igor-z-uk 12.11.12, 21:14 bo Capone nie udalo sie to,co udaje sie wprawie polowie Amerykanow,czyli uniknac placenia podatkow. Czy moze ktos sensownie wytlumaczyc,dla czego tak dzieje sie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
igor_uk Dziekuje wszystkim tym, 12.11.12, 21:38 kto cos wyjasnil. Musze to wszystko przemyslec. Jeszcze jedno pytanie: Od jakiej wysokosci zarobkow zaczyna sie byc pobierany federalny podatek dochodowy (income tax) ? Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 igorczik,tu masz wszystko w temacie,musisz tez 12.11.12, 21:47 przeczytac wszystkie "related artickles" ktorych lista jest po lewej stronie,chwalisz sie ze znasz angielski,wiec nie powinno ci to sprawic klopotu... :-))))) washingtonexaminer.com/its-worse-than-romney-said-49-on-federal-aid-49-pay-no-tax/article/2508314 Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk yurek. 12.11.12, 21:53 Potrzebuje krotkiej i zwiezlej odpowiedzi.Nie linki do artykulow. Bo widze,ze wam przez gardlo nie moga przejsc pare slow. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojnaglowa33 Proszę, oto odpowiedź: 12.11.12, 23:57 igor_uk napisał: > Potrzebuje krotkiej i zwiezlej odpowiedzi.Nie linki do artykulow. Zdanie "47% Amerykanów nie płaci podatków" jest nieprawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Proszę, oto odpowiedź: 13.11.12, 18:28 Musze ,jednak, uwierzyc slowam Romney'a i felusia. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojnaglowa33 Igor, wierzysz politykom? 14.11.12, 00:40 igor_uk napisał: > Musze ,jednak, uwierzyc slowam Romney'a i felusia. Felusiaka nie drażnijmy, bo ciagle przemawia przez niego gorycz, co zrozumiałe. Romney, jak to polityk, powiedział prawdę i skłamał równocześnie. Pamietaj, że on mówił o jednym podatku, federalnym income tax, a ty to przerobiłeś w niepłacenie podatków w ogóle. O ile wiem, jest tak: Powiedzmy, że ok. 50% Amerykanów nie płaci income tax. Z tego ok. 30% płaci payroll tax, który może być formą przedpłaty na income tax: jeśli ten podatek odprowadzany przez pracodawcę wyczerpuje twój income tax, to już nie płacisz tego drugiego. Nawiasem mówiąc w Polsce jest tak samo, w UK nie wiem. I to jest wielkie kłamstwo Romneya. Pozostałe ok. 20% to bezrobotni, biedni i starzy, których dochod roczny nie przekracza $20k per household. Oczywiście oficjalnie, bo jak coś zarobią na szaro, to ich. Najważniejsza przyczyna, dlaczego tyle ludzi nie osiaga progu opodatkowania income tax jest taka, że czeki z Social Security nie wchodzą w podstawę opodatkowania income tax. Cwaniacy umiejący wykorzystać system mogą z niego wyciągać nawet duże sumy, ale one się nie liczą. Inna przyczyna jest taka, że jest wiele mozliwości odliczeń od tego podatku, zdaje się że starsi (objęci Medicare) jakoś odliczają opiekę medyczną, ale tutaj nie znam szczegółów i mogę się mylić - w końcu, do jasnej anielki, pełno tutaj US-residents, a ja muszę to wyjasniać? No i są oczywiście tacy, którzy odpowiednio zarabiają, ale nie płacą państwu, bo płacą dobrym doradcom i prawnikom od tych spraw. Nie wiem ilu ich jest, ale pewnie nie więcej niż 1%. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Igor, wierzysz politykom? 14.11.12, 01:04 Nie,ja pisze caly czas wylacznie o federalnym podatku dochodowym (income tax). Odpowiedz Link Zgłoś
max2-012 bop oni sa nedzarzami i nie maja czym płacic 12.11.12, 21:46 gorsi od Al Capone sa oligarchowie, ktorzy prawie nic nie płaca, choc ukradli z pomocą przekupionego rządu miliardy. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: bop oni sa nedzarzami i nie maja czym płacic 12.11.12, 21:50 Tez tak sadzilem,ale ze slow Romney'a,jak i felusia,wynikalo by,ze to zadne nedzarze,a tylko nieroby,zyjace z zasilkow. Odpowiedz Link Zgłoś
max2-012 Re: bo oni sa nedzarzami i nie maja czym płacic 12.11.12, 22:07 Oni mieli prace, ale im ją Romney i inni oligarchowie zabrali, wiec nie maja srodkow do zycia. Dla Romneya i Felusia ludzmi sa tylko-zlodzieje oligarchowie. Gdyby USA mialy madre sprawiedliwe rzady, a nie rezimy na sluzbie oligarchow, to by wykorzystaly caly potencjal ludzki Ameryki, tak jak go wykorzystuja go Chiny ku swoje sile i chwale. Ale w USA rezimy uwazaja, ze publiczne szkoly trzeba likwidowac, bo kosztuja, a publiczna kasa nalezy sie przeciez oligarchom, zeby kupowali sobie nowe kolejne palace i odrzutowce. Dlatego USA padły. Odpowiedz Link Zgłoś
poddanywujasama Re: bo oni sa nedzarzami i nie maja czym płacic 14.11.12, 01:16 Czy ty jestes NORMALNY...watpie. Piszesz takie idiotyzmy, ze czytanie twych wypocin wymaga naprawde duzej sily woli. IDIOTA jestes.... Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: bop oni sa nedzarzami i nie maja czym płacic 12.11.12, 22:07 max ci odpowiedział i widzę, że jego opinia przypadła ci do gustu. To po jaką cholerę ja mam ci coś tłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: bop oni sa nedzarzami i nie maja czym płacic 12.11.12, 22:13 felus,max moze byc w bledzie,a i moj gust nie najlepszym.Dla tego pytam . I oczekuje na odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Skad offshore banking specjalista 12.11.12, 22:53 wytrzasnal te 49% nieplacacych podatkow, trudno powiedziec. Zarowno maly biznes jak i przecietny czlowiek od podakow nie ucieknie. Co innego ogromne szychy, rozne Exxony, GE, Goldmany, J.P. Morgany, Bain Capital ... nawet sie chwala, ze podatkow nie placa a i rozne ulgi sie im jeszcze przyznaje. Legalnie oczywiscie, hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Elka, to jest najzupełniej możliwe 12.11.12, 23:15 Wbrew pozorom jest to jak najbardzioej możliwe i to nie tylko w USA lecz w KAZDYM kraju. W każdym kraju dzieci, młodzież oraz emeryci to razem ca 20-35% społeczeństwa (różnie w zależności od płodności, ilości dzieci) pozostałe % to ludzie, którzy albo nie mają pracy albo zarabiają PONIZEJ progu podatkowego. No i milionerzy... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Elka, to jest najzupełniej możliwe 12.11.12, 23:18 Jeśli natomiast bierze się pod uwagę tylko dorosłych, to oznacza to, że duży odsetek ludzi zarabia poniżej progu podatkowego, jest bezrobotny i/lub jest emerytami, no i spory odsetek bogatych też nie płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
lordme Re: Skad offshore banking specjalista 13.11.12, 22:09 elka-sulzer napisała: > Co innego ogromne szychy, rozne Exxony, GE, Goldmany, J.P. Morgany, Bain Capital ... na > wet sie chwala, ze podatkow nie placa a i rozne ulgi sie im jeszcze przyznaje. > Legalnie oczywiscie, hehehe. > argument maja wciaz ten sam od lat zatrudniaja tysiace ludzi, ktorzy podaki musza placic,wie oni juz nie Odpowiedz Link Zgłoś
poddanywujasama Re: Skad offshore banking specjalista 14.11.12, 01:25 To moze napiszesz kto jest autorem praw w USA? Zadna z tych firm i osob prywatnych nie popelnila przestepstwa. Zeznanaia podatkowe zlozyli zgodnie z prawem. Lokaty za granica tez sa zgodne z prawem.Wiec moze zapytac sie Kongres o mala zmiane przepisow. Idiotyzmy piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: bop oni sa nedzarzami i nie maja czym płacic 12.11.12, 22:56 Ależ igor, twoja odpowiedź "tak też sądziłem" wskazuje, że akceptujesz słowa maxa i jest ci z tym dobrze. Mnie z tego powodu jest jeszcze lepiej. Welfare spending reached 1030 mld dollars. www.washingtontimes.com/news/2012/oct/18/welfare-spending-jumps-32-percent-four-years/?page=all Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: bop oni sa nedzarzami i nie maja czym płacic 12.11.12, 23:24 There is NO WELFARE bo CLINTON je zlikwidowal. To co oni nazywaja "welfare" to foodstamps felus. A to rezultat DEPRESJI. Jak ludzie nie maja pracy to jedzenia chcesz ich pozbawic! Powiedzialam, idz na to "welfare" i opowiedz nam jak ci sie wiedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
romad2447 Re: bop oni sa nedzarzami i nie maja czym płacic 12.11.12, 23:35 Igor, mne sie wydaje,ze Ty pomyliles kraje, trzeba bylo wypierdzielac do USA a nie do Uk, i teraz bys nie mial zadnych watpliwosci i pytan. A swoja droga to ja mysle ,ze Ty nadal nadajesz z krainy Putina ? Odpowiedz Link Zgłoś
poddanywujasama Re: bop oni sa nedzarzami i nie maja czym płacic 14.11.12, 01:21 Tiaaaa. Nikt inny a administracja Obamy zamowila cos w rodzaju reklamy i poradnika zarazem, ktory zostal puszczony w mexykanskiej tv. Tematem tegoz dzielka bylo ...jak po przekroczeniu granicy (nielegalnie oczywiscie) ubiegac sie o food stamps. W Ameryce oczywiscie. A welfare to nie tylko food stamps. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk felus,nie krec. 13.11.12, 18:20 Czy nie potrafisz dac konkretna odpowiedz? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: felus,nie krec. 13.11.12, 18:38 potrafię ale nie widzę w tym korzyści. po jaką cholerę mam ci wyjaśniać coś za co zostanę wyśmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: felus,nie krec. 13.11.12, 18:50 felusiak1 napisał: > potrafię ale nie widzę w tym korzyści.< O,to ja rozumiem.Nic za darmo. To pytam konkretnie : ile? p.s. Daj konkretna odpowiedz i nie bedziesz musial bac sie tego,ze ciebie wysmieja. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: felus,nie krec. 13.11.12, 18:56 wysmiewacie się ze mnie 24/7 ale mnie to nie przeszkadza. Natomiast nie mam najmniejszego zamiaru przedstawiać ci statystyki kto ile płaci. To wymaga pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: felus,nie krec. 13.11.12, 19:02 felus,jest jeden sposob uniknac placenia podatku dochodowego w UK- nie przekroczyc progu wielkosci zarobkow,za ktorym zaczynasz placic ten podatek.Czy w USA sa jakis dziury w systemie podatkowym? Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: felus,nie krec. 13.11.12, 19:16 igor_uk napisał: > felus,jest jeden sposob uniknac placenia podatku dochodowego w UK- nie przekroc > zyc progu wielkosci zarobkow,za ktorym zaczynasz placic ten podatek.Czy w USA > sa jakis dziury w systemie podatkowym? > Nie wiem jak felus sie ustosunkuje do tego pytania (to tylko zart, hehehe. Wszyscy wiemy jak felus sie ustosunkowywyuje to tego typu pytan) ale w USA sa progi i sa ... DZIURY. Te ostatnie nie do zaliczenia ani dla mnie ani dla felusia. No chyba ze felus jest w stanie smarowac jak Goldman czy inny Adelson amerykanska legislature. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk elka. 13.11.12, 19:39 Wbrew pozorom,mnie nie chodzi,tak naprawde, o to ile ludzi w Stanach placi podatki,czy nie.Chce porazmawiac o systemie,ktory zaczyna sypac sie.. Felus probuje wszystko zrzucic na Obame,ja ze w to nie wierze. Moim zdaniem,to co dzis dzieje sie w Stanach,to skutki reaganomiki .Bo to wlasnie wtedy zaczeli pompowac gospodarke amerykanska kredytami. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: elka. 13.11.12, 19:46 no widzisz igor. i wydaje ci się, że napisałeś coś madrego. aż do reagana kredyty nie były w uzyciu i wszystko szło dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: elka. 13.11.12, 20:05 felus,narzekasz na dzien dzisiejszy i zachwalasz ten dzien,kiedy ty przybyles do Stanow. Po prostu nadszedl czas placic stare rachunki.I tylko tyle. felus,czy ty naprawda nie wiesz tego,ze caly "cud" reaganomiki byl oparty na zwiekszeniu popyta droga kredytowania? I czy zapomniales,ze to za Reagana Stany ze swiatowego kredytodawce stali sie kredytobiorcami. Dlug Stanow : 09/30/1981 997,855,000,000.00 09/29/1989 2,857,430,960,187.32 Nie zle,nieprawdaz? Tylko trzykrotnie zwiekszyl sie dlug za rzadow Reagana. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: elka. 13.11.12, 22:13 igor , igor.... dług państwa mieszasz z gospodarką. A przypatrz się, w najlepszych latach Clintona, kiedy mieliśmy nadwyżki budżetowe dług wzrastał. Jak to mozliwe? Niestety nie rozumiesz tematu. Wpływy do budżetu w 1981 roku 599 mld Wpływy do budżetu w 1989 roku 991 mld Przypominam, że obnizono podatki. Jak to sie stało, że po obnizce podatków wpływy do budzetu wzrosły? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: elka. 13.11.12, 22:29 felus,cos mi sie wydaje,ze to ty nie rozumiesz tematu. Panstwo, sprzedajac papiery dluzne ,zalicza kase z tej transakcji,jako dochod,dzieki czemu wplywy do budzetu zwiekszaja sie. Czyz by ty tego nie wiedzial? p.s. Dwie liczbe: w 1980 roku za progiem biednosci w USA bylo 29 mln Amerykanow.w 1988 - 31.7 mln. - ***************************************************************** Zapraszam wszystkich,komu Rosja lezy na sercu,jak rowniez tych,kto od samego tego slowa dostaje drgawek,na forum "Rosja i swiat" forum.gazeta.pl/forum/f,154812,Rosja_.html Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: elka. 13.11.12, 23:10 Igor wpływy do budzetu pochodzą zawsze i wyłącznie z podatków. Pożycza się pieniadze na pokrycie deficytu to znaczy wtedy kiedy outlays przekraczaja revenues. Wpływy zawsz pochodzą od IRS. Pozyczki przechodzą przez Dept. of Trasury. To są fakty a nie moja opinia. Wydatki z budżetu w 1989 wyniosły 1144 mld. Pomiędzy 1945 a 1981 rokiem tylko 7 razy budżet zanotował nadwyżkę. W świetle tego twoja teza, że wszystko przez reagana jest delikatnie mówiac chybiona. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: elka. 13.11.12, 23:32 Zgadza sie,palnelem glupote,myslac o budzecie panstwa,jako calosci,czyli dochody +deficyt,ktory pokrywa sie pozyczkami. Co dotyczy "mojej" teorii ,to ona nie jest do konca moja,chociaz ja z niej zgadzam sie. www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A26402-2004Jun8.html Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: elka. 14.11.12, 00:39 Czyli zgadzasz się z opinią a raczej opiniami wyrazonymi w artykule. Ja natomiast odrzucam opinię profesora J. Bradford DeLong. PKB rosło przecietnie w tempie 3.4% za prezydentury Reagana, potem za Busha rosło 2.2%, za Clinrona 3.9%, za Busha 2% i teraz za Obamy rośnie o średnio 0.3%. A czy zwróciłeś uwagę na to, że jest tam napisane, że wszystkie pieniadze są prywatne? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk felus,gratulacje. 14.11.12, 15:57 Dalem sie podpuscic i zamiast tego,zeby uzyskac od ciebie odpowiedz,wdalem sie w dyskusje,ktora nie ma najmniejszego sensu. Wracajac do tematu: Dla czego 49% Amerykanow nie placi federalnego podatku dochodowego? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: felus,gratulacje. 14.11.12, 17:09 a bo to pierwszy raz mielesz wodę? No jak myslisz igor, dlaczego uczciwi ludzie nie płacą? Może ich dochody są poniżej progu podatkowego? A przecież progi można ustawić tak, że 80% albo nawet 90% nie bedzie musiało takiego podatku płacić. forum.gazeta.pl/forum/w,50,139010196,139019682,progi_dochodow.html www.irs.gov/pub/irs-soi/09in06tr.xls Deficyt budżetu wynosi 1200 mld. Jeśli opodatkujemy milionerów (to ci którzy zarabiają wiecej niż 200 tys rocznie) to deficyt wyniesie 1100 mld. Gdzie szukać pieniedzy? Ciepła, ciepło..... u wszystkich tych, którzy "milionerami" Nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: felus,gratulacje. 14.11.12, 17:54 Tym razem mieliles wode ty.Dopiero na trzeci dzien dalo sie z ciebie wydusic jakas informacje. Czyli 49% Amerykanow nie placa federalnego podatku dochodowego dla tego,ze nie przekraczaja progu podatkowego. Wiesz,felus,podejrzewalem cos podobnego. Z twojego postu (zalinkowany przez ciebie): "Zwazywszy, że minimalna płaca wynosi najmniej $7.25 to daje roczny dochód $15080. Dwie pracujące osoby to ponad 30 tys. na 130 mln ludzi pracujacych w USA tylko 1.7 mln zarabiało minimum. " Jak myslisz,co mnie w tym twoim tekscie nie gra? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: felus,gratulacje. 14.11.12, 18:27 felus,ja wchodze na forum tylko po to,zeby pogadac,w taki sposob zabijam czas.Uwazam udzil wdyskusjach wirtualnych za bardzo dobra rozrywke. Czy dla ciebie anonimowe gadanie na forum jest czyms waznym? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: felus,gratulacje. 14.11.12, 18:39 A zachowujesz sie tak,jak by na forum odwalales ciezka,a do tego nie lubiana prace. Odpowiedz Link Zgłoś
tegyvuoja.draugyste Re: 49% Amerykanow gorsi od Al Capone. 13.11.12, 18:46 Al Capone był lubiany przez bezrobotnych i bezdomnych, bo ze swoich pieniędzy dawał im posiłki do przeżycia. - - 40 procent PKB Stanów Zjednoczonych to usługi finansowe – te pieniądze niczego nie wytwarzają. Autor: Michael Douglas Odpowiedz Link Zgłoś
lordme Re: 49% Amerykanow gorsi od Al Capone. 13.11.12, 22:16 Al Capone jak na standady amerykanskiej oligarchii finansowo-przemyslowej,nawet w tamtym czasie byl maly "zuczek" wiec za nie placenie podatkow poszedl siedziec Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: 49% Amerykanow gorsi od Al Capone. 13.11.12, 23:17 capone poszedł za podatki ponieważ udowodnienie morderstw było niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
lordme Re: 49% Amerykanow gorsi od Al Capone. 13.11.12, 23:33 felusiak1 napisał: > capone poszedł za podatki ponieważ udowodnienie morderstw było niemożliwe. > to sie wie p.felusiak tak czy inaczej siedzial za podatki ktorych nie placil rodzinie Ford-ow czy innych tego kalibru nikt nawet nie pomyslal by taki zarzut postawic a podstawy zapewne byly jakby dobrze ktos poszperal Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: 49% Amerykanow gorsi od Al Capone. 14.11.12, 07:44 To mi się podoba. Kiedyś było takie państwo, nawet kilka państw gdzie nieustannie zajmowano się szperaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: 49% Amerykanow gorsi od Al Capone. 14.11.12, 07:47 Po zastanowieniu uznałem, że powinienem był napisać: Welcome home, comrade commissar lordme. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: 49% Amerykanow gorsi od Al Capone. 14.11.12, 17:21 Ale Ty Igor masz wyjątkowo pusto w głowie. Bawią Ciebie te absurdalne wątki które zakładasz???? Skąd u Ciebie taka nienawiść do USA, przecież dzięki Amerykanom korzystasz z internetu, z komputera, z GPS a będziesz mógł również skorzystać np. z lotu najnowocześniejszym samolotem na świecie Boeingiem 787 dreamlinerem jak będziesz w Polsce. Rosjanie nie uznają innej waluty jak dolary amerykańskie, cała gospodarka rosyjska jest uzależniona od dolara i USA. Można by tak długo ciągnąć, więc skąd ta nienawiść???? Zawiść,wielkie kompleksy wobec USA, poczucie bezsilności i bezradności?? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: p.a. 14.11.12, 17:59 igor_uk napisał: > Jestes wyjatkowym glupkiem. > Paszol won. ------------- Igorku, no nie denerwuj się. Take it easy. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk wojciech.2345 14.11.12, 18:11 Bierz swoje kartofle i szybciutko do Anglii. Tesco Jacket Potatoes 750G. Masz szanse odbic sie od dna. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Igorku, czy Ty czytasz to co linkujesz??? 14.11.12, 18:28 "Sorry, this product is currently unavailable" Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk wojtus,alez ty jestes niekumaty. 14.11.12, 18:42 Wlasnie dla tego i napisalem do ciebie,zeby ty bral swoje kartofle i szybciutko z nimi jechales do Anglii,bo masz szanse odbic sie od dna. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: A to szanuje. 14.11.12, 18:57 igor_uk napisał: > Przyznac sie do bledu nie jest latwo. ----------------- Mylisz się. Do błędu Wojtuś przyznaje się NATYCHMIAST. Wyższa szkoła jazdy. Nie uczą tego w Łupiance??? Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: p.a. 14.11.12, 18:36 igor_uk napisał: > Jestes wyjatkowym glupkiem. > Paszol won. > Typowa oznaka bezradności i bezsilności. Współczuję! Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Igorku - czytamy w waszych myślach 14.11.12, 18:49 Jak Ci się podoba moja sygnaturka? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Igorku - czytamy w waszych myślach 14.11.12, 18:53 Stary szyfr,ktory obowiazywal we wszystkich repyblikach radzieckich.Znajac zycie ,to siedzieli sobie Polak i Litwin przy piwie i pomyslali sobie zrobic z tego rewelacje. To informacja akurat dla takich "intelektualistow",jak ty. Bo nie potraficie zrozumiec tego,co czytacie.Wam w zupelnosci wystarczy tytul. p.s. Nu to co,jedziesz ze swoimi kartoflami do Anglii? Bo taka okazja nie predko moze nadazyc sie. Odpowiedz Link Zgłoś