Dodaj do ulubionych

Emigracja Ruskich.

01.11.12, 08:03
Celowo uzywam neologizmu - w jezyku polskim nie ma rozroznienia miedzy mieszkancem Rosji, a naszym etnicznym Slowianskim Bratem z Tundry i Tajgi.

wyborcza.biz/biznes/1,100896,12775077,Rosje_czeka_exodus__Miliony_Rosjan_mysla_o_emigracji.html
Do Gorbiego, jedyna masowa emigracja z Rosji miala miejsce w wyniku bolszewickiego puczu w 1917.
Raczej upper class, dawno zintegrowana, ale nie calkiem zasymilowana identyfikacyjnie, za co im chwala.
Pozniejsze, niewielkie stosunkowo fale emigracji, nie mialy etnicznie rosyjskiego charakteru.
No, moze z wyjatkiem wlasowcow, ale byla to emigracja wymuszona.

Po wzglednym uchyleniu drzwi wiezienia narodow CCCP, wyjazdy nabraly masowego charakteru, czesto pod przykrywka watpliwej "niemieckosci", "zydowskosci", rzadziej pochodzenia polskiego.

Standardowy Ruski nie mial za bardzo jak emigrowac, mimo to sporo wyjechalo do Polski, ze wzgledu na sasiedztwo i ruch bezwizowy, z biednej Polski czesto dalej.
Fikcyjne i prawdziwe malzenstwa byly chlebem powszednim.
Wycieklo sporo dobrych specjalistow - podkreslam DOBRYCH.
Czesc wrocila w latach euforii naftowej, bardzo wielu zyje "okrakiem" miedzy tym wstretnym Zachodem, a Matuszka, czesc pazurami wpila sie w nowy kraj i jak Igorek, Rosje nawet boi sie odwiedzic.

Na ile realne sa kasandryczne zapowiedzi Gazety ?
Przyznam, ze osobiscie nie znam Ruskiego, ktory szykowalby sie do wyjazdu.
Ale znam klase srednia z duzych miast - ci oszaleliby, rezygnujac z wzglednego dostatku, otoczenia jezykowego, etnicznego, kulturowego.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Narybek 01.11.12, 09:55
      czyli w moim fachu doktoranci pochodzacy z Rosji nie chca wracac. Moja doktorantka wypromowana 7 lat temu po kilku miesiacach pobytu w Rosji wyszukala sobie postdoka i wrocila na Zachod by sie tu przebijac. Troche nowsza byla dyskusja, ktora mialem z mlodym doktorantem z zaprzyjaznionego laboratorium rok temu podczas powrotu z podrozy na konferencje.

On do mnie o tym ze mi sie udalo i ze mam pozycje a ja mu, ze przeciez Rosja to bogaty kraj ze i nie warto zazdroscic. A chlopak na to, ze to bogactwo jest dla tysiaca osob a nie dla niego i ze on perspektyw nie widzi.

Trudno z kilku osobistych obserwacji wyciagac daleko idace wnioski. Ale moze jedna wazna rzecz mozna zaobserwowac, ze brak jest zespolow naukowych, ktore systematycznie publikuja i maja jakis rozsadny plan badan na dluzsza mete. Przynajmniej w mojej dziedzinie.

PF
      • borrka Nauka, R&D , to specyficzna branza. 01.11.12, 12:26
        Wzgledny dobrobyt nie wystarcza.
        Potrzebny jest rozmach.

W CCCP bylo biednie, ale w niektoroch dziedzinach R&D byl rozmach.
        Dzis raczej niezbyt.
        • polski_francuz Rozmach byl 01.11.12, 12:48
          bo bylo supermocarstwo co sie zamachiwalo militarnie na Amerykancow. I rozmachu braknie jak sie trzeba zajac czyms bardziej banalnym.

I jeszcze po tej linii. Czy powstala w ostatnich 10 latach jakas bardziej firma produkujaca jakies nowoczesne produkty dla ludzi? W jakiej dziedzinie techniki i przemyslu jest w Rosji postep?

Jakie sa Twoje obserwacje?

PF
          • borrka Pomijam zbrojeniowke. 01.11.12, 13:10
            Taką szeroko rozumiana i objeta scisla tajemnica.
            Po prostu, nie ma sensu udawac, iz cokolwiek wiemy.

W CCCP bylo 500 instytutow branzowych.
            Padly i sie nie odrodzily.
            Obecnie technologia pochodzi z importu i tam sie troche rozwija.
            Tzn. w zakladach budowanych przez zachodnich inwestorow.
            Przede wszystkim przetworstwo surowcow, podstawowa maszynowka, chemia, materialy budowlane...
            To wszystko jest w fazie przejsciowej - przechodzenia na europejskie standardy, z normami na czele, wymiana parku maszynowego, budowa przemyslu lekkiego, by nie wozic serkow topionych z Rajchu itd.itp.
            To jest malo efektowne, ale absolutnie potrzebne.
            Ja nie uprawaiam klamliwej propagandy sukcesu, ale Ruscy moga za, powiedzmy, 5 ... 10 lat mocno zaskoczyc Zachod.
            Nagle beda mieli prawie wszystko "swoje".
            Nigdy w tak szerokim zakresie, jak w CCCP, ale jednak i nowoczesne.
          • br0fl0vski Re: Rozmach byl 01.11.12, 13:17
            franky
            po co ma powstac cos nowego skoro duzo taniej to wszystko co to nowe nowoczesne mialoby produkowac juz sie robi gdzies w vietnamie czy bangladeszu 5 razy taniej. nie sztuka wyprodukowac. zeby istniec konieczny jest uklad
    • eva15 Re: Emigracja Ruskich. 01.11.12, 10:45
      Robisz błąd, borrcia, że się obrażasz na Igora. na jego forum wątek ten jest wałkowany dość dogłębnie, dałam nawet ciekawy artykuł w tym temacie oraz w temacie depopulacji Ruskich (jedeno z drugim związane). Artykuł jest zachodni, zajmuje się analizą innych, podobnych do tego w GW artykułąw i dochodzi do wniosku, że:

«Демoгрaфичеcкyю кaтacтрoфy» в Рoccии выдyмaли aмерикaнcкие жyрнaлиcты "

inosmi.ru/economic/20111123/178242876.html

oryginał po angielsku:

marknesop.wordpress.com/2011/11/21/hit-the-road-jack-the-l-a-times-knows-you-aint-comin-back-no-more/
      • polski_francuz Stresc 01.11.12, 11:07
        moze te artykuly kilku zdaniach jesli je czytalas i jesli mozna prosic. I dodaj moze cos z wlasnych doswiadczen na temat watku.

Z gory dziekuje

PF
        • eva15 Re: Stresc 01.11.12, 11:13
          Zajrzyj tutaj, tu wszystko jest:

forum.gazeta.pl/forum/w,154812,140063266,140063266,Et_tu_Forbes_contra_wackizm_.html

Nie mam nic przeciw streszczaniu, mogłabym to zrobić, ale z doświadczenia wiem, że moje wpisy szybko na FS znikają. Ja się napracuję, streszczę i zanim ktoś zdąży przeczytać, post może już wyparować.
          • polski_francuz Wolalbym 01.11.12, 11:26
            zostac na tym forum.

Sprobuj tego streszczenia i miejmy nadzieje, ze cenzura swieci swieto.

PF
            • eva15 Re: Wolalbym 01.11.12, 11:39
              Już raz to tam napisałam, podałam linki, omówiłam je... Chyba łatwiej się przełączyć na inne forum niż oczekiwać, że ktoś będzie 2 x pisał to samo? I to bez żadnej gwarancji, że post pozostanie.
              • walter622 2-3 minuty 01.11.12, 11:53
                eva15 napisała:
                > I to bez żadnej gwarancji, że post pozostanie.

Owszem, z własnego doświadczenia mogę stwierdzić, że pozostanie przez jakieś 2-3 minuty.
                No może z powodu święta ca. 5 minut. Tak więc po co się wysilać ???
      • borrka Effciu... 01.11.12, 12:12
        Ja naprawde orientuje sie w tematyce "Rosja".
        Ale nawet ja, nie potrafie jednoznacznie ocenic tego artykulu z Wyborczej.
        Mam swiadomosc specyficznego charakteru mych znajomosci - to ludzie. ktorym w Matuszce sie powiodlo.
        A w koncu, kazdy woli miec dobrze w swoim kraju, niz emigrowac na "niepewne".
        Emigracja to truma, bolesna ewolucja czlowieka, poczatkowo krok do tylu i jednak strata czasu.

Czy sadzisz, ze interesuja mnie propagandowe zachwyty czekistow ?
        Ja wiem na ten temat 5 razy wiecej od takiego Igorka, ktory serwuje swoja propagandowa papke.
        Bo sekretarka pana konsula powiedziala, ze jak sie bedzie staral, to moze pozwola mu pojechac do Matuszki.
        I co wiecej, wrocic :)
        • borrka I jeszcze jedno Ci powiem ... 01.11.12, 12:21
          Po starej znajomosci.

Cztery lata nie bylem u NSBzTiT.
          Przyznam, ze obraz propagandowy z obu stron jest falszywy.
          Ludzie nie zyja polityka i mimo kryzysu, jest im niezle.
          Ruskim tak dobrze bylo moze za cara Mikolaja, no i zrobili sobie w 1917 mooocno gorzej.

Ale jest w nich tez sporo takiego "polskiego" malkontenctwa, to i narzekaja.
          Kombinuja.
          Moze niektorzy planuja wyjazd, ale serio, ja takich nie znam.
          • eva15 Ja to wiem... 01.11.12, 12:49
            Nie tylko Ruskim - wszystkim Rosjanom tak dobrze jeszcze nigdy nie było jak dziś.

Przesiedleńcy rosyjscy w Niemczech mają się podobnie z pyszna jak ci z Polski. Wyjechali, wzięli na siebie dramat emigracji po to, by im (zwłaszcza ich dzieciom) było lepiej. Tymczasem lepiej robi się w kraju ich pochodzenia.
            Rozmawiałam z Rosjanami, którzy przyjechali (jak praktycznie wszyscy) za czasów rozkwitu dobrobytu Jelcyna. Oni akurat przybyli za późnego Jelcyna, czyli z końcem lat 90. Po jako takiej mozolnej stailizacji, co zajęło im sporo lat chcieli zacząć ściągać resztę rodziny. Ale rodzina pokazała środkowy palec i oni sami przyznają, że bardzo słusznie - to już inna Rosja, inne warunki rozwoju i bogacenia się, powiedzieli mi ci Rosjanie. A wiedzą, co mówią, bo jeżdzą do tej rodziny praktycznie co roku. Rodzinka wpada co najwyżej na krótkie urlopy i zakupy w Reichu i spada ochoczo z powtrotem do Matuszki...

To zupełnie inna sytuacja niż w Polsce. W Polsce nadal, całkiem jak za jelcynowskiej Rosji, ludzie masowo wyjeżdzają za chlebem. To wiele mówi o polityce gospodarczej danego kraju....
            • borrka Nie wyjezdzaja, bo nie ma tradycji. 01.11.12, 13:19
              70 lat zamknietych granic zrobilo swoje.
              Nieznajomosc jezykow, nieznajmosc swiata, brak przedsiebiorczosci.
              Nie ma to absolutnie NIC wspolnego z polityka gospodarcza panstwa.

Indeks Giniego w Rosji jest duzo wyzszy, niz w Polsce.
              Tzn. przy podobnych dochodach srednich, a sa zblizone, jest duzo wiecej biedy.

Ale tej biedocie nawet w glowie nie powstanie pomysl emigracji.
              A w Polsce, niestety, uznano to za sposob na rozwiazywanie problemow.
              Jest blisko, latwo, na poczatku nawet przyjemnie.

W Rosji bariera sa nawet odleglosci.
              Ale glownie mentalnosc i oblomowszczina w wersji dla ludu :)
              • eva15 Re: Nie wyjezdzaja, bo nie ma tradycji. 01.11.12, 13:27
                Co ty pleciesz, borrcia? Za Jelcyna była tradycja wyjazdów, wtedy znali języki? Wyjeżdzali milionami... W tym również i ci z dalekich terenów zza Uralu. Kto mógł wygrzebywał germańską lub jewrejską babuszkę, albo fałszował kwity.

To se ne wrati, bo właśnie to ma bardzo wile wspólnego z polityką (w tym gospodarczą) państwa/rządu. Dobry, sprzyjający ludziom rząd daje szanse rozwoju na miejscu.
                • borrka Podporzadkowanie zdrowego rozsadku... 01.11.12, 13:46
                  Potrzebom propagandowym.

Nie dysponujesz danymi ani z okresu Jelcyna, ani wspolczesnymi.
                  Podejrzewam, ze ilosci sa podobne.
                  Zmienil sie zapewne typ emigranta, nasilila reemigracja i zycie "okrakiem".
                  Mail order brides w rozkwicie

Miliony ?
                  Gwiazd na niebie chyba.
                  Jak otwarto granice, wyjechali Niemcy i Zydzi plus spory procent oszustow.
                  To nie byli jednak Ruscy, lecz Rosjanie.
                  A watek jesto Ruskich.

Teraz Zydzi tesknia w Izraelu, Brighto Beach, badz w Rajchu.
                  Z aussiedlerami z Matuszki Niemcy zaczynaja sobie radzic ... po 20 latach :)
                  Ale ich stopien integracji ciagle odbiega od docelowego.
                  • br0fl0vski Re: Podporzadkowanie zdrowego rozsadku... 01.11.12, 14:01
                    generalnie wydumane tematy dialogowania jak ten tutaj tworzy sie dla odwrocenia uwagi od rzeczy istotnych . jak dzis zamkna tasme montazowa w przenajswietrzej to wyjazd za chlebem na zachod traci sens
                  • eva15 Re: Podporzadkowanie zdrowego rozsadku... 01.11.12, 14:02
                    Oczywiście, że są dane i to dość dokładne. Wejdź na strony Rosstatu a zobaczysz, ilu Rosjan emigrowało za Jelcyna a ilu teraz. W porywach było to rocznie kilkaset tysięcy, czyli przez 10 lat Jelcyna uzbierały się miliony.
                    Są też precyzyjne dane niemieckiego destatis, ilu Rosjan (z prawdziwym lub fałszywym pochodzeniem niemieckim i/lub żydowskim) przybywało do Niemiec w latach 90. a ilu teraz. Teraz to ilości śladowe, za Jecyna były to dziesiątki, w porywach setki tys. rocznie.
                    • eva15 Re: Podporzadkowanie zdrowego rozsadku... 01.11.12, 14:03
                      Jakiś czas temu przyglądałam się dość wnikliwie danym rosyjskim i niemieckim. Wystarczy poszperać, wszystko jest.
                      • br0fl0vski Re: Podporzadkowanie zdrowego rozsadku... 01.11.12, 14:14
                        jak w planach jest plantacja to konieczna do tego jest integracja . stad konieczny jest ruch ludnosci i mieszanie kultur. integracja jest widoczna golym okiem.
                      • borrka Dane istotnie z palca wyssane. 01.11.12, 14:14
                        Jakie niby byly formalne podstawy emigracji etnicznych Ruskich ?
                        Wyjezdzali na turystyczne paszporty.
                        NIKT nie wie ilu zostawalo.
                        Ilu wrocilo.
                        Taki Igorek, w jakich emigracyjnych kategoriach sie miesci ?:)))

A o Zydach i aussiedlerach nie mowimy.
                        Tu, rzeczywiscie istnieja jakies dane, ze wzgledu na zlozone procedury konsularne.
                        • eva15 Ty ssiesz z palca 01.11.12, 14:49
                          Ci Rosjanie to byli takimi Niemcami jak ja Chinką - może co 2. miał jakąś niemiecką prababcię/babcię. To byli autentyczni Rosjanie, którzy się chceili wydostać z dobrobytu Jelcyna, a parwie każdy, w tym i Polak czy inny Niemiec, jak dobrze i odpowiednio głęboko pogrzebie znajdzie jakiegoś inostrańca w rodzinie.
                          Inna sprawa z Zydami - ci zachowali swą odrębność etniczną i religijną.
                          • borrka Bardzo elastyczny punkt widzenia. 01.11.12, 15:11
                            Kiedys mi udowadnialas, ze tak zwane "Rusaki" z Matuszka nie maja wiele wspolnego.

Ale, oczywiscie, to co dzis piszesz, to prawda.
                            Wielu ma tradycynie, pochodzenie po owczarku alzackim, dokladnie, jak nasi ludzi.
                            Tylko, ze zjawisko nie jest charakterystyczne dla ery Jelcyna, mialo miejsce i wczesniej, az sie zasoby chetnych troche wyczerpaly.
                            Proceder byl zwiazany z komunistycznym rajem i naglym otwarciem granic.
        • eva15 Znów nie zrozumiałeś 01.11.12, 12:41
          na tamtym forum daję przykłady z zachodniej prasy, jak takie "rewelacje", jak ten artykuł z GW, powstają. Jeden odpisuje od drugiego, jak Rosja demograficznie upada, wyludnia się, a ludność masowo ucieka. Różni dziennikarze odpisują, komplilują i powielają te mądrości i tak powstaje krzywe zwierciadło rzeczywistości.
          Fobres teraz się wreszcie obudził i przyznaje, że Rosja cosik się nie wyludnia, lecz zaludnia.
    • jk2007 o korupcji Ruskich c.d 01.11.12, 13:11
      rosyjskie realia
      – Оcнoвнoй принцип прoверяющих – пocтoяннo менять ГОСТы,СНиПы и вcевoзмoжные cтaндaрты, чтoбы coздaть пoвoд для претензий, – рaccкaзывaет предпринимaтель Олег Кoжaнoв. – Прихoдит, нaпример, инcпектoр нa зaвoд и гoвoрит, чтo здеcь низкoе дaвление в трyбaх. Емy oтвечaют, чтo вcё cooтветcтвyет ГОСТy. А y негo кoзырь в рyкaве: co вчерaшнегo дня cтaндaрты изменилиcь. ... Я знaю cлyчaй, кoгдa ccылaлиcь нa рacпoряжение, пoдпиcaннoе Бyдённым! Этo придyмaнo иcключительнo c целью пoлyчения взятoк. Мерзocть зaключaетcя в тoм, чтo взяткy вы дoлжны предлoжить caми, a oни бyдyт решaть, взять или пocaдить вac в тюрьмy.
      argumenti.ru/toptheme/n363/211178
      • br0fl0vski Re: o korupcji Ruskich c.d 01.11.12, 13:21
        korupcja jest wszedzie , skala inna , definicja inna.
    • br0fl0vski Re: Emigracja Ruskich. 01.11.12, 13:12
      o kims pisac trzeba zeby nie pisac o swoich ktorych juz sporo wyjechalo i pewnie wyjedzie wiecej. w przepowiedniach unijnych populacja przenajswietrzej i innych wschodnie europejskich demokratur skurczy sie znacznie. nie ma powodow do niepokoju bo jak pisze medrzec forumowy przyjaciel ameryki jest to wyraz mobilnosci i elastycznosci.
    • gosc_ze_smolenska Re: Emigracja Ruskich. 01.11.12, 14:13
      Prosta sprawa: po co wyjezdzac za granice, skoro jak nie w domu, to co najmniej w duzych miastach zarabiasz tyle samo co za granica, plus masz swoje otoczenie kulturowe i rodzinne. Owszem, emigracja zawsze byla i zawsze bedzie. To jest naturalna i niezbedna „cyrkulacja” , taki swoisty„obrot” zasobow ludzkich. Tylko ze w latach 90ch ona wydawala sie dla wielu niezbedna, zeby przetrwac, natomiast teraz jest to ekzotyczna opcja „poszukac sobie cos innego, odmiennego”. Dlatego wcale nie wykluczam, ze sporo mlodych ludzi rozwaza mozliwosc wyjazdu, emigracji, w ramach poznania swiata, otwarcia dla siebie nowych mozliwosci, zawodowych, kulturalnych, osobistych... jakichkolwiek innych, ale rzeczywiscie skorzystaja z tej opcji tylko nieliczni. Starsi ludzie nawet takiej opcji nie rozwazaja... Osobiscie znam kilku ludzi, ktorzy wrocili po kilku latach emigracji (przewaznie z USA i Izraelu) do Rosji, mieszkaja teraz w Smolensku. Znam nawet jedna dziewczyne, ktora przeszla wszystko, zeby wyjechac do RFNu na poczatku lat 90ch, slono zaplacila w sensie doslownym i przenosnym, zeby tam zostac, a teraz mieszka tu i znow slono placi, poniewaz nie moze nieprzerywalnie przebywac w Rosji i musi co iles dni wracac na kilka dni do Niemiec.
      p.s. jako aniekdote powiem, ze w latach 90ch, jak mawiam, kiedy jeszce bylem glupi i mlody, lubilem ponabijac sie z moich rodakow, jak wracalem do domu z delegacji (obojetnie gdzie: czy w samolocie, czy pociagu badz autobusie) z zagranicy, przewaznie z Niemiec. Ci Aussiedlerowie, juz nepewni tego, czy mialo sens wyjezdzac i jaka jest sytuacja w owczesnej Rosji, tylko wybaluszali oczy, jak ja im opowiadalem, jak jest tu fajnie: i zarobki sa fantastyczne, i bezrobocia nie ma, i koszty mieszkania i wlasnego utrzymania sa niziutkie, a jakie sa tutaj mozliwosci szybkiego zbicia kasy! Napewno po zapoznaniu sie z realiami tamtych czasow odczuwali zadowolenie z siebie i przerazenie z powodu „propagandowca” podroznego :-)
      • borrka Przesadzasz, Gosciu. 01.11.12, 14:35
        Wiem, jak zyje moskiewska klasa srednia i ciagle trudno chruszczowki porownac do Blankenese.

Jest oczywiste, ze dla wielu wyjazd na Zachod traci dzis sens.
        Szczegolnie dla tych wyksztalconych i przedsiebiorczych.
        Zyskuje sens dla innych i nie wykluczam jakiejs duzej emigracji z Rosji, pod warunkiem, ze bedzie dokąd.
        Poki co, wszyscy bronia sie przed imigrantami.

Uczciwa odpowiedz to NIE WIADOMO.
        A Efcine bajki o konikach garbuskach z tysiaca i jednej nocy, zostawmy na dobranoc.
        .
        • eva15 Re: Przesadzasz, Gosciu. 01.11.12, 14:52
          Borrcia, twoje bajki ne nadają się nawet na dobranockę.
          • eva15 Re: Przesadzasz, Gosciu. 01.11.12, 14:53
            Dane są i to bardzo konkretne, ale do nich nie zajrzysz, bo by ci zburzyły obraz.
          • igor_uk Re: Przesadzasz, Gosciu. 01.11.12, 15:07
            Ewa. Boriska znow zabral sie za temat,o ktorym nic nie wie.
            temu przyglupu wydaje sie,ze on odwiedzil w Moskwie swojego znajomego po bazaru,to znaczy zna juz srednia klase rosyjska.
            Nie szkoda tobie czasu na dyskusji z tym glupkiem,probujacym udawac z siebie kogos innego?
            • eva15 Re: Przesadzasz, Gosciu. 01.11.12, 15:35
              Szkoda, zresztą i tak muszę teraz zmykać (do garów!).
        • gosc_ze_smolenska Re: Przesadzasz, Gosciu. 01.11.12, 15:10
          > Wiem, jak zyje moskiewska klasa srednia i ciagle trudno chruszczowki porownac do Blankenese
          Chyba nie uwazasz, ze Rosja - same chruszczowki, pozostaly swiat - to same Blankenese'a
          Generalnie: gotowosc do emigracji w Rosji jest nieporownywalnnie mniejsza w porownaniu z gotowoscia do emigracji w Polsce, mowie o tym napewno, bo wiem napewno. Nie staraj sie wszystkich mierzyc jedna miarka, tym bardziej tylko swoja miarka. Zawsze bedziesz osiagal wyniki, ktore chcesz osiagnac, ale ktore nie duzo maja wspolnego z rzeczywistoscia.
          p.s. nigdy nie twierdzilem, ze zycie w Rosji jest bajkowe. Ale prosze nie targac dobrego imiena konika garbuska... ulubionej postaci mojego wnuczka
          • borrka To Effcia Konika Garbuska do Czeka werbuje! 01.11.12, 15:17
            Gosciu, gotowosc Polakow do emigracji jest pozalowania godna.
            Ruskich mniejsza, ale nie wynika to z sytuacji gospodarczej, lecz mentalnosci.
            W tym wypadku plus dla Matuszki.

Ale twierdzenie, ze Ruski nie musi wyjezdzac, bo Ameryke ma w Moskwie, jest naiwne.
            • eva15 Borrcia, masz poprzestawiane w głowie! 01.11.12, 15:23
              Kto by porównywałą Rosję z USA? Wszak w Rosji nie ma jeszcze 50 lmln ludzi bez ubezpieczenia zdrowotnego, prawie 50 mln analfabetów (pierwotnych i wtórnych) oraz powszechnego zamieszkiwania w takich willach , jak te:

www.youtube.com/watch?v=tGxKdDinkKk
              • eva15 Re: Borrcia, masz poprzestawiane w głowie! 01.11.12, 15:26
                Tu mast listę szybko rosnących liczebnie jakich "willowych" miast:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_tent_cities_in_the_United_States
                • eva15 Re: Borrcia, masz poprzestawiane w głowie! 01.11.12, 15:31
                  Sorry:

> Tu masz listę szybko rosnących liczebnie takich "willowych" miast:

> en.wikipedia.org/wiki/List_of_tent_cities_in_the_United_States
                  • cassandra22 Re: Borrcia, masz poprzestawiane w głowie! 01.11.12, 16:42
                    Argument typu: "A u was to bija Murzynow" jest malo przekonywujacy.
                    Nawiasem mowiac znam dwoje Rosjan, malzenstwo Inka i Wolodia, ktorzy tu (Kalifornia) przyjechali jakies 20 lat temu. Sa chyba etnicznymi Rosjanami, bo chdza do cerki a nie synagogi.Oboje sa lekarzami, obeca Roja zachwycenie nie sa i wracac nie zamierzaja. Byc moze tysiace Rosjan wraca do Rosji, ale nie znam zadnych statytyk.
                    • malkontent6 Re: Borrcia, masz poprzestawiane w głowie! 01.11.12, 19:18
                      cassandra22 napisała:

> znam dwoje Rosjan, malzenstwo Inka i Wolodia, ktorzy tu (Kalifornia)

I wbrew życzeniom Ewci nie mieszkają w namocie. :)
              • borrka Lewacka quasi argumentacja, Effciu. 01.11.12, 15:40
                Nie jestem jakims milosnikiem USA, nie jezdze tam, bo nie przepadam za celnymi macankami na O'Hara, ale badzmy obiektywni:
                Dla przecietnego zjadacza chleba, zycie w USA jest rajem, w zestawieniu z krajami poskomunistycznymi, Matuszke wkluczajac :)
                Ja, wszedzie sobie poradze i Matuszke lubie.
                Ale jest tu trudniej.
                • eva15 Re: Lewacka quasi argumentacja, Effciu. 01.11.12, 15:45
                  Ty znasz Hamerykę, borrcia? Znasz i uważasz, że bez ubezpiezpieczenia i bez domu, żyje się w USA w namiocie lepiej niż w Rosji w głubince we WŁASNYM, NIEZADŁUZONYM drewnianym domku?
                  • eva15 Re: Lewacka quasi argumentacja, Effciu. 01.11.12, 15:47
                    Za dużo amerykańskich filmów się naoglądałeś i wziąłeś holyłudzkie bajki za rzeczywistość :-)
                    • borrka A Ty Effciu Mosfim ogladasz ? 01.11.12, 15:54
                      Wiesz, Raboczij i Kolchoznica :)
                      Nawiasem mowiac, figury odnowione, ale WDNX nie bardzo.

Porownuj porownywalne.
                      Ja lubie twardy sport matuszkanski, no hobby takie.
                      Chutory plonace, wrzask gwalconych molodyci ...
                      Inni ogladaja Oprah Winfrey!
                      • romrus Nie przesadzaj, borracik... 01.11.12, 17:03
                        borrka napisał:
                        > Ja lubie twardy sport matuszkanski, no hobby takie.

Twardy sport to boks, hokkey, rugby i walka, a nie plywanie, ktore uprawiasz.
                        Plywanie to sport narcysow i p@dalow.

:-)

> Chutory plonace, wrzask gwalconych molodyci ...

Chora wyobraznia za zwyczaj skutkuje uprawianiem sado-mazo gier, na poczatku, a pozdniej szpitalem zamknietym :-)
                        • borrka Ciebie tu nie ma, Romrus. 01.11.12, 17:44
                          Solennie obiecales na forum "Swiat" nigdy nie wrocic.
                          • igor_uk Re: Ciebie tu nie ma, Romrus. 01.11.12, 17:56
                            Ha,ha. boriska,ty rowniez uroczyscie pozegnal sie z forum "Swiat".
                            • borrka Klamies, Igorku. 01.11.12, 18:02
                              Pozegnalem sie z twoim, cenzurowanym forum.
                              I to jest jego koniec - wszyscy sie teraz ze soba zgadzaja :)

Na forum Swiat postanowilem zrobic przerwe, co tez zrobilem.
                              • igor_uk Nie klamie. 01.11.12, 18:19
                                Zachowales sie w swoim czasie,jak pacan obrazony,za to ze tobie posty cenzura tu wyciela.

Zreszta na forum "Rosja i Swiat" rowniez przyrzekales,ze tu nie wrocisz:
                                "Natomiast na "Swiat" nie wroce, bo nie lubie glupiej cenzury, a zrobila sie glupia. "
                                Ale caly czas chcialo sie tobie byc "swiatowcem":
                                "Ja tylko czekam okazji, by wrocic na Swiat."

borcia,jestes falszywy ,a do tego tepawy,bo nie wiedziales,ze forumowa wyszukiwarka istnieje.
                                • eva15 Igor, ładnie borrcię zjadłeś! 01.11.12, 23:50
                                  Zawsze to powtarzam, borrci kręci, kłamie, zamiata chwostem. Taką ma naturę.
                              • romrus Oj-oj-oj, borracik :-) 01.11.12, 18:44
                                borrka napisał:
                                > Pozegnalem sie z twoim, cenzurowanym forum.
                                > I to jest jego koniec - wszyscy sie teraz ze soba zgadzaja :)
                                > Na forum Swiat postanowilem zrobic przerwe, co tez zrobilem.

Wylacznie banderowiec moze byc az tak bezszczelny.
                                Kochaniutki, znalezc twoi posty o tym , jak cie wkurzyla cenzura na FS i z tego powodu rezygnujesz z pisania na nim?
                                Archiw to straszna rzecz, Orwell o tym pisal kiedys :-)

Przy tym ze jestem zdiwiony twoim reportazem z Moskwy, raz w zyciu potrafilesz nie klamac, a byc blizkim z realnym zyciem.
                                Uwazam ze to dzienki powietrzu rosijskiemu, ale ono dziala tylko jakis czas.
                                Za pare tygodni zaczniesz klamac jak zwykle.

P.S. FS nadal mam gdzies, czytam czasami zeby sie poprawic humor :-)
                                • borrka To znajdz klamco :)) 01.11.12, 19:03
                                  To normalne dla takich jak ty - brak honoru.
                                  Nie dziwi.
                                  • igor_uk borrka,nie pisz o honorze. 01.11.12, 19:13
                                    Bo dla ciebie to pojecie nie jest znane.
                                    Czytales kiedykolwiek Altowa?
                  • malkontent6 Re: Lewacka quasi argumentacja, Effciu. 01.11.12, 17:12
                    eva15 napisała:

> Ty znasz Hamerykę, borrcia? Znasz i uważasz, że bez ubezpiezpieczenia i bez dom
                    > u, żyje się w USA w namiocie lepiej niż w Rosji

Ewciu, a ty znasz Hamerykę? Mnie się wydaje, że nie.
                    • eva15 Re: Lewacka quasi argumentacja, Effciu. 01.11.12, 23:53
                      W Hameeryce spędziłam cacprawie rok. Borrcia widział ją na mapie.
            • igor_uk Boriska. 01.11.12, 15:24
              Wlasnie zdradziles to,ze Rosje nie znasz.
              W Rosji powaznie mysla o emigracji wylacznie te ludzi,ktorych na to stac.I wlasnie dla takich Ameryka jest juz w Rosji. I to gosc mial na uwadze.

p.s. 90% Polakow emigruje za chlebem,a nie dla tego,ze maja takie upodobania.
              Tego rowniez nie wiedziales.
            • gosc_ze_smolenska Niech zyje niezalezny Konik Garbusek! 01.11.12, 15:44
              > W tym wypadku plus dla Matuszki.
              To nie jest ani plus ani minus dla Matuszki. Takie sa po prostu realia.
              Druga realia jest rowniez to, ze zwykly chlop harujac na budowli w Ameryce zarobi nie wiele wiecej niz pracujac w Moskwie. Po zaplaceniu za bilet, wizy, okres niepracy w czasie przygotowania sie do wyjazdu, po zaplaceniu komornych - co mu zostaje? Inna sprawa, osoby wysoce wyksztalceni, tam zarobki sa zupelnie innego rzedu. Kilka lat temu rozmawialem z facetem (mlody czlowiek ca. 25 lat), prowadzil firme, zajmujaca sie napisaniem programow komputerowych. Wiec on mowi, teraz ja i moich dwoch wspolnikow zastanawiamy sie, gzdie przeniescsie z firma: do Czech czy do Hiszpanii. Zapytalem, dlaczego, cos nie gra tutaj. On na to: nie, wszystko jest OK, nam jest obojetne skad prowadzic interes, bo klient nas i tak nie widzi, ale sek w tym, ze on lubi morze/plaze/cieplo a jeden z jego wspolnikow uwielbia czeskie piwo. Wiec do ktorych tych bedziemy liczyli: co wyjezdzaja z powodow gospodarczych czy tych z powodow mentalnosciowych
              • borrka No, dobra... 01.11.12, 16:06
                Ale co z tego wlasciwie wynika ?
                Ze nie bedzie emigracji z Rosji ?
                A daj wam prawoslawny Bog.
                Emigracja, to херня.
                Nie cierpie wspolczesnej emigracji, to pojscie na latwizne.
        • walter622 Bajkopisarz na koniku garbusku 01.11.12, 18:56
          borrka napisał:

> Wiem, jak zyje moskiewska klasa srednia i ciagle trudno chruszczowki porownac

No proszę. Do niedawna bajkopisarz z maniakalnym uporem dowodził, że w Rosji nie istnieje
          klasa średnia. Jakiś brak logiki.

Moskiewska klasa średnia bynajmniej nie mieszka w chruszczowkach - tam mieszkają głównie Uzbecy, Kirgizi i inni gastarbeiterzy. Moskiewską klasę średnią stać na przyzwoite mieszkania. No chyba, że Uzbek, zamiatający moskiewskie ulice jest przedstawicielem "moskiewskiej klasy średniej".

Bajkopisarz przechwalał się, że ostatnio rzekomo był w Moskwie. Lecz wątpię. Pierwsze, co się rzuca w oczy to znikanie z moskiewskiego horyzontu chruszczowek. te budynki burzą i na ich miejscu budują nowe osiedla - gigantyczne molochy (w sumie kwestia gustu). Wystarczy przejechać się po Kuncewie, Mołodieżnej, Setuniu by o tym się przekonać.

www.newdomodedovo.ru/
          • malkontent6 Wołodia, mam pytanie. 01.11.12, 19:08
            Wygląda na to, że byłeś niedawno w Rosji. Co słychac u tego Rosjanina, który rzekomo został zamordowany w Warszawie podczas Euro 2012? Wytrzeźwiał już?
      • misterpee Re: Znasz li ten kraj gdzie cytryna dojrzewa 01.11.12, 14:42
        Dla ludzi polnocy , kraje troche cieplejsze sa niezwykle atrakcyjne. maza o przepieknej Florydzie, Kaliforni, gdzie cytryny dojrzewaja, sa piekne ogrody cytusowe z kokosami, kluby, dyskoteki, nie trzeba duzo pracowac, wszystkie luksusy sa ekologicznie zautomatyzowane, ulice klimatyzowane, gdzie jest RAJ, RAj, RAJ NA ZIEMI. Szczegolnie Rosjanie, ktorych komunizm zamknal w ich lagierze, to mazenia obcnie stalo mozliwoscia zobaczenia . Dla wiekszosci to spotkanie z cudem zachodu jest powrotem do rzeczywistosci. Dla tych, pochodzenia wiadomwego, zachod jest nowym rajem , po utracie raju sowieckiego , maja tu nowe mozliwosci dojenia zachodu niemal bez ograniczen.
        • igor_uk idiotyczny temat. 01.11.12, 15:04
          Wszysci moi stare znajome od 20 lat "poważnie myśla o opuszczeniu swojego kraju na stałe i o emigracji",przynajmniej tak mnie zawsze mowia,ale ja jeden okazal sie wsrod nich emigrantem,chociaz nigdy o tym nie myslalem.

• bywszy1 Re: to co+ 01.11.12, 19:51
            wywiezli pana,jak worek kartofli?
        • gosc_ze_smolenska Re: Znasz li ten kraj gdzie cytryna dojrzewa 01.11.12, 15:22
          > ...Szczegolnie Rosjanie, ktorych komunizm zamknal w ich lagierze, to mazenia obcnie stalo mozliwoscia zobaczenia . Dla wiekszosci to spotkanie z cudem zachodu jest powrotem do rzeczywistosci.
          Nie obarazaj sie, gdybym uslyszalem Twoje slowa 25 lat temu, nawet bym sie zgodzil. Teraz dla wiekszoszci Rosjan spotkanie sie z cudami Zachodu, Azji, obydwu Ameryk i t.d.nazywa sie wycieczka turystyczna. Sa rozne wycieczki, niektore naprawde cudowne, niektore raczej nudne... z roznych przyczyn
        • bywszy1 Re: a pan jest zadowolony+ 01.11.12, 20:14

z dojenia
          konia domowego?
      • malkontent6 Re: Emigracja Ruskich. 01.11.12, 17:09
        gosc_ze_smolenska napisał:

> Prosta sprawa: po co wyjezdzac za granice, skoro jak nie w domu, to co najmniej
        > w duzych miastach zarabiasz tyle samo co za granica, plus masz swoje otoczenie
        > kulturowe i rodzinne.

Podobnie sprawa wygląda teraz z młodymi Polakami. Nie każdemu opłaca się teraz emigracja. Takie czasy. :)
        • eva15 Re: Emigracja Ruskich. 01.11.12, 23:58
          Fakt, malkontencik.
          Polacy w liczbie ca 2 mln wyjechali w ostatnich kilku latach z nudów. Mieli mnóstwo kasy i postanowili zainwestować ją w zmywak. Takie fanaberie zamożnych.
          • eva15 Re: Emigracja Ruskich. 01.11.12, 23:59
            Ruski tego nie zrozumie, to nie na jego głowę!
            • malkontent6 Re: Emigracja Ruskich. 02.11.12, 04:21
              eva15 napisała:

> Ruski tego nie zrozumie, to nie na jego głowę!

Wierzę ci, Ewciu. Wygląda na to, że Rosjanie jeszcze wielu spraw nie rozumieją. Przez dziesięciolecia nie mieli pojęcia, że można sobie tak po prostu podróżować za granicę. Do tej pory chyba nie rozumieją, że można w wyborach mieć więcej niż jednego kandydata na prezydenta.

Teraz chyba też nie rozumieją, że można sobie urządzić życie tam gdzie się chce a nie tam gdzie chce władza.

No i ten twój zmywak. Ewciu, nie byłem w Rosji a w Niemczech mieszkałem kiedyś zaledwie 2 lata więc nie udaję eksperta w sprawach tych dwóch państw. Ty też chyba nie powinnaś się wypowiadać na temat Polaków i Amerykanów, bo za mało wiesz na ich temat.
              • eva15 Re: Emigracja Ruskich. 02.11.12, 10:41
                Emigrant, a już typowo po hamerykańsku mówi innym, jak mają się zachowywać, oczywiście recepty do niego samego się nie stosują. Gdybyś te recepty wziął do siebie, nie wypowiadałbyś się w kółko na temat Rosji, Polski i Niemiec. Zwłaszcza w temacie Rosji masz zawsze wiele do powiedzenia.
    • borrka Igorek obrazem sowieckiego emigranta ? 01.11.12, 19:37
      W pewnym sensie tak.

Natychmiast po uchyleniu drzwi celi wiezienia narodow, Igorek czmycha z Matuszki i zostaje w Polsce.
      Dla paru owczesnych, polskich fenigow zostaje.
      Taki to ideowiec !
      Znam osobiscie wielu takich - nie wiadomo dlaczego, oczekiwali powitania chlebem i sola w okupowanym od setek lat Kraju.
      Przez Rosje, w koncu, okupowanym :)

Chlebem i sola nie powitali, powod do frustracji na cale zycie.
      To obciazenie psychiczne daje trwaly efekt nienawisci do polskosci.

Jednoczesnie Igorek widzi, ze dla wielu bylych rodakow przestaje byc Ruskim.
      Placi podatki na "wrogi" Rosji sojusz wojskowy.
      Dla swego bylego Kraju stal sie czyms w rodzaju widma CCCP, strzygi straszej zza granicy Matuszki:)
      Znajomi w Rosji porobili kariery, cos znacza w SWOIM Kraju, ciesza sie jego osiagnieciami - Igorek boi sie tam chocby pojechac.

Trudno byc Igorkiem.
      • bywszy1 Re: Igorek obrazem sowieckiego emigranta ?+ 01.11.12, 19:41
        borrka napisał:
        Trudno byc Igorkiem.
        <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
        Oj trudno,trudno.
        Ale nie tym madrym.
        Np.Brinn z Googla,czy ci dwaj od Nobla.
      • igor_uk boriska. 01.11.12, 20:00
        ulzylo tobie biedaczysko?
    • bywszy1 Re: dwaj bratanki+ 01.11.12, 19:38
      a moze byc i
      tak
      Z tym,ze czesto sie zdarza,ze kiwaja swoi.
      A nawet bywa i tak,ze Polacy zatrudnieni w wiekszych firmach poprzez firme rodzima,otrzymuja dwa kontrakty:
      jeden do pokazania Szwedom czy Norwegom,a drugi taki prawdziwy.
      A w firmach malutkich swoi wyciskaja ze swoich wszystko co moga.
      • misterpee Re: dwaj bratanki+ 01.11.12, 21:45
        www.youtube.com/v/8xbjIDLwyZQ&fs=1&source=uds&autoplay=1
        • bywszy1 Re: mpi(cku)+ 01.11.12, 23:04
          pan do bratankow nie nalezy.
          Moze pan zadowolic sie denaturatem.
      • jk2007 bywszy+ 01.11.12, 22:07
        w Rosji znowu skandal
        communitarian.ru/novosti/v-rossii/albac_chistit_ryady_evreev/
    • nowy_rusek Z levady centr 01.11.12, 23:50
      www.levada.ru/30-10-2012/22-rossiyan-dumayut-ob-emigratsii-iz-strany-9-iz-nikh-chasto
      • edek_vilola Rosja - do niedawna symbol biedy 02.11.12, 00:26
        Powszechnie wiadomo, ze W Rosji przed rewolucja stopa zyciowa ludu byla najnizsza w Europie, warunki pracy w kopalniach i zakladach przemyslowych najgorsze wsrod krajow uprzemyslowionlych. Inne wskazniki cywilizacyjne takie jak przecietna dlugosc zycia i inne utrzymywaly sie rowniez na niskim poziomie w porownaniu z Europa Zachodnia. Ciekawe czy w tych statystykach porownawczych brano rowniez pod uwage takie kraje jak Rumunia albo Turcja, ktora jak Rosja lezy czesciowo w Europie, a czesciowo w Azji?

W ZSRR pomimo szalonego rozwoju przemyslu ciezkiego w stosunku do Rosji przedrewolucyjnej, "tradycyjna bieda" ludnosci pozostala w tym kraju na tle innych prawie niezmieniona.

A symbolem biedy w Europie Zachodniej dlugo byly Wlochy. Wedlug znanego australijskiego
        historyka Geoffrey'a Blainay'a, "w przededniu I-szej Wojny Swiatowej" najbardziej typowa rodzina wloska mieszkala na wsi, a jej poziom zycia byl blizszy Afryki Polnocnej niz Niemiec. W roku 1910 wloskie prawo ciagle dopuszczalo prace 9-latkow w fabrykach w miastach. Dopiero Mussolini postawil ten kraj "na nogi". Na przyklad zelektryfikowal on glowne linii kolejowe i wybudowal tunele pod gorami, aby takie miasta jak Bolonia mialy wygodne polaczenie z Florencja i z Rzymem. Zagraniczni turysci przecierali oczy ze zdumienia -
        wloskie koleje, majace "slawe" wyjatkowo nieudolnych jezdzily, i jesli ciagle nie calkiem punktualnie, to przynajmniej jezdzily."
        Po wojnie nastapil dalszy szalony rozwoj Wloch i staly sie one w koncu "Ameryka", podobnie jak cala Europa Zachodnia, ktora po latach "wylizala" swoje rany wojenne. Emigracja Wlochow do Ameryki "za chlebem" przez to drastycznie zmalala.

W Rosji to wszystko nastepuje jak widac podobnie, ale z opoznieniem w stosunku do innych panstw europejskich, np. Wloch. Podobno "byt ksztaltuje swiadomosc", wiec Rosjanie rowniez zmieniaja sie bardzo na korzysc. I to dobrze - lepiej sie milo niz niemilo rozczarowac. Po przeczytaniu "Imperium" Kapuscinskiego mozna dojsc do wniosku, ze ten narod
        ma "biede w krwi" i jest na nia "na wieki" "skazany". Jak widac z rozwoju wydarzen - tak nie jest. Z tym, ze to, ze Wlochy staly sie "Ameryka" pochlebia Wlochom, ale wcale nie uwlacza Ameryce. Wiec nie ma sie co za bardzo "puszyc".
    • edek_vilola Re: Ale za to Moskwa bardzo bogata 02.11.12, 10:58
      Moskwa, co dzis rowniez powszechnie wiadomo, jest miastem bardzo bogatym. Mozna to od razu uchwycic "podrozujac" po stolicy Rosji wirtualnie. Mieszkaniec Moskwy - najludniejszego miasta w Europie, moze spogladac na inne miasta, nie tylko w Rosji, ale i w Europie jak na "prowincje" (to zdanie z niemieckiego filmu turystycznego o Moskwie "Metropolen des Ostens - Moskau"). Podobno Moskwa to miasto, ktore "nigdy nie spi" tak jak Buenos Aires (w Nowym Jorku "nie spia" tylko niewielkie fragmenty Manhattanu i to nie przez cala noc).
    • darekvtb Brytole tez chca uciekac :-)) 02.11.12, 11:59
      Co trzecia brytyjska rodzina mysli o emigracji
      No to moze w Moskwie Igorowi przygotowac miejsce pracy i poszukac jakas nieruchomosc?
      Niech wraca do ojczyzny "syn marnotrawny" :-)))
      Bedzie z kim pogadac i oтведaть медoвyхи..
      • jk2007 Darek, 02.11.12, 12:22
        pójdziesz na "Russkij Marsz"?
        • darekvtb Re: Darek, 02.11.12, 12:35
          Oczywiscie!
          Z bialo-czerwona i haslem "Мы вернyлиcь!"
          A tak na powaznie - беcит меня жyрнaлиcкие врaнье и пoэтoмy хoчy caм yвидеть ктo пришел, чтo кричaли, cкoлькo нaрoдy coбрaлocь и кaк вcе прoшлo.
          Jak sie uda, to potem pokaze zdjecia :-)
          • jk2007 Re: Darek, 02.11.12, 22:32
            czurki vs "Russkij Marsz"
            rusistka.livejournal.com/346933.html
    • przyjacielameryki Re: Emigracja Ruskich. 02.11.12, 17:43
      To co niektórzy piszą o emigracji "ruskich" o Moskwie i poziomie życia w Moskwie i o emigracji Polaków jest często kompletną żenadą, nie prawdą, mataczeniem jakąś dziwną propagandą itd., itd. Taka Eva15 np. pisze kompletne bzdury, ona nie ma pojęcia o Polsce o Polakach o polskiej emigracji . . . . . !
      Pierwsze pytanie - czy Rosja to tylko Moskwa?? Czy w Rosji jacyś ludzie żyją w ogóle na prowincji, poza Moskwą??? Niektórzy operują Moskwą jako świetnym miejscem do zarabiania i życia i pewnie dużo w tym prawdy, na pewno spora część mieszkańców Moskwy niezle sobie radzi. Ale dlaczego tylko Moskwa? Przecież wiemy jak zarabiają lekarze czy inżynierowie nie mówiąc o stanowiskach robotniczych w Rosji na prowincji, w tym małych miastach i miasteczkach oddalonych co nieco od Moskwy. Lekarz czy inżynier około w przeliczeniu 1000-1500 zł(kiedyś jeden lekarz po gospodarskiej i propagandowej wizycie Putina w szpitalu na prowincji prostował do takiej właśnie wysokości wielkość swoich zarobków). W Rosji jest gigantyczne rozwarstwienie i ci miliarderzy podnoszą średnią tych zarobków dla całego kraju ale większość(ponad 50%) nawet nie załapuje się do klasy średniej. Ten problem świetnie pokazuje ten artykuł.
      www.polityka.pl/swiat/analizy/1518226,1,podzialy-klasowe-w-rosji.read
      Dlaczego mimo to Rosjanie nie emigrują? Ponieważ nie wiedzą jak to zrobić, nie znają języków obcych, nie znają zagranicy i po prostu boją się, zupełnie nie są do tego przygotowani, nie mają za grosz inicjatywy i przedsiębiorczości, wolą biedę i święty spokój, zagranica to dla nich odległy obcy świat. Na emigrację decydują się tylko ci najzdolniejsi, najlepsi, najlepiej wykształceni.
      Polacy w każdej kwestii są absolutnym przeciwieństwem Rosjan. Przede wszystkim jesteśmy w UE i możemy swobodnie podejmować pracę na terenie całej UE(okresy przejściowe już się kończą) i w Wlk. Brytanii i w Irlandii, i w Niemczech i w Szwecji . . . . . . . . , po prostu w całej Europie i to jest zasadnicza różnica w stosunku do Rosjan którzy są poza UE. Polacy świetnie znają j. angielski(10 miejsce w świecie w znajomości j. angielskiego)
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12784797,Polska_na_10_miejscu_w_rankingu_krajow_najlepiej_znajacych.html
      i generalnie nezle znają Zachód - mu Polacy już w czasach komunistycznych jezdziliśmy po Europie(ja byłem w Holandii już w latach 1979, 1980, 1985) a obecnie pojechać do Berlina, Wiednia, Monachium czy do Krakowa z Warszawy to w zasadzie to samo, szybko łatwo, wygodnie. Polacy dobrze znają Zachód, Rosjanie poza grupkami wycieczkowiczów słabo go znają. Polacy mają blisko do Niemiec a nawet do Londynu czy Dublina, Sztokholmu itd. Powstało wiele lotnisk, są tanie linie lotnicze, więc z Wrocławia, Krakowa, Warszawy, Łodzi czy Gdańska można w 1.5 godz. przemieścić się do Wlk. Brytanii czy Irlandii. Tłumy na tych lotniskach pokazują to dobitnie. Powstałe i powstające autostrady już niezle łączą Polskę z Niemcami i całym Zachodem. Polacy są bardzo aktywni i przedsiębiorczy i lubią brać sprawy w swoje ręce. Rosjanie pod tym względem do pięt Polakom nie dorastają. Polacy często i bez problemu odwiedzają ojczyznę bo blisko bo dobre połączenia. Rosjanie maja daleko.
      Twierdzenie, że Polacy wyjechali na zmywak jest kompletną złośliwą bzdurą. Polacy specjalizują się na emigracji w pracach budowlanych, zakładają już z powodzeniem własne firmy, jest sporo lekarzy, pielęgniarek, kierowców(również piętrusów w Londynie), stolarzy, tokarzy, masarzy, cukierników i innych fachowców. Ale są i inżynierowie, sporo osób pracuje już na kierowniczych stanowiskach, w finansach, bankach, ubezpieczeniach ale i w centrach handlowych. Sa tez sprzątaczki, barmani, i zwykli pracownicy fizyczni często w rolnictwie. Powstają polskie sklepy, polskie firmy transportowe, polskie firmy stolarskie, wnętrzarsko- wykończeniowe a także informatyczne . . . . . . . ! Więc gdzie ten zmywak????? Jednym słowem we wszystkich branżach i na bardzo różnych stanowiskach. Generalnie Polacy mają opinię bardzo dobrych pracowników co zostało potwierdzone wielorakimi badaniami.
      Ta polska emigracja musiała nastąpić i nie było żadnej siły żeby ją zatrzymać przy tak jeszcze dużej różnicy w zarobkach w Niemczech, Anglii . . . . . . i w Polsce z jednoczesnym uwolnieniem rynku pracy i zniesieniem granic. Ta emigracja to w 100% emigracja zarobkowa i żadną ustawą nie można tego zatrzymać. To absolutnie normalne zjawisko, wcześniej w latach 50-tych emigrowali Włosi, Grecy, Portugalczycy, Hiszpanie! Ta emigracja jest absolutnie normalnym elementem życia wielu Polaków i nie są to wcale jak kiedyś dramatyczne wybory, to normalne działanie, normalny trochę trudniejszy wybór, to wysoka mobilność, zaradność, aktywność, przedsiębiorczość. Przy założeniu że UE integruje się i powstaje jeden organizm gospodarczym jeden rynek pracy . . . . , itd. wszystko jest ok.
      Do Polaki przyjeżdżają już do pracy Niemcy, Francuzi, Hiszpanie Grecy, Brytyjczycy. Niemcy emigrują do Szwajcarii bo niższe podatki . . . . . . . . . !!! Współcześni Europejczycy często zmieniają miejsce zamieszkania i pracy i to będzie się tylko nasilać. A Rosjanie??? No cóż, jednak Rosjanie nie są w UE!!!!
      • edek_vilola Re: "Wyuzdane" bogactwo i zenujaca bieda 03.11.12, 10:40
        Sa kraje, w ktorych ludzie bardzo lubia "szpanowac" i "wywyzszac sie" ponad innych niczym Giewont w Zakopanem na tle Tatr. Sa rowniez kraje, gdzie najwieksza cnota jest pozostac tylko jedna "cegielek" w dobrze zorganizowanym spoleczenstwie i jak najmniej wyrozniac sie w stosunku do innych. Gdzie krol jezdzi na rowerze do palacu, a ludzie nie przywiazuja zbytniej wagi do stroju.
        Rosja nalezy do tych pierwszych, Holandia i kraje skandynawskie do tych drugich. W Rosji za cara, nie wolno bylo w pewnym okresie budowac poza Petersburgiem domow murowanych, aby caly najlepszy potencjal budowlany przysparzal tylko blasku stolicy. I choc rosyjska "glubinka" (w tym polskie wsie pod zaborem rosyjskim) to byla wtedy najwieksza bieda w Europie, to za to bale arystokracji rosyjskiej w Palacu Zimowym w Petersburgu byly najwspanialsze w Europie. W porownaniu z nimi bale u monarchow w Wiedniu, Berlinie czy Londynie byly oszczedne i skromne (Cat-Mackiewicz, "Europa in flagranti"). Dzis mamy podobna sytuacje - bogacze z Moskwy i z Petersburga lubia "szpanowac", a zlocenia w palacu na Kremlu powoduja, ze z zachwytu "nogi uginaja sie" moze i samemu Bushowi. Zlocenia wnetrz cerkwi rosyjskich (i czesto ich zlocone kopuly) rowniez "rzucaja na kolana". Bogate wnetrza kosciolow katolickich sa na drugim miejscu, a najskromniejsze sa swiatynie protestanckie. Ale to raczej "biedny" Wloch emigrowal zawsze do bogatej Holandii czy Anglii, niz odwrotnie. USA to rowniez kraj o tradycjach glownie protestanckich, choc oczywiscie bardzo roznorodny od Holandii.
        • igor_uk edek. 03.11.12, 10:46
          Twoja wiedza o carskiej Rosji pochodzi z komunistycznej propagandy.
          Juz po raz kolejny piszesz o biedzie w carskiej Rosji,nie wiedzac o niej nic.

Masz tu obrazek,zgadnij kogo on przedstawia?
          artyx.ru/books/item/f00/s00/z0000006/pic/000145.jpg
          • edek_vilola Re: edek. 03.11.12, 22:42
            igor_uk napisał:

> Twoja wiedza o carskiej Rosji pochodzi z komunistycznej propagandy.
            > Juz po raz kolejny piszesz o biedzie w carskiej Rosji,nie wiedzac o niej nic.
            >
            > Masz tu obrazek,zgadnij kogo on przedstawia?
            > <a href="artyx.ru/books/item/f00/s00/z0000006/pic/000145.jpg" target="_blank"

Nie wiem, kogo przedstawia ten obrazek, ale podejrzewam za jakas caryce albo zone cara. To "koronowana glowa", chociaz skromnie ubrana - przywdziac mozna rozny stroj, "raz taki, raz siaki." Moze Katarzyna (Niemka) a moze ksiezniczka dunska (mie pamietam imienia).
            Jesli zas chodzi o moja wiedze na temat carskiej Rosji, to Stanislaw Cat-Mackiewicz, ktorego ksiazki czytalem, nie byl komunista (mozesz to sprawdzic na google) - to czlowiek, ktory swietnie znal carska Rosje i napisal na jej temat sporo wspanialych ksiazek, miedzy innymi o Dostojewskim. Rosje znal rowniez polski poeta Mickiewicz, i napisal sporo dziel, w ktorych zajmuje sie Rosja i sprawami rosyjskimi. Ja natomiast, od dziecka lubilem podrozowac i zwiedzilem dokladnie Polske "od podworka", zarowno ziemie bylego zaboru rosyjskiego, jak rowniez pruskiego i austriackiego. Wiem dobrze jak wyglada polska wies z bylego zaboru rosyjskiego. Choc na tej podstawie wyciagalem, musze dzis przyznac, falszywe wnioski. Bo rdzenna Rosja ("glubinka") musiala juz byc nawet przed wojna inna - po procesie uprzemyslowienia jej przez Stalina ("stalinskie pjatiljetki"). Tego uprzemyslowienia ziemie polskie oderwane od Rosji, nie doswiadczyly.
            • edek_vilola Re: Ksiazke Mackiewicza o Dostojewkim... 03.11.12, 22:51
              ...mozna przeczytac w calosci na internecie. Goraco polecam. Fascynujaca lektura. Mowi sporo o Rosji w czasach Dostojewskiego.

niniwa2.cba.pl/cat_mackiewicz_dostojewski_1.htm
              niniwa2.cba.pl/cat_mackiewicz_dostojewski_2.htm
              niniwa2.cba.pl/cat_mackiewicz_dostojewski_3.htm
              niniwa2.cba.pl/cat_mackiewicz_dostojewski_4.htm
    • spiskowa.teoria.dziejow Re: Emigracja Ruskich. 02.11.12, 20:55
      borrka napisał: ...
      Po wzglednym uchyleniu drzwi wiezienia narodow CCCP, wyjazdy nabraly masowego charakteru, czesto pod przykrywka watpliwej "niemieckosci", "zydowskosci", rzadziej pochodzenia polskiego...
      -
      Borrka, za mlody jestes by to wiedziec. W roku 1956 minister Popiel , jako ten Mojzesz wywiodl z domu niewoli, ponad milion niby Polakow, ktorzy bez przesiadania sie z pociagu do pociagu pojechali prosto do Wiednia i dalej ...
      • borrka Mialem na mysli czasy pozniejsze. 03.11.12, 00:19
        Emigracja Zydow z CCCP jest dlugofalowym procesem.
        Pod koniec lat 80 nasilila sie i dlatego o niej wspomnialem.
        To generalnie osobny temat i raczej na inne forum.
    • borrka Drodzy czekisci ! 03.11.12, 00:25
      Zwracam uwage, ze nie przesadzam sprawy.
      Tak wiec pisanie, iz zaprzeczam planom emigracyjnym Rosjan, jest naduzyciem.

Klamiecie na kazdym kroku i (co bolesne) tytanami inteligencji, nawet tej pracujacej w web-komandzie, nie jestescie.
      Ale powolywanie sie ma mnie, jako na "zrodlo" to lekka przesada.
      Ja tylko pytam.
    • bywszy1 Re: co za ......+ 03.11.12, 02:49
      ciagle mnie denuncjuje?
      A przez to srogi moderator mnie wymazuje.
      • cassandra22 Radio Wolna Europa nadaje.... 03.11.12, 03:25
        Chyba na temat:
        www.rferl.org/content/emigration_blues_russias_sixth_brain_drain/2294463.html
        • borrka Proba analizy zjawiska. 03.11.12, 07:49
          Pytanie, na ile trafna ?

Bezwzglednie, czesc emigrantow ucieka przed potworna korupcja, do ktorej nie kazdy chce i umie sie przystosowac.

W Rosji z korupcja trzeba zyc - to element systemu.
          Spoleczenstwo broni sie, wytwarzajac machanizmy "oswajajace" korupcje.
          Sek w tym, ze sa one tez patologiczne.
          Mowiac krotko. dla ludzi przedsiebiorczych, ale z pewnym kregoslupem moralnym, jest to powazniejsza bariera, niz oslawiony rekiet.
          Ten zostal wbudowany w system i stal sie mniej destrukcyjny.

Uwazam, ze bledna jest koncepcja "braku szans".
          Szanse sa, czego sam jestem przykladem.
          I znam wiele przykladow podobnych sobie.
          Zarowno wsrod Ruskich, jak i obcych.
          Warunek wstepny - nie walczymy z systemem.
          To przerasta mozliwosci indywidualne, choc mam na mysli bardzo niski poziom tej walki.
          Apolityczny.
          Ewolucji systemu moze dokonac jedynie Narod Rosyjski.

Czytelnik forum popelnia kardynalny blad, biorac wypowiedzi komsomolu za glos w dyskusji.
          To jest sterowana propaganda, a czasem prowokacje, ktore przetlumaczy czekistka Ursa, budujac image "oblezonej twierdzy".
          To naiwna propaganda, gebelsowskiego typu:
          klamstwo powtarzane stukrotnie, nabiera wiarygodnosci.
          Natomiast ten artykul i posty pod artykulem,sa glosami w dyskusji i jakis element prawdy przekazuja.
    • jk2007 borrka ma racje, 03.11.12, 15:25
      ze emigracja Russkich to chimera. O tym wlasnie rozwaza rosyjska rzadowa gazeta
      Вoрчaние ягнят
      www.gazeta.ru/comments/2012/11/02_a_4838897.shtml
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka