Dodaj do ulubionych

Książka o Rosji

16.02.13, 10:20
www.gazeta.pl/0,0.html?promocja=pit2011_wyb01&utm_campaign=p_124
"Ciężko kochać Rosję Putina. Przeżarty korupcją, pijany kraj, którego obywatele boją się swoich policjantów i żołnierzy. Że wezmą łapówkę, zgwałcą, pobiją, pijani będą strzelać w knajpie. Kraj, w którym matki, oddając swoich synów do wojska, boją się o ich życie. Lub latami szukają ciał swoich dzieci w upiornych wagonach z trupami na bocznicy towarowej."

ale również:

"Bo jest i druga Rosja. Wspaniałej literatury, cudownych filmów. Rosja normalnych, prawych, ciepłych, dowcipnych ludzi. Jak ci, którzy wsłuchując się w coraz bardziej bełkotliwe przemówienia Breżniewa, czekali, "kiedy przywódca dojdzie do nieuniknionej pułapki słów "socjalisticzeskije strany" (kraje socjalistyczne), co w jego ustach zawsze brzmiało jak "sosiski sranyje" (zasrane parówki)".

Lektura obowiązkowa!
Obserwuj wątek
    • eva15 Lektura obowiązkowa dla mary 16.02.13, 10:57
      Ona z wypiekami na twarzy zaczytuje się w takich arcydziełach. Ona w Niemczech kupuje różne książki-paszkwile o Rosji, chłonie ich mądrości jak gąbka i obwieszcza je później na forum..
      • przyjacielameryki Re: Lektura obowiązkowa dla mary 16.02.13, 12:21
        eva15 napisała:

> Ona z wypiekami na twarzy zaczytuje się w takich arcydziełach. Ona w Niemczech
        > kupuje różne książki-paszkwile o Rosji, chłonie ich mądrości jak gąbka i obwies
        > zcza je później na forum..

Dla każdego, również dla Ciebie. Masz wyjątkową okazję lepiej poznać swoją ulubioną Rosję. Jestem pewien że przeczytasz tę książkę z wypiekami na twarzy. Już teraz życzę wielu wrażeń a z pewnością będzie ich dużo.
        • eva15 Re: Lektura obowiązkowa dla mary 16.02.13, 12:25
          Możesz być na 100% pewnien, że ja jej nie kupię. Nie mam zamiaru płacić za to, że ktoś będzie mi zamulał głowę swoimi rewelacjami. Nawet za darmo rzadko czytam wywody pana Wacka, a tu jeszcze miałabym za te złote myśli płacić?
          • przyjacielameryki Re: Lektura obowiązkowa dla mary 16.02.13, 12:41
            eva15 napisała:

> Możesz być na 100% pewnien, że ja jej nie kupię. Nie mam zamiaru płacić za to,
            > że ktoś będzie mi zamulał głowę swoimi rewelacjami. Nawet za darmo rzadko czyta
            > m wywody pana Wacka, a tu jeszcze miałabym za te złote myśli płacić?

Tak tylko mówisz tu na forum. Ale po cichu jak nikt nie będzie widział kupisz i przeczytasz z wypiekami na twarzy. Życzę wielu niezwykłych wrażeń!
            • herr7 lektury obowiązkowe... 17.02.13, 12:56
              W Niemczech ma się ukazać książka Stanisława Biełkowskiego na temat enerdowskiego okresu w życiu Putina. Wg. autora Wowa miał takie zawrotne sukcesy w dziedzinie szpiegowania, że go wyrzucono z KGB. A Niemcy dużo o Putinie wiedzą. Jego żona Ludmiła skarżyła się na Wowę, który ją podobno zdradzał i bił pewnemu Niemcowi, który miał się okazać agentem BND.
      • j-k O tobie, Evelein, mozna napisac to samo 16.02.13, 15:03
        - tylko w druga strone.
        wiec daruj sobie te durne uwagi ad personam.
    • romrus Re: Panie Wacku, 16.02.13, 11:03
      przyjacielameryki napisał:
      > kochać Rosję Putina.

Panie Wacku, wystarcze reklamy panskiej tandety.

Juz drugi watek Pan zaklada, zeby swoj szajs reklamowac, z jednym watek Pana wysmiali, to prosze - juz drugi.
      • eva15 Re: Panie Wacku, 16.02.13, 11:17
        Ja nie wiem, czy za wackiem nie kryje się raczej nasz borrcia.
      • przyjacielameryki Re: Panie Wacku, 16.02.13, 12:06
        romrus napisał:

> Juz drugi watek Pan zaklada, zeby swoj szajs reklamowac, z jednym watek Pana wy
        > smiali, to prosze - juz drugi.

Ja Wacek?? Mam dużo ładniejsze imię ale nie powiem.
        Chcesz powiedzieć, że opisywanie normalnej miłości Polaka i Rosjanki zasługuje na wyśmianie, że to śmieszne, nie naturalne i nie możliwe? Że to absurd i głupota i jakieś tam . . . . ??
        Sądzisz, że opisywanie demokracji rosyjskiej, praw człowieka, w ogóle prawa w Rosji jest o wiele fascynującym tematem? Być może!

Ps. A mnie jednak trochę Rosja interesuje i kupię sobie tę książkę żeby się dowiedzieć czegoś o Rosji. Jak przeczytam to się z radością podzielę wrażeniami z forumowiczami.
        • walter622 Re: Panie Wacku, 16.02.13, 12:27
          > kupię sobie tę książkę żeby się dowiedzieć czegoś o Rosji.

A po co kupować ? Napisz do redakcji jakiś ckliwy liścik (w stylu tej wackowej autoreklamy),
          to dostaniesz książkę za friko, natomiast twój tekścik wydrukują na pierwszej stronie gazety.
          A jak trochę poczekasz to kupisz wackowe wiekopomne dzieło na wysprzedaży za jakieś 2 złote/kG.
        • romrus Re: Panie Wacku, 16.02.13, 12:55
          > A mnie jednak trochę Rosja interesuje

Juz to widze:
          forum.gazeta.pl/forum/w,50,142566563,142575718,Re_No_prosze.html
        • mongolszuudan Re: Panie Wacku, 16.02.13, 14:11

> Ja Wacek?? Mam dużo ładniejsze imię ale nie powiem.

Dlaczego nie powiesz? Masz pieknie imie - Abram Mojszewiczu, nie masz czego wstydzic sie.
      • aritmus Krucafuks. 16.02.13, 15:29
        A nie pomyslales ze sam tandeta jestes? Tandeta wschodnia byla dosyc plodna i wiele takich romrusow splodzila. Jest jeden wspolny mianownik co laczy ciebie z ta ksiazka, ale za glupi jestes zeby na to wpasc.
    • eva15 Czy to prawda? 16.02.13, 11:27
      Ciekawe, czy to prawda, co pisze jeden z forumowiczów pod artykułem o tej książce:

gall.anonim.pn
      godzinę temu

Przyznam, że Wacław Radziwinowicz to jakiś happener reportażu. Najbardziej "spodobał" mi się jego komentarz o sprawie Chodorkowskiego "największa grabież mienia żydowskiego (sic!) od czasów holokaustu". Po prostu ręce opadają.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13399762,Imperium_na_kacu__Ksiazka__Gogol_w_czasach_Google__.html#MT
      • des4 Re: Czy to prawda? 16.02.13, 11:42
        a co ruska emigrantka z Mannheim może wiedzieć od Rosji?

mieszkasz tam ciotka?
        • edek_vilola "Jest jedna Rosja i jest druga Rosja" 16.02.13, 12:19
          To z pewnoscia prawda. Jest rowniez jedna Brazylia i jest druga Brazylia. Ta pierwsza to piekne plaze i pelni uroku ludzie. Ta druga to slumsy ("favelas") oraz dzieci-kryminalisci, ktore czesto sa w posiadaniu broni i strzelaja do swoich ofiar "jak do kaczek". Policja sie z nimi "nie cacka" i strzela z kolei do nich "jak do kaczek".

Jest jedna reka i druga reka, jest jedno ucho i drugie ucho. Ale to jest przeciez jeden i ten sam
          czlowiek. Nie mozna chowac glowy w piasek i widziec tylko jedna jego czesc, a przymykac oko na druga. Tak sie czesto dzieje przed slubem, a potem sa awantury, rozwody i nieszczescia.

Sa na swiecie kraje "porzadne" i mniej "porzadne". Kochajcie sobie swoje mniej "porzadne",
          ale przy okazji nie "oblewajcie pomyjami" innych panstw.

• czlowiek_ksiazka Polacy piszą o Rosji, Rosjanie o PL... 16.02.13, 14:40
      W euroatlantyckim postmodernizmie słowa straciły swoje pierwotne znaczenia, zyskały nowe - stając się substytutem pewnych działań, zachowań, czynności.

Zamiast wojen - mamy dzisiaj słowa, mniej lub bardziej opętańcze. O Rosji Litwinience i Chodorkowskiego, itp.

Najbardziej charakterystyczną cechą stosunków polsko-rosyjskich - oprócz jaskiniowej, zoologicznej nienawiści Polaków (elyt dziennikarskich i medialnych, ęntelektualnych, ale nie tylko - dot. to większości społeczeństwa) do kanonicznej Rosji (Rosja jest tylko taka - nie ma Rosji "lepszej","dobrej", "słusznej" - jest pomieszana, poplątana, szalona, itp.) - jest dysproporcja zachowań i nierównomierne rozłożenie akcentów.

Podczas gdy "ruscy" zajmują się Polską i Polakami "od święta" - prawie zawsze grzecznie i z udawanym zainteresowaniem - traktując kraj jako swoiście egzotyczną ciekawostkę, to fobie Polaków (nikt nie chce leczyć tych psychoz - nawet takie tuzy sumiennictwa jak n-red. Michnik) plasują się na pierwszych stronach najbardziej poczytnych gazet w reżimie non-stop.

Polska, nie tylko GazWyb, GazPol czy inne "wolne" TVPy, będą żyć Rosją, nienawiścią do jej tr-dycyjnych cech - do końca świata i jeden dzień dłużej.

Osobiście uważam, że im Rosja będzie stawała się mocniejsza i sprawniejsza, tym pomyje będą częstsze i bardziej cuchnące. Samonakręcający się mechanizm.

Tak - książka red. Wacława stanowi niewątpliwie wiekopomne dzieło i sprawiedliwie opisuje to, co w Rosji działo się i dzieje mniej więcej od 10 lat. Może nawet od 20. Trendy - zmiany, tendencje, nastroje, itp. Przeciętny "rusek" w 1995 i dzisiaj - co ich dzieli, łączy, jak wygląda kraj, itp.
      Soildaryzuję się z brutalnym opisem wojny czeczeńskiej zorganizowanej przez ulubieńca elyt zachodnich - słynnego i skromnego abstynenta, niejakiego prez. Jelcyna.

Jest Rosja klasyczna - mieniąca się kolorami tęczy (niestety nie-gejowskiej :) ), z powikłaniami, poplątana, etc.
      Jest Rosja prozachodnich elyt liberalno-atlantyckich - mieszkańców Moskwy, Petersburga i innych dużych miast (tzw. "ofissnyj plankton" lub "kreakly" jak mówią o nich "ruskie").
      Jak rozumiem red. Wacław opisał Rosję z punktu widzenia tych drugich.

Czy to jest pełny obraz kraju czy raczej jednostronny paszkwil? Sądząc po entuzjastycznej reakcji red. Michnika - raczej to drugie. I dlatego niestety nie kupię książki red. Wacława.
      Nie muszę. Treść już i tak znam. Proszę podać mi tytuły rozdziałów, a ja z 90% prawdopodobieństwem opiszę co w nich jest.
      Nie pomylę się.

"Ruskie" też czasami piszą o Polsce.
      O, taka np. książka:
      v-tretyakov.livejournal.com/784475.html

• czlowiek_ksiazka jeszcze jedno - do opiekuna forum 16.02.13, 14:45
        Uprzejmie proszę redaktorów i autorów wątków o reagowanie na prymitywne antysemickie oraz inne wpisy wielu forumowiczów. Nie róbmy z forum kloaki.
      • borrka Klamiesz bukwar. 16.02.13, 14:55
        Dysproporcja zainteresowania istnieje - w koncu pewnie mysz kotem sie bardziej interesuje, niz odwrotnie.
        Ale twierdzenie, iz ze strony rosyjskiej jest to "grzeczne" i grzecznosciowe, mija sie zupelnie z prawda.
        A czekisci nie powinni klamac, bukwarczik :)

Rzeklbym tak: trudno o obiektywny obraz Polski w Rosji.
        Jakis patologiczny pojawia sie regularnie (vide tow. Muchin).
        Zwykly, reportazowy jest niemal nieznany.
        To wrecz zastanawia - pomyje zawsze gotowe, obiektywizm nudzi.
        • czlowiek_ksiazka Re: Klamiesz bukwar. 16.02.13, 15:06
          Wściekle antypolski lobotomie od neonazistowskich banderowców - uważasz, że anonimowy dla ok. 100% Rosjan Muchin i n-red. Michnik z Gazety Wyborczej to dwie równoznaczne postacie?

Że Muchin i jego okołokatyńskie konfabulacje oraz ikona Wolności, Piękna i Dobra Michnik - to postaci tego samego rzędu?

Może w twojej elytarnej łepetynce pogryzionej przez babuszki z Miedwiedkowa zrosło to się jedno - Muchnik? :)

Nie - Polska, a raczej media, TiVi, elyty, dzienniakrze żyją Rosją.
          Wyimagowaną Rosją. Skrawkami jakiejś pseudorosyjskiej meta-rzeczywistości.
          Ich sprawa - ludzie są wolni, jak nie mają nic innego do roboty...
          Tylko proszę nie tłumaczyć, że to jest obiektywny, prawdziwy obraz Rosji. Nie, to jest paszkwil, pomyje. Taki jest tego cel.
          Niektórzy mówią, że to się zmienia - ale moja opinia jest inna. Uważam, że niestety nie.

Polska w Rosji - kiedyś przedmiot rzeczywistych westchnień i szacunku - tak, tak!, kiedyś tak było.
          Dzisiaj - krótka informacja na str. 16 drobnym druczkiem. Niekiedy z wyjątkami - oczywiście.
          Grzeczna, cywilizowana - najczęściej.

Zawsze mnie to zastanawiało - czemu "ruskie" nie reagują na ten awalansz para-kryyki, np. z Polski. Potem zrozumiałem dlaczego.
          • borrka I po co klamac, bukwarczik ? 16.02.13, 15:37
            Muchin jest dosc powszechnie znany jako reprezentant malego Stalina, skandalista i plodny autor .
            A zestawienie Michnika i Muchina zupelnie chybione - jakos nie wspomne wystapien Adama Michnika, powiedzmy, dotyczacych historycznego science fiction.

Dawniej Polska byla sowkowym oknem na swiat, dzis Matuszka ma wlasne okna i Polska przestala byc potrzebna.
            Robi za dyzurnego wroga - w koncu w Polsce nie funkcjonuje instytucja URSY, full time tlumaczacej dyrdymaly z ruskich boardow.
            Powiem ci bukwar dlaczego:)
            Wiekszosc ludz to nic, a nic nie obchodzi, a GW dociera do kregow inteligenckich, wrazliwszych na zabijanie dziennikarzy, zainteresowanych egzotyka tundry i tajgi, swiadomych historycznie.
            To nie jest masowy odbiorca.
            • eva15 Re: I po co klamac, bukwarczik ? 16.02.13, 15:42
              Jakby polski yntylygent był rzeczywiście wrażliwy na zabijanie dziennikarzy, to wiedziałby, że 90% tych zabójstw przypada na okres Jelcyna. Ale to niewygodne, nie pasuje do propagandy.
              • borrka Cos z tego twierdzenia wynika ? 16.02.13, 15:45
                Wydaje sie, ze zupelnie nic :)
            • romrus Re: I po co klamac, Borracik? 16.02.13, 15:47
              borrka napisał:
              > Muchin jest dosc powszechnie znany

Nie mam pojecia kto jest ten Muchin.

To sie nazywa "powszechnie znany w waskiem kregu", czyli wsrod borratow.
              • borrka Nie jestes dla mnie szczegolnym autorytetem.. 16.02.13, 15:49
                Niewiedza nie zaskakuje.
                • borrka A znasz Pugaczowa i Kirkorowa ? 16.02.13, 15:52
                  Powinienes :)
                • romrus Re: Nie jestes dla mnie szczegolnym autorytetem.. 16.02.13, 15:56
                  borrka napisał:
                  > Niewiedza nie zaskakuje.

Oczewiscie.

Slabo znam srodowiska banderowski i ich ulubionych autorow.
                  • borrka A powinienes. 16.02.13, 15:58
                    Mykola Hohol, to najbardziej znany pisarz rosyjskojezyczny:)
                    • romrus Re: A powinienes. 16.02.13, 16:06
                      borrka napisał:
                      > Mykola Hohol, to najbardziej znany pisarz rosyjskojezyczny:)

Od kiedy Poltawa zostala banderowszczyzna?
                      • borrka Rownoczesnie z Zoliborzem :) 16.02.13, 16:09
                        Rosniemy w sile i tylko kwestia czasu jest przylaczenie Petersburga do Galicji Wschodniej !
                        • romrus Re: Rownoczesnie z Zoliborzem :) 16.02.13, 16:15
                          borrka napisał:
                          > Rosniemy w sile i tylko kwestia czasu jest przylaczenie Petersburga do Galicji Wschodniej !

Borracik, petersburgskie finno-mongolo-kacapy maja w d... Galicje Wschodnia razem z Zachodnia i Zoliborzem.
                          • borrka Przykro mi... 16.02.13, 16:18
                            Bo, bedziecie sie czuli obywatelami drugiej kategorii po przylaczeniu do Halyczyny.
                            Wyobcowani !
                        • wojciech.2345 ale ja nie chcę 16.02.13, 19:13
                          borrka napisał:
                          > Rosniemy w sile i tylko kwestia czasu jest przylaczenie Petersburga do Galicji
                          > Wschodniej !
                          --------------------
                          Ja nie chcę utrzymywać Petersburga.
                          Moskwa i Petersburg żyją z gigantycznego socjalu.
                          Kaliningradu też nie chcę.

Jak chcesz, to możesz Romrusa utrzymywać, ale beze mnie.
                          • borrka Effcia obiecala utrzymac nas wszystkich ! 16.02.13, 19:16
                            Takze jest spokojny.
                            • eva15 Borrcia, znów kłamiesz! 16.02.13, 22:16
                              Powiedziałam wyraźnie, że wojtka utrzymywać nie chcę. Ja mu daję kasę, a on mnie oczernia i wyzywa od komuchów. Tymczasem największy komuch to on właśnie.
                              • j-k Spokojnie, Woytka i rozwoj Rzeszowa 16.02.13, 22:22
                                to ja wzialem na swoje bary.
                                By pokazac Ukraincom, ze i bez Lwowa damy sobie rade :)

Lwow podupada, a Rzeszow kwitnie...
                              • wojciech.2345 Re: Borrcia, znów kłamiesz! 16.02.13, 22:25
                                eva15 napisała:
                                > Powiedziałam wyraźnie, że wojtka utrzymywać nie chcę. Ja mu daję kasę, a on mni
                                > e oczernia i wyzywa od komuchów. Tymczasem największy komuch to on właśnie.
                                ------------------------
                                No to co ja mam z tymi pieniędzmi od Ciebie zrobić?
                                Ja je zamieniam na kopiejki i odkładam.

Chcę kupić duże igloo.
                                • eva15 Re: Borrcia, znów kłamiesz! 16.02.13, 22:33
                                  wojciech.2345 napisał:

> No to co ja mam z tymi pieniędzmi od Ciebie zrobić?
                                  > Ja je zamieniam na kopiejki i odkładam.
                                  >
                                  > Chcę kupić duże igloo.

W zupełności wystarczy mała lodówka. Dla mnie będzie taniej i wystarczy na to, byś wsadził tam głowę.
                                  • wojciech.2345 Re: Borrcia, znów kłamiesz! 16.02.13, 22:38
                                    No już nie gniewaj się.
                                    Moje igloo będzie obok igloo Igorka.

Obiecuję kupić Igorkowi parkę reniferów.
                                    Zgoda?
      • wojciech.2345 Re: Polacy piszą o Rosji, Rosjanie o PL... 16.02.13, 17:00
        czlowiek_ksiazka napisała:

> Podczas gdy "ruscy" zajmują się Polską i Polakami "od święta" - prawie zawsze g
        > rzecznie i z udawanym zainteresowaniem - traktując kraj jako swoiście egzotyczn
        > ą ciekawostkę, to fobie Polaków (nikt nie chce leczyć tych psychoz - nawet taki
        > e tuzy sumiennictwa jak n-red. Michnik) plasują się na pierwszych strona
        > ch najbardziej poczytnych gazet w reżimie non-stop.
        >
        > Polska, nie tylko GazWyb, GazPol czy inne "wolne" TVPy, będą żyć Rosją, nienawi
        > ścią do jej tr-dycyjnych cech - do końca świata i jeden dzień dłużej.
        ----------------------
        Nigdy rozmawiając z młodymi Polakami o świecie nie poruszali oni tematu
        Rosja. Nie jeżdżą tam ani na wakacje, ani na narty.

Zmyślasz.
    • czlowiek_ksiazka he he he red. Wacław = współczesny Custine :) 16.02.13, 14:57
      "Od czasów klasycznych „Listów z Rosji” markiza Custine to jeden z najciekawszych literackich opisów tego kraju i jego mieszkańców. Reportaże, korespondencje i felietony dziennikarza „Gazety Wyborczej” pochodzą z lat 1998–2012."

-
      • eva15 Re: he he he red. Wacław = współczesny Custine :) 16.02.13, 15:16
        Ale cyrk! Z jednej strony Custine, z drugiej Gogol!
        GW wysoko z tym swoim domowym "pisarzem" mierzy.
        • czlowiek_ksiazka Re: he he he red. Wacław = współczesny Custine :) 16.02.13, 15:27
          Mnie się wydaje, że w elytarnych polskich środowiskach opiniotwórczych red. (Markiz) Wacław uchodzi za kogoś w rodzaju Obiektywnego Obserwatora Rzeczywistości, Krynicę Prawdy o Rosji.

Stonowany, wyważony mędrzec - z brodą jak u Marksa!

Nietykalny Myśliciel.
          • eva15 Re: he he he red. Wacław = współczesny Custine :) 16.02.13, 15:34
            Z tym reklamowaniem dzieł zebranych swego markiza Wacława GW przeszła samą siebie.
            • czlowiek_ksiazka Re: he he he red. Wacław = współczesny Custine :) 17.02.13, 00:09
              Wiesz - tu nie chodzi o ęntelegentuff z GazWybu.
              Wiesz o tym, bo tysiąc razy już gderaliśmy na ten temat.

Zobacz, ciekawy artykuł o polskich mediach wobec Rosji, nie tylko ten żałosny GazWyb z Markizem red. Wacławem:

sol.myslpolska.pl/2013/02/rusofobia-jako-ostatnie-stadium-„polskiej-prawicy”/
              Nic dodać - nic ująć?

"Z-daniem Polaków jest zwalczać Rosję. Sprawa polska jest funkcją sprawy rosyjskiej. Polityka polska tylko o tyle ma sens i rację, o ile szkodzi Rosji, o ile podważa jej potęgę i kłdzie tamę jej ekspansji. Gdyby Rosji nie było, Polska właściwie nie miałaby racji istnienia. Stosunkiem do Rosji mierzy się patriotyzm Polaka, jego lojalność narodową, jego wartość moralną i osobistą."

Czy ja to napisałem? :)
              Ciężkie schorzenie - nikt praktycznie nie chce go leczyć...
              Może za późno, może nie ma już sensu?
              • eva15 C_k 17.02.13, 13:09
                czlowiek_ksiazka napisała:

> Zobacz, ciekawy artykuł o polskich mediach wobec Rosji, nie tylko ten żałosny G
                > azWyb z Markizem red. Wacławem (...)

Przeczytałam dzisiaj ten artykuł. No proszę, nie tylko J. Engelgard potrafi pisać z sensem, teraz będę taż zwracać uwagę na M. Braun.
                Fajne cytaty z Giertych sen. i z K. Klausa.
    • mara571 chce uspokoic Evcie i troche c_k 16.02.13, 15:03
      ksiazki napisanej przez pana Radziwonowicza i wydanej przez Agore z pewnoscia nie kupie i nie pozycze, aby przeczytac. Szkoda czasu.
      Sadze c_k, ze redaktor Waclaw jest od dawna w glebi duszy Rosjaninem i zaloze sie, ze w Warsiawce nie przetrwalby nawet roku.
      Calosc artykulu radze potraktowac jako reklame Agory we wlasnym interesie.
      Podobno firma ma problemy finansowe i W. Rapaczynska wrocila na fotel prezesa spolki.
      • eva15 Re: chce uspokoic Evcie i troche c_k 16.02.13, 15:13
        Chyba tylko dlatego nie kupisz, bo zarobiłaby na tym Agora.
        W Niemczech, gdy tamtejsi paszkwilanci publikują "dzieła" o Rosji to biegniesz i kupujesz. Czytasz tę propagandę z zapałem i jeszcze ją dalej rozpowszechniasz na forum.
        • j-k z jeszcze wiekszym zapalem krytkowalas USA 16.02.13, 15:21
          eva15 napisała:
          . Czytasz tę propagandę z zapałem i jeszcze ją dalej rozpowszechniasz na forum.

Z jeszcze wiekszym zapalem krytkowalas tu USA, az przestalo to byc zabawne, a stalo sie nudne.
        • mara571 Re: chce uspokoic Evcie i troche c_k 16.02.13, 15:33
          Agora to jedno. O tym, jak bardzo cenie "tforczosc" i wiarygodnosc waclawowych powiastek pisalam na forum wielokrotnie.
          A co napisal Roth w ksiazce, nie o Rosji, ale o Gazpromie, potwierdza sie z uplywem czasu.
          Np. Stiepanowa-story.
          • eva15 Re: chce uspokoic Evcie i troche c_k 16.02.13, 15:37
            Nie myślę czytać Rotha i tym bardziej kupować. Przerzuciłam w księgarni kilaknaście stron pijąc kawę w wygodnym fotelu i to mi absolutnie wystarczyło. Powinien się zaprzyjaźnić z Radzinowiczem, obaj są wyrobnikami propagandy na rosyjskiej działce.
          • przyjacielameryki Re: chce uspokoic Evcie i troche c_k 16.02.13, 16:26
            mara571 napisała:

> Agora to jedno. O tym, jak bardzo cenie "tforczosc" i wiarygodnosc waclawowych
            > powiastek pisalam na forum wielokrotnie.

Lepsze i bardziej wiarygodne są informacje od romrusa?

A co spowodowało, że nie ufasz "wacławowym powiastkom"? Masz mara jakieś konkretne ku temu powody? On kłamie, sieje propagandę antyrosyjską?
            I
            • mara571 Re: chce uspokoic Evcie i troche c_k 16.02.13, 16:57
              kiedy pytam Romrusa o konkretne sprawy dostaje rzeczowa odpowiedz.
              Romrus nalezy do licznej grupy ludzi, ktorym obecny putnowski system odpowiada. POdobnie jak tobie obecne rzady PO.
              Tak jak ty masz prawo popierac i linie GW i rzad Tuska, tak samo Romrus moze popierac Putina.
              Wacek utracil w moich oczach wiarygodnosc piszac o Chodorkowskim i panienkach z Pussy-Riot.
              • przyjacielameryki Re: chce uspokoic Evcie i troche c_k 16.02.13, 19:00
                mara571 napisała:

> kiedy pytam Romrusa o konkretne sprawy dostaje rzeczowa odpowiedz.

No tak, te rzeczowe informacje widać było w szczególności w dyskusji romrusa z felusiakiem o demonstracjach i w ogóle o prawie ale i wielu innych miejscach np. w wymianie zdań z borką. Sadzisz, że borka kłamie a romrus udziela "rzeczowych odpowiedzi"?
                Ale oczywiście każdy ma prawo do własnych wyborów i ocen.
                • mara571 Re: chce uspokoic Evcie i troche c_k 16.02.13, 19:33
                  ja pytam o rzeczy prozaiczne to raz.
                  W dyskusji o interpretacji prawa (demostracje) prawie nie bralam udzialu. Troche znam USA, wiem co nieco jak ten kraj tika.
                  Dyskutanci nie chcieli zrozumiec roznicy w przykuciu sie do plotu, bedacego wlasnoscia rzadu, a swoim wlasnym, pomiedzy prywatnym parkiem a publicznym.

A tak naprawde to malkontentowi chodzilo o oblude jednego z Kennedych. Forsa z reklamy od Wenezuelczykow tak, rurociag naftowy w USA nie.
                  Ta sama obluda dotyczy Niemcow, ktorzy lata cale domagali sie wylaczenia elektrowni atomowych, a jak przyszlo co do czego i trzeba bedzie wybudowac linie wysokiego napiecia w poblizu ich wsi lub miasta tworza natychmiast komitety protestacyjne.
              • herr7 Re: chce uspokoic Evcie i troche c_k 17.02.13, 13:06
                Mara. Wacek jest przede wszystkim propagandzistą i jak sądzę jego dziennikarstwo znamionuje upadek GW jako medium. On stara się przedstawiać Rosję oczyma bardzo nikłego procenta ludzi w Rosji, jaki stanowi tzw. liberalna opozycja. Nasi putinowcy, z uwagi na małą liczebność tej grupy uważają tę grupę za niegroźną. Zapominają, że są to zwykle ludzie będący potomkami bolszewickich komisarzy w linii prostej, którzy czekają na swoją "rewolucję lutową". Obserwując co się dzieje w Rosji, a przede wszystkim skalę panującego tam rozprzężenia uważam, że ta "rewolucja" może zdarzyć się lada dzień. Jest raczej oczywiste, że drugiej "rewolucji lutowej" Rosja jako państwo zwyczajnie nie przetrwa. Co więcej, uważam że znacząca część obecnej elity gra świadomie na rozpad tego kraju.
    • borrka Czekista bukwar glosem sumienia :) 16.02.13, 15:43
      Przeciez bukwar nikogo nie reprezentuje, poza komorka propagandy fsb.
      Falszywe oburzenie publikacjami GW, rozwesela, bo Rosjanie reprezentuja podobny punkt widzenia.
      Dlatego potrzeba bukwara, URSY i wesolej, czekistowskiej komandy by troche nakrecic NSBzTiT.
      Ale tak bardzo i masowo, to oni sie nami nie interesuja.
      Bukwar bez Effci, diengi na wieter.
      • aritmus On ma chory poglad. 16.02.13, 15:49
        Szczeka, bo mu placa.
        • borrka I szanujmy jego prace. 16.02.13, 15:51
          Brawo, bukwar !
      • romrus Re: glosem sumienia? 16.02.13, 15:54
        borrka napisał:
        > Falszywe oburzenie publikacjami GW

Jakie oburzenie?
        Przeciez oprocz smiechu publikacji Wacka nic spowodowac nie moga.

> Ale tak bardzo i masowo, to oni sie nami nie interesuja.

Wrescie prawda.
        Tak samo zdaniem Wacka.

Borat, mozecie stworzyc z Wackiem wpanialy duet, bo klaunow ma byc dwa - rydy i bialy.
        Tu - rudy, bo Wacek to smutas:-)
        • aritmus Krucafuks. 16.02.13, 16:17
          A nie przyszlo tobie na mysl, ze sam za blazna robisz? Jestes tworem tej wschodniej kultury i przez to samo jestes niewiarygodny. Nie potrafisz, nie mozesz i nie chcesz odniesc sie do historycznych, a wiec sprawdzonych, uwarunkowan, ktore taka, a nie inna opinie napisaly.

Rusz mozgiem, a serce zostaw w spokoju.
    • borrka Nie jestem miarodajny. 16.02.13, 16:05
      Znajac codziennosc Matuszki, podchodze do publikacji GW obojetnie.
      Ale sa one dosc prawdziwe, tyle, ze nie zawsze aktualne w 100%.

Jednak ponownie, wielkich przeklaman nie dostrzegam.
      Tylko, jesli mowia o tym NSBzTiT, wszystko jest okey.
      Nie daj boze, zajaknie sie obcy, zostaje mianowany z automatu na rusofoba :)))
      Lubie NSBzTiT!
    • igor_uk Nie trzeba kochac Rosje. 16.02.13, 16:32
      A nie Rosje Putina,a nie Rosje Bulhakowa.
      Wystarcze, jak pozbedziecie sie swoich kompleksow wobec Rosjan i wtedy potraficie widziec Rosje,jako zwykly Kraj .
      • przyjacielameryki Re: Nie trzeba kochac Rosje. 16.02.13, 16:54
        igor_uk napisał:

> A nie Rosje Putina,a nie Rosje Bulhakowa.
        > Wystarcze, jak pozbedziecie sie swoich kompleksow wobec Rosjan i wtedy potrafi
        > cie widziec Rosje,jako zwykly Kraj .
        >

Polacy nie mają żadnych kompleksów wobec Rosji czy Rosjan. Poczucie humoru cały czas ci dopisuje. Polacy mają po prostu dobrą pamięć i niezle znają historię.
        • romrus Re: Maja, Amigo, maja 16.02.13, 16:59
          > Polacy nie mają żadnych kompleksów wobec Rosji czy Rosjan.

A ty sluzysz przykladem:
          forum.gazeta.pl/forum/w,50,142566563,142575718,Re_No_prosze.html
        • igor_uk ha,ha. 16.02.13, 17:03
          To forum jest dobrym miejscem,gdzie te kompleksy widac.
          Popatrz na to, ile watkow ile postow poswieconych jest Rosji i Putinu.
          • wojciech.2345 Re: ha,ha. 16.02.13, 17:35
            igor_uk napisał:
            > To forum jest dobrym miejscem,gdzie te kompleksy widac.
            > Popatrz na to, ile watkow ile postow poswieconych jest Rosji i Putinu.
            ---------------
            Igorku,
            nie ma zainteresowania Rosją w Polsce.
            Kontakty biznesowe są minimalne i nie jeździmy do Was
            na wakacje.

Pisałem o tym wielokrotnie.
            Nawet dzisiaj.
      • wojciech.2345 Re: Nie trzeba kochac Rosje. 16.02.13, 17:16
        igor_uk napisał:
        > Wystarcze, jak pozbedziecie sie swoich kompleksow wobec Rosjan i wtedy potrafi
        > cie widziec Rosje,jako zwykly Kraj .
        ---------------
        Ja się zakochałem w Rosji.
        Zbieram na igloo.
        Zamieszkam w igloo obok Twojego igloo.

Będę szczęśliwy.
    • felusiak1 nie warto czytać 16.02.13, 19:12
      tak mi tu mówią bo ten wacek to jest trefny facet i nie przetrwałby w warszawce roku.
      szczerze mówiąc antyreklama zacheca do przeczytania. ale poczekam kiedy bedą toto sprzedawać po 2 złote.
      • mara571 Re: nie warto czytać 16.02.13, 19:37
        Felusiak, to byla moja prywatna decyzja i opinia.
        Nie chcialabym, zeby sie okazalo, ze sprzedaz ksiazki W.R. kuleje, bo ja cos napisalam.
        Co innego opinia c_k, on sie zna na literaturze i filozofii. I wie co naprawde dzieje sie w Rosji.
        • felusiak1 Re: nie warto czytać 16.02.13, 22:15
          nie mam najmniejszego pojecia na czym zna się człowiek ksiażka ale czytajac jego wypowiedzi odnoszę wrażenie, że mam do czynienia z infantylna logiką i niemożnością kojarzenia prostych rzeczy.
          nie wątpię, że wie znacznie wiecej ode mnie co sie dzieje w rosji ale wie też więcej o tym co się dzieje w USA. Może on jest tak genialny jak efka albo igor?
          Tego Radziwinowicza nie znam ale z checią poczytam i ocenię. W tym wypadku wolałbym oceniać po przeczytaniu. Natomiast nie kupiłbym i nie czytałbym korespondenta GW w Waszyngtonie bo czytałem kilka jego reportaży i wiem czym on pachnie.
          A tak na marginesie co to znaczy wiedzieć jak jest naprawdę?
          Z jednej strony masz opis rzeczywistości bezrobotnego szukającego pracy, ktory ledwie koniec z końcem wiąże a z drugiej kontraktowego wykładowcę na podrzędnym uniwersytecie, ktory goni 100 tysiecy rocznie pracując 20 godzin tygodniowo. Obaj żyją w tym samym USA ale w dwóch różnych rzeczywistościach i w jaki sposob można powiedzieć, że wiedzą jak jest naprawdę?
          • eva15 Szukanie prawdy... 16.02.13, 22:31
            felusiak1 napisał:

> Tego Radziwinowicza nie znam ale z checią poczytam i ocenię. W tym wypadku wola
            > łbym oceniać po przeczytaniu. Natomiast nie kupiłbym i nie czytałbym koresponde
            > nta GW w Waszyngtonie bo czytałem kilka jego reportaży i wiem czym on pachnie.

Zakładasz, że korespondent GW w USA to pomyłka przy pracy i inni są lepsi? Na czym opierasz takie założenia? Czy może na tym, że przekręcanie faktów o Rosji jest prawidłowe, a o USA już nie?

> A tak na marginesie co to znaczy wiedzieć jak jest naprawdę?
            > Z jednej strony masz opis rzeczywistości bezrobotnego szukającego pracy, ktory
            > ledwie koniec z końcem wiąże a z drugiej kontraktowego wykładowcę na podrzędnym
            > uniwersytecie, ktory goni 100 tysiecy rocznie pracując 20 godzin tygodniowo. O
            > baj żyją w tym samym USA ale w dwóch różnych rzeczywistościach i w jaki sposob
            > można powiedzieć, że wiedzą jak jest naprawdę?

Jako tako wiedzieć jak jest naprawdę (do końca i tak nikt nie wie) to przedstawić rzeczywistość możliwie obiektywnie w całej jej złożoności. Są świetni autorzy piszący o Rosji, którzy potrafią to zrobić, Wacek R. na pewno do nich nie należy.
            • felusiak1 Re: Szukanie prawdy... 16.02.13, 22:41
              jakiego swietnego autora poleciłabyś?
              • eva15 Re: Szukanie prawdy... 17.02.13, 00:20
                felusiak1 napisał:

> jakiego swietnego autora poleciłabyś?

Przede wszystkim Petera Scholl - Latour, to ikona, absolutny szczyt mądrego, super wykszałconego, wnikliwego żurnalizmu zahaczającego o filozofię, po nim długo, długo nic, nie tylko w odniesienu do Rosji. Co do Rosji, to później np. Gabrielle Krone-Schmalz.
                • felusiak1 Re: Szukanie prawdy... 17.02.13, 00:36
                  po niemiecku nie potrafię.
                  a czy jest jakiś polski autor?
                  • eva15 Re: Szukanie prawdy... 17.02.13, 00:46
                    felusiak1 napisał:

> po niemiecku nie potrafię.

P. Scholl- Latour jest niemieckim Francuzem, lub francuskim Niemcem i po części na dokladkę także i Zydem Zydem - co kto woli. Jest bardzo znany, niedościły w swej głębokiej wiedzy i przenikliwości, na pewno jest tłumaczony na angielski. Gabrielle Krone -Schmalz przypuszczalnie nie. Ona nie ma zapewne tej wiedzy co P. Sch.- L. ale też jest dobra.

> a czy jest jakiś polski autor?

Nie mam dokładnego przeglądu, ale mądrze o Rosji pisze prof. Andrzej de Lazari z Łodzi - on się nią zawodowo zajmuje (to też zresztą mieszaniec: francusko-rosyjsko-polski) . Dobrym, niezawodowym, ale wnikliwym obserwatorem Rosji jest prof. Łagowski, ale on to robi tylko z doskoku, dorywczo.
                    • eva15 Re: Szukanie prawdy... 17.02.13, 00:48
                      Prof. Łagowski publikuje na różne tematy, w tym rosyjskie, w "Przeglądzie".
                  • przyjacielameryki Re: Szukanie prawdy... 17.02.13, 12:31
                    felusiak1 napisał:

> po niemiecku nie potrafię.
                    > a czy jest jakiś polski autor?

Owszem, Krystyna Kurczab Redlich "Głową o mur Kremla".
                    • eva15 Re: Szukanie prawdy... 17.02.13, 12:51
                      Ha, ha, no ta to wali takie "perełki intelektu", że nawet Wacek R. jest przy niej za krótki!
      • eva15 Feluś, sam dałeś Radziwinowiczowi negatywną ocenę 16.02.13, 22:25
        felusiak1 napisał:

> szczerze mówiąc antyreklama zacheca do przeczytania. ale poczekam kiedy bedą to
        > to sprzedawać po 2 złote.

i słusznie, bo długo nie będziesz musiał czekać, po co więc przepłacać? Sam wyczuwasz, że towar niewart ceny i warto poczekać na przecenę.

• mouse_m Re: Książka o Rosji 16.02.13, 21:42
      Autor książki zraził mnie do siebie swoimi artykułami o Rosji, bardzo jednostronnymi, tak jakby Rosję oglądał znad kieliszka w jakimś obskurnym barze na zadupiu Moskwy. Więc jego książki nie kupię.To dla mnie taka trochę stracona szansa red. W.R. Kilkanaście lat w Rosji i talki cholernie zawężony punkt widzenia. Można zaśpiewać na polska nutę - "miałeś chamie złoty róg..."
      • romrus Re: Przyczyna jest prosta 16.02.13, 21:54
        mouse_m napisał:
        > Autor książki zraził mnie do siebie swoimi artykułami o Rosji, bardzo jednostronnymi, tak jakby Rosję oglądał znad kieliszka w jakimś obskurnym barze na zadupiu Moskwy.

Pan Wacek nic nie pisze wlasnorecznie, on zna okolo 10 opozycyjnych portalow rosijskich, ktory oczewiscie sa jednostronny, bo przedstawia ta sama opcje polityczna.

Kazdy artykul W to tylko kompilacja z kawalkow tekstow, pozbieranych na tych portalach.
        Za zwyczaj ten proces mu zajmuje 3-4 dni, bo wlasnie o tyle kazdy jego artykul jest spozniony odnosnie wydarzenia, o ktorym pisze.

Co do kieliszka, to na abstinenta on mi nie wyglada:-)
        • felusiak1 Re: Przyczyna jest prosta 16.02.13, 22:29
          Bardzo prosta, polegajaca na innej mentalności. Wśród rosjan 2 lata dla pussy riot wydaje się łagodną karą dla nas na zachód od rosji kara wydaje się niewspółmierna do czynu.
          Ja widzę to jako 10 tys rubli i 100 godzin czynu społecznego na rzecz kościoła.
          Rosja jest dla mnie egzotyczna i irracjonalna.
          Wy widzicie wszędzie szpiegów i wywrotowców chcacych zniszczyć rosję.
          Może z tego powodu sposób w jaki Radziwinowicz odbiera rzeczywistość jest nieco skrzywiony.
          Mój rosyjski kolega wyraził sie o Putinie słowami: Этo щyр
          • eva15 Prowokatorki wiedziały, gdzie wleźć 16.02.13, 22:36
            felusiak1 napisał:

> Bardzo prosta, polegajaca na innej mentalności. Wśród rosjan 2 lata dla pussy r
            > iot wydaje się łagodną karą dla nas na zachód od rosji kara wydaje się niewspół
            > mierna do czynu.
            > Ja widzę to jako 10 tys rubli i 100 godzin czynu społecznego na rzecz kościoła.
            > Rosja jest dla mnie egzotyczna i irracjonalna.

Wystarczyłoby, aby te idiotki-prowkatorki zrobiły swój występ w synagodze lub meczecie, by Zachód (i zapewne i ty) uznał karę sądu rosyjskiego za bezczelnie niską.
            • wojciech.2345 Re: Prowokatorki wiedziały, gdzie wleźć 16.02.13, 22:41
              Eva,
              kara nie może być zemstą.

A takie wrażenie odnosi się słysząc o rosyjskich wyrokach
              i to nie tylko w tej sprawie.
            • felusiak1 Re: Prowokatorki wiedziały, gdzie wleźć 16.02.13, 22:43
              evuniu nie wiem co zachód uznałby ale z całą pewnością czy to w cerkwi, kościele, meczeci lub synagodze 10 tys i 100 godzin oceniam jako surową karę.
          • igor_uk felus. 16.02.13, 22:55
            Nie znasz Rosji i Rosjan,stad ta twoja zarozumialosc.
            • wojciech.2345 Re: felus. 16.02.13, 22:57
              igor_uk napisał:
              > Nie znasz Rosji i Rosjan,stad ta twoja zarozumialosc.
              -----------------
              Ale Wacek chyba zna?

Babcia Rosjanka z Uralu, dziadek Polak z Syberii.
          • romrus Re: Przyczyna jest prosta 16.02.13, 23:11
            felusiak1 napisał:

> Bardzo prosta, polegajaca na innej mentalności.
            >dla nas na zachód od rosji kara wydaje się niewspółmierna do czynu.

I to pisze hipokryto z kraju, gdzie za przekrety finansowy sad wypijuse 150 lat wiezenia:-)
            Daj sie siana, felus.

I niby co, inna mentalnosc Rosjan usprawedliwia dziennikarza, ktory nic nie pisze sam, a kopiuje teksty z innych portali z opozdnieniem na 3-4 dni? Z powodu mentalnosci kraju zostaje dobrym dziennikarzem?
            Zenada.

P.S. Nie musis odpowiadac na kazdy moj post slowami "inna mentalnosc".
            Wiem ze mam inna i wcale z tego sie nie martwie, lecz na odwrot.
            Absolutnie by nie chcial miec az tak wyprany mozg.
            Nie musis sie powtarzac, marudo:-)
          • mongolszuudan Re: Przyczyna jest prosta 17.02.13, 01:15
            > Mój rosyjski kolega wyraził sie o Putinie słowami: Этo щyp.

A dlaczego twoj rosyjski kolega mowi o Putinie rosyjskimi literami po polsku??? Zdaje sie ze twoi rosyjskie koledzi sa takimi samymi fantazjami twojego zfrustrowanego na Putinie mozga, jak fantastyczne koledzi borrki, ktore u niego w kazdym rosyjskim miaste i wszyscy Putinonienawisnici.
          • romrus Re: Ja sie ciesze, felus,... 17.02.13, 03:29
            felusiak1 napisał:
            > Mój rosyjski kolega wyraził sie o Putinie słowami: Этo щyр

...ze twoj kolega tak mowi.

Porownuje Putina z pieknym ptzaszkem, zwanym po polsku "Łuskowiec zwyczajny".

Innego znaczenia slowa "щyр" w jezyku rosijskim nie ma.

Wiec, albo twemu kolege Putin podoba, albo cos cie sie popieprzylo.
            Albo kolega jest Polakiem czy ty sam go tak nazywasz, wiec nie potrzebnie bylo to slowo pisac cyrylica i klamac ze to powiedzial Rosjan.
          • walter622 "Piździsz" Feluś 17.02.13, 12:10
            felusiak1 napisał:
            > Mój rosyjski kolega wyraził sie o Putinie słowami: Этo щyр

Feluś, jak już musisz zmyślać to rób to z głową. -:)))))

ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D1%8B%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D1%89%D1%83%D1%80
            • igor_uk dajcie spokoj felusiu. 17.02.13, 12:16
              To starszy czlowiek,ze slabym wzrokiem i zanikami pamieci.
            • eva15 "Piździsz" Feluś. Ale się feluś podłożył! 17.02.13, 13:19
              Popłakać się można ze śmiechu, jakie pułapki językowe czekają na propagandzistów, przekładających dosłownie z polskiego na rosyjski.
              • igor_uk Re: "Piździsz" Feluś. Ale się feluś podłożył! 17.02.13, 13:26
                Kiedys musialem jemu uswiadomic,ze denominacja i nominal,to dwie rozne rzeczy.
                Nie sadze,ze jest glupi i nie posiada wiedze,po prostu daleko nie kazdy potrafi utrzymac do glebokiej starosci jasnosc umyslu.
                Ta wpadke zaliczylem by do ataku pomrocznosci jasnej ,ktora jest bezlistosna dla czlowieka w kazdym wieku.
              • walter622 Re: "Piździsz" Feluś. Ale się feluś podłożył! 17.02.13, 13:36
                eva15 napisała:

> Popłakać się można ze śmiechu,

Ale trzeba przyznać, że bardzo się starał. Dla większej "wiarygodności" nawet sobie sprawił
                w tym celu ruską klawiaturę -:))))))))
                Tak czy inaczej, rozszerzył sobie wiedzę z zakresu ornitologii.
                • igor_uk Re: "Piździsz" Feluś. Ale się feluś podłożył! 17.02.13, 13:46
                  Ruska klawiature felus sobie sprawil wczesniej.Od jakiegos czasu pisze do mnie - пoшел нa хyй. I to pisze bezblednie.
                  • eva15 Re: "Piździsz" Feluś. Ale się feluś podłożył! 17.02.13, 13:49
                    igor_uk napisał:

> Ruska klawiature felus sobie sprawil wczesniej.Od jakiegos czasu pisze do mnie
                    > - пoшел нa хyй. I to pisze bezblednie

Może sprawdił pisownie w internecie, a nie u jakiegoś wyimaginowanego "rosyjskiego kolegi"?
                    • igor_uk Jestem pewien tego, 17.02.13, 15:21
                      ze tak on i zrobil.
                      felus idzie w slady boriski,u ktorego rowniez dla kazdej okazji jest przyjaciel pod reka.
                • eva15 Re: "Piździsz" Feluś. Ale się feluś podłożył! 17.02.13, 13:47
                  walter622 napisał:

> Ale trzeba przyznać, że bardzo się starał. Dla większej "wiarygodności" nawet sobie sprawił w tym celu ruską klawiaturę -:))))))))
                  > Tak czy inaczej, rozszerzył sobie wiedzę z zakresu ornitologii.

Oj; Walter, masz dzisiaj dobry dzień, co wpis - spadam na podłogę ze śmiechu.
    • wojciech.2345 jestem przekonany, 16.02.13, 22:29
      że całe forumowe Czeka przeczyta tę książkę
      od dechy do dechy.

No i ten "Wacek" będzie przywoływany przez nich
      nawet przez sen.
      • yurek11111 A ja jestem przekonany,ze bolszewice to glupole... 17.02.13, 01:10
        Przeczytalem wszystkie wpisy,i stwierdzam ze WSZYSCY opinie o ksiazce serwuja z pozycji oceny autora a nie ksiazki....
        Pierwsze pytanie jest ,czy ktokolwiek przeczytal ksiazke,ja nie przeczytalem jeszcze,ale przeczytalem dwa urywki zamieszczone w GW,i pytam Rosjan,oraz tych wszystkich ktorzy twierdza ze tak dobrze znaja Rosje,czy prawda jest ze pociag-chlodnia z niezidentyfikowanymi zabitymi zolnierzami rosyjskimi stal na stacji w Rostowie i wszystkie opisane przez WR, trudnosci matek poszukujacych swych synow ,czesto oskarzanych o czyny przestepcze ,ktore zrzucano na nich ,tylko dlatego ze jako umarli nie mogli sie bronic,sa prawdziwe,bo jezeli tak,to radze sie skupic na krytyce tego co opisal a nie tego kto napisal...
        • romrus Re: A ja jestem przekonany,ze bolszewice to glupo 17.02.13, 02:33
          yurek11111 napisał:

>czy prawda jest ze pociag-chlodnia z niezidentyfikowanymi zabitymi zolnierzami rosyjskimi stal na stacji w Rostowie

Nie wiem czy stoja teraz, ale w 2000 stali. OD 1995 ROKU.
          Nie byli pochowani, bo istniala mozliwosc zidentifikowania.
          Mozesz mi uwierzyc, ze Wacek w 100% w Rostowie nie byl i pisze jak zawsze z czyichs slow.

Ale co to ma wspolnego z "putinowska" Rosja, jesli ich na smierc wyslal Jelcyn?
          Za Putina przestali tam wysylac poborowych, a potem w ogole skonczono ta j@bana wojne, rozpoczeta prez denmokratycznych ulubiencow Zachodu z Berezowskim na czele.

I to wlasnie sa wackowski manipulacji, wszystki grzechy rzadow Rosji od cara po dzis sa weszany na Putina.
          Korupcja, ktora istniala zawsze, a za Jelcyna siegnela zenitu, bo roskradiono caly branzy przemyslu.
          Problemy armii, ktora za Jelcyna byla po prostu glodna a smarkaczy wyslano pod kuli zawodowcow z Arabii.
          System edukacji, rozwalony za Jelcyna na amen, szczegolnie szkoly zawodowy, osrodki sportowy dla dzieci.
          Medicyna, na ktora za rzady Jelcyna nie dawali zlamanego grosza, z tym ze i za komune nie bylo az za dobrze.

Zrzeszta absolutnie nie obchodzi kto i co mysli o Rosji.
          Raczej odwrotnie, takim jak Wacek mame byc nawet wdzieczny.
          Niz wiecej takich palantow ma wplyw na ksztaltowanie opinii publicznej, na podejmowanie decyzji przez politykow - tym lepiej dla nas.

Niz gorszej o nas pisza na Zachodzie, niz wiecej naciskaja, tym szybczej i mocnej spoleczenstwo dochodzi do siebie i solidarizuje sie. Rosjanom wystarcze przeczytac artykul czy ksiazke Wacka, ktory w 100% beda przetlumaczony na rosijski, a potem spojrzec za okno. Za poparcie Pyssi Ryot - otdzielne wielki dzieki. Po trzech miesiacy sondazy pokazali ~80% wierzoncych (roznych konfesji), bylo znacznie mniej, i 86% poparcia wyroku PR, to znaczy ze nie tylko prawoslawni, ale wyznawcy wszystkich religii poparli wyrok.

Bylem bardzo prozachodnim czlowiekem, z dziecinstwa dobrze znalem jezyki obce, mialem prace zwiazana ze wspopraca miedzynarodowa. I co? W ciagu ostatnich 10 lat stalego ataku na Rosje i jej rzad, cala moja proeuropejskosc wyleciala przez komin. A ostatni poltora roku przekonali mi ze poglady prozachodni to wielka szkoda dla mego kraju.
          A naiwazniesze, ze moi poglady podzielaja moi synowi.

Beda zmiany. Jesli na dzis liberalna opozycja w Rosji to powod dla kpin, to wkrotce ja zaczna po prostu bic, i to bez zadnego przymusu ze ztrony wladzy, tak - dla przyjemnosci.

Nich, wiec, Wacek pisze dalej, a publicznosc zachodnia to lyka.
          Jestem za.
          • borrka Klamliwa wypowiedz. 17.02.13, 12:32
            Znam takich dziesiatki.
            Doskonale wiesz, ze wiele zarzutow jest prawdziwych, ale nie potrafisz przyznac, ze realia zycia w Rosji odbiegaja na lata swietlne od Zachodu.
            Jak kiepskim by ten Zachod nie byl.
            Nie potrafisz wydusic prawdy - uwazasz klamstwo propagandowe za patriotyczny obowiazek.

Ksiazka bedzie przetlumaczona?
            To oczywiste w kraju, ktory ZUPELNIE nie interesuje sie Polska :))))
            Podobnie, jak czekistka URSA.
            Ksiazka nie jest pewnie rewelacyjna, bo nieaktualna.
            Lepiej tlumaczcie moje posty.
            Co zreszta pracowicie czynicie - sam bylem zaskoczony, jak dalece moja skromna osoba interesuje Matuszkanistow !
            • igor_uk Megalomania syna kucharki. 17.02.13, 12:37
              borrka napisał: Lepiej tlumaczcie moje posty.Co zreszta pracowicie czynicie - sam bylem zaskoczony, jak dalece moja skromna osoba interesuje Matuszkanistow !

• przyjacielameryki Re: Klamliwa wypowiedz. 17.02.13, 12:43
              Ja Borka zawsze czytam Twoje posty i faktycznie są one dla mnie ważnym zródłem informacji o Rosji. W zasadzie Twoje informacje nie odbiegają specjalnie od tego co pisze "Wacek" w swoich korespondencjach. Książkę jego przeczytam z pewnością.
              • borrka Jego ksiazka stanowi zbior... 17.02.13, 12:57
                Reportazy z wielu lat (chyba?).
                To czyni ja nie do konca aktualna.
                Trzeba selektywnie podchodzic do materialu, bo Rosja sie zmienia.
                • przyjacielameryki Re: Jego ksiazka stanowi zbior... 17.02.13, 13:13
                  borrka napisał:

> Reportazy z wielu lat (chyba?).
                  > To czyni ja nie do konca aktualna.
                  > Trzeba selektywnie podchodzic do materialu, bo Rosja sie zmienia.

Z pewnością tak. Ale w tych opisach nie tyle chodzi o konkretne fakty(chociaż pewnie też) a pewną filozofię życia, wartości, zasady, mentalność . . . . itp.
                  Do takich opinii zawsze trzeba podchodzić z rezerwą bo one są subiektywne i sporo zależy do ogólnego nastawienia autora do danego kraju. Ale nie można też ich całkowicie odrzucać, jak z każdą informacją.
              • igor_uk przyglup proamerykanski pograzyl syna kucharki. 17.02.13, 13:33
                przyjacielameryki napisał: W zasadzie Twoje informacje nie odbiegają specjalnie od tego co pisze "Wacek" w swoich korespondencjach.

Zawsze twierdzilem,ze boriska "zna" Rosje wylacznie z krotkich reportaze "wackow".
                Nie zapomne relacje boriski z "pobytu" w Moskwie (prawdopodobnie wirtualnemu),w ktorych on napisal,ze w Moskwie sa korlki na drogach i ze Moskwa to jeden wielki plac budowy.
                Przed boriska tego nikt nie zauwazyl :-)))))
                • przyjacielameryki Re: przyglup proamerykanski pograzyl syna kuchark 17.02.13, 19:07
                  igor_uk napisał:

> przyjacielameryki napisał: W zasadzie Twoje informacje nie odbiegają specjal
                  > nie od tego co pisze "Wacek" w swoich korespondencjach.

>
                  > Zawsze twierdzilem,ze boriska "zna" Rosje wylacznie z krotkich reportaze "wacko
                  > w".
                  > Nie zapomne relacje boriski z "pobytu" w Moskwie (prawdopodobnie wirtualnemu),
                  > w ktorych on napisal,ze w Moskwie sa korlki na drogach i ze Moskwa to jeden wie
                  > lki plac budowy.
                  > Przed boriska tego nikt nie zauwazyl :-)))))

Cha!, cha! Ale webbrygada się zleciała i sekunduje sobie nawzajem. Brawo! Miernoty kremlowskie boją się prawdy jak ognia i ciekawe dlaczego?. Dla mnie to co pisze "Wacek" jest tak samo wiarygodne jak to co pisze borka. Kropka!
                  Dlaczego tak bardzo boicie się tej prawdy? Sądzicie, że nieustannym mataczeniem, kłamaniem zmienicie swoją rzeczywistość??
            • romrus Re: Klamliwa ? 17.02.13, 14:27

A co konkretnie w mojej wypowiedzi jest klamstwem?
              Ja pisze o swoich osobistych uciach, ktory z zasady nie moga byc traktowany jako klamstwo, tak samo jak osobicty ucia kogos innego.

borrka napisał:
              > Doskonale wiesz, ze wiele zarzutow jest prawdziwych

Jest.

Wacek grzebal na smietniku od 1991 do 2013 i znalazl wiele nie ciekawych rzeczy, tyle ze poza smietnik nie wylazl.

Po odnalezeniu prawdiwych zarzutow za 20 lat zapakowal do jednego worka i przykleil tabliczke "Putinowska Rosja - wina Putina".

>ale nie potrafisz przyznac, ze realia zycia w Rosji odbiegaja na lata swietlne od Zachodu.

Lata swietlne? Daj sie siana, banderowcu i dbaj o swoja ojczyzne.

Zycie w Rosji odbiega sie od Zachodu, ale w miastach ponad milion mieszkancow juz nie az tak wyraznie. W Petersburgu w ogole tego nie czuje.

A naiwazniesze, palancie, kto cie powidzial ze Rosjanie chca zyc "jak na Zachodzie"?

> Nie potrafisz wydusic prawdy - uwazasz klamstwo propagandowe za patriotyczny obowiazek.

Jakiej prawdy, propagandisto?

Ze lepiej pracowac na Uralwagonzawodzie niz byc bezrobotnym w Grecji?

> Ksiazka bedzie przetlumaczona?
              > To oczywiste w kraju, ktory ZUPELNIE nie interesuje sie Polska :))))
              > Podobnie, jak czekistka URSA.

Rusobska tworczosc chetnie sie tlumaczy i jest bardzo popularna, przynosi kupe kase portalam tlumaczy. Polska, czy litewska, czy amerikanska - bez roznicy.

A zamiast p@dolic dyrdymaly, daj linki z rosijskiej prasy o Polske, jesli znajdzesz.
              Nikt juz nawet o smolenskiej paranoje nie pisze, bo sie zdnudzilo.

Zacznac interesowac sie i pisac, kiedy od Polski beda zalerzec jaki kolwiek decyzji miedzynarodowy wobec Rosji, a na razie nic takiego sie nie zapowiada.

> Ksiazka nie jest pewnie rewelacyjna, bo nieaktualna.

Ha+sba+ra zrobi reklame i beda cacy.
              Przyjacele ameriki wydadza kase i lykna te stechly rewelacji jak nailepiej.
              • borrka Kolejne klamstwa. 17.02.13, 15:09
                Rosjanie chca zyc przyzwoicie, a wzorce moskiewskie, czy petersburskie sa ciagle od przyzwoitosci dalekie.
                O glubince nie mowimy i o Polsce nie mowimy.

Malzenstwa noworuskich yuppie mieszkajace w chruszczowkach, to dopiero standardy!
                Porazajace !
                Patrza nie na Grecje, bo to slaby wzorzec.
                Patrza na Niemcy i widza, co widza.
                Przeciwstawienie swej rodzimej bylejakosci, nowobogactwa zmieszanego ze zbednym luksusem, tymczasowosci, od spadku cen ropy, do kolejnego wzrostu.
                • romrus Re: Wiecej niz ty tu nikt nie klamie. 17.02.13, 15:40
                  borrka napisał:
                  > Rosjanie chca zyc przyzwoicie,

Oczewiscie.

> a wzorce moskiewskie, czy petersburskie sa ciagle od przyzwoitosci dalekie.

Ja cie prosze......

> O glubince nie mowimy i o Polsce nie mowimy.

A dlaczego nie mowime o Polsce i o naszej glubince?
                  Bo w Pskowie i Saransku lepiej mieszkac niz w Olsztynie i Bialej Podlasce?

> Malzenstwa noworuskich yuppie mieszkajace w chruszczowkach, to dopiero standardy!

A kto kupil w tym roku w Petersburgu 2 500 000 metrow s. mieszkan ekonom-klasy? Oligarchowie?

Nie mozna prze 90 lat nizszczyc kraj, przezyc dwie wojny swiatowy i jedna domowa, a potem w ciagu 10-15 lat wszystko naprawic.

Nie rozumiesz pisanego tekstu.
                  Nigdy nie pisalem ze Rosjanom pasuje bylejakosc.
                  Chca zyc dobrze, chca miec dobrobyt, ale U SIEBIE I NA SWOICH ZASADACH.

To ty, zakompleksiony czlowieczku, chcesz zyc "jak na Zachodzie" i z tego powodu wachasz sie gdzie sie da, nie majac nic stalego, Ojczyzne wlaczajac.
                  • borrka Zbyt dobrze Was znam... 17.02.13, 16:00
                    By nie rozumiec, o co idzie.
                    Publiczna krytyka stanu rzeczy w Matuszce, to nie na Wasze zdrowie, nerwy i mozliwosci.
                    Miedzy soba, jestescie bardzo krytyczni.
                  • wojciech.2345 Re: Wiecej niz ty tu nikt nie klamie. 17.02.13, 16:05
                    romrus napisał:
                    > Nie rozumiesz pisanego tekstu.
                    --------------
                    Forumowicze z Polski rozumieją pisany tekst.
                    Być może Polacy najlepiej na świecie rozumieją pisany
                    tekst. Zaskoczony?
                    ----------------
                    > Nigdy nie pisalem ze Rosjanom pasuje bylejakosc.
                    > Chca zyc dobrze, chca miec dobrobyt, ale U SIEBIE I NA SWOICH ZASADACH.
                    ---------------
                    Holendrzy praktykują coś co się nazywa kapitalizmem, kupiectwem,...
                    jakieś 500 lat. To co nazywamy "know-how" to efekt ich doświadczeń.
                    To co ty nazywasz dobrobytem na swoich zasadach to fikcja.
                    Jesteście za słabi by mówić o swoich zasadach.
                    Tego nie ma.
                    --------------------
                    > To ty, zakompleksiony czlowieczku, chcesz zyc "jak na Zachodzie" i z tego powod
                    > u wachasz sie gdzie sie da, nie majac nic stalego, Ojczyzne wlaczajac.
                    -------------------
                    No comment.

PS. Pojechałeś po bandzie.
                    • romrus Re: Wiecej niz ty tu nikt nie klamie. 17.02.13, 16:10
                      wojciech.2345 napisał:
                      > Forumowicze z Polski rozumieją pisany tekst.

To tak.

Gostki z Ukrainy i USA, natomiast, maja z tym wyrazny problemy.

• wojciech.2345 Re: Wiecej niz ty tu nikt nie klamie. 17.02.13, 16:19
                        romrus napisał:

> wojciech.2345 napisał:
                        > > Forumowicze z Polski rozumieją pisany tekst.
                        >
                        >
                        > To tak.
                        >
                        > Gostki z Ukrainy ....
                        ------------------
                        Gostki z Ukrainy wiedzą, że Polacy im dobrze życzą
                        i nie ukradną im ani ziemi, ani pieniędzy.

Fiutin przegrał.
          • wojciech.2345 Re: A ja jestem przekonany,ze bolszewice to glupo 17.02.13, 12:57
            romrus napisał:
            > Bylem bardzo prozachodnim czlowiekem, z dziecinstwa dobrze znalem jezyki obce,
            > mialem prace zwiazana ze wspopraca miedzynarodowa. I co? W ciagu ostatnich 10
            > lat stalego ataku na Rosje i jej rzad, cala moja proeuropejskosc wyleciala prz
            > ez komin. A ostatni poltora roku przekonali mi ze poglady prozachodni to wielka
            > szkoda dla mego kraju.
            > A naiwazniesze, ze moi poglady podzielaja moi synowi.
            -----------------------
            Spójrz na to forum. Zobacz jak Igor i Eva polaryzują rozmowy
            o Rosji. Chcą mówić do Plaków z pozycji siły.
            LOL.

Kto kogo atakuje?

• yurek11111 Pierwszy ksiazke WR powinien przeczytac Putin.... 17.02.13, 20:15
              Po przeczytaniu powinien odpalic chlopu premie,za to ze ma bez zadnych dodatkowych kosztow ,gotowa liste problemow do usuniecia z rosyjskiej rzeczywistosci/codziennosci , i zabrac sie za naprawe Rosji tak,by kazdy nastepny autor mogl tylko pisac:
              "Jest tylko jedna Rosja,uczciwa,sprawiedliwa i nieskorumpowana,Rosja ktora nie patrzy na sasiadow ,jak ich okrasc,ujarzmic i zabrac ich ziemie,Rosja kraj wspaniałej literatury, cudownych filmów. Rosja normalnych, prawych, ciepłych, dowcipnych ludzi,Rosja rzadzona przez ludzi ,ktorzy doszli do wladzy w wyniku UCZCIWEGO wyboru wiekszosci,Rosja ktora polityke swa prowadzi dla dobra swiata,a nie ktorej posuniecia polityczne,maja cechy msciwosci siedzacego na Kremlu genseka z KGB....
              Ech,pomarzylem troche.... :-))))
    • rusec11 Re: Książka o Rosji 17.02.13, 12:15
      kupie stopudowo, wacek to klasyk polskojezycznego kretynizmu jest,hehe
    • jk2007 polecam książki o Rosji M.Wilka 17.02.13, 14:17
      – Czy można pojąć Rosję rozumem? Czy jeden naród może zrozumieć drugi?
      – A czymże innym pojmujemy rzeczywistość, jeśli nie rozumem? Sercem możemy pokochać lub znienawidzieć, nogami – przejść, wątrobą – odczuć... Aliści pojąć możemy tylko rozumem! Pod warunkiem, że przeżywamy to, co staramy się pojąć. Piszę teraz książkę o Labradorze, w której rozmyślam na temat różnic pomiędzy włóczęgą i turystyką. Otóż jedną z zasadniczych różnic jest sposób oglądania świata. Turysta patrzy na świat z zewnątrz, a włóczęga od środka. Mircea Eliade twierdził, że aby ujrzeć świat od wewnątrz, należy go przeżyć. Jestem zdecydowanie po stronie włóczęgi... Żeby zrozumieć Innego, trzeba się opróżnić do głębi z własnych przesądów i racji. To jak ze szklanką, aby spróbować nowego wina, należy dokładnie ją umyć, by była czysta i sucha, tylko wtedy naprawdę nowy bukiet poczujemy w pełni!
      www.gazetapetersburska.org/pl/node/100
      • jabbaryt A może by napisac książkę o współczesnej Polsce 17.02.13, 16:21
        - o najdroższych autostradach w Europie
        - o kibolu, który naraził się władzy i przesiedział w pierdlu osiem miesięcy mimo że nie było żadnych dowodów. I o tym, że antyterroryści wpadli do mieszkania jego dziewczyny o 6 rana. Jej przestępstwo polegało na tym, że usiadła w czasie meczu na niewłaściwym miejscu.
        - o programie NFi gdzie aferałowie zawłaszczyli kilka procent majątku narodowego.
        - o moście wybudowanym przez Wisle do którego nie ma dróg dojazdowych.
        Można jeszcze długo wymieniać. Materiał na książkę jest. Tyle że osoba która taka książkę napisze zostanie uznana za oszalałego z nienawiści oszołoma i zrobi się z niego wariata. Jak z Herberta.
        Czy naszym powodem do zadowolenia ma być to że, Rosjaniei tkwią w gó...e po szyję a my tylko po pas?
        • igor_uk jabbaryt,respekt. 17.02.13, 16:35
          Dobry post .Mnie rowniez zostanowia,dla czego w Polsce tak podniecaja sie tym,co w Rosji dzieje sie?
          • wojciech.2345 Re: jabbaryt,respekt. 17.02.13, 17:14
            igor_uk napisał:
            > Dobry post .Mnie rowniez zostanowia,dla czego w Polsce tak podniecaja sie tym
            > ,co w Rosji dzieje sie?
            ------------------
            Igorku,
            w rozmowach o innych krajach decydują kontakty "face to face".
            I co ja słyszę? Włochy, Niemcy, Austriacy, Słowacy, ... .

O Rosji null.
        • przyjacielameryki Re: A może by napisac książkę o współczesnej Pols 17.02.13, 19:29
          jabbaryt napisał:

> - o najdroższych autostradach w Europie
          > - o kibolu, który naraził się władzy i przesiedział w pierdlu osiem miesięcy m
          > imo że nie było żadnych dowodów. I o tym, że antyterroryści wpadli do mieszka
          > nia jego dziewczyny o 6 rana. Jej przestępstwo polegało na tym, że usiadła w cz
          > asie meczu na niewłaściwym miejscu.
          > - o programie NFi gdzie aferałowie zawłaszczyli kilka procent majątku narodoweg
          > o.
          > - o moście wybudowanym przez Wisle do którego nie ma dróg dojazdowych.
          > Można jeszcze długo wymieniać. Materiał na książkę jest. Tyle że osoba która ta
          > ka książkę napisze zostanie uznana za oszalałego z nienawiści oszołoma i zrobi
          > się z niego wariata. Jak z Herberta.
          > Czy naszym powodem do zadowolenia ma być to że, Rosjaniei tkwią w gó...e po szy
          > ję a my tylko po pas?

Ale kto zabrania pisać książki o Polsce?? "Wacek" jest korespondentem GW w Rosji, mieszka tam od 15 lat i zna Rosję więc pisze o Rosji a nie o Karaibach. To normalne, że ktoś obcując z jakąś inną kulturą, innymi zwyczajami w innym kraju chce utrwalić te swoje obserwacje przez napisanie książki(czy zebranie w jedną całość swoich korespondencji)
          Np. w Polsce przez około 15 lat mieszkał i pracował aktor i nauczyciel niemiecki Steffen Moller(znany z programu TV2 "Europa da się lubić"). On też w końcu napisał książkę o swoich wrażeniach z tego czasu, o Polakach o Niemcach, kulturach i zwyczajach. I nikt się nie obraża. Faktem jest, że opinie Steffena n/t Polaków, ich mentalności, zwyczajów byłe zdecydowanie pozytywne a konkluzja była taka, że Polacy są znacznie bliższi mentalnie i kulturowo Niemcom niż Francuzi. We Francji też spędził ponad rok więc chyba wiedział co pisze.

Ps. Nie ma się co obrażać, że ktoś pisze krytycznie o jakimś kraju(ale nie na podstawie jednej wizyty a długiego pobytu w tym kraju), bo widocznie coś jest na rzeczy skoro tak pisze i skoro podobnie pisze wielu innych publicystów i naszych polskich i zagranicznych.

• borrka Chcialbym napisac o Rosji. 17.02.13, 19:47
            W tej chwili nie mam czasu - Mauszke ratuje.
            Tak sie zlozylo, ze moj czas wolny, to te chwile miedzy telefonami.
            Zreszta, Putinowska Rosja jest malo wyrazista.
            Nijaka, to nie jest przelom i trudno byloby pisac.
            Ani upadek, ani szalony wzrost, moze tak dla ludzi lepiej ?
            • igor_uk Boriska,lepiej nie rob tego. 17.02.13, 19:51
              Dzieci kucharek juz probowali robic to,do czego nie byli stworzone.
              Ty lepiej rob to,co potrafisz najlepiej -buduj daczy ruskim bratkam.
              • yurek11111 Wystarczy ze Rosje ratuje wnuk kucharza....:-)))) 17.02.13, 23:28
                Jest na pierwszym etapie rabowania,tfu,ratowania,grabi do siebie,ale uzyteczni i zainteresowani przekonuja ze jest stworzony do tego...:-)))

igor_uk napisał:

> Dzieci kucharek juz probowali robic to,do czego nie byli stworzone.
                > Ty lepiej rob to,co potrafisz najlepiej -buduj daczy ruskim bratkam.
              • jabbaryt Igor 18.02.13, 09:24
                Ja rozumiem, że na forum personalne mordobicie to standard ale czepianie się osób prywatnych, które nic z tym forum nie maja wspólnego to szczyt chamstwa. Co ty wiesz matce Borrki?
                Po co używasz takich argumentów? Dlaczego insynuujesz że jest kucharką. Wstawiłem ten post do kasacji.

iigor_uk napisał:

> Dzieci kucharek juz probowali robic to,do czego nie byli stworzone.
                > Ty lepiej rob to,co potrafisz najlepiej -buduj daczy ruskim bratkam.
          • jabbaryt Re: A może by napisac książkę o współczesnej Pols 17.02.13, 22:24
            Przyjacielu
            To jest kolejna ksiażka promowana z przesłaniem' u nas może jest trochę syfu ale u Ruskich to dopiero prawdziwy bardak'. Przybierają pozę dr Livinstone opisującego dzikie ludy w Afryce. I takie jest 90% informacji mainsteamowych o Rosji.
            Dobrze że piszesz o Mellerze, on też mógł napisać ksiażke z niemeieckiej perspektywy że Polska to trzeci świat, ale on strarał się pokazać Polske i Polaków jako w miarę normalny kraj a nie wyolbrzymiac nasze wady i zacofanie.
            • borrka Bo Polska dokladnie tym jest. 17.02.13, 23:25
              W miare normalnym krajem .
              Jakas ocena pod katem zwiazkow, podobienstwa, analogii z Rosja jest chybiona.
              To bardzo rozne kraje i bardzo rozne narody.
              Podobienstwo jezykowe i genetyczne nie zatrze roznic.

20 lat temu, Niemcy byly bez porownania nowoczesniejszym krajem od Polski.
              Dzis maja lepsze drogi, koleje, wyzszy PKB, ale stracily swiadomosc celow.
              Sa zagubieni na manowcach czegos tam.

To tak ... mniej wiecej.
              • jabbaryt Jeżeli normalnoscią nazywasz 18.02.13, 09:18
                galopujące zadłużenie kasy państwowej, rosnące podatki, kilkudziesięcio-procentowe bezrobocie u młodych to rzeczywiście jesteśmy ...w miarę normalnym europejskim krajem. Tylko czy o taka normalność chodzi. Brak nam w poważnej dyskusji o przyszłości nie tylko Polski ale i całej Europy.Oczywiście możemy się pocieszać i dopieszczać że w Rosji czy Nigerii jest jeszcze gorzej, ale Azja nam odjeżdża.
    • jk2007 Andrzej de Lazari 17.02.13, 17:14
      Katalog wzajemnych uprzedzeń Polaków i Rosjan
      www.toya.net.pl/~delazari/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka