Dodaj do ulubionych

Rosja gra sama przeciw sobie

01.08.12, 09:29
To ze Rosja gra na dwa fronty bylo dla mnie od dawna jasne. Ale z tym centrum transportowym w Uljansku to juz jest gra wbrew sobie. Wiem ze bylo to dyskutowane ale tu jest bardzo ciekawy artykul w RT i nie moglam sie powstrzymac no i podaje dalej.

In plain language, the NDN and MSR are pursuing a number of important goals at once: providing access and building infrastructure for exporting Central Asia’s and Afghanistan’s tremendous natural recourses; privatizing natural resources for the benefit of US corporations and local comprador business; consolidating the pro-NATO lobby in the governments and business communities of transit countries; conducting “democratization” at will and establishing pro-NATO, anti-Russian regimes in the region; and creating a pretext to set up military bases “to protect the infrastructure.” On the strategic level, NDN and MSR redirect natural resources away from China to Pakistan and India, help create a regional entity alternative to the Shanghai Cooperation Organization and the Collective Security Treaty Organization, and effectively invalidate the Eurasian Union project initiated by Russia and Kazakhstan.

By providing Ulyanovsk facilities to NATO and running NATO supply routes, Russia and Central Asian countries are collaborating with the enemy to help it achieve all of the above against their own interests. As the Mackinder Heartland theory goes, he who controls the Heartland – the central part of the Eurasian continent – controls the world. Today, Central Asia, together with Afghanistan, is the key platform to project the threat against the three major competitors: in order of urgency – Iran, Russia, China.

Wbrew temu co niektorzy tu twierdza, Rosja nie buduje alternatywnego systemu. Ona chce jak najbardziej wejsc w system zachodu przykladem wejscie w WTO. Owszem w wielu sprawach (np. Syri) robi dobra robote ale z drugiej strony jak w Afganistanie to wspiera zachod wbrew wlasnym interesom. Trzeba dodac ze ten "transit centre" to moze byc tylko poczatek obecnosci NATO na terenie Rosji. W koncu to typowa strategia anglosaska. Najpierw "transit centre" a potem 1 baza potem druga itd. Ponizej link do artykulu.

www.rt.com/news/first-nato-military-facility-russia-539/
Obserwuj wątek
    • marko125 Re: Rosja gra sama przeciw sobie 01.08.12, 09:55
      Złotamajka Rosja i tak nie ma szans na konfrontację z Zachodem. Nie możesz kogoś pokonać więc do niego dołącz...
      • zlotamajka Re: Rosja gra sama przeciw sobie 01.08.12, 10:01
        Nie możesz kogo
        > ś pokonać więc do niego dołącz...

Owszem. Tylko pytanie do kogo i na jakich warunkach. Zachod to upadajacy bankrut a Rosja chce dolaczyc na warunkach dosc dla siebie niekorzystnych. Te ustepstwa to drobnostka. Czesto zamiast dolaczac lepiej zalozyc wlasny klub i wcale tu nie mam na mysli konfrontacji. Taka konfrontacja to wogole nie ma sensu. Ale wpuszczanie zlodzieja i morderce do domu nie jest alternatywa.
        • pimpus18 Re: Rosja gra sama przeciw sobie 01.08.12, 10:08
          Hi Majka, gdzie się smykała tak długo?

O podatku konsumpcyjnym już myślała?

A może powrót do XIX wieku z Herrem?

Ja cały czas tu o tym piszę, ale nikt mnie nie słucha.

Nawet Putin.
          • zlotamajka Re: Rosja gra sama przeciw sobie 01.08.12, 10:15
            Zdecydowalam zrezygnowac z forum. Nie ma tu z kim i o czym pisac. Ten wpis byl wyjatkowy. Po prostu artykul wydal mi sie ciekawy.
            • pimpus18 Re: Rosja gra sama przeciw sobie 01.08.12, 10:21
              Ze mną zawsze możesz ciekawie podyskutować.

Bardzo lubię narwane dziewczynki.

Co wydało się Tobie aż tak godnego uwagi: że w Rosji też rządzi TINA?

Naprawdę odkrywcze.
            • j-k "Zdecydowalam zrezygnowac z forum". 01.08.12, 19:47
              zlotamajka napisała:
              > Zdecydowalam zrezygnowac z forum. Nie ma tu z kim i o czym pisac.
              Ten wpis byl wyjatkowy.

To spora ulga. gratulujemy .
              czy bedziesz laskawie trzymiec sie tej obietnicy - w przeciwienstwie do Evelein ?
      • przyjacielameryki Re: Rosja gra sama przeciw sobie 01.08.12, 10:12
        marko125 napisał:

> Złotamajka Rosja i tak nie ma szans na konfrontację z Zachodem. Nie możesz kogo
        > ś pokonać więc do niego dołącz...

czasami zdarza ci się coś rozsądnego napisać!
        • pimpus18 Re: Rosja gra sama przeciw sobie 01.08.12, 10:13
          Też ci tego życzę.
        • pijatyka Re: zdarzyło ci się coś rozsądnego napisać 10.10.14, 10:36
          Cały rozsądek skończył się na temacie wątku ;->
    • eva15 Rosja gra sama przeciw sobie. Czyżby? 01.08.12, 11:35
      zlotamajka napisała:

>Owszem w wielu sprawach (np. Syri) robi dobra robote

Dla kogo robi tą " dobrą robotę"? Komu niby Rosja ma obowiązek robić dobrze?

Ty rozumujesz tak, jakby Rosja miała obowiązek robić dobrze przeciwnikom anglosaskiej i kumplowskiej dominacji. Tymczasem Rosja, jak każde przytomne mocarstwo, ma obowiązek robić dobrze tylko samej sobie. Jak mawiał klasyk - mocarstwa nie mają przyjaciół lecz interesy. A stąd wynikają różne zachowania, różne posunięcia, koalicje etc., które czasem dla postronnych mogą zdawać się być sprzecznymi, czy wręcz prowadzić do konkluzji "że Rosja gra przeciw sobie".
      Jestem przekonana, że decyzja o dopuszczeniu do US-baz przeładunkowych w Rosji jest BARDZO dobrze przemyślaną decyzją.
    • felusiak1 Re: Rosja gra sama przeciw sobie 01.08.12, 17:22
      veronika nadal mieszka w roku 1975. dla niej nic się nie zmieniło.
      wszyscy są wrogami rosji.
      efka, mogłabyś być bardziej kurtuazyjna w stosunku do swojej sojuszniczki.
      co cie napadła, zeby mańke besztać. toć ona jak twoja siostra bliźniaczka. ten sam mózg albo wierna kopia.
    • igor_uk majka. 01.08.12, 17:55
      Zalinkowany przez ciebie artykul jest swiadectwem tego,ze w Rosji i na RT istnieje prawdziwa wolnosc wypowiadania sie.
      Nic poza tym.
      • felusiak1 Re: majka. 01.08.12, 17:58
        ale ty igor to masz prawdziwie pioniersko-komsomolskie poczucie humoru.
      • j-k Rosja dzis - to jak dawny PRL :) 01.08.12, 19:51
        igor_uk napisał:
        > Zalinkowany przez ciebie artykul jest swiadectwem tego, ze w Rosji
        i na RT istnieje prawdziwa wolnosc wypowiadania sie.

W PRL ta wolnosc tez de facto (chociaz nie de jure) istniala.

jednak wolnosc wypowiedzi - to nie wolnosc politycznego dzialania.
        • igor_uk Majka,przeczytaj to. 01.08.12, 21:49

Putin chce pomóc NATO w Afganistanie. Żeby nie musiał wysyłać tam Rosjan

Zgadzam sie z Putinem w 100% ,zreszta pisalem to o wiele wczesniej od niego,czyli to Putin zgadza sie ze mna.
          • j-k Maladjec ,przeczytaj to. 01.08.12, 21:51
            igor_uk napisał:

> Putin chce pomóc NATO w Afganistanie. Żeby nie musiał wysyłać tam Rosjan [/b][/
            > url]
            > Zgadzam sie z Putinem w 100% ,zreszta pisalem to o wiele wczesniej od niego,czy
            > li to Putin zgadza sie ze mna.

No to ja tesz z wami obydwoma zgadzam :)
    • asmall4 Re: Rosja gra sama przeciw sobie 01.08.12, 18:57
      Rosja z potężnego przeciwnika NATO stała się natowską k.. do wynajęcia.

Tyle w temacie.

I tylko naiwne lewaki oraz bezrobotni marzyciele wierzą ,że jest inaczej :)
    • lubat Re: Rosja gra sama przeciw sobie 01.08.12, 22:19
      Polscy "statyści" w rozumieniu Zagłoby i mądrzejsi niż onże, traktują Rosjan w zależności od potrzeb swojej wersji dziejów raz jako przebiegłych i chytrych lisków-chytrusków, a innym razem (jeśli taka potrzeba) jako zupełnych idiotów, przy czym ma się na myśli tych samych polityków rosyjskich.

Zupełnie przypadkowo (che, che, w Rosji nie ma przypadków, Putin pewnie przeczytał wątek) Putin zabrał głos na ten temat, krótko i zwięźle

www.wprost.pl/ar/337053/Putin-trzeba-pomoc-NATO-w-Afganistanie/
      słyszałem wypowiedź w oryginale, Wprost zacytował ją w całości.
      Putin bardzo dyplomatycznie powiedział to, co w języku codziennym by brzmiało:
      "Dlaczego mamy nie pomóc naszym amerykańskim partnerom założyć sobie pętlę na szyję. Angole tam dostali wprdool, Sowietunio dostał i się rozpadł, pomóżmy i my Amerykanom w tym zbożnym celu. Jakbyśmy im za bardzo utrudniali, to by, nie daj Bóg, wycofali się."
      • eva15 Możliwe, że Rosja jest mądrzejsza niż Majka myśli 02.08.12, 00:18
        Ja myślę, że Putinowi podoba się pomysł mieć na swym własnym terytorium US-zakladników. To dobre tak w razie czego.....
        W końcu w same USA trudno konwencjonalnie uderzyć (czyli pomijając broń jądrową ) w ramach kontrataku, to ten sam problem co swego czasu z GB - dookoła wielka kałuża.
    • felusiak1 bolszewizm reanimowany 01.08.12, 22:21
      Veronika, która szefuje instytutowi błagorodnych panien i stosunków popełniła prawdziwie bolszewicki paszkwil w duchu, po linii i na bazie. Wątpię jednak aby była bolszewickich przekonań. Skłaniałbym się raczej w kierunku wielkoruskiej mocarstwowości jako motywu.
      Wydaje sie to trochę dziwne gdyż Rosja zanim utoneła w bolszewickim bagnie nie była antyamerykańska lub anty europejska. Wrogiem była Japonia ale nie USA.
      Według Veroniki państwa takie jak USA, Niemcy, Francja to wrogowie dla Rosji, Kazachstanu, Tadżykistanu itp. Ciekawe jak ona do tego doszła. Już wiem. Ona wyobraża sobie, że jej fobie są fobiami innych. Wyobraża sobie. Ale dam sobie palucha odciąć, że na tych ekspertyzach robi ciężkie pieniądze a ja tu pocę za darmo.
    • felusiak1 Re: bolszewizm reanimowany 02.08.12, 01:52
      veronika pisze: By providing Ulyanovsk facilities to NATO and running NATO supply routes, Russia and Central Asian countries are collaborating with the enemy to help it achieve all of the above against their own interests.
      no to ja mam zażyć psychotropy czy raczej wy powinniście przeczytać ze zrozumieniem.
    • herr7 brak koncepcji... 02.08.12, 11:25
      Rosyjska elita jest wewnętrznie podzielona i całkowicie zdemoralizowana. Trudno jest się dziwić, że nie potrafi wypracować w miarę spójną koncepcję dotyczącą stosunków z Zachodem i Chinami. Biorąc pod uwagę fakt, że od upadku ZSRR Zachód nawet na jeden dzień nie wstrzymał działań mających na celu rozkład Rosji to frakcja prozachodnia (czy inaczej liberalna) powinna była zniknąć z rosyjskiej sceny raz na zawsze. Ale tak się nie stało i frakcja ta jest silna, jak nigdy wcześniej. To co odróżnia Rosję od Zachodu (nie wspomnę o Chinach) to to, że w Rosji ludzie o nieskrywanych antypaństwowych poglądach dominują w dyskursie politycznym. Przy czym rosyjska antypaństwowość to w istocie wrogość względem własnego państwa i kraju. To jest tak, jakby rosyjscy zwolennicy Hitlera (stanowiący w 41 r nikczemną mniejszość) przejęli rząd dusz po wygranej wojnie.

Opcja prochińska nie wchodzi w grę, gdyż rosyjska elita względem chińskiej wygląda jak uczeń, który nie odrobił lekcji i z tej racji nie przepada za (chińskim) prymusem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka