Dodaj do ulubionych

Podobno mają wreszcie pochować Lenina

11.07.12, 23:41
Minister kultury rzekł był, iż zmarłych się zakopuje. Podobno rodzina Uljanowa była przeciwna muzoleumowaniu kuzyna, męża itd.
Minister Medinskij powiedział też "Wiele rzeczy w naszym życiu zmieni się symbolicznie na lepsze po pogrzebie".
Obserwuj wątek
    • eva15 Po co rezygnować z kasy zachodnich głupków? 11.07.12, 23:50
      A PO CO? Jak dotąd zachodni, amerykańscy zwłaszcza, turyści płacą chętnie za wlezienie do mauzolem. Czemu na idiotach nie zarabiać? Ustawiają się dobrowolnie w długich kolejkach na całym Placu Czerwonym. I płacą, płacą, płacą....
      • felusiak1 Re: Po co rezygnować z kasy zachodnich głupków? 11.07.12, 23:55
        z twojego wpisu wynikają dwie rzeczy.
        1. obywatele rosji wchodzą za darmo?
        2. głównie wchodzą do mauzoleum zachodni i amerykańscy zwłaszcza.
        ciekawe czy wpływy pokrywaja koszty?
        • igor_uk felus. 11.07.12, 23:58
          A pozniej znow bedziecie narzekac,ze ruska tematyka zawladnela "Swiatem"?
          Czyz by nie znales gdzie o tym mozno porazmawiac,nie narazajac sie na oskarzenia,ze zasmiecasz forum "ruskimi"?
          • eva15 Igor, oczekujesz od felusia logiki i konsekwencji? 12.07.12, 00:08
            Jeśli tak, to znaczy, że masz bardzo poczciwe, wręcz naiwne podejście do tego osobnika.
        • eva15 Re: Po co rezygnować z kasy zachodnich głupków? 12.07.12, 00:05
          Akurat ten temat znam. Moi bliscy (mieszkańcy Niemiec) stali niedawno w kolejce do tego mauzoleum i potwierdzili że stoi tam głównie, jeśli niewyłącznie, kupa turystów a najwięcej podnieconych angielskojęzycznych.
          To zresztą zrozumiałe. Rosjanie mają Lenina w mauzoleum od ca 70 lat (dokładnie nie pamiętam), więc zdążył im się opatrzyć, jak Polakom Pałac Kultury. To jest dziś interes dla turystów.
        • eva15 Re: Po co rezygnować z kasy zachodnich głupków? 12.07.12, 00:15
          felusiak1 napisał:

> z twojego wpisu wynikają dwie rzeczy.
          > 1. obywatele rosji wchodzą za darmo?

Taaak? A JAK to wydedukowałeś, że ci wynika?

> 2. głównie wchodzą do mauzoleum zachodni i amerykańscy zwłaszcza.
          > ciekawe czy wpływy pokrywaja koszty?

Jak cię to interesuje - zapytaj admina mauzoleum. Ja nim nie zawiaduję.
      • eva15 Re: Po co rezygnować z kasy zachodnich głupków? 11.07.12, 23:57
        Ja na miejscu Rosjan postawiłabym kopię mauzoleum Lenina w każdym większym mieście i zachęcała zachodnich idiotów via biura turystyczne do odwiedzenia tego rosyjskiego Disneylandu dla infantylnych obywateli zachodnich. A że przy okazji zaspokoi to potrzeby emocjonalne starszego rosyjsiego pokolenia - tym lepiej. Skoro Zachód za to płaci, idzie na jego rachunek!
        • eva15 Amis z głupiej Myszki Miki zrobili światową sławę 12.07.12, 00:13
          Jakby nie patrzał, Lenin więcej osiągnął i bardziej zatrząsł światem niż ta infantylna bajkowa mysz.
          • felusiak1 Re: Amis z głupiej Myszki Miki zrobili światową s 12.07.12, 04:46
            Czytałem o osiagnięciach lenina w nowych drogach z 1948 roku. było tam też o osiagnięcich towarzysza josipa wissarionowicza. widzę że ta lektura u ciebie ciagle na czsie.
            • eva15 Ty, feluś nie myślisz głową 13.07.12, 01:06
              Nie myślisz głową, lecz trzewiami, emocjami, co czyni cię łatwo sterowalnym.
              Tu nie chodzi o wartościowanie zjawisk, lecz o samo ich zaistnienie. Lenin przewrócił ca 1/4 świata do góry nogami. Tyle fakty.
              Natomiast infantylizm Myszki Miki może co najwyżej poprzewracać w takich główkach jak twoja.
              • malkontent6 Re: Ty, feluś nie myślisz głową 13.07.12, 20:45
                eva15 napisała:

> Natomiast infantylizm Myszki Miki może co najwyżej poprzewracać w takich główka
                > ch jak twoja.

Mickey to rzeczuwiście postac infantylna, natomiast Kaczor Donald mógłby porozmawiać z Leninem jak równy z równym.
                • eva15 Re: Ty, feluś nie myślisz głową 13.07.12, 23:59
                  malkontent6 napisał:

> Mickey to rzeczuwiście postac infantylna, natomiast Kaczor Donald mógłby porozmawiać z Leninem jak równy z równym.

Poważnie? To Kaczor Donadl też miał na koncie jakiż przewrót państwowy?
                  • malkontent6 Re: Ty, feluś nie myślisz głową 14.07.12, 00:17
                    eva15 napisała:

> To Kaczor Donadl też miał na koncie jakiż przewrót państwowy?

Nie, żadnej rewolucji nie zorganizował i ludzi nie mordował.
                    • eva15 Re: Ty, feluś nie myślisz głową 14.07.12, 00:24
                      No to , o czym pleciesz?
          • malkontent6 Ewciu... :) 12.07.12, 15:30
            eva15 napisała:

> Jakby nie patrzał, Lenin więcej osiągnął i bardziej zatrząsł światem niż ta in
            > fantylna bajkowa mysz.

Uwielbiam cię. Zwracam ci tylko uwagę, że za porównanie Lenina do myszki Mickey w ZSRR wykluczono by cię z komsomołu. :)

Z twojej wypowiedzi w PRL można by było zrobić fajny (podziemny) kabaret:

"Towarzysze, tematem dzisiejszych obrad będzie zagadnienie wyższości Lenina nad myszką Mickey."
            • eva15 Re: Ewciu... :) 13.07.12, 01:08
              Z ciebie komuna NIGDY nie wylezie. Taka twoja karma.
              • malkontent6 Re: Ewciu... :) 13.07.12, 20:43
                Niemniej jednak masz rację, Lenin intelektualnie chyba przewyższał Myszkę Mickey. Chyba...
                • eva15 Re: Ewciu... :) 14.07.12, 00:00
                  Sęk w tym, że co dla ciebie może być racją, mnie nie interesuje.
                  • iwona334 Evelein :) 14.07.12, 00:09
                    eva15 napisała:
                    > Sęk w tym, że co dla ciebie może być racją, mnie nie interesuje.

no to mamy po rowno.
                    mnie rowniez :)
                  • malkontent6 Re: Ewciu... :) 14.07.12, 00:16
                    Coraz bardziej cię lubię. :)
                    • eva15 Re: Ewciu... :) 14.07.12, 00:25
                      W niczym mi to nie przeszkadza.
          • yurek11111 Wyzszosc myszki Miki nad Leninem... 14.07.12, 00:49
            Dzieki myszce Miki,miliony ludzi "usmialo sie po pachy",a smiech to zdrowie,dzieki Leninowi,miliony ludzi stracilo zycie,miliony tez stracily zdrowie....

Odpowiadasz na:
            eva15 napisała:

> Jakby nie patrzał, Lenin więcej osiągnął i bardziej zatrząsł światem niż ta in
            > fantylna bajkowa mysz.
    • facettt Nie wiesz, komu robia miejsce ? n/t 12.07.12, 15:35
      ...
      • ukos Może pod hipermarket? n/t 12.07.12, 16:20
        • yurek11111 Re: Może pod hipermarket? n/t 14.07.12, 00:54
          Pod hipermarket o nazwie Putin....:-)))
          • misterpee Re: mam pomysl na pochowek ! 14.07.12, 03:04
            powinien go celebrowac stas Dziwisz. Obama tym razem sie nie wymowi pylem wulaknicznym.
            rt.com/art-and-culture/news/lenin-stay-mausoleum-year-buried-686/
    • ukos Można go ubóstwić 12.07.12, 16:19
      felusiak1 napisał:

> Re: Podobno mają wreszcie pochować Lenina

Moskwa to podobno Trzeci Rzym, więc najbardziej zgodne tradycją byłoby ubóstwienie (w Drugim Rzymie ubóstwiano nawet cesarzy prawosławnych). Odwrotną decyzją jest uznanie za tyrana i odmowa ubóstwienia. Na to jednak nigdy nie zgodzi się naród rosyjski, a ściślej czerń występująca jako głos tegoż. Pozostaje więc ubóstwienie i przekazanie pozłoconej kukły kapłanom oficjalnego kultu państwowego. Ubóstwienie mogłoby mieć formę uznania za świętego przez cerkiew, która ma już gotowe kadry ewentualnych opiekunów sanktuarium.
      • misterpee Re: szkoda ze Lenin nie byl jak scharon 12.07.12, 16:37
        ktory od 2006 roku jest w stanie smierci klinicznej , ale jeszcze zyje. Szkoda rowniez ze Scharon nie ma swojego monumentalnego lozka szpitalnego, zeby mozna zarabiac na gawiedzi turystycznej. A co do propozycji budowy tysiaca mauzoleow to sie z Ewa nie zgadzam. Najbardziej zadluzonym krajem na swiecie jest USA i wlasnie tam mozna byloby budowac tysiac mauzoleow, jedno na Wall Street. Amerykanie nie mieliby potrzeby jezdzic az do Moskwy.
        • eva15 Re: szkoda ze Lenin nie byl jak scharon 14.07.12, 00:29
          Ha, ha, to fakt. Wtedy faktycznie byłby wiecznie żywy i nieżywy jednocześnie.
    • wojciech.2345 zawartość Lenina w Leninie 12.07.12, 20:27
      Podobno zawartość Lenina w Leninie (w mauzoleum) jest poniżej 10%.
      Gdzie ta reszta?
    • mongolszuudan Re: Podobno mają wreszcie pochować Lenina 12.07.12, 21:45
      Rzeczewiscie ostatnia osoba z rodziny Lenina - jego bratanica, co umarla kilku lat temu, byla przeciwna wyniesieniu z Mauzoleum swojego stryja. Trzeba szanowac wole rodziny. Nie mowiac o tym ze przeciwne temu jeszcze przynajmniej 1,5 miliarda osob na Ziemi, dla ktorych Lenin wiecznie zywy Bog. A w ogole co was obchodzi gdzie i jak jest pocho0wany Lenin? Dlaczego nie wyrzucycie z Wawelu swoich mumij? Dlaczego nie domagacie si pochowac mumii egipieckich faraonow?
      • wojciech.2345 Re: Podobno mają wreszcie pochować Lenina 12.07.12, 22:00
        mongolszuudan napisał:
        >... Lenin wiecznie zywy Bog.
        ---------------------------
        Myślę, że Giermańcy mogą Wam teraz dostarczyć
        nowych 10 takich bogów w zaplombowanych wagonach.
        Wy ich nazywacie "stypendystami."

Czy Fiutin to też "stypendysta"?
        • mongolszuudan Re: Podobno mają wreszcie pochować Lenina 12.07.12, 22:09
          Durniu, to nie nasz Bog. To chinski Bog przewaznie. I roznych tam Murzynow. Proponujesz Rosjanom robic jak ci z talibanu, ktore wysadzili zabytki obcej dla nich religii? Niw wszysci taka bezmozga dziczx jak ty i twoi bracia po rozumu z afganskiego Talibanu. Nawet u muzulmanow z Egyptu starczylo ich mozgow zeby zrozumiec ze nie warto lamac zabytkow starozytnych Egypcianow, kiedy na nich mozna dobre zarobic.
          • wojciech.2345 Re: Podobno mają wreszcie pochować Lenina 12.07.12, 22:12
            Aleksandrze,
            napisz to po angielsku.

Łatwiej to zrozumiem.
            • mongolszuudan Re: Podobno mają wreszcie pochować Lenina 13.07.12, 00:46
              Wszystko rozumiesz. A jesli nie - ucz rosyjski. Mnie naprawde ani twoj ojczysty ani twoj drugi piesi jezyk zadarmo nie potrzebni.
      • eva15 Re: Podobno mają wreszcie pochować Lenina 14.07.12, 00:34
        mongolszuudan napisał:

> Dlaczego nie domagacie si pochowac mumii egipieckich faraonow?

Słuszna uwaga.
    • ukos Możliwy jest kompromis 12.07.12, 23:02
      Obecne mauzoleum można przenieść do wielkiej podziemnej groty. W ten sposób mumia zostanie zachowana, a jednak w pewnym sensie pochowana.
      • igor_uk Re: Możliwy jest kompromis 12.07.12, 23:31
        Nie zle.
        Trzeba podrzucic ten pomysl Ziuganowu.
        • igor_uk Ciekawo. 12.07.12, 23:32
          Czy chociaz by jeden z tych,co tu wypowiada sie,przeczytal chociaz by jedno dzielo Lenina?
          • mongolszuudan Re: Ciekawo. 13.07.12, 00:56
            Tak. Cos tam czytalem w szkole. I nawet mam w domie pare-trojke tomow z wydania konca 1920-ch - poczatku 1930-ch lat. A Stalina mam pelny zbior dzial z wydania 1949 r. Trzeba bedzie kiedys poczytac - zrobie to obowiazkowie w nastepny dzien po tym jak towarzysz Putin pogratulatuje kraj przez zomboskrzynie z NOWYM 1937 rokiem.
          • eva15 Lenin nie był głupi 14.07.12, 00:04
            Kiedyś trochę czytałam. Najbardziej utkwiły mi w pamięci analizy Lenina odnośnie Zachodu, kapitalizmu i Niemiec - były wyjątkowo TRAFNE. Kiedyś tego nie rozumiałam, dziś wiem, że miał rację.
            • malkontent6 Re: Lenin nie był głupi 14.07.12, 00:15
              Na pewno był mądrzejszy od Myszki Mickey, no i więcej ludzi wymordował.
              • eva15 Re: Lenin nie był głupi 14.07.12, 00:27
                Znów coś bez sensu wystękałeś, że też ty koniecznie musisz na forum zaistnieć. Masz jakieś parcie na ekran.
                • malkontent6 Re: Lenin nie był głupi 14.07.12, 00:31
                  Ewciu, jest piątek wieczów, siedzę w domu, piję wino i nareszcie mam szansę z tobą porozmawiać o Myszce Mickei i Leninie. :)
                  • eva15 Re: Lenin nie był głupi 14.07.12, 00:38
                    No mówię, masz parcie na ekran kompa. Musisz coś napisać, jak ten facet z piosenki Stuhra musiał zaśpiewać:

www.youtube.com/watch?v=ENvAmLuj5ko
                    .
                    • iwona334 Lenin był głupi 14.07.12, 00:43
                      Z Toba , Evelein, nie jest inaczej.
                      tylko nikt nie czyni Ci z tego wyrzutow.

J.K.
                • iwona334 Lenin był głupi :) 14.07.12, 00:32
                  mordowal i mordowac zaczal
                  /Kronszatdt/
                  Stalin - to byl marny slugus jego idei.

to ze Rassija jest dzis wyludniona
                  to nie maja wina. :)

J.K.
                  ekonomista
            • iwona334 vimy, rozumimy. 14.07.12, 00:15
              to Stalin przecie NEP zlikwidowal
              Lenin to chcial dobrze.
              myslal i przewidywal.
              nawet kapitalizm by przywrocil - gdyby uznal to za stosowne.

J.K.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka