Dodaj do ulubionych

Ukraina a Stokholmski arbitraz

21.02.13, 16:08
Naftogaz Ukrainy przegral rozprawe sadowa z "Italia Ukraina Gas".

"Sztokholmski Sąd nakazał Naftogazu dostarczyc w ramach umowy z Ukraina Gas Italia 13,1 miliardów metrów sześciennych gazu w cenach 2003 roku, czyli po 110 dollarov za 1000 metrów sześciennych, przy obecnej cenie w 416 dolarów. Wykonanie wyroku sądowego grozi Naftogazu stratami w wysokosci 3,9 miliarda dolarów".

Typowy przyklad biznesu po ukrainsku.
Pierwsza rozprawa odbyla sie w 2010, wtedy przegrali 200 mln.$.
Byli niezadowoleni i zlozyli apelacje, i prosze 3,9 mlrd. w plecy.

A tak, generalnie, to kara Boska.
Kradli gaz i sprzedawali go Wlocham, Rosji za gaz nie placili.
Zawarli umowe na wieksza ilosc gazu, niz mogli ukrasc.

vz.ru/news/2013/2/21/621398.html

No cos, odbilo mi sie o uszy, ze Ukraina chce rozprawy sadowej z Rosja w Stokholmie.
Zapraszame:-)
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Ukraina a Stokholmski arbitraz 21.02.13, 16:16
      Skąd tak ogromna różnica w wysokości zapłaty między 2010 r. a 2013 r., czyli obecnym wyrokiem?

Czy ten sąd ma sankcje, jeśli Ukraina i tak nie zapłaci? Np. czy może wejść na assets Naftogazu ?
      • kylax1 Wyroki sądu arbitrażowego mają taką samą moc jak 21.02.13, 21:44
        wyroki sądów powszechnych.

Podstawowa różnica to jednoinstancyjność, czy poufność postępowania i możliwość powołania arbitrów według własnego uznania.
    • felusiak1 Re: Ukraina a Stokholmski arbitraz 21.02.13, 17:11
      dimfuck, ty naprawdę masz zdolności na propagandyste.
      Italia Gas podał Naftogaz i uzyskał werdykt, Naftogaz odwołał się i sąd podtrzymał werdykt.
      us.practicallaw.com/2-520-6504
      • igor_uk felus,znow trudne dni? 21.02.13, 17:31
        Co masz do romrusa?
        Przeciez to co on napisale,jest oparte na materiale,link do ktorego on wkleil :

"Стoкгoльмcкий aрбитрaж oбязaл нефтекoмпaнию Укрaины выпoлнить кoнтрaкт c Italia Ukraina Gas и пocтaвить емy 13,1 млрд кyбoметрoв гaзa пo ценaм 2003 гoдa – 110дoллaрoв зa тыcячy кyбoметрoв, при нынешней cтoимocти в 416 дoллaрoв. Выпoлнение решения cyдa грoзит мoнoпoлии пoтерями нa cyммy 3,9 млрд дoллaрoв, oтмечaет издaние."

Nastepny cytat:

"В 2010 гoдy НАК прoигрaлa первый прoцеcc, нo тoгдa решение былo гoрaздo мягче - кoмпaния дoлжнa былa вoзмеcтить oкoлo 200 млн дoллaрoв yщербa."

To co ty wkleiles,pochodzi z 1 siepnia ubieglego roku ( Published on 01-Aug-2012) i dotyczy wylacznie uchylenia apelacji,co ty slusznie zauwazyles.A to o czym pisze romrus,opiera sie na tym:
        Стoкгoльмcкий aрбитрaж решением NV 007/2008 oт 19 декaбря 2012 гoдa oбязaл НАК выпoлнить кoнтрaкт c итaльянcкoй кoмпaнией oт 24 декaбря 2003 гoдa и пocтaвить ей 13,1 млрд кyбoметрoв гaзa пo ценaм 2003 гoдa – $110 зa тыcячy кyбoметрoв.

p.s. Kolejna dzis wpadke zaliczyles.
        • felusiak1 Re: felus,znow trudne dni? 21.02.13, 18:14
          zamulacz, naftogaz nie ma gorzej niż miał, w pierwszej instancji sąd powiedział dokładnie to samo co w drugiej. ukraina była narażona na stratę 3.9 mld i nadal jest. sąd potwierdził werdykt pierwszej instancji. przeczytaj co napisał dimfuck romrus zanim otworzysz japę.
          • igor_uk Jape? 21.02.13, 18:23
            A co to jest?

p.s. jestes zbudowany z betona.
            • eva15 Romrus ma najwyraźniej rację,feluś nie umie czytać 21.02.13, 18:36
              Czepia się Romrusa, a wartykule jest napisane jak byk:

В 2010 гoдy НАК прoигрaлa первый прoцеcc, нo тoгдa решение былo гoрaздo мягче - кoмпaния дoлжнa былa вoзмеcтить oкoлo 200 млн дoллaрoв yщербa.
              • igor_uk Ewa. 21.02.13, 18:42
                felus na predko znalazl cos w sieci,okazalo sie,ze to od 1 sierpnia ,ale on tego nie zauwazyl.
                Co w tym jest najsmieszniejszego - jeszcze kilka godzin temu felus nie mial najmniejszego pojecia o tym,ze Naftogaz ma jakies problemy z Wlochami (przeciez to tylko z ruskimi mozno miec problemy).Dzieki romrusu cos o tym dowiezial sie.Wrzucil do wyszukiwarki haslo i wyskoczyl na forum z pierwszym linkiem,ktory mu na oko trafil sie.I od tej chwili on juz czuje sie ekspertem w tej sptawie.
                Co tu mozno powiedziec? Bolszewizm w czystej potaci!
                • mara571 Igor zanim zaczniesz pisac przeczytaj 21.02.13, 18:53
                  przynajmniej przynajmniej podstawowa informacje:
                  "On 2 July 2012, the Svea Court of Appeal in Stockholm (case T611-11) dismissed an appeal by Naftogaz relating to a separate arbitral award issued by an SCC tribunal in 2010 finding that Naftogaz was obliged to deliver gas and pay penalties for undelivered gas."

Odwolanie Naftogazu mialo miejsce juz 2 czerwca 2012, pierwszy raz sprawe rozpatrywano w roku 2010.
                  To do rosyjska gazeta pozno odkryla wyrok.
                  • igor_uk mara,a Ty znow! 21.02.13, 19:13
                    Mowa idzie o tym,o czym a nie Ty ,a nie felus nie macie pojecia :
                    Стoкгoльмcкий aрбитрaж решением NV 007/2008 oт 19 декaбря 2012 гoдa oбязaл НАК выпoлнить кoнтрaкт c итaльянcкoй кoмпaнией oт 24 декaбря 2003 гoдa и пocтaвить ей 13,1 млрд кyбoметрoв гaзa пo ценaм 2003 гoдa – $110 зa тыcячy кyбoметрoв.
                    • eva15 Re: mara,a Ty znow! 21.02.13, 19:25
                      Niestety ludzie na tym forum notorycznie nie trzymają się tematu, coś znajdą, obojętnie co i natychmiast to wklejają.
                      • igor_uk Re: mara,a Ty znow! 21.02.13, 19:33
                        A co najwazniesze,nie czytaja uwaznie to,co sami wklejaja.
                        W linku felusia sa takie slowa:
                        " The amount of such penalties is to be decided in the final award. "
                        Ciekawo,czy felus zwrocil na nich uwage?O marie nawet nie wspomne.
                        • eva15 Re: mara,a Ty znow! 21.02.13, 19:37
                          A skąd, po co miałby sprawdzać? Przecież on wie, że ma rację:-)
                          Równie głupio i bez sensu wykłócał się w sprawie sierot.
                          Bolszewizm, jak sam piszesz.
                          • igor_uk Zobacz,Ewo. 21.02.13, 19:44
                            Ile razy my z toba spierali sie o rozne sprawy.Bo kazdy z nas ma wlasny rozum i postrzeganie Swiataa.Bolszewice maja jeden rozum ,dla tego Swiat postrzegaja w jednakowy sposob.
                            Oni moga spierac sie wylacznie na tle religijnym.
                            • eva15 Ludziom brakuje logiki i spójności myślenia 21.02.13, 19:58
                              Mnie denerwuje również sposób prowadzenia dyskusji. Większość z forumowiczów ma w głwie taki bardak, że ręce opadają, tu niesposób dyskutować spójnie i logicznie trzymając się tematu, wcześniej czy później sytuacja staje się surrealistyczna.

I tak np. parę dni temu streściłam pasujące do tematu naszego wątku (wątek był o mordach na dzieciach w USA) fragmenty filmu o nadużywaniu leków psychitropowych w USA , który akurat leciał u nas w tv. Mara wyskoczyła z wrzaskiem, że kłamię, bo_
                              - były 2 filmy nie jeden
                              ( Tylko - co to ma do rzeczy?),
                              - bo film zaczął się kilkanaście minut wcześniej/później niż ja podałam (jakby to miało jakiekolwiek znaczenie dla tematu wątku),
                              - bo w filmie było o też o depresyjnych Niemcach, a ja tego nie podałam ( Co to ma do rzeczy?)

I tak dalej i tak dalej, coraz bardziej absurdalne zarzuty, związek z tematem ZADEN, absurd i surrealizm narastał, aż przestałam to komentować. Należało znacznie wcześniej przerwać, to taka nauczka na przyszłość. .
                              • borrka Logike wykorzystujesz, Effciu... 21.02.13, 20:05
                                Do sprowadzania watkow tematycznych, na manowce dyskusji o ilosci czekistow na koncu szpilki.
                                Jak dlugo stosujecie takie "narzedzia", nie licz Effciu na dyskusje, lecz wojne podjazdowa.
                                Co cesarskie cesarzowi, Ty na ogol sobie radzisz w takiej partyzantce, ale Twoi komilitoni sa zbyt tepi.
                                Jak bucefaly w pogoni za krolem zurawi :)))
                                • eva15 Re: Logike wykorzystujesz, Effciu... 21.02.13, 20:24
                                  Fakt, jest tylko kilka osób, które potrafią dyskutować i dysponują konieczną do tego dyscypliną intelektualną/myślową i logiką wywodu . Reszta to albo dzeici we mgle, albo spece od walki podjazdowej - na tym polu z kolei ty jesteś niezły. Zdecydowanie lepszy od fełusia, który podjeżdża jak zardzewiały pług, ty natomiast suniesz szybko jak radzecki traktor w czasie żniw!
                                  • jj-k Evelein, dawno z dyscypliny naukowej z Toba zrezyg 21.02.13, 20:30
                                    zrezygnowalem.

cierpisz na US-fobie
                                    i zawsze gdy temat US powraca - Twoje teksty nadaja sie do cabaree :)
                                    A ze przyczyny rozumiem - to zbytnio sie Twoich US-fobii nie czepiam.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

• igor_uk Re: Ludziom brakuje logiki i spójności myślenia 21.02.13, 20:19
                                he,he.Dyskusji z mara stoja osobno.
                                Zazwyczaj mara wypowiada sie nie na temat.Ona,jak to Ty ladnie okreslila,ma parcie na klawiature.
                            • yurek11111 Gdy bolszewicy... 21.02.13, 20:18
                              z doopy nadaja,to jest tylko pytanie czy przy wejsciu z pomoca wazeliny, jest inne spojrzenie na problem,niz przy wejsciu z pomoca mydla...
                              Obserwujac przytakiwania ewci i igorczika,wyglada na to samo szambo.... :-)))
                              • igor_uk yurek. 21.02.13, 20:20
                                I ty bedziesz nas,Rosjan,uczyc kultury?
                                • yurek11111 igor 21.02.13, 20:41
                                  Umarlego z grobu ruszy ta wasza(ewci i twoja) klamliwa interpretacja oczywistych faktow,stad i moja reakcja,kulturowo na waszym poziomie....
                                  A wiekszosc Rosjan,wlaczajac w to forumowych,musza sie jeszcze wieeeeele nauczyc,zeby zaczeli reprezentowac SREDNI swiatowy poziom cywilizowanych spolecznosci....
                                  Dodam ze rzady Putina temu nie sprzyjaja,a wrecz ucza Rosjan chamstwa,aroganctwa,obludy i wielu zlych nawykow...

igor_uk napisał:

> I ty bedziesz nas,Rosjan,uczyc kultury?
      • romrus Re: Ukraina a Stokholmski arbitraz 21.02.13, 19:51
        felusiak1 napisał:
        > dimfuck, ty naprawdę masz zdolności na propagandyste.
        > Italia Gas podał Naftogaz i uzyskał werdykt, Naftogaz odwołał się i sąd podtrzymał werdykt.

Jestesz tego pewen, psychopata?
    • j-k No cale szczescie dla Bielarusi... ze 21.02.13, 20:08
      ze Bat´ka ma lepsze sposoby ocyganiania Russkich :)
    • felusiak1 Jeszcze raz wam wytłumaczę czubaryki 21.02.13, 21:21
      Nafogaz przegrał apelację 2 lipca 2012. Sad wydał werdykt ale nie wydał wyroku czyli nie określił wysokości kar. Uczynił to dopiero w grudniu 2012.
      Sad uznał, że kontrakt pozostaje w mocy aż do jego wygaśnięcia 31 grudnia 2013.
      Naftogaz musi zapłacić kary za nonperformance czyli za niedostarczenie gazu ale tylko za niedostarczenie zamówionej ilości. Naftogaz nie ponosi też odpowiedzialności za straty poniesione przez Italia Ukraina Gas. Kontrakt określał limit rocznego zamówienia na 1300 mln metrów. Naftogaz nie ma obowiązku dostarczenia gazu za poprzednie lata. Cena $110 nie jest sztywna i podlega zmianom zgodnie z ceną rynkową gazu a to oznacza, że Naftogaz nie jest narażony na utratę 3.9 mld dolarów.
      Werdykt szwedzkiego sądu dostepny jest tu ale ostrzegam, że jest tego 100 stron: us.practicallaw.com/cs/Satellite?blobcol=urldata&blobheader=application%2Fpdf&blobkey=id&blobtable=MungoBlobs&blobwhere=1247586496021&ssbinary=true
      Przyjmując, że Naftogaz nie dostarczy gazu w tym roku możemy domyslać się, że przed szwedzkim sądem odbędzie sie nastepna batalia o dodatkowe kary.
      Drodzy komsomolcy, czytajcie z wiekszym zrozumieniem i odrobiną krytycyzmu. Zalecam też nieco dociekliwości.
      • igor_uk fellus,biedaczysko. 21.02.13, 21:52
        Ale o wyroku ty nic nie wiedziales. Nie musisz nic nam tlumaczyc,poniewaz o wszystkim dowiedziales sie od nas.
        felus, w innym watku pisalem,ze tylko idiota uwaza,ze wszystko wie. Tobie wlasnie tak wydaje sie.
        • felusiak1 Re: fellus,biedaczysko. 21.02.13, 22:11
          ależ drogi czubaryku igorze, ja nie zaprzeczam, iż dowiedziałem się od was. ale jestem dociekliwy i zacząłem szperać i wyszperałem i wyszło, ze wypisujecie bzdety. no ale teraz wam wyjaśniłem jak sprawy się mają i mam nadzieję, ze nie będziecie już na ten temat bulgotać.
          nigdy nie twierdziłem (w przeciwieństwie do ciebie) że wiem wszystko. ale kiedy czegoś się dowiaduję (między innymi od ciebie) to staram się dociec na ile informacja pokrywa się z rzeczywistością. i dochodzę za każdym razem a kiedy dam plame to przepraszam i we włosiennicy do canossy podążam ( w przeciwieństwie do ciebie, który idziesz, po bolszewicku, w zaparte
          • igor_uk Re: fellus,biedaczysko. 21.02.13, 23:50
            felus, przeciez nadal pizdzisz bez sensu.

Pomijasz calkowicie to:
            "В 2010 гoдy НАК прoигрaлa первый прoцеcc, нo тoгдa решение былo гoрaздo мягче - кoмпaния дoлжнa былa вoзмеcтить oкoлo 200 млн дoллaрoв yщербa."

Poszperaj,jaki byl wyrok w roku 2010.Moze wtedy zrozumiesz to,kogo robisz z siebie dzis.
            • felusiak1 Re: fellus,biedaczysko. 22.02.13, 00:01
              pomijam, bo werdykt nigdy nie stał sie prawomocny gdyż Neftogaz odwołał się od niego i werdykt zapadł w lipcu 2012 a w grudniu ustalono cenę.

zamulacz celowo albo niczewo nie panimajesz
              • myself.dk Re: fellus,biedaczysko. 22.02.13, 01:53
                felusiak1 napisał:

> zamulacz celowo albo niczewo nie panimajesz
                >

To drugie:)

Podrzymuje, co powiedzialem o nich wczoraj. Zresztą sam wiodzisz.

I bardzpo sie ciesze, ze zaliczyli mnie do Twojego klubu.Tak sobie pomyslalem, jesli komunisci wygraja kiedys wybory w Rosji..? Ja juz zrobilem kopie wpisu igoraku. Masz pojecie jakie bedziemy mieli fory u nich:)))?

Chociaz po namyśle... przeciez już ten dobrobyt sowiecki przerabialiśmy, wiec w przyszłości pozostane jednak w malej Danii:)
              • igor_uk felus,betonu najadles sie? 22.02.13, 18:33
                Czy pochodzisz nie od malpy,jak wiekszosc ludzi,a tylko od krowy?
                Przeczytaj post romrusa,otwierajacy watek i swoj pierwszy wpis.
                • felusiak1 Re: felus,betonu najadles sie? 22.02.13, 19:00
                  znowu zaczynasz. temat przecież został zakończony... trafiony, zatopiony.
                  romrus pisze banialuki i opiera się na tym co czyta w prasie a ja na tym co napisane jest w werdykcie. powtarzam
                  1. cena nie jest sztywna na poziomie $110
                  2. naftogaz nie ma obowiazku dostarczenia "kropli" gazu.
                  3 naftogaz musi zapłacić karę za niedostarczony gaz.
                  naftogaz tłumaczył się, iż nie dostarczał bo mu ukraiński rząd zabronił i z tego powodu nie ponosi winy. są zbadał sprawę i uznał, iż zakazu jako takiego nie było.
                  w tej chwili to jest musztarda po obiedzie i naftogaz zamiast iść w zaparte i odwoływać się powinien uznać wyrok i zapłacić.
                  niedługo bedziemy mieli nastepny kwiatek kiedy gazprom poda ich do sądu o te 7 mld.
                  gdyby byli madrzy to już dziś zaczęliby negocjacje o niższą sume kary ale pewnie pójdą w zaparte.
                  • igor_uk A co bylo napisano w poscie romrusa? 22.02.13, 19:14
                    Ktorym on otworzyl ten watek?

"Sztokholmski Sąd nakazał Naftogazu dostarczyc w ramach umowy z Ukraina Gas Italia 13,1 miliardów metrów sześciennych gazu w cenach 2003 roku, czyli po 110 dollarov za 1000 metrów sześciennych, przy obecnej cenie w 416 dolarów. Wykonanie wyroku sądowego grozi Naftogazu stratami w wysokosci 3,9 miliarda dolarów".

A co jest w wyroku sadu,od 19 grudnia 2012 roku?
                    "Стoкгoльмcкий aрбитрaж решением NV 007/2008 oт 19 декaбря 2012 гoдa oбязaл НАК выпoлнить кoнтрaкт c итaльянcкoй кoмпaнией oт 24 декaбря 2003 гoдa и пocтaвить ей 13,1 млрд кyбoметрoв гaзa пo ценaм 2003 гoдa – $110 зa тыcячy кyбoметрoв. "

Ty ciagle powolujesz sie na artykul w gazecie od 1 sierpnia 2012 roku,w ktorym napisano :" The amount of such penalties is to be decided in the final award. "

I wlasnie to stalo sie w grudniu.Ale ty tego juz nie wiedziales.Teraz idziesz w zaparte.
      • romrus Re: Jeszcze raz cie wytłumaczę czubaryku... 21.02.13, 22:07
        felusiak1 napisał:
        > Nafogaz przegrał apelację 2 lipca 2012.

...ze jestesz do bolu betonowo-marudny.

Szczerze mowiac, myslalem ze Borat da sie nabrac, a tu prosze - trafila taka gruba ryba, jak felusiak:-)

Зa резyльтaтaми рoзглядy Стoкгoльмcьким aрбітрaжним cyдoм cпoрy між ітaлійcькoю кoмпaнією IUGAS і Нaціoнaльнoю aкціoнернoю кoмпaнією «Нaфтoгaз Укрaїни» 19 жoвтня 2010 рoкy і 19 грyдня 2012 рoкy бyли прийняті рішення, згіднo з якими рішення прo cтягнення з Кoмпaнії «Нaфтoгaз Укрaїни» 13,1 млрд. кyб. м прирoднoгo гaзy нa кoриcть ітaлійcькoї кoмпaнії IUGAS не приймaлocя.

Зa нездійcнення пocтaвoк прирoднoгo гaзy Кoмпaнією «Нaфтoгaз Укрaїни» прoтягoм дії кoнтрaктy Стoкгoльмcький aрбітрaжний cyд вирішив нacтyпне:
         y періoд дo 1 вереcня 2008 рoкy «Нaфтoгaз Укрaїни» не неcе відпoвідaльнocті зa нездійcнення пocтaвoк прирoднoгo гaзy в зв'язкy з тим, щo IUGAS не пoдaвaлa зaявoк нa йoгo пocтaвкy;
         в періoд з 1 вереcня 2008 рoкy пo 31 грyдня 2010 рoкy відпoвідaльніcть Кoмпaнії «Нaфтoгaз Укрaїни» oбмежyєтьcя штрaфoм y 12,7 млн. дoлaрів;
         в періoд 2011-2012 рр. «Нaфтoгaз Укрaїни» не неcе відпoвідaльнocті зa нездійcнення пocтaвoк прирoднoгo гaзy в зв'язкy з іcнyвaнням oбcтaвин, які бyли пoзa кoнтрoлем Кoмпaнії.

Стoкгoльмcький aрбітрaжний cyд не приймaв рішень щoдo пocтaвoк прирoднoгo гaзy в 2013 рoці (ocтaнній рік дії кoнтрaктy).
        Нaціoнaльнa aкціoнернa кoмпaнія «Нaфтoгaз Укрaїни» вимaгaтиме від видaння «Кoммерcaнтъ-Укрaинa» oпyблікyвaти cпрocтyвaння недocтoвірнoї інфoрмaції, пoширенoї y цій cпрaві.

Упрaвління пo зв'язкaх з грoмaдcькіcт
        • felusiak1 co ty mi tutaj bzdety wciskasz 22.02.13, 00:08
          przeczytaj werdykt sądu arbitrazowego i nie wklejaj bzdurnych komentarzy.
          • igor_uk felus,to co wkleil romrus. 22.02.13, 18:38
            To zaden komentarz,a tylko dementi Naftogazu,odnosnie tego,co podaje sie w prasie.
            To w jezyku ukrainskim.
            • felusiak1 Re: felus,to co wkleil romrus. 22.02.13, 18:50
              igor, nie mam najmniejszego pojęcia dlaczego romrus to wkleił. werdykt jest jasny i żadne dementi nie zmieni tego faktu. ponadto po ukraińsku nie potrafię i gugiel też nie umie.
              • igor_uk Re: felus,to co wkleil romrus. 22.02.13, 19:16
                Dla mnie rowniez zagadka jest ten post romrusa.Mam nadzieje,ze wyjasni sam.
                • felusiak1 wyjaśniam po raz ostatni 22.02.13, 19:51
                  jestem już zmeczony i nie mam zamiaru dalej partycypować w odpowiadaniu na banialuki.
                  Naftogaz podpisał umowę z Italia Ukraina Gas na dostarczenie na jej zamówienie nie wiecej niż 1300 mld gazu rocznie w okresie 2004-2013. Nie jest to sztywna ilość 1300 mld. To mówi nam, ze IUG może zamówić do 1300 mld metrów rocznie i mówi nam, ze Naftogaz nie ma obowiazku dostarczenia niezamówionego gazu. W latach 2004-2008 IUG nie zamówił "kropli" gazu. W latach 2009-2011 zamówił skromne ilości, na których dostarczenie Naftogaz nie uzyskał zezwolenia rzadu. IUG domagsł sie zadośćuczynienia w postaci kar za niedostarczony gaz i zwrot kosztów poniesionych przy aranżacji jego transportu. Sąd uznał, że umowa pozostaje w mocy a to oznacza, że IUG może zamowić 1300 mld metrów gazu w tym roku.
                  Naftogaz ma zapłacić IUG 12.7 mln kary i to wszystko. nie ma zadnego nakazu dostarczenia 13 bln metrów po cenach $110. Kropka, koniec, sprawa jest zamknieta i nie ma o czym bulgotać. Werdykt został wydany w lipcu 2012 i na podstawie tego werdyktu ustalono wysokość odszkodowania. wszystkim, którzy powielają medialne banialuki polecam zapoznać się z werdyktem.
                  • igor_uk Bolszewizm,w czystej postaci. 22.02.13, 20:13
                    felus,to jest w tekscie,ktory ty zalinkowales :
                    "Assessing the implications of the award, the court considered the effect of the decision to bifurcate the proceedings, concluding that the award confirmed the validity of the contract and the contractual obligations contained in it. The award does not oblige Naftogaz to make physical deliveries of gas and no deliveries of gas can be enforced under the award. To the extent that Naftogaz cannot carry out its obligations under the contract, it will have to pay penalties. The amount of such penalties is to be decided in the final award. The court did not accept that the penalty provisions, and the award of penalty, would be against public policy as such."
                    Jak cie nie len,przetlumacz to na polski.
                    • felusiak1 Re: Bolszewizm,w czystej postaci. 22.02.13, 21:46
                      And the final award was anounced in December of 2012 penalizing Naftogaz to the tune of 12.7 million dollars. That is it.
                      • igor_uk Re: Bolszewizm,w czystej postaci. 22.02.13, 22:01
                        where did you get 12.7 million dollars?
                        • wojciech.2345 Igorku - ugryź Felusiaka w łydkę /bt 22.02.13, 22:57
                        • felusiak1 Re: Bolszewizm,w czystej postaci. 22.02.13, 22:59
                          President of the international consulting company Grant Thornton Ukraina Oleksandr Chaly said: [...] "The court merely ruled that the Ukrainian company had to pay fines to IUGAS in the amount of roughly $12.7 million, and other insignificant amounts, though the plaintiff was seeking several dozens of times more money,"
                          en.interfax.com.ua/news/economic/141792.html#.USfo-Vec1Jw
                          Sąd wydał decyzję w lipcu ubiegłego roku a w grudniu określił jedynie wysokość kary.

Ale masz dobry przykład jak niekompetentni są tzw. dziennikarze. A zdawałoby się, że kesli są zatrudnieni w Kommiersant (wszak to taki WSJ) to powinni być biegli w temacie a tu taki gniot jak felusiak rozebrał ich na drobe części.
                          • igor_uk felus. 22.02.13, 23:18
                            O tym napisal romrus w swoim poscie.
                            Myslalem,ze ty te dane masz bezposrednio ze Sztokholmu.
                            A teraz,jednak,powrocimy do postu romrusa,ktory otworzyl ten wate,i do twojej odpowiedzi.
                            Romrus napisal tylko to,co bylo ogolnie dostepno w mediach,na podtwierdzenie swoich slow wkleil link.Na tam ten moment o sprostowaniu Naftogazem tych rewelacji on jeszcze nic nie musial wiedziec.
                            Co ty napisales? Nawyzywal go ,oplules i postaral sie zmieszac go z blotem,zeby nie bylo niejasnosci,wklejam calosc tego wpisu:
                            "dimfuck, ty naprawdę masz zdolności na propagandyste.
                            Italia Gas podał Naftogaz i uzyskał werdykt, Naftogaz odwołał się i sąd podtrzymał werdykt.
                            us.practicallaw.com/2-520-6504 "

Wkleiles link do artykuli,ktory byl opublikowany za dlugo przed tym,czego watek romrusa dotyczy.Uparles sie,jak baran ,i nie potrafisz zrozumiec,ze napadles na romrusa nie majac ku temu zadnych powodow.

p.s. To ja ciebie naprowadzilem na to,ze okazalo sie sprostowanie Naftogazu. To co ty tu probujesz wydac za jakies rewelacje,tylko tobie znane,ja dawno juz strawilem i wydalilem.tak naprawde twoi rewelacje sa tylko tym,co ja i romrus cie podrzucili.
                            • felusiak1 Re: felus. 23.02.13, 00:04
                              igor, piździsz jak nakrecony. teraz widzę wyraźnie. ty nie rozumiesz i nie jesteś w stanie zrozumieć. to ponad twoje intelektualne możliwości. no cóż, bozia nie dała.
                              wkleiłem link do werdyktu a nie jakiś tam artykuł. na podstawie tego werdyktu ten sam sąd określił wysokość kary w grudniu 2012.
                              romrus powtórzył banialuki, które wyczytał w Prawdzie i ogromnie cieszył się, że Ukraina dostała po dupie. Okazuje sie, że nie dostala a kara nałożona jest czternastokrotnie mniejsza niż w pierwszej instancji. można smiało powiedzieć, że Naftogaz wygrał.
                              nie ma obowiązku dostarczenia 13 bln metrów ropy po $110. Koniec, kropka, trafiony, zatopiony i daj już mi spokój.
                              wiem że pigułka nie smakuje ale zmuś się do jej przełknięcia. to czasem pomaga.
                              KONIEC, THE END, FIN
                              • igor_uk Żelbeton! 23.02.13, 08:00
                                felus,zamiast tego,zeby zrozumie,ze niepotrzebie napadles na romrusa i ozeprosic go.Ty poszedles w zaparte i obrazasz i mnie. Mnie to jest calkowicie obojetniie,poniewaz pokazujesz tylko to,ze jestes zwyklem smieciem chamowatym ,nie wiedzacym nic o kulturze.

p.s. Wszystko co ty piszesz,ja juz dawano zjadlem ,strawilem i wydalilem .I to wszytstko podrzucilem tobie.Ty to zresz i opowiadasz mnie,jak jest smaczne.
                                Jak masz chociaz by odrobine intelektu,to powinienies to zrozumiec i przestac pizdziec.
        • igor_uk romrus. 22.02.13, 18:46
          ja do tego komunikatu prasowego Naftogaz mam duzy dystans .Traktuje to,jako podtwierdzenie prawdziwosci tego,co Naftogaz dementuje.
          Naftogaz zawsze wszystko dementuje.
          A to ze,nic nie jest winien Gazpromu,ale wkrotce wystepuje do Gazprom-bank,po pozyczke,zeby rozliczyc sie za dostarczony gaz.A to,ze gaz nie kradl,ale pozniej zaczyna tlumaczyc sie,ze gaz popral wiecej,niz zadeklorowal,bo temperatura gwaltownie obnizyla sie i zuzycie gazu zwwiekszylo sie.
          Najsmieszniej zawsze brzmia komunikaty pracowe Naftogazu,w ktorych stwierdza sie,ze Gazprom jest winiem Ukrainie za tranzyt gazu ,zazwyczaj podaj kilkaset mln.$.To strasznie podnieca borratow,ale tych,kto troche w tym orientuje sie,to bardzo smiesy.
          Ukraina oplaty za tranzyt pobiera "natura",czyli gazem.Gazprom nie ma szans nie zaplacic na czas.
          • wojciech.2345 Re: romrus. 22.02.13, 18:50
            Włoski Eni też jest winien niepobrania gazu.
            Raz Gazprom zgłasza pretensje o diengi, a raz nie.

Komedia.
            • felusiak1 Re: romrus. 22.02.13, 19:10
              ukraina podpisała umowę z gazpromem pod pistoletem trzymanym osobiście przez putina przy głowie tymoszenko. jak putin schował pistolet do kabury to wtedy przybiegł janukowycz i przystawił jej swój pistolet.
              gazprom nie ma możliwości zapistoletowania eni.
              i tak umowa z naftogazem przewiduje kary za nieodebranie a z eni takich kar nie przewiduje.
              umowa naftogazu z italia ukraina gas opiewa na dostarczenie gazu w ilości nie wiekszej niż 1300 mln metrów rocznie przez 10 lat. naftogaz jest karany za niedostarczenie zamówionego gazu anie limitu zamówienia. przy tym naftogaz nie musi zwracać italia gas kosztów jakie ten poniósł aranzując rurociag dla przepływu gazu, którego nie było.
              • igor_uk felus. 22.02.13, 19:24
                Takie propagandowe teksty mozesz pisac do wojtusia,a nie do mnie.
                Ja doskonale znam sytuacje,w ktorej tam ta umowa byla podpisana .
                Wtedy gospodarka ukrainska parla do przodu i Ukraincom zaczynalo wydawac sie,ze niedlugo stana "tygrysami gospodarczymi" nie tylko Europy wschodniej,a i calego Swiatu..Caly cud ich wzrostu opieral sie wylacznie na co raz drozszych metalach na rynkach swiatowych. Huty ukrainskie zuzywaja olbrzymie ilosci gazu .Julkie byl potrzebien gaz w kazdych ilosciach,dla tego ona i pojechala do Moskwy.Nikt tam Julke na sile nie ciagnal.
                • wojciech.2345 Igorku - nie zmyślaj 22.02.13, 19:37
                  Najkrócej "details aside".
                  Gdyby ceny za gaz były ustalane w siedzibie Gazpromu,
                  to można by było się dogadać.
                  Rzecz w tym, że te ceny nie są ustalane przez Gazprom,
                  a przez Kreml.

No i wtedy wychodzą paradoksy, że Włosi płacą mniej
                  za gaz niż Polacy.
                • eva15 felus - spec od Rosji i Ukrainy . 23.02.13, 00:16
                  Ha, ha, feluś już całkiem zwariował. Jest wystarczająca ilość filmków na youtube i w prasie pokazująca z jaką dumą piękna Julia z wdziękiem podpisywała kontrakty. O przykładaniu lufy do skroni nie może być mowy. Samozadowolenie Julii T. jest udokumentowane.

Po prostu Julka T. dawna handlarka seks-video z bazarów, przeliczyła się znacznie. Nie pojęła , że trafiła na silniejszych, bardziej doświadczonych znacznie bogatszych i sprytniejszych od siebie prawdziwych fachowców.
                  I tak naprawdę ona jest symboolem całej Ukrainy, niezależnie od aktualnie rządzących. Oni wszyyscy są za krótcy, próbują czegoś, co ich przerasta. A Rosja spokojnie czeka....
                  • wojciech.2345 sukces Rosji 23.02.13, 00:22
                    Na 25 lutego w Brukseli zaplanowano szczyt Ukraina-UE. UE gotowa jest podpisać z Kijowem umowę stowarzyszeniową na listopadowym szczycie Partnerstwa Wschodniego w Wilnie...
                    • eva15 Sukces idiotów 23.02.13, 00:31
                      No i bardzo dobrze. To, obok Rumunów i Bułgarów, jeszcze lepiej dorżnie EU. Gwoździem do do trumy powinno być przyjęcie do EU Turcji. Jestem za!
                      Podobnie jak za tym, by jewrokomisarze przydzielali nowych członków EU wg rozdzielnika - czyli wysłali setki tys. tychże również do Polski.
                  • eva15 Re: felus - spec od Rosji i Ukrainy . 23.02.13, 00:24
                    Ukraina jako państwo z raptem ca 20 - letnią państwowością nie ma w tej nakręcanej przez Zachód rozgrywce przeciw Rosji żadnych poważnych szans. Ona może wystawić tylko albo chuliganów, albo bazarowych cwaniaków - złodziei przeciw Rosji z kilkusetletnią historią mocarstwa i dyplomacji.
                    • felusiak1 ...Szam bo. 23.02.13, 00:30
                    • wojciech.2345 Re: felus - spec od Rosji i Ukrainy . 23.02.13, 00:32
                      Effciu,
                      ale Ukraina nie chce Rosji.
                      Woli UE.

No i co na to poradzisz?
                      • eva15 Re: felus - spec od Rosji i Ukrainy . 23.02.13, 00:39
                        Ależ , szczerze radzę EU przyjąć i Ukrainę i Turcję! Ba, nawet Libię, Tunezję, pół Afryki i każdego, kto sobie życzy, włącznie z Gruzją czy nawet Afganstanem. Jak zaszaleć to do końca! Niemiec...A poetm dopiero będzie łomot.
                      • borrka Nieznosna prostota bytu... 23.02.13, 00:44
                        Ukrainy.
                        Mozna godzinami dyskutowac, ale po co ?
                        W ciagu tych godzin Ukraina z rosnacym przyspieszeniem oddalila sie od Matuszki.
                        Kazdy dzien, kazdy tydzien i kazdy subotnik ODREBNEGO bytu, utrwala samodzielnosc Ukrainy.
                        Niezaleznie, kto sprawuje wladze, bo to zmiany w glowach Ukraincow, a nie w parlamencie.

A sily Matuszka nie uzyje, skąd ukrop ciecze, tam palca nie wsadzi :)))
                        • eva15 Re: Nieznosna prostota bytu... 23.02.13, 00:46
                          Ależ, czy ktoś twierdzi, że nie można samodzielnie popełnić samobója?
                          Przeciwnie, to warunek konieczny i wystarczający.
                          • borrka Nie, 23.02.13, 00:52
                            Matuszka samoboja nie popelni, a wiec nie wyzwoli Ukrainy :)))
                            Matuszka nie ciele, sobie poradzi, tym bardziej, ze ratuje JA ostatnio do polnocy !
                            • borrka A powaznie, Effciu... 23.02.13, 00:55
                              Na Ukrainie NIC sie nie stanie.
                              Bedzie tupac w przedsionku Unii i kiedys wytupie.
                              Ruskojezyczni to dobre tworzywo unijne, tylko troche ich podrasowac na polska modle :)))
                              I skonczyc z hieroglifami, oczywiscie.
                              • eva15 Borrcia, a powaznie to w barbarzyńcach nadzieja ! 23.02.13, 01:08
                                No, mam nadzieję, że wytupie. Razem z Turcją i połową Afryki i Azji!
                                Ja WIEm, że Niemcy sami sobie nie poradzą, nie odważą się , by rozpiździć tą Unię transferu od nich do reszty. Tu potrzebni są barbarzyńcy! Jestem za!
                                • borrka Nadzieja w slawizacji Unii. 23.02.13, 01:23
                                  Nawet Matuszki gonic z Yuropu nie bedziemy.
                                  Za cara, Wielkorusi slyneli ze sprzedazy lodow w Kongresowce, wiec jest sie do czego odwolac.
                                  • eva15 Nadzieja w slawizacji Unii. Razem z Turkami! 23.02.13, 01:25
                                    I połową Afryki
                                    Tylko - KTO na to zapracuje?
                                    • borrka Co do mnie i Wojtka, juz ustalilismy KTO... 23.02.13, 01:30
                                      A postepowym krajom rozwijajacym sie, tradycyjnie pomaga Matuszka.
                                      • eva15 Re: Co do mnie i Wojtka, juz ustalilismy KTO... 23.02.13, 01:36
                                        A ja wolę utrzymywać Turka z kinżałem w zębach niż wojtka. Turek przynajmniej od początku nie ukrywa, że jestem mu wrogiem za moje własne pieniądze!
                                    • wojciech.2345 Re: Nadzieja w slawizacji Unii. Razem z Turkami! 23.02.13, 01:31
                                      eva15 napisała:
                                      > I połową Afryki
                                      > Tylko - KTO na to zapracuje?
                                      ----------------
                                      To już mamy ustalone.
                                      Weźmiesz oprócz Borrki i mnie na
                                      swoje barki ten słodki ciężar.

Możesz zaprotestować.
                                      • eva15 Naiwność wojtusia - bystrzaka 23.02.13, 01:43
                                        Głupiś , poczciwcze. Nie wiesz, jak oblicza się w EU przydział pomocy/subwencji. Otóż liczy się średnią na łepka i porównuje ze średnią unijną. Jak pół Afryki i Azji stanie się członkami EU to płacić będziesz i TY wreszcie, Bogu dzięki! . Polska przestanie być krajem biorącym co roku ca 10 mld euro z kasy i stanie się nagle dawcą kasy na nowych członków. .
                                        • wojciech.2345 Re: Naiwność wojtusia - bystrzaka 23.02.13, 01:46
                                          Effciu,
                                          ten pomysł z połową Afryki, to Twój pomysł autorski.
                                          Zapętlasz się.

Brakuje Ci pomysłów jak argumentować.
                                          • eva15 Re: Naiwność wojtusia - bystrzaka 23.02.13, 01:54
                                            Aleś ty naiwny, nie kumasz francuskich zapędów. No, faktem jest, że na razie mało to realne. Ale - by załatwić Polskę na amen wystarczy Turcja i Ukraina - to w kupie ca 120 mln gołopupców!
                                            Ciasno się zrobi przy korytku! Będzie wesoło!
                            • eva15 Borrcia, skutki operacji? 23.02.13, 01:03
                              Nie zrozumiałeś, bo i jak? Ja pisałam, o samobóju odrębnej, jak to podkreślasz, Ukrainy.

Matuszka to zupełmie inny temat. Ona jest od ca 150 lat poddawana próbom zniszczenia jej przez Zachód. Skoro jeszcze zipie, to pewno i dalej pozipie. Co rzecz jasna załamie ciebie oraz fełusia i jego forumową drużynę!
                              • borrka Slaba forma, Effciu ! 23.02.13, 01:07
                                Wistów erystycznych nie chwytasz.
                                Ale, zgodnie ze swoimi zasadami, tlumaczyl nie bedech.
                          • wojciech.2345 Re: Nieznosna prostota bytu... 23.02.13, 00:54
                            eva15 napisała:
                            > Ależ, czy ktoś twierdzi, że nie można samodzielnie popełnić samobója?
                            > Przeciwnie, to warunek konieczny i wystarczający.
                            ------------------
                            Effciu,
                            Ty byś chciała, żeby chłopcy z Ukrainy walczyli
                            na Amurze. To se ne vrati.

Ukraińcy nie mają złudzeń co do intencji Heroda.
                            • eva15 Re: Nieznosna prostota bytu... 23.02.13, 01:22
                              Będą walczyć, w razie czego, będą. Ca 50 tys. Ukraińców ucieka co roku do Rosji....
                              • wojciech.2345 Re: Nieznosna prostota bytu... 23.02.13, 01:39
                                Effciu,
                                jeśli po kroplówce dawnej Polsce, okaże się że rozszerzenie UE było dobre,
                                to wejście do UE Ukrainy i innych państw jest przesądzone.

Te inne państwa to państwa europejskie bez Rosji.
                                Giganty azjatyckie wymuszą powstanie tak dużego organizmu
                                ekonomicznego. Rosja wg mnie będzie statystą.
                                • eva15 Re: Nieznosna prostota bytu... 23.02.13, 01:45
                                  Jeszcze lepsze było wcześniejsze rozszerzenie EU na Grecję, Hiszpanię i inną Portugalię!
                                  EU i dzie od sukcesu do sukcesu z tym rozszerzaniem!
                                  • wojciech.2345 Re: Nieznosna prostota bytu... 23.02.13, 02:11
                                    Effciu,
                                    idę lulu.
                                    Już nie kojarzę.

Dobranoc.
    • felusiak1 boxkie myśli evki 23.02.13, 02:34
      czytam sobie i widzę, ze na kazdy wpis dyskutanta evinia, królewna forumu odpowiada zwracajac się "głuptasiński, znowu nic nie zrozumiałeś"
      miszę przyznać, że ona zachowuje się znacznie lepiej ode mnie. dostrzegam kurtuazję i odrobinę litości dla rozmówcy.
      niestety ja lepiej argumentuję chociaż robię to w typowo dla mnie chamski sposób.
      • misterpee Re:ciezka praca felusia 23.02.13, 04:07
        skad on ma tyle czasu na argumentacje i lekture, na tematy tak dalekie jak zwiazki partnerskie, Ukraina, Watykan, sieroty, ekonomia globalna, obrzezanie, ekologia, .....
        Wracajac do tematu, Polska jest krajem kulturalnie o wiele bardziej zwiazanym z zachodem niz Ukraina. ale pomimo tego Polska ekonomia lezy, jeszcze nie na obie lopattki jak Grecja. ale jeszcze troche a bedzie jeszcze gorzej. Ukraina nie moze oczekiwac od zachodu absolutnie nic, z wyjatykiem tego ze bedzie musiala czynnie pomagac Jewropie i Usraelowi w obaleniu Iranu i pozniej Rosji. Stanie przedchmurzem Judeo - aglosaskiej ekspansji. Sadze ze Ukraina zdaje sobie doskonale sprawe z tego i nie bedzie chciala wchodzic w zatargi z Rosji, unie z Polska i otwierac swoj rynek dla globalnej masoneri., POWINNI PAMIETAC ZE HOLODOMOR BIE BYL wylacznie machinacja Stalina, Nowy Joprk rowniez zdawal sobie sprawe z konsekwencji zakupu ukrainskiego ziarna.
        • 5magna Re:ciezka praca felusia 23.02.13, 07:52
          Ukraincy nie dadza sie wrobic....
      • igor_uk felus,tobie tylko tak sie wydaje, 23.02.13, 08:03
        ze lepiej argumentujesz. Zazwyczaj powtarzasz w kolko to,co napredko znalazles w internecie,dodajac od siebie troche jadu,zeby zrpbic wrazenie na wojtku i przyglupie amerykanskim.

p.s. cala twoja "wiedza",to Google .Ale zeby nia wykazales sie,potrzebujesz wskazowki -przeciez musisz od czegos zaczac poszukiwania .
        • wojciech.2345 Re: felus,tobie tylko tak sie wydaje, 23.02.13, 09:16
          Igorku,
          już Ci pisałem. Ugryź Felusiaka w łydkę.

Nie przyszło Ci do głowy, że Felusiak jest fachowcem
          w ocenie, posługiwaniu się informacją, newsami, ...?

Wy z Czeka musicie przysłać na forum kogoś lepszego.
          • 5magna Re: felus,tobie tylko tak sie wydaje, 23.02.13, 09:37
            felusiak jest wachadlowcem co wali bzdety i liczy na idiotow takich jak wojtus. O PA to niema co nawet wspominac chyba ze ktos chce sie posmiac....
            • wojciech.2345 Re: felus,tobie tylko tak sie wydaje, 23.02.13, 10:12
              Bercik,
              Felusiak jest sadystą.
              On się znęca nad forumowym Czeka.
              No i przy tym mamy sporo zabawy.

Igorek z rozpaczy zastrzeli wszystkie renifery,
              które mu pozostały. Biedne zwierzaki.
              • 5magna Re: felus,tobie tylko tak sie wydaje, 23.02.13, 10:49
                Sadysta czy pederasta? Znecal sie nad toba a teraz gubisz cale kartofle.....I ty to nazywasz zabawa???/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka