Dodaj do ulubionych

Dla przyjaciol Ameryki.

03.03.13, 14:22

Lubie was cieszyc dobrymi wiadomosciami z Kraju najwspanialszej demokracji na Swiecie.

- Pierwsza dobra wiadomosc.
Zgodnie z ostatnim raportem FED ,zmniejszyli sie depozyty za siedem tygodnie (taki dziwny okres oni tam maja) o $198 mlrd .To historyczny rekord . ZRODLO (zeby felus nie pisal,ze wysysam dane z paluszka)

-Druga dobra wiadomosc.
W styczniu 2013 roku dochody Amerykanow spadli najbardziej za ostatnie 20 lat.
decreased $491.4 billion, or 4.0 percent, in January, according to the Bureau of Economic Analysis. ZRODLO (zeby felus nie pisal,ze wysysam dane z paluszka).

-Trzecia dobra wiadomosc(sadze,ze felus nie bedzie protestowac,bo o tym on pisze caly czas).
Zmniejszenie wydatkow administracja Obamy zaczela od zwiekszenia dlugu,o jakies 80 mlrd baksow za dobe. ZRODLO obrazek (sadze,ze felus by nie czepial sie,jak by go nie wkleilem).

Zeby bylo milej na sercu przyjaciolom Ameryki :
In Newport News shipyard, looming budget cuts create anxiety and anger

p.s. Ale i tak wiere w to,ze zadnemu forumowemu Amerykaninu glod do oczy nie zajrze.

--
===================
Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Igorku, zaprzęgaj renifery 03.03.13, 14:28
      Jak padnie USA, to w igloo nie będziesz miał Internetu.
      Nie będzie prądu, chleba, .... .

Zaprzęgaj renifery.
      Jeszcze zdążysz tanio w Polsce kupić kartofle.
      O dziwo nie zdrożały znacznie.
      • romrus Re: Igorku, zaprzęgaj renifery 03.03.13, 14:35
        wojciech.2345 napisał:
        > Jak padnie USA, to w igloo nie będziesz miał Internetu.
        > Nie będzie prądu, chleba, .... .
        > Zaprzęgaj renifery.

Wojtku, boomerang wrocil do Ameriki.
        Wykonczyli ZSSR gospodarczo, ale przecenili swoi sily i zylka pekla.
        • wojciech.2345 Re: Igorku, zaprzęgaj renifery 03.03.13, 14:40
          romrus napisał:
          > Wojtku, boomerang wrocil do Ameriki.
          > Wykonczyli ZSSR gospodarczo, ale przecenili swoi sily i zylka pekla.
          ----------------------
          ZSRR samo się wykończyło.
          Zgniło.

A Rosja współczesna dryfuje.
        • marko125 Romrus 03.03.13, 14:50
          Romrus czy ZSRR został wykończony gospodarczo ? Wiele słyszy się o tym, iż ZSRR padł bardziej z powodów politycznych a nie ekonomicznych.
          A masz może gdzieś jakieś dane ile wynosił PKB ZSRR w 91 r bo to różnie podają.
          • romrus Re: Romrus 03.03.13, 15:04
            marko125 napisał:
            > Romrus czy ZSRR został wykończony gospodarczo? Wiele słyszy się o tym, iż ZSRR padł bardziej z powodów politycznych a nie ekonomicznych.

Przyczyny polityczny byli trzeciego rzadu.
            Po wybraniu Gorbiego panowal entuziasm.

> A masz może gdzieś jakieś dane ile wynosił PKB ZSRR w 91 r bo to różnie podają.

PKB ZSSR to sci-fiction.

Tu dynamika zadluzenia ZSSR:
            works.tarefer.ru/102/100412/pics/image001.gif
            Tyle w temacie.
            • marko125 Re: Romrus 03.03.13, 16:02
              > PKB ZSSR to sci-fiction.

Czemu? Wbrew pozorom ZSRR to było bardzo bogate państwo. Jak się tylko popatrzy ile sił i środków szło na wszelkiej maści programy zbrojeniowe, kosmiczne itp itd.
              • wojciech.2345 Re: Romrus 03.03.13, 17:44
                Ale programy .... to często zbiorowy wysiłek wielu
                demoludów. Przecież przemysł zbrojeniowy był
                w tych krajach.

Ile do tego wnosiła Rosja?
                Chyba tak naprawdę niewiele.
                • berek_p Re: Romrus 03.03.13, 18:02
                  Sk.....nie co produkują demoludy byłego ZSRR ? Samoloty,śmigłowce,rakiety,okręty,czołgi? Oczywiście oprócz Rosji.
                  • wojciech.2345 Re: Romrus 03.03.13, 18:09
                    berek_p napisał:
                    > Sk.....nie ...
                    -------------
                    No tośmy sobie pogadali.
                • romrus Re: Romrus 03.03.13, 19:48
                  wojciech.2345 napisał:
                  > Ale programy .... to często zbiorowy wysiłek wielu demoludów. Przecież przemysł zbrojeniowy był w tych krajach.
                  > Ile do tego wnosiła Rosja?
                  > Chyba tak naprawdę niewiele.

Oczewiscie ze nie wiele, naiwecej wniosly Mongolia i Polska, ktora w dalszym ciagu produkuje smiglowce na "pozyczonej" technologji ruskich smiglowcow Mila.

Drogi Wojtku, programy zbrojeniowy i kosmiczny w 90% byli scisle tajny i demoludom sie nie przekazywali.
                  • wojciech.2345 Re: Romrus 03.03.13, 20:06
                    romrus napisał:
                    > Drogi Wojtku, programy zbrojeniowy i kosmiczny w 90% byli scisle tajny i demolu
                    > dom sie nie przekazywali.
                    -------------
                    Przecież Gagarina na orbitę wysłali Niemcy.
                    Rosjanie tego nie potrafili.

Teraz jasne?
                    • romrus Re: Romrus 03.03.13, 20:09
                      wojciech.2345 napisał:
                      > Przecież Gagarina na orbitę wysłali Niemcy.

Zachodni czy ddr-owski?
                      • wojciech.2345 Re: Romrus 03.03.13, 20:10
                        romrus napisał:

> wojciech.2345 napisał:
                        > > Przecież Gagarina na orbitę wysłali Niemcy.
                        >
                        >
                        > Zachodni czy ddr-owski?
                        -------------------
                        Ci od von Brauna, których złapali sowieci.
                        Nie wiedziałeś o tym?
                        • romrus Re: Romrus 03.03.13, 20:13
                          wojciech.2345 napisał:
                          > Ci od von Brauna, których złapali sowieci.

A ci, ktorych nie zlapali, gdzie sie podziali?
                          • wojciech.2345 Re: Romrus 03.03.13, 20:15
                            romrus napisał:

> wojciech.2345 napisał:
                            > > Ci od von Brauna, których złapali sowieci.
                            >
                            >
                            > A ci, ktorych nie zlapali, gdzie sie podziali?
                            ------------------
                            Ci, których nie złapaliście.
                            Wysłali człowieka na księżyc.

Jankesi mieli trochę więcej szczęścia w wyłapaniu ludzi von Brauna.

PS. A Ty myślałeś, że Gagarina wysłali Rosjanie?
                            • romrus Re: Romrus 03.03.13, 20:28
                              wojciech.2345 napisał:
                              > PS. A Ty myślałeś, że Gagarina wysłali Rosjanie?

Myslalem, ze Polace.

Po kapitulacji Niemiec von Braun, z gronem współpracowników, oddał się 12 maja 1945 roku w ręce Amerykanów, licząc na możliwość kontynuowania prac nad rakietami do celów cywilnych. Amerykańskie władze, w obliczu rysującej się konfrontacji z państwami komunistycznymi, przyjęły część grupy von Brauna, jak również część ocalałych podzespołów pocisków V-2. Przez pierwsze lata powojenne von Braun i inni niemieccy specjaliści rakietowi pracowali i mieszkali skoszarowani w Forcie Bliss w Teksasie[a].

Trzeba wygrywac wojne, a nie przegrywac.
                              Okolo 7000 Niemcow pracowalo w ZSSR po wojnie w branzy kosmicznej i jadrowej.
                              • wojciech.2345 Re: Romrus 03.03.13, 20:33
                                No widzisz? Niemcy zrobili Wam rakiety.
                                Wy tego nie umiecie.
                                Nie umiecie też wyprodukować: długopisu, telewizora i samochodu.

Zgadza się?
                                • romrus Re: Romrus 03.03.13, 20:36
                                  wojciech.2345 napisał:
                                  > No widzisz? Niemcy zrobili Wam rakiety.
                                  > Wy tego nie umiecie.
                                  > Nie umiecie też wyprodukować: długopisu, telewizora i samochodu.

Zamiast dlugopisu wyslali w kosmos olowek. Dziala.

Opowiedz lepiej o polskich telewizorach i samochodach.
                                  Jutro do pracy i bedzie mi juz nie do smiechu.
                                  • wojciech.2345 Re: Romrus 03.03.13, 20:45
                                    romrus napisał:
                                    > Zamiast dlugopisu wyslali w kosmos olowek. Dziala.
                                    >
                                    > Opowiedz lepiej o polskich telewizorach i samochodach.
                                    > Jutro do pracy i bedzie mi juz nie do smiechu.
                                    ------------------
                                    Ja pamiętam co pisała Wasza propaganda o osiągnięciach
                                    radzieckiej "nauki". Pamiętam też dowcipy o Waszych uczonych.

Zawsze z Was śmialiśmy się.
            • yurek11111 Romrus ,a PKB putinowskiej Rosji to nie si-fi?? 03.03.13, 17:54
              46 % wplywow to ropa i gaz,75 % to ropa, gaz i pochodne....
    • felusiak1 Re: Dla przyjaciol Ameryki. 03.03.13, 18:31
      Pierwszy link jest do nikąd.
      Drugi link jest OK ale twój opis jest do doopy.
      Trzeci link wygląda kolorowo ale ty nie rozumiesz co tam jest napisane
      Czwarty link.... wstydziłbym się wklejać propagande.
      Głodu jeszcze nie ma ale wiatry już zaczęły wiać
      • igor_uk Re: Dla przyjaciol Ameryki. 03.03.13, 20:04
        1.Link prowadzi do dokumentu ,pobieranie otwiera sie automatycznie.
        2.To nie byl opis,a tylko bardzo krotki komentarz.Liczylem na to,ze to Ty skomentujesz materu
        ial,ale Ty zajal sie komentowaniem mojego komentarzu.
        3.Ja wiem,ze ja nic nie rozumiem,dla tego licze na to,ze ty mnie cos wytlumaczysz.Ja tylko dokonalem prostego matematycznego dzialania.
        4. Nie wiedzialem ,ze Washington Post,to propagandowa tuba Kremla. Wiecej tego dziadostwa czytac nie bede.
        • felusiak1 Re: Dla przyjaciol Ameryki. 03.03.13, 20:45
          1. dokumentów jest 48. który dotyczy tematu?
          2. czy tam jest napisane income czy disposable income?
          3. odmawiam wyjaśniania po raz n-ty.
          4. WP jest propagandowż tubą Obamy.
          Masz głowę to sam sobie pomyśl. Czy każdy dolar wydawany przez rząd jest wydawany racjonalnie? Nie można remontować lotniskowca ale można zabawiać się w Las Vegas na rozmaitych zjazdach i konferencjach. Można prowadzić trningi i szkolenia dotyczące akceptacji i tolerancji. Jedno jest pewne, Obama robi wszystko aby tzw. cięcia były jak najbardziej bolesne a przychylne media malują armaggedon.
          to się nazywa politics i w to gra administracja. kampania wyborcza obamy ciągle trwa a obama robi wszystko co może aby zniszczyć opozycję. naprawa gospodarki zupełnie go nie interesuje.
          • igor_uk Re: Dla przyjaciol Ameryki. 03.03.13, 21:21
            felus,zaloz watek o tym,jak Obama kreci opinia publiczna.Bo to co Ty napisales:
            " Jedno jest pewne, Obama robi wszystko aby tzw. cięcia były jak najbardziej bolesne a przychylne media malują armaggedon." Ma sens. Sam chcialem o tym zalozyc watek wprost,ale zrobilem to w sposob posredni tym watkiem.Bo w "moim" watku zadnego meritum nie bedzie.Przyglup proamerykanski i wojtus zasra temat,nie rozumiac istoty sprawy.
    • wojciech.2345 Niedźwiedź patrzy na smoka 03.03.13, 20:01
      Rosja straci kontrolę nad częścią swojego terytorium?

Rosja jest zafascynowana Chinami - i to coraz mocniej odciąga ją od Zachodu - wskazuje raport Ośrodka Studiów Wschodnich. Pojawiają się jednak głosy, iż może dojść do politycznego podporządkowania interesów rosyjskich chińskim, a nawet do "faktycznej utraty kontroli nad rosyjskim Dalekim Wschodem", regionem sąsiadującym z Chinami.

W stosunkach rosyjsko-chińskich nastąpiło "dramatyczne wręcz odwrócenie ról: Moskwa po raz pierwszy od kilku wieków nie może patrzeć na Chiny jak na mniej rozwinięte, izolowane i militarnie słabsze państwo – to Chiny stały się silniejsze od Rosji na wielu płaszczyznach" - wskazuje raport "Niedźwiedź patrzy na smoka. Rosyjska debata na temat Chin".

biznes.onet.pl/rosja-straci-kontrole-nad-czescia-swojego-terytori,18515,5434083,1,onet-wiadomosci-detal
    • 1blueelvic Biedny i smieszny zuczku. 03.03.13, 20:14
      Czy ty igor nie mozesz naprawde zrozumiec, ze Ameryka to idea i bardzo zaawansowany indywidualizm?

Interes kreci sie dobrze i tylko przez pryzmat tegoz oceniam to, co sie w danym panstwie dzieje.

Tak, a po dzisiejszym obiedzie podam kuszace Cabernet Sauvignon, a towarzystwa dotrzymaja swietny jak zawsze Camembert, Colby no i przeslawny Roquefort. I wlasnie to i teraz liczy sie najbardziej, ... oczywiscie jak ktos liczyc potrafi.
      • igor_uk blueelvic. 03.03.13, 20:17
        Wybacz,ale mnie nie obchodzi to co piszesz. Zalozylem ten watek dla tego,zeby pogadac z felusiem.Poniewaz on jedyny z was na tym sie zna.
        • 1blueelvic To jest forum publiczne i basta. 03.03.13, 20:50
          Czy sadzisz, ze mnie obchodza intencje, ktore toba miotaja przy zakladaniu watku? Czy sadzisz, ze bede zgadywal do kogo tak naprawde piszesz, dlaczego piszesz i wszystkiego tego, co niby z przemyslnego twojego zamierzenia ma wynikac? Nic, absolytnie nic ... Blad w zalozeniu.

To co napisales wszyscy widza, a moja odpowiedz jest tylko moim, podkreslam tylko li i wylacznie moim spostrzezeniem na temat twojego wpisu, ktory wedlug mnie jest do doopy. To wszystko.
          • 5magna Re: To jest forum publiczne i basta. 03.03.13, 20:57
            Jak juz mowa o dupie to nalezy popatrzec na wojtusiowego kartofla....
          • igor_uk A czy ja zabronilem tobie co kolwiek? 03.03.13, 21:24
            Ja tylko napisalem,ze mnie nie interesuje twoje zdanie w tym temacie. Ale przeciez kogos innego moze interesowac .
            • 1blueelvic I ja tak mysle, ... 03.03.13, 21:32
              bo przeciez nie tylko felusiaki czytaja.
              • igor_uk Re: I ja tak mysle, ... 03.03.13, 21:35
                blueelvic,sadze ze nie wiele zrozumiales z tego,co napisalem w poscie otwierajacym watek (felus odrazu zalapal) i dla tego wyskoczyles z postem personalnym ,w ktorym nie bylo zadnego sensu.
                • 1blueelvic Odpowiem podobnie. 03.03.13, 21:48
                  Ty rowniez nie zrozumiales sensu mojej wypowiedzi, ktora jest bardzo adekwatna do twoich obaw, ktore wyraziles w watku otwarcia.

Poglad na sprawe moze byc rozny, a on zalezy miedzy innymi odstanu konta ... Tak to juz jest i tego nie zmienisz.
                  • igor_uk Re: Odpowiem podobnie. 03.03.13, 22:12
                    Nie mam pojecia o tym,jaki stan twojego konta.I to mnie nie interesuje,bo zakladajac ten watek bardziej myslalem o swoim. Bo niepokoje sie o niego.Funt leci w dol.Wiekszosc oszczednosci mam w USD,ale i o GBP nie zapominalem,a zloto kupowac jeszcze nie czas.
                    • 1blueelvic Stan konta to temat tabu i obcemu nic do tego. 04.03.13, 00:09
                      Powiedzialem tylko, ze poprzez jego pryzmat kazdy postrzega rzeczywistosc inaczej.

Osobiscie od dluzszego czasu finansowe nadwyzki lokuje w ziemie rolna w Polsce i w Canadzie.

Bylem zainteresowany zakupem czarnoziemow na Ukrainie ale dotychczasowe przepisy zakazuja sprzedazy obcokrajowcom.

Na ziemi nigdy sie nie straci, nigdy.
    • romrus Zbyt trudny do zrozumenia film:-) 04.03.13, 00:26
      Trzeba adaptowac dla Amerikanow, czyli do poziomu komiksow:-)

"Amerykańska przeróbka "Nietykalnych".

Choć hit "Intouchables" (w USA pokazywany pod tytułem "Untouchable") zarobił w Stanach zaledwie 10,2 mln dol., to wpływy z kin z reszty świata wyniosły 426,6 mln dol. Dzięki temu komedia stała się najbardziej kasowym filmem nieanglojęzycznym w historii kina i pobiła 10-letni rekord najchętniej oglądanego na świecie francuskiego filmu.

Dla potężnego hollywoodzkiego producenta Harveya Weinsteina to idealny materiał do przeróbki, dlatego wraz z prawami do amerykańskiej dystrybucji oryginału kupił też prawa do remake'u.
      Długo szukał reżysera, którym ostatecznie został Tom Shadyac....autor filmów "Ace Ventura: Psi detektyw", "Kłamca, kłamca", "Bruce Wszechmogący" i "Gruby i chudszy"...

Media pytają, czy twórca komedii niskich lotów z Jimem Carreyem i Eddiem Murphym będzie w stanie zrobić inteligentną wersję francuskiego dzieła, które opowiada o pięknej przyjaźni milionera sparaliżowanego na skutek wypadku i jego czarnoskórego opiekuna z nizin społecznych'"

www.tvn24.pl/amerykanska-przerobka-nietykalnych-wybor-rezysera-zaskoczeniem,309596,s.html
      • johnny-kalesony Re: Zbyt trudny do zrozumenia film:-) 04.03.13, 17:28
        Odpowiedź brzmi - nie, nie będzie w stanie. Francuskiego oryginału nie widziałem, jednak w tej wersji będzie to film przeznaczony dla widzów o mniej wyrobionych gustach.

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
      • felusiak1 Re: Zbyt trudny do zrozumenia film:-) 04.03.13, 17:57
        a co powiesz o Birdcage? Był znacznie lepszy niż francuski La Cage aux Folles.
        Ale adaptacje rzadko się udaja, to prawda.
        • igor_uk Wsrod chlamu hollywoodzkiego.. 04.03.13, 18:15
          trafia sie bardzo duzo prawdziwych dziel sztuki i nie mowie o kinie elitarnym,a tylko o filmach dla zwyklych ludzi ,nakreconych przez prawdziwych artystow.Sadze,ze w USA jest bardzo duzo ludzi,potrafiacych docenic i zrozumiec prawdziwa sztuke.
        • romrus Re: Zbyt trudny do zrozumenia film:-) 04.03.13, 21:32
          felusiak1 napisał:
          > a co powiesz o Birdcage? Był znacznie lepszy niż francuski La Cage aux Folles.

Nic, bo obu nie widzialem.
          Obejrze, Robin Williams i Gene Hackman, to ma byc nie zle.

Felus, pomiedzy tymi filmami 18 lat i to normalnie, kiedy robi sie remake starego filmu.
          Po cholere robic remake nowego filmu?

Ciebie polecam God Bless America, 2011, jesli jeszcze nie widzialesz.
          Uprzedzam - czarna komedia, ale z sensem i dobra.
    • wojciech.2345 Rosja będzie szukać gazu (g)łupkowego 04.03.13, 11:12
      Koniec świata chyba bliski.

Rosja będzie szukać gazu (g)łupkowego

• wojciech.2345 zapomniałem - Hej głupki, hop na łupki. /bt 04.03.13, 11:25
    • wojciech.2345 Gazprom Biggest Loser 04.03.13, 20:32
      Gazprom Biggest Loser as Shale Gas Upends World Markets

The natural-gas boom reshaping America is rocking Russia, where state producer OAO Gazprom (GAZP) is slow to react and at risk of becoming the world’s biggest loser from the new technology to drill shale rock.
      The U.S. no longer needs Russia’s gas, leaving President Vladimir Putin fighting to salvage Gazprom’s $20 billion Shtokman project in the Arctic. China, the biggest energy consumer, is exploring its own shale reserves and hesitating to accept a pipeline from Russia. Gazprom’s shipments fell about 14 percent so far in 2012, and the stock has lost 9.6 percent.

www.bloomberg.com/news/2012-06-21/gazprom-biggest-loser-as-shale-gas-upends-world-markets.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka