Dodaj do ulubionych

Mursi pod aresztem domowym !

03.07.13, 20:11
Wojsko otoczylo koszary gwardii narodowej,gdzie znajduje sie Prezydent Egiptu Mursi,drutem kolczastym.

Przewrot wojskowy w czystej postaci.Ale zaloze sie z kazdym ,na kazda sume,ze zachodnia demokracja nie potepi ten zamach wojskowy.

--
===================
Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.
Obserwuj wątek
    • romrus Zaden to przewrot, to Arabskiej wiosny c.d.:-) b/t 03.07.13, 20:22
      igor-z-uk napisał(a):

> Wojsko otoczylo koszary gwardii narodowej,gdzie znajduje sie Prezydent Egiptu
      > Mursi,drutem kolczastym.
      >
      > Przewrot wojskowy w czystej postaci.Ale zaloze sie z kazdym ,na kazda sume,ze z
      > achodnia demokracja nie potepi ten zamach wojskowy.
      >
      >
      > --
      > ===================
      > Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.
      • igor_uk Nie zgadzam sie,romrusie. 03.07.13, 20:33
        Arabska wiosna miala na celu wprowadzenie chaosu.To co teraz obserwujemy w Egipcie,to powrot do starych dobrych czasow,kiedy to w ambasadzie USA w Kairze decydowali sie losy kraju,a nie w siedzibie "Bracie Muzulmanie" .
        Co dla zwyklego Egipcjanina jest lepsze,ja nie wiem.Ale faktem jest to,ze za Mubaraka w Egipcie bylo spokojniej.
        • elka-sulzer Re: Nie zgadzam sie,romrusie. 04.07.13, 02:22
          igor_uk napisał:

> Arabska wiosna miala na celu wprowadzenie chaosu.To co teraz obserwujemy w Egip
          > cie,to powrot do starych dobrych czasow,kiedy to w ambasadzie USA w Kairze decy
          > dowali sie losy kraju,a nie w siedzibie "Bracie Muzulmanie" .
          > Co dla zwyklego Egipcjanina jest lepsze,ja nie wiem.Ale faktem jest to,ze za M
          > ubaraka w Egipcie bylo spokojniej.

No coz Igor, znow odwieczne pytanie - spokoj i bezpieczenstwo w miejsce wolnosci?
          Jak widac motlochowi mozna jak zwykle zlote klatki obiecywac i decydowac za nich.
          • igor_uk Elka. 04.07.13, 17:42
            Trzeba spojrzec prawdzie w oczy,wiekszosc calkiem niezle czuje sie w tych klatkach.
        • eva15 Re: Nie zgadzam sie,romrusie. 04.07.13, 18:27
          Ależ, Igorze...
          Chaos jak najbardziej będzie, 35-40% ludności popiera islamistów i Mursiego.
          • igor_uk Re: Nie zgadzam sie,romrusie. 04.07.13, 19:43
            To bedzie chaos kontrolowany,Ewa,przez wojsko i tych,kto na to wojsko placi. Za Mursi chaos stal niekontrolowany.
            • eva15 Re: Nie zgadzam sie,romrusie. 04.07.13, 20:11
              Owszem, chodzi o chaos kontrolowany, a raczej w razie czego kontrolowalny.
              • igor_uk Re: Nie zgadzam sie,romrusie. 04.07.13, 20:21
                Mursi nie mogl tego gwarantowac,dla tego musial odejsc.
                Ciekawi mnie jedno -jaki zarzut jemu postawi "niezawisly" sad? Ponoc ma byc sadzony.
    • amg10 Kto mi to wyjasni: 04.07.13, 18:00
      Najpierw Mursi zostal wybrany (podobno) w demokratycznych wyborach. Teraz ci wyborcy protestuja i chca, albo juz spowodowali, jego odwolanie.

Dlaczego wiec przedtem chcieli go a teraz juz nie chca ???
      • igor_uk Moze ja sprobuje. 04.07.13, 18:19
        Drogi amg10,egipski narod wybral nie tego,kogo trzeba. Teraz zmadrzal :-)
        A tak serio .Zalozylem kilka dni temu watek,pod tytulem :"Ogloszono rewolucje,z wyprzedzeniem. " . To byla ironia.Jaka rewolucja moze byc ogloszona z wyprzedeniem?Dla mnie byla jasno odrazu,ze wszystko jest zaplanowano i uzgodniono. Mursi byl skazany na porazke w dniu,w ktorym byl ogloszony zwyciezcem wyborow prezydenckich.
        • amg10 Re: Moze ja sprobuje. 04.07.13, 18:45
          igor_uk napisał:

> Mursi byl skazany na porazke w dniu,w ktorym byl ogloszony zwyciezcem wyborow prez
          > ydenckich.

Czy to tylko twoje wrazenie ?? Tym razem igor, malo to przekonujace wyjasnienie.
          • igor_uk Re: Moze ja sprobuje. 04.07.13, 19:48
            Pisalem o tym po wygranych przez Mursiego wyborach i jak okazalo sie,mialem racje.W sumie czas zweryfikowal moi slowa.To co obserwujemy dzis w Egipcie,jest wystarczajaco przekonujace. Wybor Mursi na Prezydenta okazal sie wypadkiem przy pracy i byl skazany.
            • amg10 Re: Moze ja sprobuje. 04.07.13, 20:51
              igor_uk napisał:

> Wybor Mursi na Prezydenta okazal sie wypadkiem przy pracy i byl skazany.

Byl skazany czy byl przesadzony z gory na niepowodzenie ??
              • igor_uk Re: Moze ja sprobuje. 04.07.13, 21:00
                Byl skazany.Nic jemu nie moglo pomoc.Nawet zaangazowanie sie w wojne przeciwko Asada jemu nie pomoglo.
                • amg10 Re: Moze ja sprobuje. 04.07.13, 21:06
                  igor_uk napisał:

> Byl skazany.

Igor, o tym nie slyszalem. Powiedz wiec igor kto/kiedy/gdzie/dlaczego i za co skazal Mursiego ?? I na co zostal on skazany (jaki wyrok) ?
                  • igor_uk Re: Moze ja sprobuje. 04.07.13, 21:10
                    amg10,to juz czepianie sie,zabawa w slowa.Jak chcesz,to moge w to zabawic sie.
                    • igor_uk Nu to gramy,amg10. 04.07.13, 21:17
                      być skazanym na niepowodzenie - ‘być skazanym na brak powodzenia, klęskę; w odniesieniu do jakiegoś nieudanego przedsięwzięcia, które z góry skazane jest na porażkę

W tej definicji nie widze nic o kodeksie karnym,jak i tych,kto skazuje .
                      • amg10 Igor, nie ma sprawy 04.07.13, 22:12
                        Ty poprzednio napisales cos takiego:

Wybor Mursi na Prezydenta okazal sie wypadkiem przy pracy i byl skazany.

Jesli ktos "byl skazany" to dla przecietnego Polaka oznacza to skazanie przez sad.

Gdybys napisal:

Wybor Mursi na Prezydenta okazal sie wypadkiem przy pracy i byl skazany na niepowodzenie.

to by z sadownictwem nie mialo nic wspolnego.

Mam wrazenie Igor, ze i ty i ja nie jestesmy w j.polskim perfect. Ale czytajac twoje posty mam nieraz wrazenie, ze twoja polszczyzna jest lekko jakby 'dotknieta' jakas inna jezykowa nalecialoscia. Czy mam racje ??
                        • igor_uk Oczywiscie,ze masz racje,amg10. 04.07.13, 22:19
                          Posluguje sie na co dzien angielskim,polskim i rosyjskim.
                          Najmniej rosyjskim,chociaz dla mnie ten jezyk jest ojczystym. Z racji tego nic dziwnego,ze moj polski ma "nalecialosc" :-) .
                          • amg10 Re: Oczywiscie,ze masz racje,amg10. 04.07.13, 22:38
                            igor_uk napisał:

> Posluguje sie na co dzien angielskim,polskim i rosyjskim.
                            > Najmniej rosyjskim,chociaz dla mnie ten jezyk jest ojczystym. Z racji tego nic
                            > dziwnego,ze moj polski ma "nalecialosc" :-) .

Nu I pogadali Igor. Case closed.
      • mlody776 Re: Kto mi to wyjasni: 04.07.13, 18:26
        W ogóle to na razie wszyscy obserwują co się tam dziej. Jednak w niezależnych mediach w Stanach padła taka wersja wydążeń. Otóż facet co prawda był wybrany przez naród ale było jednak podejrzenie, ze daje się kierować Stana i spółka. Wiec jak M poparł zakaz latania nad Syria, jak to zachód walczy o to, aby pomóc ich rebelianta, to wystarczyło, do obecnych wydążeń.
        Egipskie wojska maja już być wysłane, na granice z Izraelem, bo tam spodziewają się ataku.
        • igor_uk Re: Kto mi to wyjasni: 04.07.13, 19:52
          Mursi czlowiek Stanow & Co ? I wojsko,karmione przez Stany & Co,obalilo jego? Cos mi sie wydaje ,mlody,ze twoi "niezalezne" media sa niezalezne od zdrowego rozsadku,lub celowo klamia .
          • mlody776 Re: Kto mi to wyjasni: 04.07.13, 20:42
            Wszytko należy traktować z przymrożeniem oka(ja pisze o tym na początku wypowiedzi) i czekać, bo tak naprawdę to nic nie wiadomo. Ale myślałem, ze się ucieszysz, bo według nich jest to przeciw zachodowi, a tu nic i podejrzewasz ze wszytko Stany organizują z pełnym sukcesem, czyli ja mam się cieszyć według ciebie. Hahaha
            • mlody776 Re: Kto mi to wyjasni: 04.07.13, 20:44
              A tu masz potwierdzenie mojej tezy:
              forum.gazeta.pl/forum/w,50,145535601,145537262,Zaniepokojeni.html
            • igor_uk mlody . 04.07.13, 20:56

Dla czego ja mam ucieszyc sie z wiadomosci,ze wojsko obalilo Mursiego na zlosc zochodu?
              Po pierwszych,wojsko w Egipcoe jest prozachodnie ,chociaz by z racji tego,ze Ty ze swojej kiszeni kladziesz na jego utrzymanie.A po drugich i bez tych "rewelacje" ja cieze sie z tego,ze Mursi zostal zmuszony do odejscia.
              On nie potrafil rozpoznac wroga Arabow,uwazajac ze nimi sa Syryjczyki i Iranczyki.
              • eva15 Oj, Igorze... 05.07.13, 00:13
                igor_uk napisał:

> Dla czego ja mam ucieszyc sie z wiadomosci,ze wojsko obalilo Mursiego na zlosc
                > zochodu?
                > Po pierwszych,wojsko w Egipcoe jest prozachodnie ,chociaz by z racji tego,ze Ty
                > ze swojej kiszeni kladziesz na jego utrzymanie.A po drugich i bez tych "rewel
                > acje" ja cieze sie z tego,ze Mursi zostal zmuszony do odejscia.
                > On nie potrafil rozpoznac wroga Arabow,uwazajac ze nimi sa Syryjczyki i Iranczyki.

No tak , a armia egipska rozpozna wrogów prawidłowo, niezależnie od tego, kto na nią płaci i ją utrzymuje:-))))
                • igor_uk Nieporozumienie,Ewa. 05.07.13, 19:03
                  Co do armii egopskiej nie mialem zadnych zlodzen.Ona poprze tylko tych,na kogo wskaze "sponsor" .Ale Bracie muzulmanie w jednej komandzie ze Stanami i Izraelem,dla mnie bylo zaskoczeniem.Uwazalem,ze w tej sytuacji oni powinni byli zapomniec stare krzywdy.
                  • mlody776 Re: Nieporozumienie,Ewa. 05.07.13, 19:18
                    Igor już od lat słyszysz o Al-quada, prawda? No, wiec oni tez wiedza, ze już się osłuchała ta nazwa i dlatego zmienili ja na braci islamskich, ale ich busem jest ta sama ........ Przypomni sobie kiedy pierwszy raz usłyszałeś ta nowa nazwę i po kłopocie.
                    • igor_uk Mlody. 05.07.13, 19:38
                      Bracia Muzulmanie istnieli za dlugo przed Al Kaida . Ta organizacja powstala w latach 20-ch ubieglego wieku.W Syrii byla zabroniona jeszcze za ojca dziesiejszego Asada,i za udzial w tej organizacji grozila kara smierci.
                      • mlody776 Re: Mlody. 05.07.13, 19:42
                        A to ta sama organizacja, czy tylko ta sama nazwa? Zobacz Rosje dzisiaj a 100lat temu.
                        • igor_uk Re: Mlody. 05.07.13, 20:00
                          Molody,szukasz dziury w calym.
                    • mlody776 Re: Nieporozumienie,Ewa. 05.07.13, 19:39
                      Zresztą: "Al-quada" w jakimś arabskim języku znaczy: "toaleta" , więc należało się zmienić. Hahaha
                      • igor_uk Al Kaida,to mit. 05.07.13, 20:02
                        A Bracia Muzulmanie to realnosc .
    • kylax1 Brawo ald egipskiej armii! 04.07.13, 18:54
      Islamista i pseudodyktator Mursi nie ma prawa działać wbrew woli egipskiego społeczeństwa.

Kolejny raz egipska armia staje na wysokości zadania.
      • przyjacielameryki Re: Brawo ald egipskiej armii! 04.07.13, 20:45
        kylax1 napisał:

> Islamista i pseudodyktator Mursi nie ma prawa działać wbrew woli egipskiego spo
        > łeczeństwa.
        >
        > Kolejny raz egipska armia staje na wysokości zadania.

Tylko co dalej? Wygląda na to, że jedynym gwarantem jakiejś stabilizacji w państwach islamskich jest wojsko. Ale trzeba produkować, organizować życie, przyciągać kapitał zagraniczny bo każdy chce żyć dostatnio ale już nie każdy chce ciężko pracować w tych państwach.
        Nasza zachodnia cywilizacja jest ściśle związana z pracą, nauką, edukacją ale i wolnością jednostki. Wysiłki i ciężka praca pokoleń dały nam wygodę i wysoki poziom życia. A w jaki sposób ci religijni islamiści chcą zapewnić dobrobyt swoim społeczeństwom? Modlitwami?

Dopóki na BW nie zawita oświecenie w podobnym wydaniu jak to miało miejsce w Europie i dopóki państwo nie zostanie całkowicie oddzielone od islamu, mowy nie ma o stabilizacji i pokoju w państwach islamskich!
        • walter622 Kolejne 'przyjacielskie" głupoty 04.07.13, 21:04
          przyjacielameryki napisał:
          > Dopóki na BW nie zawita oświecenie w podobnym wydaniu jak to miało miejsce w Europie
          > i dopóki państwo nie zostanie całkowicie oddzielone od islamu, mowy nie ma o stabilizacji
          > i pokoju w państwach islamskich!

"Przyjacielu", kolejny raz wypisujesz niesamowite bzdury. Herr tobie już na innym wątku zwrócił uwagę.
          Czy ty byłeś choć raz w Egipcie ? Przy tym nie mam na myśli tydzień w Hurghada, czy Sharm El Sheikh. Osobiście polecam tobie wycieczkę na "stary" kairski cmentarz - ca. 3 mln bezdomnych ludzi (żywych) , bez żadnych szans na przyszłość, stłoczonych na tym skrawku ziemi. To tak na początek.
          Pieczywo w ciągu roku podrożało o ponad 400%.
          • igor_uk Walter,nie wolno zapominac o tym. 04.07.13, 21:13
            Ze chleb podrozal dla tego,ze Mursi podniosl ceny skupu zboz,co dalo mozliwosc egipskim rolnikom zarobic.
            • walter622 Bez przesady 04.07.13, 21:31
              igor_uk napisał:

> Ze chleb podrożał dla tego,ze Mursi podniósł ceny skupu zbóż,co dało możliwość
              > egipskim rolnikom zarobić.

Igor, bez przesady. Egipt jest importerem pszenicy. Przy tym na ten cel dostają z UE solidną dotację. To co u siebie zbiorą nie wpływa na sytuację.
              • igor_uk Tym nie mniej,Walter. 04.07.13, 21:35
                Faktem jest to,ze Mursi zadbal o swoj elektorat .
                • walter622 Re: Tym nie mniej,Walter. 04.07.13, 21:45
                  igor_uk napisał:

> Faktem jest to,ze Mursi zadbal o swoj elektorat .

Jaki ???
                  Całe społeczeństwo puścił w skarpetkach by kilku fellachów zarobiło ( przy tym nie aż tak wiele).
                  • igor_uk Re: Tym nie mniej,Walter. 04.07.13, 21:54
                    Walter,nie wiem,czy zauwazyles,ale o Mursi od samego poczatku pisze bardzo krytycznie.Dla tego nie uwazaj mnie za jego zwolennika.

Czy Ty naprawde wierzysz w to,ze Mursi mogl w ciagu roku cos zepsuc? A Ty nie zostanowial sie nad tym,dla czego Mursi wybrali Egipcianie,a nie przedstawiciela liberalow,ktore w Egipcie maja wyjatkowo silna pozycje,jak na kraj arabski. Dzisiejsza bieda w Egipcie , jest skutkiem zlej polityki poprzednich rzadow.
                    • walter622 owszem, tak 04.07.13, 22:07
                      igor_uk napisał:
                      > Mursi mogl w ciagu roku coś zepsuć?

Owszem, co nieco udało się jemu "zepsuć". Chociażby Konstytucję. Za co będzie prawdopodobnie sądzony (powracając do twego pytania, na które nie otrzymałeś
                      odpowiedzi).
                      • igor_uk Re: owszem, tak 04.07.13, 22:29
                        Walter,byli zachowane wszystkie formalnoci przy uchwaleniu nowej konstytucji,wlacznie z referendum ogolnonarodowym (cos ponad 60% za) .Oczywiscie mozno skazac czlowieka i za zbyt dlugie wlosy,ale to nie ma nic z prawem.
                        Walter,Mursi byl kiepskim prezydentem,ale sposob ,w ktory on zostal odsuniety,budzi zgroze .Okazuje sie,ze wolne wybory (a przeciez Mursi byl wybrany w pierwszych,tak naprawde,wolnych wyborach w Egipcie) nie znacza nic.Wystarcze ,ze zorganizuje sie tlum ,przy wsparciu wojska,i wynik wyborow mozno zweryfikowac .
                        • walter622 Re: owszem, tak 04.07.13, 23:01
                          igor_uk napisał:

> budzi zgrozę

Po numerze z samolotem w Wiedniu nic mnie już nie dziwi.
                          To jest dopiero zdziczenie - konwencje międzynarodowe o kant stołu,
                          bo ktoś miał jakieś zwidy.
                        • mlody776 Re: owszem, tak 04.07.13, 23:32
                          Tak powinno być w Stanach. Jak np. polityk obiecuje "złote góry" przed wyborami, a po wyborach jakoś traci na ten temat pamięć lub zaczyna reprezentować przykładowy 1% narodu, to oczywiście ze powinna być możliwość jego zmiany itd.
                        • kylax1 Demokracja nie polega na wyborach. 06.07.13, 17:06
                          Demokracja to wola większości z poszanowaniem praw mniejszości.

Innymi słowy, jak Mursi zaczął islamizować na siłę, zniszczył gospodarkę i miał zamiar wprowadzić autorytarny system rządzenia, naród powiedział DOŚĆ i wywalił islamistę.

Prawidłowo.
                          • ubiquitousghost88 Znaczy wystarczy zniszczyć gospodarkę i rzucić.... 06.07.13, 17:58
                            ...ludzi na kolana, by zasłużyć na pohybel?
                            Kylax, ty dawno w Polsce nie byłeś...

kylax1 napisał:

> Demokracja to wola większości z poszanowaniem praw mniejszości.
                            >
                            > Innymi słowy, jak Mursi zaczął islamizować na siłę, zniszczył gospodarkę i miał
                            > zamiar wprowadzić autorytarny system rządzenia, naród powiedział DOŚĆ i wywali
                            > ł islamistę.
                            >
                            > Prawidłowo.
                            >
          • przyjacielameryki Re: Kolejne 'przyjacielskie" głupoty 04.07.13, 21:48
            walter622 napisał:

> przyjacielameryki napisał:
            > > Dopóki na BW nie zawita oświecenie w podobnym wydaniu jak to miało miejsc
            > e w Europie
            > > i dopóki państwo nie zostanie całkowicie oddzielone od islamu, mowy nie m
            > a o stabilizacji
            > > i pokoju w państwach islamskich!
            >
            > "Przyjacielu", kolejny raz wypisujesz niesamowite bzdury. Herr tobie już na inn
            > ym wątku zwrócił uwagę.
            > Czy ty byłeś choć raz w Egipcie ? Przy tym nie mam na myśli tydzień w Hurghada,
            > czy Sharm El Sheikh. Osobiście polecam tobie wycieczkę na "stary" kairski cmen
            > tarz - ca. 3 mln bezdomnych ludzi (żywych) , bez żadnych szans na przyszłość, s
            > tłoczonych na tym skrawku ziemi. To tak na początek.
            > Pieczywo w ciągu roku podrożało o ponad 400%.

Byłem w Egipcie dwukrotnie(oczywiście właśnie w tych dwóch kurortach) ale w trakcie wycieczek fakultatywnych widziałem nędzę na wsi(min. w drodze do Luksoru delcie Nilu) czy na obrzeżach Kairu.

Ale mówimy nie o obecnych problemach a o rozwiązaniach długofalowych, zasadniczych w dłuższym wymiarze czasu, rozwiązaniach systemowych których istota zawsze będzie polegać na oddzieleniu religii od państwa i które mogą faktycznie zmienić los ludzi tam żyjących.
            Bo inaczej tam u siebie pozostaną przy modlitwie a standard życia będą szukać w Europie.
            • walter622 Re: Kolejne 'przyjacielskie" głupoty 04.07.13, 22:02

> w trakcie wycieczek fakultatywnych
              No tak, tak tez myślałem. Z okien klimatyzowanych autobusów coś tam zobaczyłeś i doszedłeś do tak rewelacyjnych wniosków. Moje gratulacje - wypisujesz przednie głupoty.
              • misterpee Re: Najgorsze jest to ze nikt nie chce 05.07.13, 02:20
                zostawic tego kraju w spokoju, Kazdy ma tam swoje interesy i proboje rzadzic tym krajem wedlug swoich potrzeb, szczegolnie wedlug zyczen polnocnego sasiada Egiptu. To jest kraj jak wulkan, przeludniony, za goracy, ubogi do granicy niemal glodu, z jedna rzeka , ktora daje im zycier. Obserwujcie Egipt i zobazcycie powtorke w swoich krajach.
              • przyjacielameryki Re: Kolejne 'przyjacielskie" głupoty 05.07.13, 10:18
                walter622 napisał:

>
                > > w trakcie wycieczek fakultatywnych
                > No tak, tak tez myślałem. Z okien klimatyzowanych autobusów coś tam zobaczyłeś
                > i doszedłeś do tak rewelacyjnych wniosków. Moje gratulacje - wypisujesz przedni
                > e głupoty.

To znaczy, nie ma nędzy na wsi w Egipcie? Tak twierdzisz? To może jednak ty wypisujesz głupoty?
                • walter622 "oświecanie" i gilotyny 06.07.13, 07:18
                  > Tak twierdzisz?

Mam na myśli twoje brednie na temat "oświecenia".
                  W ramach tego "oświecenia" Zachód wyjątkowo energicznie 'oświecał" Libię, a teraz Syrię.
                  By skutecznie oddzielić państwo od kościoła "demokraci" ostatnio w Syrii skrócili o głowę
                  francuskiego księdza. Francuskie władze nawet nie pisnęły i nie zareagowały na zamordowanie ich obywatela. Być może, w ramach pomocy "oświecającym" syryjskie społeczeństwo, Francuzi wyślą "powstańcom" partię gilotyn - z ich pomocą oddzielanie państwa od kościoła pójdzie znacznie żwawiej, tym bardziej, ze jeszcze kilku misjonarzy
                  czeka w kolejce na akt "oświecenia".
                  • przyjacielameryki Re: "oświecanie" i gilotyny 06.07.13, 10:40
                    walter622 napisał:

> > Tak twierdzisz?
                    >
                    > Mam na myśli twoje brednie na temat "oświecenia".
                    > W ramach tego "oświecenia" Zachód wyjątkowo energicznie 'oświecał" Libię, a ter
                    > az Syrię.
                    > By skutecznie oddzielić państwo od kościoła "demokraci" ostatnio w Syrii skróc
                    > ili o głowę
                    > francuskiego księdza. Francuskie władze nawet nie pisnęły i nie zareagowały na
                    > zamordowanie ich obywatela. Być może, w ramach pomocy "oświecającym" syryjskie
                    > społeczeństwo, Francuzi wyślą "powstańcom" partię gilotyn - z ich pomocą oddzie
                    > lanie państwa od kościoła pójdzie znacznie żwawiej, tym bardziej, ze jeszcze ki
                    > lku misjonarzy
                    > czeka w kolejce na akt "oświecenia".

No i faktycznie wypisujesz głupoty. Chodzi o upowszechnienie idei rozumu i nauki podobnej do naszego europejskiego oświecenia z okresu XVII-XVIII w. ze szczególnym uwzględnieniem rozdzielenia państwa od religii.
                    • walter622 Re: "oświecanie" i gilotyny 06.07.13, 10:56
                      > ze szczególnym uwzględnieniem rozdzielenia państwa od religii.

Przecież w Syrii dwa tygodnie temu "oddzielili" (a zanosi się na kolejne akty "oświecania").
                      Więc powinieneś się chyba z tego powodu cieszyć.
    • drugiwojwa Demokracja to nie teokracja ! 23.07.13, 19:57

Religijne organizacje jak Bractwo Muzułmańskie nic wspólnego nie mają z demokracją zachodnią.. Demokracja powinna gwarantować wolność każdego otwartemu wyznaniu, no i oczywiście zapewnić wolność słowa osobom niewierzącym...
      A Mursi i jego muzułmanie zaczęli prześladować chrześcijańskich Koptów, chcieli zislamizować prawo, a jak Mursi zaczął wprowadzać swoich braci muzułmańskich na stanowiska wojskowe i zorganizował muzułmańskie oddziały paramilitarne to zagrożone wojsko wykorzystując niezadowolenie społeczeństwa poparło właśnie nie islamskie ugrupowania..
      Karda wojskowa w Egipcie oczywiście kształciła się na Zachodzie, chociaż też i w ZSRR.
      Dlatego mimo że decydują wojskowi - są bardziej demokratyczni niż Bractwo Muzułmańskie..
      Demokracja to nie teokracja czyli dyktatura religijna.

Używanie takich wyrazów jak "drut kolczasty", "zamach wojskowy", "pucz" to straszenie ludzi wojskiem, a nazywanie teokracji - demokracją to mącenie ludziom w głowie...
      • igor_uk Nie jestem zwolennikiem Mursi. 23.07.13, 20:02
        I ciesze sie,ze on zostal pozbawiony wladzy.Ale to nie znaczy,ze pozbawienie jego wladzy nastapilo nie na skutek przewrotu wojskowego. On byl wybrany zgodnie z demokratycznymi procedurami,a pozbawiony w sposob, nie majacy nic wspolnego z demokracja.
        Dla tego mialem pelne prawo uzyc tych slow,ktorych uzylem.
        • drugiwojwa Re: Nie jestem zwolennikiem Mursi. 23.07.13, 20:58
          igor_uk napisał:

I ciesze sie,ze on został pozbawiony władzy.Ale to nie znaczy,ze pozbawienie jego władzy nastąpiło nie na skutek przewrotu wojskowego. On był wybrany zgodnie z demokratycznymi procedurami......

Owszem, Hitler też był wybrany zgodnie z demokratycznymi procedurami (30 stycznia 1933, dzięki poparciu sfer konserwatywnych, większości generalicji i czołowych przedstawicieli przemysłu i finansjery, został kanclerzem (powołany na to stanowisko przez Paula von Hindenburga), i stanął na czele koalicyjnego rządu. Poparcia specjalnym pełnomocnictwom dla jego gabinetu udzieliła chadecka Partia Centrum.)

igor_uk napisał:
          a pozbawiony w sposób, nie mający nic wspólnego z demokracja.
          Hitler też pozbawiony został władzy (na szczęście) w sposób nic nie mający wspólnego z demokracją..

igor_uk napisał:
          Dla tego miałem pełne prawo użyć tych słów,których użyłem.
          Tylko poco ??

A teraz od siebie : przepraszam, że użyłem przykładu " z najbliższego podwórka", ale uważam że tam gdzie jakaś teokracja (hitlerowcy mieli na sobie napisy : Bóg jest z nami") - to nie przeszkodziło im mordować dosłownie wszystkich którzy im nie odpowiadali..
          • igor_uk Re: Nie jestem zwolennikiem Mursi. 23.07.13, 21:09
            Porownianie Mursi do Hitlera jest nie na miejscu.
            Mursi mogl byc najwyzej Pol Potem,ale i na to jemu by nikt nie pozwolil.

p.s. Hitler zostal pozbwaiony wladzy w sposob,jak najbardziej legalny.On sam zrezygnowal .To tak,w kwestii formalnej :-)
            • drugiwojwa Re: Nie jestem zwolennikiem Mursi. 23.07.13, 22:18
              igor_uk napisał:

Porównianie Mursi do Hitlera jest nie na miejscu.
              Mursi mógł być najwyżej Pol Potem,ale i na to jemu by nikt nie pozwolił.
              >
              p.s. Hitler został pozbawiony władzy w sposób,jak najbardziej legalny.On sam zrezygnował .To tak,w kwestii formalnej :-)

Ani mi w głowie pana Mursiego porównywać do Hitlera czy Pol Pota . Broń boże. I ja jego szanownego nazwiska nawet nie wymieniłem w swej wypowiedzi.
              Mursi zdobył 51,73% głosów i pokonał Ahmeda Shafika, na którego głosowało 48,27% wyborców. Frekwencja wyniosła około 51%. Czyli głosowało na Mursiego tylko 26,38 % upoważnionych.. Czyli blisko połowa ludzi nie miała na kogo głosować.
              Ja tylko napisałem o tym, że demokratycznymi metodami do władzy dostają się ludzie którzy z demokracją zachodnią nie mają nic wspólnego. A potem ludzie mają problemy.

Hitler faktycznie formalnie zrezygnował sam i przekazał władzę admirałowi, ale wątpię czy by się zdecydował z własnej woli gdyby nie wojsko radzieckie...
              • igor_uk Re: Nie jestem zwolennikiem Mursi. 23.07.13, 22:36
                W ostatnich wyborach prezydenckich w Polsce na Komorowskiego zaglosowali 8 933 887 Polakow,a uprawnionych do glosowania bylo 30 391 450 Polakow,co stanowi mniej wiecej taki samy odsetek,co i w Egipcie.
                Czy Komorowski przez to ma mniej praw uwazac sie za legalnego Prezydenta Polski?
                Co do problemow narodu ze swoi wyborem.W demokratycznym panstwie oni naprawiaja swoj blad w nastepnych wyborach,a nie robi za narod to wojsko .

p.s. Demokracja albo jest ,albo jej nie ma .To o czym piszesz,nie ma nic wspolnego z demokracja.
    • wojciech.2345 Snowden zamieszkał w igloo Igorka 23.07.13, 21:55
      RIA Novosti: Edward Snowden zniknął z lotniska Szeremietiewo

konflikty.wp.pl/kat,132916,title,RIA-Novosti-Edward-Snowden-zniknal-z-lotniska-Szeremietiewo,wid,15838673,wiadomosc.html?ticaid=110ff5
      • mara571 Re: Snowden zamieszkał w igloo Igorka 23.07.13, 22:03
        Bildzik pisze, ze jest w drodze do Ameryki Poludniowej:
        www.bild.de/politik/ausland/edward-snowden/was-hat-edward-snowden-vor-was-wird-aus-dem-verraeter-30950846.bild.html
        • mara571 sorry, wpisalam 23.07 dostala wynik 23.06 23.07.13, 22:04
          ODWOLUJE!
    • wojciech.2345 polskie jabłka w igloo Igorka 24.07.13, 15:50
      Smacznego.

Promocja polskich jabłek w Rosji i na Ukrainie przynosi rezultaty
    • bywszy1 Re: Slusznie ktos zauwazyl+ 24.07.13, 16:05

ze za Mubaraka byl spokoj.
      Spokoj byl i za Stalina
      oraz
      za Broz Tito

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka