Dodaj do ulubionych

Władze USA

08.03.13, 18:12
takiego terminu czesto używają forumowicze w odniesieniu do jakichkolwiek władz w USA nie rozumiejąc amerykańskiego federalizmu. eva15 napisała, ze to ja nie rozumiem i że władze stanowe/lokalne to władze niższego szczebla.
Otoż władze stanowe nie są niższym szczeblem ponieważ nie podlegają władzom federalnym.
Władze powiatowe i municypalne nie podlegają władzom stanowym.
szeryf nie podlega nikomu i na przykład w stanie, gdzie jest 200 powiatów jest 200 szeryfów nie podlegajacych nikomu. W każdym z tych powiatów są miasta i miasteczka z własną policją nie podlegajacą szeryfowi. Burmistrz nie podlega gubernatorowi a gubernator prezydentowi.
W mojej wiosce (nominalnie jest to miasto) wybieramy burmistrza i radę miejską niepodległą gubernatorowi stanu. Rada miejska zatrudnia policjantów i mianuje szefa policji. Wybieramy też sędziów sądu municypalnego. W wiekszości stanów sędziwie są wybierani. w systemie sądów federalnych nie ma wyborów. sędziowie są nominowani przez prezydenta.
Warto zapoznać się z tym systemem. to pozwoli na unikniecie groteskowych wpisów.
Jest to daleko inny system od tego w Polsce albo w Rosji.
Innymi słowy prezydent może nadmuchać gubernatorowi a ten burmistrzowi.
Obserwuj wątek
    • romad2447 Re: Władze USA 08.03.13, 19:51
      Felus,
      dobrze wytlumaczyles tym bolszewikom,a zwlaszcza Ewci, ktorej ten syf w USA tak sie
      nie podoba.
    • tojabogdan sądziłem, że to wątek o dniu kobiet, 08.03.13, 20:18
      który nagle w niemczech zachodnich stał się popularny. I oczekiwałem po tytule, że władze USA złożyły serdeczne życzenia kobietom amerykańskim.
      Handel zbyt mało zarobił na tzw.walentynkach i odkrył, że ósmego marca też można sprzedać coś więcej.
      Ale, z tego, co piszesz, każdy szeryf sam decyduje, czy złożyć życzenia kobietom poddanym jego pieczy. A prezydentowi nic do tego. Obama może, co najwyżej, życzyć wszystkiego najlepszego obamowej i swojej sekretarce.
    • eva15 Re: Władze USA 08.03.13, 20:26
      Udajesz, że ie rozumiesz, czy też faktycznie nie rozumiesz? Nie chodzi o podległość służbową, lecz to, że wszystkie władze podlegają tej samej Konstytucji i przepisom z niej wynikającym, podobnie jak podlegają temu samemu Sądowi Najwyższemu, legislatywnie (parłament) i egzekutywie (rząd).
      • felusiak1 Re: Władze USA 08.03.13, 21:06
        evuniu, zamulasz jak zawsze. Uzyłaś terminu "władze niższego szczebla" co oznacza, że są podległe wyższemu szczeblowi i najwyższemu szczeblowi.Takiej podległości w USA nie ma.
        Wszyscy podlegają ustanowionym przez stanowe legislatury i kongres prawom ale nie ma drabiny podległości służbowej. W Polsce premier może odwołać wojewodę, w USA prezydent nie ma możliwości odwołania gubernatora stanu a gubernator nie ma możliwości odwołania county executive. Nie ma też głównej komendy policji na całe USA i nie ma komendantów w terenie. Władze wykonawcze zajmują się głównie przekazywaniem pieniedzy wcześniej przyznanych przez ustawodawcę czy to federalnego (kongres) czy tez stanowego.
        Widzisz evuniu, wyjeżdżając z domu może mnie zatrzymać moja wiejska policja, 2 mile dalej przejeżdżam przez nieinkorporowane tereny powiatu i tam zatrzymuje mnie szeryf a po następnych 4 milach jestem w granicach Austin i tam zatrzymuje mnie policja miejska, która jest dwa razy bardziej upierdliwa niż szeryf, który jest dwa razy bardziej upierdliwy niż moi wioskowi policjanci.
        W konkluzji, w sprawach międzynarodowych użycie terminu władze USA jest na miejscu ale kiedy piszesz o Bostonie to pisz władze Bostonu, albo policja w Bostonie a nie amerykańska policja.
        Jest również coś takiego jak policja stanowa ale głównie zajmuje sie łapaniem za prędkość na drogach federalnych tzw. interstate.
        W każdym stanie jest też wojsko pod nazwą national guard które nominalnie podlega prezydentowi ale rozkazy wydaje gubernator
        • igor_uk W takim razie USA w niczym nie rozni sie od ZSRR. 08.03.13, 21:45
          felus,formalnie,to co napisales,obowiazywalo w ZSRR.
          • edek_vilola Re: Tak jak sęp nie rozni sie od kormorana 09.03.13, 11:30
            I sęp ma dziób i kormoran ma dziób. Oba maja skrzydla. Na pewno bardziej roznia sie od kota niz od siebie samych. Kazdy moze patrzec na to tak, jak mu wygodnie. Ale nie udawajmy, ze jestesmy dziecmi. Porownanie ZSRR do sępa jest niesprawiedliwe. To byla raczej krzyzowka jastrzębia i sępa. Ptak rosyjski ma dwie glowy, a amerykanski tylko jedna. Jak to mowia Indianie "blada twarz mowi rozdwojonym jezykiem".
            • edek_vilola Mialo byc: tak jak kormoran nie rozni sie od sępa 09.03.13, 11:36
              Tytyl mial byc rownolegly do "USA, ZSRR", czyli "kormoran, sęp". Ucieszycie sie pewnie jak po przejezyczeniu Kaczynskiego ("glosujcie na PO").

• johnny-kalesony Re: W takim razie USA w niczym nie rozni sie od Z 09.03.13, 12:55
            Tak - FORMALNIE. Yeno biada było każdemu, kto tę formalność usiłował egzekwować.

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
        • eva15 Re: Władze USA 08.03.13, 22:39
          Feluś, nie czytasz rozuminie, tego, co napisalałm. A napisałam wyraźnie, że nie chodzi podległość/zależność służbową. Czyli nie chodzi o to, że Kongres w Waszyngtonie wybiera szefa policji np. w stanie Maryland.
          Mieszkam w państwie federalnym i dobrze wiem, jak wygląda podział władzy. Wiem, że władze poszczególnych landów (coś mniej więcej jak odpowiednik stanów w USA) wybierane są lokalnie, ale mimo to podlegają nadrzędnej władzy Berlina, parlamentu federalnego (Bundestagu) , izbie przedstawicieli wszystkich landów (Bundesrat), Sądowi Konstytucyjnemu itd. I O TO mi chodzi. , a nie o to, że jakiegoś podrządnego szeryfa wybrano lokalnie.
          • felusiak1 Re: Władze USA 08.03.13, 23:09
            evuniu w usa kongres nie wybiera nikogo a ty dalej nic nie rozumiesz. władze stanowe nie podlegają kongresowi czyli izbie reprezentantów i senatowi.
            przeczytaj jeszcze raz to co napisałem w pierwszym wpisie.
          • br0fl0vski Re: Władze USA 09.03.13, 16:40
            eva
            nie mozna reichu porownywac z usa. felusiak ma racje opisujac teorie, w praktyce rzad fereralny kupuje decyzje stanowe obiecujac kase.
            • br0fl0vski ps 09.03.13, 16:44
              dzisiaj nie jest to juz istotnoe bo zdecydowania wiekszosc panstw jest korporacjami i ich mieszkancy zostali zredukowani do statusu pracownikow korporacjii tow tym wszystkim jest istotne i tak jest w usa reichu polsce i wszedzie indziej
    • melord Władze USA 08.03.13, 20:54
      felusiak1 napisał:
      > Otoż władze stanowe nie są niższym szczeblem ponieważ nie podlegają władzom fed
      > eralnym

mam pytanie.....nie pamietam juz
      badajze po 9/11 usztywniono prawo i FBI moze w specyficznych warunkach
      "take over" w kazdym hrabstwie i miescinie
      Federal Goverment ma rowniez chyba prawo na podobnych zasadach j.w.
      tzn. overrul decyzje Stanu??
      • felusiak1 Re: Władze USA 08.03.13, 21:18
        W sytuacjach wyjątkowych, jeśli prezydent ogłosi "state of emergency" dla jakiegoś rejonu.
        Wtedy następuje tzw. federalizacja.
        FBI prowadzi śledztwo w sprawach federalnych, na przykład przestepstwo giełdowe albo pospolite przestepstwo normalnie pozostające w gestii stanu w wypadku jeśli przestepca przemieszcza się ze stanu do stanu. Nielegalne przekroczenie granicy jest przestepstwem federalnym.
        W normalnych warunkach, bez stanu wyjatkowego, federalni nie mogą take over.
        • misterpee Re: Wolnosc, wolnosc, wolnosc... 08.03.13, 21:32
          trele morele przez wojtusia i felusia. niby tak, a naprawde ameryka ma bardziej zcentralizowany rzad niz ZSRR. Ameryka rzadzi AIPAC przy pomochy pieniadza. Ta reszta to sa rekwizyty do manipulowaniem krajem. Ka to dziala ? Polska jest niby krajem niepodleglym , tymczasem kto nia rzadzi o tym wszyscy wiedza. To samo jest w USA.
        • melord Re: Władze USA 08.03.13, 21:39
          > W normalnych warunkach, bez stanu wyjatkowego, federalni nie mogą take over.

nawet po tych wszystkich nowych zaostrzonych ustawach/prawach dla FBI i innych organizacji,ktore powstaly w zwiazku z "teroryzmem"?

> FBI prowadzi śledztwo w sprawach federalnych,

przeciez wszystko mozna podciagnac pod sprawy federalne,szczegolnie dzisiaj w walce z ogolnie pojetym"teroryzmem"....nawet kradziez samochodu jesli "spec sluzby" maja w tym interes
          z tego co przekazuja mi znajomi z USA,FBI ma teraz praktycznie nieograniczone mozliwosci w kazdym miescie i miasteczku na terenie USA....jesli ma jakies podejrzenia,nawet iluzoryczne ?
        • igor_uk No wlasnie. 08.03.13, 21:47
          Co raz barziej USA mnie staje sie podobnym do ZSRR.
          felus napisal:
          "W sytuacjach wyjątkowych, jeśli prezydent ogłosi "state of emergency" dla jakiegoś rejonu.
          Wtedy następuje tzw. federalizacja. "
          Nazywalo sie to w ZSRR po innemu,ale sens byl ten sam.
    • romrus Re: Robisz za Wikipedie, Felus? 08.03.13, 21:26
      felusiak1 napisał:
      > takiego terminu czesto używają forumowicze w odniesieniu do jakichkolwiek władz w USA nie rozumiejąc amerykańskiego federalizmu

A kogo ma obchodzic amerikanski federalizm, oprocz Amerikanow?

Istnieje ogolne, potoczne uzywane pojecie "wladza panstwowa", a jest to wladza stanu, hrabstwa czy federalna nie ma naimniejszego znaczenia, tak samo jak nikogo nie interesuje w przypadku Szwajcarii federalna wladza czy wladza kantonu podjela jakakolweik decyzje.
    • wtopek felusiak, błąd 08.03.13, 22:46
      który tłumaczy chyba twoja długa nieobecność w kraju

w Polsce, poza wojewodami podległymi rządowi centralnemu, władze wojewódzkie, powiatowe i gminne także nie są władzami "niższego szczeble" i są od siebie niezależne

wójtowie nie podlegają starostom, a starostowie nie podlegają marszałkowi województwa, są to zupełnie niezależne instytucje

oczywiście, jest to nie do pojęcia dla osób zaprogramowanych na relacje car>gubernator>czynownik :)))
      • elka-sulzer Re: felusiak, błąd 09.03.13, 06:17
        A ja mam pytanie, komu SiAjEj podlega?
      • przyjacielameryki Re: felusiak, błąd 09.03.13, 12:31
        wtopek napisał:

> który tłumaczy chyba twoja długa nieobecność w kraju
        >
        > w Polsce, poza wojewodami podległymi rządowi centralnemu, władze wojewódzkie, p
        > owiatowe i gminne także nie są władzami "niższego szczeble" i są od siebie niez
        > ależne
        >
        > wójtowie nie podlegają starostom, a starostowie nie podlegają marszałkowi wojew
        > ództwa, są to zupełnie niezależne instytucje
        >
        > oczywiście, jest to nie do pojęcia dla osób zaprogramowanych na relacje car>
        > ;gubernator>czynownik :)))

Dokładnie tak. Reforma samorządowa została zakończona w roku 1998 i wówczas 11.10.1998 r, odbyły się wybory do organów samorządu terytorialnego: gmin, powiatów i województw które są samodzielnymi podmiotami. Ta decentralizacja była bardzo słusznym posunięciem, gminy np. bardzo dbają o swój region co widać jadąc samochodem przez Polskie wsie i miasteczka.

• j-k Felek, Ty wez mi wytlumacz: 09.03.13, 17:07
      Scond taki Igor moze byc dumny z tego, ze przyjazni sie z Obama, jak ten Obama jako Prezio zupelnie nie ma wladzy i nie moze Igorowi cololwiek zalatwic ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka