, ale chyba można już zgadnąć, na co kogo tutaj stać.

Wcale nie bronię ruskich elity i Putina. Mam za to zrozumienie dla sytuacji w jakiej się znajdują.
                Ich przeciwnicy nie budzą we mnie żadnych nadziei i pozytywnych uczuć. Są to raczej demagogiczne łotry, mające zupełnie inne cele na uwadze, niż te o których tak jednak już bardzo monotonnie krzyczą.

Czy to nie Ty tu tak często przywołujesz przykład Stalina?
                • herr7 Re: rewolucja w Rosji 01.06.12, 14:01
                  Ja myślę, że mamy okazję oglądać jak upada wielki kraj. Wina leży po stronie rosyjskich elit, tyle że część tej elity wywodzi się bezpośrednio z kryminału. Nadzieje, że z gangsterów można uczynić dbających o kraj mężów stanu wydają mi się raczej płonne.

Pisałem już wiele razy o tym, ale uważam że obecna rosyjska elita jest najgorsza w całej historii Rosji. Za czasów ZSRR taki Putin czy Sergiej Iwanow nie zaszli by wyżej niż w pułkowniki, a tu muszą rządzić ogromnym krajem, który jest kolosem na glinianych nogach. To zupełnie przerasta ich możliwości. Mówiąc inaczej, gdyby w czerwcu 41 r ZSRR rządził Putin do spółki z Iwanowem to Rosja przegrałaby wojnę już po tygodniu. Reszta, czyli rozkład państwa, korupcja, nieudolność władzy, rażąca niesprawiedliwość to są jedynie konsekwencje rządów oligarchów-gangsterów, którzy opanowali ten kraj po 90 r. Po prostu, inaczej być nie może...
                  • pimpus18 Re: rewolucja w Rosji 01.06.12, 15:00
                    Masz rację pisząc: "Po prostu być nie może"! To jest przekleństwo naszych czasów, a nie tylko Rosji, a pierwszy milion trzeba ukraść wszędzie. Jak było w Polsce?
                    W Rosji inaczej niż w Chinach czy Polsce jest szczególnie dużo do ukradzenia.
                    Widać też na tym przykładzie, jak fałszywą ideologią okazał się komunizm, który po sobie wszędzie zostawił tylko zgliszcza.

Rosyjskie elity wydają mi się trudne do zrozumienia, ich odrębność np. od polskich po prostu od razu rzuca się w oczy.
                    Z Ruskimi na tym forum też trudno na te tematy pogadać - dopełnia to chyba całej reszty.

Na szczęście nie mamy już 1941, tam problemy były jednak inne i świat był zupełnie inny, który już dawno minął i taki już nie wróci.
                    Teraz trzeba być sprawnym w naszej rzeczywistości, a nie jest ona bynajmniej prostsza niż wtedy.

Teraz mądrale na Zachodzie winę w tym upatrują w naturze pieniądza, pierwotnie służącego jedynie do wymiany, ale z wbudowanym w niego procentem i długiem, powoduje on narastające konflikty w każdym także i współczesnym społeczeństwie.

Ja myślę, że Putin stoi w obliczu podjęcia radykalnych decyzji o kierunku rozwoju swojego kraju.
                    Czy zabraknie mu odwagi?

Mam nadzieję, że nie.

• herr7 zgliszcza pozostawia obecna epoka 01.06.12, 16:00
                      tak w Polsce jak w Rosji. Trzecia RP pozostawi za sobą ogromne długi, które będą jeszcze spłacać nasze wnuki. PRL pozostawiła po sobie ogromny majątek, który po 89 r nowa elita potraktowała jak mienie porzucone. Coraz częściej się w Polsce mówi, że słynna balcerowiczowska prywatyzacja doprowadziła do zagłady polskiego przemysłu, skutkiem czego jest masowa migracja młodzieży na Zachód, a w niedalekiej przyszłości załamanie systemu ubezpieczeń społecznych.

W Rosji zachodziły podobne procesy, tyle że na dużo większą skalę i znacznie brutalniej. Nowa elita jest też o wiele bardziej arogancka, ale też dysponuje bogactwem o którym wcześniej nie mogła nawet marzyć. Tak naprawdę większość rosyjskich problemów wynika z rozpasania tej nowej "arystokracji", która jest całkowicie wyalienowana ze społeczeństwa i traktuje swój kraj jak kolonię. Z drugiej strony sukces Chin pokazuje, że właściwa elita może zrobić bardzo dużo dobrego dla swojego kraju. Tak więc upadek elit nie jest zjawiskiem powszechnym.
                      • pimpus18 Re: zgliszcza pozostawia obecna epoka 01.06.12, 16:44
                        Musisz jednak przyznać, że popeerelowski przemysł nie miał żadnych szans konkurować z nikim - podobnie było w NRD i właśnie w Rosji.
                        Po prywatyzacji w NRD pozostały tylko setki miliardów euro długów!

Nikt nie miał i dzisiaj nie ma żadnych alternatywnych pomysłów. I to jest dalej naszym problemem.

W Chinach komuchy się uwłaszczyły, produkcję przejęły całkowicie firmy zachodnie, a oni (tak jak kiedyś Hitler czy Stalin) odpowiadali jedynie za dyscyplinę i porządek, żadnej demokracji tam nie ma, żadna opozycja demokratyczna, żadne debaty nie są tam potrzebne, a wręcz przeciwnie.

Odmienność kulturowa i gospodarcza sprawiły, że było to możliwe.

Zastanawiałeś się kiedyś, u kogo jest ten dług?

Bo jakimś jednak bardzo dziwnym trafem nikt o tym nic nie mówi.

Tak jak prawie wszystkim rośnie dług, tak tej nielicznej reszcie musi logicznie rzecz biorąc rosnąć gigantyczny majątek za friko.

Nie sądzę, żeby byli tym bardzo zmartwieni, a raczej oby tylko tak dalej.
                        • herr7 Re: zgliszcza pozostawia obecna epoka 01.06.12, 17:09
                          Mówi Pan o różnych rzeczach. W NRD tamtejszy przemysł został celowo zniszczony. Chodziło o wyplenienie wszystkiego co wiązało się z NRD. Likwidowano nowoczesne zakłady, a na ich miejsce sprowadzano zachodnioniemieckie produkty. Jest taki film "Goodbye Lenin", który nieco żartobliwie o tym opowiada. Ale dla wielu wschodnich Niemców wcale nie było do żartów. Np. wymieniono kadrę naukową na uczelniach usuwając wszystkich profesorów związanych z dawnym systemem. Nie miało to nic wspólnego z głoszonymi oficjalnie zasadami odnośnie demokracji. To była jedna z przyczyn, dlaczego koszt zjednoczenia był tak wysoki.

W Rosji wszystko przebiegało inaczej, gdyż wprowadzono tam kuponową prywatyzację, która z samego założenia została pomyślana jako wielkie oszustwo. Chodziło o sprywatyzowanie rosyjskich bogactw, co przypominało podbój Dzikiego Zachodu. Do tej pory spory biznesowe w Rosji rozwiązuje się przy pomocy killerów. Tyle, że tak sprywatyzowany majątek znalazł się w rękach tych co byli bardziej brutalni, a nie tych co znali się na zarządzaniu nim. Mamy więc do czynienia z rozkwitem bandytyzmu, który na dodatek zrósł się całkowicie z władzą. Skutek jest taki, że prawo w Rosji nie obowiązuje tych co mają odpowiednio dużo pieniędzy żeby przekupić policjanta, prokuratora czy sędziego. Do tej głębokiej niesprawiedliwości wobec prawa dochodzi jeszcze niesprawiedliwość w podziale dochodu narodowego.

Relatyzowanie, że "wszędzie jest tak samo", jest tu jak najbardziej nie na miejscu. Rosja jest przypadkiem szczególnym (podobnie jak Ukraina) nawet na tle innych państw Europy Wschodniej.
                          • pimpus18 Re: zgliszcza pozostawia obecna epoka 01.06.12, 18:22
                            Przyznaje Pan zatem, zauważa istotne problemy, że nie ma prostej, racjonalnej metody zmiany ustrojowej. Zgoda, nie mam tu nic specjalnie istotnego do dodania.
                            NRD to też był taki szczególny przypadek i wiele można by o tym dyskutować.

Pan zdaje się wiele czyta rosyjskiej publicystyki. Mógłby Pan zatem zwrócić większą uwagę na pojawiające się tam sposoby myślenia o przyszłości Rosji i rozróżniać poważne pomysły od propagandy, a także nam tu o tym napisać. Za to byłbym wdzięczny.. Z tego co do mnie dochodzi, to jednak niewiele tam tego - całkiem podobnie jak w Polsce.

A sami politycy nigdy tego nie załatwią.
                            • herr7 Re: zgliszcza pozostawia obecna epoka 01.06.12, 19:09
                              Z perspektywy lat nie sądzę, żeby tzw. transformację ustrojową przeprowadzali jacyś mędrcy, którzy mieli dobrą wolę oraz plan działań. Raczej to wszystko wygląda mi na to, że z łap jednego systemu wpadliśmy w łapy innego, niemniej skrajnego. Było w tym wszystkim sporo przypadku, chaosu, ale cel główny był jasny i chodziło tu o przejęcie majątku "wyzwalanych" narodów. W takim kraju jak Polska majątek ten zagarnęli zwykle obcy, w Rosji czy na Ukrainie w znacznym stopniu przejęła go miejscowa mafia.

Co do Rosji i programów na przyszłość to z takimi się nie spotykam. Głównym celem opozycji jest pozbycie się Putina, przy czym opozycja składająca się z popieranych przez Zachód liberałów proponuje jeszcze bardzie na prawo kurs niż obecna władza. Z drugiej strony większość Rosjan oczekuje rządu lewicowego, który zatroszczy się o sprawy socjalne ale na tyle silnego, że poradzi sobie z korupcją i bałaganem w kraju. Wydaje mi się, że sytuacja jest obecnie "tupikowa", gdyż rządząca "arystokracja" prędzej kraj wysadzi w powietrze niż zrezygnuje ze swoich przywilejów i bogactwa. Zanosi się więc na rewolucję...
            • des4 Re: rewolucja w Rosji 01.06.12, 13:39
              z pomrocznymi nie dyskutuję :D

pal kapcie i do budy...
              • pimpus18 Re: rewolucja w Rosji 01.06.12, 13:47
                No wiem, że nie dyskutujesz.

Bo na to jesteś wyraźnie za głupi.

Ale mi to nie przeszkadza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka